full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-04-26 at 21:32:45

Mangosorbé Sorbé Made By Mary
Mjuk, len & fruktig... Tar ungefär, 2 minuter att göra. Ja..faktiskt, bara 2 minuter.
Älskar att göra sorbé själv, speciellt på vår- och sommarhalvåret. Svalkande och jag kan styra hur sött det blir själv, dessutom vet jag att det inte är några konstigheter i glassen.

Här ska ytterligare några kulor mangosorbé få smälta i munnen. Sen är siktet inställt på laxspett och mangochutneysås inför brors födelsedagsfest imorgon..

Här kommer receptet!

RECEPT - MANGOSORBÈ
ca 5 små "glasskulor"

225 gram frusen mango i bitar
3-4 msk florsocker
2-3 msk tropisk juice

HOW TO?

1. Blanda alla ingredienser i en skål, mixa till en tjock sorbé. Börja med att blanda i den mindre mängden av florsocker samt juice, vill du ha sötare eller lösare konsistens blandar du bara i mer av florsocker och/eller juice.  

Om du blandar i för mycket juice och sorbén blir lite lös i konsistensen, ställ in den i frysen för att stelna i 30-60 minuter.

Det var det hela... Skönt va ;)

Servera som den är eller till en kula hallonsorbé.

Njuuuuut!

Published: 2012-04-25 at 13:59:00

Amerikanska Pannkakor med rårörda blåbär och lönnsirap Made BY Mary  
Amerikanska pannkakor, enkla att göra och väldigt goda tillsammans med blåbär och lönnsirap.
På sommaren är de toppen till färska jordgubbar, kanske ute på balkongen eller i trädgården, till exempel som semesterfrukost. 
 
Amerikanska pannkakor finns det otaliga recept på, det här är ett som jag tycker är enkelt och gott. Personligen gillar inte jag de där absolut mest  kompakta amerikanska pannkakorna. De växer i munnen och gör att jag känner mig proppmätt efter några tuggor. Det här är den perfekta medelvägen för mig;  lagom mjuka och fluffiga och inte sådär galet toksöta. Passar perfekt som efterrätt också.. 

Här kommer receptet!

ca 10 stk

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg


HOW TO?

1. Blanda ihop alla de torra ingredienserna.

2. Smält smöret och vispa därefter ner mjölk och det smälta smöret i smeten. Vispa tillsist ner ägget och vispa tills du har en jämn och slät smet.

3. Stek i en plättlagg eller stekpanna och servera med rårörda blåbär och lönnsirap.

Njut!

Published: 2012-04-22 at 11:52:00

Morotskaka Made By Mary
Morotskaka, jag minns fortfarande första gången jag fick lyckan att smaka en tugga! Förvåningen över att det på inget sätt smakade morot, saftigheten och den fräscha toppingen.. Mmm..matminnen!

När man bakar mycket, och ofta, kan man ibland bli lite trött på allt sötsliskigt och personligen tycker jag att morotskaka är godast när den inte är sådär översockrad och sötsliskig som den är på många caféer, ibland smakar det faktiskt bara socker och då kan jag ju lika gärna åka hem och stoppa en sockerbit i munnen.
Men smaken är som baken, det vill säga delad, och det är också det som är det fina med morotskaka! Den går att baka i så många olika varianter med exempelvis olika mängd socker för varierad sötma men även kryddningen går att variera så att det passar just dina smaklökar. Det här är en morotskaka utan mandel eller nötter eftersom jag bakar väldigt mycket med nötter och mandel, och ibland finns det de i sällskapet som inte tål nötter. Vill du ändå ha nötter i kakan så är det bara att blanda ner det, allt annat samma-lika!

Det här är nog en av favoriterna jag bakat genom alla år. Min moroskaka får helst vara lagom söt med mycket smak och lite sötsyrlig topping alternativt sötare kaka med då väldigt syrlig topping. Det här receptet är den försnämnda och du får en otroligt saftig, mjuk och hög kaka med en precis lagom sötsyrlig topping som får smaklökarna att jubla. Jag kan säga att den där morotskakan, precis hela kakan, försvann på tja...en si sådär 6 timmar. Hur många vi var som delade på den låter jag vara osagt ;)

Här kommer iaf receptet:

RECEPT - SAFTIG MOROTSKAKA

3 dl rapsolja
 3,5 dl socker
4 ägg

5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
3 tsk Pepparkakskrydda
1 tsk vaniljsocker
 0,5 tsk salt
8 dl finrivna morötter  (ca 0,5 kg)

Glasyr (räcker för att täcka hela kanan, både ovansida och runt om) 
300 g Philadelphia färskost
60 g osaltat rumstempererat smör
1,75-2 dl florsocker
1 lime eller 1/2 citron

(Vill du bara ha topping på ovansidan minska till ca 40 gram smör, 250 gram Philadelphiaost, 1,5 dl florsocker)

Vid servering:
Kanel att pudra över kakan

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en rund springform (en form med löstagbara kanter).

2. Riv morötterna samt blanda ihop alla torra ingredienser, utom socker, i en skål.

3. Vispa strösockret med oljan till en fluffig smet, blanda i äggen ett åt gången och vispa tills du har en vitt fluffig ägg och sockersmet.

4. Blanda i de torra ingredienserna samt morötterna i ägg- och sockersmeten. Vänd smeten med en slickepott. Om du vispar runt för kraftigt riskerar du att förstöra bakpulvrets egenskaper och du får inte den höga fina kaka som ser ut som på bilderna ovan.

5. Häll ner smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen i 80-85 minuter.

Låt kakan svalna på galler.
Smeta inte på toppingen på kakan för ens kakan svalnat helt..om du inte vill att den ska smälta och rinna ut vill säga ;)

6. När kakan svalnat helt, vispa ihop Philadelphiaost, det rumstempererade smöret och florsocker i en skål. Vispa det fluffigt, det tar bara någon inut. Det är viktigt att smöret är rumstempererat för att det ska blanda sig helt med Philadelphiaosten och få en fin fluffig konsistens. VIspa ner lime- eller citronjuice. 

Du kan med fördel ta den mindre mängden florsocker till att börja med och sedan smaka av toppingen när den är klar. Vill du ha en sötare topping vispar du bara ner ytterligare flocsocker. Ibland  kan det faktiskt vara så att får man med sig en extrem syrlig citron hem från affären och det krävs mer florsocker för att balansera syran!

Vid servering: Pudra över lite kanel eller placera en valnöt på toppen!

Lycka till godingar! :) 

Published: 2012-04-20 at 09:16:00

Franska Maränger Made By Mary Jordgubb
Franska maränger är så grymt vackra att sätta fram på fikabordet. Kompletterar andra kakor och tårtor perfekt och det fina är att barn brukar gilla dem.....mycket! Och de är ju riktigt söta, och lite roliga att hålla i handen, så.....det kanske inte var så svårt att lista ut!

Egentligen går det väl bra att ta vilken färg och smak som helst, det är bara att låta ditt tycke och smak, samt fantasi, styra!

Kom bara ihåg att vara noga med att ingen vattenånga kommer ner i bunken samt vara försiktig när du värmer på spisen så att vattenbadet inte kokar för mkt...då kommer slutresultatet bli en grynig maräng eller förstöras helt om du har otur.

Har du barn och vill baka tillsammans med dem?
Vispa marängen på egen hand och låt dem blanda ner färgen och klicka ut marängsmeten på plåten. Det är ett kladdigt och roligt upptåg som barn brukar tycka om!

HÄR hittar du även recept på samma maräng med med chokladsmak!

RECEPT - FRANSKA SEGA MARÄNGER med JORDGUBBSSMAK
10-12 stk

4 äggvitor
2,5 dl socker
Röd karamellfärg och Jordgubbsessens
(hur mkt färg och jordgubbsessens som krävs beror på vilken typ du använder, hur stark färgen är samt hur stark essensen är. Jag använde 1 krm färg och 2 krm essens)

HOW TO?

1. Värm ugnen till 150 grader eller 130 grader om du använder dig av varmluftsugn. Jag föredrar verkligen varmluft när det gäller de här marängerna så har du varmluftugn, använd den. Då kan du dessutom stoppa in 2 plåtar i ugnen på en och samma gång.

2. Du ska vispa äggvitan över ett vattenbad, så se till att den bunke du ska använda fungerar bra över en kastrull med vatten. Ta fram en kastrull och fyll med lite vatten och kontrollera att bunken inte nuddar vattenytan när den placeras över kastrullen.

3. Mät upp sockret i en skål och häll ner äggvitorna i en bunke. Placera bunken med äggvitorna över vattenbadet(vattnet ska bara sjuda, inte koka) och vispa äggvitorna till ett fastare skum. Vispa ner lite socker i taget under konstanst vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den når 60-65 grader, du behöver använda dig av en digital termometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa marängen tills den kallnat. Du känner att marängen kallnat helt när bunken känns rumstempererad/sval.

5. När marängen svalnat blanda du karamellfärgen (eller den färg du väljer att använda) med essensen. Blanda därefter ner den smälta chokladen i marängen, men blanda inte så noga utan rör bara runt några varv med en slickepott.

6. Klicka ut marängen på 2 plåtar och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, de är godast när de fortfarande är sega i mitten.

Lycka till!

Published: 2012-04-18 at 07:35:00

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Så..macaronsbakningen är här igen!
Jajjemensan...

Men vet ni, det är inte så svårt. Bara man tar det ett steg i taget, läser igenom receptet innan man börjar och inte bakar när det är dåligt väder!

"Ursäkta, nu måste hon väl ändå skrivit fel" tänker ni nu. Men icke! Faktum är att de gånger jag bakat macarons när det varit "tryck" eller fuktigt väder, alltså exempelvis innan det blir dåligt väder, åskar eller börjar regna så blir det alltid knas. De spricker, bubblar, blir allmänt sneda och får inte lika fin fot.
Tro på det eller strunta i det, men macarons är känsliga små godingar och luftfuktigheten påverkar tyvärr hur de mognar och beter sig när man ska baka dem!

Lyckade Macarons har en fin blank yta och höga fötter. Fötter? Ja fötter. Det där bubbliga och "krusiga" som möter smörkrämen är macaronens fot och är man riktigt macaronsnördig är foten mycket mycket viktigt! ;)

Ni som följt mig ett tag vet att jag har en egen kategori för macarons där jag även gjort en "Ultimate Macaron Tutorial" för er som verkligen inte får till det.
Du kan även felsöka dina macarons med denna guide för att kanske få ett hum om varför dina macarons inte blir som du önskar. Varför de spricker, inte har några fötter, blir flammiga, ojämna och bara bråkar rent allmänt.

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Här kommer ett mer kortfattat recept, utan alla förmaningar samt "om och men", på macarons som jag bakade i helgen! :)

RECEPT - CHOKLAD- & VANILJMACARONS

Macarons:
75 gram chokladflorsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
0,5 msk kakao
0,5 äggula

Vaniljsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
1 rågad msk florsocker
Vanilessens
0,5 äggula

Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


HOW TO?

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång.

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader.

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt...

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner".

Det blir lite smörkräm över när man delar upp smörkrämen 50-50 i två smaker men det blir bättre ratio mellan äggula och de andra ingredienserna när man väljer en halv äggula..och att dela upp äggulan på 3 delar kändes lite väl..jobbigt. ;). Så därför får ni helt enkelt leva med det! 

Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till! :)

Published: 2012-04-16 at 19:30:00

Myntasocker Made By Mary Mynta Socker

det här hade jag med mig till en vän jag besökte i helgen, Myntasocker!
Grymt gott att strö på fruktsallad, blanda drinkar på eller använda i bakverk.
Så enkelt att göra och det tar faktiskt bara några sekunder!

En liten cellofanpåse, en söt burk, en fin etikett och ett sidenband gör en fin present till värden &/eller värdinnan på en middag!

Hur gör man då? Jo...

MYNTASOCKER

2 dl socker
1 myntaplanta, ca 2 dl mynablad löst packade (sådan som man köper i Ica affären)



MÄt upp 2 dl strösocker i en hög bunke eller mixerskål. Ta bort alla myntablad och lägg ner i skålen med strösocker.

Mixa med stavmixer eller med hushållsmixer tills dess att myntabladen är helt söndermixade och du har ett grönt socker/grön massa.

Klart!

Ska du använda myntasockret på en gång, och exempelvis strö det över en fruktsallad behöver du inte låta det torka. Ska du däremot förvara det under en längre tid, lägga i en liten burk eller cellofanpåse och ge bort, måste du låta sockret torka ordentligt först, annars möglar det!

Strö det då på ett bakplåtspapper och låt det torka i 1 dygn för att vara på den säkra sidan. Separera och "smula" sönder större socker bitar när/om de torkar ihop i klumpar.

Lycka till!

 

 

Published: 2012-04-16 at 12:45:00

Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Uppdatering efter mailförfrågan: Sked från House Doctor, finns på Nordljus!

Ska jag äta chokladefterrätter eller bakverk, ja, då ska det vara kladdigt. Chokladdigt med andra ord!

Det här var en "nu ska jag testa och blanda lite olika recept och se vad som kommer ut av det" och vips så var denna kaka "född". Det är ofta så jag gör. Jag tar inspiration från gamla bakverk, av sådant jag ätit på ett fik eller restaurang, något en vän kanske bjudit på eller kanske en gammal kaka jag själv bakat. Jag frågar hur de gjort, vad de använt, jag läser recept och kombinerar ihop smaker som jag tror skulle passa. Ibland bakar jag recept rakt av men tycker inte själv att det blir bra, det blir för kladdigt, för löst, för stark smak, för svag smak eller bara inte som jag vill. Då modifierar jag receptet så att kakan blir som jag själv önskar!

Smakar bäst dagen efter, så passar perfekt när man väntar middagsgäster!

RECEPT - CHOKLADDIG CHOKLADFUGETÅRTA

Chokladbotten:

150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör

Serveras till lättvispad grädde

HOW TO?

1. Börja med att smörja en form, med löstagbar kant, med smör. Sätt även ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt. Du ska denna gången inte vispa ihop det fluffigt utan vispa bara precis ihop det i ca 5 sekunder.

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Vänd smeten tills den blandat sig väl.

5. Häll ner smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter på 175 grader. Kakan kommer vara lös när du tar ut den och påminna lite om en kladdkaka.

Låt kakan svalna på galler.

6. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

8. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in kakan i kylskåpet för att stelna helt.

Vid servering: Pudra lite kakao över kakan och servera med lättvispad grädde.

Lycka till godingar!

Published: 2012-04-15 at 07:30:00

Västerbottenpaj Ostpaj Made By Mary
Härom dagen blev jag så innerligt sugen på paj. Personligen gillar jag paj just på våren och sommaren, det är enkelt att göra och blir för det mesta väldigt gott. Dessutom är det perfekt att ta med på picnic eftersom många pajer är goda kalla! Serveras gärna tillsammans med en fräsch sallad på lite rucolla, körsbärstomater, rödlök och lite balsamicoreduktion.

Behöver inte vara mer komplicerat än så, bjud hem lite vänner och öppna en flaska vin till middagen. Till den här pajen rekommenderar jag ett fylligare rödvin eftersom västerbottenost är en kraftig, vällagrad ostsort..den behöver helt enkelt en kompis som kan fajtas lite. Lindemans Bin 50 rekommenderas å det varmaste av mig (Shiraz är en favorit hos undertecknad)och den är en ständig favorit i min "vinkällare" (nåja, så mycket källare kanske det inte är men..)

Pajen är beräknad till en större pajform, men vill du göra en mindre är det bara att du minskar mängden ost, grädde, mjölk och ägg..att göra paj brukar gå ganska bra även om man höftar lite (höfta inte mängden salt bara...där kan det gå fel väldigt fort!)

Definitivt den godaste västerbottenpajen jag ätit i alla fall :)

RECEPT - VÄSTERBOTTENOSTPAJ
ca 10 portioner

1 större pajform, ca 30-35 cm i diameter  
4 dl mjöl
170 gram smör
drygt 2 msk iskallt vatten
1 nypa salt
1 ägg

370 gram riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
5 stora ägg (eller 6 små)
1 tsk socker

HOW TO?

1. Blanda salt och mjöl i en större bunke. Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölet. Tillsätt drygt 2 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform, se till att kanten är hög eftersom pajjen kommer "krypa ihop" under gräddningen. Nagga pajskalet och ställt kallt 20-30 minuter. 

2. Ta ut pajskalet och pensla det med uppvispat ägg. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen,  på 200 grader, i ca 10 minuter. 

3. Ta ut pajskalet och låt det svalna på galler. Sänk ugnen på 150 grader.

Under tiden gör du fyllningen.  

4. Riv osten på den grova sida av rivjärnet. Koka upp mjölk och grädde och dra den från plattan efter att det fått ett uppkok. Tillsätt därefter den rivna osten, rör tills osten smält helt. Blanda ner ett ägg i taget, rör med en visp så att äggen blandas jämnt i ägg- och gräddsmeten. Krydda med en socker och salt. 

5. Grädda pajjen i mitten av ugnen i 40-45 minuter. När du tar ut pajjen kommer den vara uppsvälld, men det är helt i sin ordning. Peta inte på den utan låt den helt enkelt stå och lugna sig i godan ro medan du gör en god sallad och dukar bordet!

Ostpajen är ändå godast när den är ljummen, inte skållhet :)

Lycka till!

Published: 2012-04-14 at 08:43:00

Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Godmorgon allihopa!
Här kommer tips på en riktig smaskig efterrätt att baka på helgen. Själva bakmomentet består egentligen av själva marängen, resten innefattar bara att röra och att vispa.

Jag älskar maräng för maräng passar så bra till frukt och bär något vi faktiskt har en hel del av här i Sverige. Blåbär, lingon, hallon, bjärnbär, smultron, jordgubbar, äpplen, päron, plommon, körsbär, rabarber och vinbär för att nämna några. Bärens naturliga sötma är ofta nog och behöver inte sötas alls när den kombineras ihop med den söta marängen. Här har jag valt ett syrligare bär som alldeles för sällan används i efterrätter, det vill säga lingon! Lingonen är inte så söta i sig själv men i den här kombinationen bryter de av perfekt mot den söta marängen!

Varför har jag pillat ner en tesked vinäger i smeten då kan man kanske undra? Jo, det är för att marängen ska bli fastare, lite mer stabil och inte sjunka ihop lika lätt efter gräddning.

Marängen kan göras i förväg och förvaras torrt, men den håller inte hur länge som helst eftersom den är seg och lite kladdig inuti (det betyder alltså att den kan möggla inuti). Men några dagar eller 4 brukar de hålla sig i alla fall!

Så hur gör man då?

RECEPT - ÄNGLAPAJ med RÅRÖRDA LINGON
8 stora portioner eller 16 mindre port

Marängen:
4 ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Rårörda lingon:
2 pkt frysta lingon 450 gram(givetvis går det bra med färska också om man får fatt på det såhär års),
0,5 dl strösocker

Vispgrädde:
ca 8 dl

Florsocker till "dekoration"

HOW TO?

Rårörda lingon
:

1. Ta dina frysta lingon och häll 0,5 dl strösocker över, rör runt. Låt stå framme i rumstemperatur och gotta sig i några timmar, rör då och då (med några timmar menar jag tills lingonen tinat och sockret löst sig helt).

(du kan förbereda lingonen och sedan ställa in i kylskåp om du ska servera efterrätten på kvällen eller dagen efter)

Marängbotten:

2. Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

3. Bred ut eller spritsa ut marängen i 8 större eller 16 mindre "plättar", låt dem gärna vara något tjockare/högre på mitten än kanterna. De ska vara ca 11 cm i diameter.

4. Grädda i ugn i ca 40 (stora maränger) eller 30 minuter (mindre maränger) på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i "vanlig" ugn. Låt dem sedan stå kvar på eftervärme i ca 1 timma!

Grädde:

5. Vispa vispgrädden så att den blir fast, ställ åt sidan.

Vid servering:

6. Lägg upp din maräng på en tallrik. Lägg dina rårörda lingon ovanpå marängen och lägg en klick grädde ovanpå lingonen. Pudra florsocker över din änglapaj.

Yum yum tum... Mums!

Published: 2012-04-12 at 11:37:00

Knäckig Blåbärspaj Made By Mary
Det här är min absoluta favorit när det kommer till blåbärspaj, eller vilken annan bärpaj som helst..ja nästan i alla fall. Varför? Jo, för den är så otroligt enkel att göra och så otroligt god! Det är mycket blåbär och mycket god pajdeg, precis vad jag föredrar! Du behöver inte kladda och nypa ihop smuledegen med händerna, det är bara blanda de torra ingredienserna, smälta smöret och blanda ihop allt. Klart! Dessutom får degen en lite knäckig ton i och med det smälta smöret och sockret som gottar sig i ugnen!

Pajen går bra att göra med både amerikanska eller svenska blåbär. Amerikanska blåbär är lite sötare i smaken och släpper inte ifrån sig lika mycket bärsaft och jag har därför 2 olika mått som jag använder mig av i receptet. Det första är för amerikanska blåbär och det andra är för svenska blåbär. Jag har skrivit "cirka mått" på bären eftersom jag helt enkelt bara häller ner så pass mkt bär att det blir dubbelt lager i pajformen..man ska inte snåla med blåbären! En god blåbärspaj för mig ska ha MYCKET BLÅBÄR och MYCKET GOD och KNÄCKIG PAJDEG! :)

Vill du ha mindre pajdeg, du kanske tycker bättre om bara ett litet tunt lager av pajdeg så kör du på det. Då skulle jag rekommendera dig att minska pajdegen med ca 30%!

Nåja, nog pratat..det är faktiskt bara en blåbärspaj, vi ska ju inte bygga en u-båt eller en kärnvapenrobot!

RECEPT - KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ
pajform ca 25-27 cm i diameter

ca 200 gram frysta blåbär amerikanska blåbär eller ca 400-450  gram svenska blåbär
1 eller 2 msk potatismjöl
1,5 eller 3 msk strösocker

3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
160 gram smält smör
1 tsk bakpulver


HOW TO?

1. Lägg de frysta blåbären i en pajform. Strö socker och potatismjöl över blåbären och rör runt med en sked.

2. Smält smör i en kastrull, blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör runt tills allt blandat sig väl och du fått en tjockare "deg".

3. "Bred" mjölblandningen över blåbären och grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills pajskalet blivit gyllenbrunt. Du behöver inte bre blandningen perfekt jämnt över blåbären, låt det bli lite luckor i kanten så bubblar blåbären upp och det ser sådär härligt hemagjort ut ;)

Låt stå och vila några minuter innan du ställer fram pajen! Servera med vaniljvisp, vaniljglass eller kanske vaniljsås!

Lycka till!

Published: 2012-04-09 at 14:45:00


Jag kan ju inte påstå att min längtan efter ett hus på landet blev mindre efter mitt besök i Tällberg..


Påskhelgen har varit solig och härlig och Dalarna har verkligen levererat, så tack för det härliga Dalarna!
De röda torpen har avlösts av vackra vyer över Siljan, gärdsgårdar och god mat.

Vill man ta sig en tur till Dalarna för att fotografera och äta god mat kan jag verkligen rekommendera Åkerblads Hotell och Gästgiveri! Jag har verkligen njutit av maten och fått massor av inspiration till nya maträtter och bakverk som jag hoppas att även ni kommer tycka om. Men mer om det veckorna som kommer..

Nu är påskhelgen slut och vi ska sätta oss i bilen och åka hemåt, vi syns senare!

 

 

Published: 2012-04-07 at 11:47:00


Italiensk, kladdig chokladkaka med smak av amarettikakor, mandel och kanel.

Hur enkel som helst, det enda du egentligen gör är att röra ihop ingredienserna, men det behöver du ju inte berätta för gästerna! De flesta brukar nog använda kondenserade mjölk när de ska göra "dulce de leche" men den är finemang att använda även när du vill göra chokladkakor eller chokladfyllningar av olika slag och kakan blir precis sådär kladdig och seg som man önskar.

Det kladdiga och sega möts och blandas med de krispiga kakorna och den knapriga sötmandeln...lite som att äta en mer avancerad version av cookie dough ice cream!

Chokladkakan stelnar ganska fort, på ca 1-2 timmar, men jag brukar ändå låta den stå och gotta sig i kylen några fler timmar om det finns möjlighet för det. Går även bra att "baka" (ja för så hemskt mycket bakande är det ju inte) dagen före.

Jag brukar servera den med lättvispad grädde och några hallon, en klassiker med lite tvist eftersom chokladkakan bryts av med mandel, amarettikakorna och den svaga nyansen av kanel.

Så enkel att ställa fram på påskbordet och du har tid över till annat...
Som att leta godisfyllda påskägg..eller kanske gömma dem för hungriga släktingar! ;)

Glad Påsk!

RECEPT - ITALIENSK CHOKLADKAKA

150 gram mörk, 70%, choklad
75 gram osaltat smör
80 gram amarettikakor
75 gram sötmandel
1 tsk kanel
1 burk sötad kondenserad mjölk

HOW TO?

1.

2. Hacka sötmandeln grovt, dela/krossa amaretiikakorna lite slumpvis med kniven så att de delas i mindre bitar. De behöver absolut inte vara samma storlek, några kanske du bara delar på hälften, andra blir mer krossade än delade.

3. Hacka chokladen och lägg ner den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smöret, den kondenserade mjölken och en tesked kanel.

4. Värm på medellåg värme tills allt blandat sig, det tar bara några minuter. Rör kontinuerligt i botten med en träslev så att det inte bränns vid eller fastnar.

5. Blanda tillsist ner de krossade amarettikakorna och den grovhackade mandeln.

Ja...det var allt det (jag sa ju att det var enkelt)!

6. Häll upp chokladmassan i en form som du klätt med aluminiumfolie och låt stelna i kylskåpet i ca 2 timmar.

Njut!

Published: 2012-04-04 at 22:50:00


Det här receptet är löjligt enkelt och kommer från min mormor. Uppe i norra finland äter vi en hel del karelska rispiroger och min mormor kokade ofta ägg och blandade med smör och serverade röran som tillbehör. Eftersom jag tycker att ägg och smör är väldigt gott när det mosas samman, vad kan gå fel liksom, så har jag anammat det här hemma och när passar det bättre med äggröror än till påsk?

Hur enkelt som helst, barn brukar älska det, och vuxna med, eftersom det bryter av så mkt mot starkare smaker som sill och lax vilka ofta finns på matbordet kring påsk. Jag serverar dem som en del av en påskbuffé alternativt snittar vid gästernas ankomst.

Det enda du behöver tänka på är att ägget ska vara hårdkokt och kallat innan du börjar mosa med smöret, annars smälter smöret och börjar rinna och du får ingen krämig massa att lägga på brödet. Ett tips är också att lägga brödet på morgonsmörgåsen, perfekt till en blåbärssmoothie och vips har du fått i dig alla näringsämnen du behöver för en bra sammansatt frukost!

Jaja, hur gör man då?

RECEPT - PUMPERNICKEL med MORMORS ÄGGRÖRA
6-8 stk

2 hårdkokta ägg
2msk smör, exempelvis bregott
en nypa salt

3-4 skivor pumpernickel
Eventuellt lite bladpersilja som dekoration


HOW TO?

1. Skala dina hårdkokta ägg och mosa med en gaffel.

2. Blanda äggen med smöret till en jämn massa, smaka av med en eller två nypor salt. Det går även bra att välja extrasaltat smör så behöver du inte salta efteråt.

3. Stansa ut rundlar ur pumpernickelbrödet, använd en pepparkaksform eller ovansidan av ett glas. Lägg på små klickar av äggröran och dekorera med lite färsk, nyklippt bladpersilja.

Ja, då var vi klara då!

Published: 2012-04-02 at 13:57:00


Jag älskar Tiramisu.
Alla efterrätter som går att förbereda i förväg står högst upp på min favoritlista. Huvudrätten behöver i princip alltid lite handpåläggning när gästerna kommer, men efterrätten serveras ju allt som oftast kall och går den att förbereda får jag mer tid med gästerna (även om jag älskar att spendera tid i köket).

Svär att misslyckas med det enda du behöver tänka på är att inte doppa kexen i kaffet mer än någon sekund eller två. Annars blir din tiramisu lätt för blöt och även om den fortfarande smakar bra så blir den inte sådär krämig som man ändå önskar.

Vill du göra tiramisu för fler personer gör du den i två lager istället för ett. Fler än 2 lager blir sällan bra så välj ett större fat istället. Dubblerar du receptet lägg först kex i ett lager, häll på mascarponekräm så att kexen täcks helt, lägg nya kaffedoppade kex i ett nytt lager och häll på ytterligare mascarponekräm så att det sista lagret med kex täcks helt.

Here we go.. och försök att inte äta allt för mycket av smeten innan du täckt kexen med mascarponesmet (jag har gjort det misstaget) ;)

RECEPT - TIRAMISU
6 port

12 savoardikex
1,5 dl kallt STARKT kaffe
200 g Mascarpone
2 msk Amaretto
2 ägg
5 msk strösocker

Kakao

HOW TO?

1. Doppa undersidan av savoardikexen i kallt kaffe i 2-3 sekunder. Undersidan är den sida som är slät och inte är täckt med socker.

2. Placera i ett lager på ett fat med sluttande kanter.

3. Dela äggvitorna från gulorna och placera i varsin skål. Blanda Amaretto och mascarponeosten och vispa sedan äggvitorna till ett fast skum, ställ åt sidan.

4. Vispa äggulorna med strösockret och blanda med mascarponeosten. Vänd till sist ner de uppvispade äggvitorna och blanda/vänd försiktigt tills dess att du har en jämn blandning.

5. Häll försiktigt ut blandningen över kexen och jämna till ovansidan.

6. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar för att kexen ska mjukna.

7. Innan servering tar du ut din tiramisu och siktar kakao på ovansidan.

Servera med en god kopp kaffe!