full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-08-29 at 22:31:00

Smultrongården ligger en liten bit utanför Örebro och eftersom kärleken här hemma kommer från Nora (som också ligger en bit utanför Örebro) så kikade vi in där sist vi var på besök. Byggnaden som butiken huserar i är ett gammalt gästgiveri från 1700-talet och det miljön verkligen andas lantliv.
 
Och här kan jag lova att man får hålla i plånboken om man tycker om  fina kakfat, glaskupor, vackra koppar till köket och annat som gäller lantlig inredning. Det härliga med smultrongården är att den trots att den ligger relativt nära vägen ändå känns som en liten mysig oas för den mat-kök och inredningssugne. Huset är vint och snett och har bitvis ganska lågt i tak. Men det är det som är charmen med det.
 
I ett hörn på bottenplanet huserar även deras fik. Där trängs kakfat fulla med bullar, tårtbitar och annan gott med vackra koppar och fat. Ja och så deras egen bok också.."Smultrongården".
 
Strosa runt, ta en fika, shoppa tårtfat och fundera på om man ändå inte bara mååååste shoppa 4 rullar med färgade band när man ändå är där...liksom.
 
 
Published: 2012-08-28 at 11:37:00

(Uppdatering: Ja, ni som varit inne tidigare inser att det är en ny bild. Jag var så omåttligt missnöjd med de första att jag faktiskt gjorde om hela proceduren. Rätt ska vara rätt och är det inte bra så är det inte bra! )
 
Något som alltid känns roligt att laga och gott att äta är Pannacotta. Det är lätt efter en längre och stabbigare middag. Den liksom bara glider ner i magen utan någon som helst ansträngning och den är dessutom så otroligt enkel att tillaga.
 
Denna gång var det tiltad pannacotta som stod på schemat. Tiltad? Ja, precis så. Inte svårt att åstadkomma även om man får hålla tungan rätt i mun men riktigt snygg att servera gästerna.
 
Här har jag tagit en krämig vaniljpannacotta, av den enkla anledningen att jag älskar det. För att få en bra kombination har jag parat ihop den lena och krämiga vaniljpannacottan med en starkare och lite sötare körsbärssås.
 
Du får den tiltade pannacottan genom att lägga glaset/skålen där du ska servera pannacottan på snedden och sedan fylla på med pannacottan. In i kylen och den stelnar på detta vis. Jag brukar använda mig av en tom äggkartong av större slag. Var försiktigt när du ska flytta på konstallationen, det är lätt att spilla om man inte är försiktig! Lägg därför äggkartongen på en plåt eller bricka så blir det enklare att ställa in i kylen utan att allt förstörs!
 
Såhär gör du min Tiltade Pannacotta!
 
RECEPT - TILTAD PANNACOTTA med KÖRSBÄRSSÅS
4-6 port
 
5 dl grädde
3 msk stösockewr
1 vaniljstång
2,5 gelatinblad
 
Körsbärssås:
320 gram körsbär (ca 30-35 stk)
1 dl vatten
2,5 msk strösocker
1 krm vaniljsocker
2 cm gelatinblad (ja...centimeter, inget annat)
 
HOW TO?
 
1. Börja med pannacottan. Dela vaniljstången i två delar och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljstängen med grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. När det fått ett uppkok, låt det sjuda i ca 30 sekunder.
 
2. Under tiden grädden står på spisen lägger du gelatinbladen i kallt vatten.
 
3. Sila grädden genom en finmaskig sil så att alla stora bitar av vaniljstången inte följer med i pannacottan.
Låt grädden svalna något och rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i grädden en åt gången. Häll tillbaka grädden i kastrullen och ställ den i ett vattenbad och rör om lite då och då så attt grädden svalnar.
 
4. Placera dina glas/skålar på snedden i en äggkartong. Försök att få samma vinkel på dem. Häll i den avsvalnade gräddblandningen i glasen. Lämna ca 1 cm kvar mot glasets kant så att pannacottan inte rinner över.
 
5. Ställ att stelna i kylskåp i ca 3 timmar.
 
Körsbärssåsen:
 
6. Kära ur körsbären och koka upp dem tillsammans med vatten och socker. Låt dem koka sönder ca 10 minuter under lock. Tag sedan en handmixer och mixa sönder körsbären ordentligt. Låt koka ner ytterligare 10 minuter, denna gång utan lock.
 
7. Lägg 2 cm gelatinblad i vatten. Sila de färdigkokta körsbären genom en finmaskig sil så att allt fruktkött blir kvar i silen och du får en slät saft. Blanda ner vaniljsockret och låt saften svalna något och blanda därefter ner de urkramade gelatinet.
 
8.Ställ ner i vattenbad för att svalna, rör då och då. Häll upp i en söt karaff och ställ in i kylskåpet för att svalna helt.
 
Vid servering ställer du galsen upprätt som vanligt och hälller på några cm med körsbärssås.
 
Lycka till!
Published: 2012-08-22 at 08:25:00
 
Som matbloggare och allmän matälskare brukar jag få frågor om tips och tricks lite då och då.
Ett tips för att få god smak och också en vacker rätt är att använda FÄRSKA KRYDDOR. Både i maten men även att dekorera med.
 
Hinner du inte använda upp allt du köpt?
Torkade färska kryddor som hanteras på rätt sätt håller utan problem hela vintern tills dess att du fått tummen ur och byggt/odlat det där kryddlandet på balkongen alternativt i din trådgård.
 
Ja, själv nöjer jag mig med de kryddträdgårdar som jag får "låna" lite då och då. Som denna härliga som är hos mannens päron. Ett hav med underbart doftande timjan, dill, gräslök, rosmarin och massa annat mumsigt!
 
Så...har du inget kryddland att torka kan du alltid torka färska kryddor om du köper några från affären under höst och vinter. Låt dem inte bara stå där och vissna bort, gör något med dem! Visst kan man pröva att plantera om kryddorna från livsmedelsbutiken men dety är inte alltid de mår så bra i längden eftersom de drivs upp så hård istället för att växa sig starka under lite längre tid.
 
Hur torkar man kryddorna då?
Ja...det finns några olika sätt att torka dem på, vilket du väljer är helt upp till dig. Du kan torka färska kryddor i små buketter något jag ofta gör med lavendel. Du kan även torka dem i ugnen eller i det som kallas "kryddtorkare" eller varför inte på ett nät. Jag har hört det ryktas om att du kan torka dem i micron men det känns bara fel för mig och jag har därför inte tagit reda på hur det går till mer exakt. Ibland ligger det vackra i livet just i det faktum att det tar tid.
 
Att torka kryddor i kryddor i kryddbuketter gör du genom att klippa av kvistar med bladen kvar, du tar alltså inte loss bladen en och en. Bind sedan samma kvistarna i en lite lös och luftig bukett, men bind en hård knut så de inte lossnar när de torkat lite. Häng buketterna någonstans svalt och torrt och efter ungefär två veckor kan du stoltsera med egenhändigt torkade kryddor! När du är klar repar du av bladen för förvaring.
 
Att torka kryddor på nät ller liknande gör du genom att du lossar (det brukar kallas att man repar) bladen en och en. Sedan lägger du bladen för att torka, det är viktigt att det är luftig mellan bladen och även under och över där du placerar nätet. Du kan med fördel röra omkring i bladen någon gång under torkiden så att de torkas ordentligt. Det här är den variant jag provat på och jag har då haft ett nät av myggnät som "nät" vilket jag tycker fungerade ypperligt. Även här ska kryddorna torka mörkt och sval (inte för kallt dock, tänk på det!). Kryddorna är klara när de är spröda och går sönder, det brukar ta drygt en vecka.
 
Den sista varianten jag provar är att torka kryddor i ugnen. Här har jag gjort på samma sätt som i exemplet ovan med nät fast jag har brett ut kryddorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Kryddorna torkas på 25-30 grader med ugnsluckan på glänt. Är det lite trickigt att ha luckan på glänt? Sätt något emellan som tål värme, en lite träslev kanske? När kryddorna är torra och spröda är de klara. Hur lång tid det tar beror helt på hur mkt kryddor du torkar på en och samma gång samt vilken krydda det är så ha lite uppsikt över dem då och då.

Det är viktigt att du förvarar kryddorna i en luftätburk på ett mörkt ställe. Jag brukar försöka att hålla bladen så fina som möjligt eftersom det känns lite lyxigt på något sätt. Dessutom kan de tappa något i smak om man smular sönder dem allt för mycket.

Ett alternativ till att torka kryddor kan vara att frysa dem. Vissa kryddor fungerar bättre att frysa än att torka, dill är ett exempel på detta! Var noga med att kryddorna är rena/sköljda innan du fryser dem. hacka dem i mindre bitar och frys in. Sen är det bara att slänga ner en hög när du kokar nästa sås eller gryta!

 

Lycka till!

Published: 2012-08-21 at 21:12:00
Efter en långdragen kräftskiva med pajer, skaldjur och annat mumsigt är de flesta av oss knappast sugna på en stabbig chokladkaka (okej några av oss är det, men till och med ni måste erkänna att ni faktiskt skulle må bättre av en lite lättare efterrätt efter en större middag).
 
Det jag tycker passar bra till en kräftskiva är något som går i naturens och säsongens tecken. Något från trädgården, något lite friskare men ändå sött.
 
Själv gjorde jag en efterrätt där det syrliga i röda vinbär möter en len vaniljglass, ljuvlig vit choklad och en söt maräng. Och med egenskaper som len, mjuk och fluffig (utan dess like) glider  den liksom ner helt utan anstängning och placerar sig mellan alla kräft-, snaps- och pajlager. Det enda du behöver göra är att föra skeden från bägaren till munnen.
Ja..enklare än så kan det faktiskt inte bli.
 
Glassen kommer, under tiden du klickar ut curden och bränner av marängen, att smälta och bli sådär gudomligt gottig. Tillsammans med vinbärscurden, den vita chokladen och marängen är den..ja ungefär hur god som helst.
Hur många portioner det blir beror lite på hur mkt curd du vill ha. Jag gjorde 6 portioner men det styrs ju så mkt att portionsstorleken. Det kommer att bli lite maräng över, om du inte ballar ut helt med marängen, men eftersom du ändå har 3 äggvitor från tillverkning av vinbärscurden är det väl lika bra..eller hur? Ifall att någon verkligen älskar maräng.
 
Såhär enkelt lagar du min vinbärsefterrätt!
 
RECEPT - LJUVLIGT LEN  VINBÄRSEFTERRÄTT
ca 4-6 portioner
 
Vinbärscurd:
5 dl röda vinbär
2 dl råsocker
0,75 dl vatten
2,5 msk citronjuice
1,5 msk majsmjöl
85 gram osaltat smör, tärnat
3 äggulor
 
Maräng:
3 äggvitor
1 msk citronjuice
1 msk socker
 
1,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
 
Vaniljglass
Riven vit choklad
 
HOW TO?
 
1. Börja med vinbärscurden. Plocka loss vinbären från stjälkarna och skölj dem. Lägg dem därefter i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp på medelhög värme och låt koka i någon minut. Använd gärna en visp och mosa till de varma vinbären så att de går sönder ordentligt.
 
2. Sila vinbärsen/vinbärssaften genom en finmaskig sil så att alla kärnor och allt skal stannar kvar i silen. Häll därefter tillbaka vinbärssaften i kastrullen och rör ner sockret. Rör tills allt socker löst upp sig.
 
3. Blanda ut majsmjölet i citronsaften, vispa äggulorna lätt och blanda ner det i vinbärssaften. Rör tillsist ner smöret tärnat i kuber, rör tills smöret smält helt.
 
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme (3-4 av 9 för mig), rör h e l a   t i  d e n. Värm inte för hårt, du vill inte risker att äggulorna koagulerar. När curden tjocknat och påminner om jordgbubbskräm är den klar.
 
Du kan förbereda curden någon dag innan, förvara den i en lufttät burk i kylskåpet.
 
5. Nu är det dags för marängen.  Ta äggitorna och placera dem i en stor bunke, gärna en rostfri, tillsammans med socker och citronsaft. Mät upp socker och vatten till sockerlagen i en tjockbottnad kastrull.
 
6. Värm sockerlagen till 122 grader. När den nått ungefär 110 grader kan du vispa upp din maräng till ett fast, vitt skum. Häll sockerlagen når 122 grader häller du den i de uppvispade äggvitorna, fortfarande under konstant vispning. Vispa marängen tills att den är kall, ungefär 10 minuter (i en hushållsmaskin). Fyll en spritspåse med marängen.
 
Placera en stor vaniljglasskula på botten av en skål, täck med en klick vinbärscurd, riv lite vit choklad på toppen. Sedan  spritsar du marängen över vinbärscurden och bränner av med en brännare.
 
Servera och njut!
 
 
 
Published: 2012-08-20 at 18:03:00
 
Det här inlägget är tillägnat "my friend in crime" när det konmmer till glassfrosseri och alla andra glassgalningar där ute!
 
 
Jag har aldrig ätit glass som faktiskt smakar så....genuint.
Jo men ni vet, ibland blir man nästan förvånad när man äter hemgjord glass och överraskat utbrister "men det här smakar ju faktiskt jordgubbe...på riktigt!"
 
Ja, om du ska utbrista det varje gång du äter glass här blir det ett ständigt ylande, det kan jag garantera.
 
För här smakar glassen precis det som utlovas i namnet. Pistageglassen smakar verkligen riktiga pistagenötter och har också bitar av pistagenötter i sig. Tiramisuglassen har små bitar av savoardikex och jag kan verkligen känna smaken av både mascarponeost och amaretto och melonglassen ja...ni förstår vart jag är på väg va? Melonglassen smakade verkligen melon.
 
Favoriterna hos mig var jordgubb (smakade som solmogna jordgubbar som mixats av mormor - ja för så gjorde mormor glass och jordgubbssås när jag var liten), pistage och...................
caramel beurre salé =
salted butter caramel =
saltad smörkola.
Oavsett vilket språk du översätter det på..så är det TO DIE FOR.
Jag skojjar inte.
"I'd marry that icecream any day...I think I could show that ice cream a good time" sa jag trotsigt när mannen retsamt utbrast "get a room" mitt i mitt glass-smaskande.
 
 
Stället ser inte mkt ut från gatan och ligger på "Boulevard Édouard Baudoin". Det är lätt att passera den i tron att det är en vanlig glassbar helt lik alla andra glassbarer där nere.
Men låt er inte luras, glassen är underbar. Det fina är att du kan välja upp tiull 4 smaker oavsett hur liten glass du väljer. Systemet går ut på att du väljer storlek; liten, mellan, stor eller gigantisk :D :P Jag vet..gigantisk. Man måste älska det!
 
Sedan väljer du helt sonika om du vill ha 1, 2, 3 eller 4 smaker, de korrigerar bara storleken på glasskulorna (detta saknar jag big time i svedala) . Servicen är bra, de är trevliga, det går utmärkt att prata engelska och ja...älskar du glass kan du bli fattig här.
 
Men det är det värt!
 
Published: 2012-08-19 at 15:23:00
För ungefär en vecka sedan gjorde Aftonbladets Monica Karlstein ett reportage av mig i deras papperstidning.
Jag har fått några förfrågningar om det går att få tag på och läsa reportaget såhär i efterhand och efter lite huvudkliande, en del meckande från mannens sida, och lite peppande hejarop från mig har vi nu lyckats med konststycket att lägga ut artiklarna som pdf för er att läsa via länk.
 
Ja för er som nu var borta just då. För alla ni andra köpte väl tidningen va ;) Ja..jag tänkte väl det :P
 
HÄR och HÄR
hittar ni länkarna till hela uppslaget där ni kan läsa om mig, min tanke med bloggen, bloggtips, ambitioner och mål, vad ni läsare betyder för mig, min musiksmak, vad jag skulle bjuda på och vilka jag skulle bjuda hem om det var en "drömkväll". Dessutom kan ni titta in i mitt lätt tragiska kylskåp sådär mitt mellan semesterresorna, mer spännande än så kan det ju nästan inte bli va??!
Nej precis..jag tänkte väl det!
 
Published: 2012-08-18 at 20:40:00
Innergården dagtid, precis vid öppning.
Innergården kvällstid
"Le Jardin" eller på svenska "Trädgården".
 
Min absoluta favoritrestaurang i Antibes och ligger på Rue Sade 5.
 
På restaurang Le Jardin möts du av nakna tegelväggar, lantliga och antika möbler med mycket trä och stoppade stolsdynor inomhus och gjutjärnsmöbler med vita dukar utomhus. Entrén vetter ut mot Rue Sade och vill du finns det bord som vetter mot gatan. Mitt på innergården stoltserar ett stort träd som sträcker ut sina lövtäckta grenar som ett tak över gästernas huvuden och det är också här på innergården jag huserar när jag besöker restaurangen. Där grenarna är glesare kan man ana den öppna himlen ovanför och den varma nattluften stannar kvar under trädets grenar och göra att det är skönt att sitta ute även sent på kvällen. Här är det en lugn och behagliga atmosfär, glada gäster och servitörerna dansar mellan borden i vad som verkar vara en slags koordinerad servitörsvals. Kommunikationen mellan de som jobbar är ofta ordlös men perfekt och vinglaset fylls på utan att jag knappt märker det medan jag och kärleken är inbegripna i samtal om livet, bloggen och maten.
 
Både miljö, mat och service indikerar en dyrare prisklass men här får du en finare trerätters (utan dryck) för ungefär 40 Euro.
 
Är du i Antibes och vill mysa med en finare middag utan att bli rånad på köpet går du hit. När du är klar strosar du vidare på Antibes små krokiga gator. Kanske strosar du inåt stan över till Juan Les Pins för en drink  eller en glass, kanske strosar du  ner till hamnen och känner de ljumna nattvindarna i nacken eller så strosar du bara för strosandes skull, några gator bort till de gamla delarna av Antibes och förundras hur vackert det är med de gamla stenmurarna, bukten med det mörka vattnet samtidigt som du hör skratt, musik och klirret av glas någonstans långt borta i bakgrunden.
 
Och just det, kom när de öppnar, ungefär kring 19-19.30 snåret, eller boka bord innan. Restaurangen blir snabbt full och kön ringlar sig lång bara någon timma efter öppning!
Published: 2012-08-17 at 08:32:00
 
Olivoljor i vackra förpackningar, (ja i alla fall tycker jag det), härliga kryddblandningar, dyra tryfflar och fina förpackningar?
Ja, då har du kommit rätt!
 
På Oliviers & Co. är måttot "smakar det så kostar det" men för undertecknad som fullkomligt älskar fina förpackningar och som (/nästan)alltid sätter kvalité framför kvantitet när det gäller allt matrelaterat så är det här ett måste.
 
Jag älskar när man lagt lite tanke och formgivning bakom förpackningar och burkarna med olivolja tilltalar verkligen mig. Dessutom är de supersöta att ha i köket som dekoration när man tömt dem på olja och är p så sätt funktionell på två olika sätt :)
Servicen i butiken är bra, de är trevliga och hjälpsamma men lämnar en även i fred om man tackar nej till hjälpen.
 
Letar du efter en mysig present till vännen kan du botanisera loss bland olivoljorna som finns i de mest annorlunda "smakerna".
 
Vad sägs om Bergamott, Mint eller kanske Mandarin? Mmmm...precis just så ja.
 
Själv tog jag den vanliga favoriten igen, ibland vill man bara ha "det vanliga", och shoppade på mig 1 litersförpackning av deras "vanliga olivolja" som stoltserar i vårt kök just nu och påminner oss om vår resa!
Published: 2012-08-16 at 13:38:00
Handtillverkade tvålar och rosensalt
"platta persikor"
 Den Provensalska Marknaden.
Har jag nämnt att jag har en fablesse för marknader?
Jo så är det.
 
En härlig marknad med allt du kan tänka dig. Den ligger i Antibe och frågar du vem som helst pekar de ut den för dig. Den är öppen 07-13, men kom gärna hit tidigt eftersom det snabbt blir fullt med folk.
 
Här hittar du kryddor i överflöd med ovanliga kombinationer som exempelvis rosensalt, närodlade grönsaker, frukter, ost och olika charkuterier i mängder, lavendel på lösvikt, handtillverkade tvålar, fransk nougat på lösvikt, så många olika sorters oliver att det känns löjligt, oljor, marmelad och sylt och en hel del annat gott.
 
Det är fullt med folk som vill handla och det jag finner nästan mest spännande är att det står exakt vart oliverna och andra grönsaker är producerade och det är tillverkarna själva som står och säljer sina produkter.
 
Under tälten på den Provensalska Marknaden blir det på kvällen små restauranger för den som är intresserad. Lite lagom stökigt och stojjigt..passion, musik, mat, vin och gott sällskap och det tenderar att bli precis så.
 
Vid sidan om den Provensalska Marknaden finns en väskbutik med "bast"-väskor och olika korgar där man kan botanisera och nog hittar de flesta vad de söker.
En tvärgata från marknaden ligger också RUE SADE där bland annat Lavendelbutiken ligger som jag tipsade om tidigare.
 
Om vi handlade något?
Jo visst kom vi hem med några påsar med bland annat ljuvliga körsbärstomater som användes i receptet med de provensalska tomaterna, chèvre (som är en favoritost hos undertecknad), salami och lite häräliga kryddor kryddor.
Published: 2012-08-14 at 09:53:00

Lavendel.

Jag vet att det är många som älskar lavendel och själv använder jag den relativt ofta när jag bakar. Lavendelmacarons, lavendelglass, lavendelpannacotta eller kanske lavendeldrömmar?

Ja, älskar du lavendel, i mat eller kanske som doft i form av schampoo, essense, doftspray eller torkade blommor ska du ta dig hit.

Mängden av lavendelprodukter känns lite överväldigande sådär vid första anblicken och här kan du verkligen botanisera loss bland hyllorna. Vad sägs om rökelse, doftpåsar, doftspray, schampo, hudkrämer, handtvål, presentförpackningar, doftljus, torkade blommor, sirap, kakor, salt, honung, godis..allt med LAVENDELDOFT och SMAK. Dessutom hade de torkad lavendel för matlagning (du bör inte ha samma eftersom den som är avsedd för doftpåsar eller liknande kan vara besprutad med giftiga kemikalier).

Här finns lavendel att ringla över glass, att göra drinkar på, att baka med, att rulla sig i att..ja ni fattar. Härligt hysteriskt är bara förnamnet.

Ni hittar butiken på ”Rue Sade 12” i Antibes, där ligger för övrigt fler av mina resetips när man besöker Antibes/Juan Les Pins! Butiken heter Farandol och det står även "La Maison de la Lavande" utanför, den är lite svår att missa ;)

OBS! Gatunumreringen i Antibes är ibland lite schizofren så håll utkik. Ibland står det inget alls, vilket resulterar i att man får göra en kvalificerad gissning eller så hoppar numreringen vilt mellan 36 till 45 mellan två portar, så gatunumreringen till mina tips kan ibland vara något godtycklig :D

Published: 2012-08-12 at 19:16:00

Nej, den här bilden är inte arrangerad, för jag inser ju att det kan se ut så.

 

Det ar faktiskt så här mannen fann mig precis nyss, anledningen till varför jag har en fläkt under klänningen ser ni på bilden till höger.

 

Det är så olidligt varmt och dessutom är det så kvavt att jag är konstant svettig. Man torkar liksom aldrig och solkrämen smetas omkring på kroppen tillsammans med svetten i någon slags oljig kroppsinpackning.  Det enda som fungerar nu är en knut på huvudet (nersläppt hår fungerar absolut inte!!) och så lite kläder som möjligt.

 

Nyss regnade det i några minuter med nu skiner solen igen så jag hoppas verkligen att det blir mindre kvavt. Helst väldigt snart, nyss kanske till och med. Nej? Universum?

 

Men men, nu ska vi ändå iväg, middagen kallar! Ikväll blir det två ställen jag ska tipsa om sedan. Bland annat bästa glasstället i Juan Les Pins..iaf om du frågar oss. För jo, viss kommer det komma några resetips för de som kanske vill resa hit på en mat-, vin- och solsemester!

 

Trevlig söndag!

Published: 2012-08-12 at 16:12:00

Det här är faktiskt ett gott tillbehör som är inspirerat av Frankrike och som jag precis ”kokat ihop”.

 

Underbart söta körsbärstomater på kvist, inköpta på marknaden idag tillsammans med fin olivolja och Provencalsk örtblandning.

 

Jättegott till grillat på tapasbordet, till buffén, till kräftskivan (och det är ju faktiskt högaktuellt just nu). Tomaterna blir mjuka, oljiga och smakar otroligt gott. Var lite försiktigt bara..tomaterna ska under inga omständigheter koka. De är mkt små och skalet spricker fortare än du anar. Kokar du dem kommer de gå sönder totalt och dina fina tomater kommer fort förvandlas till en grötig tomatsås än det vackra tillbehör du hoppades på!

 

Det här svänger du ihop på ungefär 10-15 minuter, vilket är allt jag orkar med en dag som denna när termometern står på 34 grader ute och 33 inne…nej jag skojjar inte!

 

Så här gör ni för att slänga ihop mina smaskiga tomater!

 

RECEPT – PROVENCALSKA TOMATER

 

Ca 25 små körsbärstomater på kvist

Olivolja

2-3 tsk Rosmarin/Fransk Örtblandning eller dylikt

 

 

 

HOW TO?

1.Klipp av stjälken från tomaten men lämna gärna ”fästet” längst ner mot tomaten, det ser vackert ut vid servering!

 

2.Koka upp vatten i en kastrull och skär under tiden ett litet kryss på tomaternas undersida. Struntar du i detta spricker tomaterna ändå när de kommer ner i det varma vattnet men mer okontrollerat och det blir inte lika bra resultat.

 

3.När vattnet kokar, dra det från plattan och lägg ner tomaterna i det varma vattnet. Låt ligga i några sekunder, du kommer märka att tomaterna spricker upp i skinnet mkt fort.

 

4.Häll bort det varma vattnet och placera tomaterna i en skål/glasburk/glasskål. Häll på kryddorna och fyll upp med olivolja, tomaterna ska vara helt täckta.

 

5.Låt svalna något innan servering (de går även bra att servera kalla). Servera antingen som de är i glasburken. Eller lägg upp 3-5 stk på varje tallrik tillsammans med lite olja.

 

OBS! Glöm inte att oljan som blir kvar är utmärkt att antingen ha över sallad eller exempelvis pressa ner lite vitlök i och pensla på en torr baguette. In med baguetten i ugnen och vips så har du ett underbart gott vitlöksbröd!

Published: 2012-08-10 at 10:18:00

För någon vecka sedan fick jag ett mail som gjorde mig alldeles varm i magen.

 

Det var från Monica Karlstein på Aftonbladet som frågade om jag skulle vara intresserad av ett reportage av mig och min blogg i deras papperstidning. Reportaget skulle handla om bloggandet, varför jag började blogga, min relation till mat och jag skulle även komponera en trerättersmeny med tillhörande dryckesval.

 

Ehhhhhh…..ja, precis..svaret var ju givet!

Ja, ja och åter igen JA.

 

 

Så där stod jag, mitt mellan semesterresorna och lagade mat åt Aftonbladet.

Om jag var nervös?

Jo..lite..det ska erkännas.

Och jag blir faktiskt sällan nervös.

 

 

Dock hade jag tur och måste fått träffa Aftonbladets goaste reporter och fotograf vilket resulterade i att det blev mer som att bjuda över två vänner på besök. En eloge till dem båda som gick mig att känna mig så pass avslappnad att jag både kunde och vågade vara mig själv.

 

Det ända jobbiga var när fotografen skulle fotografera in i kylskåpet, något jag totalt missat. Vilket resulterade i någon slags panikavtorkning av kylskåpsväggar och muttranden (från min sida) om att "det här ser ju helt patetiskt ut"!

Jaha liksom. Ni vet ju själva hur kylskåpet kan se ut, speciellt när man är borta på semester. Komiskt nog var vårt kylskåpsinnehåll ganska talande ändå. För det som finns i kylskåpet när man kommer hem från semestern, ja, det är ju faktiskt också sådant som man "alltid har hemma".

 

Så känner ni att ni är nyfikna på varför jag började blogga (om ni följt mig ett tag kanske ni redan vet det), mina bloggtips för matbloggande, vad jag skulle bjuda på om jag hade gäster, vem mitt drömsällskap är, vilken musik jag lyssnar på, vad ni läsare betyder för mig och vad jag alltid har i mitt kylskåp så kan ni hoppeti hoppa iväg och shoppa på er dagens (fredagens) Aftonbladet!

 

Där finns det givetvis också menyn jag komponerade:

 

Frasig Kavring med Havsröra

 

Gös med Baconströssel och Smörslungade Primörer serveras med Fänkålsmarmelad och Pepparrotskräm

 

Lavendel- & Vanilj Semifreddo (Glass)

 

 

Hoppas ni tycker om båda meny och reportage!

Kram

Published: 2012-08-08 at 08:16:00

Ni förstår inte vilket kaos det var när jag skulle baka det här tunnbrödet. Mitt i allt ”imorgon flyger vi till Nice”-kaoset fick jag för mig att ”vore det inte gott med lite tunnbröd” såhär på kvällskvisten.

 

Och jo, det vart det. Och visst han jag med att baka.

 

Vad jag däremot inte hann med var att fotografera tunnbrödet. ”Jag gör det imorgon bitti, innan flygtaxin kommer” sa jag glatt. ”Innan?!”, sa mannen tveksamt med höjda ögonbryn, ”men vi åker ju 07:00”. ”Ja men precis, perfekt ljus ju”, bollade jag snabbt tillbaka.

 

Sagt och gjort..det var precis det som hände. Det vart kaos, jag stod mitt på bordet ute på balkongen och försökte fotografera i det som plötsligt gått från sol till regnoväder (tack smhi för den korrekta väderrapporten). Vinden blåste, grönsakerna som skulle vara på bild rullade av skärbrädan och jag fick hår i munnen vilket gjorde att jag fick nöja mig med bröd utan grönsaker och annat pynt (men ni ska veta att det låg på golvet under mig!). Allt medans mannen ylade något om att ”taxin kommer nu” med trött röst. Dessutom hade vi båda sovit ungefär en si sådär 3 timmar den natten och var väl kanske inte på vårat mest vänligt inställda humör.

 

Men, bilder blev det, om än inte som jag planerat eller önskat. Men jag ville så gärna att receptet skulle bli klart innan avresan, för det här är så löjligt enkelt men ändå så mysigt och hembakat. Det där som gör det vanliga och vardagliga ”ska vi ta en kvällsmacka” till lyxigt kvällsmys.

 

Här kommer receptet..tyvärr inte innan avresan men ändå med lika mkt kärlekt till er, ända från Nice!

Själv blir det inget tunnbröd, men en kaffe och en croissant med sylt ska jag nog få till!

 

 

RECEPT – TUNNBRÖD i STEKPANNA

20-25 stk.

 

¼ dels paket jäst (ca 12 gram)

½ tsk hjorthornssalt

50 gram smör

5 dl mjölk

1 nypa salt (?)

1,5 dl grahamsmjöl

7-10 dl vetemjöl

2 dl  Rågsikt

2 msk ljus sirap

0,5 dl Strösocker

HOW TO?

 

1.Smält smöret och blanda därefter ner mjölken, värm tills att det är fingervarmt.

 

2.Lös ut jästen i en del av degspadet och blanda därefter ner salt, hjorthornssalt, socker, sirap och resterande degspad.

 

3.Blanda tillsist ner mjölet. Degen ska vara fast och gå att knåda men akta dig för att blanda ner för mkt mjöl.

 

4. Låt det stå och jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

 

5. Knåda degen i 5 minuter på mjölat bakbord. Dela degen i två halvor och rulla varje halva till en längd. Dela längden i 10-12 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och kavla den sedan så tunt du kan på ett mjölat bakbord.

 

6.Stek tunnbrödet i en het och torr stekpanna, ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna.

 

Ättunnbrödet tillsammans med riktigt smör och en god ost eller vad din egen favorit nu än kan vara! Tunnbrödet fungerar lite som scones, det ska helst ätas ”där och då”. Om du ändå vill spara brödet, var noga med att lägga det i en tät platspåse och värm eventuellt på brödet något i micron innan du äter det, så brukar det mjuka till lite mer.

 

Lycka till!

 

Published: 2012-08-07 at 21:30:00

Just nu svettas jag på en balkong i södra Frankrike, närmare bestämt Antibes/Juan Les Pins. Vi hyr en lägenhet med en stor balkong med en helt fantastisk utsikt, det är nästan så att jag inte vill lämna balkongen. Men det gör jag ju så klart.

 

Det är 30 grader i skuggan och 30 grader inomhus och jag sitter framför en gigantisk fläkt och skriver, men det gör inget, för på semestern nästa ska man svettas. Vi dricker mängder med iskallt vatten, tuggar salta kex och fotograferar franska balkonger och fönster. För det är nästan en besatthet hos mig. Vi har även hunnit med en liten prommis i gamla delarna, sörplat rosé på en uteservering och handlat macarons. Macarons som jag redan tuggat i mig, allihopa, jo alla 10. Detta har sedan resulterat i något  slags horisontellt läge på balkongen. Men det var det värt. Lätt.

 

När det är så här varmt är det svårt att äta, det tycker till och med jag. Glass, kalla smoothies och islatte hägrar och mat känns långt borta. Men äta är det ändå bra att göra och kanske få i sig lite nyttigheter när man ändå håller på. Då brukar jag göra Gazpacho!

 

Soppa på sommaren är kanske inte det första som slår en när man botaniserar i diskarna på matbutiken men en iskall Gazpacho med lite bett i är faktiskt riktigt gott, mättande och läskande på en och samma gång. Dessutom är den enkel att göra! Principen ”man tager vad man haver” stämmer nästan eftersom det finns en uppsjö av olika Gazpachorecept att välja mellan. Personligen skulle jag vilja påstå att tomat, gurka och vitlök är två väldigt viktiga ingredienser som alltid bör finnas med. Men var inte rädd för att testa din egen variant för att få den precis som just du önskar!

 

Jag brukar servera den med en klick ”saltad” creme fraiche, lite olivolja, tärnad gurka och brödkrutonger som jag istället för att lägga i soppan (jag tycker personligen inte om det eftersom krutongerna blir blöta så fort), serverar bredvid i en större trekantsvariant.

Mumsigt som sjutton!

 

Gillar du inte när det hettar av vitlök och chili? Det är bara att halvera mängden så får du en snällare soppa. Missa inte att löken ska hackas för hand och inte mixas med övriga ingredienser eftersom den kan få en tråkig och lite besk/sur smak av det.

 

Soppan fungerar utmärkt som förrätt eller en del av en större buffé!

 

Såhär mixar du ihop din egen Gazpacho!

 

RECEPT - SOMRIG GAZPACHO med UGNSROSTADE TREKANTSKRUTONGER

 

5 st tomater (stora)

1 gurka

1 röd paprika

1 röd chili

2 st vitlöksklyftor

2 msk rödvinsvinäger

1 rödlök

2-4 dl kall grönsaksbuljong

0,5 dl olivolja

5-10 basilikablad

Några droppar tabasco

0,5-1 tsk salt

1 nypa socker

1-2 krm svartpeppar

 

1 bit formfranska per person (det går även bra med glutenfritt rostbröd)

olivolja

1 nypa salt

 

creme fraiche

lite salt

Olivolja till servering

 

HOW TO? 

 

1. Börja med att koka upp 4 dl buljong, låt det svalna.

 

2. Skala därefter gurkan, spara lite till servering. Gröp ur innanmätet på gurkan och tärna den. Kärna ur paprikan och chilin och skär dem i mindre bitar. Hacka rödlöken fint med en kniv samt skala vitlöken och dela den i mindre bitar.

 

3. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i varje tomat med en vass kökskniv och lägg därefter ner dem i vattnet. Låt dem koka i 30-60 sekunder, du märker vid det skurna krysset att skalet börjar lossna lite. Tag då upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Skalet ska nu gå lätt att dra bort från tomaterna, men akta dig, det kan vara riktigt varmt! Hacka därefter tomaterna i mindre bitar.

 

4. Lägg alla grönskaker, utom den hackade rödlöken i en större mixer (den går även att köra med stavmixer) tillsammans med basilikablad, rödvinsvinäger och olivolja. Mixa till en slät puré. Därefter blandar du ner rödlöken och späder Gazpachon med den kalla buljongen tills du har ett önskvärt resultat. Soppan ska vara ganska tjock i konsistensen. Smaka av med tabasco, salt, lite strösocker samt svartpeppar. Ställ soppan kallt över natten.

 

5. Innan servering  skär du av kanterna på brödet och delar det i två delar. Vänd dem i olivolja och strö en liten nypa salt över dem. Rosta brödet på 180 grader i ca 5-10 minuter, vänd brödet efter halva tiden. Trekantskrutongerna ska vara gyllenbruna och krispiga.

 

Servera soppan iskall med en klick ”saltad” creme fraiche, lite hyvlad/tärnad gurka, några droppar olivolja samt brödkrutonger.

 

Published: 2012-08-05 at 08:17:00
Jag befinner mig mitt i semestern och det är ljuvligt, exakt hälften har passerat och jag ser verkligen fram emot andra delen!
 
Nu är det även augusti och augusti innebär bland annat kräftskiva.
Och som jag älskar kräftor!
Räkor för all del, men kräftor..mmmmm...då får räkorna vänta.
En västerbottenostpaj, en stor hög med kräftor (gärna färska om det går att få tag på), goda lagrade ostar, kex, gott bröd och så kantarellpaj.
 
Bäråret är dåligt men svampåret mina vänner, svampåret är riktigt bra och skogen bjuder på mängder med mumsig svamp. Tur som jag har finns en stor svampskog bakom svärisarnas hus och med en svampletande svärfar och en generös svärmor som delar med sig av härligheterna kunde jag göra denna mumsiga paj till kräftskivan!
 
Plättlätt att göra, god på picnicen, till kräftskiva eller som en förrätt till en större middag.
 
Såhär enkelt slänger du ihop den!
RECEPT - MARYS LYXIGA KANTARELLPAJ
 
1 pkt bacon
3 st schalottenlökar
500-600 gram  kantareller
4 dl vispgrädde
2 äggulor
1 ägg
2,5 dl riven lagrad prästost
Smör att steka i
Eventuellt salt
Svartpeppar
 
3 dl vetemjöl
85 gram smör
1-2 msk kallt vatten
 
HOW TO?
 
1. Skär smöret i kuber och nyp ihop med vetenmjölet. Blanda ner det kalla vattnet och tryck snabbt ihop till en fast deg.
 
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25-30 cm i diameter, och nagga den i botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter. Förgrädda därefter pajskalet i 10 minuter på 175 grader.
 
3. Skär baconet i mindre bitar. Stek det knaprigt i en het stekpanna och lägg det sedan på en tallrik.
 
4. Hacka löken fint och stek det i smör tillsammans med kantarellerna tills de är mjuka och fått en mycket lätt gyllenbrun ton. Rör ner baconet och häll därefter ner grädden. Låt det få ett uppkok. Smaka e v e n t u e l l t av med salt och lite svartpeppar.
 
5. Häll över svampröran i en skål och låt svalna något. Processen går fortare om du sänker ner skålen i ett kallt vattenbad och rör med en slev i några minuter.
 
6. Vispa upp äggen och rör ner i svampblandningen.
 
7. Strö 1 dl av osten i pajjens botten, häll därefter på svampblandningen och avsluta med resten av den rivna osten.
 
8. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajjen fått en gyllenbrun ton.
 
 
Published: 2012-08-02 at 21:08:00
Rån, jag älskar rån!
 
Ja alltså, sådana där som man fyller med glass, som är sådär knäckiga och goda och som kanske till och med är alldeles nygräddade. Sådana kan man finna i Gamla Stan i Stockholm, men även hos min fina svärmor.
 
Du fyller dem egentligen med vad du vill även om traditionen hos svärisarna är vaniljglass, vispad grädde och rårörda hjortron/hjortronsylt. I år är det dock brist på hjortron och eftersom min morfar är långt bort med sin hjortronfyllda frys (ja egenplockade) så fick vi helt sonika "nöja oss" med rårörda blåbär.
 
Men det var lika himleskt gott det med kan jag berätta!
 
Att göra egna glassrån eller rånkorgar är inte alls svårt.
Det du behöver är egentligen ett rånjärn.
Googla runt och kika på blocket så kan man faktiskt hitta fina till inte allt för stor peng.
Har du riktigt tur kanske du finner en sådan gammal en som man lägger direkt på spisen. Då, mina vänner, har ni snubblat på ett riktigt fynd!
 
Såhär gör ni egna rånkorgar!
 
RECEPT - HIMMELSKA RÅNKORGAR med VANILJGLASS, GRÄDDE & RÅRÖRDA BLÅBÄR
15-20 stk
 
125 gram smör
1,5 dl vatten
2 dl mjöl
1 ,5 dl strösocker
 
HOW TO?
 
1. Smält smöret
 
2. Blanda socker, mjöl, vatten samt det smälta smöret till en jämn smet.
 
3.Grädda i rånjärn och låt det varma rånet stelna över ett dricksglas för en fin korg att fylla med glass, bär eller vad du nu önskar.
 
Mums!