slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Provencalska Tomater - Tomatoes a la Provencale

Published: 2012-08-12 at 16:12:00

Det här är faktiskt ett gott tillbehör som är inspirerat av Frankrike och som jag precis ”kokat ihop”.

 

Underbart söta körsbärstomater på kvist, inköpta på marknaden idag tillsammans med fin olivolja och Provencalsk örtblandning.

 

Jättegott till grillat på tapasbordet, till buffén, till kräftskivan (och det är ju faktiskt högaktuellt just nu). Tomaterna blir mjuka, oljiga och smakar otroligt gott. Var lite försiktigt bara..tomaterna ska under inga omständigheter koka. De är mkt små och skalet spricker fortare än du anar. Kokar du dem kommer de gå sönder totalt och dina fina tomater kommer fort förvandlas till en grötig tomatsås än det vackra tillbehör du hoppades på!

 

Det här svänger du ihop på ungefär 10-15 minuter, vilket är allt jag orkar med en dag som denna när termometern står på 34 grader ute och 33 inne…nej jag skojjar inte!

 

Så här gör ni för att slänga ihop mina smaskiga tomater!

 

RECEPT – PROVENCALSKA TOMATER

 

Ca 25 små körsbärstomater på kvist

Olivolja

2-3 tsk Rosmarin/Fransk Örtblandning eller dylikt

 

 

 

HOW TO?

1.Klipp av stjälken från tomaten men lämna gärna ”fästet” längst ner mot tomaten, det ser vackert ut vid servering!

 

2.Koka upp vatten i en kastrull och skär under tiden ett litet kryss på tomaternas undersida. Struntar du i detta spricker tomaterna ändå när de kommer ner i det varma vattnet men mer okontrollerat och det blir inte lika bra resultat.

 

3.När vattnet kokar, dra det från plattan och lägg ner tomaterna i det varma vattnet. Låt ligga i några sekunder, du kommer märka att tomaterna spricker upp i skinnet mkt fort.

 

4.Häll bort det varma vattnet och placera tomaterna i en skål/glasburk/glasskål. Häll på kryddorna och fyll upp med olivolja, tomaterna ska vara helt täckta.

 

5.Låt svalna något innan servering (de går även bra att servera kalla). Servera antingen som de är i glasburken. Eller lägg upp 3-5 stk på varje tallrik tillsammans med lite olja.

 

OBS! Glöm inte att oljan som blir kvar är utmärkt att antingen ha över sallad eller exempelvis pressa ner lite vitlök i och pensla på en torr baguette. In med baguetten i ugnen och vips så har du ett underbart gott vitlöksbröd!

Kommentarer - Comments
Malin´s Diner

Ser väldigt fint ut, ja gott också så klart. Har precis lärt mig tycka om tomater faktiskt.

Kram Malin

Ses i september!

Svar: Jaaa det ska bli så kul i sept! Kram
Mary

2012-08-12 at 19:08:51 // http://malinsdiner.blogspot.se
Emschen

Dina recept är ju bara så fantastiska! Man äter lika mkt din mat med ögat som med munnen!
Kram

Svar: Hihi, tack sötaste!!! kram
Mary

2012-08-12 at 20:24:06 // http://emschen.se
Emmy

Grattis till finalplatsen!

Svar: Tack tack tack fina du! Det var du som uppmärksammade mig på att jag hade en plats! :D Kanske har du redan röstat på någon annan..annars hoppas jag du röstar på mig ;) Massa kram
Mary

2012-08-13 at 19:47:02 // http://remsansbistro.blogspot.se
LisasVilja

Det här ska jag testa idag! Tack för goda och tjusiga recept!

2012-08-14 at 09:12:23 // http://lisasvilja.wordpress.com
livinganddreams.blogspot.com


Måste testas! Älskar tomater :)

Tess

2012-08-15 at 19:58:01 // http://livinganddreams.blogspot.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback