slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2011-11-30 at 09:00:00





Saffransbiscotti, eller saffransskorpor om man så vill, är ett stående inslag i det här hemma när det börjar närma sig jul. Både för att jag mumsar i mig en om dan (minst) men också för att de är så otroligt lätta att göra och roliga (och uppskattade) att ge bort. Lite cellofanpapper och en rosett så är allt klappat och klart!

Många tänker kanske att "det ska ju bli skorpor så degen kanske inte ska vara så fuktig..skorpor är ju torra..eller?". Jo, degen ska vara fuktig! Blanda inte i extra mjöl, den ska vara mjuk och lite oljig i konsistensen så att du kan forma fina sammansatta längder. Kan du inte klämma ut degen mellan händerna utan att den faller sönder, som på bildillustrationen ovan, har du blandat i för mycket mjöl i relation till smöret. När degen är mjuk går det enkelt att forma den till fina längder som sedan går lätt att skära till skorpor utan att smula sönder. Du kan ta bort mandlar helt om du så önskar eller ta dubbel mängd. Ju mer mandlar ju svårare blir det att få fina längder som inte smular sig. Personligen brukar jag hålla nere mängden mandlar då kanske inte alla gillar det i sina skorpor. Dessutom får degen som sagt en bra konsistens som resulterar i fina skorpor. Vill man så strör man lite råsocker på skorporna innan man langar in dem i ugnen. Jag hoppar över detta då jag tycker det är skönt med något mer neutralt och inte lika sött bland alla andra sötsaker kring jul! 

RECEPT - SAFFRANSBISCOTTI

ca 65 stk

100 gram smör
1 gram saffran (2 påsar)
5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1/2 dl sötmandel
2 ägg

HOW TO?

1. Smält smöret och häll därefter ner all saffran, låt det fräsa upp lite snabbt.

2. Häll ner smörblandningen i en stor bunke och rör ner äggen.

3. Blanda alla torra ingredienser, inklusive mandlarna, i en annan bunke och vänd därefter ner dem i smör och äggblandningen. Se till att vända lugnt, du ska inte vispa omkring ;)

4. Dela upp degen i 3 delar och forma till 3 lika stora längder. Grädda dem i ugnen i ca 25 minuter på 175 grader.

5. När längderna gräddats klart ta ut dem ur ugnen och sänk värmen till 125 grader. Skär därefter upp längderna i ca 1 cm breda skivor. Placera tillbaka dem på plåten som i bildillustrationen. Torka skorporna i ugnen i ca 15-18 minuter.

6. Ta ut och låt svalna.

7. Va? Är du redan klar? Ja det är du faktiskt. Vips så har du cirka 60 skorpor att mumsa på, dvs ca 2 per dag fram till julafton..om du inte ger bort hälften vill säga!


Published: 2011-11-29 at 20:23:00



Igår kom mannen hem med nyinköpta kökshandukar, inget jag fällde några tårar över direkt! Otroligt skönt att ha nya fräscha julhandukar till köket att lägga över lussebullarna och att torka händerna på. Handdukarna är inköpta på Åhlens respektive Hemtex. Själv shoppade jag på mig lite olika siden-/tygband i olika mönster och nyanser av rött..jag fullkomligen älskar tygband!

Något jag pysslade med i helgen är kanderade äpplen, eller knäckäpplen som de kallas ibland har jag märkt. Kanderade äpplen är lite kul att pyssla med men är inget jag har som favorit att äta. Däremot brukar det kunna vara ganska roligt om man har barn och om barnen i fråga gillar äpplen och äppelmos. Själv har jag dem mest som prydnad..tills de blir dammiga och jag slänger dem. Kan garnerad med det man vill, exempelvis kokos eller hackade nötter.

RECEPT - KANDERADE ÄPPLEN

7 stk

7 mindre äpplen, jag föredrar röda (känns mer som det hör julen till)
5 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 dl sirap
2 dl kokosflinor
7 grillspett i trä
Köks-/godistermometer

1. Tvätta äpplena och torka dem torra.

2. Ta bort stjälken och stick fast ett grillspett i varje äpple så att det finns ngt att hålla i, både under tillverkningen men också efteråt om/när man vill äta äpplena.

3. Koka upp vatten, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka tills blandningen uppnår en temperatur på 155 grader. 

4. Dra av kastrullen från bärmen och doppa äpplena i smeten så att de täcks helt, låt överflödig "knäck" rinna av. 

5. Doppa äpplena i ditt val av garnityr, jag valde kokos. 

6. Låt stelna på bakplåtspapper.

Servera, eller ställ ut som prydnad på ett fat (ta då bort träpinnen)..kanske med några adventsljus och lite mossa :)


Published: 2011-11-28 at 14:30:00



Jag gillar marmeladgodis. Kanske är det för att jag är finsk..kanske är det bara för de smälter i munnen. Oavsett så är det både enkelt och gott! Här kommer ett recept på marmeladgodis, denna gång med clementinsmak. Försvara dem i kylskåp och vänd med socker innan servering. Receptet går att dubblera om du vill göra fler än 15 stycken. Antingen gör du dem i mjukare iskubsformar som jag har gjort, mina kommer från Ikea och kostar bara några kronor styck. Annars går det bra att använda sig av en större form ca, 15 x 20 cm för 15 stycken.

RECEPT
ca 15 stk

2 dl clementinjuice (krävs ca 6 normalstora clementiner)
50 gram glykos
1,25 dl strösocker
5 gelatinblad

Iskubsformar av mjukare gummi/valfri form
Rapsolja (eller annan smak och doftfri matolja)
Socker till garnering

Du behöver även en digital köks-/godistermometer

1. Börja med att blanda ner socker, clementinjuice och glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills blandningen når 110 grader, rör om då och då.

2. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten och olja in din form med en bröd/grillpensel.

3. Dra av clementinblandningen från plattan och låt stå och svalna lite medan du kramar ur gelatinbladen.

4. Blanda gelatinbladen med clementinblandningen och häll upp i formen.

5. Låt marmeladen stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar eller över natten. Ställ därefter in i kylskåp och skär upp den i kuber (om du använt en stor form) eller "stjälp" upp den ur dina mindre formar och vänd runt marmeladen med strösocker.

Njut!


Published: 2011-11-28 at 09:10:00


Det här är en perfekt pralin att bjuda på när man vill se ut som om man vet vad sjutton man pysslar med, alternativt redan vet vad man pysslar med men fortfarande gillar att bjuda på goda enkla chokladpraliner. Det är inte alls svårt även om receptet innehåller flera steg, ta det moment för moment bara så kommer det gå galant! 

Jag fullkomligen äääälskar  att kombinera lakrits och choklad. Både söt- och saltlakrits är underbara tillsammans med mörk choklad och det här är en perfekt kombination av dem båda! Mitt tips är att göra pralinerna i flera steg, kanske slänger du ihop lakritskolan en kväll när du har lite extra energi , låter den vila i kylskåp över natten (eller kanske en dag eller två) och doppar den i choklad en annan dag eller kväll. Vill du ha en snygg "finish" och att den ska hålla sig bättre i rumstemperatur så tempererar du chokladen. Känner du att svettpärlorna kommer av bara tanken på "vadå temperera" så skiter du glatt i det, nemas problemas. Se till att hålla pralinerna i kylskåp bara, men vem har dem stående framme i rumstemperatur ändå? Hos oss försvinner de snabbt kan jag lova!

RECEPT
ca 30 stk

LAKRITSKOLA
100 gram strösocker
85 gram osaltat smör, rumstempererad
1,5 dl grädde
6 stk "KICK" (hette förut Käck, sötlakrits)

Form ca 25 x 15 cm


1. Häll strösockret i en tjockbottnad kastrull och värm mycket försiktigt på låg värme. Du ska inte röra i sockret under tiden utan bara låta det stå och smälta i godan ro. Skär under tiden sötlakritsen i mindre bitar. När alla sockerkristaller är smälta kan du röra om försiktigt med en träslev. 

2. När sockret är helt smält och på gränsen till att börja bubbla lite smått, blanda ner smöret (skuret i kuber) i sockerblandningen men var försiktig då det bubblar kraftigt och kan stänka upp på dig. Blandningen är jättehet! Blandningen kommer skära sig men rör om med träsleven tills den blivit jämn och glansig. Koka under tiden upp grädden i en annan kastrull.

3. När smör och sockerblandningen är krämig och glansig, häll ner den varma grädden lite i taget samt sötlakritsen. Det kommer även här bubbla kraftigt så var försiktig!

4.Rör om kraftigt hela tiden, ända tills att all lakrits blandats ut. Låt det därefter koka i ca 7 minuter, rör om då och då.

5. Häll upp i en form som är klädd med bakplåtspapper och ställ att svalna i rumstemperatur i ngn timma. Ställ därefter in i kylskåpet för att sätta sig i några timmar eller över natten. Du vet att den är klar när den är fast och sval och går att arbeta med.

CHOKLADMOMENTET

250 gram mörk choklad, jag använde en med kakaohalt på 55%
Havssalt

1. Ta ut din lakritskola och lägg upp den på en skärbräda. Klipp eller skär kolan i den storlek du önskar (recepetet är dock beräknat på ca 30 bitar)

2. Hacka chokladen i mindre bitar

3. Temperera chokladen eller, om du vill hoppa över den biten, smält chokladen försiktigt över vattenbad.

4. Vänd lakritskolan i chokladen med hjälp av två gafflar och låt överflödig choklad rinna av innan du placerar pralinen på ett bakplåtspapper för att stelna. När chokladen börjar stelna, strö lite havsalt på toppen.

Låt stelna helt och se sedan till att tugga i dig en hel hög innan du bjuder någon annan ;)






Published: 2011-11-27 at 19:01:00



Precis hela helgen har försvunnit i en dimma av julpynt, pyssel, bakning och glögg...precis min smak mao.
Har bland annat gjort kanderade äpplen, saffransbiscotti, minimuffins med lönnsirap, pecannötter och äpplen, clementinmarmelad, chokladpraliner med lakrits, mörkchoklad och havssalt samt egen trillingnöt. Recepten är inte ens speciellt svåra, det kommer ni märka längre fram i veckan. Jag föredrar att veta vad jag stoppar i munnen och när jag gör eget godis så vet jag att det varken innehåller några förkastliga härdade fetter eller andra konstigheter, vi får ändå i oss så mkt skit. Dessutom smakar det så mkt godare när jag jobbat lite för det, men det kanske bara är jag som går igång på "sånt" ;)

Bilderna är från mitt och mannens julpyntande hemma i stugan. Nu bjuder kvällen på "Allt för Sverige" på Svt plus varma mackor med kalkon, mozzarella och senap.
Trevlig kväll!


Published: 2011-11-26 at 11:17:00


Morgonen började med att mannen gjort scones..jag älskar scones! De bästa av helgdagar börjar enligt mig precis just så. Tända ljus, nybryggt kaffe, juice och scones med favoritmarmeladen, känner verkligen hur jag laddar med energi!!

Idag blir det julstäda och julbaka för hela slanten. Pepparkaksbygge står på schemat, en relationsaktivitet utan dess like när det gäller oss. Mannen är byggmästare och jag kreatör. Jag drömmer mig bort, visualiserar och vill helst av allt bygga ett helt kungadömme av pepparkakor. Mannen bromsar och är förnuftig.."det kommer aldrig att hålla". "Om det här ska funka skulle vi börjat bygga huset för flera månader sen, nästa år får vi väl börja vid midsommar". Jag; * rullar med ögonen *. Det är kul, svettigt och...brukar alltid sluta med att jag försonar mig med tanken att okej...det blir väl "bara" ett vanlig hus i år igen.

Håll tummarna för att allt inte raserar samman totalt, bilder på allt bakande kommer sen.
Hoppas all sköna människor där ute har en galet fantastisk lördag!


Published: 2011-11-25 at 13:29:00

Har ni haft en sådan där dag när man halv två på eftermiddagen "kommer på" att man inte ätit ngt, inte tagit rast och ändå inte har den blekaste aning om vad man pysslat med senaste timmarna?! Tiden flyger iväg och jag har så otroligt mkt projekt på gång just nu. Superroligt men tiden räcker liksom inte till..finns det några extra timmar på lager någonstans? Universum? Allvarligt! Bara sådär fram till jul ungefär.... jäkla snåljåp!

Ikväll börjar julstädningen och julbaket. Pepparkakshus står på schemat, sen får vi se vad vi får tid med.. Jag tenderar att snöa in på "huset" och glömma både tid och rum... En och annan cupcake eller adventskaka ska jag nog hinna med hoppas jag!


Skön med helg..du är så välkommen!



Published: 2011-11-24 at 10:15:00



(Bild från Cushion me Happy, Kudde Lucini)


Måste tipsa om två enligt mig alldeles fantastiska kvinnor, vad jag älskar företagsamma kvinnor!

Cushion me Happy är ett svenskt företag som specialiserat sig på just kuddar och kuddfodral. Tygerna kommer från högkvalitativa franska och brittiska möbeltyger och det mest fantastiska, enligt mig, är att kuddarna endast sys upp i en begränsad upplaga! Tycker det är så otroligt tråkigt att många hem ser identiska ut..ja mer eller mindre iaf. Man känner igen soffan från Mio, köket från Ikea och även andra inredningsdetaljer tenderar att produceras och säljas i massupplaga.

Dessutom har ordnar tjejerna kuddpartyn hemma hos dig som bor i Stockholm så att man får testa kuddarna i sin egen soffa. Personligen har jag en förkärlek för just kuddar, fråga bara karln här hemma, så när jag fann den här hemsidan blev jag överlycklig!


Published: 2011-11-23 at 09:08:00



Inventering inför alla julbak.
Ordning och Reda i skåpet..och jag är bra jäkla lycklig!

Burkar och vattenlöslig penna från GRANIT


Published: 2011-11-22 at 17:46:00



Julförberedelserna blir allt fler..
Har äntligen slagit in de två första julklapparna!

Går att göra precis hur dyrt eller billigt som helst, det är bara fantasin som sätter stopp!

Material (både dyra och billiga alternativ):

Presentpapper (valfritt, köp, använd tidningspapper eller brunt omslagspapper från exvis Ikea)
Spetsduk/Tårtunderlägg
Tygband/Presentsnöre
Silkespapper
Klistermärken - röda hjärtan el silver-/guldstjärnor
Lim, Tjep
Namnlappar (klipp ut egna av hårdare papper el köp i butik)

Tips!
Om man använder tårtunderlägg är det bra om man limmar den yttersta kanten på tårtpappret så att den sitter fast mot underlaget/presentpappret. Annars tenderar den att gå sönder i kanterna.

Nu blir det tända ljus och en bra film!






Published: 2011-11-22 at 15:58:00



När jag befinner mig uppe i norra finland där bottenviken letar sig in i minsta lilla vik och havet och himlen tycks som en och samma enhet, då får jag tid till eftertanke och ro. Jag hinner andas och knyta an till mig själv.
Det tar bara en sekund att knyta an till ditt inre.  
Håll dina händer ovanför ditt hjärta och ta ett djupt andetag, blunda gärna.
 Ta ett andetag till och känn riktigt ordentligt hur du mår, hur ditt inre mår.
Hur din själ mår.
Är du lycklig?

Vår tid här är begränsad, alltid. Var den du är. Det vet du, innerst inne. Den och de som inte uppskattar dig som du är får inte plats i ditt liv.


"Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma - which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of other's opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” /Steve Jobs


Published: 2011-11-21 at 11:21:00



Jag försöker alltidatt fokusera på varje säsongs bästa råvaror och att trycka i sig varma soppor och rostade rotfrukter på sommaren känns faktiskt inte lika gott som det gör den här långa och kalla årstiden vi har framför oss. Rotfrukter på vintern, färska grönsaker på sommaren med andra ord.

Bakad och fylld potatis kan tillagas med just dina favoritingredienser. Vill du ha mindre ost, ta mindre ost! Vill du ha mer creme fraiche, ta mer! Byt ut osten mot parmesan eller kanske mot en blåmöggelost om det är favoriten. Blanda ner stek bacon i potatismassan istället för att servera bredvid. Du blandar ner precis det du vill och känner för helt enkelt! Det här är min favorit. Enkel och tidssparande (även om den tar ett tag i ugnen) eftersom den gör att jag kan pyssla med annat när potatisen bakas i ugnen! Lets face it; även om jag älskar att pyssla i köket så finns det faktiskt annat att göra än att laga mat! 

 Hur mkt du blandar ut potatisen och hur många du gör är helt upp till dig. Mannen tuggar lätt i sig två fyllda potatishalvor medan jag nöjer mig med en.



RECEPT - FYLLD BAKAD POTATIS
4 mindre port. / 2 större port.
190 grader

2 stora bakpotatisar
1 dl creme fraiche
Chèvre (valfri mängd, jag använder ca 150-200 gram)
Gräslök, ca 4 msk klippt (valfritt)
Salt
Svartpeppar

Bacon

HOW TO?
Tvätta av potatisarna från jord om det behövs och stick därefter hål med en gaffel runt om potatisen. Baka i mitten av ugnen på ca 190 grader i 45-60 minuter, tills de är genombakta. Klipp upp gräslöken och dela osten i mindre bitar, lägg allt i en skål tillsammans med creme fraichen.

Låt potatisarna svalna något innan du delar varje potatis i två halvor. Gröp försiktigt ut innanmätet på potatisen och blanda med creme fraiche, gräslök och ost. Blanda ordentligt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fyll de urgröpta potatisskalen med din ost- och potatisfyllning och ställ dem i en ugnsfast form.
Låt dem bakas i ca 10-15 minuter på 225 grader eller tills de fått lite färg på ytan. Det går bra att använda grillfunktionen på ugnen en kortare stund om man föredrar det.


Ta ut potatisarna ur ugnen och låt dem vila lite innan servering (Jo, gör det! De är skållheta och smakerna kommer inte fram om du måste bolla runt den heta potatismassan i munnen innan du sväljer snabbt för att inte bränna sönder tungan helt) . Passa på att steka upp lite bacon eller annat tillbehör under tiden.

Smaklig spis!





Published: 2011-11-20 at 10:10:00




Jag älskar julen! Färgerna, dofterna, musiken, känslan, pysslet och framför allt förväntningarna som ligger i luften. Första julpysslet blir alltid att planera och pyssla med julkorten som ska skicka till nära och kära över hela jorden! Jag fullkomligen älskar att få fina julkort och nästan ännu mer älskar jag att pyssla ihop egna små söta kärlekshälsningar. För är det inte precis just det julkort är.?!En kärleksfull hälsning och en varm kram i julkortsform!

Givetvis måste lacka ihop julkorten, jag älskar den där vintagekänslan som bara lackade paket (och julkort) har!

Allt material kommer från bästa Panduro Hobby. Annars går det bra att köpa vita kort och kuvert på närmaste Åhlens. Där hittar du också lite färgade papper (rött, guld, silver, vitt, grått, svart..vad än du önskar),  lim, tråd och knappar. På Ica maxi finns det tårtunderlägg som passar utmärkt till julkortspyssel och kanske också en och annan tidning med julinspirerade artiklar! Sen är det bara att klippa och klista så det står härliga till.

Ta en kopp kaffe eller en kopp rykande varm glögg när du ändå håller på vetja!


Published: 2011-11-19 at 19:06:00



Möt en av mina många italienska älskare. Han är varm och kärleksfull, len och mjuk och han kräver nästan ingenting av mig. Han låter mig pyssla med mitt och hans ända mål i livet är att tillfredställa mig. Passar perfekt när jag, som idag, helt enkelt inte orkar stå i köket utan bara villl ligga under en varm filt och mysa. Han håller mig sällskap alla mörka och murriga höstkvällar och han gör mig aldrig besviken.

RECEPT - CREMA DI POMODORO
4 pers.
190 grader

12-16 normalstora mogna kvisttomater
1/2 - 1 hel vitlök
1 1/2 normalstor rödlök
Timjan (färsk eller torkad)
4 msk råsocker
Svartpeppar efter smak
Salt efter smak, ca 1/2-1 tsk
 ca 1/2 dl Olivolja,
ca 1 msk Rödvinsvinäger
ca 1 tsk Worcestershire sås

Halvera tomaterna och placera i en stor ugnsfast form med snittytan uppåt. Skala rödlöken och dela i totalt 6 större "klyfotr". Dela vitlöken horisontellt, du ska inte ta bort skalet. Placera löken med snittytan uppåt i formen. Strö socker, salt, svartpeppar och timjan över tomatrerna och avsluta med att ringla över olivoljan. Blanda runt allt så att kryddorna fördelar sig jämt med tomaterna. In i mitten av ugnen på 190 grader i ca 45-60 minuter, eller tills löken och tomaterna blivit mjuka, det ska inte få färg.


Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet, det ska gå lätt om de är färdiga, och plocka bort skaldelar. Plocka även bort torra och tjocka delar av den färska kryddan om du använt färsk timjan. Mixa tomtaterna, löken och all god sås som bildats på botten till en slät, krämig soppa. Häll tomtatsoppan i en kastrull och  smaka av med rödvinsvinäger, worcestershire sås och eventellt mer salt och låt den bli riktigt varm igen.

Serveras med fördel tillsammans med en klick creme fraiche. Kanske även med lite smörstekta kantareller på en skiva rostat bröd.



 


Published: 2011-11-17 at 14:16:00





Jag älskar den här mannen!
Kryp in under en varm filt och klicka på länken. Bara njut av att genom honom inspireras att vara nöjd med dig själv, ditt liv och den du är innerst inne. Du är betydelsedfull.
Det är få som inspirerar som Nick Vujicic. 
 
Kärlek!

Och förresten.. Välkommen till min blogg!