slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Hembakat Tunnbröd i Stekpanna - Homemade Flatbread in a Frying Pan

Published: 2012-08-08 at 08:16:00

Ni förstår inte vilket kaos det var när jag skulle baka det här tunnbrödet. Mitt i allt ”imorgon flyger vi till Nice”-kaoset fick jag för mig att ”vore det inte gott med lite tunnbröd” såhär på kvällskvisten.

 

Och jo, det vart det. Och visst han jag med att baka.

 

Vad jag däremot inte hann med var att fotografera tunnbrödet. ”Jag gör det imorgon bitti, innan flygtaxin kommer” sa jag glatt. ”Innan?!”, sa mannen tveksamt med höjda ögonbryn, ”men vi åker ju 07:00”. ”Ja men precis, perfekt ljus ju”, bollade jag snabbt tillbaka.

 

Sagt och gjort..det var precis det som hände. Det vart kaos, jag stod mitt på bordet ute på balkongen och försökte fotografera i det som plötsligt gått från sol till regnoväder (tack smhi för den korrekta väderrapporten). Vinden blåste, grönsakerna som skulle vara på bild rullade av skärbrädan och jag fick hår i munnen vilket gjorde att jag fick nöja mig med bröd utan grönsaker och annat pynt (men ni ska veta att det låg på golvet under mig!). Allt medans mannen ylade något om att ”taxin kommer nu” med trött röst. Dessutom hade vi båda sovit ungefär en si sådär 3 timmar den natten och var väl kanske inte på vårat mest vänligt inställda humör.

 

Men, bilder blev det, om än inte som jag planerat eller önskat. Men jag ville så gärna att receptet skulle bli klart innan avresan, för det här är så löjligt enkelt men ändå så mysigt och hembakat. Det där som gör det vanliga och vardagliga ”ska vi ta en kvällsmacka” till lyxigt kvällsmys.

 

Här kommer receptet..tyvärr inte innan avresan men ändå med lika mkt kärlekt till er, ända från Nice!

Själv blir det inget tunnbröd, men en kaffe och en croissant med sylt ska jag nog få till!

 

 

RECEPT – TUNNBRÖD i STEKPANNA

20-25 stk.

 

¼ dels paket jäst (ca 12 gram)

½ tsk hjorthornssalt

50 gram smör

5 dl mjölk

1 nypa salt (?)

1,5 dl grahamsmjöl

7-10 dl vetemjöl

2 dl  Rågsikt

2 msk ljus sirap

0,5 dl Strösocker

HOW TO?

 

1.Smält smöret och blanda därefter ner mjölken, värm tills att det är fingervarmt.

 

2.Lös ut jästen i en del av degspadet och blanda därefter ner salt, hjorthornssalt, socker, sirap och resterande degspad.

 

3.Blanda tillsist ner mjölet. Degen ska vara fast och gå att knåda men akta dig för att blanda ner för mkt mjöl.

 

4. Låt det stå och jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

 

5. Knåda degen i 5 minuter på mjölat bakbord. Dela degen i två halvor och rulla varje halva till en längd. Dela längden i 10-12 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och kavla den sedan så tunt du kan på ett mjölat bakbord.

 

6.Stek tunnbrödet i en het och torr stekpanna, ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna.

 

Ättunnbrödet tillsammans med riktigt smör och en god ost eller vad din egen favorit nu än kan vara! Tunnbrödet fungerar lite som scones, det ska helst ätas ”där och då”. Om du ändå vill spara brödet, var noga med att lägga det i en tät platspåse och värm eventuellt på brödet något i micron innan du äter det, så brukar det mjuka till lite mer.

 

Lycka till!

 

Kommentarer - Comments
Katarina

Hihi, jag kan föreställa mig hur kaoset kände. Bilden blev ju fin ändå! Ser väldigt gott ut! Ha det bra i Nice, kram!

2012-08-08 at 09:15:44 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Lena - gott för själen

Hahaha, vad gör man inte för konsten!

Kram Lena

2012-08-08 at 11:29:24 // http://gottforsjalen.se
Dagliga ljusglimtar

Det blev bra bilder för jag blev sugen att prova:)

2012-08-08 at 17:22:00 // http://dagligaljusglimtar.blogspot.se/
Malin´s Diner

Bilden utspeglar lugnet själv tycker jag, inte alls den kaos det verkligen var runt omkring. Det fixade ni bra!

Kram Malin

2012-08-08 at 21:12:03 // http://malinsdiner.blogspot.se
jouline

Underbart som alltid! En liten försiktig fråga... heter det inte Hjorthornssalt och inte hjortronsalt!
Det är väll från början gjort på Hjorthorn men framställs nu för tiden på kemisk väg.
Och alltså inte gjort på Hjortron.....

Eller?! =)
Ha en underbar resa....

Svar: Det har du SÅÅ rätt i ;) *fniss* Skriver alltid i word innan jag lägger upp det och kära word verkar ha korrigerat det åt mig, eller så har jag skrivit fel själv. Nåja, taack för att du uppmärksammade mig på det hela!! Uppmärksamma läsare är toppen! Tack fina! :) Kram Mary
Mary

2012-08-09 at 20:50:31 // http://HusebackenDelux.blogspot.com
Malin - Stjarnflocka.blogg.se

:)

2012-08-12 at 08:44:09 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Ellinor

Åh detta måste jag testa! Men är det ett måste att ha i socker? :)

Svar: Hej Ellinor! Sirap och socker hjälper jäsprocessen i brödet och en del av det försvinner också i den processen (dock inte allt). Jag har aldrig provat att baka utan socker och vet därför inte hur det påverkar, att det påverkar smaken är givet, hur mkt är svårt att säga. Prova att dra ner sockermängden till hälften och sirapen till hälften och se hur det fungerar. Då borde du ha tillräckligt med socker för jäsprocessen, lite kommer försvinna och du har bara ytterst lite kvar (vi pratar om nåt kryddmått per tunnbröd). Hör gärna av dig och berätta hur det gått! Kram Mary
Mary

2012-08-15 at 23:02:12
Therese

Oj, minns när en av mina klasskamrater gjorde detta i skolan (jag studerar till bagare-konditor). Det gick åt som bara den och supergot var det också!

2012-08-17 at 12:25:27 // http://thereson.blogg.se
Maria Karlsson

Stekpannebröd så himla gott .Det måste jag snart prova .Idag har jag tänkt baka knäckebröd bara att bre ut på en plåt och in i ugnen:)

2012-08-22 at 08:19:45 // http://mariakarlssonsfoto.blogg.se/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback