slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2012-06-30 at 13:13:00
Medan mannen knarkar Hemnet har jag fått inredningsfnatt.
Ja eller, vi har väl båda fått det, men jag är mer hands on vilket innebär att detaljer flyttas om, kuddar fluffas upp eller byts ut, gardiner tas ned och jag förklarar yvigt för kärleken hur bra allt skulle bli om vi bara hittade det där gamla skåpet att ställa i köket.
Här kan det stå...HÄR!
Jag pekar liksom med hela kroppen och illustrerar i någon slags "gäster med gester" hur vi öppnar skåpdörrarna och DÄR ja DÄR får alla våra skålar och allt annat skräp plats, allt sådant som vi absolut och under inga omständigheter kan slänga men som vi samtidigt inte har plats för.
Allt medan mannen snusförnuftigt och sansat rynkar på ögonbrynen och bollar tillbaka meningar som "men hur tänker du dig att den ska få plats där".
Varpå jag blir lite småsur eftersom han inte förstår min visiiioooooooon!
"Du måste se det framför dig!", säger jag lyriskt.
En sak vi snabbt enades om var taklampan ovanför köksbordet och vi har precis införskaffat en stor TineK-lampa (XL) i plisserat silke..och jag älskar den!
 
 
 Och det är väl ungefär där vi är just nu.
Det hänger sladdar i taket, slipmaskinen står framme och jag letar febrilt efter ett gammalt skåp och ett vitt, alternativt lite avskavt och lantligt matbord eftersom vårat stora massiva ekbord ska bort och ut.   

Published: 2012-06-30 at 09:41:00
 
Lördag, underbara lördag!
 
Sitter i soffan och mumsar på min absolut vanligaste frukostvariant; Blåbärssmoothie, kaffe och knäckebröd med avocadoröra & chiliflakes.
 
Smoothien gör jag på vaniljyoghurt, frysta blåbär (svenska, inte den amerikanska varianten) och en liten skvätt mjölk. Mixa och det är klart. Ibland slinker det ner någon jordgubbe eller hallon också men blåbär är definitivt favoriten. Vill jag har en matigare smoothie skivar jag ner en halv banan också.
 
Enkelt, gott och nyttigt!
 
Vi har dåligt väder hemma hos oss. Så kärleken och jag ska knarka hemnet, fundera på hur man bäst filmar med kameran och jag ska fundera på det bästa receptet på lakritsbiskvier som en söt tjej efterfrågade i kommenatarerna. Nej, det har jag minsann aldrig gjort, lakritsbiskvier. Hmmm....vi får se vad det blir, men jag älskar ju lakrits (det måste vara mitt finska påbrå) och blev verkligen sugen på idén!
 
Vi syns senare godingar, ha en härlig lördagsmorgon!
 

Published: 2012-06-28 at 19:20:00
Jag äääälskar ost, jag älskar ost som jag älskar vitlök.. helt utan sans, vett och reson.
Jag struntar i om det luktar fullständigt apa i kylskåpet och tuggar glatt i mig den ena biten S:t Agur efter det andra. Tror jag har nämnt mina favoritostar tidigare och det är även dem ni ser på bilden; S:t Agur och Manchego.
Hallonmarmelad med anis till Manchego och Päron till S:t Agur och jag är en happy camper.
 
Vackra ostkniven i silver är ett riktigt fynd från Lisbet Dahl.
(Kostar galet nog bara 109 kronor)
 
Vi ska ta oss ner till bryggan jag och kärleken, för vi behöver det. Det är lite kyligt i luften men vi tar med oss filtar..och osten så klart! Och ja, kanske ett glas vin också..i mitt hjärta är det redan helg!  
 
Ha en härlig kväll!

Published: 2012-06-28 at 17:41:00
Jag vet att jag har varit lite dålig på att uppdaterra den här veckan.
Men just så här precis i månadsbrytet är det bara så mkt att göra på jobbet. Igår jobbade jag väldigt sent och sådana dagar är det ett under om jag hinner få i mig någon mat själv ens.
Då blir det ofta lite enklare och snabba alternativ, dock sällan snabbmat. Snabbmat är bara inte min "grej" och jag blir sällan sugen på det. Däremot har jag mina egna snabbfavoriter när jag är hungrig och tid är en bristvara.
 
Ett alternativ är Chèvre Chaud.
 
Chèvre Chaud är franska och betyder mer eller mindre en varm/grillad ostmacka med just getosten Chèvre på. Hur enkelt som helst. Du skivar/smular bara osten över en bit formfranska, ringlar lite honung över och grillar i ugnen i några minuter. Jag brukar även ha lite valnötter samt ytterst lite grovmalen svartpeppar på.
 
Ja, för sakens skulle ska jag ju givetvis skriva ner "receptet" också.
 
RECEPT - CHÈVRE CHAUD
4 st
 
4 skivor formfranska
200 Chévre (välj inte den som säljs som limpa/korv, den är inte alls lika god och krämig enligt mitt tycke och smak)
Flytande honung efter smak och tycke
Grovmalen svartpeppar
1 dl valnötter
 
Sallad vid servering
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på ca 250 grader på GRILL.
 
2. Grovhacka valnötterna och lägg på formfranskan. Skiva eller smula osten över. Ringa lite honung över. Vi pratar om ca 1/2 tsk per smörgås. Strö lite grovhackad svarpeppar över.
 
3. Grilla mitt i ugnen tills dess att osten smält, det tar bara några minuter, flytta därefter upp smörgåsarna längst upp i ugnen och grilla ytterligare 1-2 minuter tills att osten får färg.
 
Klart!
 
Njut till en sallad. Du kan även ta bort valnötterna, strö valnötterna över smörgåsen när den är klar alternativt servera till salladen istället om du önskar det.
 
Lycka till!
 
Psst...förutom att jobba häcken av mig försöker jag förstå hur man spelar in videosnuttar med kameran. Ja..vi får se vad det blir. Men jag har fått flera önskemål på instruktioner för både macarons och spritstekniker och ibland duger det helt enkelt inte med stillbilder och text.. Vi får se vad jag hittar på :P

Published: 2012-06-26 at 18:31:00
Jag gillar biskvier.
Fast inte de färdigköpta i butik..nej..det har jag inte så mkt till övers för.
De man gör själv däremot, yuum!
Recept på chokladbiskvier finner du här.
 
Men, nu är det sommar och jag var sugen på ngt mer bärigt eller fruktig (hur nu smörkräm kan bli fruktig) och tänkte att; "hur svårt kan det vara att göra en smörkräm med bär?"
Jag vet att jag läste i en tidning nyligen om hallonsmörkräm med just färska hallon och citron (har jag för mig) men eftersom hallon tenderar att smyga sig in överallt i mina bakverk så kände jag att det var dags för ngt annat.
Blåbär!
 
Jag brukar spritsa ut smörkräm men mitt i bakandet märkte jag att spritspåsarna minsan var slut och jag tvingades bre ut smärkrämen. Jag ville dessutom få en riktig ordentlig mängd med blåbärssmörkräm på biskvierna eftersom vit choklad tenderar att dränka alla andra smaker med sin sötma så jag byggde friskt på höjden.
Och ja, så här blev det!
 
Mumsigt iaf!
Här kommer receptet:
 
RECEPT - BLÅBÄRSBISKVIER med VIT CHOKLAD
ca 40 mindre biskvier
 
Biskvier:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
 
 
Blåbärssmörkräm:
(alla ingredienser ska vara rumetempererade)
1 dl blåbär, jag använder mig av frysta som jag tinat och hällt bort merparten av vätskan från
250 gram rumstempererat osaltat smör
2 tsk vaniljsocker
1,3-1,5 dl florsocker
1,5 tsk färsk citronsaft
 
300 gram vit choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitor tills du har en jämn "smet". Vispa inte utan använd i så fall en sked, gaffel eller som jag, (rena) fingrar.
 
2. Rulla 40 mindre bollar och lägg på två ugnsplåtar som är täckta med bakplåtspapper. Platta till bollarna och baka i ugnen i ca 10 minuter.
 
3. Ta ut mandelbottnarna och låt svalna.
 
4. Under tiden gör du smörkrämen. Skär smöret i kuber och blanda med övriga ingredienser, använd en elvisp för att få en jämn smörkräm. Ta den mindre mängden florsocker först och blanda ut mer om du vill, låt dina smaklökar styra. Glöm inte att biskvin ska doppas i väldigt söt, vit choklad också!
 
5. Bred eller spritsa ut smörkrämen på dina biskvibottnar. Ställ in dem i kylskåpet för att stelna i ca 20 minuter.
 
6. Hacka den vita chokladen och smält i microvågsugnen eller i ett vattenbad. Akta så att du inte värmer den vita chokladen för hårt, den tenderar att skära sig/klumpa sig och bete sig allmänt konstigt då. Doppa dina biskvier i den vita chokladen. All choklad kommer inte gå ut. Men det gör inget. Spara den överblivna chokladen och använd nästa gång du ska göra biskvier eller kanske praliner. Chokladen blir inte förstörd.
 
7. Låt stelna i kylskkåp!
 
Lycka till! 

Published: 2012-06-25 at 19:51:00
(topp Rosemunde, halsband Icon Buddha)
 
Jag har verkligen sommar.
Visst, vädret är lite ostabilt..men jag tycker inte att sommaren sitter bara i vädret, även om det alltid är aningens (okej mycket) trevligare med sol och värme.
 
Men vi, jag och mannen, har sol ändå.
Sol i sinnet helt enkelt.
 
Vi njuter av att få vara i naturen, äta ute, grilla, mumsa färska skaldjur och färsk frukt. Unna er, det här är den bästa årstiden för färsk frukt och fina primörer. Gör det du också, passa på att lyxa lite. Va inte dumsnål utan frossa i det du tycker är godast glöm inte bort att även om det inte är supervarmt hela tiden så är det ändå många veckor och månader tills du behöver dra fram vinterjackan igen! 
 
Och gråt inte om det regnar.
Passa på att mysa under en filt i soffan framför en bra film, baka en mumsig bärpaj eller kanske en cheesecake med färska jorgubbar. Eller bjud hem några vänner och spela brädspel och ät lite svenskinspirerad tapas!
Vinet ovan (Bin 50, nr 6374) är en favorit hos mig, en Shiraz, fyllig och gudomligt fruktig och kan varmt rekommenderas till både grillat med även de mer regniga inomhus dagarna.
 
Sommaren är här, svenska sommaren.. så underbar och så knepig.
Men den blir faktiskt vad man gör den till!
Så kom igen, njut!!
 
Här bakas det biskvier, ett nytt recept! Så håll ut..kommer snart på bloggen så klart :)

Published: 2012-06-23 at 22:27:00
Jag tänker inte ens försöka beskriva vad som pågick i mitt kök för någon timma sen... Men sammanfattningsvis kan sägas att jag fick ett av mina "jag ska göra det här just nu" och började intensivt slamra i köket. Mannen låg kvar i soffan och mumlade något om att "det säker blir bra det där"..
Det blev inte bra.
Det blev en chokladexplosion orsakat av baksug i plastburk..
Chokladen tog sig in överallt! I lådorna,på golvet, på kläderna, i fläkten, i håret..Nog för att choklad är gott men..
Tack och bock, det blir soffan för resten av kvällen!

Published: 2012-06-23 at 20:15:00
Midsommardagen.
Kanske världens segaste dag.
Mannen ligger i ena änden av soffan och jag i det andra.
Jag petar på hans rumpa med tårna och ber honom skicka mig lite mer popcorn, att sänka ljudet och sen att höja ljudet. Ja, för jag är en sån där en som gärna ser sin favoritfilm om och om igen. Och då vet jag ju, just HÄR bara måste jag ha på hösta volym, och jag vet när jag kommer skrattar högt så att tårarna sprutar och när skrattar övergår i fulgråt för att..ja för att jag blir sådär berörd.
 
Det blir jag ofta, berörd så att jag gråter alltså. Det kan vara precis vad som helst. Jag kan gråta för att det är ett lyckligt slut, för att jag skrattar så att jag gråter, för att jag blir ledsen eller rädd eller för att det är riktigt hemskt och berörande. Eller för att det är sådär skört och vackert som livet är.
 
Ja, en kväll när jag inte gråter i tv-soffan är ingen vanligt kväll brukar mannen skämtsamt säga. Så det är väl ungefär det vi gör, mannen och jag. Han skickar popcorn över till min sida av soffan och jag skickar ostflar med creme fraiche till hans sida. Att sitta upp som två normala vuxna individer kommer inte på fråga, så vi halvligger i soffan och tittar på filmer och lyssnar på regnet utanför.
 
Popcorn kan ni nog lista ut hur man gör på egen hand, men här kommer receptet med ostflarn. Vi valde västerbottenost denna gång men gör dem även med parmesanost. Själv äter jag dem med creme fraiche och hackad rödlök men mannen efterfrågade rom och så blev det. VIlken ost ni väljer och hur ni väljer att äta ostflarnen är helt upp till er själva!
 
Ha en skön dag på er godingar, här kommer receptet!
 
RECEPT - OSTFLAR MED CREME FRAICHE & RÖDLÖK
8 pers
 
200 gram grovriven vällagrad ost (ex västerbottenost el parmesanost)
2 dl creme fraiche
1 normalstor, finhackad rödlök
 
HOW TO?
 
 1. Sätt ugnen på ca 180 grader.
 
2. Grovriv osten och lägg i små högar på plåt med bakplåtspapper. Kom ihåg att osten flyter ut och gör därför inte osthögerna allt för platta.
 
3. Grädda ostflarnen i ugnen i ca 5 minuter eller tills de blivit lätt gyllende i kanterna
 
4. Låt dem svalna och lägg dem sedan på en tallrik. Klicka över creme fraiche, hackad rödlök och eventuellt lite rom.
 
Klart!
 
Ät som snacks eller som aptitretare/snittar innan en middag, kanske till ett glas bubbel.
 
Lycka till!

Published: 2012-06-22 at 11:34:00
Midsommar...
 
Vädret är fullkomligt underbart, flätorna är flätade, kjolen frasar sådär undnerbart mot benen, picnickorgen är packad, bikini och kamera är nedpackade...och efter mkt om och men så blir det mina högklackade Novita..men mina minnetonkas får följa med som back up iutifall att..
 
Vilken underbar dag (stackars mannen har dock ryggskott som tyvärr påverkar våra inplanerade besök/aktiviteter för dagen, men vi är glada ändå)!
 
Glad midsommar på er allihopa!!
 

Published: 2012-06-21 at 16:51:00
..med en härlig bukett från kärleken känns det riktigt bra!
 
Just nu bakar jag knäckebröd med anis och havssalt, kärnar smör och funderar på om jag kan stappla omkring i mina nya höga klackar från Novita på midsommarafton..eller om det kanske får bli minnetonkas ändå.
 
Hoppas ni kickat igång er midsommarhelg ritktigt ordentligt ni också!
 

Published: 2012-06-19 at 21:35:00


Snaps är givet på de flesta midsommarbord. Själv är jag inget jättefan av snaps, men det hör midsommar till. Lite som till julen ungefär. Det är tradition helt enkelt. Själv brukar jag inte dricka så mkt men det är alltid kul att prova nya smaker och att krydda sin egen, ja då får du ju verkligen prova nytt och experimentera.

Det är inte alls svårt. Köp 700 ml Brännvin Special på 32% från Systembolaget. Den är mildare och inte lika stark vilket gör det lättare att krydda snapsen.

Det här året blev det 2 olika varianter på snapskryddning; mynta- & limesnaps (för att mynta är en storfavorit) samt äpple- & stjärnanissnaps (totalexperiment).

RECEPT - EGEN MIDSOMMARSNAPS

Mynta- & Limesnaps:
1/2 flaska Brännvin special
3 kvistar färsk mynta
rivet skal av 2 lime
1,5 tsk vit sirap

Äppel- & Stjärnanissnaps:
1/2 flaska Brännvin special
1,5  äpple i bitar utan kärnhus
1 stjärnanis
1,5 tsk vit sirap

HOW TO?

1. Lägg smaksättningen i en ren burk som har ett tätslutande lock. Häll på halva flaskan med Brännvin Special. Rör ner den vita sirapen och rör tills att det blandat sig.

2. Låt stå svalt och dra i 2 dygn.

3. Häll upp på rena flaskor.

Klart!
Ja jag vet...visst var det lätt!
Kan midsommargästerna få gissa sig till smaksättningen..om de vågar ;)


Published: 2012-06-18 at 19:34:00



Snart är midsommarafton här, jag kan inte förstå det!!

Hur firar ni midsommar, är det hemmamys med familjen, full festrulle eller är det ngn slags mellanting? Mycket mat och dryck brukar dock vara gemensam nämnare för alla midsommarfester. Vet av egen erfarenhet att det kan bli ganska mkt förebredande och pysslande med midsommartårta, laxtårta, koka potatis, grilla och allt som kommer med det.

Därför brukar jag hålla midsommartårtan väldigt enkel. För det behövs faktiskt inte så mkt för att få till en god och enkel tårta där varje komponent kan förberedas innan och sedan bara sättas ihop när tårtan väl ska ätas. För det "enda" du behöver göra innan midsommarafton är att koka ihop en rabarbercurd och göra en marängbotten. Sen är du i princip good to go tills att du ska servera tårtan, bra va??!

Rolig tårta som ser sådär mumsigt hemgjord ut som det ska vara på sommaren. Lek gärna lite och våga ta ut svängarna genom att breda ut curden samt yoghurtgrädde i assymetriskt mönster samt lägga jordgubbar och hallon huller om buller på toppen, det blir faktiskt lite roligare så ;)

Såhär gör du min riktigt smaskiga, söta men samtidigt fräscha midsommartårta!

...och jo, det går bra att köpa färdig marängbotten ;)

RECEPT - ENKEL & GOD MIDSOMMARTÅRTA
8 - 10 port

1-2 Marängbottnar: 
4 små ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Fyllning- rabarbercurd:
430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

Fräsch Yoghurtgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk el grekisk yoghurt (10%)
1-2 msk florsocker

Topping:
Färska jordgubbar
Färska hallon
Riven Vit choklad

HOW TO?

Börja med rabarbercurden, den går bra att förbereda ngn dag innan.

1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.

2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.

3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.

4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.

5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar. 



 Nästa steg är att göra din marängbotten, även denna går bra att göra tidigt denna vecka om den ska konsumeras på fredag.  

6.  Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

7. Bred ut eller spritsa ut marängen i en (1) större "plätt" eller 2 mindre om det passar dig bättre. Låt gärna marängen vara något tjockare/högre på mitten än kanterna.

8. Grädda i ugn i ca 60-80 minuter på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i "vanlig" ugn. Låt den sedan stå kvar på eftervärme i ca 1-2 timmar!

När du ska servera den:

9. Lägg din marängbotten på ett fat. Bred rabarbercurden över lite lagom kreativt och låt den gärna bli ojämn och droppa över för ett riktigt mumsigt resultat. Ta så mkt som du själv önskar, jag använde ca 3/4 av curden.

10. Vispa grädden och yoghurten till en fast kräm, blanda ner florsockret i slutet av vispningen. Börja gärna med hälften av florsockermängden och tillsätt mer efter att du smakat av yoghurtgrädden. Bred sedan grädden på samma sätt som rabarbercurden.

11. Toppa med jordgubbar och hallon samt hyvlad vit choklad.

Lycka till och Trevlig Midsommar!!


Published: 2012-06-17 at 12:51:00



Okej, så...

Den här lampfoten köpte jag i en färg-/inredningsbutik som hade total utförsäljning. Butiken skulle läggas ner och flytta och där stod den, i ett hörn och såg ensam ut. Jag frågade efter priset men det visade sig att lampfoten var en del av inventarierna. Farbrorn som hjälpte mig var en sådan där riktigt mysfarbror som gärna stod och pratade lite om allt och inget och som den, inte direkt blyga, person jag är propsade jag på att "nog ville han sälja den där lampfoten till mig alltid". Efter lite budande fram och tillbaka vart affären klar och jag gick därifrån nöjd och glad.

Nu kan man ju tänka sig att det var ganska nyligen eftersom lampfoten står hemma hos oss utan lampskärm. Traqiskt nog är det ungefär 1,5 år sedan jag handlade lampfoten. Varför ingen skärm undrar ni, vad är problemet? Ja...det undrar vi också! Alla lampskärmar vi köpt och kommit hem med har lika snabbt fått åka tillbaka till affären. Det känns fel, för litet, för stort, fel "känsla"/design osv. Ja...jag vet inte om det är för att jag vanligtvis inte köper svarta möbler eller svarta kläder och därför inte vet hur den ska passa in med allt annat som är i skalan vitt-beigt-brunt. Men det känns inte som den passar in i hur jag och mannen vill ha övrigt möblemang med lite äldre möbler, ltie chabby chic och lantligt. Men samtidigt tycker jag verkligen om lamfoten och vill på inget sätt göra mig av med den..

Så, någon som är sådär vansinnigt duktig på inredning om har ngt fabuöst tips? Någon som vet vad det är för lampfot och kanske vet vart den säljs och därmed kanske kan tipsa oss om fina lampskärmar som passar.. Alla tips är bra tips!!!

Jag behöver verkligen er hjälp!


Published: 2012-06-17 at 09:01:00




Ojojoj som jag vill ha den här cykeln! Sådär mycket att det kliar i fingrarna och påminner mig om hur jag önskade mig en ny cykeln när jag var liten flicka. Jag vill cykla nerför en grusväg på landet, med Morhedatofflor och blommig kjol och dricka hemmagjord rabarbersaft och äta hembakade chokladkakor. Höra hur gruset knastrar under cykelhjulen och känna doften av sommar, skog och hav...

Ja, så är det.


Published: 2012-06-16 at 15:25:00


(klänning "Vila", Halsband & Ring "82" från Nordljus, Nagellack OPI "the tasmanian devil made me do it" (kanske bästa namnet på ett nagellack so far!)

1. Vad har du för kamera?
Svar: Jag har en Canon Eos 5D Mark II samt Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM & Canon 50 mm f/1.4 usm 

2. Min sockerkaka blir alltid så platt, varför då? Jag gör precis som du säger
Svar: Det är svårt att säga. Är receptet med bakpulver? Bakpulver är känslig och du får inte röra runt för mkt efter att du blandat de torra produkterna med de flytande. Se till att du vispar äggen riktigt fluffigt och sen vänder du f ö r s i k t i g t sammans smeten.

3. Planerar du att göra mer vanlig matlagning? Inte bara bakning och sånt?
Svar:Nej inte egentligen. Inte i större utsträckning än jag gör nu vill säåga. Jag försöker anpassa mig efter läsarna och jag får alltid mer respons när jag bakar, gör godis eller liknande.

4. Jag gillar din blogg med allt från personliga funderingar till inspirerande och supergoda recept.
Har för mig att jag läste nånstans att du var från Finland? Har jag fått det om bakfoten eller?
Svar: Ja lite, fast ändå inte ;) Min mamma är född och uppvuxen i Kemi, men hon träffade pappa coh flyttade till Sverige. Själv är jag uppvuxen i ett litet samhälle (på landet) utanför Uppsala. Men känner en speciell kärlek för Finland, det Finska folket och naturen uppe i norra Finland där morfar fortfarande bor, det kommer jag alltid göra!

5. Jag tycker det var roligt när du gjorde godis förut. Kan du tänka dig att göra lite mer godisrecept. Det är inte alltid så lätt att lyckas med fina praliner så det vore väldigt uppskattat.
Svar: Ja det kan jag definitivt tänka mig. Det blir alltid mer sådant kring jul av någon anledning, men om det efterfrågas gör jag mer än gärna det!

6. Vart köper du färg till dina macaron?
Svar: Det är lite olika. Bland annat från Panduro där jag köper "pasta/geléfärger" på burk eftersom de inte gör smeten lösare vilket vanliga hushållsfärger kan göra om man vill ha mkt färg på macaronsen. Men jag använder även vanlig karamellfärg.

7. Hur får du all inspiration till dina fantastiska matilägg? Var hämtar du den ifrån? Din blogg är liksom ett måste att kika in i om man ska förbereda en fin middag :)
Svar: Tack söta du, blir så glas! Ja du, jag vet inte. Från allt och alla! Gamla recept från mamma, mormor, min moster, min sambos mamma, vänner, restauranger, tidnignsurklipp jag sparat, nya tidningar, kokböcker, nätsidor och andra matbloggare som producerar underbara recept och inlägg. Älskar även att strosa i saluhallen och välja ut fina primörer av olika slag, titta på bakverk och annat gott som inspirerar. Sen köper jag hem det som känns rätt och lagar utifrån det! :)

8. Om du skulle vara möbel, vad skulle du vara och varför? "Själv är jag nog en fåtölj. En mjuk, go och lite insutten. En som omfamnar den som vill sitta. En som står kvar alldeles oavsett vilket humör användaren är på. En trogen och lojal vän helt enkelt. Men inte en flådig fåtölj som skriker design och klass. Nej, snarare lite oansenlig som man måste komma nära för att upptäcka tjusningen med. Japp, så säger jag".
Svar: Oj, vilken knasig och rolig fråga och vilket svar du själv ger. Hmm, jag kan inte komma på en endast möbel som känns rätt, så jag modifierar svaret lite. Jag är en bok. En bok med många kapitel, endel ljusa och glada, andra mörka och tunga. En bok med en ovanlig historia, som bitvis får en att gråta, men som slutar lyckligt. En bok man läser om och om igen, för att man vet att den gör en glad och inspirerar. En bok som det ibland tar några kapitel att komma in i, men när man väl kommit in så kan man inte sluta läsa. ;) Ja, så får det nog bli!

9. Min fråga är: Var har du köpt ditt snygga skärp i brunt, som du brukar ha till tunikor och klänningar?
Svar: Det har jag köpt på en butik som heter Mango för ett år sedan. Jag älskar det och ska nog släpa mig dit och se om de inte har ngt i en annan nyans såhär ett år senare.

10. Hur redigerar du dina bilder? Säg inte bara att du redigerar dem olika som många gör när man frågar, det är så tråkigt svar. Som man inte vill dela med sig. Jag vore verkligen jättetacksam, alla mina vänner också!

Svar; Jag ska försöka svara så gott det går utan att göra ett helt inlägg om photoshop eftersom min blogg inte handlar om det. Jag försöker alltid få så bra ljus som möjligt för att slippa redigera i överkant eftersom jag inte är ngn expert på photoshop. Det jag alltid går in på är "image-adjustments-levels" och korrigerar bildens kontrast och ljus. Behövs det går jag in på "image-adjustments-brightness/contrasts" och ger mer kontrast eller ljus. Har jag fått ett färgstick jag inte vill jag in och korrigerar det genom "image-adjustments-hue/saturation".Oftast stannar jag där och lägger sedan på skärpa genom att använda mig av "filter-sharpen-smart sharpen". Känner jag att jag av ngn anledning behöver ökad mättnaden i färgerna använder jag mig av "image-adjustments-vibrance". Om jag vill ha en ljusare känsla, lite mer vintage och ljus duplicerar jag lagret, markerar det översta lagret, går jag in i rullgardinsmenyn ovan lagret och väljer "screen". Drar ner opaciteten tills jag blir nöjd, oftast mellan 60-80%. Ja..det är ng en snabb sammanfattning. Lite får ni nog läsa på själv eftersom det skulle krävas ett långt inlägg annars. Men tips är att gå in på bloggar som handlar om just photoshop, det finns massa duktiga tjejer och killar där ute. Eller söka på youtube för instruktionsvideos. Lycka till!

11. Var hittar du alla fina skålar och fat mm?
Svar; Oj, överallt! ;) Jag går på secondhandbutiker, jag köper på Åhléns, nätet, INdiska, Cervera, ja..överallt egentligen. Om du undrar över ngn specifik skål så fråga så ska jag svara på vart just den kommer ifrån!

12. Jag undrar hur ofta bakar du?
Svar: Jag bakar olika mkt olika veckor men jag snittar nog på 2-3 gånger per vecka skulle jag gissa på.

13. Har du något bra tips på tårta (typ långpannestor) för ca 20pers som är enkel att göra?
Svar; Egentligen kan du baka vad du vill i långpanna, ex.vid din favorittårta. Jag har flera ggr duplicerat mängden tårtbotten och lagat den i långpanna utan problem. Mamma lagade alltid långepannetårtor till mina födelsedagar när jag var liten. Min blåbärstårta är mkt god och enkel att göra och passar perfekt för långpannetårtor. Däremot skulle jag inte försöka mig på en tårta täckt med marsinpan eller sugarpaste eftersom det kan bli lite pökigt om du inte är van.

14. Jag är 14 och läser idn blogg varje dag, den är jättebra! Kram allie Jag undrar
Vad jobbar du med?  Vad är ditt bästa råd till mig i livet?
Svar; Tack Allie! Jag jobbar "Customer Delivery Manager" vilket innebär att jag är leveransansvarig för några av företagets kunder (det är alltså företag som köper produkter och tjänster av andra företag). Mitt bästa råd..oj, vilken fråga. Hmmm.. Att aldrig göra val i livet för någon annans skull. Inte för att dina föräldrar vill, inte för att vänner pushar på. Oavsett om det gäller utbildning eller sådant som att dricka eller röka för att alla andra gör det, att klä dig som andra vill osv. Lyssna alltid på ditt hjärta, du vet vad som är rätt för dig. För mig har det alltid varit vitkigare att stå upp för de som är svaga, att säga ifrån när någon mobbar eller beter sig illa osv även om det har betytt att jag inte har lika många vänner kvar. Men det gör inget, för de människorna är inte mina vänner ändå. Jag står mkt hellre ensam kvar när jag vet att jag handlat rätt, att jag när jag blir äldre kommer titta tillbaka på livet och vara stolt över den jag är och hur jag handlat än att falla för grupptrycket. Och försök att inte döma andra människor för hårt, du vet aldrig deras bakgrund. Människor är sällan elaka med mening, ofta vet de inte bättre eller är väldigt inne i "sitt eget". Försök att vara förlåtande och låt människor vara som de är. Vi har alla våra dåliga sidor och våra bra sidor. Du vinner inget på att kritisera människor för deras dåliga sidor, de är nog smärtsamt medvetna om det ändå! När man kritiserar andra för hur de är, eller exempelvis hur de klär sig eller ser ut (ex vad har hon på sig, eller hur ser han ut, är inte hennes kjol för kort för hennes ålder/vikt!?) så säger du ju i princip att du är bättre än den andra människan. Du sätter dig över henne/honom. Det säger mer om dig än om dem. I övrigt, skratta mkt och se det positiva i allt som händer! Lycka till  i livet!


Published: 2012-06-16 at 12:47:00


I de flesta recept för gravad lax som jag snubblat ska man täcka laxen med grovsalt. Jag har provat de recepten men tycker inte om saltsmaken och dessutom blir det inte salt-gott utan salt-det-smakar-alldeles-för-mkt-salt-vart-är-laxsmaken?! Så jag började prova att grava laxen med flingsalt och resultatet blev mkt bättre. Mjuk fräsch lax som smälter i munnen. Yum! Rödbeta ger laxen en fin rosaröd nyans, en idé som kommer från fina Jamie Oliver. Perfekt att grava på tisdag-onsdag så är den klar till midsommarafton!

Enligt rekommendationer från livsmedelsverket ska laxen vara fryst i 2 dygn före eller efter gravningen. Jag har flera gånger struntat  detta moment och bara kört på, och uppenbarligen har jag överlevt ändå. Min 86-åriga morfar har ätit gravad lax hela livet och inte heller han verkar ha blivit sjuk. Jag tycker nämligen att smaken försämras av frysningen. Men, eftersom det är rekommendationer vill jag ändå påpeka detta så får du ta ett eget beslut hur just du känner. Varför man ska frysa laxen? Ja, mer om det kan du läsa HÄR.


Midsommar är ju redan nästa vecka, det känns lite galet för mig. Sommaren kom med besked för några veckor sedan men där jag befinner mig just nu känns det mer som höst eller vår. Men jag fortsätter med midsommarförberedelserna ändå. Gravad lax idag och framöver kommer det bland annat recept på hur du kryddar din egen snaps. Väldigt enkelt och den behöver bara stå och dra i ca 2-3 dagar..så ingen lånkörare här inte!

Nåja, åter tilllaxen!

Såhör gravar du din egen lax:

RECEPT - GRAVAD LAX med CITRON, DILL & RÖDBETA
500 gram färsk laxfilé
4 msk flingsalt
2 msk strösocker
1 rödbeta, färsk
rivet skal av 1/2 citron
2 tsk akvavit snaps
2,5-3 dl finhackad, färsk dill



HOW TO?

1. Placera laxen med skinnsidan nedåt i en form med höga kanter, exempelvis en ugnsfast form.

2. Blanda flingsalt och socker med varandra och strö över laxen, se till att ovansidan är ordentligt täckt av salt- & sockerblandningen.

3. Riv rödbetan och citronskalet och lägg ovanpå saltet. Häll därefter snapsen över laxen och masserat ihop lite snabbt alla andra ingredienser.

4. Hacka tillsist dillen och strö över laxen.

5. Plasta in hela formen ordentligt så att det inte kommer in någon luft. Placera därefter tunga föremål över laxen så att den pressas nedåt. Jag tog  några paket mjöl & strösocker. Ställ in i kylskåp och låt laxen gravas i ca 2 dygn.

Glöm inte att skära bort skinnet innan du serverar laxen. Skär den i riktigt tunna skivor, då är den som godast.
Sen är det bara att njuta precis som du vill själv. Kanske med potatis och romsås eller kanske lite gravlaxsås.


Published: 2012-06-14 at 19:28:00

Kokos hör sommaren till i form av bland annat hudkräm, fruktdrinkar och efterrätter. Och nu även som Center Kokos.
Center Kokos

Det här är ju en blogg om att "görat' själv" men ibland så orkar man faktiskt inte. Japp, så är det.
Man orkar inte och man vill heller inte eftersom även familj och kärlek behöver tid för att överleva.

Idag sitter jag med kärleken och pratar strunt. För vi behöver det. Inget köksstök, inget kvällsjobb. För vi jobbar mycket nu båda två. Väldigt mycket.

Och livet handlar inte bara om jobb. Det handlar även om kärlek, skratt, att leta navelludd, och göra precis ingenting tillsammans. Som nu, nu ska jag pausa för kvällen och grilla. Det blir favoriten med grillad kyckling och grillad spetspaprika tillsammans med massa andra godsaker i Pitabröd.

Missade du när jag gjorde det kan du läsa om det HÄR.

Och så ska vi kika i lite mattidningar och äta Center Kokos. Och titta på gamla Vännner-avsnitt och garva åt samma skämt som vi alltid gör. För att vi vill.

Till helgen kommer det recept på midsommartårta, hur man kryddar egen snaps, och gravar sin egen lax till midsommar! Och lite annat mumsigt...

Nu; Mot Tv-soffan!!!


Published: 2012-06-13 at 08:53:00


Joråsatt....

Baklava... Den här rubriken hade kunnat lyda "Baklava, en midsommarMARDRÖM att fota".
Gud, jag blev helt svettig. I precis alla ljus och alla vinklar ser det mest ut som Moussaka.

Det här är INTE moussaka.
Suck.

Men, god var den. Lovar!!

Jag blev lite kär i Baklava när jag och kärleken var i Turkiet tillsammans. Jag tycker den passar toppen ihop med en kula vanliljglass. Den här Baklavan har jag valt att baka med olika sorters nötter. Men du gör som du själv önskar. Välj en och samma nöt eller gör en mix av det du föredrar. Jag brukar hacka nötterna medelstora och sen låta några större bitar vara kvar bara för att det är vackrare så. Ja, det estetiska är faktistk viktigt när det gäller bakning. Iaf är det min absoluta övertygelse. Man äter med ögonen också, som min mamma alltid sagt!

Jag har lagt till myntan för att få en lite fräschare touch men vill du inte så utesluter du den, allt annat samma lika! Jag älskar dock mynta och tycker att den är lite som "pricken över i".

Baklava går utmärkt att frysa om det skulle bli något över.

Här kommer receptet!

RECEPT - SOMMARBAKLAVA med MYNTA
ca 30 bitar

500 gram färsk (eller fryst) filodeg


Fyllning.
800 gram nötter (200 gram mandlar, 200 gram pistagenötter, 200 gram pecannötter, 200 gram hasselnötter)
500 gram smör
1,5 msk malen kardemumma
1 dl vatten
1 dl strösocker

Sockerlag:
4 dl strösocker
2 dl vatten
1,5 tsk kardemumma
10 myntablad


HOW TO?

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och hacka alla nötter grovt. Lägg dem i en skål tillsammans med kardemumma, socker och vatten.

2. Koka upp sockerlagen med alla ingredienser förutom myntan. Låt den få ett uppkok och dra den sedan från plattan, tillsätt myntan och låt den stå och kallna.

3. Smält smöret och blanda allt utom ca 1,5 dl med nöthacket.

4. Ta fram din färska filodeg (om du köpt fryst måste den ha tinat, håll den i så fall mjuk under ett par fuktiga handdukar) och lägg 3-4 plattor i botten på en smord långpanna. Bred på hälften av nöthacket och upprepa proceduren en gång till, avsluta med 3-4 lager av filodegen.

5. Skär baklavan i 30 bitar och häll på resten av det smälta smöret. Pensla eventuellt så att smöret kommer åt överallt på ovansidan.

6. Grädda i ca 45-50 minuter längst ner i ugnen. När baklavan är färdiggräddad tar du ut den ur ugnen, plockar bort myntan från den avsvalnade sockerlagen och häller därefter sockerlagen över baklavan.

Nu är du klar.

Supersött men jättegott till eftermiddagsfikat!

Lycka till!


Published: 2012-06-12 at 17:05:00

Det där med hus..det gör mig allvarligt talat gråhårig.
Varje gång vi tror att "nu är det vårt hus, this is it" så bara...ja ni förstår.
På ren svenska, det skiter sig helt enkelt!

Nu är vi på G igen. Ett äldre (bilderna nedan) som är renoverat, ett nybyggt med ungefär 100 meter till vattnet och ett ännu äldre men mkt mindre (bara 90 kvm) men så mysigt!

Valen är så otroligt många och minst lika svåra!


Denna hade även en lada till, där man kan bedriva diverse konstnärliga verksamheter eller liknande..vilket passar mig som hand i handsken!


Men hur väljer man, och hemska tanke, tänk om man väljer fel?!
När inget är rätt så löser sig ju problemet av sig själv, det blir inget. Men när mkt är rätt på flera boenden, hur vet man då vad som är rätt och fel..för just mig?

Att gå på magkänslan blir allt svårare och svårare i den här "att köpa bostads karusellen". Jag tror att jag är mer i behov av en koordinator här ärn vad jag någonsinn skulle vara om jag exempelvis gifte mig (jag kanske får äta upp detta i framtiden)!

Sen har vi ju även nybyggt kontra gammalt. Jag älskar den gamla charmen men samtidigt innebär gammalt även mer risker iom möggel, röta, problem med brunnen osv. Men nytt, det har aldrig samma charm även om det byggs i en äldre stil.. 

Aldrig har jag väl varit med om fler "om och men"... I-landsproblematik men än dock stora problem för oss just nu!

Tips emottages tacksamt! ;)


Published: 2012-06-11 at 21:39:00

Förra Veckans Instagram...


* veckans ordspråk * bakar macarons * egen påse av gammal tapet * favoritglassen just nu * morötter * konstig gouda * torkad lavendel * godaste mineralvattnet * nya jobbskor * sallad till fredagsgrillning * nyproducerad retroväska * sommarsallad * baklava * letar fortfarande hus * goda cupcakes *


Published: 2012-06-11 at 11:05:00



Jättefräsch sallad att ställa på midsommarbuffén, eller annan sommarbuffé för den delen. Även gott till en bit grillat kött och ett glas vin. Serverar du annat kött till brukar jag ibland ta bort parman men addera tuntskivad rödlök och valnötter, ibland byter jag även ut osten mot blåbmöggelost vilket är mums det också!

Så otroligt okomplicerad, precis som de flesta sallader, och egentligen kan du variera ingrediensernas mängd efter eget smak och tycke.

Jag kommer ändå ange den mängd jag använde så att ni har något att utgå från!

Här kommer receptet:


RECEPT - SOMMARSALLAD MED JORDGUBBAR, BUFFELMOZZARELLA & PARMASKINKA
Som del av buffé: 8-10 port
Som enklare sallad till ett glas vin 4 port.

1 påse, ca 65-80 gram, rucolla
1/2-1 liter jordgubbar
ca 10 skivor parmaskinka
2 bitar buffelmozzarella

Olivolja
Färskmalen svartpeppar
Balsamico


HOW TO?

1. Skölj ruccolan och jordgubbar.

2. Dela jordgubbarna i 2 eller 4 delar beroende på hur stora de är.

3. Lägg en bädd av ruccola på fatet, snurra ihop en skiva parmaskinka i taget och lägg ovanpå salladen, riv mozzarellan i mindre bitar och strö jordgubbarna överst.

4. Toppa med färskriven peppar och ringa olivolja överst. Servera salladen med balsamico på sidan om så att alla får förse sig efter eget önskemål.

Klart...
Lycka till!


Published: 2012-06-10 at 12:55:00


(Bild ovan från försommaren 2012, ett enormt rapsfält...då måste jag ju bara ut och fota!)

Idag är det lite smådligt väder där jag befinner mig, solens frånvaro är både jag och sambon smärtsamt medveten om och även om gårdagens inomhusmys var trevligt så längtar jag ändån efter värmen och solen.
Vi har så lång vinter här i Sverige, och jag behöver verkligen det där dagsljuset och värmen för att ladda batterierna inför de senare delarna av 2012.

Så jag sitter här och filosoferar med en kaffekopp i ena handen och datorn i knät.
Surfade in hos fina Katarina och blev lite inspirerad av hennes "vilka är ni därute"-inlägg.
Vilka är alla ni som kikar in här?
Och har ni några frågor att ställa?


Ja, jag har aldrig haft en frågestund här, men nu när jag passerat ett halvår med bloggen kanske det är dags.
Vilka frågor då?, undrar ni. Ja...vilka frågor som helst, svarar jag då!
Matfrågor, fotografifrågor, frågor om mig eller ja..vad just du vill!
Högt, lågt och allt mitt i mellan!

Om du vill får du gärna skriva en rad eller två om vem du är...ungefär såhär:

Undertecknad:
Smått mörkrädd kvinna i sina bästa år. Hatar; Läskiga källarutrymmen, skräckfilmer, att inte ha kontroll på läget. Älskar: kaffe, doften av regn, fotografering, att sträckläsa böcker, att fylla garderoben, bakning, gosiga bebiskinder, att skriva. tända ljus..skor. Tror på: att det man ger är det man får, attraktionslagen. Pratar sjukt fort och mycket, skrattar ännu mer. Otrolig rolig och absolut inte självgod, en mycket fin människa helt enkelt.


Så bara fråga, om ni känner för det vill säga!


Published: 2012-06-10 at 08:43:00

Trifle Made By Mary

Trifle är för mig synonymt med snabb efterrätt. Är du busig och köper färdig tårtbotten behöver du inte förbereda alls och den går att slänga ihop på några miinuter. 

En Trifle går att göra mer eller mindre komplicerad och det här är nog en variant som är mellan okomplicerad och totalt komplicerad. Ja lite sådär lagom.. Summa summarum innebär Trifle att du jobbar med lager på lager av tårt- eller sockerkaksbotten som du blöter upp med någon typ av likör eller liknande. Sedan varvar du den med skivad frukt, vaniljkräm och kanske grädde. Det går dock att variera i oändlighet efter tycke och smak men även efter vad som känns passande till årstiden.

Här har jag gjort Midsommartrifle i portionsglas eftersom det är perfekt på en sommarbuffé eller liknande.
Den här varianten påminner mycket om en somrig tårta och är ett snabbt och enkelt tips till sommarfikat eller kanske Midsommarfesten!

Här kommer receptet..

RECEPT - MIDSOMMARTRIFLE med JORDGUBBAR, RABARBER & LIME
ca 5-6 portioner

Tårbotten:
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Marscarponekräm:
250 g mascarponeost
2dl vispgrädde
8 tsk koncentrerad rabarbersaft

Marinerade jorgubbar:
1 liter jordgubbar
4 msk koncentrerad rabarbersaft
3 tsk färskpressad limejuice
rivet limeskal av 1 lime

HOW TO?

1. Skiva jordgubbarna i skivor och blanda med rabarbersaft, limeskal och limejuice, låt stå och dra i 10 minuter.

2. Vispa ihop mascarponeost och koncenterad rabarbersaft till en mjuk och slät kräm, blanda ner 2 dl vispgrädde och vispa med elvisp till en lättvispad konsistens.

3. Stansa ut 5-6 bitar av den tårtbotten du vill hai din trifle. Dela varje del i 3 delar.

4. Häll över den juice som samlats längst ner i jordgubbsmarinaden i en annan skål.

5. Placera 1 sockerkaksbotten i varje glas/serveringsskål, blöt den med ca 1/1-1 tsk av juicen från jordgubbsmarinaden. Lägg på en klick mascarponekräm och därefter några skivor jordgubbar. Återupprepa proceduren en gång till. Toppa med en skiva sockerkaks/tårtbotten, marinad och mascarponekräm. Lägg en hel jordgubbe på toppen.

Klart!


Published: 2012-06-09 at 15:17:00

Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
(Glasburk Järnia, Sked House Doctor)

Jag veeet, visst låter det konstigt!
Stjärnanis, är hon allvarlig nu? Jo men jag är ju det.

Du behöver inte oroa dig, marmeladen kommer INTE smaka turkisk peppar! Men jag förstår att du blir orolig eftersom det är exakt vad det doftar om du sticker ner näsan i en påse stjärnanis.
Men marmeladen kommer inte, och jag lovar och svär, smaka lakrits på något som helst sätt! Den kommer vara tokmumsig, och alla kommer fråga dig "vad har du kryddat den med, jag känner att det är något men jag kan inte definiera det". Stjärnanisen ger den där smaknyansen som är så god men som är så svårdefinierad. Det blir gärna lite diskussion kring den här marmeladen. "Vad är det i?" "Nej men det är nog inget annat än hallon, eller?" "Vad tycker du, har den inte någon ton av något annat ?" "Nej?" Folk smackar och smuttar och sörplar och rullar runt och smakar marmeladen på ostbit och filosoferar... "Kan det vara kardemumma mån tro" "Nej det måste nog vara någon typ av smaksatt socker"! "Kan det vara råsocker?"

Ingen, inte en endaste en har ännu varken gissat på anis eller stjärnanis. Vad vet jag, kanske är det mina vänner som har skeva smaklökar, men det tror jag inte. 
Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
Det här är ett sådant där recept som är perfekt att ge bort i present till en annan marmeladfantast eller bara matfantast. Sätt gärna en lapp på burken med recept på sylten så att de själva kan laga den (eller inte om du vill vara ensam om sylten i din bekantskapskrets ;))

Förra gången när jag la ut Björnbärsmarmeladen glömde jag säga hur jag föredrar min marmelad. Jag tycker nämligen inte om när den är för tjock/stel/stabbig..ja kalla det vad du vill. Men jag vill fortfarande att det ska kännas fräscht och friskt trots att det är sötsliskigt och för tjock konsisten är inte alls lika gott om du frågar mig. 

Precis som Björnbärsmarmeladen kommer den här vara ganska naturlig, jag har bara använt precis så mkt syltsocker och kokat den precis så länge som jag tycker är bästs vilket är synonymt med en ganska lös marmelad. 

Det är inte alls svårt att göra! Blanda ihop sylt och socker i en kastrull, lägg ner stjärnanisen och koka i några minuter. Häll upp på decinficerade brukar och du är klar. 

Mumsig som sjutton till nybakade scones och en kopp kaffe!

Ja, jag förstår att ni förmodligen vill ha det tydligt punkt för punkt ändå och det ska ni få så klart!


RECEPT - HALLONMARMELAD med STJÄRNANIS
2 mindre burkar marmelad

350 gram frysta hallon
3 dl syltsocker
1 stjärnanis

HOW TO?

1. Blanda syltsocker och tinade hallonen i en tjockbottnad kastrull.

2. Lägg i 1 stjärnanis och låt koka upp på något högre än medelvärme. Så fort den börjar koka sätter du timern på 5 minuter. Skumma vid behov (det brukar sällan behövas när man använder sig av frysta bär från affären har jag märkt).

Du behöver inte ha sönder hallonen, de kokar sönder av sig själva och är det ngt stackars hallon som inte kokat sönder tycker jag du kan låta det vara. Lite större hallonbitar visar att du faktiskt använt hela hallon, det känns mer genuint! ;)

3. När marmeladen kokat ganska kraftigt i 5 minuter drar du kastrullen från plattan och häll upp marmeladen på decinficerade burkar.

Klart!
Lycka till!


Published: 2012-06-09 at 07:37:00



Goaste Rosévinet jag druckit snubblade vi på när vi besökte Görvelns Slott för någon vecka sedan. Vinet heter Quinta de Naíde Rosé och är beställningsvara på Systemet.

Quinta de Naìde är ett fruktigt vin utan med viss sötma utan att för den skull vara söt. Vinet har mycket smak, balanserad syra och mineraltonen gör att den på något sätt upplevs som mycket lätt mousserande. Vinet ska serveras ordentligt kyld, då är den som absolut bäst! Passar perfekt hela sommaren igenom, både till den lättare salladen eller till sommargrillningen.

"Atlantens vindar har i århundranden givit förutsättningar för detta spritsiga Vinho Verde rosévin, som endasst kan framställas i Portugal. Varje flaska har ett unikt nummer och sigill, som garanti för dess Vinho Verde kvalitet. Detta rosévin från familjeägd vingård har nu hittat till Sverige för första gången. Intensiv arom av röda bär och lätt mineralton. Lång eftersmak med mjuk och fräsch spritsighet."

Visst, man måste shoppa på sig 6 flaskor åt gången men det är det helt klart värt om du frågar mig och kärleken. 6 flaskor kostar 738 kronor vilket innebär att en flaska i sin tur kostar 123 kronor.

Jag kan bara säga, tack Portugal!


Published: 2012-06-08 at 19:26:00

Vackra Öregrund & Vackra Gräsö! (Obs! Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Jag och kärleken reser runt lite då och då. Ibland är det utanför landets gränser och ibland innanför och vi har haft förmånen att bo på riktigt bra hotell av diverse olika slag. Flera hotell har varit riktigt lyxiga med mkt hög standar när det kommer till hotellrum, service och mat. Andra har varit sämre och dit har vi inte återvänt. Hur bra ett hotell än är känner jag ofta att jag saknar en sak; personlighet. Jag saknar det genuina, det traditionella, det svenska och det långsamma.

Förstår ni vad jag menar?

Jag vill inte trängas med 30 andra vid en frukostbuffé, jag kan bli lite trött på komplicerade espressobeställningar, nyproduceradt porslin och stel restaurangmiljö. 
Det jag vill ha och det jag behöver är att känna vinden i håret som ger mig lugn och som tillåter mig att andas sådär riktigt ordentligt från magen som jag ofta glömmer bort att göra i min stressande vardag med jobb och ansvar.

När mannen och jag firade 6 år tillsammans planerade han i hemlighet en roadtrip som skulle ge mig just det. Vår dag innebar flera utflyktsmål med mysigt caféhäng på ett café som huserar i ett mysig trähus som byggdes på 1600-talet, kik i gamla handelsbodar och småbutiker och middagen intogs tillsist på Restaurang Lingon i Uppsala. Där serverades vi riktigt bra mat med förankring i gamla mattraditioner och svensk husmanskost, men med en lyxig touch! Och jag älskar ju våra svenska och gamla mattraditioner.

Det jag egentligen vill dela med mig av är vår slutdestination i Öregrund, "Uddens B&B", eftersom det är ett av de sötaste och mest personliga B&B jag varit på.
Möjligen beror det på att Uddens B&B är så pass litet, det finns bara tre rum, men främst tror jag faktiskt att det är ägarnas förtjänst. Ann & Peder är två fantastiska människor som har ett bemötande som fick mig att känna att jag var på besök hos någon annans gästvänliga föräldrar. Kanske hade vi tur då vi av en slump blev inbjuda på kvällsfika tillsammans med de andra gästerna som visade sig vara bekanta till ägarna, men det kändes väldigt roligt att sitta och småprata med människor man inte alls känner vid en sprakande brasa, en stor kopp kaffe och gott fika medan natten tog sitt grepp om Öregrund.  

Uddens B&B ligger ute vid kusten precis nere vid vattnet i Öregrund. Det första som möter en när man kommer till Uddens B&B är en stor, massiv träport som ursprungligen fungerat som en kyrkport. Innanför den stora porten gömmer sig en vacker trädgård där gammalt möter nytt.  Trädgården är fylld med buskar, blommor och träd som trängs med ett grönsaksland där Ann & Peder odlar sådant som sparris, kryddor och grönsaker. 

Huset utgörs ursprungligen av två skepparbostäder från 1800-talet och mycket av de gamla fina detaljerna är bevarade och finns fortfarande kvar i huset även om utrymmen som dusch och bad är renoverade. Vill man komma nära havet, kusten, se solen gå ner i havet, vill man känna lugnet, höra måsarna skrika och andas lite mer än man vanligtvis gör i sin stressade vardag är det hit du styr kosan. 

Förutom att jag fullkomligt älskar att sova i ett rum med blommiga tapeter, äldre lampor, spröjsade fönster och knarriga golv var det även väldigt härligt att vakna upp till framdukad frukost med nybryggt kaffe, juice, färsk bröd, kokt ägg, yoghurt, färska bär från trädgården till kvittrande fåglar och en prunkande trädgård.
 Att försiktigt trippa ner för den gamla trappan och in i köket fick mig att minnas de gånger jag besökte mormor och morfar när jag var lite flicka. De där doftminnena av nybryggt kaffe, lugnet på landet och en frukost som någon verkligen dukat fram med omsorg.

Ja så var det.. det var en härlig helg.
Efter att frukosten var uppäten och Peder facinerat oss alla med historier från förr, efter att vi fotograferat hela trädgården, ätit färsk sparris direkt från landet, spatserat runt och pratat gamla hus, fått 
titta på utsikten från taket och fått en lånekarta till Gräsö (dit vi var på väg) från Peder så vinkade vi adjö för denna gång.

Ja, jag hoppas vi åker dit igen.

Om ni någon gång känner för en Roadtrip, kort eller lång, och passerar Uppsalatrakten så rekommenderar jag verkligen Uddens B&B. Iaf om du, precis som vi letar lite efter den där personliga känslan, något annorlunda där man bara får vara, utan måsten och utan stress.


Published: 2012-06-07 at 14:56:00


Oljebaren Made By Mary

Oljebaren Made By Mary
(Källa översta bilden: Oljebarens hemsida)

Jag bara måste tipsa om Oljebaren!

Oljebaren är en restaurang här i Stockholm som, precis som namnet antyder, har en viss fokus på just olja. Ursprungligen var tanken att Oljebaren skulle bli en slags bistrobutik; hälften butik med olivolja och andra medelhavsinspirerade produkter, och hälften bistro med medelhavsinspirerad mat. Men som med allt annat är det kunden som styr och då bistrodelen vuxit i popularitet har butiken minskat för att lämna plats åt fler hungriga matgäster.

Restaurangen ägs och drivs enligt dem själva som ett familjeföretag och deras mål är att fokusera mer på god rustik mat med fokus på kvalitativa råvaror och konsekvent vällagad mat än vacker presentationen av maten. Inredningen känns väldigt sydeuropeisk med nakna tegelväggar och träbord. En av väggarna pryds nästan helt av olje- och vinflaskor och varma sommarkvällar öppnar de sina gigantiska fönster ut mot gatan för att öppna upp och släppa in sommarnatten ljumna vindar vilket ännu mer förstärker känslan av att vara någon helt annanstans, möjligen på en liten bakgata i Italien.

Servicen är bra och även om de inte har ett så stort vinutbud är vinkunskaperna goda och urvalet känns kvalitativt. Jag kan varm rekommendera deras fantastiskt goda burgare och deras chokladmousse som serveras med hasselnötter, havssalt och....olivolja!

Nu tänker du; "ehhh NEJ tack Mary, olivolja och chokladmousse får du ha helt för dig själv"! Och precis så tänkte jag också innan jag provade. Men det är något med den där olivoljan som passar så grymt bra med chokladmoussen, saltet och hasselnötterna och både jag och mitt sällskap fyllde på med mer olivolja på efterrätten eftersom det vid varje bord står en flaska att förse sig av om man så önskar.

Bakom burgaren och vinglaset skymtar fina Helena som driver bloggen "Bara en kaka till" och det är egentligen ett under att det slank ner någon mat alls för oss så som vi babblade! Uttrycket mundiarré får en helt ny innebörd när vi träffas och aldrig har jag väl mött någon som är så lik mig personlighetsmässigt, intressemässigt och erfarenhetsmässigt..det är på gränsen till bisarrt och alla gånger vi träffats har jag, ungefär i varje annan mening, skrattat rakt ut och med förvåning ropat "du också" eller "jag meeeeed"?! Jag ser så fram emot nästa gång vi ses hon och jag, även om jag redan tycker lite synd om männen i sällskapet, hur ska de få en syl i vädret? Mmm...ja det kan bli svårt faktiskt!

Men...åter till Oljebaren!

Chokadmoussen den slank ned alldeles för fort, med mer än väldigt mycket olivolja..trots att chokladmoussen i upplägget faktiskt påminde lite om..jaa...ni får själva lista ut vad jag tycker att det ser ut som. Men..som ägarna själva säger, här är det mer fokus på kvalité och smak än upplägg..och jo, nog smakade det himelskt alltid!

Så är ni på besök i Stockholm, ta er dit och njut lite av livet, det är ni värda!!


Published: 2012-06-07 at 09:46:00

Björnbärsmarmelad
Det här är en otroligt god marmelad om du frågar mig. Faktiskt så åt jag just en liknande marmelad på Görvelns Slott och blev helt och fullkomligt till mig. Jag hade nästan kunnat strunta i all annan mat och bara ätit blåböggelost och björnbärsmarmelad med lite vin till och jag hade varit fullkomligt nöjd och lycklig ändå.

Givetvis var jag ju tvungen att förhöra mig om vad som ingick i denna fantastiska marmelad och koken var inte sen att berätta hemligheten för mig; lagerblad. Jag hade inte mer än kommit innan för dörren hemma innan jag sprang till affären och shoppade frysta björnbär och lagerblad (socker har jag alltid hemma i alla dess former) och vips så var det här receptet en favorit.

Vi mumsade snabbt i oss en burk björnbärsmarmelad tillsammans med en grönmöggelost (favoriten S:t Agur) och en "Manchengo" som är en annan ostfavorit bland hårdostarna. Ett glas rött på det och jag är en happy camper!

Så här gör du din egen marmelad:

RECEPT - BJÖRNBÄRSMARMELAD med LAGERBLAD
2 mindre burkar el stort burk

450 gram björnbär (2 frysta paket a 225 gram)
3 dl ljus muscovadosocker
1,5 dl syltsocker
3 msk vatten
2 lagerblad

HOW TO?

1. Blanda bär, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, lägg ner lagerbladet. Koka upp (medlhög värme) under lock och koka i ca 20 minuter med locket på glänt, skumma bid behov.

2. Dra av kastrullen från plattan och fiska upp lagerbladen. Jag älskar björnbär men bäret har en tendens att vara lite väl "kärnigt" och därför brukar jag köra en snabbomgång med en handmixer för att på så sätt miza sönder endel av kärnorna. Jag är noga med att jag inte mixar sönder allt utan kanske bara 1/3-1/2 av marmeladen.

3. Häll omedelbart upp marmeladen på decinficerade burkar och skruva på locket.

Ta da! Ja jag vet...visst är det enkelt! För det där var faktiskt allt!

Låt marmeladen bli helt rumstempererad innan du ställer in den i kylskåpet.


Published: 2012-06-06 at 07:41:00


Tzatsiki
Jag är på gränsen till sjukligt förtjust i Tzatziki. Faktiskt skulle jag kunna ha en t-shirt med texten "Tzatziki byggde denna kropp" och det skulle inte ens vara ett tråkigt skämt utan dagens sanning!
Jo men det är sant, fråga vem som helst som känner mig!
En gång gjorde jag en liter ( 1 L) och åt upp det helt på egen hand, under si sådär en timmas tid! Om jag hade något till tzatzikin undrar ni? Typ sånt där som en bit grillad kött och klyftpotatis eller kanske en bit bröd?

Jo, de första skedarna avnjöt jag med en bit surdegsbaguette, men sen övergav jag helt sonika baguetten och satsade full kraft på tzatzikin. Bara. Jag åt den helt enkelt sked för sked. Jag veeeet, bisarrt det är vad det är. Men så är det. "Whatever works for you", som jag brukar säga! "Blanda inte in mig i det bara". Och nej, helst vill jag inte blanda in någon annan i min tzatziki, den har jag helst för mig själv!

Jag älskar gräddfil och vitlök och tycker om krispigheten i gurka och på något sätt förenas ju dessa, fast tillsammans med yoghurt, när man blandar tzatziki.

Jag tycker inte att peppar hör hemma här, men däremot blandar jag ner olivolja som rundar av smaken perfekt!

Den här satsen är för ungefär 4 personer till lite kött och klyftpotatis eller en bit bröd. Om man är normal och äter någon matsked eller tre vill säga. Jag åt upp den här omgången nästan helt på egen hand.
Ja..mannen fick smaka....lite.
Okej okej, kanske att han inte fick smaka så väldigt mycket innan jag slevade i mig allt!
Men...
Vad kan jag säga, jag älskart!

Här kommer receptet:

RECEPT - TZATZIKI
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10%
1 normalstor gurka
1 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 krm salt


HOW TO?

1. Riv gurka grovt på ett rivjärn. Lägg i en skål och strö 1 krm salt över, rör runt. Låt gurkan stå och vätska av sig i ca 10-15 minuter.

2. Pressa ut så mycket vätska du bara kan från gurkan. Här kan man göra lite på olika sätt. Endel lindar in gurkan i en ren kökshandduk och snurrar sedan denna så att vattnet pressas ut. Andra pressar gurkan mot botten av en finmaskig sil och sen finns det min metod som innebär att jag varken orkar ta fram en ren kökshanduk eller lägga ner gurkan i en sil. Jag tar helt enketl en hög med gurka mellan mina händer och pressar sedan för kung och fosterland tills det känns som om majoriteten av vattnet försvunnit.

3. Mät upp yoghurt och olivolja i en större skål, pressa i vitlöken och rör/vispa runt tills vitlöken och olivoljan blandats ut i yoghurten. Rör ner den rivna och nu ganska torra gurkan.

4. Smaka av med 1 krm salt!

Ja, det var allt! 

Eller...kanske viktigast av allt..

5. Låt inte mig komma i närheten av din tzatziki, då har du ingen kvar att servera sen.

Ja NU är det allt!

Lycka till!


Published: 2012-06-05 at 17:11:00

Alltså.. Hur långt kan det vara att pendla 23 mil..va....? Ja, jag känner mig onekligen sugen på både flytt och långpendling när jag hittar det här huset i kärlekens hemtrakter.

Näe, om man skulle ta och flytta från Storstan kanske?



Eller vad säger ni?
Ja för alltså, det är ju så här jag vill bo. Precis så här!
Och precis alla vackra hus och vackra lägen befinner sig i hans hemstad.
Vad är det frågan om, försöker universum säger mig något?
Hmmmm...

Uppdatering. Jag glömde säga att den ligger precis vid en älv och priset är en hel del mindre än vår maxbudget.
Ja vad säger man?!?

OBS! Klicka på de mindre bilderna så förstoras de!!
Bilder från Hemnet


Published: 2012-06-05 at 12:04:00

Inlagd Vitlök
Ännu ett midsommarrecept som passar fint till buffén eller till grillningen som vi alltid planerar in på midsommarafton.

Inte svårt alls, det är egentligen bara att skala vitlöken och sen koka ihop med allsköns kryddor, olja, vatten och äppelcidervinäger. Det jag tycker är lite slitsamt med de inlagda vitlökar som går att köpa färdiga i butik är att de ofta är väldigt krispiga och så att säga mer eller mindre råa. Därför förväller jag mina vitlökar för att de ska ta mer smak och dessutom bli mjukare och smälta i munnen.

Mmm, jo jag vet, det här kräver att man har en partner som också gillar vitlök coh är villig att mumsa i sig både en och två klyftor. Men i vårt hushåll är det inget problem, vi älskar vitlök båda två och äter inlagda vitlökar året om, men kanske extra mycket kring sommargrillningen.

Lite mysigt att ta med sig om du ska över på grillning hos någon vän, istället för en vinflaska och som komplement till alla de andra vanliga tillbehören!

Såhär gör du:

RECEPT - INLAGD VITLÖK med ROSMARIN, BASILIKA & CHILI

3 hela vitlökar
1 dl vatten
1 1/4 dl olivolja
3/4 dl äppelsidervinäger
2 tsk salt
2 tsk socker
2 lagerblad
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
1 tsk chiliflakes

HOW TO?

1. Skala vitlöksklytorna och förväll dem i lättsaltat vatten under ca 4 minuter. Häll av vattnet.

2. Blanda vatten, olivolja, vinäger samt kryddor, UTOM CHILI, i en liten katrull. Lägg i vitlöksklyftorna och låt sjuda i ca 6 minuter under lock, när det är 1 minut kvar lägger du i 1 tsk chiliflakes. Låt svalna något och häll sedan över i en decinficerad burk med lock. 

Låt svalna helt innan du ställer in burken i kylskåpet.  

Klart att servera till grillbuffén..
Lycka till!


Published: 2012-06-04 at 18:30:00

Pressgurka med Chili
Egen pressgurka är fräscht på midsommarbuffén och fungerar även bra som komplement till grillat på kvällen. Chilien ger en liten extra kick som liksom boostar gurkan och ger den en ny dimension med lite mer flärd..det är inte längre bara gurka! 

Gurkan smakar fortfarande pressgurka men stinget kommer lite efteråt och man undrar "vad var det där"? Mums är det i allafall!

Här ska vi grilla och äta upp pressgurkan jag gjorde i helgen, perfekt måndags aktivitet. För jag kommer göra ny pressgurka till midsommar, den är alldeles för god för att hålla så länge i vårt kylskåp.

Det finns många olika varianter av pressgurka där det pressas lite häran och däran i lite olika tidsintervaller. Såhär gör jag min!

RECEPT - PRESSGURKA med CHILI

1 gurka
3 krm
salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1,5 tsk chiliflakes
1/2 dl finhackad bladpersilja

HOW TO?

1. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg den på en stor tallrik. Strö över saltet och rör runt. Plasta in tallriken med gurkan och lägg en tyngd på gurkan. Låt gurkan stå pressad i 50 minuter.

2. Blanda i en större skål, en lag av ättikssprit, vatten, socker, chili & persilja och rör runt tills sockret löst sig.  

3. Häll bort vattnet som gurkan vätskat av sig och lägg ner gurkan i ättiklagen, låt den stå och gotta sig i 20 minuter.

4. Häll upp på decinficerad burk och förslut med lock, pressgurkan håller sig ca 1-2 veckor i kylskåp.

Lycka till!


Published: 2012-06-04 at 08:48:00


Hittade så otroligt söta cupcakeformar för några dagar sedan att jag bara måste tipsa om dem.
De låg där och väntade på mig på en hylla hos Panduro.

Visst är det själva bakverket man äter som är i fokus men det är alltid lite roligare att baka med fina redskap eller i det här fallet, cupcakesformar. Just den här formen med lilla "kragen" var väldigt annorlunda och kändes lite vintage på något sätt.

Vi får väl se hur goda cupcakesen blir när jag får äta från de här söta formarna...mmmmm..
Jag får nog återkomma om det tror jag bestämt ;)


Published: 2012-06-03 at 20:28:00

Blåbärstårta

("vintage" tårtbestick  (tårspade & tårtkniv) från House Doctor)

Nu är det dags för Nationaldagsfirande och många har även skolavslutning eller tar studenten veckan som kommer. Vanligtvis bakas det mycket jordgubbstårtor såhär års och en hel del prinsesstårtor. Tyvärr är inte jordgubbarna så söta ännu och ibland kan jag tycka att de där prinsesstårtorna blir lite väl mycket grädde, så det här är istället mitt förslag.

Blåbärstårta med Yoghurtgrädde.
Friskt, sött och krämigt på en och samma gång! Den lite fräschare yoghurtgrädden och citronjuicen ger motvikt mot den sötare blåbärssylten och den lena vaniljkrämen.

De blåa färgerna gör att det känns lite svenskt ändå tycker då jag, toppa med en svensk flagga i papp om du vill!

Jag använde mig av färdig marsankräm från Ekströms, men vilken som helt går bra. När jag gör tårtor kan jag tycka att det blir lite väl mycket att även göra egen marsankräm och det är därför jag busar lite och använder färdig. Men känner du dig manad och väldigt energifylld så kan du ju absolut göra egen vaniljkräm. Glöm inte att den inte får vara för lös i konsistensen.

Vår tårta försvann snabbare är kvickt trots att det är en stor tårta för många personer..men men..så är det när man har hungriga män på besök! Tårtan fick alla tummar upp och det är ju ett gott tecken!


RECEPT - BLÅBÄRSTÅRTA med YOGHURTGRÄDDE till NATIONALDAGSFIRANDET
ca 12 bitar 

2 stk Tårtbottnar:

8 ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

 Fyllning:
ca 5 dl färdig vaniljkräm
ca 300 gram blåbärssylt (1 mindre burk)
3 msk färskpressad citron eller lite färdigblandad citronsaft 

Yoghurtgrädde:
4 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk florsocker

Topping:
Amerikanska blåbär efter tycke och smak, jag använde ca 250 gram amerikanska blåbär


HOW TO?

Tårtbottnarna, 2 stk:

1. Vispa ägg, socker & vaniljsocker pösigt som bara den, och då menar jag super duper wau wau extra deluxe pösigt! Vänd sedan försiktigt ner mjölet tills du har en jämn och slät blandning. Fördela smeten i 2 smörade och bröade springformar. Grädda bottnarna på 200 grader, i mitten av ugnen, i ca 15 minuter. Kontrollera med teststicka att den är torr inuti. Ta ut och låt svalna på galler.  

Fyllning & Topping:

2. Vispa vanilkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda grädde, yoghurt samt florsocker och vispa till en krämig och fast frosting.

3. Skär bottarna  i två delar. Jämna till ovansidan om den känns ojämn. Placera en "tårtbottenhalva" på ett tårt- eller kakfat och blöt den 1 msk med citronsaft. Bred ut 1/3 av blåbärssylten och 1/3 av vaniljkrämen och placera nästa botten ovanpå. Upprepa proceduren 2 gånger till; citronsaft, blåbärssylt och vaniljkräm. Nu har du 4 tårtbottnar med 3 mellanlager med citron, sylt och vaniljkräm. 

4. Täck tårtan med yoghurtgärdde och toppa med amerikanska blåbär. 

Servera till en kopp kaffe eller ett glas saft ch njut av att det faktiskt är sommar..även om den är sådär typiskt svensk!

 


Published: 2012-06-02 at 21:39:00

Cheesecake
Cheesecake
När jag bakar de här munsbitarna använder jag mig alltid av muffinsformar från Eldorado, den stora varianten. De är stabila i formen och jag tycker att de vanliga normalstora cupcakesformarna är lite för små för den här fikafavoriten. Dessutom brukar jag låta dem sitta ihop 2 och två för ytterligare stadga men där kan man göra lite som man behagar eftersom det bara handlar om utseendet och inte smaken.
Du anpassar bara gräddningstiden efter storleken, är de lite mindre förkortare du tiden i ugnen och använder du lite större formar så gräddar du dem bara längre. Inte svårare än så faktiskt.

Här har jag blandat till en cheesecakefyllning som är ganska neutral i smaken, lite lätt citron och vaniljsmak som lyfts upp av aprikosglasyren utan att bli alldeles för söt en varm sommardag. Passar perfekt att ta med sig på picnic eftersom du inte behöver trilskas med en stor pajform eller eventuella bestick för att skära upp bitar av en större cheesecake.

Jag vet inte hur det är hos er med vädret, hörde från "Bara en kaka till" att solen strålar på Öland. Kul för er, här öser regnet ner så för oss blir det till att krypa ner i soffan under en filt, lite varmt kaffe, cheesecake och en bra film!

Hoppas ni där har en skön söndag!

RECEPT - CITRONCHEESECAKE med APRIKOSGLASYR som CUPCAKE
6 stycken stora eller 12 stycken små

Cupcake:
110 gram digestivekex
50 gram smält smör
500 gram Philadelphiaost, rumstempererad
2 tsk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronsaft
110 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Glasyr:
280 gram aprikosmarmelad
2 msk vatten

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 150 grader, vill du ha varmluftsugn värmer du istället ugnen til 130 grader.
Ta fram muffinsformarna eller cupcakesformarna, använder du dig av den mindre varianten så placera dem i en muffinsplåt så att de behåller formen och inte flyter ut.

2. Finfördela kexen till smulor i en mixer eller med en mixerstav tills de är finmalda. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smulig massa.

3. Fördela blandningen i formarna, ta gärna hjälp av baksidan av en längre "lattesked"/tesked om du tycker att det är svårt att pressa ner dem i botten med hjälp av fingrarna.  Placera därefter formarna i kylskåpet i ca 30 minuter. 

4. Vispa ägg, cream cheese, citronskal, citronjuice, vaniljsocker och strösocker med elvisp till en slät och krämig smet. Klicka ut smeten i formarna och jämna till ytan med baksidan av en sked.

5. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter, ta därefter ute dem och låt dem svalna.

5. När de svalnat helt kan du göra glasyuren genom att försiktigt, på låg värme, värma marmeladen och vattnet tills dess att det smält till en jämn blandning, sila eventuellt bort hela bitar från marmeladen. Låt det svalna någon minut och häll därefter glasyren på dina cupcakes. Ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills glasyren stelnat.

Lycka till!


Published: 2012-06-02 at 13:27:00

Görvelns Slott
Förra helgen spenderade vi på Görvelns Slott och deras "slotts weekend" en present som kärleken gett mig. 
Jag hade specifikt önskat mig rum nummer 32 efter att jag sett bilder på nätet och rummet gjorde mig inte besviken.
Görvelns Slott
Det första vi gjorde när vi checkat in var att ta för oss av eftermiddagsbuffén där temat var "Svenska smaker". Vi serverades  bland annat färska räkor, havskräftor, västerbottenpaj, sill, gravad lax, löjrom, creme fraiche, rödlök,  ostron, bröd, ostar, den godaste marmelad jag någonsin ätit (ett recept jag ska försöka efterapa själv och givetvis dela med mig till er av), snittar av olika slag och ljuvligt rosévin som faktiskt är det godaste rosévin jag druckit.
 Fruktigt och smakrikt och dessutom ytterst lite mousserande vilket passade perfekt tillsammans med matten. Det var oklart huruvida rosévinet gick att beställa från systemet eller om man var tvungen att vända sig någon annanstans, men så fort jag fått klarhet i det ska jag så klart återkomma till er!
Görvelns Slott
Helt underbara färger och detaljer i rummet och jag ville nästan inte gå därifrån trots att vädret utanför var fantastiskt!
Görvelns Slott
Görvelns Slott
Ett restaurerat gammal skåp som jag blev fullkomligt kär i..
Görvelns Slott
Även badrummet hade gamla detaljer som badrumsspegeln..

Görvelns Slott
Görvelns Slott
Varje detaljer i hotellet är noga uttänkt och i salongerna en trappa upp, där man kan sätta sig och dricka lite vin eller ta en kopp kaffe, är noga färgkoordinerade och följer olika "teman". Här är vi i det rosa-grå rummet. Det fanns även andra otroligt coola och inspirerande rum och jag kunde inte sluta fota och åh-ah över hur fantastiskt allt var. Jag förstår verkligen att folk gifter sig här!

Görvelns Slott
På kvällen var det dags för middag och deras 4-rättersmeny...
Görvelns Slott
Även utsikten från rummet var fantastisk, här ser ni utsikten både dag och natt.
Görvelns Slott
Görvelns Slott
Som den matblogg det här ändå är måste jag ju givetvis slänga fram några bilder från middagen och frukosten. Är du matfantast och livsnjutare är Görvelns Slott ett måste! Att resa på weekendvistelser är för mig inte bara avkoppling, det är även inspiration. Att se hur en gourmékock kombinerar smaker och textur i maten. Vilka viner de rekommenderar till vilken mat men även upplägg och mimljö inspirerar mycket.

Tack för det Görveln, jag hoppas vi ses snart igen!


Published: 2012-06-02 at 09:28:00



Det har bloggats lite dåligt i veckan men det beror på att jag har behövt jobba mkt med det som faktiskt betalar mina räkningar och även om jag älskar att blogga, så måste mitt "ritkiga jobb" gå i första hand. Annars står jag där utan hus och hem..och då blir det lite bakat!

Men varje dag jag inte kunnat, och inte hunnit, blogga har det känts lite i hjärtat..jag vill ju så gärna blogga och känna den där kontakten med alla där ute som kikar in hos mig.
Ni är ju bara bäst och jag blir så glad när jag ser kommentarer från er eller att ni har kikat inom.

Men, jag ska kompensera tänkte jag!
Jag ska ta och bloggbomba under nästa vecka istället, kan vi vara kvitt då? Är jag förlåten? ;)


Aaa...jag hoppas det iaf :P

Först ut tänkte jag faktiskt göra en ny variant inom kategorin mat- och bak. Det blir helt enkelt vintips!

Alla som föredrar rödvin, och som passerat en viss ålder, har väl någon gång stött på Amaroneviner. Jag föredrar rött vin framför vitt eller rosé alla gånger även om det finns goda rosé- och vitviner också. Känner man sig lite som en novis inom ämnet tycker jag att du ska ta och inverstera i några konor mer nästa gång, det kommer ge avkastning jag lovar, när du står vid rödvinshyllan.

Dessutom passar Amarone Classico utmärkt som en lite present om man är hembjuden till någon eller till födelsedagspresent till en vän.

För 179 kronor får du ett mustigt och kryddigt vin, med en ton av bland annat mörk choklad, körsbär och pinjenötter, som jag personligen dricker "som det är" till goda ostar eller till lite grillat kött & kryddiga grönsaker. Amaronevinet behöver så att säga en stadig motpart att fajtas med för att den inte ska ta över helt.


Vinet heter "Amarone Classico"  och har artikelnr 12363 på Systembolaget.