full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Tomatsoppa eller Crema Di Pomodoro

Published: 2011-11-19 at 19:06:00Möt en av mina många italienska älskare. Han är varm och kärleksfull, len och mjuk och han kräver nästan ingenting av mig. Han låter mig pyssla med mitt och hans ända mål i livet är att tillfredställa mig. Passar perfekt när jag, som idag, helt enkelt inte orkar stå i köket utan bara villl ligga under en varm filt och mysa. Han håller mig sällskap alla mörka och murriga höstkvällar och han gör mig aldrig besviken.

CREMA DI POMODORO
4 port


12-16 normalstora mogna kvisttomater
1/2 - 1 hel vitlök
1 1/2 normalstor rödlök
Timjan (färsk eller torkad)
Svartpeppar efter smak
Salt efter smak, ca 1/2-1 tsk
1-2 msk Olivolja,
ca 1 msk Rödvinsvinäger
ca 1 tsk Worcestershire sås (vanlig eller vegansk)

Halvera tomaterna och placera i en stor ugnsfast form med snittytan uppåt. Skala rödlöken och dela i totalt 6 större "klyftor". Dela vitlöken horisontellt, du ska inte ta bort skalet. Placera löken med snittytan uppåt i formen. Strö salt, svartpeppar och timjan över tomatrerna och avsluta med att ringla över olivoljan. Blanda runt allt så att kryddorna fördelar sig jämt med tomaterna. In i mitten av ugnen på 190 grader i ca 45-60 minuter, eller tills löken och tomaterna blivit mjuka, det ska inte få färg.


Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet, det ska gå lätt om de är färdiga, och plocka bort skaldelar. Plocka även bort torra och tjocka delar av den färska kryddan om du använt färsk timjan. Mixa tomtaterna, löken och all god sås som bildats på botten till en slät, krämig soppa. Häll tomtatsoppan i en kastrull och  smaka av med rödvinsvinäger, worcestershire sås och eventellt mer salt och låt den bli riktigt varm igen.

Serveras med fördel tillsammans med en klick creme fraiche eler vegansk yoghurt. Kanske även med lite smörstekta kantareller på en skiva rostat bröd.