slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Kaffeost med Hjortronsylt - Coffee Cheese with Cloudberries

Published: 2012-08-01 at 09:30:00
Kaffeost, ja jag vet, det låter lite galet!
Kaffeost är inget som jag tror är så vanligt i de mellersta och södra delarna av Svedala men i Norrland, närmaste bestämt kring Norra Finland/Sverige ungefär runt Tornedalen är det inga konstigheter alls. I FInland tror jag bestämt att den heter juustoleipä och är en typ av ost som mest påminner om en söt variant av Haloumi (den gnisslar när man tuggar på den) i kombination med ostkaka.
 
Antingen tärnar du upp den och lägger den i kaffet (sen dricker man upp kaffet och tuggat tillsist i sig ostbitarna..nej jag skojjar inte) alternativt serverar den med hjortronsylt (det går även bra med annan sylt om man föredrar det).
 
Den går att göra själv om man skulle vilja det men när jag hänger kring Tornedalen brukar jag faktiskt köpa den (!) i vanliga Icabutiken.
 
Älsklingen och lillebrors tjej var lite tveksamma till hela kaffeost historian..tills de smakade. De var glatt överraskade och tyckte att det var riktigt gott.
 
Det här är inte mitt recept, men jag har förstått att det ska vara ett bra recept.
Såhär gör du din egen om du skulle vilja prova på något riktigt ovanligt..
 
RECEPT - KAFFEOST med HJORTRONSYLT
 
4 liter ljummen opastöriserad (helst) mjölk, gärna fet variant kring 5% (alt byt ut till 3 dl fet mjölk och 1-2 dl vispgrädde)
1 msk ostlöpe
1 tsk salt
 
 
HOW TO?
 
1. Blanda samman alla ingredienserna i en skål/bunke och låt det stå i ca 30 minuter eller tills det stelnar.
 
2. Rör med en slev i "ostmassan" och låt det stå och gotta sig till vassen skiljer sig från resten och lägger sig på ytan.Sila ostmassan så att all vassle försvinner.
 
3. Häll ostmassan i en form med löstagbar kant, en sådan vanlig som man använder till sockerkaka eller liknande går utmärkt. Grädde kaffeosten mitt i ugnen i ca 30 minuter på 275 grader.
 
4. Ta ut osten från ugnen och vänd den (lite meckigt) och grädda med undersidan uppåt i 30 minuter till.
 
5. Ta ut kaffeosten ur ugnen och häll bort all eventuell vassle.
 
Klart!
 
Servera med en klick rårörda hjortron/hjortronsylt..
Kommentarer - Comments
JEnny

Hej, vilken fin blogg du har! Lite kuriosa är att vi i Österbotten kallar osten för "bondost".

Svar: Åhh vad spännande att veta, tack för kuriosan! :) Och tack för de fina orden om bloggen! Kram Mary
Mary

2012-08-01 at 09:57:40
Marja - Baka Sockerfritt

Vilken rolig grej med kaffeost, har aldrig hört förut! Skule bra gärna vilja testa.

Svar: Det är bara att börja baka på :) Lycka till!
Mary

2012-08-01 at 12:13:01 // http://bakasockerfritt.blogg.se/
MalinE

MARY!!!
Du är ju helt klart bara så j-vla bäst! (förlåt ordvalet) Kaffeost - antingen älskar man det eller så gör man det absolut inte, tror inte att det finns något mellanting direkt. Jag ÄLSKAR kaffeost men det går ju inte att få tag på här nere i södra Sverige och tyvärr är jag alldeles för sällan uppe hos min underbara släkt i Tornedalen. Men så fort nån i familjen åker dit så skickar jag med en beställning på kaffeost,en på torkat renkött, en på kangoskakor (vita pepparkakor) och en på kangosbröd (stort runt bröd helt bakat i stenugn).
Här nere kan jag baka och få tag i renkött men tyvärr inte kaffeost så jag tackar och bugar för receptet, det ska testas. Jag gillar att lägga det i kaffet och sen känna gnisslet mellan tänderna, mums. Men jag ska absolut testa det med hjortronsylt.

Förresten vart i Torndalen håller du till när du är där? Mitt smultronställe är Kangos 5 mil från Pajala.

Kram på dig fina Mary!

Svar: Nej men vad roligt!!! *fniss* (Och tack sötis!) DU skulle sagt till mig, hade kunnat skicka en stor bit till dig juhe :P Det tycker jag def att du ska testa, ostlöpe hittar du på apoteket om du inte redan visste det. Pappa är uppvuxen i Kalix och vi har släkt i krokarna kring Haparanda/Torneå/Torne älven och Kemi på finska sidan..så det är där i krokarna jag håller till mest :D Hoppas det går bra med nya bebben och allt kring det <3 ! Kram Mary
Mary

2012-08-01 at 15:34:53
Sofia

kul, har aldrig hört talas om kaffeost trots att jag är en norrlandstös, haha.
Måste pröva!
ha det gott fina du!
kram/sofia

Svar: Spännande, kul att kunna presentera ngt nytt även för en norrlandstös! :P Kram
Mary

2012-08-01 at 19:21:05 // http://solgardsbloggen.blogspot.com/
Camilla

Var får man tag på löpe?

Svar: Det säljs på apoteket! :) Fråga bakom disken efter ostlöpe :) Lycka till!
Mary

2012-08-01 at 21:31:09
Emmy

Jag dejtade en kille för många år sedan som hade släkt i Kiruna. De bjöd på kaffeost, men i bitar i kaffet. Jag minns att inte tyckte smakade så mycket och att den var en knasig kombination ihop med kaffet. Var som en smaklös halloumi fast till fikat då... :-) Så här ser det betydligt godare ut.

Svar: Ja man måste servera med lite hjortronsylt eller kanske hallonsylt så klart! Om man smakar på osten helt naturell påminner den som sagt lite om en väldigt mild ostkaka, som gnisslar som en halloumi :P Men jag gillar den till hjortron, tokmums! Kram
Mary

2012-08-02 at 01:14:18 // http://remsansbistro.blogspot.se
Emma

Hemma äter vi kaffeost med lite salt på, det är gott det också :) Hjortron har jag aldrig testat, det får bli nästa gång!

Svar: Spännande! Det är supergott med hjortronsylt!!
Mary

2012-08-02 at 22:37:22 // http://hjalpmig.blogspot.com/
Lotta

Wow, vad duktig du är! Jag trodde inte ens det var möjligt att göra bondost hemma. Och så fin den blev! Det där med att sätta bondosten i kaffet hade jag aldrig hört talas om, trots att bondosten är ett vanligt inslag i menyerna här hemma i Finland. Måste kanske testa någon gång på att ge bondosten ett dopp. :) Själv brukar jag unna mig en bit bondost uppvärmd i mikron med hjortronsylt - eller den sylt jag har hemma - när jag vill skämma bort mig själv lite. Tack Mary, för en jätteinspirerande och fin blogg. Ha en fortsatt skön sommar! Hälsar Lotta från Österbotten

2012-08-11 at 07:57:51
camilla

Kaffeost e super gott =)
Har gjort de några gånger,kanske dax att göra en omgång till...

2012-08-12 at 21:01:42 // http://trollens.blogg.se
livinganddreams.blogspot.com

ooh, älskar juustoleipä! Köper alltid när jag hälsar på släkten i Finland! :)
Inte så ofta så blev överförtjust när jag såg ditt recept! Tack!

Kram Tess

2012-08-15 at 20:02:35 // http://livinganddreams.blogspot.com
anneli bollström

är 10 liter mjölk eller är det fel skrivet?

Svar: Ehhhh näeee, det är verkligen felskrivet.. Vad i hela friden... Jag måste läsa igenom vad jag skrivit och kolla med morfar som är den som har koll på läget. Men jag har för mig att det är 4 liter opastöriserad fet mjölk inte 10 liter och 1 msk ostlöpe samt 1 tsk salt. Vad bra att du kollade efter först! Tack snälla!
Mary

2013-09-17 at 20:16:05

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback