full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Söndagmorgon och Bake-off Scones

Published: 2012-01-29 at 10:53:45


Jag älskar söndagsfrukostar!
 Vi försöker ta vara på så många söndagsmornar som det bara går och scones står nästan allitd på schemat.

Det blir en så otroligt bra avslutning på veckan och ett bra avslut ger energi till en bra start på måndag morgon. 

Ett tips är att, när energin faller på, göra en sats eller 2 med scones. Du "bakar ut" och gör ordning allt ända fram tills själva gräddningen. Men där slutar du och fryser in dem istället. Sen, den där söndagsmorgonen när du så innerligt önskar dig nybakat, tar du bara fram dina egna "bake-off-scones" och vips, så har du nybakat :)

Egentligen går det inte så mycket fortare än att baka ihop sconsen samma dag men man slipper kladdiga bunkar och mer disk en morgon man bara vill ta det lugnt. Dessutom kanske en del av oss har barn och faktiskt inte har tid eller möjlighet att ställa dig och börja kladda med mjöl och smör. Då är istället det här den perfekta lösningen!

Dra ner ugnsvärmen något gentemot vad du skulle gjort i vanliga fall, men vänta inte med att stoppa in sconesen tills att ugnen är varm utan släng in dem i samma stund du sätter på ugnen.


Så enkelt, så gott!

Det här det sconesrecept vi brukar använda...passar utmärkt med  lite råsocker på toppen.

RECEPT - SCONES MED RÅSOCKER 
4 stk "kakor"

 100 g Smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 Salt
3 dl mjölk
Råsocker

HOW TO?

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål; mjöl, bakpulver samt salt. Ta den mindre mängden mjöl till att börja med och blanda ner mer om degen är kladdig när du är klar. På så sätt undviker du att dina scones blir torra och tråkiga.

2. Dela smöret i bitar och blanda ner i mjölblandningen. Blanda smöret med mjölet tills dess att du har en grynig massa.

3. Rör ner mjölken och arbeta snabbt ihop till en ganska lös deg, behöver du mer mjöl så blanda i detta men kom ihåg att degen ska vara lite kladdig för att inte bli torr.

4. Dela i 4 delar och forma till runda kakor som du plattar till sånatt de blir cirka 13-14 cm i diameter. Skär ett kors i varje kaka och nagga lätt med gaffel. Strö lite råsocker på toppen och grädda i mitten av ugn på 250 grader i ca 10 minuter OM DE INTE ÄR FRYSTA (Frysta "bake off" = 225 grader. Om du kör  "bake-off" varianten tar det lite längre tid i ugnen, ca 15-20 minuter).

Jag mumsar i mig mina med smör, ostoch en god marmelad och så givetvis lite nybryggt kaffe och tända ljus..

Lite senare kommer recept från gårdagen upp ;)

God förmiddag!

Att vara någons fru

Råsocker alltså. Låter svingott.

2012-01-29 at 11:04:18 // http://www.attvaranagonsfru.se
maja.

åh så gott.

2012-01-29 at 12:24:08 // http://maajis.blogg.se/
Kicki

Mums vad mysigt & gott..........att äta gott är verkligen en av de bästa sakerna jag vet...

Kram

2012-01-29 at 13:16:34 // http://www.frallanlotta.blogspot.com
Blondie

Smart tips :) Det borde väl funka med frallor också eller?

2012-01-29 at 14:16:07 // http://blondiegbg.blogg.se/
Mary

Att vara någons fru; Supergott! Bara till att börjar baka med frank dandy-långkalsongerna. Ser det framför mig! Älskart!2012-01-29 at 15:11:45 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Mary

maja; lätt att göra och ger verkligen en bra start :) Supergott också!Kicki; Mmm, du då är vi två!!Blondie; Tja, hur det är om man lägger ner jäst vet jag inte faktiskt men det fungerar ju inte på samma sätt så där bör man nog förgrädda gissar jag på. Men har aldrig provat själv så... Bakar man scones är det ju bakpulver som gäller så gör du frallor med bakpulver så e det ju bara köra samma lika!

2012-01-29 at 15:13:42 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Louise vita Drömmar - My lovely Days

Gud så gott!!! Älskar bilderna, jättefina. Nästan så man kan känna doften av ny bakade scones ♥

2012-01-29 at 18:16:00 // http://louisevitadrommar.blogspot.com
pepparkakshuset

Fiffigt!

2012-01-29 at 19:21:58 // http://www.pepparkakshuset.wordpress.com
Marion

Men så bra tips, oftast behöver man ju inte heller göra en hel sats scones då de inte är så goda att spara på. Det här ska jag testa nästa gång.

Tack för tipset!

2012-01-29 at 21:50:25 // http://marionsblogg.blogg.se/
christina

okay.. förstår du hur svårt det är att fånga ånga på bild från dessa frukostbröd.. !!! härligt. hittade din artikel från aftonbladet också. roligt ! härligt att prata med kreativa personer som delar intresse :)

Svar: Hahaha, ja det kan va lite knepigt :P Kul att du hittade den och håller helt med, det är verkligen kul att träffa kreativa människor med samma intresse. Inte alla som förstår min passion! Jag får ofta "eureka"moments kl halv tolv på kvällen och börjar baka cupcakes mitt i natten ;)
Mary

2012-10-24 at 20:56:52 // http://www.bakedwithstyle.com

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: