slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Lyxig Skagenröra - Shrimp Cocktail with Dill & Mayonnaise

Published: 2012-02-18 at 13:15:00


God förmiddag allihopa, hoppas ni har vaknat till en lika strålande dag som jag har! Fast egentligen är den mest strålande i mitt eget huvud. Men det är som drottning Kristina sa när det begav sig "man är alltid så lycklig eller så olycklig som man tror". Och idag känner jag mig extra lycklig. Det är helg, jag har njutit av en frukost med tända ljus och en egen skagenröra med ett stort glas nypressad apelsinjuice. Kan dagen starta bättre? Knappast! ;)

Det här är samma skagenröra som jag och mannen åt som förrätt på Alla Hjärtans Dag och den fungerar utmärkt när man vill lyxa till det på frukosten.

Jag är lite anti jättefeta "majonäsiga" skagenröror. Inte för att jag är anti fett och krämiga såser om det var någon som trodde det, nej, jag är bara inte speciellt förtjust i själva majonässmaken. Den här skagenröran har väldigt lite majonäs i sig och jag blanda bara ner precis så mycket creme fraiche att det bildar ett tunt lager över räkorna och kräftorna. Mer räkor, kräftor och dill, mindre sås kan man säga! Jag använder säkert majoriteten av en dillkruka bara för 2 personer ;)

Det här receptet är för två men vill man dubblera är det bara att plussa på! Det är inte viktigt med exakta mått just i detta recept, utan använd dina egna smaklökar och smaka av allt eftersom du rör ihop! :) Jag använder mig av frusna "lyxräkor" som finns på lösvikt i de flesta livsmedelsbutiker. De är stora och har en riktigt bra smak trots att de är frysta. Väl värt varenda krona om du frågar mig! (köp för guds skull inte frysta utan skal eller de i lag, de smakar så otrolig mkt mindre (inget alls om du frågar mig) och du kommer fråga dig vad som är lyxigt med den här skagenröran?! På den frågan svarar jag "du skulle ha lyssnat på mig" ;))

När det gäller kräftstjärtar har jag tagit frysta "jumbokräftor" från Ica, de smakar riktigt bra trots att det är mitt i vintern just nu!

Så gör det nu är ni snälla och unna er lite bättre räkor och kräftor! Deal? Bra!

Here we go;

RECEPT - MARYS LYXIGA SKAGENRÖRA
 2 pers

ca 20 stora "lyxräkor"
ca 20 kräftstjärtar (går utmärkt att köpa frysta som sagt) 
 ca 1 dl fet creme fraiche
1-2 tsk majonäs
1 dl hackad dill
ca 5-10 droppar tabasco
ca 0,5-1  krm Worcestershire sås
lite nymalen svartpeppar
salt

HOW TO?!

1. Börja med att låta räkorna & kräftorna tina i rumstemperatur eller i kylskåp. Ju långsammare de tinar, ju bättre smakar de tycker då jag. Men visst går de att tina de frysta kräftorna i vattenbad om man har bråttom också!

2. När räkorna och kräftorna tinat, skala dem och lägg dem i en finmaskig sil och låt dem rinna av så att eventuellt vatten från att de varit frysta eller liknande rinner av (din skagenröra tenderar att bli för vatnig och rinnig annars)

3. Blanda hälften av creme fraichen med majonäs, dill, tabasco och worcestershiresåsen. Blanda med räk- och kräftstjärtarna. Blanda successivt ner resterande creme fraiche tills dess att du tycker att det blivit en bra blandning/smak som just du tycker om, du kanske inte behöver resten av creme fraichen. Jag brukar inte låta den bli för krämig eftersom jag föredrar att det smakar kräftor, räkor och dill gentemot majonäs och creme fraiche.

4. Smaka av med salt (en nypa eller två) och svartpeppar (bara en touch)!

Servera gärna på rostat bröd eller smörstekt bröd med en dillvippa och lite löjrom (lyxigare) eller stenbitsrom (budgetvarianten med gott det med!).

Ha en härlig lördag!

Kommentarer - Comments
Lilly

Mmmmm...låter jättegott! ska vi definitivt pröva!

2012-02-18 at 12:42:11 // http://lillysgalleri.blogg.se/
Jenny

Åh det såg verkligen lyxigt ut!

2012-02-18 at 12:49:08 // http://mandisochjag.blogg.se/
Karin

Vilket mumsigt tips!

2012-02-18 at 13:03:43 // http://karinolofsson.se
Jennifer på Fashioncut

Mums vad det såg gott ut! :D



SV: Har mycket saker jag vill göra härifrån din blogg! Måste spara ner i bokmärken :P

2012-02-18 at 13:12:48 // http://fashioncut.blogg.se/
Martina

De såg gott ut :)

2012-02-18 at 13:15:56 // http://ciderbider.blogg.se/
Louise vita Drömmar - My lovely Days

Smaskens!!!

2012-02-18 at 14:13:25 // http://louisevitadrommar.blogspot.com
Erica

Jag äter ju inte skaldjur (allergisk) men gjorde jag det skulle jag absolut testa din röra! ;)

2012-02-18 at 14:19:32 // http://www.dreaminpink.se
Sandra

Sv:

Tack för svaret. Fetaost gillar jag, ska ta och testa det istället :) Hehe jadu, get smakar liksom.. som get luktar :P Inte nice hehe.

2012-02-18 at 14:33:47 // http://inmyworld.webblogg.se/
Malin - Stjärnflocka

Låter som en perfekt start på dagen! :)

2012-02-18 at 17:16:59 // http://stjarnflocka.blogg.se/
Liv

2012-02-18 at 18:04:44 // http://www.tusenfrojd.blogspot.com
Liv Göransdotter

Det låter hur gott som helst och det var nog åratal sedan jag åt en Skagentoast. Det får nog bli söndagens förrätt.

Ha en fin lördagaskväll / Liv

2012-02-18 at 18:06:13 // http://www.tusenfrojd.blogspot.com
Jes

Såå underbart gott!!!!!!!

2012-02-20 at 00:48:56 // http://vitavillavila.blogspot.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback