slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Knäckebröd med Anis & Havssalt - Hard Rye Bread with Anise & Sea Salt

Published: 2012-07-11 at 20:17:00

Ja jag vet, det är lite dåligt med uppdatering på bloggfronten från min sida, men jag får ursäkta mig med att jag förbereder mig för semester. Ja alltså, jag jobbar häcken av mig för att verkligen känna att jag har rum för total avkoppling när semestern kommer om ungefär en vecka. Dessutom har jag haft lite kameraproblem, men det är löst nu! :)

 

Här om dagen tog jag mig dock tid och bakade lite knäckebröd. Jag var dock lite ouppmärksam och ungefär hälften av brödet var lite sådär. Att göra flera saker samtidigt in köket är faktiskt inget jag rekommenderar. Det där med att kavla ut degen TUNNT är väldigt viktigt när man gör hårdbröd och tinget man ska slarva med.

 

Det gjorde jag.

 

Men de blir riktigt mumsiga ändå. Jag och mannen satt i kvällssolen och musade på som bäst med smör och västerbottenost. Till knäckebrödet tycker jag att det är absolut godast med en mörk lager (jag dricker inte ljus öl). Ja..det slank ner både en och två bitar kan jag lova!

 

Om du inte vill krydda med just mina förslag kan du definitivt krydda med det du själv önskar. Svartpeppar? Kanske lite sesamfrön och kummin? Ja....vad som helst egentligen!

 

Här kommer receptet;

 

RECEPT - KNÄCKEBRÖD med ANIS & FLINGSALT

 

600 gram vetemjöl

350 gram grahamsmjöl

120 gram smör

45 gram jäst

90 gram strösocker

1 nypa salt

4 dl vatten

 

Vatten till pensling

Anis

Havssalt

 

 

HOW TO?

 

1. Börja med att smula sönder jästen i en större bunke. Smält därefter smöret i en tjockbottnad kastrull och blanda det med vattnet. Kontrollera så att smör- & vattenblandningen blir 37 grader innan du häller det över jästen. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt därefter socker och salt.

 

2. Blanda därefter ner mjölet ocg arbeta ihop till en fast deg antingen för hand eller i köksassistent med degkrok. Låt därefter degen jäsa i ca 50 minuter under bakduk.

 

3. När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord. Antingen kan du kavla ut degen till runda kakor eller så väljer du att skära ut mindre knäckebrödbitar i fyrkanter, anpassa gräddningstiden efter kakans storlek.

Vill du göra runda kakor, dela degen i 10 lika stora bullar som du därefter kavlar ut mkt tunt, någon millimter tjockt bara. Nagga med gaffel och pensla därefter mkt försiktigt med vatten. Krydda LÄTT med havssalt och anis.

 

4. Grädda kakorna i 250 grader i ca 2-10 minuter, beroende på kakornas storlek. Låt brödet svalna helt i rumstemperatur på ugnsgaller, låt dem gärna stå och "torka" tills nästa dygn.

 

Servera med smör och en riktigt god ost! Vill jag lyxa lite dricker jag en mörk lager till brödet, exempelvis Primator.

Kommentarer - Comments
lifessilverlining

haha jag känner igen det där med att man jobbar ihjäl sig för att sen få lite avkoppling:) nu ligger jag nästan sjuk haha. åkte på en halsinfektion med feber, är inte det typiskt. Hoppas du får en härlig semester! Kram Nilla

2012-07-11 at 22:03:11 // http://lifessilverliningandi.blogspot.com/
Katarina

Gott med eget knäckebröd. Jag har också bakat eget, men utan jäst. Så mumsigt! Ha det bra!

2012-07-12 at 03:16:24 // http://hovkonditorn.blogspot.com
susan

som nybliven bloggstartare ,kikar jag runtt lite,
din blogg är verkligen en av de finaste jag varit inne på,är riktigt inbjudande.

Svar: Tack fina du!! <3
Mary

2012-07-12 at 12:08:07 // http://suzysfoodcorner.blogg.se
creando

Kära nån, så gott! Jag smäller av så mycket fint du bjuder på! Gahhaaa....
Kramar Kicki

Svar: Tack sötis!
Mary

2012-07-12 at 16:35:22 // http://creando-kicki.blogspot.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback