full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-02-26 at 15:15:00


Väldigt enkla kakor som egentligen bara är att röra ihop, rulla till längder och grädda i ugnen. Klart!
De får en konsistens som är lite segare på mitten och något knäckigare i kanterna, mkt gott om du frågar Mary.

Perfekta att dra fram när man får oväntat besök eller att slänga ihop när gästerna kommer för den delen, det är inte som att man får stå i köket hela dagen direkt.

"Men hur blir det med det rumstempererade smöret" tänker ni då.
Ja, har du en microvågsugn går det alldeles utmärkt att rumstemperera smöret i micron. Sätt värmen på det absolut lägsta, skär smöret i kuber och prova dig fram till hur länge du behöver värma det för att det ska få den där rumstempererade konsistensen och temperaturen. Kom ihåg att inte värma för hårt och att "vända" smöret då och då i skålen. Det kommer alltid vara varmare i botten och rör du inte runt med smöret smälter det i botten innan resten nått rumstemperatur!

Jag brukar även "lägga till" en sådan här kaka som tillbehör när jag serverar andra efterrätter. Då fungerar den som ersättning för ett litet flarn eller annat rån. Det fungerar till exempel utmärkt som tillbehör vid sidan av några kulor choklad- och vaniljglass på sommaren!

Jahapp...då kör vi då!

RECEPT - SMÅSEGA & KNÄCKIGA CHOKLADKOLAKAKOR
Ugn: 175 grader

100 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl mjöl
2 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Farinsocker


HOW TO?

1. Sätt på ugnen och klä en plåt med bakplåtspapper eller ugnsduk.

2. Lägg det rumstempererade smöret, strösockret samt den ljusa sirapen i en bunke och vispa ihop med elvisp.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat i en annan bunke, rör därefter ner det i smör- & sockerblandningen. Rör/knåda tills det blandat sig ordentligt.

4. Dela degen i tre delar och rulla till ca 30 cm långa längder. Lägg längderna på plåten och platta till dem, strö därefter lite farinsocker på ovansidan (jag brukar "trycka till" lite ovanpå farinsockret, då fastnar de bättre). Tänk på att de kommer flyta ut mkt i ugnen så gör dem inte alltför platta.

5. Grädda kakorna i ugnen i ca 13-15 minuter på 175 grader.

6. Låt längderna svalna lite på plåten innan du börjar skära dem i mindre bitar.

Lycka till!

Published: 2012-02-22 at 16:45:00


Igår blev det moccarutor som de kallades när jag var liten, idag heter de tydligen kärleksmums.
Hur som haver, goda är de och enormt enkla att baka! Jag ska få besök av några härliga tjejer i helgen och tänkte bjuda på Afternoon Tea. Det blir klassiska "trekantsmackor" men även lite goda bakverk. Eftersom det blir som en mindre buffé så vill jag inte servera något i vanliga storlekar, då orkar man inte. Alltså måste jag baka minivarianter av allt jag vill servera, moccarutor är en av dem.

Det här blir en låg kaka som fungerar tiopen om man vill göra fina, små, mini-moccarutor. Perfekt till en kakbuffé eller om man bara vill frysa in mindre bitar att ta fram till kaffet en vanlig tisdag, lite guldkant på vardagen sådär. Otroligt goda och saftiga är de i allafall och att misslyckats är i princip omöjligt!

Jag lovar ;)

RECEPT - MOCCARUTOR

150 gram smör
 2 ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Glasyr;
100 gram smör
2-3 msk kallt, starkt, kaffe
1 rågad msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl florsocker

Kokos

HOW TO?

1. Smält smöret och låt det svalna

2. Blanda de torra ingredienserna med varandra, dvs mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Sikta det gärna så att det inte bildas några klumpar.

3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt därefter ner de torra ingredienserna omväxlande med smör och mjölk.

4. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna och smöra sidorna på långpannan samt ovanpå bakplåtspappret. Fyll långpannan med smeten.

5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15-18 minuter.

Ta ut kakan och låt svalna. När kakan svalnat gör du glasyren!

6. Smält smöret till glasyren.

7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.

8. Bred därefter ut glasyren på kakan och strö på rikligt med kokos

Skär därefter upp i önskad storlek
(moccarutorna går som sagt utmärkt att frysa)

Lycka till!

Och ja, imorgon kickar jag igång tävlingen!

Published: 2012-02-21 at 14:10:00


Jag fick en fråga från en läsare för ett litet tag sen som undrade om hon inte kunde få veta vad jag har i mina skåp. Vad behöver man hemma för att kunna slänga ihop något när lusten faller på helt enkelt?
Och givetvis kan jag dela med mig av det!

Eftersom jag bakar ganska mycket har jag både det ena och andra i skafferiet hemma men om man har ett bra masutbud av produkter tror jag att man kan byta ut och göra om receptet till sitt eget om man inte vill släpa sig ut till affären för nya inköp. Exempelvis kan man byta ut den mörka chokladen, om man inte har någon hemma, mot vit choklad. Russin kan byta us mot tranbär, vanligt socker kan bytas ut mot råsocker eller farinsocker för en annan smaknyans på kakan.

Några råvaror som alltid står hemma hos mig är de jag listat nedan.

Med produkterna nedan kan jag slänga ihop det mesta jag vill även när jag får oväntat besök och vissa av produkterna som ägg, mjölk, morötter och frysta bär är kanske sådant som man ändå har hemma för att äta till frukost eller middag. Med ingredienserna nedan kan jag bland annat slänga ihop en rulltårta, muffins/cupcakes, olika sorters kakor, maränger, godis, chokladmousse, morotskaka, macarons, chokladfondant, pannacotta, marshamllows, kola, paj... ja, listan kan göras lång.


Ägg
Smör
Osaltat Smör 
Grädde
Mjölk
Philadelphiaost
Morötter
Sylt (Hallon, jordgubb eller liknande)
Frysta Bär

Mjöl
Mandelmjöl
Florsocker
Strösocker
Råsocker
Bakpulver
Kakao/Chokladflorsocker
Kokos
Någon typ av vaniljsocker eller liknande
Glykos
Gelatin
Röd karamellfärg/Gelefärg
Olika nötter så som hasselnötter, valnötter, Pecannötter..
Torkade Tranbär
Vit Choklad
Mörk choklad/Mjölkchoklad jag har ALLTID 56%-ig mjölkchoklad (Odense) hemma eftersom det är min "all time favourite" vid bakning och godistillverkning 
Pepparkakskrydda, Kanel

Är det något nu undrar så är det bara att fråga..så klart! :)

Published: 2012-02-21 at 07:52:00






Som jag längtar efter eget hus just nu!
Att få pyssla hemma, att riva ut, lägga nytt golv, tapetsera precis just så som jag vill ha det. Vitlaserat golv, gärna med breda golvplankor, ljust, fräscht, vitt, kakelugnar, stukatur och djupa fönsternicher om jag får önska!

Att blanda ny inköpta plädar och kanske en ny soffa med gamla auktionsfund som den stora ryska samovaren i nysilver som står hemma hos oss just nu. Att flytta med mitt vita piano så att jag kan ta upp pianospeladet igen och att bygga ett kök precis så som jag vill ha det. 

Tills det blir ett hus för oss så får jag njuta av de härliga stunder jag får spendera i Nora hos mannens härliga familj i deras mysiga hem!  

 

 

Published: 2012-02-20 at 13:22:00


Chokladbollar ger mig minnen från barndomen, hur jag och mamma blandade socker, kakao, havregryn och smör precis som jag fortfarande gör idag. Var det inte härligt när man som barn fick stoppa sina busiga fingrar i smeten och kladda runt och när mamma inte såg, smaka lite av smeten.

Någonstans här tror jag att min bakglädje och nyfikenhet för, och kärlek till, mat började. Att få upptäcka alla smaker och dofter, att få prova själv även om mamma alltid fanns med i bakgrunden.

Det här är receptet från min barndom, inget mer exklusivt eller konstigare än så. Det enda som skiljer dem åt är att jag mixat havregrynen för att få finare "bollar" men det kan man bara hoppa över om man inte ids pyssla med sånt ;)

Jag föredrar chokladbollar som rullats i kokos före allt annat och väljer i princip aldrig något annat om inte mannen eller gästerna efterfrågar det. Ett tips är dock att rulla chokladbollarna i smält choklad och därefter i kokos för att få en lite lyxigare känsla och en något "mörkare" chokaldboll, både smakmässigt och useendemässigt.

När jag smälter choklad till praliner eller vad det än må vara smälter jag alltid minst 200 gram så att det ska gå lätt och smidigt att doppa, vad det nu än är som ska doppas, i chokladen. Resterna är bara låta stelna igen och användas på nytt vid nästa stök i köket.

RECEPT - CHOKLADBOLLAR
3 dl havregryn
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
120 gram rumstempererat smör (riktigt smör inget annat!)
1 msk starkt kaffe (kallt)

200 gram choklad att doppa i
(jag använde mig av 56%-ig mjölkchoklad från Odense som är en mörkare variant av mjölkchoklad)
Cocos
Annat Strössel , pärlsocker eller liknande

HOW TO?

1. Mixa havregrynen med en hand- eller hushållsmixer. Blanda därefter havregryn, socker, kakao, vaniljsocker i en bunke.

2. Lägg ner det rumstempererade smöret och kaffet och blanda till en smidig massa, ställ in i kylskåpet för att sätta sig något.

3. Hacka under tiden chokladen och smält den i ett vattenbad.

4. Rulla chokladbolls-smeten till bollar och doppa i den smläta chokladen. Rulla därefter i kokosflingor. Ställ påett fat för att stelna, ställ gärna in i kylskåpet när du är klar med "rullandet".

Tips! OM dina chokladbollar känns mjuka, så pass att du är osäker på om de går att rulla runt i smält choklad, ställ in dem i frysen ett tag och låt dem stelna ytterligare.

Vill du inte rulla chokladbollarna i smält choklad så hoppa bara över det och rulla i kokos som vanligt!

Lycka till!

Published: 2012-02-16 at 09:22:00



Vill du imponera lite, briljera och stråla lite i glansen av frågor som "huuuuur har du gjort dom häääär!!??" så ska du ta en titt på det här receptet.

Kanske enklare än enklast och tar inte lång stund i köket, men det kan du ju hålla för dig själv ;) Slå in dem med lite cellofanpapper och ett sidenband och du har din present klar. Det är väldigt härligt att få överraska värdinnan eller värden med en lite annorlunda present och förutom att de är ganska så söta är de faktiskt riktigt goda också..tro det eller ej ;)

Det fins en enda negativ aspekt av den här godistilverkningen, du behöver formar att gjuta klubborna i. Kostar en liten slant men inga astronomiska summor, länk hittar du HÄR

Receptet avser en halv "sats" så att man inte behöver så många formar men det går även bra att dubblera receptet och göra fler..när man ändå är i farten menar jag! ;)

OKej, nog "pratat", här kommer receptet!

RECEPT - ALLA HJÄRTANS DAG-KLUBBOR
15 stk

3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk ättiksprit
0,5-1 tsk röd karamellfärg (beror på hur röd färg du önskar)
0,5 tsk hallonessens
15 stk grillpinnar i trä eller plastpinnar för godistillverkning

3 stk formar från panduro
Godis- eller kökstermometer

Eventuellt hjärtströssel eller annan dekoration

HOW TO?

1. Lägg socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka tills blandningen är 148 grade.
2. Under tiden sockerlagen kokar, det tar en 15-20 minuter, så ställer du ordning formarna (ser till att de är rena och att du har rätt längd på dina grillpinnar om du använder sådana) och lägger ner pinnarna i formen. Ta även fram röd karamellfärg, hallonessens (eller den smaksättning du vill använda dig av) och ett teskedsmått.

3. När sockerlagen når 148 grader, dra kastrullen från plattan och blanda ner hallonessens och röd karamellfärg. Rör tills det blandat sig och sockerlagen har en röd färg (några sekunder).

4. Häll upp din "smet" i formarna, va så snabb du kan, du vill inte att din "smet" ska kallna då blir klubborna inte lika fina!

5. Vill du ha någon typ av dekoration (gör det inte godare, men finare) så lägger du försiktigt dessa på ovansidan efter någon minut. Tänk på att inte hälla godissmeten ända upp i formen om du vill ha dekoration ovanpå, då finns det risk för att det börjar rinna över åt alla håll.

Sen är det bara att låta stelna i rumstemperatur tills dess att de är helt kalla och hårda, jag brukar ofta låta mina stå över natten även om de kallnar långt innan, så att de får så bra konsistens som möjligt.

Lycka till!

Published: 2012-02-13 at 15:34:00



Jag har sagt det förut och jag säger det igen..
Alla Hjärtans Dag behöver varken lindas in i rosa fluff fluff eller formas i hjärtform för den som inte vill det, inte heller behöver det kosta så många kronor och ören.

Så länge det ligger tanke och kärlek bakom dina handlingar...det är DET som betyder något. Baka dina, eller din kärleks favoritkakor och knyt ett fint sidenband kring kakorna med en liten kärleksfull lapp till din kära. 

Personligen gillar jag gillar havreflarn och chocolate chip cookies. Har velat blanda dessa två ett längre tag och har äntligen lyckats med konststycket att få till precis den smaken och konsistensen jag önskat. Jag har bytt ut chokladen mot vit choklad och torkade tranbär, för att få den där perfekta blandningen mellan sött och syrligt som jag älskar. Här är resultatet!


FRASIGA ALLA HJÄRTANS DAG KAKOR
25 st


70g vit choklad
0,5 dl torkade tranbär (36g)

120g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1,75 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Börja med att blanda mjöl, bakpulver, havregryn, salt och vaniljsocker. Vispa smör och råsocker tills du har en krämig smet. Kläck ner ägget och rör krafitgt med visp tills det blandat sig och rör därefter ner de torra ingredienserna i ägg- och smörsmeten. 

Hacka chokladen och blanda ner i smeten tillsammans med de torkade tranbären och forma smeten till en 25 cm lång rulle (den kommer vara ganska kladdig). Klä rullen i gladpack och sätt i frysen i ca 30-60 minuter, rullen ska bli ganska hård. 

Ta ut ur frysen och skär rullen i centimeterstora skivor och rulla till en boll, placera på plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, kakorna kommer bli lätt gyllene på undersidan och när du tar ut dem ur ugnen är de mjuka så låt dem ligga kvar och svalna på plåten. Sen är det bara att ta loss dem från bakplåtspappret eller ugnsduken. Sitter de fast? Prova att lyfta på bakplåtspappret och dra av pappret från själva kakan så brukar det ordna sig. 

Lycka till!

 

 

Published: 2012-02-09 at 22:39:00



Okej...jag varnar alla känsliga läsare som reda nu vet med sig att de upprörs lätt, det är lika bra att titta bort och klicka sig vidare med hedern i behåll...


För Ärligt..

Den här frostingen är så god att jag mår lite dåligt när jag tänker på den. Den är som en dröm! Den är dekadent och nästan lite snuskig!Mjuk och fluffig så till den milda grad att jag liksom vill smeta in mig i den och köra någon slags fluffig helkroppsinpackning! Rulla runt och sucka njutningsfullt bara. Någon som får en mental bild, varsego, jag bjussar på den ;) 


Vill man strunta helt i cupcakes-bakandet kan man göra det och bara smeta in sig i fluffet. Vad man gör sen lägger jag mig inte i, bara ni håller det för er själva!!

Vad man behöver göra för att få till det kan ni se nedan. Ja alltså få till frostingen, inget annat!  Det går eentligen bra att göra frostingen till vilken cupcake som helst men jag föredrar en mer neutral vaniljvariant så att frostingen verkligen kommer till sin rätt!



VANILLA CUPCAKES WITH CHOCOLATE BUTTERCREAM FROSTING
ca 25-30 minicupcakes
Ugn: 220 grader

75 gram smör
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk  vaniljsocker
1/4 dl mjölk

Frosting:
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
2 äggvitor
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram mjölk-(el mörk)choklad (jag tog 36% mjölkchoklad från Odense, finns i vanliga Ica-butiken)


Vaniljcupcakes:
Sätt ugnen på 220 grader och lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt (de håller formen bättre då). Ta även fram smöret till frostingen och skär det i mindre kuber, det ska bli rumstempererat så låt det stå framme.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan. Smält smöret och vispa detta med sockret. Blanda därefter ner ägget och fortsätt vispa tills blandningen blivit fluffig. Vänd ner mjölken och vaniljsockret i smeten.
Ta därefter mjölblandningen och vänd ner det i smeten. Blanda försiktigt tills smeten är slät.

Fyll cupcakesformarna till 3/4 coh grädda dem därefter mitt i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun yta.. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Under tiden gör du marängsmörkrämen med chokladsmak.

Chocolate Buttercream Frosting:
Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

Mät upp äggvita och lägg i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

Vispa tills temperaturen är ca 25 grader, det tar ca 15-20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

Under tiden marängen vispas hackar du chokladen och smälter den, antingen över ett vattenbad, men det går även bra att smälta choklade på låg värme i micron. Kom ihåg att ta ut chokladen då och då och röra om. Chokladen ska inte bli varm utan bara smälta. När hälften av chokladen är smält och det ligger små osmälta bitar kvar. Ta ut chokladen och rör i den med en sked tills allt smält, då minskar du risken för att den blir överhjttad och förstörs.

När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner den smälta mjölkchokladen i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med chokladsmak.

Marängsmörkrämen håller sig 2 dygn i rumstemperatur men den går även att förvara i kylskåpet. Den blir då hård men om du låter den stå framme i rumstemperatur några timmar innan du ska spritsa den.

Lycka til godingar!

 

 

Published: 2012-02-08 at 15:28:00


Okej, nummer tre på "tipslistan" är något som du kan köpa i ganska så många butiker kring Alla Hjärtans Dag; Gelèhjärtan.

Men, ärligt, hur spännande är det att grabba tag i en ask geléhjärtan för 49,90 på Ica. Nej precis, totalt ospännande och opersonligt är vad det är! Men tänk om du slängde ihop en hög med egna geléhjärtan med jordgubbssmak då? Ja men eller hur, lite mer spännande och faktiskt godare. Medan köpta geléhjärtan smakar socker och konserveringsmedel så vågar jag iaf påstå att de här smakar lite mer jordgubb!

Själva tillagningen av dina geléhjärtan går på cirka 10 minuter, det är själva stelningsprocessen som kräver lite tid, låt dem gärna stå över natten, alltså en 8 timmar, så de sätter sig ordentligt. 

Vill du kan du göra dem lite med vilken smak du vill, det är bara att du byter ut saften/juicen. Jag har gjort dem tidigare med clementinjuice (kring jul), hallon och med rabarbersaft och det blev kanongott det med!


RECEPT - GELÉHJÄRTAN med JORDGUBBSSMAK

2 dl stark jordgubbssaft
6 gelatinblad
1,25 dl strösocker
50 gram glykos

Strösocker

Mjuka iskubsformer i hjärtform
Rapos-/matolja

Godis- eller kökstermometer

HOW TO?

1. Blanda socker, jordgubbssaft och glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka tills dess att blandningen når 110 grader, dra då av från plattan.

2. Under tiden sockerlagen kokar på spisen, lägg gelatinbladen i blöt. Pensla insidan av dina mjuka iskubsformar med smakfri olja, använd en bröd eller grillpensel.

3. När sockerlagen nått 110 grader, krama ur gelatinbladen och blanda ner i sockerlagen, rör noga tills all gelatin löst sig. 

4. Häll upp blandningen i iskubsformarna och ställ att svalna i rumstemperatur. När de inte är varma längre kan du ställa in dem i kylskåp över natten. 

När dina geléhjärtan stelnat (dagen efter):

5. Häll ca 3 dl sträösocker i en djup skål. Tryck ut dina geléhjärtan och rulla runt dem i sockerlbandningen tills de är helt täckta av socker.

Ja, det var alles det..

Nu är det bara att lägga ner dem i en fin lite pappersask!
Vill du se hur man viker en egen pappersask gör du det här.  Ett annat alternativt är att ta fram en fin liten skål och ställa på bordet med ett fint kort till din kärlek, där du skriver hur du känner för henne/honom.
Svårare än så behöver det inte vara!

Published: 2012-02-07 at 15:22:26


Bildkälla

Älska passionerat. Skratta ofta. Döm inte andra. Prata inte skit. Le stort. Ångra inget. Lär dig av dina misstag. Behandla andra med respekt. Hjälp dina medmänniskor. Gläds med andra. Följ dina drömmar. Döm inte dig själv för hårt. 

Kom ihåg att du är underbar precis som du är.

Lev ditt liv..

Med Kärlek/Mary

Published: 2012-02-05 at 09:58:00


Vi har hittat ett hus!
Ja men det är sant..

Det är inte perfekt, men jag vill inte att det ska vara perfekt från början heller.
Det får gärna vara fula plastmattor och gammalt kök så att jag själv få gå på upptäcksfärd, måla om, slipa och byta ut. Det är den gamla stommen jag vill åt, för det är något speciellt med gamla hus som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men de andas och har själ, de vittnar om andra världar och tidåldrar. Tänk alla de människor som älskat, gråtit, sörjt och skrattat här. Tänk alla de liv som spenderats i dessa rum och under detta tak.

Jag vill renovera det med kärlek och vårda det ömt tillsammans med min man. Det känns som om huset har potential, men vi får givetvis se..ibland har vi innan visningen trott att huset varit något för oss men så fort vi kommit dit märkt att det inte alls var vad vi tänkt oss.

Utsikten är iaf underbar, det ligger vid vattnet och man ser ut över hästhagar och blomsterängar. Det pirrar i magen och det ska bli riktigt kul att gå på visning! Nu är det bara att hålla tummarna att det är så bra som vi tror och hoppas! 

 

 

 

Published: 2012-02-04 at 13:38:00




Lite pilligt men åhh så goda de här små munsbitarna är! Har serverat dem som del av buffé och till tapas och de brukar alltid vara väldigt uppskattade. De är även bra för de som försöker skära ner på kolhydrater eftersom filodeg i princip är..tja...luft..mer eller mindre ;)

De är som sagt lite pilligt att göra, för med filodeg måste man vara snabb eftersom det torkar fort och när det torkar har man så att säga skitit i det blå skåpet.
Då är det svårt att reparera och filodegen kommer falla isär fullkomligt.

Mellan varje "ihopvikning" förvarar jag alla filodegsark i sin ursprungliga förpackning, som jag klippt upp, och så lindar jag en fuktig kökshandduk kring paketet med filodegen. Då torkar de inte ut och jag kan lägga överbliven filodeg i kylskåpet (i en plastpåse!) för att använda någon dag senare.

Förbered allt innan du börjar så att du kan vara snabb i alla momenten. När jag delar mina filodegsark använder jag alltid en sax, jag rekommenderar inte att du försöker skära i dem, då brukar de gå sönder! 

Ja ha ja..
Nu när jag skrämt upp er lite lagom så är det väl dags att slänga fram receptet ;)

RECEPT - FILODEGSKNYTEN med CHÈVRE, BABYSPENAT & HONUNG
6 stk

ca 80-90 chèvre
ca 35-40 gram spenat (1/2 tråg med babyspenat)
Honung
2 Filodegsark 

Olivolja

Du behöver: Brödpensel

HOW TO?

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader samt klä en plåt med bakplåtspapper eller ugnsduk. 

 2. Ta sedan fram alla ingredienser till dina filodegsknyten. Häll upp olivolja i en skål, börja med 0,5 dl..behöver du mer så använder du bara mer. Skölj spenaten snabbt och låt den rinna av. Grovhacka spenaten samt bryt isär osten i mindre bitar. 

3. Ta fram din filodegsförpackning och klipp upp den i sidan, ha en fuktig kökshandduk redo att linda kring förpackningen. Ta ut filodegen och plocka fram ett ark, hantera det varsamt och lägg det platt på arbetsbänken. Lägg tillbaka resterande filodeg och linda den fuktiga handduken kring förpackningen. 

4.  Klipp 3 "remsor" på längden, klipp försiktigt men det gör inget om det trasar sönder lite i kanterna. Lägg en liten hög med grovhackad spenat, och lite ost nederst på varje filodegsremsa. 
Ringla tillsist på lite honung, ca 1-2 kryddmått för att ge ett ungefärligt mått, över osten.

5. Vik ihop varje remsa i en trekant enligt bilden, pensla noga med olivolja så att det täcker hela trekanten.

6. Grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 10-15 minuter eller tills att filodegen blivit sprödbakad och lätt gyllene i kanterna.

Smaklig Spis!

Published: 2012-02-03 at 13:24:00



Jag älskar den här potatissalladen och har både en och två gånger totalförätit mig på den under sommarmånaderna. För den passar till allt och är lika god dagen efter som helt nyblandad.

Absolut bäst är den givetvis på sommaren när de absolut minsta färskpotatisarna finns att tillgå. Men just nu får vi nöjas oss med den delikatesspotatis som finns i butikerna.

Här är det lite hur som haver med mängderna, man kastar i mer av det man vill ha helt enkelt!

Egentligen behöver salladen ingen mer introduktion..vi kör bara!

RECEPT - POTATISSALLAD med KÖRSBÄRSTOMATER, FETAOST & RUCCOLA
En mindre skål

7 mindre delikatesspotatisar
ca 1 msk salt per liter vatten

1/2 pkt rucollasallad, ca 70 gram (eller två nävar) 
1 förpackning körsbärstomater
2 förpackningar med fetaost i Olivolja (blir ungefär ca 1,5-2 dl fetaost i kuber)
(ICA har fetaost med olivolja, vitlökar & oliver i halvmåneformade förpackningar. Ta dem och ingen annat..jo jag är allvarlig..det blir bäst så..trust me, jag har haft den här diskussionen förr!)
1/2 rödlök
Några kalamataoliver

HOW TO?

1. Skölj tomterna och rucollan, dela dem inte. Skiva rödlöken tunt.

2. Lägg potatisarna i en kastrull och fyll på med kallt vatten, precis så att det täcker potatisarna. Salta vattnet.

3. Låt potatisen småputtra försiktigt. Delikatesspotatis (eller färskpotatis!) ska absolut och under inga omständigheter koka hårt. Det ska bara smådfnittra lite för att bli sådär mjuka och krämigt goda. Kokar du för hårt faller potatisen sönder och blir dessutom vattnig och så kan vi inte ha det...

4. När potatisen är mjuk, häll bort vattnet och låt stå utan lock och ånga av sig i några minuter.

5. Lägger ner ruccola, körsbärstomater och rödlök i en större skål som du kan blanda om i. Dela varje potatis på mitten och lägg ner i skålen på salladen. Häll därefter ner båda fetaostförpackningarna över potatisen och salladen. Hela oljan och allt ska med ner. Blanda försiktigt runt den varma potatisen med salladen.

OBS! Potatisen SKA vara varm när du lägger ner den. Den gör att salladen liksom gottar ihop sig. Osten blir lite godare, salladen bli lite mjukare och allt blir lite bättre..igen..trust me..jag har haft den här diskussionen förr!

Låt stå minst 15 minuter innan servering, då är den precis så ljummen som den ska vara och smakar därför absolut bäst!

Släng på några oliver på toppen och det är klart! :) 

Published: 2012-02-03 at 07:20:00


Jag har en förkärlek till potatis..okej, jag älskar potatis!
Det är min favorit alla gånger när det gäller att välja mellan pasta, ris, potatis, bulgur, couscous och liknande komplement till kött, fisk och fågel.

Potatis går att tillaga på så otroligt många sätt och förändra med så många olika smaksättningar. Potatisgratäng, potatiskaka, kok potatis, råstek potatis, pressad potatis, potatismos, potatissallad, råraka, potatis i ugn....ja listan fortsätter.

Idag tänkte presentera 2 potatisversioner som jag ofta serverar till just Tapas. Bland annat för att de är så enkla att göra, men även för att de är så otroligt goda!

Först ut är Patata Bravas med Chili som är en försvenskad och förenklad version av den potatis jag alltid beställer när jag är i Spanien.

RECEPT - PATATA BRAVAS MED CHILI
2 pers

4 större potatisar av FAST sort
ca 0,25 dl olivolja
salt
ca 1 krm chilipeppar (den torkade kryddan alltså)

HOW TO?

1. Sätt ugnen på ca 225-250 grader. Tvätta potatisen om den är jordig och dela varje i 4 eller max 6 delar, klyftorna ska vara ganska stora (skala inte potatisen).

2. Lägg potatisen på en plåt eller ugnsfast form, ringa över olivoljan och salta lätt (jag brukar vara lite försiktig med saltet i detta skede och salta efter att potatisen är färdig istället). 

3. Rulla runt potatisarna i olivoljan, använd händerna och se till att alla potatisarna är kladdiga. 

4.  In med potatisarna i mitten av ugnen i ca 20-40 minuter, tills de är mjuka och fått färg. Rör försiktigt runt potatisen efter cirka 15 minuter så att de inte fastnar mot botten av formen/plåten.

Ugnsvärmen och tiden de behöver vara inne i ugnen varierar med potatissort, hur varm din ugn är, hur stor potatisen är och det är därför helt omöjligt att säga vilken temperatur som är bäst för just dig just nu. Men generellt kan man säga ca 230 grader i ca 20-30 minuter. Oftaste kan man ha mycket varmare i ugnen än man tror om man vill att potatisen ska få den där goa lite krispiga ytan.

5. Ta ut potatisen när den är färdig och krydda med chilipepparn, rör runt så att chilin kommer i kontakt med de varma oljan och  potatisen.

Låt stå i formen, med en bit folie över sig i ca 5-10 minuter. Sen är det bara att smaka av, salta lite till och lägga upp i en fin skål.

Klart att serveras som tillbehör!

Published: 2012-02-01 at 13:18:00



Att göra många olika små rätter kan bli dyrare än man tror och därför har jag försökt att "återanvända" några smaker utan att allt för den skull ska smaka "samma-lika". Chèvre och balsamicoreduktion är två av dem, två komponenter som dessutom kan höja den mest tråkiga rätt.  Smula ner lite fetaost eller chèvre på toppen av din potatisgratiäng och släng lite balsamicoreduktion över köttet så ska du se att du har, om inte en hel ny rätt, iallafall lite lyxigare fredagsmiddag!

Jag tycker även att det är skönt att blanda in lite frukt i tapasmenynerna och det har jag gjort här. Lite sötma från frukten, lite chèvre för sälta och balsamicoreduktion för att binda ihop det hela. Pinjenötter ger en skön kontrast i både textur men även smak...en riktigt bra kombination!

Del av tapasmeny, buffé eller förrätt.

Superenkelt att göra, det är inga konstigheter alls! Men även om det är enkelt, så kör vi ändå (för säkerhets skull)!

RECEPT - MELON- & CHÈVRESALLAD med ROSTADE PINJENÖTTER & BALSAMICOREDUKTION
2 pers

0,5 liten honungsmelon
ca 150 g Chévre
20-30 gram Pinjenötter

Balsamicoreduktion
eller
1 dl Balsamvinäger
1,5 msk Honung

HOW TO?

1. Börja med att koka ihop balsamicoreduktionen om du vill tillverka din egen. Koka ihop honung och balsamvinäger tills dess att hälften kokat ihop och reducerats till ca 0,5 dl färdig balsamicoreduktion.

2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills att de får lite färg på ytan.

3. Skär honungsmelonen i större kuber och bryt chèvren i mindre bitar.

4. Ringa lite balsamicoreduktion på ett fat, lägg därefter ner melonen och osten och strö till sist de rostade pinjenötterna över "salladen".

Njut!