slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Smörstekt Gös med Pepparrotsfraiche och Muscovadostekta Kantareller

Published: 2011-12-30 at 12:42:49


Det här är en annorlunda huvudrätt med smaker man normalt inte är van att kombinera. Men man måste våga lite ibland, tycker jag själv i alla fall. Smakerna passar perfekt med varandra och var en total succe när jag själv bjöd på det och rätten passar perfekt på nyår eller en finare middag. Är underbart att servera tillsammans med ugnsrostad potatis och rödbeta som man pudrar lite chilipeppar över precis när de kommit ut ur ugnen. Middagen blir inte sådär toktung som det lätt blir på en 3-4-5-rättermiddag. Perfekt med andra ord!

Servera rätten tillsammans med ett gott vin!


RECEPT HUVUDRÄTT - SMÖRSTEKT GÖS med PEPPARROTSFRAICHE och MUSCOVADOSTEKTA KANTARELLER
4 pers

600 gram gös eller annan fast fisk
salt
svartpeppar
smör att steka i

3 dl creme fraich jag valde den fetare sorten för att blanasera upp pepparroten)
4-5 msk riven pepparrot (färsk eller på tub)
salt

 400 gram färska kantareller (det går bra med frysta också)
2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
4 tsk ljust muscovadosocker

fast potatis
rödbetor
olivolja
salt
chilipeppar


HOW TO?

1. Innan du börjar, ta ut fisken ur ugnen i god tid innan den ska stekas så att den inte är kylskåpskall. Den ska vara rumstempererad så att den verkligen smörsteks och inte kokas i stekpannan.

2. Klyfta upp potatisen och rödbetorna och placera i en ugnsfast form eller i en långpanna, rödbetorna bör vara mindre än potatisarna då de tar längre tid i ugnen. Placera rödbetorna i kanten på formen så färgar inte de potatisen rosa. Salta och ringla olivolja över, va inte snål med olivoljan ;)Rosta i ugnen på 200-225 grader i ca 40 minuter. När potatisen/rödbetorna är färdiga pudra lite chilipeppar över och blanda runt med olicoljan innan servering.

3. Under tiden blandar du snabbt iordning pepparrotsfraichen genom att blanda creme fraiche och riven pepparrot. Smaka av med salt. Förvara kallt fram till servering.

4. Hacka schalottenlöken och vitlöken  i små bitar, dela eventuellt svampen i mindre bitar. Stek schalottenlöken i smör på svag värme, häll därefter ner svampen och höj värmen något. Fräs svampen med smöret och löken. När svampen blivit mjuk strör du över muscovadosockret och låter det stekas på i någon minut så att sockret karamelliserat tillsammans med svampen och löken. Lägg lock över och håll varmt i några minuter medan du steker fisken.

5. Stek gösen i smör, några minuter på varje sidan, det går ganska fort. Salta och peppar innan servering.


Servera, och njut....

  

Kommentarer - Comments
Malin E

Oj, det lät galet gott och väldigt spännande med socker och kantareller, måste testa!

Hittade till din blogg via minnatannerfalk.com, kommer kika in här igen.



Gott Nytt ÅR!

2012-01-01 at 18:30:25
Mary

Malin E; Det tycker jag definitivt att du ska prova på! Karamelliseringen tar fram alla goda samker och passar perfekt tillsammans med den smörtekta fisken! Åhh, kul att veta..hon är absolut en av mina favoritbloggerskor och hon är grymt talangfull. Hoppas verkligen att jag ser dig här igen :) Kram Mary

2012-01-01 at 19:45:16 // http://madebymaryblogg.blogg.se/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback