full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Vedeldad Bastu & Grillad Korv - Sauna and Griled Sausage

Published: 2012-07-30 at 22:02:00
Varje gång jag är uppe i norra Finland åker vi iväg till Ajos. 
Där finns en stuga som ligger nästan allra längst upp där Finland möter Sverige, som har öppen spis och vedeldad bastu precis intill bottenviken.
 
Vi strosar längs med vattenbrynet, det fotas vilt eftersom solen skiner mer eller mindre dygnet runt, vi grillar korv framför den öppna spisen, morfar binder "bastukvistar" och vi badar bastu, den bästa sortens bastu, den vedeldade varianten. Har du inte badat vedeldad bastu och blivit piskad med björkris har du inte badat bastu, så mycket kan jag säga.
 
Och den grillade korven smakar aldrig så bra som när man badat bastu och doppat sig i havet.
Mamma pysslar med dukningen (jo för det ska dukas med duk, servetter och ljus oavsett vart vi är ...I shit you not), morfar eldar i spisen och jag och min bror kivas om vem som kan grilla den bästa korven. Resten av familjen skakar roat på huvudet när min bror, som den ingenjör han är, försöker bygga någon slags grillkonstallation för att slippa hålla i pinnen och jag hävdar att han visst bränner korven i glöden och som den storasyster jag är visar hur en korv ska grillas "på riktigt".
 
Ja, ungefär sådär håller vi på.
Finsk radio skrålar i bakgrunden, mamma pratar med sig själv och vi halvslumrar framför brasan. Sen infinner det sig. Lugnet. Det där lugnet när man inte bryr sig om alla måsten utan bara mumsar grillkorv, kliar på myggbett och undrar om det inte är dags för lite kaffe.
Igen.
 
Men jag är tillbaka nu. Jo, en snabbis i alla fall. Visiten i Sverige blir inte så lång, men jag lovar er att jag har massor av smarriga recept att bjuda på framöver, för bakat och lagat mat har jag gjort, jag har bara inte haft tillgång till varken dator eller internet.
 
Hoppas ni har det toppenmys, blir så glad att ni fortfarande tittar in hos mig trots min halvdåliga uppdatering.
Men det blir nog lite så under semestern..men den som väntar på ngt gott (bokstavligt talat)!
 
Kram
Mary
Annelie

Ahh...väntar på nya goda recept!!

Hoppas ni har en fin semester!

2012-07-30 at 23:26:13 // http://ettfridfullthem.blogspot.se/
Helena / Bara en kaka till

Fina bilder kompis! Vad härligt ni har haft det, jag blir också sugen på att åka till norra Finland! Tror det skiljer sig en del från norra Öland. ;-) Massor med kramar till dig!

2012-07-31 at 09:25:43 // http://www.baraenkakatill.se
Anonym

fina bilder!

2012-07-31 at 14:16:35
Helena

Vad härligt med en sån avkopplande semester! Hoppas du har laddat batterierna och jag ser fram mot kommande inlägg med en massa godsaker=)

2012-07-31 at 23:01:21 // http://baklust.blogg.se

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: