full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-06-26 at 18:31:00
Jag gillar biskvier.
Fast inte de färdigköpta i butik..nej..det har jag inte så mkt till övers för.
De man gör själv däremot, yuum!
Recept på chokladbiskvier finner du här.
 
Men, nu är det sommar och jag var sugen på ngt mer bärigt eller fruktig (hur nu smörkräm kan bli fruktig) och tänkte att; "hur svårt kan det vara att göra en smörkräm med bär?"
Jag vet att jag läste i en tidning nyligen om hallonsmörkräm med just färska hallon och citron (har jag för mig) men eftersom hallon tenderar att smyga sig in överallt i mina bakverk så kände jag att det var dags för ngt annat.
Blåbär!
 
Jag brukar spritsa ut smörkräm men mitt i bakandet märkte jag att spritspåsarna minsan var slut och jag tvingades bre ut smärkrämen. Jag ville dessutom få en riktig ordentlig mängd med blåbärssmörkräm på biskvierna eftersom vit choklad tenderar att dränka alla andra smaker med sin sötma så jag byggde friskt på höjden.
Och ja, så här blev det!
 
Mumsigt iaf!
Här kommer receptet:
 
RECEPT - BLÅBÄRSBISKVIER med VIT CHOKLAD
ca 40 mindre biskvier
 
Biskvier:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
 
 
Blåbärssmörkräm:
(alla ingredienser ska vara rumetempererade)
1 dl blåbär, jag använder mig av frysta som jag tinat och hällt bort merparten av vätskan från
250 gram rumstempererat osaltat smör
2 tsk vaniljsocker
1,3-1,5 dl florsocker
1,5 tsk färsk citronsaft
 
300 gram vit choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitor tills du har en jämn "smet". Vispa inte utan använd i så fall en sked, gaffel eller som jag, (rena) fingrar.
 
2. Rulla 40 mindre bollar och lägg på två ugnsplåtar som är täckta med bakplåtspapper. Platta till bollarna och baka i ugnen i ca 10 minuter.
 
3. Ta ut mandelbottnarna och låt svalna.
 
4. Under tiden gör du smörkrämen. Skär smöret i kuber och blanda med övriga ingredienser, använd en elvisp för att få en jämn smörkräm. Ta den mindre mängden florsocker först och blanda ut mer om du vill, låt dina smaklökar styra. Glöm inte att biskvin ska doppas i väldigt söt, vit choklad också!
 
5. Bred eller spritsa ut smörkrämen på dina biskvibottnar. Ställ in dem i kylskåpet för att stelna i ca 20 minuter.
 
6. Hacka den vita chokladen och smält i microvågsugnen eller i ett vattenbad. Akta så att du inte värmer den vita chokladen för hårt, den tenderar att skära sig/klumpa sig och bete sig allmänt konstigt då. Doppa dina biskvier i den vita chokladen. All choklad kommer inte gå ut. Men det gör inget. Spara den överblivna chokladen och använd nästa gång du ska göra biskvier eller kanske praliner. Chokladen blir inte förstörd.
 
7. Låt stelna i kylskkåp!
 
Lycka till! 
Published: 2012-06-25 at 19:51:00
(topp Rosemunde, halsband Icon Buddha)
 
Jag har verkligen sommar.
Visst, vädret är lite ostabilt..men jag tycker inte att sommaren sitter bara i vädret, även om det alltid är aningens (okej mycket) trevligare med sol och värme.
 
Men vi, jag och mannen, har sol ändå.
Sol i sinnet helt enkelt.
 
Vi njuter av att få vara i naturen, äta ute, grilla, mumsa färska skaldjur och färsk frukt. Unna er, det här är den bästa årstiden för färsk frukt och fina primörer. Gör det du också, passa på att lyxa lite. Va inte dumsnål utan frossa i det du tycker är godast glöm inte bort att även om det inte är supervarmt hela tiden så är det ändå många veckor och månader tills du behöver dra fram vinterjackan igen! 
 
Och gråt inte om det regnar.
Passa på att mysa under en filt i soffan framför en bra film, baka en mumsig bärpaj eller kanske en cheesecake med färska jorgubbar. Eller bjud hem några vänner och spela brädspel och ät lite svenskinspirerad tapas!
Vinet ovan (Bin 50, nr 6374) är en favorit hos mig, en Shiraz, fyllig och gudomligt fruktig och kan varmt rekommenderas till både grillat med även de mer regniga inomhus dagarna.
 
Sommaren är här, svenska sommaren.. så underbar och så knepig.
Men den blir faktiskt vad man gör den till!
Så kom igen, njut!!
 
Här bakas det biskvier, ett nytt recept! Så håll ut..kommer snart på bloggen så klart :)
Published: 2012-06-18 at 19:34:00



Snart är midsommarafton här, jag kan inte förstå det!!

Hur firar ni midsommar, är det hemmamys med familjen, full festrulle eller är det ngn slags mellanting? Mycket mat och dryck brukar dock vara gemensam nämnare för alla midsommarfester. Vet av egen erfarenhet att det kan bli ganska mkt förebredande och pysslande med midsommartårta, laxtårta, koka potatis, grilla och allt som kommer med det.

Därför brukar jag hålla midsommartårtan väldigt enkel. För det behövs faktiskt inte så mkt för att få till en god och enkel tårta där varje komponent kan förberedas innan och sedan bara sättas ihop när tårtan väl ska ätas. För det "enda" du behöver göra innan midsommarafton är att koka ihop en rabarbercurd och göra en marängbotten. Sen är du i princip good to go tills att du ska servera tårtan, bra va??!

Rolig tårta som ser sådär mumsigt hemgjord ut som det ska vara på sommaren. Lek gärna lite och våga ta ut svängarna genom att breda ut curden samt yoghurtgrädde i assymetriskt mönster samt lägga jordgubbar och hallon huller om buller på toppen, det blir faktiskt lite roligare så ;)

Såhär gör du min riktigt smaskiga, söta men samtidigt fräscha midsommartårta!

...och jo, det går bra att köpa färdig marängbotten ;)

RECEPT - ENKEL & GOD MIDSOMMARTÅRTA
8 - 10 port

1-2 Marängbottnar: 
4 små ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Fyllning- rabarbercurd:
430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

Fräsch Yoghurtgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk el grekisk yoghurt (10%)
1-2 msk florsocker

Topping:
Färska jordgubbar
Färska hallon
Riven Vit choklad

HOW TO?

Börja med rabarbercurden, den går bra att förbereda ngn dag innan.

1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.

2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.

3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.

4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.

5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar. 



 Nästa steg är att göra din marängbotten, även denna går bra att göra tidigt denna vecka om den ska konsumeras på fredag.  

6.  Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

7. Bred ut eller spritsa ut marängen i en (1) större "plätt" eller 2 mindre om det passar dig bättre. Låt gärna marängen vara något tjockare/högre på mitten än kanterna.

8. Grädda i ugn i ca 60-80 minuter på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i "vanlig" ugn. Låt den sedan stå kvar på eftervärme i ca 1-2 timmar!

När du ska servera den:

9. Lägg din marängbotten på ett fat. Bred rabarbercurden över lite lagom kreativt och låt den gärna bli ojämn och droppa över för ett riktigt mumsigt resultat. Ta så mkt som du själv önskar, jag använde ca 3/4 av curden.

10. Vispa grädden och yoghurten till en fast kräm, blanda ner florsockret i slutet av vispningen. Börja gärna med hälften av florsockermängden och tillsätt mer efter att du smakat av yoghurtgrädden. Bred sedan grädden på samma sätt som rabarbercurden.

11. Toppa med jordgubbar och hallon samt hyvlad vit choklad.

Lycka till och Trevlig Midsommar!!

Published: 2012-06-10 at 08:43:00

Trifle Made By Mary

Trifle är för mig synonymt med snabb efterrätt. Är du busig och köper färdig tårtbotten behöver du inte förbereda alls och den går att slänga ihop på några miinuter. 

En Trifle går att göra mer eller mindre komplicerad och det här är nog en variant som är mellan okomplicerad och totalt komplicerad. Ja lite sådär lagom.. Summa summarum innebär Trifle att du jobbar med lager på lager av tårt- eller sockerkaksbotten som du blöter upp med någon typ av likör eller liknande. Sedan varvar du den med skivad frukt, vaniljkräm och kanske grädde. Det går dock att variera i oändlighet efter tycke och smak men även efter vad som känns passande till årstiden.

Här har jag gjort Midsommartrifle i portionsglas eftersom det är perfekt på en sommarbuffé eller liknande.
Den här varianten påminner mycket om en somrig tårta och är ett snabbt och enkelt tips till sommarfikat eller kanske Midsommarfesten!

Här kommer receptet..

RECEPT - MIDSOMMARTRIFLE med JORDGUBBAR, RABARBER & LIME
ca 5-6 portioner

Tårbotten:
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Marscarponekräm:
250 g mascarponeost
2dl vispgrädde
8 tsk koncentrerad rabarbersaft

Marinerade jorgubbar:
1 liter jordgubbar
4 msk koncentrerad rabarbersaft
3 tsk färskpressad limejuice
rivet limeskal av 1 lime

HOW TO?

1. Skiva jordgubbarna i skivor och blanda med rabarbersaft, limeskal och limejuice, låt stå och dra i 10 minuter.

2. Vispa ihop mascarponeost och koncenterad rabarbersaft till en mjuk och slät kräm, blanda ner 2 dl vispgrädde och vispa med elvisp till en lättvispad konsistens.

3. Stansa ut 5-6 bitar av den tårtbotten du vill hai din trifle. Dela varje del i 3 delar.

4. Häll över den juice som samlats längst ner i jordgubbsmarinaden i en annan skål.

5. Placera 1 sockerkaksbotten i varje glas/serveringsskål, blöt den med ca 1/1-1 tsk av juicen från jordgubbsmarinaden. Lägg på en klick mascarponekräm och därefter några skivor jordgubbar. Återupprepa proceduren en gång till. Toppa med en skiva sockerkaks/tårtbotten, marinad och mascarponekräm. Lägg en hel jordgubbe på toppen.

Klart!

Published: 2012-06-09 at 15:17:00

Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
(Glasburk Järnia, Sked House Doctor)

Jag veeet, visst låter det konstigt!
Stjärnanis, är hon allvarlig nu? Jo men jag är ju det.

Du behöver inte oroa dig, marmeladen kommer INTE smaka turkisk peppar! Men jag förstår att du blir orolig eftersom det är exakt vad det doftar om du sticker ner näsan i en påse stjärnanis.
Men marmeladen kommer inte, och jag lovar och svär, smaka lakrits på något som helst sätt! Den kommer vara tokmumsig, och alla kommer fråga dig "vad har du kryddat den med, jag känner att det är något men jag kan inte definiera det". Stjärnanisen ger den där smaknyansen som är så god men som är så svårdefinierad. Det blir gärna lite diskussion kring den här marmeladen. "Vad är det i?" "Nej men det är nog inget annat än hallon, eller?" "Vad tycker du, har den inte någon ton av något annat ?" "Nej?" Folk smackar och smuttar och sörplar och rullar runt och smakar marmeladen på ostbit och filosoferar... "Kan det vara kardemumma mån tro" "Nej det måste nog vara någon typ av smaksatt socker"! "Kan det vara råsocker?"

Ingen, inte en endaste en har ännu varken gissat på anis eller stjärnanis. Vad vet jag, kanske är det mina vänner som har skeva smaklökar, men det tror jag inte. 
Hallonmarmelad med Stjärnanis Made By Mary
Det här är ett sådant där recept som är perfekt att ge bort i present till en annan marmeladfantast eller bara matfantast. Sätt gärna en lapp på burken med recept på sylten så att de själva kan laga den (eller inte om du vill vara ensam om sylten i din bekantskapskrets ;))

Förra gången när jag la ut Björnbärsmarmeladen glömde jag säga hur jag föredrar min marmelad. Jag tycker nämligen inte om när den är för tjock/stel/stabbig..ja kalla det vad du vill. Men jag vill fortfarande att det ska kännas fräscht och friskt trots att det är sötsliskigt och för tjock konsisten är inte alls lika gott om du frågar mig. 

Precis som Björnbärsmarmeladen kommer den här vara ganska naturlig, jag har bara använt precis så mkt syltsocker och kokat den precis så länge som jag tycker är bästs vilket är synonymt med en ganska lös marmelad. 

Det är inte alls svårt att göra! Blanda ihop sylt och socker i en kastrull, lägg ner stjärnanisen och koka i några minuter. Häll upp på decinficerade brukar och du är klar. 

Mumsig som sjutton till nybakade scones och en kopp kaffe!

Ja, jag förstår att ni förmodligen vill ha det tydligt punkt för punkt ändå och det ska ni få så klart!


RECEPT - HALLONMARMELAD med STJÄRNANIS
2 mindre burkar marmelad

350 gram frysta hallon
3 dl syltsocker
1 stjärnanis

HOW TO?

1. Blanda syltsocker och tinade hallonen i en tjockbottnad kastrull.

2. Lägg i 1 stjärnanis och låt koka upp på något högre än medelvärme. Så fort den börjar koka sätter du timern på 5 minuter. Skumma vid behov (det brukar sällan behövas när man använder sig av frysta bär från affären har jag märkt).

Du behöver inte ha sönder hallonen, de kokar sönder av sig själva och är det ngt stackars hallon som inte kokat sönder tycker jag du kan låta det vara. Lite större hallonbitar visar att du faktiskt använt hela hallon, det känns mer genuint! ;)

3. När marmeladen kokat ganska kraftigt i 5 minuter drar du kastrullen från plattan och häll upp marmeladen på decinficerade burkar.

Klart!
Lycka till!

Published: 2012-06-08 at 19:26:00

Vackra Öregrund & Vackra Gräsö! (Obs! Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Jag och kärleken reser runt lite då och då. Ibland är det utanför landets gränser och ibland innanför och vi har haft förmånen att bo på riktigt bra hotell av diverse olika slag. Flera hotell har varit riktigt lyxiga med mkt hög standar när det kommer till hotellrum, service och mat. Andra har varit sämre och dit har vi inte återvänt. Hur bra ett hotell än är känner jag ofta att jag saknar en sak; personlighet. Jag saknar det genuina, det traditionella, det svenska och det långsamma.

Förstår ni vad jag menar?

Jag vill inte trängas med 30 andra vid en frukostbuffé, jag kan bli lite trött på komplicerade espressobeställningar, nyproduceradt porslin och stel restaurangmiljö. 
Det jag vill ha och det jag behöver är att känna vinden i håret som ger mig lugn och som tillåter mig att andas sådär riktigt ordentligt från magen som jag ofta glömmer bort att göra i min stressande vardag med jobb och ansvar.

När mannen och jag firade 6 år tillsammans planerade han i hemlighet en roadtrip som skulle ge mig just det. Vår dag innebar flera utflyktsmål med mysigt caféhäng på ett café som huserar i ett mysig trähus som byggdes på 1600-talet, kik i gamla handelsbodar och småbutiker och middagen intogs tillsist på Restaurang Lingon i Uppsala. Där serverades vi riktigt bra mat med förankring i gamla mattraditioner och svensk husmanskost, men med en lyxig touch! Och jag älskar ju våra svenska och gamla mattraditioner.

Det jag egentligen vill dela med mig av är vår slutdestination i Öregrund, "Uddens B&B", eftersom det är ett av de sötaste och mest personliga B&B jag varit på.
Möjligen beror det på att Uddens B&B är så pass litet, det finns bara tre rum, men främst tror jag faktiskt att det är ägarnas förtjänst. Ann & Peder är två fantastiska människor som har ett bemötande som fick mig att känna att jag var på besök hos någon annans gästvänliga föräldrar. Kanske hade vi tur då vi av en slump blev inbjuda på kvällsfika tillsammans med de andra gästerna som visade sig vara bekanta till ägarna, men det kändes väldigt roligt att sitta och småprata med människor man inte alls känner vid en sprakande brasa, en stor kopp kaffe och gott fika medan natten tog sitt grepp om Öregrund.  

Uddens B&B ligger ute vid kusten precis nere vid vattnet i Öregrund. Det första som möter en när man kommer till Uddens B&B är en stor, massiv träport som ursprungligen fungerat som en kyrkport. Innanför den stora porten gömmer sig en vacker trädgård där gammalt möter nytt.  Trädgården är fylld med buskar, blommor och träd som trängs med ett grönsaksland där Ann & Peder odlar sådant som sparris, kryddor och grönsaker. 

Huset utgörs ursprungligen av två skepparbostäder från 1800-talet och mycket av de gamla fina detaljerna är bevarade och finns fortfarande kvar i huset även om utrymmen som dusch och bad är renoverade. Vill man komma nära havet, kusten, se solen gå ner i havet, vill man känna lugnet, höra måsarna skrika och andas lite mer än man vanligtvis gör i sin stressade vardag är det hit du styr kosan. 

Förutom att jag fullkomligt älskar att sova i ett rum med blommiga tapeter, äldre lampor, spröjsade fönster och knarriga golv var det även väldigt härligt att vakna upp till framdukad frukost med nybryggt kaffe, juice, färsk bröd, kokt ägg, yoghurt, färska bär från trädgården till kvittrande fåglar och en prunkande trädgård.
 Att försiktigt trippa ner för den gamla trappan och in i köket fick mig att minnas de gånger jag besökte mormor och morfar när jag var lite flicka. De där doftminnena av nybryggt kaffe, lugnet på landet och en frukost som någon verkligen dukat fram med omsorg.

Ja så var det.. det var en härlig helg.
Efter att frukosten var uppäten och Peder facinerat oss alla med historier från förr, efter att vi fotograferat hela trädgården, ätit färsk sparris direkt från landet, spatserat runt och pratat gamla hus, fått 
titta på utsikten från taket och fått en lånekarta till Gräsö (dit vi var på väg) från Peder så vinkade vi adjö för denna gång.

Ja, jag hoppas vi åker dit igen.

Om ni någon gång känner för en Roadtrip, kort eller lång, och passerar Uppsalatrakten så rekommenderar jag verkligen Uddens B&B. Iaf om du, precis som vi letar lite efter den där personliga känslan, något annorlunda där man bara får vara, utan måsten och utan stress.

Published: 2012-06-07 at 09:46:00

Björnbärsmarmelad
Det här är en otroligt god marmelad om du frågar mig. Faktiskt så åt jag just en liknande marmelad på Görvelns Slott och blev helt och fullkomligt till mig. Jag hade nästan kunnat strunta i all annan mat och bara ätit blåböggelost och björnbärsmarmelad med lite vin till och jag hade varit fullkomligt nöjd och lycklig ändå.

Givetvis var jag ju tvungen att förhöra mig om vad som ingick i denna fantastiska marmelad och koken var inte sen att berätta hemligheten för mig; lagerblad. Jag hade inte mer än kommit innan för dörren hemma innan jag sprang till affären och shoppade frysta björnbär och lagerblad (socker har jag alltid hemma i alla dess former) och vips så var det här receptet en favorit.

Vi mumsade snabbt i oss en burk björnbärsmarmelad tillsammans med en grönmöggelost (favoriten S:t Agur) och en "Manchengo" som är en annan ostfavorit bland hårdostarna. Ett glas rött på det och jag är en happy camper!

Så här gör du din egen marmelad:

RECEPT - BJÖRNBÄRSMARMELAD med LAGERBLAD
2 mindre burkar el stort burk

450 gram björnbär (2 frysta paket a 225 gram)
3 dl ljus muscovadosocker
1,5 dl syltsocker
3 msk vatten
2 lagerblad

HOW TO?

1. Blanda bär, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, lägg ner lagerbladet. Koka upp (medlhög värme) under lock och koka i ca 20 minuter med locket på glänt, skumma bid behov.

2. Dra av kastrullen från plattan och fiska upp lagerbladen. Jag älskar björnbär men bäret har en tendens att vara lite väl "kärnigt" och därför brukar jag köra en snabbomgång med en handmixer för att på så sätt miza sönder endel av kärnorna. Jag är noga med att jag inte mixar sönder allt utan kanske bara 1/3-1/2 av marmeladen.

3. Häll omedelbart upp marmeladen på decinficerade burkar och skruva på locket.

Ta da! Ja jag vet...visst är det enkelt! För det där var faktiskt allt!

Låt marmeladen bli helt rumstempererad innan du ställer in den i kylskåpet.

Published: 2012-06-04 at 18:30:00

Pressgurka med Chili
Egen pressgurka är fräscht på midsommarbuffén och fungerar även bra som komplement till grillat på kvällen. Chilien ger en liten extra kick som liksom boostar gurkan och ger den en ny dimension med lite mer flärd..det är inte längre bara gurka! 

Gurkan smakar fortfarande pressgurka men stinget kommer lite efteråt och man undrar "vad var det där"? Mums är det i allafall!

Här ska vi grilla och äta upp pressgurkan jag gjorde i helgen, perfekt måndags aktivitet. För jag kommer göra ny pressgurka till midsommar, den är alldeles för god för att hålla så länge i vårt kylskåp.

Det finns många olika varianter av pressgurka där det pressas lite häran och däran i lite olika tidsintervaller. Såhär gör jag min!

RECEPT - PRESSGURKA med CHILI

1 gurka
3 krm
salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1,5 tsk chiliflakes
1/2 dl finhackad bladpersilja

HOW TO?

1. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg den på en stor tallrik. Strö över saltet och rör runt. Plasta in tallriken med gurkan och lägg en tyngd på gurkan. Låt gurkan stå pressad i 50 minuter.

2. Blanda i en större skål, en lag av ättikssprit, vatten, socker, chili & persilja och rör runt tills sockret löst sig.  

3. Häll bort vattnet som gurkan vätskat av sig och lägg ner gurkan i ättiklagen, låt den stå och gotta sig i 20 minuter.

4. Häll upp på decinficerad burk och förslut med lock, pressgurkan håller sig ca 1-2 veckor i kylskåp.

Lycka till!

Published: 2012-06-02 at 21:39:00

Cheesecake
Cheesecake
När jag bakar de här munsbitarna använder jag mig alltid av muffinsformar från Eldorado, den stora varianten. De är stabila i formen och jag tycker att de vanliga normalstora cupcakesformarna är lite för små för den här fikafavoriten. Dessutom brukar jag låta dem sitta ihop 2 och två för ytterligare stadga men där kan man göra lite som man behagar eftersom det bara handlar om utseendet och inte smaken.
Du anpassar bara gräddningstiden efter storleken, är de lite mindre förkortare du tiden i ugnen och använder du lite större formar så gräddar du dem bara längre. Inte svårare än så faktiskt.

Här har jag blandat till en cheesecakefyllning som är ganska neutral i smaken, lite lätt citron och vaniljsmak som lyfts upp av aprikosglasyren utan att bli alldeles för söt en varm sommardag. Passar perfekt att ta med sig på picnic eftersom du inte behöver trilskas med en stor pajform eller eventuella bestick för att skära upp bitar av en större cheesecake.

Jag vet inte hur det är hos er med vädret, hörde från "Bara en kaka till" att solen strålar på Öland. Kul för er, här öser regnet ner så för oss blir det till att krypa ner i soffan under en filt, lite varmt kaffe, cheesecake och en bra film!

Hoppas ni där har en skön söndag!

RECEPT - CITRONCHEESECAKE med APRIKOSGLASYR som CUPCAKE
6 stycken stora eller 12 stycken små

Cupcake:
110 gram digestivekex
50 gram smält smör
500 gram Philadelphiaost, rumstempererad
2 tsk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronsaft
110 gram strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Glasyr:
280 gram aprikosmarmelad
2 msk vatten

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 150 grader, vill du ha varmluftsugn värmer du istället ugnen til 130 grader.
Ta fram muffinsformarna eller cupcakesformarna, använder du dig av den mindre varianten så placera dem i en muffinsplåt så att de behåller formen och inte flyter ut.

2. Finfördela kexen till smulor i en mixer eller med en mixerstav tills de är finmalda. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smulig massa.

3. Fördela blandningen i formarna, ta gärna hjälp av baksidan av en längre "lattesked"/tesked om du tycker att det är svårt att pressa ner dem i botten med hjälp av fingrarna.  Placera därefter formarna i kylskåpet i ca 30 minuter. 

4. Vispa ägg, cream cheese, citronskal, citronjuice, vaniljsocker och strösocker med elvisp till en slät och krämig smet. Klicka ut smeten i formarna och jämna till ytan med baksidan av en sked.

5. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter, ta därefter ute dem och låt dem svalna.

5. När de svalnat helt kan du göra glasyuren genom att försiktigt, på låg värme, värma marmeladen och vattnet tills dess att det smält till en jämn blandning, sila eventuellt bort hela bitar från marmeladen. Låt det svalna någon minut och häll därefter glasyren på dina cupcakes. Ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills glasyren stelnat.

Lycka till!

Published: 2012-06-02 at 13:27:00

Görvelns Slott
Förra helgen spenderade vi på Görvelns Slott och deras "slotts weekend" en present som kärleken gett mig. 
Jag hade specifikt önskat mig rum nummer 32 efter att jag sett bilder på nätet och rummet gjorde mig inte besviken.
Görvelns Slott
Det första vi gjorde när vi checkat in var att ta för oss av eftermiddagsbuffén där temat var "Svenska smaker". Vi serverades  bland annat färska räkor, havskräftor, västerbottenpaj, sill, gravad lax, löjrom, creme fraiche, rödlök,  ostron, bröd, ostar, den godaste marmelad jag någonsin ätit (ett recept jag ska försöka efterapa själv och givetvis dela med mig till er av), snittar av olika slag och ljuvligt rosévin som faktiskt är det godaste rosévin jag druckit.
 Fruktigt och smakrikt och dessutom ytterst lite mousserande vilket passade perfekt tillsammans med matten. Det var oklart huruvida rosévinet gick att beställa från systemet eller om man var tvungen att vända sig någon annanstans, men så fort jag fått klarhet i det ska jag så klart återkomma till er!
Görvelns Slott
Helt underbara färger och detaljer i rummet och jag ville nästan inte gå därifrån trots att vädret utanför var fantastiskt!
Görvelns Slott
Görvelns Slott
Ett restaurerat gammal skåp som jag blev fullkomligt kär i..
Görvelns Slott
Även badrummet hade gamla detaljer som badrumsspegeln..

Görvelns Slott
Görvelns Slott
Varje detaljer i hotellet är noga uttänkt och i salongerna en trappa upp, där man kan sätta sig och dricka lite vin eller ta en kopp kaffe, är noga färgkoordinerade och följer olika "teman". Här är vi i det rosa-grå rummet. Det fanns även andra otroligt coola och inspirerande rum och jag kunde inte sluta fota och åh-ah över hur fantastiskt allt var. Jag förstår verkligen att folk gifter sig här!

Görvelns Slott
På kvällen var det dags för middag och deras 4-rättersmeny...
Görvelns Slott
Även utsikten från rummet var fantastisk, här ser ni utsikten både dag och natt.
Görvelns Slott
Görvelns Slott
Som den matblogg det här ändå är måste jag ju givetvis slänga fram några bilder från middagen och frukosten. Är du matfantast och livsnjutare är Görvelns Slott ett måste! Att resa på weekendvistelser är för mig inte bara avkoppling, det är även inspiration. Att se hur en gourmékock kombinerar smaker och textur i maten. Vilka viner de rekommenderar till vilken mat men även upplägg och mimljö inspirerar mycket.

Tack för det Görveln, jag hoppas vi ses snart igen!