slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Vaniljmarshmallows - Vanilla Marshmallows

Published: 2012-01-24 at 14:18:00


"Money can't buy happiness, but money can buy marshmallows, which is kinda the same thing"

Hittade citatet ovan hos denna härliga tjej för länge länge sedan men den har på något sätt hängt kvar. Och lite så är det. Egna minimarshmallows i den varma chokladen ger den där extra lilla guldkanten så här års och guldkanter i vardagen har många människor alldeles för lite av..jag tycker att vi behöver mer kvalité och mindre stress. 

Levande ljus och lite musik till morgonkaffet, färska marshmallows framför brasan, ett handskrivet brev till en god vän, ett långt bad och en god bok, långpromenader hand i hand under en klarblå himmel, självplockade blåbär, segla med vinden i håret, många skratt och ännu mer kärlek.  


Marshmallow kanske inte hjälper dig lika mkt som kärlek och skratt tillsammans med goda vänner men det kanske ger en liten gudkant och en skjuts i rätt riktning iaf ;)

Hur många marshmallows det blir beror på hur stor din form är. Jag använde mig av en form på 30 x 20 cm för minimarhsmallows och en form på 25 x 15 cm för lite större marshmallows men egentligen kan du skära till minimarshmallows även om du använder dig av en mindre form som ger en högre/större marshmallows"bit" när det stelnat.

RECEPT - VANILJMARSHMALLOWS

14 gelatinblad

5 dl strösocker
2 dl vatten
13 gram glukos
2 äggvitor
4 tsk vaniljsocker

0,5 dl florsocker

Rapsolja
Pensel
Form att hälla din marshmallowssmet i

HOW TO?

1. Börja med att separare äggvitor från äggulor, lägg äggvitorna i en rosfri bunke. Fyll en tjockbottnad kastrull med socker, glukos och vatten, låt koka upp. Koka tills dess att sockerlagen blir 115 grader, rör inte under tiden, då kan det bildas kristaller.

2. Under tiden sockerlagen kokar; lägg gelatinbladen i blöt (de ska vara helt täckta med vatten) och vispa äggvitorna till ett fast skum.

3. När sockerlagen uppnått rätt temperatur häller du snabbt ner sockerlagen i dina uppvispade äggvitor, fortsätt vispa hela tiden medan du häller ner sockerlagen och vispa i ca 3-4 minuter till, tills dess att marängen svalnat något.

4. Krama ur gelatinbladen och placera i en kastrull på spisen. Smält gelatinet på medelhög värme.

5. Under tiden gelatinet smälter på spisen; fyll diskhon med kallt vatten och ställ ner skålen med äggvitan i vattenbadet. Fortsätt vispa någon minut tills det svalnat av lite till. Häll det smälta gelatinet i "marängsmeten" tillsammans med vaniljsockret och vispa några sekunder så att allt blandar sig noga.

6. Häll upp i väl inoljad form och pudra lite florsocker över, sätt på lock på din form eller täck med plastfolie så att marängen inte torkar för mkt på ytan. Ställ att "sätta sig" över natten eller iaf en 5-6 timmar. 
 
7. Stjälp upp din marshmallow, ja för just nu är det bara en enda stor marshmallow, på en skärbräda med undersidan uppåt. Pudra florsocker över så att det täcker alla ytor.

8. Skär i önskad storlek och rulla runt i ytterligare lite florsocker, så att alla ytor blir täckta och förvara i lufttät burk i rumstemperatur. 

Det här är färska marshmallows, inte sådana med stabiliseringsmedel som torkat i flera veckor i butikens godislåda. Även om de håller sig så rekommenderar jag att du iaf mumsar i dig några stycken, bjuder borta ytterligare några och kanske njuter av en hög marshmallows i en kopp med varm choklad eller kanske att grilla över öppen eld. De smakar och har samma konsistens som vanliga marshmallows men blir något mjukare i konsistensen/smälter fottare om man grillar eller lägger dem i varm choklad.


OBS! Jag har uppdaterat det här receptet. Det stod 140 grader tidigare men jag har märkt att det blir mkt bättre med lägre temperatur på sockerlagen!!!

Kommentarer - Comments
Tessan - KREATiV text I foto I design

Den som säger att pengar inte kan köpa lycka har vanligen för mycket pengar.



Det där ser för övrigt sjukt gott ut. :)

2012-01-24 at 16:12:42 // http://kreativ.blogg.se/
Plumeria

Åh, mums! Tror du det skulle gå att byta ut gelatinet mot ett vegetariskt alt.?

2012-01-24 at 16:18:42 // http://plumerias.blogg.se/
Vita Vardagen

Älskar citatet :) och bilderna är rent fantastiska!

Hoppas du har en skön kväll!

Kram Johanna

2012-01-24 at 17:10:32 // http://www.vitavardagen.blogspot.com
Vita Vardagen

Älskar citatet :) och bilderna är helt fantastiska!

Hoppas du har en fin kväll!

Kram Johanna

2012-01-24 at 17:12:10 // http://www.vitavardagen.blogspot.com
Att vara någons fru

Vill. ha. NU!

2012-01-24 at 17:41:58 // http://www.attvaranagonsfru.se
Malin - Stjärnflocka

Jag är såld!

vet inte om det är bilden eller orden du skriver som är starkast...

Vackert är det i alla fall!

Kram

2012-01-24 at 19:22:25 // http://stjarnflocka.blogg.se/
Miranda

Å så du då. Gör till och med dina egna marshmallows, du är otrolig. :) Ser galet gott ut.

Blondie

De ser jättefina och goda ut :) Du är verkligen inspirerande :)

2012-01-24 at 23:58:22 // http://blondiegbg.blogg.se/
Mary

Tessan; Det är sjukt gott och ganska enkelt ändå att göra! :) Hahah, kan så vara..men jag gillade citatet! Jag tänker som så att pengar kan ge en frihet, det underlättar och kan "köpa bort" vissa problem som i sin tur i förlängningen kan skapa en mer harmonisk och gladare person..och på så sätt kan pengar ge lycka. Men lycka sitter i ngt annat än pengar, så är det för mig iaf..



Plumeria; Mmm ja det gör det säkert, har inte så stor kill på vilka de vegetariska alternativen är för gelatin. Men det är bara prova sig fram, försöka räkna ut hur stor mängd som motsvarar 14 gelatinblad.



Vita Vardagen; Hihi ja visst är det mysigt! Tack...ja det var ett underbart vinterlandskap faktiskt! Tack detsamma, kram Mary



Att vara någons fru; Hehe, du får hojta nästa gång du är i krokarna så ska jag se till att leverera en hel hög med marshmallows ;)



Malin - Stjärnflocka; skratt Tack så mkt, vad go du är! Kram



Blondie; Lovar att de är jättegoda, bara att prova på själv! Tack söta snälla du!

2012-01-25 at 11:54:15 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Malin E

Du är otrolig...

Än en gång prickar du helt rätt... Är det något jag älskar i godisväg så är det marshmellows - det är till och med så illa att min dotter kallar alla ensilage (de stora höbalarna som är inslagna i vit plast) som ligger på åkrarna för marshmellows och tjuter så fort hon får se några

- MAMMA, titta maaasmelloss som du älskar...



Jag älskar även skumbananer överdragna med mörkchoklad... tror du att man kan göra sådana själv? De kallas för övrigt för bajsbananer hemma hos oss för sonen och dottern tycker att de ser ut som det, vilket länge var bra för då fick jag ha dem för mig själv...



Ok, så ett nytt projekt - göra egena marshmellows... tack för fina bilder och än en gång en massa inspiration!



KRAM

2012-01-25 at 12:53:53
Marshmallowsmamman

Oops - here goes my diet! ;-)

2012-01-25 at 21:33:40
Mary

Marshmallowsmamman; hahahaha..neeeeej! Jag får skicka en påse från okänd avsändare till de andra inblandade ;)



Malin E; Hahahahahahaha..du är ju för skön!



Åhh, nu fick jag tårar i ögonen av allt skrattande! Ja givetvis går det att göra, sen hur bra det blir..det är frågan.. Hmm..får jag klura på det ett tag? Att täcka dem med choklad är inte problemet, det är snarare att få fram den där banansmaken. Men det finns essens med banansmak..man kanske skulle prova. Sen kommer de nog vara svåra att få till formen som bananer, men själva principen "bananmarshmallows och chokladöverdrag" ska man nog kunna ordna. Kram goa du

2012-01-26 at 14:15:55 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
erik andersson

Ser jätte gott ut:)

2012-01-26 at 17:09:53
Mary

erik andersson; supergott! ;)

2012-01-26 at 22:07:38 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Millan

De e faligt att sitta och kolla igenom din blogg sååå mycket gott =)

Har provat vissa med stor succé här hemma!

Så man tittar in här lite då & då =)

2012-02-22 at 11:06:25
Li

Hej hej!
Kan man använda glukossirap istället för glykos? vad är det för skillnad egentligen?
Kram och tack för en bra blogg!

Svar: Glykossirap är samma sak som glykos, det är ingen skillnad. Glykos/glukossirap används för att sockret inte ska kristallisera sig. Lycka till och tack!! :D Kram
Mary

2012-12-16 at 20:14:07
Josefin

När du säger att det inte är någon skillnad på glukos, och glykossirap i komentaren ovan, menar du då glukos socker och glykossirap? eller flytande glykos och Glykossirap? :)

Svar: Hej Josefin! Jag pratar om flytande glykos och glukossirap som är samma sak :) Glukos är en sockerart som tillsammans med maltos (och lite andra sockerarter)bildar glykossirap. :)
Mary

2013-01-27 at 23:37:21

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback