full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2011-12-31 at 10:01:00



Gott Nytt År alla fina människor där ute! Nu lämnar jag 2011 bakom mig.

Det dåliga tänker jag glömma bort men jag sparar alla fina minnen, som små guldklimpar, att ta fram dåliga, tråkiga dagar när själen behöver minnas och skratta.

Resan till Antibes, alla skratt, bristen på sömn resan ner som gjorde att vi staplade fram på mellanlandningen och skrattade hysteriskt åt all porr på Amsterdams flygplats, alla flamsiga "låtsasfraser" på franska (oui oui! bon bon!), de dyra solstolarna, den arga fransmannen, dagarna på vespa när vi åkte runt udden och upptäckte nya mindre stränder och mysiga små restauranger. Teaterbesöket "Riktiga män" som fick mig att gråta av skratt, beslutet att skaffa båt, min och mannens 5-års dag på Mallorca i maj, resorna på serpentinvägar som fick min huvud att snurra och min mage att vända sig ut och in, alla nakna tyska män som ogenerat bytte om till stringbadbyxor på stranden som fick både mig och Magnus att sätta vattnet i halsen och fnissa som fjortonåringar.

Mina guddöttrars dop, min bästa väns överaskningsbröllop som tog mig helt på sängen, när vi bestämde oss för att bila genom hela Sverige ända upp till norra finland, den vedeldade bastun vid bottenviken uppe hos min morfar, morfars födelsedag och alla berättelser om allt han varit med om under sitt långa liv. Alla skratt och glädjetårar, alla galna hus vi tittat på i jakten efter drömhuset, konserten med Linkin Park, mitt morotsröda hår i början av 2011, Afternoon Tea med många skratt och härliga vänner, kräftskiva hos svärföräldrarna och alla soliga sommardagar som etsat sig fast i mitt minne.

Hoppas ni har många fina och kärleksfulla minnen att stoppa i den mentala glasburken, nu kommer ett helt nytt år med nya möjligheter..vem vet vad 2012 har i beredskap.. ;)

Gott Nytt År!

Published: 2011-12-30 at 16:52:00

Efter en nyårssupé som består av både snittar, förrätt, huvudrätt och en hel del dricka så kan jag personligen känna att en lättare, mjukare och svalare efterrätt är på sin plats. Jag vill inte jäsa in det nya året som en uppsvälld pumpa i en nyårsklänning som efter en tvåtimmars middag visa sig bli alldeles för tight. Jag vill heller inte att efterrätten ska vara för söt, det ska vara den där perfekta blandningen men ändå en smakbomb som exploderar i munnen. Pannacottan i den här desserten är mjuk och len, gräddig och lite lagom söt. Den gifter sig perfekt med syrligheten hos hallonen och får en väldigt fräsch smak när du blandar upp hallonen med mynta. Lent, mjukt, sött, syrligt och fräsch på en och samma gång. 


Den här rätten kan du göra kvällen eller morgonen innan. Du väntar dock med att lägga upp de myntamarinerade hallonen tills dess att du ska servera efterätten.

VANILJPANNACOTTA MED MYNTAMARINERADE HALLON
4-6 port

5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
1 vaniljstång

Frysta hallon
1 dl myntablad, ca en liten planta från ex. Ica
0,75 dl Strösocker

1 Handmixer/hushållsmixer
4 coctailglas eller liknande


Pannacotta:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet med kniven. Mät upp grädden i en kastrull med tjock botten och lägg ner både vaniljstång och innan mäta. Blanda också ner strösockret. Låt koka upp på medelhög värme och låt det få ett uppkok på en halv minut. Fiska upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i grädden. Rör tills gelatinbladen smält helt.

"Tappa upp" kallt vatten i din diskho och ställer ner kastrullen där så att pannacottan svalnar av lite, låt stå några minuter, rör om då och då.När pannacottan svalnat nästan helt (det går rätt fort när du ställer ner den i kallt vatten) häll upp i coctailglasen, eller de glas eller bägare du själv valt. Ställ in i kylskåp för att stelna, låt stå 5 timmar eller över natten. Jag brukar täcka lite lätt med plastfolie för att skydda dem lite.  Se till så att du inte har någon gammal lök som ligger och skräpar öppet i kylskåpet, då kommer pannacottan ta smak av det.

 

Myntamarinerade Hallon:

Ta fram de frysta hallonen och lägg upp att tina på en tallrik. Lägg gelatinbladen i vatten

Börja med att mixa strösocker med myntan tills dess att myntan är finfördelad och du har ett grönt lite fuktigt socker. (Det tar endast några sekunder) 

Vänd samman de tinade hallonen med myntasockret. Låt stå 1-2 timmar i rumstemperatur tills sockerkristallerna "smält". Ställ därefter in det i kylskåpet tills dess att du ska servera efterätten. Hallonen ska bli lite såsiga och mjuka. Toppa den stelnade och kylda pannacotta med de myntamarinerade hallonen. 

Lycka till, och se till att njuta riktigt ordentligt av Nyårsafton, oavsett hur du spenderar det!

Kram Mary

 

 

Published: 2011-12-30 at 09:52:00

Idag är första dagen på flera dagar av skön ledighet..
Morgonen har inneburit att jag druckit stora klunkar kaffe och kikat på morgontv vilket för mig känns sådär lagom dekadent och lyxigt. Bara jag i mörkret med några tända ljus. Det doftar kaffe och jag kan ta många långa och djupa andetag tills jag känner att jag verkligen är här och nu. Att andas med magen är så där ofattbart skönt och lugnande och det är så enormt lätt att glömma bort i alla vardagsbestyr. Andetagen i mörkret ger mig så otroligt mycket energi och det är en tid för bara mig själv. 

Idag ska jag verkligen ta mig tid för något jag älskar, att måla! Kvällen bjuder på vänner, skratt, prat och planer för 2012. 

Senare under dagen kommer det givetvis dyka upp de sista recepten för nyår också. 

Kram på er!  
  

Published: 2011-12-27 at 16:51:00


Dan före dopparedan'


Frukost innebär julgröt med "smöröga" som min finska morfar kallar det....


Kardemummadrömmar och saffranskokostoppar

Mörkt julöl och brända mandlar


Mamma hade sytt en ny duk i svart linne med en liten spetskant istället för vit/vitröd som vanligt vid jul...

Loppisfynd..

Mamma och jag gick bananas med rosetterna i år..



God jul och God fortsättning!

Julen var härligt lugn och slapp för min del...precis som jag vill ha det. Det enda som saknades hos oss var den vita snön. Men lika glada var vi för det. Jag älskar att vara hemma hos mina föräldrar. De blandar gammalt med nytt i en salig blandning och mamma är expert på att nosa upp gamla fynd på loppisar eller i antikvitetsbutiker. En dag hoppas jag att mitt hem har samma personlighet som hennes. Det är gamla ärvda möbler i mörkt trä, tillsammans med antikviteter från förra sekelskiftet eller längre tillbaka ändå som blandas med en rysk samovar, svenskt tenn, moderna lampor och ljusa färger. En eklektisk blandning helt enkelt..allt passar ihop men ändå inte..

Fick helt underbara presenter också av alla nära och kära..aldrig har jag varit så glad över allt jag fått som i år...

Hoppas ni allihopa haft en bra jul..nu är det bara slutpurten kvar. Jag kommer inte ha varken tid eller ork att brottas och svettas bland folk på stan. Den reashopping jag gör i år gör jag via nätets webbshoppar. Inte så tokigt det heller!

Veckan fram emot nyår brukar kantas av diverse funderingar kring "vad ska vi bjuda på" när det kommer till middagsmat på Nyårsafton. Jag kommer ge lite förslag och input på det..en hel Nyårssupé kommer faktiskt upp i bloggen innan året är slut. 

Kanske för att någon vill köra recepten rak av utan krusiduller..men kanske också för att inspirera någon till att prova något nytt och inte alltid servera toast skagen och oxfilé på menyn i år också..(intet ont om Toast skagen..en personlig favvis!).

Kram på er kära vänner!

Published: 2011-12-27 at 09:26:00

Äntligen tillbaka i civilisationen och min kära dator ;) 

Jag kommer fylla veckan med nyårstips av olika slag. Bland annat mina egna idéer för Nyårsmiddag med snittar, förrätt, huvudrätt och efterrätt. En liten chokaldtryffel till kaffet och kanske lite pyssel! 

Senare idag kommer bilder från julhelgen också.

God fortsättning allihopa!

Published: 2011-12-24 at 09:01:00



God jul på er kära läsare! Hoppas att ni har haft en underbar julafton!

Hoppas ni njuter lika mycket som jag..av god mat, familj, släkt, vänner och många skratt! Det kommer bli några dagar utan internet för mig...inte ens smalbandet har inte nått hit ut ;)
 Vi syns igen om någon dag!

Hyvää Joulua teille rakkaat lukijat! Toivon että saatte ihanan jouluaaton!

Kram Mary

Published: 2011-12-23 at 18:01:00



Alla äter inte köttbullar eller ens nötfärs...och vad gör man då om man inte vill servera de lite tråkiga, smaklösa alternativen som finns i frysdisken på Ica? Jo, man gör "kött"-bullar med quornfärs och smaksätter med ost, lök och senap. Underbart gott och de har till och med fått två tummar upp och riktigt bra referenser från "vadå vegegtarisk mat"-ätare. Quorn är riktigt tråkigt i sig själv, det smakar ungefär lika spännande som de där majskrokarna man ger små barn när de ska lära sig äta. Ja ni vet de där stora osmakliga som smakar papper.. Så smakar quorn om man inte smaksätter det. Så tro nu inte att era färsbullar kommer smaka ost och senap, det kommer de inte! ;) Våga prova något nytt, om inte till julbordet så i mellandagarna, jag lovar att du inte kommer bli besviken!

Själv ska jag, så fort jag postat det här inlägget, lägga upp fötterna på soffan och ta mig en quornsfärsbulls-macka med rödbetssallad och njuta..tills dess att det bär av hemåt i vintermörkret.

God Jul!

QUORNFÄRSBULLAR
 ca 30-35 stk

1 påse (300 g) Quornfärs (finns i frysdisken)
4 större schalottenlökar
2 ägg
2 matskedar senap
100 gram finriven cheddarost (finns en Cheddar från ALLERUM som är fri från löpe)
1 krm salt
svartpeppar efter behag

Smör att steka i



Ta fram förpackningen med den frysta quornfärsen och låt det tina, uppstjälpt på en tallrik. (medan färsen tinar kan du steka och föbereda löken) När färsen är tinad häll den i en stor bunken och mixa den till en finare färs med en stavmixer eller en hushållsmixer.

Hacka löken i riktigt små bitar och stek på läg värme tills de blivit glansiga och lätt genomskinliga. Riv cheddarosten fint.

Blanda ner senap, den stekta löken, äggen, den rivna osten samt salt i färsen. Blanda ordentligt.

Stek i stekpanna på något över medelvärme (jag hade 6-7 av 9). Var lite försiktig när du rullar runt quronbullarna i stekpannan då de är lite mjukare/lösare än vanliga köttbullar. Smaka av en quornfärsbulle när du är klar med första omgången och salta eventuellt lite i efterhand.

Servera till potatis, gräddsås och lingonsylt eller nu till jul ett gott jul/råg/vörtbröd med lite rödbetssallad till!

Lycka till & God Jul!



Published: 2011-12-23 at 17:12:00



De här pralinerna är resultatet av ett misslyckande i köket..som visade sig blir världens lyckoträff!

Själv älskar jag kombinationen choklad och lakrits och brukar betala stora summor pengar för att köpa några krämiga chokaldtryfflar med lakritssmak då och då. Varför undrar kanske någon.. när ändå jag bakar och gör så mycket chokladpraliner själv? Jo, för att jag faktiskt inte lyckats med att få till den där perfekta mjuka, men ändå fasta konsistensen på tryfflarna som jag eftersöker. Jag vill ha krämiga tryfflar som smälter sagolikt i munnen, som på inget sätt är torra och måste "mjukas upp" av tuggande och värme. Nej tack!
Dessutom har lakritssmaken inte riktigt blivit helt perfekt. Men nu har jag lyckats, så här dagen innan julafton! Tack tomten! Och ni som tror att jag suttit på det här receptet i flera veckor, för att plocka fram det just nu har fel, jag jobbbar inte så ;)

Jag har försökt att skriva ner momenten så som jag gjorde dem, minus allt kaos kring ;)

Nu blir det inga flera dyra shoppingrundor för min del när det kommer till lakritstryfflar..kommer göra mina egna. Tog ca 15 minuter att göra och jag lät dem stelna ca 3 timmar i kylen, sedan var tryffeln perfekt. Om den stelnar mer vid förvaring i kylen över natten så är det ju givetvis bara att ta fram innan man rullar dem...precis som med annan tryffel.

God jul alla ni härliga som förgyller min dag med att kika in här!

CHOKLADTRYFFLAR MED LAKRITSSMAK

ca 25 stk

150 gram choklad, 100 gram 56% och 50 gram vanlig mjölk/blockchoklad
0,5 dl vispgrädde
1,5 msk flytande honung
20 gram osaltat smör
2 rågade matskedar lakritspulver
(jag har köpt mitt från Kahls, LAKRIDS by Johan Bülow, Raw Liquorice Powder)

Till rullningen av tryfflarna:
3 msk kakaopulver
2 tsk lakritspulver


Hacka chokladen i små bitar, tärna hälften av smöret (dvs ca 10 gram) och lägg i en större skål tillsammans. Häll grädden och honungen i en liten kastrull med tjock botten. Koka upp och dra sedan kastrullen från plattan. Blanda därefter ner lakritspulvret så att det löser sig helt.

Häll därefter ner chokladen och det tärnade smöret i kastrullen med grädde/lakrits/honung och rör runt tills dess att det bildats en slät smet. När allt blandats väl, lägg i resten av det tärnade smöret och rör tills det smält helt.

Häll tillbaka smeten i din skål och låt svalna något innan du täcker med plastfilm och ställer in i kylskåp för att stelna.

När tryffeln stelnat klart, blanda ca 3 msk kakao med 2 msk lakritspulver och rulla sedan tryfflarna i blandningen.

Du rullar dem bäst genom att skopa upp lite tryffel i taget med en vanlig tesked, ungefär som när man försöker få upp glass som är riktigt frusen. Om du bara gröper ur en "skopa" som du sedan ska rulla är tryffeln väldigt kompakt och glatt och det blir svårt att få till runda bollar. Måste dock säga att jag tycker tryfflar ska se lite olika ut. De ska absolut inte vara perfekt runda. Det är det som är charmen med handgjorda praliner!

Lycka till & God jul!!


 

Published: 2011-12-23 at 14:25:00



Det här är jag och min julrengöring! Vi är ett just nu..

Det gäller bara att hålla tungan rätt i mun och inte blanda ihop allt! Tryffelchokladen ska in i kylskåpet..check! Städat badrum..check! Sen är det ju bra om mannen och jag inte julstädar samma hörn 5 gånger efter varandra utan att förflytta oss till andra delar av hemmet. Man kan göra så men den berömda tiden som vi har så gott om..eee..nej just det..den flyger iväg lite för snabbt om man arebtar sig fram på detta motsträviga sätt.

Jag har för övrigt pga av ett misslyckat tryffelförsök, när jag försökte göra tryfflar, koka knäck, torka håret och griljera skinka på en och samma gång, lyckats göra världens kanske godaste chokladlakritstryfflar.
Recept kommer senare idag..lovar ;) (om jag bara kan klura ut hur det var jag misslyckades mig fram till dessa gudagoda praliner)

God jul på er godingar!

Published: 2011-12-19 at 23:49:00






Min karl gillar inte vanliga lussebullar med russin och det är faktiskt ingen storfarvorit hos mig heller. Mandelmassa däremot står högt på önskelistan hos honom och eftersom jag brukar göra det som vi kallar älsklingsbullar (vanliga vetebullar med mandelmassa och vaniljsocker) så har jag börjar göra det med saffransbullarna också.

Här är det lite "don efter person" med hur mycket socker och mandelmassa man använder sig av. Precis som med kanel eller vaniljbullar är det bara att kleta på bäst man behagar. Jag kommer därför att använda mig av ungefärliga mått när det kommer till fyllningen.  

En sak att tänka på är att man aldrig bara ska köra rakt av på den ugnsvärme och den tidangivelse som står i ett recept. Min ugn är ganska sval så jag har lärt mig att jag alltid måste dra på lite extra för att nå upp till den värme som anges i receptet. 200 grader är alltså inte 200 grader på min ugn men det kan ju givetvis vara tvärt om. När jag bakade i morfars ugn i somras fick jag nästan en chock över hur varmt det var! Glöm inte bort att bullarna även gräddas lite på eftervärme, alltså efter att du tagit ut dem ur ugnen. Torra bullar blir lätt lite tråkigt och det smakar inte alls lika mycket.  

Så är du ovan ugnsanvändare, slå ett getöga då och då på bullarna och utvärdera efter första plåten om du behöver höja värmen eller kanske sänka den. Tänk bara på att du kanske behöver justera tiden också. Sen gör det inte så mkt om man misslyckas heller tycker jag. Det är så man lär sig. Det måste inte vara så perfekt hela tiden. 

 Om vi aldrig misslyckades skulle vi heller aldrig lära oss något. Det är bra att tänka på så här i all julstress!

Nåja..nog om det.

Nu kör vi på som vanligt!!



SAFFRANSBULLAR med MANDELMASSA och FLAGAD MANDEL
40 stk
Ugn; 210 grader
kavel
kökstermometer

1 pkt jäst
2 paket (1 gram totalt) saffran
2 dl socker
200 gram smör
5 dl "helmjölk" (fetare mjölk)
0,5 tsk salt
13-14 dl mjöl

1-2 ägg (för pensling)
Flagad mandel



Fyllning;
ca 300-400 gram riven mandelmassa
8 msk strösocker
ca 75 gram smör, rumstempererat

 

Börja med att ta fram alla ingredienserna som behövs til att göra bulldegen så att du slipper leta i skåp med mjöliga händer.

 Smula jästen i en stor bunke och häll sockret över jästen. Låt det sedan bara stå och gotta sig. Smält smöret och häll därefter ner mjölken i kastrullen. Värm någon minut (det brukar gå ganska fort så var uppmärksam) tills blandningen är ca 37 grader varm.

Blanda runt sockret och jästen, jästen kommer nu att ha löst upp sig helt genom den kemiska processen med sockret. Häll genast ner den fingervarma mjölk- och smörblandningen. Blanda även ner salt och saffran.

Tillsätt lite mjöl i taget tills dess att du fått en smidig deg. Det är bättre att blanda ner lite för lite mjöl än lite för mycket. Du kan alltid tillsätta mer, men aldrig ta bort om det blir för mycket. Låt gärna degen vara lite lösare än du normalt är van vid. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk!

Under tiden kan du sätta på ugnen och ta fram plåtar samt täcka dem med bakplåtspapper.

När degen jäst klart, mjöla ett bakbord/arbetsbord och häll ut degen. Arbeta den lätt och dela den sedan i fyra delar. Kavla ut en del till en fyrkant ca 35 x 35 cm stor. Bred smör på den, sockra lätt och riv sedan mandelmassa över degen.

TIPS! förvara mandelmassan i kylen så att den hela tiden håller sig kall. Rumstempererad mandelmassa är väldigt svår att riva eftersom den blivit alldeles för mjuk.


Vik därefter din "degfyrkant" dubbel och kavla lätt några gåner så att degplattorna trycks ihop mot varandra.

Dela sedan degplattan i 10 stycken längder som på bilden ovan. Klipp eller skär längden i mitten, lämna 1-2 cm kvar längst upp. Tvinna de två "remsorna" runt varandra och slår ihop till en liten kringla. Det gör inget om det blir lite konstigt och kladdigt. Det ska vara så! Lovar ;) Ju kladdigare ju godare!

Lägg därefter på plåt för jäsning i ytterligare 30 minuter, under bakduk som vanligt! När bullarna jäst klart, pensla med uppvispat ägg och strö lite flagad mandel på dem. Grädda i mitten av ugnen på 210 grader i ca 10 minuter.

Jag öser på med hyffsat stora mängder smör och mandelmassa. Det resulterar i att det läcker ut fyllning i underkant av saffransbullen och det blir en slags karamellisering som är riktigt god! Bullarna får ett litet lyft av detta och jag lämnar alltid kvar det längst ner på bullen som en liten inramning. Ta alltså inte bort detta, utan lämna det kvar. Det är smaskens!! (detta är synligt på den vänstra bilden överst, där man ser hur mandelmassan karamelliserats under saffransbullen).

Se till att njuta lite av julen nu! Och kom ihåg att julafton kommer alltid den 24:e, oavsett hur mycket vi stressar!

Kram / Mary


 

Published: 2011-12-18 at 17:23:00






Helgen har sprungit förbi på en nanosekund, minst sagt!

Har hunnit med att uppleva årets första snö (okej, det var väl mest slask men ändå), firat pappas födelsedag och umgåtts med familjen. Många långa diskussioner, mycket skratt och några glas vin senare så var det redan söndag kväll!

Ikväll blir det finalen i "Allt för Sverige", nybakade saffransbullar med mandelmassa och inslagning av julklappar.
Nästa vecka kommer fyllas av recept på saffransbullar med mandelmassa, gravad lax, praliner och lite annat smått och gott!

Kram på er!

 

 

Published: 2011-12-17 at 13:23:00


Förberedelser


Delmoment 1, vattenbadet

Delmoment 1, vattenbadet

Delmoment 2, blanda i andra halvan av den hackade chokladen samt nerkylningsmomentet

Delmoment 3, upvärmning igen samt slutresultat

Att temperera choklad är inte så bökigt som man skulle kunna tro. Det är absolut inget måste, det viktigaste är ändå hur det smakar. Men för de som vill att pralinerna ska hålla bättre i rumstemperatur, samt få en fin finish, gör bäst i att temperera sin choklad. Detta gäller även om man vill doppa exempelvis frukt i choklad. 

Precis som med det mesta finns det olika åsikter och versioner av hur man bör temperera choklad. Jag utgår från det jag lärt mig och det jag själv tycker fungerat för mig. (det finns en flådig variant av temperering som innefattar att du häller ut chokladen på en marmorskiva och slaskar runt med den där..men jag tror vi håller oss till den här varianten med vattenbad, eller vad säger ni? ;) )


Det är bra att tänka på att det du ska doppa i din tempererade choklad ska vara rumstempererat, annars kan din choklad ändå få missfärgningar. Det finns otaliga böcker i ämnet men ska ni köpa en bok om choklad satsa på en från Jan Hedh, han tillhör verkligen världseliten!

 Det som behövs är en digital kökstermometer, om man inte är lika brilliant som Mr Hedh och känner med näsan om chokladen är rätt tempererad. Tills dess att jag når den nivån tror jag att jag håller mig till att faktiskt mäta chokladens temperatur med en termometer.

Tempereringen består av tre olika steg. Uppvärmning, nerkylning och uppvärmning igen. Jag ska gå igenom alla stegen samt vilka temperaturer som gäller för mörk, ljus samt vit choklad. Viktigt att tänka på är att alla momenten bör gå i rask takt efter varandra. Det är elementär att chokladen värms, kyls ned och värms igen under bara några minuter.

Förbered alla skålar, all hackad choklad och liknande innan du börjar med tempereringen. Gå också igenom alla delmoment så kommer du lyckas galant!!!

Om du misslyckas totalt eller bara sådär lite lagom (eller om du vill göra om det hela för övnings skull....jag menar..du har väl all tid i världen..eller???) så är det bara att göra om det hela. Det fina är att chokladen inte blir förstörd även om tempereringen inte lyckas perfekt första gången. Det e bara göra om det tills dess att det blir rätt.

Då kör vi då!!

VAD DU BEHÖVER?
Choklad
Kastrull med vatten
Mindre kärl att placera ovanför vattenbad
Större kärl med kallt vatten
Digital kökstermomter
Slickepott

HOW TO?

Delmoment 1.

1. Hacka all choklad som du ska använda i mindre bitar. Tag hälften och häll ner den i det mindre kärlet. Sätt kastrullen med vatten på plattan och låt vattnet koka upp.

2. När vattnet kokat upp dra det från plattan och placera det mindre kärlet (med hälften av chokladen) ovanför vattenbadet. Det är optimalt om kärlet sluter tätt mot kastrullens kant. Då kan ingen vattenånga leta sig ner i din choklad och förstöra den.

3. Placera termometern i kärlet med chokladen och rör om hela tiden tills allt har smält. Här ska du fortsätta att röra runt i chokladen tills dess att den uppnått rätt temperatur. Det som gäller här är: 48-50 grader för MÖRK choklad, 45 grader för LJUS (mjölk) choklad samt VIT choklad.

4. Så fort chokladen uppnått rätt temperatur tar du bort den från vattenbadet. Lägg ett lock på kastrullen med det varma vattnet, du kommer behöva den i delmoment tre.

Delmoment 2.

5. Här ska du snabbt blanda i andra hälften av den hackade chokladen. Rör runt tills all choklad har smält. (du behöver inte ha med termometern just nu, du lägger tillbaka den när du ska kyla ner blandningen) 

6. Därefter placerar du kärlet med den smälta chokladen i det större kärlet med kallt vatten. Vattnet är till för att du ska kyla ner chokladen snabbt. Det som är viktigt att tänka på här är att det inte får vara så mycket vatten i det större kärlet att det rinner över. Då riskerar du att få vatten i din choklad och då är allt "över". Det kan vara bra att få hjälp av en sambo, vän eller liknande som håller fast den ena skålen mot den andra när man är nybörjare (litet tips bara) eller att skålarna passar perfekt med varandra. Placera termometern i den smälta chokladen och rör om kraftig med slickepotten tills dess att blandningen når en temeratur av; 27-28 grader för MÖRK choklad, 25-27 grader för LJUS (mjölk)choklad och 25-29 grader för VIT choklad.

Delmoment 3.

7. Så fort chokladen nått den önskade temperaturen placerar du tillbaka kärlet över vattenbadet med det varma vattnet. Rör om tills dess att chokladen nått en temperatur på; 31-32 grader för MÖRK choklad, 30 grader för LJUS (mjölk) choklad samt 29 grader för VIT choklad.

NU ÄR DU KLAR!
 Grattis! Jag vet att det var lite svettigt första gången. Men jag lovar, tredje gången känns det som du aldrig gjort annat...ungefär :D

Lycka till!

Published: 2011-12-17 at 09:12:00




Polkagrisar är något som går en bit tillbaka i den svenska historian. En viss fröken Amalia Eriksson fick 1859 tillstånd att starta ett sockerbageri. Där började hon tillverka karameller och även den populära rosarandiga karamellen Polkagris.

För mig är det något väldigt svensk med polkagrisar och jag har köpt dem sen jag var två äpplen hög. Jag älskar kombinationen polkagris och choklad och jag har provat på otaliga olika varianter när det kommer till egen godistillverkning, speciellt vid jul. Det här är en favorit som ger en något försvenskad Rocky Road.

För mig är den vanliga varianten med mörk choklad god, men den blir lätt lite mastig. Min variant innebär att jag istället för mörk 70% choklad använder mig av en ljusare choklad. Jag blandar dessutom ner hackad Daim och krossade polkagrisar.

Givetvis ska jag dela med mig av receptet. Allt annat vore dumt!

SVENSK ROCKY ROAD
 ca 35 bitar

300 gram mjölkchoklad (jag valde Odenses på 36%)
1 påse Dumle
1,5 dl minimarshmallows
0,5 dl pistagenötter, skalade
1,5 dl saltade jordnötter
2 förp Daim (dubbel)
5 små polkagriskarameller



Börja med att hacka Daimen i mindre bitar, mäta upp rätt mängd nötter, minimarshmallows samt dela Dumlekolorna i mindre bitar. Krossa polkagrisarna till ett finare pulver (alla bitar behöver inte vara lika stora).

Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad tills chokladen är glansig. Var försiktigt så att den inte blir för varm! Jag kommer lägga upp ett inlägg om temperering av choklad under dagen för de som är intresserade av att prova på det. 

Blanda ner alla ingredienserna, utom de krossade polkagrisarna, i den smälta chokladen och rör om noga. Pressa ut i bakplåtspappersklädd form, ca ca 20x20 cm (25x15 eller dylikt). Strö till sist polkagriskrosset över ytan och garnera med några extra bitar minimarshmallows samt jordnötter.  

Låt stelna i kylskåpet och skär därefter upp i portionsbitar. 

Lycka till!

 

Published: 2011-12-15 at 10:01:00




Mjuk, len, smakrik och enkel..men ändå riktigt god!

Det här är ett recept som jag hittat i min receptlåda, vart det kommer ifrån har jag inte den blekaste aning om faktiskt. Kanske är det något jag fått av mormor eller mamma. 

Brûléen är god som den är om man tycker mycket om saffran men paras gärna ihop med något lite syrligare, som några hallon eller kanske till och med en passionsfrukt. Syrligheten tar fram sötman hos Crème Brûlen och är precis vad jag personligen tycker om. Mannen här hemma å andra sidan vill bara ha den som den är och skakar på huvudet när jag komponerar min brûlée med syrligare frukter. Men, smaken är som baken..delad. Tur är väl att var och en får en egen lite form med ljuvlighet att ta del av på precis det sätt som han eller hon själv tycker bäst om!

SAFFRANS-CRÈME BRÛLÉE
4 port.
Ugn 125 grader

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 g saffran (1pkt)
6 äggulor
1 dl strösocker
8 tsk råsocker

eventuellt passionsfrukt eller hallon



Börja med att koka upp en stor kastrull med vatten. Koka samtidigt upp grädde och mjölk i en annan kastrull. Ta grädden från värmen och vispa i saffranet så att det löser sig. Låt det få ett uppkok.

Visa äggulor och strösocker fluffigt. Häll därefter ner gräddblandningen medan du fortsätter att vispa.

Placera ugnssäkra portionsformar i en större ugnsfast form eller långpanna. Fördela saffranssmeten i portionsformarna och ställ in mitt i ugnen. Ta kastrullen med det kokande vattnet från spisen och häll ner i den större ugnsfasta formen/långpannan tills dess att vattnet når upp till hälften av portionsskålarna. 

Grädda i 50-60 minuter eller tills bruléen stelnat (den kan fortfarande vara lite gungig i mitten), den kommer dock stelna mer när den blir kall så det är helt okej om den är lite lösare än vad du önskar när du tar ut bruléen ur ugnen. 

Låt den först svalna av i rumstemperatur men ställ sedan in den i kylskåpet över natten. 

Innan servering strör du ett jämnt lager råsocker över hela ytan på varje brulée. Bränn av med en gasolbrännare eller ställ formarna långt upp i ugnen på 275 grader tills sockret har smält samt fått färg.

Servera med valfri frukt eller precis som de är!

Lycka till & God Jul!

 

 

Published: 2011-12-14 at 09:12:00





For it is in giving that we receive. Ja så stod det på min cellofanpåse fylld med julgodis som jag hade med mig till en kär vän efter helgens bravader i köket. Lönnsirapsknäck och Ischoklad i samma påse. Många skratt och några koppar kaffe serverades som tillbehör.

Hur gör man då världens enklaste ischoklad och vad är det som gör den så förbannat enkel?

Jo, nu ska ni få höra. Du kommer inte behöva stå och svettas medan du kanderar apelsinskal och hackar nötter. Du behöver inte springa iväg till någon butik och leta smakessenser eller annat avancerat. Det enda du behöver göra är att traska ner till den lokala Ica-butiken, där finns allt du behöver.

"Men jag som gillar andra smaker förutom just choklad på min ischoklad då?" Ja, men det är ju det som är det fina med det här. Det enda du behöver, förutom formar till din ischoklad och lite kokosfett, är marabous mjölkchoklad. Det är bara till att grabba tag i just din favorit. Tur nog har ju marabou några sorter att välja mellan. Jag gjorde på några minuter ischoklad med 4 sorter. Ischoklad gjord på vanlig mjölkchoklad, Schweizernöt, apelsinkrokant och polkagris. Hej hå så var det julbaket över. Tack och bock!

Jag använde mig av större ischokladformar än vanligt den här gången, hjärtformade från Åhléns. Men det är bara att använda vilken sort du själv vill. Använder du mindre formar blir det också fler antal av varje sort.

ISCHOKLAD a la MARABOU
ca 14 st (säkert ca 20-25 om du använder normalstora runda formar)

50 g kokosfett
100 gram marabou choklad, ta din egen favorit



Placera ut ischokladformarna på en bricka. Hacka koksfettet i något mindre bitar, gör detsamma med chokladen.

Placera fettet och chokladen i en skål som tål microvågsugn. Smält dem på låg värme och blanda om då och då. När majoriteten av all choklad och fett är smält, ta ur micron och rör om tills allt blandats väl. Chokladblandningen ska alltså inte bli skållhet, då har du värmt på för hårt.

Fyll formarna med chokladblandningen och ställ in i kylskåp för att stelna. Jag placerade även ut en minimarshmallow i varianten med mjölkchoklad, jag tycker det är en god men oväntad variant.

Då var det klart, bara att njuta!

Lycka till & God Jul!

 

Published: 2011-12-12 at 23:39:00





Det här är ingen fancy schmancy kaka men gudar så god den är! Det är faktiskt den godaste kakan jag vet. Förlåt alla vackra, konstnärliga, krämliga, lyxiga tårtor, men så är det faktiskt. Ingen gräddtårta, marängtårta, chokladtårta eller morotstårta i världen kan tävla med den här. Kanske är det för att den är så förbaskat enkel. Rena smaker, inga konstigheter. Den ser inte mycket ut för värden men än så länge så blir det inte bättre än så här. Här är det verkligen innehållet som räknas, inte utsidan. Och även om jag står i köket ganska ofta och pillar med både den ena och andra pralinen så uppskattar jag det enkla absolut mest.

Jag serverar den med min egna "vaniljsås".
Det vill säga, lättvisapd grädde som jag innan vispning droppat ner en tsk eller två av min egen vaniljlag.


SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN & MANDELMASSA
10-12 bitar
Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter 
1 msk Smör
Ströbröd

Kakan:
0,5 g saffran
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g smör
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen, jag föredrar röda
1 dl strösocker
1 tsk kanel


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 

Stöt saffranet tillsammans med spriten, smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan "rivningarna" så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt. 

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i formen.  

Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 1-2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppleskvorna tätt i smeten. 

Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan blivit torr, den ska inte vara lös och kladdig. Lycka till och Trevlig Lucia, idag fyller min pappa år! Grattis finaste pappa!!

 

 

Published: 2011-12-11 at 09:20:00




Vaniljlag är enkel att göra, håller sig länge i kylskåp och gör att dina bakverk får ett extra lyft. Du vet dessutom att det verkligen är vanilj du stoppar i dina kreationer, och därmed också i munnen, och ingen annan biprodukt eller konstgjort aromämne.

Antingen så gör du 1 sats eller så gör du dubbel sats (receptet nedan) som jag gjorde i helgen, när du ändå håller på menar jag. Ge bort ena flaskan som present till en en vän, knyt ett fint snöre/tygband kring flaskan med en handskriven lapp som förklarar innehåller, eller koka till dig själv och baka loss i köket ;)

VANILJSIRAP/VANILJLAG

(Detta är en dubbel sats och blir totalt ca 5 dl)

2 vaniljstänger
4 dl socker
8 dl vatten

Glasflaska/flaskor



Mät upp 8 dl vatten samt 4 dl socker i en kastrull med tjock botten. Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur innanmätet, pytsa ner detta i sockerblandningen. Skär även själva vaniljstången på längden i smalare strimlor och blanda ner detta.

Koka upp lagen och rör om då och då under tiden. Låt koka på medelvärme ca 30 minuter, tills den kokat ner och blivit "simmig".

Under tiden lagen kokar, sterilisera glasflaskorna i ugnen (eller glasburk för den delen, det går också bra)på 125 grader.När lagen kokat klart, sila innehållet genom en finmaskig sil för att få bort alla bitar (vaniljstången).

Häll därefter upp lagen på flaskan, skruva på korken och låt svalna i rumstemperatur. När innehållet svalnat, ställ in i kylskåpet och förvara kallt tills du vill använda vaniljlagen.

Lycka till!



Published: 2011-12-10 at 10:48:00







Helgens första pyssel/bak-tips...men det kommer mera!

Det här är enklare än enklast. Ja jag vet, jag har sagt det förut, men jag måste säga det igen. Det här är verkligen superenkelt. Känns alltid lika roligt när man kan bjuda på favoriterna från julens alla chokladaskar. Här är en av mina. Jag är en kaffegalning och dricker säkert...mmm..sisådär 7-10 dl kaffe per dag. Till mitt försvar har jag mjölk i kaffet.

Här måste jag skylla på mitt finska arv. Visste ni att Finland är det enda land där man dricker mer kaffe än i Sverige. You gotta love it! Så ni förstår ju att jag personligen aldrig haft något val när det gäller kaffe! Hur som haver så är wienernougat och kaffe en gudomlig kombination. Det blir många "bara en till" vid fikabordet om den här står framme.

Förstår att ni vill ha receptet nu.. Okej, här kommer det!

WIENERNOUGAT
ca 65 stycken (beror på hur stora bitar du vill skära till)
Bakplåtspappersklädd form ca 25 cm x 15 cm (20x20 fungerar också)

100 g flagad mandel (1 påse)
250 g nougat (1 förp)
125 g mörk choklad (jag väljer 70% för att den inte ska bli för söt)



Rosta den flagade mandeln i en torr och het stekpanna (något snäpp över medelvärme brukar jag rosta mina på, inte allra varmaste då bränns de på en nanosekund). Rör konstant så att mandeln inte blir bränd (det går fort!). Låt mandeln svalna på en tallrik.

 

Skär upp/bryt nougaten och chokladen i mindre bitar. Smält tillsammans i ett vattenbad.

Vattenbad: Här gör du som så att du sätter en kastrull med vatten på plattan. Det ska bara vara några centimetrar med vatten på botten. Se till så att ditt kärl som du ska placera chokladen/nougaten i inte nuddar vattnet när den sänks ner i kastrullen. Den får gärna sluta tätt mot kastrullens sidor så att ingen vattenånga kommer upp. Under tiden vattnet blir varmt passar du på att finfördela nougaten och chokladen. När vattnet kokat upp, dra kastrullen från plattan och placera ditt kärl med choklad-  och nougatblandningen över det ångande vattenbadet. Den behöver alltså inte stå på plattan med kokande vatten under för att det ska smälta. Rör hela tiden så att blandningen smälter jämnt.

Blanda ner den avsvalnade mandeln i den smälta chokladnougaten. Häll ner den i din bakplåtspapperklädda form och se till att den breder ut sig jämnt i formen. Låt stå och svalna något i rumstemperatur.

Ställ därefter in den i kylskåpet för att stelna helt. Skär sedan upp wienernougaten i önskad storlek.

Njut!

 

Published: 2011-12-09 at 09:15:00






Mae, kanske inte riktigt då. Men nästan! Jag vet inte, men det är nåt med cupcakes, speciellt minicupcakes. Det är inte bara det att de går att variera i oändlighet utan också att de är så små. Ja just det, små. Jag inbillar mig liksom att de är så små att de knappt innehåller några kalorier. Jag menar...en tugga och de är borta, det är knappt så kroppen hinner registrera att man ätit ngt, eller? Cupcakesrecept finns i oändlighet om man så önskar. De går att kombinera precis som man själv vill, don efter person helt enkelt.

Tänkte dela med mig av några cupcakestips såhär på fredagsförmiddagen, som gör det lite roligare och lite enklare att sno ihop den där supergoda munsbiten!

Ett enkelt sätt att få cupcakessmeten i själva cupcakesformarna (och inte lika mkt på bänkar och plåtar) är att använda sig av en spritspåse. Det går alldeles utmärkt att använda sig av engångspåsar. Du klipper enkelt av påsen med en sax och hejsan hoppas så går det enkelt och snabbt att få samma mängd smet till alla cupcakes.

Visst du att du inte behöver baka upp all smet på en gång? Jo, det är sant. Det är bara att förvara spritspåsen med smeten i kylskåp. Den håller sig 2-3, kanske 4 dagar om det vill sig väl. Är smeten missfärgad? Då är det kanske dags att slänga den.

Kan man använda samma smet till minicupcakes som man blandar iordning till vanliga cupcakes? Ja, det går bra det med. Personligen ändrar jag bara ugnsvärme och tillagningstid i ugnen.

Vissa chokladcupcakes har en tendens att bli lite torra och tråkiga. Prova att tillsätta 1 dl vispgrädde till smeten, ovispad såklart och se om du inte får ett bättre resultat ;)

Ska du använda bär behöver du inte trycka ner dem i smeten. Du kan egentligen bara trycka fast dem upptill i smeten eller låta dem sticka upp halvägs. För det första blir det finare rent visuellt, för det andra så sjunker bären neråt i smeten allt eftersom de gräddas. Trycker du ner bäret/bärnen tenderar de att sjunka till botten och resultatet blir inte riktigt lika bra.

Något jag personligen tycker ger cupcakes det där extra lilla lyftet är vaniljlag. Inte vaniljsocker alltså. Vart köper man det? Näe, köpa, det gör du själv så klart! ;) Hur man gör sin egen vaniljlag ska jag visa i helgen, så håll ut!!




Published: 2011-12-08 at 09:00:00




Är det möljigt att på ett enkelt sätt producera en stor mängd praliner under en kort tidsperiod? Praliner som dessutom ser sådär lagom proffsiga  ut?  Japp, det är det faktiskt. Det är inte så svårt som man skulle kunna tro. Det här är dock en pralin för den som verkligen gillar sött. Gör du inte det? Då har du tur ändå eftersom du kan byta, mixa och matcha bäst du vill ;) Vill du ha mindre mängd nougat för en mindre söt pralin så är det bara att minska mängden nougat. Vill du ha mer mörk choklad så öka mängden choklad. Ja, jag tror ni förstår. Det finns vissa, hur ska jag säga det här, godisgrisar i min umgängeskrets som verkligen älskar pistage och nougat. Det här är till dem och till alla andra godisgrisar där ute. 

Fick jag själv välja skulle jag göra dubbel sats pistagemandelmassa, bygga den på höjden och hoppa över nougaten helt. För mig är mörk choklad och pistagemandelmassa en riktigt god kombo och precis sådär lagom sött. 

Gör gärna pistagemandelmassan någon timma innan så du slipper stå i chokladmoment och mala mandelmjöl på en och samma gång.  Eller dagen innan om du vill det. Du kanske har barn som springer och rycker i byxben eller kjolfåll eller många järn i elden som gör att du inte har möjlighet att göra alla moment på en och samma gång oavsett hur kort el lång tid det tar.  Inte för att det inte går, jodå, det är bara att köra på. Det handlar egentligen om att jag tycker att den mest ovane ska ha möjlighet att lyckas. Något som för mig innebär att man "tar en sak i taget" och inte bollar allt på en och samma gång. Det blir ofta ohanterligt och överväldigande och personen i fråga ger upp. Hur du gör? Det ska jag berätta för dig!

Så.. Då kör vi då ;)

PISTAGEPRALINER

ca 50-60 praliner (du kan välja själv vilken storlek du vill ha på just dina praliner)

1 sats pistagemandelmassa
250 g nougat
200 gram mörk choklad 
ca 50-60 osaltade pistagenötter

Bakplåtspapper
Form ca 25 x 15 cm
Kavel



Ta fram pistagemandelmassan och pudra lite florsocker på din arbetsbänk. Kavla därefter ut pistagemandelmassan till en ca 25x15 cm stor fyrkant (alt. den storlek på form som du tänker använda). Klä formen i bakplåtspapper och lägg ner mandelmassan i formen.

Hacka upp nougaten i mindre bitar och smält över ett vattenbad. Vattnet ska aldrig koka i ett vattenbad. Koka upp vattnet men dra därefter kastrullen från plattan. Rör om tills alla nougat har smält. På så sätt smälter den långsamt för bästa resultat (det är lite viktigare för vissa chokladsorter, vid temperering samt vit choklad..men varför inte lära sig rätt från början). Det är bäst om skålen där nougaten ligger sluter tätt mot kastrullen under så ingen vattenånga kan leta sig ner i nougaten.

När nougaten är helt smält, häll den över mandelmassan och låt stelna tills den antagit fast form igen.

Smält därefter den mörka chokladen över vattenbad. (Vill du temperera den så gör gärna det, då kommer pralinerna hålla sig fina längre. Jag kommer visa hur man tempererar i ett annat inlägg längre fram.) Även här är det viktigt att chokladen smälter långsamt för bästa resultat. Du kan göra som så att du hackar upp all choklad. Tag hälften och placera över vattenbad, glöm inte att röra om hela tiden. När vattent är på gränsen till att koka, dra kastrullen från plattan och rör tills all choklad har smält. Häll därefter ner resterande hälften av den hackade chokladen och fortsätt att röra om tills all hackad choklad smält helt. Chokladen ska absolut inte vara het, då har du värmt på den för hårt/hastigt. Häll den smälta chokladen över mandelmassan och nougaten. Vänta någon minut så chokladen får stela något, placera därefter ut en pistagenöt per pralin du önskar så att hela ytan är täckt med pistagenötter. Låt stelna i rumstemperatur, ställ därefter in formen i kylskåpet.

Obs! Låt inte pistagemandelmassan och nougaten stå i kylskåp att stelna innan du ska hälla över chokladen. Detta kommer leda till att chokladen stelnar extremt fort och du kommer inte ha tid att placera ut dina pistagenötter innan den stelnat helt. Dessutom finns det större risk att chokladen blir ful om nougaten/det du ska hälla chokladen över, inte har rumstemperatur.


När du vill skära upp pralinerna, ta fram formen ur kylskåpet. Använd dig av en vass kniv och skär till just din föredragna storlek. Vill du att det ska vara enklare att skära i pralinerna så sköljer du knivbladet i hett vatten (och torkar av den så klart) innan du börjar skära så kommer kniven glida lättare genom nougat -och chokladmassan. Lycka till! 

 

 

Published: 2011-12-07 at 19:15:00





Allt som är värt något är jobbigt och tar lång tid.....

Eller?

Vad är det jag pysslar med? Ja, inte är det jobbigt eller tar lång tid, men det är helt klart värt det. Gör det som en grund till supergoda chokladpraliner eller ge bort som present till någon. Det går fort, är enkelt och det känns jäkligt kul när man gjort det helt på egen hand!

PISTAGEMANDELMASSA

1,5 dl osaltade pistagenötter
65 g mandelmjöl (eller ca 1 dl skållade sötmandlar)
2 dl florsocker
5 tsk kallt vatten


Mal pistagenötterna med en mandelkvarn och placera i mixer tillsamans med mandelmjölet. Använder du skållade hela mandlar maler du även dessa i mandelkvarn innan du placerar mandelmjölet i mixern. Mixa tills alla nötter och all mandel är ett fint mjöl.

Häll mjölet från mixern i en större skål. Sikta ner florsockret och blanda ordentligt. Häll ner en tsk i taget av vattnet så att du inte tar för mycket. Knåda ihop mandel/nöt/florsocker blandningen tills du har en mjuk massa som inte smular. Behöver du mer vatten så tar du mer vatten men var försiktig så du inte tar för mycket.

 Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp innan du använder den. Lycka till! 

Vad jag ska använda min till? Det får ni se imorgon ;)

 

Published: 2011-12-06 at 17:30:00



Ikväll är jag på iväg på något riktigt härligt! Vad står på schemat? Bakning så klart! Hur duktig man än är finns det alltid utrymme för utveckling och ny inspiration. Smarrigheter, inspiration och cup cakes till perfektion är det som gäller, och jag hoppas få lite ny inspiration till 2012. Om jag snubblar över ngt fantastisk kommer jag ju givetvis delar med mig till er! :)

Under tiden får ni hålla till godo med halvdåliga bilder på pepparkakshus anno 2009, det är det enda som fastnat på bild än så länge.

Tips för pepparkakshusbygge:

Det känns alltid mindre än vad det är när du börjar rita upp din egen designade mall
Det blir nästan alltid större än man tänkt sig när man börjar sätta ihop bitarna.
Ibland kan det vara lättare att dekorera innan du sätter ihop huset, se då till att kristyren fått torka ordentligt
Prova så att varje tak/vägg-del faktiskt får plats på din plåt innan du börjar baka
Det går att såga till kanterna på de bakade pepparkaksväggarna så att de passar bättre mot varandra. Detta gör du med en brödkniv, se till att mäta ordenligt innan du sätter kniven i pepparkakan bara
Ska du inte äta det? Fuska och limma ihop det istället så slipper du brottas med snorhett socker i köket
Blanda din egen kristyr, den man köper är lite sådär i konsistensen och svårare att arbeta med (enligt mig)
Prova att dela godisar i skivor för en spännande effekt (om du dekorerar med detta)
Ha någon till hjälp när du ska sätta ihop pepparkakshuset. Det kan vara riktigt knepigt.
Baka delarna enda dagen och sätt ihop/dekorera en annan dag, det tar ibland längre tid än man tror
Blev det lite väl snett och vint? Det är meningen, jag lovar ;)
Om du ändå vill dölja det, prova att såga till kanterna som jag nämnt innan alternativt att använda kristyr och florsocker för att simulera "snö" som täcker sneda kanter och springor.

Blir det inte som du tänkt dig, ta en pepparkaka och andas lite, grejjen med pepparkakshus är ju att det ska vara roligt!Inte ångestfyllt och kallsvettigt.

Alternativt så köper du ett färdiggräddat hus och går loss med kristyr och annan dekoration. Igen, det ska vara roligt :)

Kram på er! 



Published: 2011-12-06 at 11:04:00






Mina favoriter. Helt klart.
Varför?
 För att de är så enkla att göra, för att de är saftiga, inte kräver någon frosting eller liknande, för att de är perfekta till en kopp te, på picnic, de håller länge och de är liksom aldrig för söta eller för naturella. De är precis perfekta, sådär mitt emellan ytterligheterna men tar ändå alltid första platsen på listan.

Lite kärlek till er!

VANILJCUPCAKES MED BLÅBÄR OCH PHILADELPHIAKRÄM

24 minicupcakes och 6 vanliga cupcakes
Minicupcakes; 220 grader
Normalstora cupcakes; 200 grader

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl mjölk


Fyllning:
Blåbär, färska eller frysta (ca 2 dl svenska alt. 30-35 amerikanska) 2 msk sockwe
(jag föredrar svenska men amerikanska går också, cupcakesen blir något mindre saftiga med amerikanska blåbär gentemot svenska)
0,5 pkt Philadelphiaost
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker



Blanda ingredienserna till fyllningen, minus blåbären. Ta fram blåbären ur frysen om du använder tinade, sockra blåbären lätt.

Smält smöret och vispa detta med sockret. Blanda därefter ner äggen och fortsätt visp tills blandningen blivit fluffig. Vänd ner mjölken och vaniljsockret i smeten. Blanda därefter mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Blanda försiktigt tills smeten är slät.

Fyll cupcakesformarna med 1/3 smet, klicka därefter i fyllningen. Fyll därefter på med ytterligare 1/3 smet. För många kan det kanske tyckas att "det är väl bara räkna ut hur mkt fyllning och blåbär som ska vara i varje form". Och ja, kanske är det så, kanske inte. Men eftersom jag vill att även de mest ovana ska lyckas tänker jag vara extra tydlig. De finns även de som känner att de misslyckas med allt i köket, även en socker kaka eller "jag kan ju knappt koka vatten" som en person sa till mig en gång...  

Därför;   Philadelphiakräm; minicupcakes - 1 tsk, normalstora - 2 tsk. Svenska blåbär; minicupcakes - 2 stk, normalstora cupcakes - 3-4 stk. Amerikanska blåbär; minicupcakes - 1 stk, normalstora cupcakes 2 stk.

Det gör inget om lite philadelphiakräm sticker igenom smeten, bara pilla ner den med fingret eller låt den sticka upp. Jag låter dem gärna ligga strax under ytan då jag vet att de kikar upp under gräddningen och bildar en lite karamelliserad yta just där.

Grädda i mitten av ugnen. Minicupcakes på ca 15 minuter och normalstora cupcakes på 18 minuter (det beror lite på just din ugn) eller tills de fått färg. Låt svalna på galler. Servera till ett glas iskall mjölk, lite julmust eller en kopp te! Lycka till! 

 

 

Published: 2011-12-04 at 19:20:00



Som jag längtar efter mina godbitar från norrland. De finaste, vackraste, snusvänligaste solstrålarna jag någonsinn haft lyckan att ha i mitt liv är mina två guddötterar ovan. Så när de kom på besök med sina föräldrar kan ni lätt räkna ut att helgen började bra! Efter fika och promenad på stan blev det bio..och sen hem till mig och mannen för att äta, prata, skratta och mysa!





Förrätt; Kyddiga laxspett med mangochutney. Serveras med citronmarinerade färskpotatisar och creme fraiche



Mycket prat och skratt med min bästa vän och hennes man, tvillingarnas föräldrar. Även härligaste och bästaste A var med i sällskapet men hon fastnade inte på bild denna gång. Mannen min i förgrunden.



Julfika efter middagen.. Kaffe, saffransskorpor, smörkola med mjölkchoklad och polkagriskross samt favoritmuffinsen med blåbär och philadelphiacreme.



Söndagmorgon = sconesmorgon för vår del. Tradition numera. Härligaste mannen stod och pysslade som bäst när jag steg upp. Andra advent och nyinköpt marmelad.



Körsbärsmarmelad med mandel och rom..



Ner till gamla stan, promenad och fika på Waynes..



Vidare till julmarknad, det fanns mkt att titta på!



Brända mandlar och senap (vilka vackra burkar!)...



Här stannade vi extra länge...



Ovh även här.. Det fanns ju dessutom smakprov att gå loss på! Och som vi provsmakade ;)



Resultatet av söndagens julmarknad. 2 glaskulor till granen, för ovanlighetens skull sprang jag på en kula i svart/guld, ångrar nästan att jag inte köpte flera. Marmeladståndet fångade oss och vi kom hem med 3 favoriter; Morotsmarmelad, Vidlhallonsylt och Rödlöksmarmelad. De 2 förstnämnda kommer serveras på söndagsmornarna flera helger framöver och den sistnämnda kommer smälta ljuvligt tillsammans med en grillad köttbit och lite ugnsrostad potatis.

Härlig andra advent på er! Nästa vecka kommer bli fullproppad med goda recept från helgen!



Published: 2011-12-01 at 14:30:00



Kantareller, trattisar eller kantisar, måste vara en av de bästa saker moder jord producerat...seriöst!
Så. Sjuk. Gott.

Jag kan ha kantareller till allt, varma mackor, kött, fågel, fisk..mitt i mellan! You name it! (Jo fisk, ska publicera ett recept ngn dag så ska ni få se..om ni vågar testa vill säga.)

Här har jag blandat både trattkantareller och vanliga gula kantareller. Båda egenhändigt plockade i världens bästa Nora. Har ni inte varit där, åk dit! Om inte för annat, så bara för att äta deras speciella Noraglass. Oh my god säger jag bara!! Men det är inte därför jag är här..för att prata om glass mitt i vintern alltså, det får vi ta sen.

Exakt svampmängd har jag inte då jag förväller och fryser in själv och därför går på vana/känsla när jag mäter upp i påsar à 2 portioner per påse. Dock kan jag säga att jag har ca 0,75 dl förvälld svamp av varje sort så i färsk vara blir det nog en hel del. Men här går man efter mun och plånbok, välj den mängd du känner för själv och smaka av under tiden så kan du inte misslyckas!

Nu är det kantarellstuvning med min alldeles speciella och "hemliga" ingrediens som gäller. Den lyfter svampen och gör att schalottenlöken som jag gärna använder i svampstuvningar får en lagom karamelliserad och söt smak som får smaklökarna att fullkomligen jubla!


STUVADE KANTARELLER
ca 6 portioner

1/2-1 dl förvälld svamp per "sort" (kantareller resp trattkantareller, färsk svamp går bra)
1 stor schalottenlök
1 msk smör
salt
och den hemliga ingrediensen...FARINSOCKER 1/2 + 1/2 tsk

Valfri gräddsort, jag hade matlagningsgrädde
Valfri redning, jag hade min favorit; maizena för ljusa såser
1 tsk Kinesisk Soya


Skär/hacka schalottenlken i mycket små bitar.

Smält smöret och fräs löken på medelhög värme (6 av 9 på min platta), löken ska INTE få färg utan bli glansig och lätt genomskinlig. När löken är genomstekt strö ca 1/2 tsk farinsocker över löken och låt det karamelliseras lätt. Dvs, rör om så att sockret smälter och lägger sig runt löken som en liten hinna.

Häll på svampen, har du förvällt och fryst in som jag gör, häll på svampen med all infryst vätska. Låt det fräsa upp med smör och lök och salta lätt. Var försiktig, det krävs inte alls så mkt salt som man kan tro och när det väl är i såsen är det omöjligt att få bort. Då är det bättre att salta i efterhand!

När nästan all vätska försvunnit strör du över ytterligare ca 1/2-1 tsk farinsocker. Farinsockret gör inte såsen söt om du är rädd för det. Det tar bara fram de andra smaker och förhöjer dem. Låt koka ihop ytterligare ngn minut.

Häll därefter på den mejeriprodukt som du valt. Vilket som, fetare grädde, lättare gräddare, laktosfritt...vad du själv önskar. Dock inte creme fraiche. Tillsätt soya och maizena och koka upp. Red av tills du har önskad konsisten. Antingen serverar du den som en sås eller så reder du den lite kraftigare och gör en stuvning och serverkar den i cannelonni, på varma mackor (som ovan) eller till vad du nu själv önskar.

Vill du lägga den på varma mackor brukar jag riva lite ost och strö lite över mackorna innan jag stoppar in dem i ugnen!

Smaklig Spis!