full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-03-28 at 16:30:49




Är det någon gång man kan gå helt bananas med färger på macarons är det väl ändå kring påsk!
Jag brukar ofta ta fyllning och skal ton-i-ton men kring påsk, då går jag all in på färgfronten!

De finaste och MINST SKÖRA macaronsen får du genom att använda ett recept med sockerlag. Det recept jag använder mig av hittar du HÄR.

Det är faktiskt en fin påskdessert eller påskfika och tillsammans med ett gäng tulpaner i någon härlig färg, gult, rosa eller kanske lila, så ser bordet väldigt "påskigt" ut utan att du behöver köpa varken nya dukar, servetter, eller dyra och avancerade påskdekorationer.

Jag kommer komma med lite mer påsktips allteftersom vi närmar oss påsk, bordsdukning, färga ägg, fler påskefterrätter och tips till påskmiddagen.

De här macaronsen har jag färgat med grön karamellfärg och smeten är en vaniljsmörkräm enligt följande recept och räcker till en sats av min macaronssmet.

RECEPT - VANILJSMÖRKRÄM
 
80 gram osaltat smör
0,5-0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljessens (eller 2 tsk äkta vaniljsocker)
1 äggula
några droppar gul karamellfärg

HOW TO?

1. Se till att smöret är rumstempererat innan du börjar.

2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen förutom färgen, använd gärna en elvisp. Börja med att ta 0,5 dl florsocker och lägg till mer om du vill ha en sötare smörkräm. Blanda till sist ner några droppar gul karamelfärg.

Klart! :)

Glöm inte att dina macarons är godast om de får gotta sig med smörkrämen i 1-2 dar innan du äter dem.
De går bra att frysa men de går lätt sönder om de är frysta, så hantera dem varsamt!

Lycka till!

Published: 2012-03-27 at 15:45:00





Choklaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad...choklaaaaad I tell ya! Och mint! Chokladigt, kladdigt (Chokladdigt....ja vilket bra ord! Helt galet CHOKLADDIGT, krämigt, smälter i munnen och kommer garanterat att få stående ovationer på påskmiddagen!

Receptet är inte mitt men jag rekommenderar å det bestämdaste att ni provar att baka den. Helt. Sjukt. God.

Receptet hittar ni enklast genom att gå in på bloggen "Bara en kaka till" och letar under kategorin "efterrätter" alternativt googlar "bara en kaka till mintchokladkaka". 

Själv ska jag ta mig en (till) bit av kakan, lite lättvispad grädde, en stor kopp kaffe och jobba lite på bloggen.  
Psst! Glöm inte tävlingen där du kan vinna vackra koppar från Rörstrand. Inte allt för stor konkurrens så chansen att vinna är med andra ord STOR! :)

Ha en skön eftermiddag!

 

Published: 2012-03-26 at 18:32:00




Snart är det Påsk, fattar ni..det är Påsk och i och med det är det faktiskt VÅR!
Jag känner ett så enormt stor glädjerus, det är så mycket spännande som händer och det spritter verkligen i kroppen!

I och med påsk och vår är det väl ändå dags för mitt första Påsktips tycker jag....eller vad säger ni?

Den här efterrätten passar utmärkt till påskmiddagen, enkel, god och inte sådär fasligt tung vilket i alla fall jag tycker är bra eftersom man ofta känner sig ganska så däst efter all påskmat (och påskgodis så klart!). Efterrätten är krämig, mjuk och luftig och en precis lagom vårig blandning av fräsch och fruktig!

Den passar även en Afternoon Tea, efterrättsbuffé eller som en helt "vanlig" efterrätt som avslutning på en tyngre middag.

Urspungligen fick jag idén från Arlas eget recept men jag har förändrat det lite med bland annat ökad mängd gelatin, mindre mängd socker och liten touch av vaniljsocker! Ska du äta dem om bara några timmar (de måste vila 3-4 timmar i kylen, så att de stelnar, innan de serveras) är det bäst att ta 1 1/4 gelatinblad, ska du servera dem först dagen efter räcker det med 1 gelatinblad.

RECEPT - MINIPANNACOTTA med PASSIONSFRUKT
8 stk minipannacotta (i snaps/shots-glas)

1 1/4 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde.
1,5 tsk socker
0,5 tsk vaniljsocker
250 gram hallonkesella (1 burk)
(Det är även gott med vaniljkesella)

3-4 passionsfrukter, ju knögligare desto bättre!

HOW TO?

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt dem ligga i blöt i ca 5-10 minuter.

2. Koka upp grädden och sockret. När det fått ett uppkok, blanda ner vaniljsockret och de urkramade gelatinbladen.

3. Låt svalna några minuter och blanda därefter ner hallonkesellan.

4. Häll upp i shotsglas eller andra portionsskålar och ställ in i kylsåpet för att svalna. Är du orolig att panna cottan ska ta smak av något annat i kylskåpet kan du täcka över pannacottan med plastfolie.

5. Innan servering tar du ut pannacottan, delar passionsfrukten på hälften och gröper ur fruktköttet ovanpå panna cottan.

Lycka till!

Published: 2012-03-25 at 13:05:37


Det här mitt "vanliga recept" som jag använder när jag ska göra glass, eller Semi Freddo som det så fint heter, och denna gången är smaken underbart ljuvlig lavendel. Jag har aldrig gjort lavendelglass tidigare, det här var mitt första försök, och jag mumsade i mig den tillsammans med nygräddade frasvåfflor.

Inspirationen kom från två håll, urpsungligen från filmen "It's Complicated" där huvudrollsinnehavaren, som spelas av Meryl Streep, gör just lavendelglass men även från den otroligt duktiga tjejen som driver bloggen "Bara en kaka till". Ni har väl inte missat hennes blogg, otroligt inspirerande recept och fina bilder! Jag har alltid tänkt att "undrar hur den där lavendelglassen smakar" men aldrig kommit mig för att prova på det själv, men nu, nu kommer det blir mkt lavendelglass framöver kan jag säga! 

Den här glassen smakar mycket lavendel, utan att det för den skull känns parfymerat. För mig var det det precis lagom men vill man bara ha en liten touch, en liten nyans av lavendel, så föreslår jag att man halverar mängden lavendel och ökar mängden vanilj. Kanske även att du lyxar med äkta vaniljstång som "Bara en kaka till" har i sitt recept. 
 
Nåja, nu är det dags och börja göra glassen så att ni har något till era nygräddade frasvåfflor ikväll, eller hur? Tänkte väl det! :)

RECEPT - LAVENDELGLASS

4 ägg
4 dl grädde
2 tsk vanijsocker
1 dl lavendelsocker
Eventuellt lila karamellfärg/hushålls färg

HOW TO?

1.  Börja med att separera gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. OBS! Det är väldigt viktigt att det INTE kommer minsta spår av någon äggula i äggvitorna, då kommer du inte kunna vispa äggvitorna till ett fast skum.

2. Vispa upp ägggulorna med vaniljsocker samt hälften av lavendelsockret (0,5 dl) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner den i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande lavendelsocker till ett fast vitt skum. VÄND ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten.

3. Vill du att glassen ska ha lite "rippel av lila" här och där  tar du helt enkelt ut cirka 1 dl av glasen, blada ner 1 tsk lila karamellfärg och rör försiktigt tills allt blandat sig. Rör sedan ner din mörklila glassmet i resten av smeten, men rör bara lite grann, så att det bildast lila strimmor i lavendelglassen.
 
Så, nu är det bara att täcka glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och vänta en si sådär 3-4 timmar. Servera som den är, kanske till nygräddade våfflor!

Lycka till alla kära läsare!

Published: 2012-03-25 at 11:21:00



UPPDATERING: Här hittar du lavendelglass som du kan använda lavendelsockret till!

Lavendelsocker..mmm..det doftar helt gudomligt! Har du lavendel kvar i trädgården efter sommaren, låt den för guds skull inte bara stå där, ta in den och torka och gör sedan underbart lavendelsocker eller kanske lavendelglass. Om inte du vill torka och spara så hör av dig till mig, jag kommer gladeligen med sax och påse i högsta hugg. Jag bjussar på livliga diskussioner och lavendelglass som tack! ;)

Lavendelsocker kan användas i sockerkaka, kakor, cupcakes, macarons, glass, godis eller vad du än önskar. Perfekt gå-bort-present och ser sådär lagom härligt ut i en fin glasburk på köksbänken. Ett fint band och en handskriven lapp och du är hemma! Glasburken är från House Doctor och har hittat hem till mig från Nordljus.

Jag använder sockret till lavendelglassen som det snart (håll ut "Stjärnflocka") kommer recept på. Vill man ha en något mildare smak på glassen kan man minska mängden torkad lavendel till 2 msk istället för 0,5 dl.


DIY - LAVENDELSOCKER
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl torkad lavendel

HOW TO?

Mixa allt till ett fint pulver och sila sedan genom en finmaskig sil för att få bort eventuella hela blommor.

Klart! :D

Vill man kan man blanda i lila färg, men jag tyckte personligen inte det är nödvändigt även om sockret har en gråaktig ton, jag tycker att det känns mer genuint utan färgtillsats men smaken är som baken.  Väljer du att färga ditt socker lila blir sockret fuktigt och du måste lägga ut det på bakplåtspapper att torka i 24 timmar tills det blivit ordentligt torrt, annars möglar det!

Published: 2012-03-21 at 09:13:00








 De finns de i  min bekantskapskrets, jag ska inte peka ut någon, som fördrar frostingen före själva cupcaken.
Givetvis behöver man inte gå helt bananas med frostingen om man inte känner för det, men marängsmörkrämen är faktiskt riktigt god trots att det är just smörkräm.

Älskar man mörk choklad och hallon i kombination med varandra är detta ett måste.
Min "Raspberry Soft Serve" brukar jag göra till vaniljcupcakes också, speciellt på sommaren när jag längtar efter lite fräschare och friskare varianter.

Vill man ha en lite mindre söt frosting så uteslut florsockret och blanda bara i hallonen som de är.

Serveras med fördel till en kopp kaffe och gott sällskap. Personligen får jag riktigt vintagekänsla av cupcakesformarna och vill servera fikat med gamla porslinskoppar och broderade linneservetter. Men sen har ju jag en tendens att gå bananas när det gäller dukning och bakning också ;)

RECEPT - RASPBERRY SOFT SERVE CUPCAKE
ca 12 stk

Cupcake:
100 gram smör
1 dl grädde

1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hallon marängsmörkräm
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
0,5 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
0,5 msk citronjuice 
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram hallon - går bra med frysta men MÅSTE vara rumstempererade
0,25 dl florsocker

OBS! Det går enkelt att dubblera mängden frosting om man av ngn anledning vill baka fler cupcakes alternativt spara i kylen för framtida bak, smörkrämen håller sig väldigt länge!

HOW TO?

1. Smält smöret och dra kastrullen från plattan.

2. Blanda mjöl, kakao, salt pch bakpulver i en skål. Sikta gärna ingredienserna så att de blandar sig väl.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.

4. Vänd ner mjölblandningen och varva med det smälta smöret och grädde. Blanda till en jämn smet.

5. Fördela i cupcakesformar och grädda i mitten av ugnen 175 grader.

Låt svalna och gör din Hallon Marängsmörkräm dvs din "Raspberry Soft Serve")

6. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

8. Mät upp äggvita och citronjuice i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 107-110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum.

9. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

10. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

11. Under tiden blandar du hallonen med florsockret till en jämn massa och mosar bären.

11. När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner din rumstempererade hallon"sås" i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med hallonsmak.

Marängsmörkrämen håller sig ca 2 dagar i rumstemperatur men upp till 2 veckor i kylskåp!

Lycka till!!

Published: 2012-03-19 at 07:35:00






Krämig, len och fruktig, enkelt att göra och håller sig god i kylen hela helgen...om det finns kvar något så pass länge vill säga;)

Det är den där pajen man så att säga går och "jag tar bara en liten bit till" och hux flux (fråga INTE mig hur det gick till) så har halva pajen försvunnit...ouuups!
Ja, det hände faktiskt här i helgen för att varahelt ärlig. Dock lägger jag största skulden på min karl..han gillar min ananaspaj han.

En kopp kaffe och en bit ananaspaj i solen, såhär på vårkanten, säger då inte jag nej till.

Förklädet Åhléns: mkt bra mkt billigt :) Kökshandduk/"släng" med körsbärsblomor på: "La Shelf" från Nordljus.



RECEPT - PINEAPPLE CREAM PIE

3,5 dl krossade digestivekex (ca 3/4 av ett paket)
1 dl smält smör (ca 90 gram)

1 burk krossad ananas - 280 gram fruktkött
5 dl fet creme fraiche
1 rågad dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

175 grader
25-30 minuter

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader och hälll ut ananasen i en finmaskig sil för att fruktjuicen ska rinna av. Under tiden förgräddar du pajskalet.

2. Krossa digestivekexen, det går bra att använda en mixer för att finfördela dem. Mät upp 3,5 dl i en bunke.

2. Smält smöret och blanda de krossade digestivekexen till en smulig massa. Pressa ut i pajformen, använd baksidan av en matsked så går det lättare och kladdar inte lika mycket.

3. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen, på 175 grader, i ca ca 7 minuter.

Låt pajskalet svalna på galler.

4. Pressa, med en sked, mot den krossade ananasen så att eventuell överflödiga ananasjuice rinner bort. Ta ananasen och blanda med creme fraichen och strösockret.

5. Häll ut ananassmeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet, pajen ska ätas kylskåpskall.

Lycka till godingar!

Published: 2012-03-16 at 15:44:00


(bildkälla)
Det är ut till naturen jag vill...till gräs under fötterna, skog runt knuten, åkrar, ångar och sjöar..
Att det ska vara så svårt!

Vi letar och letar och letar...sen letar vi lite till, och jag börjar bli svettig av bara tanken på hus. Det är så mycket som ska stämma. Området och huset fasad är det viktigaste för mig, att riva ut hela interiören och väggar är inte en skrämmande tanke utan något jag längtar efter.

Jag längtar efter att få riva upp platmattor, få byggdamm i håret, leta fint kakel och bygga ett stort kök precis som jag och mannen vill själva.. Ett kök som gör det möjligt att bjuda hem vänner för stora och långa middagar. Ett hem som bjuder in till att sitta framför brasan med ett glas vin, äta god mat, bada bastu, ta ett dopp i sjön och njuta av livet helt enkelt..


Jag har alltid haft en förkärlek till vita eller vitgråa trägolv & trappor och mörkbruna takbjälkar och när Malena tidigare i veckan började lägga upp bilder på vita trappor och grårutiga golv kände jag hur "ha-begäret" vaknade till liv. 
Trots att vi letar som besatta har jag ändå inte tid att till fullo fokusera på husletandet och interiör..men den där kvinnan alltså..hon vet hur hon ska sukta och inspirera!! Och vips så satt jag i soffan och letade igen.. Spröjsade fönster, kakelugnar, fina trappor, symmeriska hus...ja ni hör ju själva..det är mycket som ska stämma!




 

Published: 2012-03-13 at 22:10:38



(uppdatering; fått frågor på glas och skeden ovan. Glaset är ett whiskeyglas från Kosta Boda, skeden är från House Doctor och finns att köpa på Nordljus.net)
 
Som utlovat kommer givetvis muscovadoglassen jag visade bild på tidigare. Det är inga stora portioner vi talar om och glassen serveras med fördel till en kula vanilj- och chokladglass.
Hyvla lite choklad över glassen och du är klar.

Det enda momentet som är lite bökigt är att man, om man inte har en glassmaskin, behöver röra runt i glassen kontinuerligt under några timmar. Men, om gästerna är på väg är man kanske ändå hemma och pysslar med andra förberedelser.

Moscovadosocker har en smak som närmast kan beskrivas som en blandning mellan kola och lakrits men smaken rundas av något när man använder den i mat eller bakverk, gentemot om man bara smakar en tesked av sockret rakt upp och ned.

Solen skiner där jag befinner mig, vinterjackan känns obekvämt varm, mina EMU's har fått flytta in i garderoben och det är barmark..jag tror till och med att jag hörde lite fågelkvitter på morgonkvisten!

Våren är här!


RECEPT - MUSCOVADOGLASS
4 små portioner

1 dl ljust muscovadosocker
5 äggulor

1,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos

HOW TO?

1. Börja med att vispa ihop äggulor och sockret till en fluffigare smet.

2. Koka därefter upp mjölk, grädde och glykosen i en tjockbottnad kastrull. Så fort blandningen fått ett uppkok drar du den från plattan.

3. Tillsist vispar du ner socker- och äggsmetten i mjölkblandningen tills dess att allt blandat sig väl.

4. Häll upp glssen i en tom plastubunke (som har ett lock) och låt svalna i vattenbad, ställ sedan in i frysen. Rör om då och då, cirka 1 gång i halvtimman, under ca 5 timmar (alternativt kör glassen i glassmaskin om du har en sådan. )

Servera med lite vanilj- och chokladglass, lite nötter och riven choklad.

Njut!

Published: 2012-03-09 at 11:13:00



Krämig, luftig med en underbart fyllig men ändå mjuk chokladsmak.......
Hur låter beskrivningen på den efterrätten?

Om jag drar den vanliga devisen att den är så oerhört enkel att göra, tror ni på mig då? 

Allt du behöver är choklad, jag använder mig av Odense 36%-ig mjölkchoklad, den är perfekt till den här efterrätten! Givetvis kan du väja en mörkare choklad, men jag tycker personligen att det blir lite "mycket" just i en mousse. Var gulliga och gör den inte på blockchoklad.. Receptet blir inte densamma med blockchoklad.
Så är det bara.

Det enda negativa är väl i så fall att den bör stå 2-3 timmar, eller över natten, i kylskåp. Men jag lovar att den är värd att vänta på!

Och vad behöver man då till det här undrar ni och börjar leta i skåpen! ;) 
Ja du inte så mycket faktiskt!


RECEPT - PLÄTTLÄTT CHOKLADMOUSSE
4 portioner

100 gram choklad
(jag rekommenderar verkligen den 36%-iga mjölkchokladen från Odense..å det bestämdaste..och nej jag är INTE sponsrad av Odense, jag tycker bara att den är absolut bäst)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 rågad tsk ljus muscovadosocker

HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig. 

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter. 

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare "massa" av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden tycker jag själv. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite luft i moussen.

5. Häll därefter upp i portionsskålar och ställ in i kylskåpet. Täck gärna med lite plastfolie så att ytan inte torkar på moussen. Det fungerar även väldigt bra att hällla upp moussen i mindre snapsglas eller liknande, som jag gjort på bilden. Perfekt substitut istället för en chokladpralin till kaffet!

Innan servering; Riv lite mörk och lite vit choklad över moussen och servera.
Njut!

Lycka till!

Published: 2012-03-08 at 18:35:00


Är det inte kul med bakverk eller godis man gjort själv som känns sådär proffsigt och som gärna genererar utrop som "har du gjort det här SJÄLV!???". Jo men lite härligt är det och även jag som bakar ganska mycket, okej okej...väldigt mycket, blir faktiskt lika varm i hjärtat varje gång det händer.

Det här är ett sånt recept.
Förhållandevis enkelt att göra själv, riktigt gott och ser proffsigt ut. Perfekt att servera efter maten till exempelvis kaffet. Du väljer precis den choklad du vill själv. Föredrar du ljusare choklad använd det, och föredrar du riktigt mörk 70-80% choklad så går det lika bra det med! :)

Jag använder alltid mer choklad än det går åt när jag tillverkar praliner. Varför? Jo för att det blir så mycket enklare att doppa din pralin i chokladen och du får ett mycket finare slutresultat som belöning. Det fina är att chokladen inte blir förstörd, det är bara att spara och värma på/temperera på nytt. Härligt va?? Så trots att det nog inte går åt mer än sisådär 170-200 gram choklad till mintgodisarna smälter jag ändå en större mängd just vid tillverkningen. Hur du vill göra bestämmer du själv.

Så, här kommer det..lite melodifestival godis eller kanske ngt gott till kaffet!

MINTCHOKLAD
ca 45 stk
 
1 äggvita
droppar pepparmyntsolja (finns på Apoteket)
ca 4,5 dl florsocker
250 gram choklad

kavel


Vispa upp äggvitan för hand, till ett mjukt skum, använd gärna en balongvisp då de vispar in mkt luft i äggvitan.
Droppa ner pepparmyntsoljan och blanda med äggvitan.

Rör/vispa ner lite florsocker i taget. När smeten börjar tjocka, byt ut vispen mot en sked/slev. Blanda i så pass mycket florsocker att det bildast en fast och smidig deg. Är äggvitan väldigt stor eller liten kan det angivna måttet med florsocker variera lite.

"Mjöla" bakbordet med florsocker och kavla ut din deg med hjälp av en kavel så att den är ca en halv centimeter tjock. Stansa ut små rundlar ca 2 cm i diameter. Knåda ihop resterna och kavla ut på nytt, precis som med en pepparkaksdeg eller liknande. Rundlarna torkar lite på ytan medan du arbetar men det gör ingenting alls, så bekymra dig inte över det.

Hacka chokladen och smät över vattenbad, vill du få finare finish tempererar du chokladen. Doppa mint-"rundlarna" i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper.

Klart :)

Förvara mintchokladen i kylskåp i en lufttät burk.

Lycka till godingar!

 

 

Published: 2012-03-07 at 12:59:00


Triple Chocolate Chip Cookies
...joråsåatt!

Ja jag vet inte vad mer jag kan säga, kakorna talar för sig själva! Receptet har sitt ursprung hos en god vän, men efter lite funderande ändrade jag några småsaker, bland annat mängden choklad och vips så var det här kakreceptet fött! En storfavorit hos i allafall oss!

Kakdegen ska vila i ca 24 timmar i kylskåp så lite framförhållning är bra att ha, men det är väl värt väntan! De blir riktigt stora caké-kakor som har en knäckig krispighet i kanterna men är underbart sega och lite mjuka i mitten.

Du kan givetvis välja den "ratio" du själv önskar när det gäller mängd vit, ljus och mörk choklad bara det tillsammans blir 300 gram. Ju mer vit och ljus choklad du väljer ju sötare och mer kola-knäckig kommer din kaka att bli. När kakan legat och gottat sig i kylen tar du ut den och delar i 2 delar, rulla därefter degen till bollar och placera ut 5 på varje plåt, platta till dem ytterst lite, bara så att de "fäster" mot plåten bättre.

Jag tar ut mina kakor efter en sisådär 13,5 minut, då blir de lagom sega och smakar både choklad och lite knäckig kola på en och samma gång. När kakorna är färdiggräddade, ta ut dem och låt dem ligga kvar på plåten någon minut, de är nämligen mjuka när de kommer ur ugnen (men det är precis som det ska vara). Ta därefter en stekspade och lyft kakan från plåten till ett ugnsgaller och låt svalna helt innan du börjar mumsa ;) Personligen tycker jag kakorna är godast dagen efter när de svalnat helt och liksom "satt sig".
Men.....det är ju det där med att orka vänta tills dagen efter............. :P

Jaja vi får väl se om ni har bättre karaktär än mig när det kommer till väntandet! 
Här kommer receptet!

RECEPT - TRIPLE CHOCOLATE CHIP COOKIES 
20 stk kakor (stora)
Ugn; 180 grader

200 g osaltat smör, rumstempererat

200 g ljust muscovadosocker
125 g strösocker
1 ägg
325 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
300 g choklad (du kan välja som du vill, 100 gram av varje eller bara mörk choklad. Jag brukar välja följande, tycker att det blir bäst och inte för sött. 110 gram mörk, 100 g vit och 90 gram mjölk)



Ta det ugnstempererade smöret och dela det i mindre bitar. Lägg smör, muscovadosocker och strösocker i en skål och vispa ihop det till en krämig massa. Häll ner vaniljsockret och ägget ovh vispa lite till.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och blanda ner det i socker- och smörmassan, blanda noga. Grovhacka chokladen och blanda ner det i degen, jag brukar faktiskt använda mig av händerna för att få chokladen ordentligt utblandad i degen.

Plasta in degen i plastfolie och låt den gotta sig i kylen i 24 timmar. 

***Dagen efter***
Dela degen i 20 delar med en kniv. Rulla till kompakta bollar med händerna, jag brukar ta hjälp av en sked för att presa ihop degen, det är enklare så. Placera ut 5 bollar på varje plåt och tryck till dem lätt. 

Grädda på 180 grader i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter. De ska inte bli särskilt bruna i ugnen mer än en nyansskillnad precis i kanterna. Blir de brungräddade blir de istället krispiga och inte alls sådär sega och goda som i allafall jag älskar!

Lycka till! ;)

 

 

Published: 2012-03-06 at 16:22:00


Mmmm.............

Kladdigt-deluxe ska det va när det kommer till kladdkaka tycker jag, annars kan jag lika gärna hoppa över hela grejjen. Ibland får jag höra att "min kladdkaka blir inte bra" vilket alltid brukar handla om att den tas ut ur ugnen på tok för sent, och eftersom kakan går på eftervärme och "sätter sig" när den blivit kall så blir den också mindre kladdig efter ett tag.

Dessutom är en lite FÖR KLADDIG kladdkaka (kan den vara för kladdig?!!! Ja men om den liksom rinner iväg kanske den kan vara för kladdig då..okej..) mycket godare än en lite FÖR TORR kladd(intelängre)kaka.

Jag tar alltid ut min kladdkaka när den blivit färdig på ytan, innehållet är jag mindre intresserad av om det är färdigt eller inte..och det blir i princip alltid bra. Ett tips är att bröa formen med något annat än ströbröd, för ärligt, hur spännande är ströbröd rent smakmässigt? Nej precis, inte mycket va..

Jag använder mig av kokos både för att det är fint men för att det ger en liten smak av kokos. Sen kan man ju alltid rosta lite kokos och strö över kladdkakan och grädden vid servering.
Mums om du frågar Mary!

Då kör vi, är det chokladbonanza så är det!!

RECEPT - KLADDIG KLADDKAKA
100g smör
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt

smör och kokosflingor till att "bröa" formen

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form (gärna en med löstagbar kant), använd gärna något annat än ströbröd, exempelvis kokos.

2.  Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.

3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, sikta gärna både mjöl och kakao innan du blandar dem med varandra.

4. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt, blanda därefter ner smör och mjölblandning om vartannat. Vänd ner ingredienserna i ägg- och sockersmeten.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter om du vill ha den kladdig, några minuter längre om du föredrar en mindre kladdig kladdkaka.

Låt svalna och servera med rostad kokos (rosta i torr och het stekpanna) och lättvispad grädde eller en kula vaniljglass!

Lycka till!

Published: 2012-03-06 at 08:22:00






Väldigt vackra maränger att ställa fram till fikat, hos oss hinner de inte stå framme så länge tyvärr. Gifter sig väldigt bra med kaffe eller en stor kopp te.

Maränger är ju väldigt söta och jag rekommenderar därför att man använder sig av mörk choklad för att bryta av mot det söta. De här marängerna ser proffsiga ut men är egentligen ganska lätta att lyckas med. Det är lätt att man låter sig luras av temperaturer, digitaltermometrar och vattenbad men när man väl provar märker man att det inte är så svårt ändå. Lite socker och ägg, vispa över vattenbad tilll en viss temperatur och fortsätt vispa utan vattenbad tills det svalnat. Blanda med smält choklad och grädda i ugnen. Klart!

Bra, då kör vi då ;)

RECEPT - SEGA CHOKLADMARÄNGER
10-12 stk

4 äggvitor
2,5 dl socker
60 gram mörk choklad (70%)

HOW TO?

1. Värm ugnen till 150 grader eller 130 grader om du använder dig av varmluftsugn. Jag föredrar verkligen varmluft när det gäller de här marängerna så har du varmluftugn, använd den. Då kan du dessutom stoppa in 2 plåtar i ugnen på en och samma gång.

2. Du ska vispa äggvitan över ett vattenbad, så se till att den bunke du ska använda fungerar bra över en kastrull med vatten. Ta fram en kastrull och fyll med lite vatten och kontrollera att bunken inte nuddar vattenytan när den placeras över kastrullen.

3. Mät upp sockret i en skål och häll ner äggvitorna i en bunke. Placera bunken med äggvitorna över vattenbadet(vattnet ska bara sjuda, inte koka) och vispa äggvitorna till ett fastare skum. Vispa ner lite socker i taget under konstanst vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den når 60-65 grader, du behöver använda dig av en digital termometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa marängen tills den kallnat. Du känner att marängen kallnat helt när bunken känns rumstempererad/sval.

5. När marängen svalnat hackar du chokladen och smälter den över vattenbad eller i microvågsugn. Blanda därefter ner den smälta chokladen i marängen, men blanda inte så noga utan rör bara runt några varv med en slickepott.

6. Klicka ut marängen på 2 plåtar och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, de är godast när de fortfarande är sega i mitten.

Lycka till!

Published: 2012-03-05 at 07:53:00


Mmmm....chokladbiskvier.

En klar favorit hos undertecknad. De är både urgoda att äta och enkla att tillaga, dessutom går de att variera efter egen smak och tycke. Mörk choklad rakt igenom, ljusare smörkräm men mörk choklad att doppa i eller kanske mörk chokladkräm och vit choklad ovanpå?

Jag brukar variera mig en hel del när det gäller biskvier men är det chokladbonanza så är det..och jag valde därför mörkare chokladkräm och 70% chokladöverdrag. Vill du ha ljusare chokladbiskvi, halvera mängden kakao till chokladkrämen och/eller välj ljusare choklad att doppa biskvierna i. 

Chokladbonanzan är härmed officiellt igång!
 
RECEPT - CHOKLADBISKVIER
40 stk

Mandelbottnar:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
(eventuellt 2 msk strösocker)

Smörkräm;
150 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
2 msk kakao
ca 1,5 dl florsocker

200 gram mörk choklad (70%-ig)

HOW TO?

1. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitorna. Det är bra om du vispar upp äggvitorna lite för hand, bara i några sekunder , då blir de lättare att arbeta med. Jag brukar faktiskt blanda med händerna tills dess att "smeten" är jämn och jag känner att äggvitan blandat sig helt med mandelmassan.

2. Forma till små bollar och platta till dem något på ovansidan, placera på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna på galler.

3. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, fyll en spritspåse med rund tyll och låt smörkrämen stelna något i kylskåp innan du börjar spritsa ut på mandelbottnarna (vill du inte spritsa går det bra att bre ut smörkrämen över bottnarna också)

4. Spritsa smörkräm på mandelbottnarnas undersida (alltså den sida som varit mot plåten) och lägg dem på en bricka. Ställ in i kylskåp medan du smälter chokladen.

5. Hacka chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad (du kan temperera chokladen om du så önskar) eller i microvågsugn. Blanda ut chokladen med 1 tsk rapsolja (eller annan smak och luktfri matolja) för smidigare konsistens.

6. Ta ut biskvierna ur kylskåpet och doppa dem i den smälta chokladen, låt stelna i rumstemperatur. Du doppar endast halva biskvin i chokladen, dvs den smörkrämstäckta delen.

Biskvierna trivs bäst i kylskåp och de går utmärkt att frysa (tyvärr kan man utan problem äta dem halvfrysta också...ni inser själva hur jag vet detta.........)

Sådär, nu är det bara ställa sig och baka då.. 
Lycka till!