slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2012-03-31 at 11:02:00


Idag är det lördag, underbara lördag! Vilken vecka det varit för mig, jag har inte alls hunnit med att blogga som jag velat men jag får ta igen det nästa vecka..eller vad säger ni ;)

Jag har fått några frågor om jag inte ska blogga om påsken och påskmat/godis/dekorationer och GIVETVIS ska jag det! Det kommer nästa vecka, påsken är ju trots allt inte här ännu!

Men, idag får jag besök och det vankas Italienskt. Lite antipasto, lite lasagne med mycket lagrad ost, färsk babyspenat, kycklingfiléer och lite vitt vin. Till efterrätt blir det tiramisu, jag älskar tiramisu (iaf min egen)!

Väldigt lätt att göra och kan förberedas långt innan gästerna kommer, perfekt med andra ord!

Recept kommer imorgon, för nu måste jag springa in till köket och börja med alla förberedelser. Och så måste ju någon damma också, ser att vår ryska samovar (på bilden, köpt i en antikvitetsbutik för ungefär 10 år sedan) är alldeles dammig. Har hört det ryktas om att min karl hemskt gärna dammar av den, ska gå och ta ett snack med honom!

Ha en fantstisk lördag allihopa, och håll ut, imorgon och hela nästa vecka kommer vara FULL med recept och tips!


Published: 2012-03-29 at 19:36:00


Det här är inte världens bästa film, men det är en ganska så underhållande film, speciellt om man läser mat- och/eller bakbloggar eller själv kanske driver en sådan blogg!

Det är många "ja men lite sådär är det" och några riktigt hjärtliga gapskratt, i alla fall var det så för mig när jag såg filmen. 

När vi tittat klart blev mannen så fascinerad av hela conceptet som filmen handlar om, för den är baserad på en sann historia, att han gick ut på nätet och klickade hem boken som är utgångspunkten i filmen. "Masering the Art of French Cooking".

Jaha ja...förväntar han sig att jag ska börja laga mig igenom boken, från första till sista sidan nu? Hmmm..

Om ni någon gång ser filmen så ska ni veta att ungefär sådär är det hemma hos mig..mer eller mindre. Det finns som sagt många igenkänningsmoment. Bland annat var och är det fortfarande så otroligt glädjande att ni kommer hit varje dag och varje vecka, ni är verkligen så härligt underbara alla ni där ute, som kommenterar så fint och ger mig så mycket tillbaka! Ni är verkligen världens finaste läsare!

Och jo, jag blir och är faktiskt sådär dedikerad och fokuserad när det gäller matlagning och bakning. Vissa kanske skulle säga att jag är lätt manisk, jag kallar det passion och kärlek. Och när det inte blir som jag vill, jo, då hackar jag lök/gör macarons/bakar cupcakes/benar ur en fisk tills att jag får perfekt resultat! Och mannen skrattar, skakar på huvudet men accepterar mitt stora intresse och passion även om han nog ibland tycker att jag lagar mat och bakar utan någon som helst rim och reson.

Men..sån är jag, det är bara att gilla läget ;)
Kanske har ni också något ni verkligen känner en enorm passion för, det kanske inte behöver vara matlagning eller bakning. Oavsett vad det är så tycker jag att du ska bejaka och förlora dig helt i din passion. Det är underbart att få hänge sig åt sin passion, det ger livslust och energi och kanske gör du både en och två nya bekantskaper genom ditt intresse!

Nu ska jag iväg till affären och förbereda maten inför helgen, det gäller att ha framförhållning! I helgen blir det nämligen finbesök och jag ska bjuda på Italienskt. Tiramisu är en av härligheterna som står på menyn så jag hoppas att du tycker lika mycket om italienskt som jag gör!

Kram på er godingar!


Published: 2012-03-28 at 16:30:49




Är det någon gång man kan gå helt bananas med färger på macarons är det väl ändå kring påsk!
Jag brukar ofta ta fyllning och skal ton-i-ton men kring påsk, då går jag all in på färgfronten!

De finaste och MINST SKÖRA macaronsen får du genom att använda ett recept med sockerlag. Det recept jag använder mig av hittar du HÄR.

Det är faktiskt en fin påskdessert eller påskfika och tillsammans med ett gäng tulpaner i någon härlig färg, gult, rosa eller kanske lila, så ser bordet väldigt "påskigt" ut utan att du behöver köpa varken nya dukar, servetter, eller dyra och avancerade påskdekorationer.

Jag kommer komma med lite mer påsktips allteftersom vi närmar oss påsk, bordsdukning, färga ägg, fler påskefterrätter och tips till påskmiddagen.

De här macaronsen har jag färgat med grön karamellfärg och smeten är en vaniljsmörkräm enligt följande recept och räcker till en sats av min macaronssmet.

RECEPT - VANILJSMÖRKRÄM
 
80 gram osaltat smör
0,5-0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljessens (eller 2 tsk äkta vaniljsocker)
1 äggula
några droppar gul karamellfärg

HOW TO?

1. Se till att smöret är rumstempererat innan du börjar.

2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen förutom färgen, använd gärna en elvisp. Börja med att ta 0,5 dl florsocker och lägg till mer om du vill ha en sötare smörkräm. Blanda till sist ner några droppar gul karamelfärg.

Klart! :)

Glöm inte att dina macarons är godast om de får gotta sig med smörkrämen i 1-2 dar innan du äter dem.
De går bra att frysa men de går lätt sönder om de är frysta, så hantera dem varsamt!

Lycka till!


Published: 2012-03-27 at 15:45:00





Choklaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad...choklaaaaad I tell ya! Och mint! Chokladigt, kladdigt (Chokladdigt....ja vilket bra ord! Helt galet CHOKLADDIGT, krämigt, smälter i munnen och kommer garanterat att få stående ovationer på påskmiddagen!

Receptet är inte mitt men jag rekommenderar å det bestämdaste att ni provar att baka den. Helt. Sjukt. God.

Receptet hittar ni enklast genom att gå in på bloggen "Bara en kaka till" och letar under kategorin "efterrätter" alternativt googlar "bara en kaka till mintchokladkaka". 

Själv ska jag ta mig en (till) bit av kakan, lite lättvispad grädde, en stor kopp kaffe och jobba lite på bloggen.  
Psst! Glöm inte tävlingen där du kan vinna vackra koppar från Rörstrand. Inte allt för stor konkurrens så chansen att vinna är med andra ord STOR! :)

Ha en skön eftermiddag!

 


Published: 2012-03-26 at 18:32:00




Snart är det Påsk, fattar ni..det är Påsk och i och med det är det faktiskt VÅR!
Jag känner ett så enormt stor glädjerus, det är så mycket spännande som händer och det spritter verkligen i kroppen!

I och med påsk och vår är det väl ändå dags för mitt första Påsktips tycker jag....eller vad säger ni?

Den här efterrätten passar utmärkt till påskmiddagen, enkel, god och inte sådär fasligt tung vilket i alla fall jag tycker är bra eftersom man ofta känner sig ganska så däst efter all påskmat (och påskgodis så klart!). Efterrätten är krämig, mjuk och luftig och en precis lagom vårig blandning av fräsch och fruktig!

Den passar även en Afternoon Tea, efterrättsbuffé eller som en helt "vanlig" efterrätt som avslutning på en tyngre middag.

Urspungligen fick jag idén från Arlas eget recept men jag har förändrat det lite med bland annat ökad mängd gelatin, mindre mängd socker och liten touch av vaniljsocker! Ska du äta dem om bara några timmar (de måste vila 3-4 timmar i kylen, så att de stelnar, innan de serveras) är det bäst att ta 1 1/4 gelatinblad, ska du servera dem först dagen efter räcker det med 1 gelatinblad.

RECEPT - MINIPANNACOTTA med PASSIONSFRUKT
8 stk minipannacotta (i snaps/shots-glas)

1 1/4 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde.
1,5 tsk socker
0,5 tsk vaniljsocker
250 gram hallonkesella (1 burk)
(Det är även gott med vaniljkesella)

3-4 passionsfrukter, ju knögligare desto bättre!

HOW TO?

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt dem ligga i blöt i ca 5-10 minuter.

2. Koka upp grädden och sockret. När det fått ett uppkok, blanda ner vaniljsockret och de urkramade gelatinbladen.

3. Låt svalna några minuter och blanda därefter ner hallonkesellan.

4. Häll upp i shotsglas eller andra portionsskålar och ställ in i kylsåpet för att svalna. Är du orolig att panna cottan ska ta smak av något annat i kylskåpet kan du täcka över pannacottan med plastfolie.

5. Innan servering tar du ut pannacottan, delar passionsfrukten på hälften och gröper ur fruktköttet ovanpå panna cottan.

Lycka till!


Published: 2012-03-25 at 13:05:37


Det här mitt "vanliga recept" som jag använder när jag ska göra glass, eller Semi Freddo som det så fint heter, och denna gången är smaken underbart ljuvlig lavendel. Jag har aldrig gjort lavendelglass tidigare, det här var mitt första försök, och jag mumsade i mig den tillsammans med nygräddade frasvåfflor.

Inspirationen kom från två håll, urpsungligen från filmen "It's Complicated" där huvudrollsinnehavaren, som spelas av Meryl Streep, gör just lavendelglass men även från den otroligt duktiga tjejen som driver bloggen "Bara en kaka till". Ni har väl inte missat hennes blogg, otroligt inspirerande recept och fina bilder! Jag har alltid tänkt att "undrar hur den där lavendelglassen smakar" men aldrig kommit mig för att prova på det själv, men nu, nu kommer det blir mkt lavendelglass framöver kan jag säga! 

Den här glassen smakar mycket lavendel, utan att det för den skull känns parfymerat. För mig var det det precis lagom men vill man bara ha en liten touch, en liten nyans av lavendel, så föreslår jag att man halverar mängden lavendel och ökar mängden vanilj. Kanske även att du lyxar med äkta vaniljstång som "Bara en kaka till" har i sitt recept. 
 
Nåja, nu är det dags och börja göra glassen så att ni har något till era nygräddade frasvåfflor ikväll, eller hur? Tänkte väl det! :)

RECEPT - LAVENDELGLASS

4 ägg
4 dl grädde
2 tsk vanijsocker
1 dl lavendelsocker
Eventuellt lila karamellfärg/hushålls färg

HOW TO?

1.  Börja med att separera gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. OBS! Det är väldigt viktigt att det INTE kommer minsta spår av någon äggula i äggvitorna, då kommer du inte kunna vispa äggvitorna till ett fast skum.

2. Vispa upp ägggulorna med vaniljsocker samt hälften av lavendelsockret (0,5 dl) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner den i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande lavendelsocker till ett fast vitt skum. VÄND ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten.

3. Vill du att glassen ska ha lite "rippel av lila" här och där  tar du helt enkelt ut cirka 1 dl av glasen, blada ner 1 tsk lila karamellfärg och rör försiktigt tills allt blandat sig. Rör sedan ner din mörklila glassmet i resten av smeten, men rör bara lite grann, så att det bildast lila strimmor i lavendelglassen.
 
Så, nu är det bara att täcka glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och vänta en si sådär 3-4 timmar. Servera som den är, kanske till nygräddade våfflor!

Lycka till alla kära läsare!


Published: 2012-03-25 at 11:21:00



UPPDATERING: Här hittar du lavendelglass som du kan använda lavendelsockret till!

Lavendelsocker..mmm..det doftar helt gudomligt! Har du lavendel kvar i trädgården efter sommaren, låt den för guds skull inte bara stå där, ta in den och torka och gör sedan underbart lavendelsocker eller kanske lavendelglass. Om inte du vill torka och spara så hör av dig till mig, jag kommer gladeligen med sax och påse i högsta hugg. Jag bjussar på livliga diskussioner och lavendelglass som tack! ;)

Lavendelsocker kan användas i sockerkaka, kakor, cupcakes, macarons, glass, godis eller vad du än önskar. Perfekt gå-bort-present och ser sådär lagom härligt ut i en fin glasburk på köksbänken. Ett fint band och en handskriven lapp och du är hemma! Glasburken är från House Doctor och har hittat hem till mig från Nordljus.

Jag använder sockret till lavendelglassen som det snart (håll ut "Stjärnflocka") kommer recept på. Vill man ha en något mildare smak på glassen kan man minska mängden torkad lavendel till 2 msk istället för 0,5 dl.


DIY - LAVENDELSOCKER
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl torkad lavendel

HOW TO?

Mixa allt till ett fint pulver och sila sedan genom en finmaskig sil för att få bort eventuella hela blommor.

Klart! :D

Vill man kan man blanda i lila färg, men jag tyckte personligen inte det är nödvändigt även om sockret har en gråaktig ton, jag tycker att det känns mer genuint utan färgtillsats men smaken är som baken.  Väljer du att färga ditt socker lila blir sockret fuktigt och du måste lägga ut det på bakplåtspapper att torka i 24 timmar tills det blivit ordentligt torrt, annars möglar det!


Published: 2012-03-24 at 19:41:33


Det är väldigt enkelt att göra sin egen våffelsmet, så därför finns det faktiskt ingen anledning att köpa färdig. Jag har provat olika recept men det här är det absolut enklaste och godaste. Nyttigt....näeee inte direkt. Gott...ja väldigt!

Jag brukar alltid börja med att servera en eller två matigare våfflor innan vi går på sylt-grädd-glass-våfflorna. Detta innebär att jag istället för sylt och glass serverar en klick creme fraiche, finhackad rödlök och lite rom till våfflorna. Underbart gott och fungerar även som förrätt till en middag.

Vi fuskstarade lite med våfflor redan idag, trots att det är imorgon det smäller. De första var rom- och gräddfilsvarianten, de andra serverades men ljuvligt god (hemmagjord) lavendelglass,.

Recept på lavendelglassen kommer imorgon..
Nu: frasvåfflor!

RECEPT - FRASVÅFFLOR

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl isvatten
2 dl mjölk 3%
110 gram smör

HOW TO?

1. Smält smöret.

2. Blanda mjöl och bakpulver.

3. Rör ut isvattnet med mjölet, blanda sedan ner mjölken och rör ner tillsist ner det smälta smöret.

4. Låt våffelsmeten vila i kylskåpet i 30 minuter innan du gräddar dem.

Njut med en kula glass, lite vispad grädde och kanske lite blåbärssylt eller gör en förrättsvåffla och njut den med en klick creme fraiche, hackad rödlök och lite rom. Mums!

Lycka till!


Published: 2012-03-24 at 10:39:00


Morgonen startade med stora koppar kaffe i "fönstret" medan mannen stekte frukostplättar och någonstans där bestämde jag mig för att idag..idag ska jag göra så lite som möjligt! En total slappardag!

Den här lördagen innebär därför soffläge, en av mina favoritfilmer, jag älskar feel good-filmer och "It's complicated" har jag säkertsett  ett tiotal gånger. Sen blir det egen tillverkning av Lavendelglass och Lavendelsocker där den sistnämnda är en perfekt gå-bort-present. Personligt, enkelt och går att använda på många olika sätt! Recept kommer givetvis senare!

Tips gällande lavendel. 
Vill ni använda Lavendel i bakning eller matlagning, glöm inte att stöta den i en mortel först, då kommer smaken fram ordentligt och er kreation kommer bli precis sådär god som ni hoppats på!

I övrigt tänkte jag mest pilla navelludd, fundera på påskmat, läsa alla mina favoritbloggar och kanske titta på en till feel good-film eller tre.

Härlig lördag på er allihopa!


Published: 2012-03-21 at 09:13:00








 De finns de i  min bekantskapskrets, jag ska inte peka ut någon, som fördrar frostingen före själva cupcaken.
Givetvis behöver man inte gå helt bananas med frostingen om man inte känner för det, men marängsmörkrämen är faktiskt riktigt god trots att det är just smörkräm.

Älskar man mörk choklad och hallon i kombination med varandra är detta ett måste.
Min "Raspberry Soft Serve" brukar jag göra till vaniljcupcakes också, speciellt på sommaren när jag längtar efter lite fräschare och friskare varianter.

Vill man ha en lite mindre söt frosting så uteslut florsockret och blanda bara i hallonen som de är.

Serveras med fördel till en kopp kaffe och gott sällskap. Personligen får jag riktigt vintagekänsla av cupcakesformarna och vill servera fikat med gamla porslinskoppar och broderade linneservetter. Men sen har ju jag en tendens att gå bananas när det gäller dukning och bakning också ;)

RECEPT - RASPBERRY SOFT SERVE CUPCAKE
ca 12 stk

Cupcake:
100 gram smör
1 dl grädde

1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hallon marängsmörkräm
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
0,5 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
0,5 msk citronjuice 
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram hallon - går bra med frysta men MÅSTE vara rumstempererade
0,25 dl florsocker

OBS! Det går enkelt att dubblera mängden frosting om man av ngn anledning vill baka fler cupcakes alternativt spara i kylen för framtida bak, smörkrämen håller sig väldigt länge!

HOW TO?

1. Smält smöret och dra kastrullen från plattan.

2. Blanda mjöl, kakao, salt pch bakpulver i en skål. Sikta gärna ingredienserna så att de blandar sig väl.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.

4. Vänd ner mjölblandningen och varva med det smälta smöret och grädde. Blanda till en jämn smet.

5. Fördela i cupcakesformar och grädda i mitten av ugnen 175 grader.

Låt svalna och gör din Hallon Marängsmörkräm dvs din "Raspberry Soft Serve")

6. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

8. Mät upp äggvita och citronjuice i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 107-110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum.

9. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

10. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

11. Under tiden blandar du hallonen med florsockret till en jämn massa och mosar bären.

11. När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner din rumstempererade hallon"sås" i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med hallonsmak.

Marängsmörkrämen håller sig ca 2 dagar i rumstemperatur men upp till 2 veckor i kylskåp!

Lycka till!!


Published: 2012-03-20 at 07:08:00



Så undrar man ju onekligen..hur besvärligt är det? Egentligen?
Någon som har erfarenhet av husbyggande?

Ja och varför har vi nu börjar fundera på husbygge kan man ju undra? Jo, det beror på att vi hittat flera tomter med nära till både natur och vatten. Sådär nära att det nästan är inpå knuten...men tyvärr har vi inte hittat något hus. A
lla fina hus vi hittat har  nämligen ett av följande två problem (ibland har de båda problemen samtidigt också): de är inte så mysigt område med varken skog eller vatten nära, alternativt så är det möggel och ruttet vart man än tittar.
Lösning: att bygga själv!
Hur svårt kan det vara....när man läser på hemsidorna verkar det lite som att bygga en enorm "Billy Bokhylla" från Ikea..och alla vet ju hur enkelt det är!!

Frågor på det?

Bilder från Finndomohem


Published: 2012-03-19 at 07:35:00






Krämig, len och fruktig, enkelt att göra och håller sig god i kylen hela helgen...om det finns kvar något så pass länge vill säga;)

Det är den där pajen man så att säga går och "jag tar bara en liten bit till" och hux flux (fråga INTE mig hur det gick till) så har halva pajen försvunnit...ouuups!
Ja, det hände faktiskt här i helgen för att varahelt ärlig. Dock lägger jag största skulden på min karl..han gillar min ananaspaj han.

En kopp kaffe och en bit ananaspaj i solen, såhär på vårkanten, säger då inte jag nej till.

Förklädet Åhléns: mkt bra mkt billigt :) Kökshandduk/"släng" med körsbärsblomor på: "La Shelf" från Nordljus.



RECEPT - PINEAPPLE CREAM PIE

3,5 dl krossade digestivekex (ca 3/4 av ett paket)
1 dl smält smör (ca 90 gram)

1 burk krossad ananas - 280 gram fruktkött
5 dl fet creme fraiche
1 rågad dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

175 grader
25-30 minuter

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader och hälll ut ananasen i en finmaskig sil för att fruktjuicen ska rinna av. Under tiden förgräddar du pajskalet.

2. Krossa digestivekexen, det går bra att använda en mixer för att finfördela dem. Mät upp 3,5 dl i en bunke.

2. Smält smöret och blanda de krossade digestivekexen till en smulig massa. Pressa ut i pajformen, använd baksidan av en matsked så går det lättare och kladdar inte lika mycket.

3. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen, på 175 grader, i ca ca 7 minuter.

Låt pajskalet svalna på galler.

4. Pressa, med en sked, mot den krossade ananasen så att eventuell överflödiga ananasjuice rinner bort. Ta ananasen och blanda med creme fraichen och strösockret.

5. Häll ut ananassmeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet, pajen ska ätas kylskåpskall.

Lycka till godingar!


Published: 2012-03-18 at 17:47:00



~En ständig återkommande favorit hos undertecknad~

Hoppas ni haft en härlig söndag allihopa!


Published: 2012-03-18 at 12:56:59


Krämig, ugnsbakas chèvrelax, sötpotatis med rosmarin, creme fraiche, kösbärstomater och basilikaolja en vanlig vardag?
Ja men vet ni vad...det är faktiskt så det borde vara och det precis så du kan ha det  din vardag. Visst, några minuter längre än snabbpasta och stekt falukorv, det kanske det tar, men inte så många minuter som du tror, det kan jag lova dig!

För eftersom laxen och sötpotatisen gottar sig i ugnen helt på egen hand, kan du under tiden göra basilikaolja, dela några tomater och vispa upp lite creme fraiche. OCh vet du..sen är det klart!
Jag skulle uppskatta att det tar ungefär 30-40 minuter att laga den här rätten och då är 30 av de minuterna den tid det tar för laxen och sötpotatisen att bli färdiga i ugnen. Tid du kan spendera i soffan med en tidning, prata med dina barn, be om en fotmassage av din partner, leta navelludd eller kanske ta en skön, varm dusch efter en hård arbetsdag.

Sötpotatis (och eventuellt morötter) tycker jag passar utmärkt till lax oxh den salta chèvren. Jag brukar låta den får ganska mkt färg i kanterna eftersom jag tycker den smakar godast då. Dela inte sötpotatisen i små små bitar, trots de stora klyftorna kommer de bli mjuka och klara väldigt snabbt! Som tillbehör tar jag en sallad eller lite tomater, basilikaolja och lite uppvispad creme fraiche som pga av sin neutrala smak passar utmärkt till denna rätt.

Eftersom ni förmodligen fortfarande tvivlar på att det tar så pass kort tid som det gör, så är det lika bra att vi kör igång!

RECEPT - KRÄMIG, UGNSBAKAS CHÈVRELAX med SÖTPOTATIS
4 port

4 bitar (gärna färsk) lax, ca 150-180 gram per port.
(givetvis ska den vara tinad)
4-5 sötpotatisar
(alt. 2-3 sötpotatisar och 4 stora morötter)
olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk rosmarin

3 msk creme fraiche
100 gram chèvre
1 krm grovmalen svartpeppar

1 basilikaplanta
ca 3 msk olivolja
1 nypa salt

1 burk creme fraiche - den fetare varianten
körsbärstomater eller kvisttomater

HOW TO?

1. Sätt ugnen på ca 220 grader.

2. Placera laxfiléerna i en ugnssäkerform (du kan gnida lite rapsolja i botten så fastnar inte laxbitarna), skala sötpotatisen och dela varje potatis i 6 klyftor och lägg dem i en annan ugnssäker form. Har du inte två som får plats i ugnen på en och samma gång går det bra att använda sig av en plåt. Placera bara fisken på ena sidan och potatisen på andra av plåten.

3. Blanda creme fraiche, chèvre och svartpeppar och bred ut över laxen. Ringa olivolja, salt och rosmarin över sötpotatisen och "gnid runt" potatisen med olja och kryddor. 

4. In i ugnen med lax oxh sötpotatis i ca 20-30 minuter.

Under tiden delar du tomaterna och gör basilikaoljan.

5. Basilikaoljan gör du genom att plocka loss alla blad på basilikan, lägga i en mixer med 3 msk olivolja och helt enkelt mixa tills att basilikan är mixat sönder till små pyttebitar och du har en grön basilikaolja. Smaka av med salt.

Jaa...näe..om man skulle gå och ta sig den där duschen då...

Lycka till!


Published: 2012-03-16 at 19:42:42


Den här pastan serverades jag en härlig kväll hos en vacker kvinna som heter Maria.
Hon lagade underbara protugisiska mojitos (mojito är min absoluta, hands down, favoritdrink) och bjöd oss på en sagolikt pasta som var så otroligt god sin enkelhet till trots.
Jag har bara förändrat en liten del och det är att jag rosat pinjenötter och blandar ner i salladen. De ger en nötighet och ett ökat tuggmotstånd, dessutom tar de fram nötigheten i ruccolan.

Det här är den pastan du slänger ihop när du inte orkar vänta på att färskpotatis ska småputtra i en timma, den kvällen när du får oväntat besök och inte vill stå timmar i köket, den kvällen när du och din kära vill äta något gott men ändå okomplicerat eller den där kvällen när du får många vänner på besök och helst inte vill stå och svettas i köket medan du lagar mat och 10 personer. 

Men ikväll lagade jag den mest av allt för att jag önskade en liten guldkant på vardagen!

Det är lite hur som haver med det här receptet. Om du av någon anledning vill slänga ner hela ruccola paketet i salladen så gör för all del det. Det här är mina mått, men känner du att du vill häva i mer eller mindre av något är det bara tuta och köra! :)
Ett måste är kopiösa mängder av färskriven parmesanost!
 Ställ gärna fram hela parmesanosten och ett rivjärn och låt gästerna riva den mängd parmesanost de själva önskar.

RECEPT - SUPERSNABB LYXPASTA
2 stora portioner (eller tre små)

1 paket färsk tortellini (250 gram), ex ricotta & spenat-smak
   120 gram parmaskinka (ca 1 normalstort paket)
1 stor näve ruccola (ca 40 gram ruccola)
250 gram baby plommontomater eller körbärstomater (1 förpackning)
ca 30 gram rostade pinjenötter

Olviolja med citronsmak

Massor av färskriven parmesanost

HOW TO?

1. Koka upp vattnet till pastan, glöm inte att salta vattnet.

2. Under tiden vattnet blir varmt rostar du pinjenötterna i en het och torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll upp på en assiett och låt svalna.  

3. Lägg ner den färska pastan i vattnet och koka enligt anvisningarna.

4. Under tiden pastan kokar tar du fram rucolla (dela den inte) och baby plommontomaterna (låt även dem vara hela). När pastan kokat färdig, häll upp den i ett durkslag och spola med kallt vatten några sekunder. Pastan ska serveras kall/sval så att du spolar med kallt vatten hjälper bara avkylningsprocessen. Låt pastan svalna och ta under tiden fram parmesanosten och parmaskinan.

5. Duka bordet, blanda den avsvalnade pastan med tomater, ruccola, pinjenötter och häll upp på ett fint fat eller i en skål. Rulla parmaskinkan och placera i/runt om din sallad.

Servera med parmesanost och Olivolja smaksatt med citron...


Servera till ett glas rött och njut!


Published: 2012-03-16 at 16:15:00



Och så sitter jag i godan ro, känner att nej, nu får det vara nog husletande för idag...och så bara får jag för mig att "klicketi-klicka" in mig på den här tjejens härliga blogg och blir helt fast!!

Precis sådär vill jag ha det, med vita golv och mörka bjälkar i taket!

Nej, nu ska jag gå och laga middag.  Supesnabb Lyxpasta stå på Menyn..och givetvis delar jag med mig av receptet under kvällen!


Published: 2012-03-16 at 15:44:00


(bildkälla)
Det är ut till naturen jag vill...till gräs under fötterna, skog runt knuten, åkrar, ångar och sjöar..
Att det ska vara så svårt!

Vi letar och letar och letar...sen letar vi lite till, och jag börjar bli svettig av bara tanken på hus. Det är så mycket som ska stämma. Området och huset fasad är det viktigaste för mig, att riva ut hela interiören och väggar är inte en skrämmande tanke utan något jag längtar efter.

Jag längtar efter att få riva upp platmattor, få byggdamm i håret, leta fint kakel och bygga ett stort kök precis som jag och mannen vill själva.. Ett kök som gör det möjligt att bjuda hem vänner för stora och långa middagar. Ett hem som bjuder in till att sitta framför brasan med ett glas vin, äta god mat, bada bastu, ta ett dopp i sjön och njuta av livet helt enkelt..


Jag har alltid haft en förkärlek till vita eller vitgråa trägolv & trappor och mörkbruna takbjälkar och när Malena tidigare i veckan började lägga upp bilder på vita trappor och grårutiga golv kände jag hur "ha-begäret" vaknade till liv. 
Trots att vi letar som besatta har jag ändå inte tid att till fullo fokusera på husletandet och interiör..men den där kvinnan alltså..hon vet hur hon ska sukta och inspirera!! Och vips så satt jag i soffan och letade igen.. Spröjsade fönster, kakelugnar, fina trappor, symmeriska hus...ja ni hör ju själva..det är mycket som ska stämma!




 


Published: 2012-03-15 at 13:26:51


Enkel mat när man bara inte orkar, men ändå vill äta något annat än stekt korv och snabbmakaroner.
äldigt okomplicerat men ändå gott och gratängen sköter sig själv och det enda som tar tid är att rensa den grillade kycklingen från skinn och ben.

Precis vad jag behöver själv, en vecka där dagarnas timmar inte riktigt räckt till..ni kanske vet vad jag menar? ;) 

Själv ska jag mumsa kycklinggratäng, surfa efter drömhuset, äta upp den sista chokladmuffinsen och kika in på alla av er som har bloggar!

Hoppas ni har en skön kväll allihopa! 

Trevlig kväll på er allihopa! 
RECEPT - KYCKLINGGRATÄNG med PAPRIKA & CITRON
4 portioner

1 grillad kyckling
3 krm paprika
1 krm curry
2 dl mellangrädde
1,5 msk pressad citron
Lite riven ost (valfri sort)

Ris

HOW TO?

1. Börja med att sätta riset på kokning, följ instruktionerna på förpackningen.  

2. Rensa därefter hela kycklingen och dela den i mindre bitar (du behöver inte skära dem, det går bra att bara "riva isär" när du benar ur och rensar.

3. Placera alla kycklingbitarna i en ugnssäker form ca 25 x 15 cm stor. Krydda kycklingen med 3 krm paprika och 1 krm curry, häll  sedan citronjuicen över kycklingen. Häll därefter på grädden och kladda runt lite så att kycklingen får umgås med alla smaksättningar i gratängen. 

4. Riv tillsist lite ost på toppen och skicka in i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter, eller tills osten smält och fått färg.  

Servera med ris och en grönsallad med lite paprika.

Lycka till!


Published: 2012-03-13 at 22:10:38



(uppdatering; fått frågor på glas och skeden ovan. Glaset är ett whiskeyglas från Kosta Boda, skeden är från House Doctor och finns att köpa på Nordljus.net)
 
Som utlovat kommer givetvis muscovadoglassen jag visade bild på tidigare. Det är inga stora portioner vi talar om och glassen serveras med fördel till en kula vanilj- och chokladglass.
Hyvla lite choklad över glassen och du är klar.

Det enda momentet som är lite bökigt är att man, om man inte har en glassmaskin, behöver röra runt i glassen kontinuerligt under några timmar. Men, om gästerna är på väg är man kanske ändå hemma och pysslar med andra förberedelser.

Moscovadosocker har en smak som närmast kan beskrivas som en blandning mellan kola och lakrits men smaken rundas av något när man använder den i mat eller bakverk, gentemot om man bara smakar en tesked av sockret rakt upp och ned.

Solen skiner där jag befinner mig, vinterjackan känns obekvämt varm, mina EMU's har fått flytta in i garderoben och det är barmark..jag tror till och med att jag hörde lite fågelkvitter på morgonkvisten!

Våren är här!


RECEPT - MUSCOVADOGLASS
4 små portioner

1 dl ljust muscovadosocker
5 äggulor

1,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos

HOW TO?

1. Börja med att vispa ihop äggulor och sockret till en fluffigare smet.

2. Koka därefter upp mjölk, grädde och glykosen i en tjockbottnad kastrull. Så fort blandningen fått ett uppkok drar du den från plattan.

3. Tillsist vispar du ner socker- och äggsmetten i mjölkblandningen tills dess att allt blandat sig väl.

4. Häll upp glssen i en tom plastubunke (som har ett lock) och låt svalna i vattenbad, ställ sedan in i frysen. Rör om då och då, cirka 1 gång i halvtimman, under ca 5 timmar (alternativt kör glassen i glassmaskin om du har en sådan. )

Servera med lite vanilj- och chokladglass, lite nötter och riven choklad.

Njut!


Published: 2012-03-12 at 20:05:17


 Det här är en riktigt enkel och god rätt och härligt nog är den lika god dagen efter..och dagen efter det också..och faktiskt dagen efter det! ;) Den ser inte mycket ut för världen men är både good och nyttig!

Du kan egentligen slänga ner lite vad som helst bara du bibehålkler lök, vitlök, chilifklakes och ingefära.
Är du och ingefäran inte så bra polare är det bara att dra ner på den eller ta bort den helt. Givetvis kommer wooken inte få samma smak utan ingefära, inte heller kommer den han samma hetta, men du kan alltid krydda upp wooken med mer chiliflakes, kanske lite färsk chili och mer vitlök om du fortfarande önskar en hetare wook rent smakmässigt. Vad var det vi sa sist..alla sätt är bra..utom de dåliga!

Du kan även slänga ner strimlad vitkål i grytan, eller kanske aubergine om du känner för det? Ibland brukar jag slänga ner en handfull cashenötter i grytan för att piffa till lite. Det enda du bör tänka på är att aubergine inte är så god alldeles söndermosad och därför ska ner sist i grytan, vitkål å andra sidan som du kanske vill steka på lite mer, bör ner i wooken ungefär samtidigt som morötterna och löken.

Sockret ska tillsättas och blandas med soyan för att man ska få fram alla smaker. Det är inget farligt, du blir inte fet eller sockerstinn av en tesked socker. I mycket av köpt/färdig mat, exempelvis kinamat, använder tillverkarna något som heter glutamat (eller liknande), något som fungerar som smakförstärkare. Genom att tillsätta lite lite socker får du samma effekt men på en naturlig väg. Bra va?! :)

Vill du laga till den här rätten med fläskfilé går det också bra, personligen äter jag mycket kyckling eftersom det är en bra och nyttig proteinkälla, men smaken är som baken, och du ska gå på det du känner är rätt för just dig!
Rätten går att göra VEGETARISK också, uteslut bara köttet eller byt ut den mot quornbitar.  

För alla som vill dra ner på kolhydrater inför beach 2012 går det utmärkt att äta den här wooken helt utan jasminris, eller att byta ut jasminriset mot exempelvis råris. Jag äter allt som oftast wooken precis som den är, rakt av bara, men mest bara för att den är kanongod! Om det är planen brukar jag slänga ner mer grönsaker och kanske öka på soya-sockerdelen med 50%, alltså ca 0,5 dl soya och 1,5 tsk socker.

OBS! Alla grönsaker inklusive kycklingen ska vara rumstempererade. Är de kalla kommer de sänka temperaturen i panna avsevärt och du kommer börja koka wooken istället för att faktiskt wooka/steka.

Nu hoppas jag verkligen att ni kommer älska den här vardagsrätten precis lika mkt som jag..och psst..den går utmärkt att frysa också!

RECEPT - HET INGEFÄRSWOOK MED JASMINRIS
ca 6 portioner
(det är lite beroende på hur stora grönsakerna och kycklingfiléerna är)

4 kycklingfiléer
1 stor gul lök
ca 2 msk finhackad, FÄRSK ingefära
2 stora vitlöksklyftor
2 normalstora morötter
1 röd paprika
1 zuccini
6 stora champinjoner
2 tsk chiliflakes
salt

ca 1/3 dl kinesisk soya
1 tsk strösocker
rapsolja (eller matolja) till stekning


HOW TO?

1. Skala, hacka och finfördela alla ingredienserna til wooken. För att alla ska hänga med och ingen ska få panik (vadå dela, hur dåååååå??!!) så kommer föjande instruktion: 
Den gula löken ska finhackas
Vitlöken skivas i tunna skivor
Ingefäran ska strimlas och sedan hackas i 1/2 x 1/2 cm stora bitar
Morötterna skivas i tunnare skivor (ca 2 mm breda)
Paprikan delas i större bitar (ca 1 x 3 cm stora bitar)
Zuccinin i halvmånar (skala den inte, men sköj den väl)
Champinjonerna delas i mindre bitar (dela på mitten och sedan i tre delar, dvs 6 delar/svamp)
Strimla kycklingen i mindre bitar

Okej! Då har vi rett ut det..

2. Ska du servera wooken med Jasminris bör du sätta på det nu. Läs anvisnignarna på förpackningen.

3. Värm en STOR stekpanna (en med höga kanter) eller wookpanna, alternativt en större gjutjärnsgryta, tillsammans med 2 matskedar rapsolja.
(Det här blir mycket mat och om du inte vill spendera största delen av matlagningen med att plocka upp grönsaker och kött som hamnat utanför grytan rekommenderar jag att du tänker till ordentligt när du väljer stekpanna, alternativt halverar receptet.)

4. Börja med att steka lök, vitlök, ingefära och morötter i ca 4 minuter, stek på medelhög värme. Lägg därefter ner den strimlade kycklingen och fräs ytterligare några minuter tills dess att kycklingen brynts lätt, salta (ca 1-2 krm salt).

5. Gör lite plats bland grönsakerna och köttet och släng ner 2 tsk chiliflakes, häll gärna på lite mer rapsolja om det känns tort i "grytan". Chiliflakesen behöver fräsas lite, i någon minut eller två,  för att smaken ska komma till sin rätt, rör därefter runt i grytan så att chilin blandas med övriga ingredienser.

6. Därefter lägger du ner champinjoner och wookar/steker på dem ytterligare 3 minuter. Det gör absolut inget om de vätskar av sig så att det bildas vätska i wooken, låt det bara vara. Efter 3 minuter slänger du ner paprikan och rör runt i någon minut, till sist rör du ner zuccinin. Zuccinin behöver inte bli annat än varm, då den mjuknar extremt fort och bara blir sladdrig och läskig. Därför rekommenderar jag med bestämdhet att du bara vänder runt den och därefter drar stekpannan från plattan. Salta lite till, ca 1 krm.

7. Gör ett "hål" bland alla grönsaker och kycklingen och häll ner soyan och sockret. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och låt soyan och sockret börja bubbla, rör runt lite med en slev/stekspade. Därefter blandar du runt soyan i wooken..och ja, nu är du klar!

Lycka till!


Published: 2012-03-12 at 19:18:17


Nu har det varit en hel del bakning i den här bloggen på sista tiden, men nu tänkte jag göra en tvärvändning och köra lite mer middagstips, vad säger ni om det?

De flesta av oss hamnar ju i någon slags enformig rutin när det gäller framför allt middagsmat, och efter en stund eller tre med stress, skola, jobb, barnhämtningar, beach 2012 och allt annat livet har att erbjuda..(alternativt kasta i ansiktet på en) så tappar man lätt motivation och inspiration att laga något nytt till middag. Den där guldkanten känns allt annat än närvarande när man, ståendes i köket, för tredje dagen i rad äter kall ravioli direkt från burken. Och även om du är sådär fabulöst duktig och lagar den ena gourmerätten efter den andra så är det allt bra med lite ny inspiration och input, det tycker jag då själv i allafall!

Det här är varken jättenyttiga eller onyttiga recept. Det är god middagsmat helt enkelt.
Middagstips som du antingen lagar precis så som det står i receptet eller ändrar så att de passar ditt tycke och smak. Kanske blir du inspirerad att laga till något helt nytt på egen hand? Kanske vill du ha lättare grädde eller fetare grädde, kanske känner du dig otroligt trött på sötpotatis men känner att ris, det är grejjen det! Vet du vad.. ....? ;)
Då kör du bara på det!
Plättlätt, inga problem, jag blir inte sur, allt är toppen, alla sätt är bra..utom de dåliga då så klart!

Ja, ni hänger med som vanligt va..? Härligt!

Jag kommer slänga ut en hel hög med middagstips den här veckan och jag hoppas verkligen att det ska ge er ny energi att orka och våga prova på något annat till middag!

Här är några recept som kommer upp på bloggen under veckan (utan inbördes ordning);
Korvstroganoff med Chili & Citron, serveras med Vitlökspiffad Potatismos & Riven ost
Het Ingefärswook på Kyckling, serveras med Jasminris
Kycklinggratäng med paprika, serveras med Ris
Krämig, Ugnsbakad chèvrelax med Sötpotatis
Creme Bonjourkyckling med Stekt Rödlök, Quinoa & Ajvar
Den supersnabba lyxpastan
Timjangryta med ugnsrostade morötter och palsternacka


Först ut är...

RECEPT - CREME BONJOURKYCKLING med STEKT RÖDLÖK, QUINOA & AJVAR
4 port

4 kycklingfiléer
1 stor rödlök
smör att steka i
en nypa strösocker
salt

1 förpackning "Creme Bonjour Cuisine" smak; Tomat och Medelhavsöret (den röda, den finns i kyldisken bland creme fraichen mm.) 
1 dl matlagningsgrädde
(är du såsfantast eller vill lyxa lite tar du TVÅ BURKAR Creme Bonjour) 

Quinoa (välj gärna ekologisk) 
1 msk Olivolja
Ajvar (välj styrka själv)
(Ajvar = grönsaks"röra" som finns på burk, innehåller bland annat paprika, aubergine, vitlök, spanskpeppar och annat mumsigt..godare än det ser ut!)

HOW TO?

1. Mät upp 4 portioner quinoa (läs på förpackningen hur mkt det är), och skölj quinoan i ljummet vatten, förslagsvis i en finmaskig sil. Koka upp vattnet till quinoan, glöm inte att salta vattnet. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet ( ca 20 minuter). 

Under tiden quinoan kokar gör du klart resten.

2. Skiva rödlöken tunt och stek den mjuk på medelhög värme. När löken är färdigstekt, ta en liten nypa socker och strö över löken. Den där lilla nypan tar verkligen fram sötman i rödlöken och gör den ännu godare. Stek ytterligare 1 minut. Lägg rödlöken på en tallrik eller i en skål och låt stå medan du tar hand om kycklingen.

3. Rensa kycklingen från eventuella senor och liknande, skär i mindre strimlor/bitar. Bryn kycklingen så att den får lite lätt färg, salta den lätt. Kom ihåg att det alltid går att lägga till mer salt, men ta bort salt ur maten..ja...det är ett mycket större problem.

4. Häll ner din creme bonjour i stekpannan och rör runt tills dess att allt blivit varmt, låt småputtra 1-2 minuter. Rör till sist ner rödlöken i din creme bonjour-kyckling.

5. Nu borde din quinoa vara klar. Dra kastrullen från plattan och rör runt med en sked, häll ner en msk olivolja i quinoan och rör om, smaka av och salta eventuellt lite extra. Du kan med fördel använda en oliviolja som är smaksatt, exempelvis olivolja med vitlök, något som jag själv är en flitig användare av.

Servera middagsmaten med sallad och en klick Ajvar.

Lycka till!!


Published: 2012-03-11 at 19:38:49

Söndagar...

Söndagar spenderar vi, så ofta det är möjligt, ute på upptåg med kameran i högsta hugg. Upptågen innefattar allt som oftast någon typ av lunch, brunch eller mysig fika.
Den första söndagen med mer än +10 grader innebär alltid vårkappa och vårbrunch med goda vänner..2012 skulle under inga omständigheter bli ett undantag! Tyvärr bestämde sig vårvinden för en inte alls lika "vårig" snålblåst men inget väder stoppar mig! Med varma vinterskor och en tunnare mössa (som jag tog av mig när vi var i solen) var det precis sådär underbart härligt soligt! Ett litet tips om ni, precis som mig, längtar efter att få lufta vårklänningen eller tunikan :)

Tunika; Lucky Lina




Published: 2012-03-10 at 13:44:00


Visst är det smaken som räknas när jag bakar, gör praliner eller lagar mat men trots att devisen "det är innehållet som räknas" aldrig har varit mer sant när det kommer till just mat, så är det ändå så mycket annat som påverkar hur i allafall jag upplever maten och måltiden.  Jag äter hellre pasta med tomatsås upplagt på fina tallrikar, med tända ljus och linneservetter än oxfilé på en plasttallrik, uppslängt i en slafsig hög framför tvn'n med tallriken i knät.
Ja..ni förstår nog hur jag menar.

De små detaljerna påverkar mig, mitt humör och mitt välbefinnande så otroligt mycket och jag kan inte annat än älska och förundras hur mycket det påverkar mig i vardagen. Min mamma har alltid dukat så vackert, alltid lagt ner så mycket kärlek i de små tingen kring vår vardag och det är onekligen något som jag ärvt av henne.
För mig är det här ett faktum oavsett vad det gäller.  Det kan vara detaljer på väskor, kläder, i hemmet, den där vackra karaffen som jag häller upp vatten med, de där detaljerna på tallriken som gör världens skillnad fast maten är densamma oavsett vad jag serverar den på. Men på något sätt är den inte densamma, för jag äter och upplever inte bara med munnen/smaklökarna/gommen utan även med synen.

Den här söta skeden som kommer från House Doctor och den påminner mig om mormors gamla skedar.
Allt är så stort nu för tiden.. Det är supersize på allt, inte bara måltiderna för Mc Donalds. Jag märker det främst på tallriksstorlekar och bestickstorlekar. Nya tallrikar får inte ens plats i äldre köksskåp eftersom måtten är så mycket mindre då mot nu.

Jag älskar att den här skeden skeden känns vintage och för mig var det kärlek vid första ögonkastet! Min hittade hem till mig från Nordljus och fick umgås i finare sällskap för första gången under helgen...men den är redan en favorit och kommer att få uppleva många bjudningar framöver! ;)   


Muscovadoglassen i glasen kommer det recept på lite senare så klart!


Published: 2012-03-09 at 11:13:00



Krämig, luftig med en underbart fyllig men ändå mjuk chokladsmak.......
Hur låter beskrivningen på den efterrätten?

Om jag drar den vanliga devisen att den är så oerhört enkel att göra, tror ni på mig då? 

Allt du behöver är choklad, jag använder mig av Odense 36%-ig mjölkchoklad, den är perfekt till den här efterrätten! Givetvis kan du väja en mörkare choklad, men jag tycker personligen att det blir lite "mycket" just i en mousse. Var gulliga och gör den inte på blockchoklad.. Receptet blir inte densamma med blockchoklad.
Så är det bara.

Det enda negativa är väl i så fall att den bör stå 2-3 timmar, eller över natten, i kylskåp. Men jag lovar att den är värd att vänta på!

Och vad behöver man då till det här undrar ni och börjar leta i skåpen! ;) 
Ja du inte så mycket faktiskt!


RECEPT - PLÄTTLÄTT CHOKLADMOUSSE
4 portioner

100 gram choklad
(jag rekommenderar verkligen den 36%-iga mjölkchokladen från Odense..å det bestämdaste..och nej jag är INTE sponsrad av Odense, jag tycker bara att den är absolut bäst)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 rågad tsk ljus muscovadosocker

HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig. 

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter. 

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare "massa" av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden tycker jag själv. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite luft i moussen.

5. Häll därefter upp i portionsskålar och ställ in i kylskåpet. Täck gärna med lite plastfolie så att ytan inte torkar på moussen. Det fungerar även väldigt bra att hällla upp moussen i mindre snapsglas eller liknande, som jag gjort på bilden. Perfekt substitut istället för en chokladpralin till kaffet!

Innan servering; Riv lite mörk och lite vit choklad över moussen och servera.
Njut!

Lycka till!


Published: 2012-03-08 at 18:35:00


Är det inte kul med bakverk eller godis man gjort själv som känns sådär proffsigt och som gärna genererar utrop som "har du gjort det här SJÄLV!???". Jo men lite härligt är det och även jag som bakar ganska mycket, okej okej...väldigt mycket, blir faktiskt lika varm i hjärtat varje gång det händer.

Det här är ett sånt recept.
Förhållandevis enkelt att göra själv, riktigt gott och ser proffsigt ut. Perfekt att servera efter maten till exempelvis kaffet. Du väljer precis den choklad du vill själv. Föredrar du ljusare choklad använd det, och föredrar du riktigt mörk 70-80% choklad så går det lika bra det med! :)

Jag använder alltid mer choklad än det går åt när jag tillverkar praliner. Varför? Jo för att det blir så mycket enklare att doppa din pralin i chokladen och du får ett mycket finare slutresultat som belöning. Det fina är att chokladen inte blir förstörd, det är bara att spara och värma på/temperera på nytt. Härligt va?? Så trots att det nog inte går åt mer än sisådär 170-200 gram choklad till mintgodisarna smälter jag ändå en större mängd just vid tillverkningen. Hur du vill göra bestämmer du själv.

Så, här kommer det..lite melodifestival godis eller kanske ngt gott till kaffet!

RECEPT - MINTCHOKLAD
ca 45 stk
 
1 äggvita
droppar pepparmyntsolja (finns på Apoteket)
ca 4,5 dl florsocker
250 gram choklad

kavel


HOW TO?

1. Vispa upp äggvitan för hand, till ett mjukt skum, använd gärna en balongvisp då de vispar in mkt luft i äggvitan.

2. Droppa ner pepparmyntsoljan och blanda med äggvitan.

3. Rör/vispa ner lite florsocker i taget. När smeten börjar tjocka, byt ut vispen mot en sked/slev. Blanda i så pass mycket florsocker att det bildast en fast och smidig deg. Är äggvitan väldigt stor eller liten kan det angivna måttet med florsocker variera lite.

4. "Mjöla" bakbordet med florsocker och kavla ut din deg med hjälp av en kavel så att den är ca en halv centimeter tjock.

5. Stansa ut små rundlar ca 2 cm i diameter. KNåda ihop resterna och kavla ut på nytt, precis som med en pepparkaksdeg eller liknande. Rundlarna torkar lite på ytan medan du arbetar men det gör ingenting alls, så bekymra dig inte över det.

6. Hacka chokladen och smät över vattenbad, vill du få finare finish tempererar du chokladen. Doppa mint-"rundlarna" i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper.

Klart :)

Förvara mintchokladen i kylskåp i en lufttät burk.

Lycka till godingar!


Published: 2012-03-07 at 12:59:00


Triple Chocolate Chip Cookies
...joråsåatt!

Ja jag vet inte vad mer jag kan säga, kakorna talar för sig själva! Receptet har sitt ursprung hos en god vän, men efter lite funderande ändrade jag några småsaker, bland annat mängden choklad och vips så var det här kakreceptet fött! En storfavorit hos i allafall oss!

Kakdegen ska vila i ca 24 timmar i kylskåp så lite framförhållning är bra att ha, men det är väl värt väntan! De blir riktigt stora caké-kakor som har en knäckig krispighet i kanterna men är underbart sega och lite mjuka i mitten.

Du kan givetvis välja den "ratio" du själv önskar när det gäller mängd vit, ljus och mörk choklad bara det tillsammans blir 300 gram. Ju mer vit och ljus choklad du väljer ju sötare och mer kola-knäckig kommer din kaka att bli. När kakan legat och gottat sig i kylen tar du ut den och delar i 2 delar, rulla därefter degen till bollar och placera ut 5 på varje plåt, platta till dem ytterst lite, bara så att de "fäster" mot plåten bättre.

Jag tar ut mina kakor efter en sisådär 13,5 minut, då blir de lagom sega och smakar både choklad och lite knäckig kola på en och samma gång. När kakorna är färdiggräddade, ta ut dem och låt dem ligga kvar på plåten någon minut, de är nämligen mjuka när de kommer ur ugnen (men det är precis som det ska vara). Ta därefter en stekspade och lyft kakan från plåten till ett ugnsgaller och låt svalna helt innan du börjar mumsa ;) Personligen tycker jag kakorna är godast dagen efter när de svalnat helt och liksom "satt sig".
Men.....det är ju det där med att orka vänta tills dagen efter............. :P

Jaja vi får väl se om ni har bättre karaktär än mig när det kommer till väntandet! 
Här kommer receptet!

RECEPT - TRIPLE CHOCOLATE CHIP COOKIES 
20 stk kakor (stora)
Ugn; 180 grader

200 g osaltat smör, rumstempererat

200 g ljust muscovadosocker
125 g strösocker
1 ägg
325 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
300 g choklad (du kan välja som du vill, 100 gram av varje eller bara mörk choklad. Jag brukar välja följande, tycker att det blir bäst och inte för sött. 110 gram mörk, 100 g vit och 90 gram mjölk)

HOW TO?

1. Ta det ugnstempererade smöret och dela det i mindre bitar. Lägg smör, muscovadosocker och strösocker i en skål och vispa ihop det till en krämig massa. Häll ner vaniljsockret och ägget ovh vispa lite till.

2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och blanda ner det i socker- och smörmassan, blanda noga.

3. Grovhacka chokladen och blanda ner det i degen, jag brukar faktiskt använda mig av händerna för att få chokladen ordentligt utblandad i degen.

4. Plasta in degen i plastfolie och låt den gotta sig i kylen i 24 timmar. 

***Dagen efter***

5. Dela degen i 20 delar med en kniv. Rulla till kompakta bollar med händerna, jag brukar ta hjälp av en sked för att presa ihop degen, det är enklare så. Placera ut 5 bollar på varje plåt och tryck till dem lätt. 

6. Grädda på 180 grader i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter. De ska inte bli särskilt bruna i ugnen mer än en nyansskillnad precis i kanterna. Blir de brungräddade blir de istället krispiga och inte alls sådär sega och goda som i allafall jag älskar!

Lycka till! ;)


Published: 2012-03-06 at 16:22:00


Mmmm.............

Kladdigt-deluxe ska det va när det kommer till kladdkaka tycker jag, annars kan jag lika gärna hoppa över hela grejjen. Ibland får jag höra att "min kladdkaka blir inte bra" vilket alltid brukar handla om att den tas ut ur ugnen på tok för sent, och eftersom kakan går på eftervärme och "sätter sig" när den blivit kall så blir den också mindre kladdig efter ett tag.

Dessutom är en lite FÖR KLADDIG kladdkaka (kan den vara för kladdig?!!! Ja men om den liksom rinner iväg kanske den kan vara för kladdig då..okej..) mycket godare än en lite FÖR TORR kladd(intelängre)kaka.

Jag tar alltid ut min kladdkaka när den blivit färdig på ytan, innehållet är jag mindre intresserad av om det är färdigt eller inte..och det blir i princip alltid bra. Ett tips är att bröa formen med något annat än ströbröd, för ärligt, hur spännande är ströbröd rent smakmässigt? Nej precis, inte mycket va..

Jag använder mig av kokos både för att det är fint men för att det ger en liten smak av kokos. Sen kan man ju alltid rosta lite kokos och strö över kladdkakan och grädden vid servering.
Mums om du frågar Mary!

Då kör vi, är det chokladbonanza så är det!!

RECEPT - KLADDIG KLADDKAKA
100g smör
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt

smör och kokosflingor till att "bröa" formen

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form (gärna en med löstagbar kant), använd gärna något annat än ströbröd, exempelvis kokos.

2.  Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.

3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, sikta gärna både mjöl och kakao innan du blandar dem med varandra.

4. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt, blanda därefter ner smör och mjölblandning om vartannat. Vänd ner ingredienserna i ägg- och sockersmeten.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter om du vill ha den kladdig, några minuter längre om du föredrar en mindre kladdig kladdkaka.

Låt svalna och servera med rostad kokos (rosta i torr och het stekpanna) och lättvispad grädde eller en kula vaniljglass!

Lycka till!


Published: 2012-03-06 at 12:01:00



Jag älskar att omge mig med vackra saker och framför allt vackra detaljer i de vardagliga bestyren.
Det ger en liten guldkant på livet helt enkelt och det är faktiskt ett tips, hur banalt det än kan låta...
Du blir aldrig lycklig av materiella ting om du är olycklig inuti..men små vackra detaljer i vardagen påverkar definitivt hur du känner dig, var så säker!

Vad som påverkar dig på ett positivt sätt i din vardag vet bara du själv. Vad gör dig glad så att du känner att du får lite ny energi och glädje? Är det en bukett färska blommor en gång i veckan, är det fina trägalgar i garderoben, är det att fylla ditt hem med vackra tavlor, är det lyxiga tvålar i duschen eller..är det kanske fina köksapparater och skålar i köket?

Jag spenderar ju en hel del tid i köket och även om jag älskar att baka och laga mat blir det ännu lite ljuvligare med fina skålar, burkar, slevar och andra "verktyg". Det här lilla förklädet var en del av den goodiebag Emma hade trollat fram till Bloggeventet för några veckor sedan. Från Ewa i Walla och jag fullkomligt älskar det!
Hur praktiskt är det med ett sådär kort förkläde tänker ni nu..och jo, faktiskt riktigt praktiskt eftersom jag mestadels smutsar ner mig från midjan och ner till höften ungefär (dvs den del av kroppen som lutar sig mot bakbordet).  
Och praktiskt och praktiskt..ibland räcker det med att det är fint ;)

Den ljusblå vispskålen har jag shoppat på mig två stycken av och kommer från IB Laursen. Slickepotten kommer från Rosti Mepal och finns på Cervera. Ungefär såhär ser det ut hemma hos mig när det vankas bak, innan det eventuella kaoset bryter ut. Och för er som tror att jag hoppat upp på köksbänken enkom för att det stod en man med en kamera framför mig så har ni fel...

Just i det här hörnet av köket sitter jag ofta...det är en sådan där sak jag gör när jag är hemma.  
Jag hoppar upp och sätter mig precis vid det lilla fönstret, ganska nära vår spis. Och jo, jag får hoppa för jag är ganska så kort i rocken!

När mannen lagar mat (jo han gör det ibland) hoppar jag upp och sätter mig där med ett glas vin, jag sitter där när jag är morgontrött och väntar på att kaffet ska bli klart och jag hoppar ofta upp på bänken för en "jämnlång" kram eller puss från mannen..han är nämligen väldigt mkt längre än mig (si sådär 23-24 cm längre).

Varför? Jag vet inte....jag bara tycker att det är så mkt skönare att sitta än att stå ;)

Tunikan är ett vårköp till garderoben, märket heter "It's all about eve", och den har jag klickat hem från Sid & Sally och även den har många detaljer som gör mig lite extra glad och energifylld!


Published: 2012-03-06 at 08:22:00






Väldigt vackra maränger att ställa fram till fikat, hos oss hinner de inte stå framme så länge tyvärr. Gifter sig väldigt bra med kaffe eller en stor kopp te.

Maränger är ju väldigt söta och jag rekommenderar därför att man använder sig av mörk choklad för att bryta av mot det söta. De här marängerna ser proffsiga ut men är egentligen ganska lätta att lyckas med. Det är lätt att man låter sig luras av temperaturer, digitaltermometrar och vattenbad men när man väl provar märker man att det inte är så svårt ändå. Lite socker och ägg, vispa över vattenbad tilll en viss temperatur och fortsätt vispa utan vattenbad tills det svalnat. Blanda med smält choklad och grädda i ugnen. Klart!

Bra, då kör vi då ;)

RECEPT - SEGA CHOKLADMARÄNGER
10-12 stk

4 äggvitor
2,5 dl socker
60 gram mörk choklad (70%)

HOW TO?

1. Värm ugnen till 150 grader eller 130 grader om du använder dig av varmluftsugn. Jag föredrar verkligen varmluft när det gäller de här marängerna så har du varmluftugn, använd den. Då kan du dessutom stoppa in 2 plåtar i ugnen på en och samma gång.

2. Du ska vispa äggvitan över ett vattenbad, så se till att den bunke du ska använda fungerar bra över en kastrull med vatten. Ta fram en kastrull och fyll med lite vatten och kontrollera att bunken inte nuddar vattenytan när den placeras över kastrullen.

3. Mät upp sockret i en skål och häll ner äggvitorna i en bunke. Placera bunken med äggvitorna över vattenbadet(vattnet ska bara sjuda, inte koka) och vispa äggvitorna till ett fastare skum. Vispa ner lite socker i taget under konstanst vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den når 60-65 grader, du behöver använda dig av en digital termometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa marängen tills den kallnat. Du känner att marängen kallnat helt när bunken känns rumstempererad/sval.

5. När marängen svalnat hackar du chokladen och smälter den över vattenbad eller i microvågsugn. Blanda därefter ner den smälta chokladen i marängen, men blanda inte så noga utan rör bara runt några varv med en slickepott.

6. Klicka ut marängen på 2 plåtar och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, de är godast när de fortfarande är sega i mitten.

Lycka till!


Published: 2012-03-05 at 20:00:00




***TRUMVIRVEL***

Liselott från Zoulblogg

"woow, vilken goodiebag! Den skulle jag gärna vilja ha. Då skulle det bli fart på bakandet här hemma. Jag har gillat på facebook. Jag skulle gärna vilja att du fortsätter blogga som du gör. Älskar dina fina bilder, recept och inspiration. Det var just därför jag fastnade för din blogg och började läsa. Men massor med bilder och recept helt klart! Lite tips på hur man spritsar fint också, typ rosor och sånt.

Sen varför ska jag vinna. Joo, det skulle bli fart på bakandet som aldrig förr. Jag skulle bjuda hem till fest så både jag och mina vänner rullar därifrån. Jag skulle ta bilder till bloggen och det skulle bli ett totalt bombnedslag med recept och bilder. Det skulle alltså gynna alla. Jag gör glädjetjut och hoppar av glädje, mina vänner får sockerchock och bloggen blir överröst med inlägg.
Håller tummarna!
Kram"

Kolla din mail och hör av dig med kontaktuppgifter!

Grattis från mig och Louise!

Published: 2012-03-05 at 11:47:00



Helgens vårsol var underbar! Jag kunde inte stanna länge nog ute i solen trots att vinden bitvis var ganska kall och jag och min gubbe åt till och med lunch ute på balkongen på varsin köksstol med tallriken i knät (vi har inte något möblemang ute ännu) och det var helt underbart. Fotografering blev det mycket av eftersom vädret var så härlig och jag känder hur inspirationen och livet så sakta återvänder efter den kalla vintern och jag liksom vaknar till liv igen! Vet inte om det är någon annan som känner igen sig??

Jag släpar ju med mig kameran nästan överallt jag ska och i vårt nordiska kalla klimat så brukar jag väldigt fort bli kall om händerna. Har provat allskönt fingervantar men tycker det känns klumpigt med knapparna på kameran. Därför har jag börjat använda torgvantar vilket jag tycker fungerar superbra! Har andra handskar under om det är kallt, som nu på vårkanten, och tar bara av mig dem när jag ska fota men eftersom torgvantarna sitter kvar har jag ändå visst skydd när jag fotar.

Just de här är från Nordljus och jag klickade hem ett par för några dagar sedan.. underbart söta med spetsen och rosetten på framsidan!

Uppdatering efter förfrågan; Tunika "Frk" från Åhléns, underklänning med spetskant från Lindex, Schal från "Love Forever" finns nedsatt HÄR, läderbälte gammalt..gud vet vart det kommer ifrån.., skinnjackal från Nelly,  Jeans Dr Denim, torgvantar "Cream" från Nordljus.


Published: 2012-03-05 at 07:53:00


Mmmm....chokladbiskvier.

En klar favorit hos undertecknad. De är både urgoda att äta och enkla att tillaga, dessutom går de att variera efter egen smak och tycke. Mörk choklad rakt igenom, ljusare smörkräm men mörk choklad att doppa i eller kanske mörk chokladkräm och vit choklad ovanpå?

Jag brukar variera mig en hel del när det gäller biskvier men är det chokladbonanza så är det..och jag valde därför mörkare chokladkräm och 70% chokladöverdrag. Vill du ha ljusare chokladbiskvi, halvera mängden kakao till chokladkrämen och/eller välj ljusare choklad att doppa biskvierna i. 

Chokladbonanzan är härmed officiellt igång!
 
RECEPT - CHOKLADBISKVIER
40 stk

Mandelbottnar:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
(eventuellt 2 msk strösocker)

Smörkräm;
150 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
2 msk kakao
ca 1,5 dl florsocker

200 gram mörk choklad (70%-ig)

HOW TO?

1. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitorna. Det är bra om du vispar upp äggvitorna lite för hand, bara i några sekunder , då blir de lättare att arbeta med. Jag brukar faktiskt blanda med händerna tills dess att "smeten" är jämn och jag känner att äggvitan blandat sig helt med mandelmassan.

2. Forma till små bollar och platta till dem något på ovansidan, placera på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna på galler.

3. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, fyll en spritspåse med rund tyll och låt smörkrämen stelna något i kylskåp innan du börjar spritsa ut på mandelbottnarna (vill du inte spritsa går det bra att bre ut smörkrämen över bottnarna också)

4. Spritsa smörkräm på mandelbottnarnas undersida (alltså den sida som varit mot plåten) och lägg dem på en bricka. Ställ in i kylskåp medan du smälter chokladen.

5. Hacka chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad (du kan temperera chokladen om du så önskar) eller i microvågsugn. Blanda ut chokladen med 1 tsk rapsolja (eller annan smak och luktfri matolja) för smidigare konsistens.

6. Ta ut biskvierna ur kylskåpet och doppa dem i den smälta chokladen, låt stelna i rumstemperatur. Du doppar endast halva biskvin i chokladen, dvs den smörkrämstäckta delen.

Biskvierna trivs bäst i kylskåp och de går utmärkt att frysa (tyvärr kan man utan problem äta dem halvfrysta också...ni inser själva hur jag vet detta.........)

Sådär, nu är det bara ställa sig och baka då.. 
Lycka till!


Published: 2012-03-04 at 18:36:00

. (En del av mitt kök...innan kaoset slår till!)


Den här helgen har inneburit två saker för mig, sol och choklad.
Ut i solen för att fotografera, promenera, fika,  och bara njuta av att våren redan visar sig. Sedan in i köket och baka, smaka, baka och smaka. För jag fick sån väldig lust på en chokladvecka...eller vad säger ni?

Jag har redan visat några chokladfavoriter som moccarutor, chokladbollar, sega chokladkakor och choklad fondant, men givetvis finns det många många fler chokladfavoriter.
Bland annat sega chokladmaränger, chokladmuffins, chokladmousse, chokladbiskvier, kladdig kladdkaka med kokos och mycket mer.

DET tänkte jag fokusera på veckan som kommer!

Nu ska jag läsa igenom alla era fina tävlingsbidrag och tillsammans med Louise kora en vinnare i tävlingen!
Vinnare presenteras imorgon :)


Published: 2012-03-03 at 12:31:00


Okej........
Jag kanske är partisk med min finska bakgrund och allt..men jag tycker det finska bidraget är oerhört vackert. Jag vill dansa på en äng i solnedgången, skratta med vänner och titta in i min älskades ögon när jag hör den här låten..

Dessutom älskar jag den finlandsvenska dialekten..den gör mig varm i hjärtat. Så är det bara.

Tätt intill, doften av oss två
Vända sig om, samma skjorta i blå
Doften jag känner vore inget utan dig

Som en sjö utan vatten, som en lykta utan ljus
Ett liv utan färger, det är inte du
Nå’n man ser då man blundar, som en ängel framför
Nå’n som hjälper en och flyga då man glömt hur man gör

Kär utan känslor eller skratta utan ljud
Ett liv utan färger, det är inte du
Nå’n som glömt alla bekymmer, en kvinna med mod
Nå’n som fattar vad man säger fast man talar utan ord

Sätt dig ner, vi håller din hand
Berätta vem du är, vi finns för varann
Alla minnen vore inget utan dig


Published: 2012-03-03 at 09:49:00


Vilken otroligt härlig lördagsmorgon jag har där jag befinner mig, hoppas verkligen att det är precis lika fint väder där ni är. Solen strålar och jag sitter med en kopp kaffe med balkongdörren öppen. Visst är det kallt i luften, men solens strålar värmer härligt och jag längtar ut.

Slängde ihop en chèvresandwich till mannen, som älskar chèvre precis som jag, och den här smörgåsen är en toppenkandidat till Afternoon Tea som jag serverade förra helgen.

 Det kan tyckas som mycket rödlök för vissa och känner du att du inte vill ha så pass mycket rödlök så är det bara att du drar ner på mängden..det är alltid dina egna smaklökar som ska bestämma..inte mina! ;) Jag tycker dock att rödlök är en underbar smakförhöjare till chèvren eftersom den genom stekningen får en mjuk och söt smak. De rostade pinjenötterna ger lite tuggmotstånd och ruccolans lite nötiga smak gifter sig perfekt med ostkrämen och gör att sandwichen känns fräsch.

När du blandar osten med creme fraichen ska blandningen bli mjuk och krämig. Chèvre kan ha lite olika konsistens beroende på viken variant just du får med dig hem, och känns den för smulig blanda bara i lite mer creme fraiche så att den blir mjuk och "bredbar".

Nu ska jag gå och stirra på en härlig vårjacka jag köpte igår.
I affären var jag helt säker på att den var mjukt dimblå/dunkelblå (färgen heter ombre blue) och det passar perfekt till min garderob.  Men när jag kom hem igår och provade den framför spegel kändes färgen mer lilagrå. Jaha..lilagrå. En lila jacka? Jag tvingade mannen att stå och stirra på den i säkert en halvtimma igår kväll. "Vad är den för färg"..."är den lila eller är den grå".."den såg ju blå ut i affären". Ser hur mannen svettas och kliar sig i huvudet..(tror han är lite lätt färgblind stackarn ;)). Vet inte hur jag ställer mig till en lila jacka riktigt...

Näe, tillbaka till receptet..här kommer det :)

RECEPT - CHÈVRESANDWICH med RÖDLÖK, RUCCOLA & PINJENÖTTER
4 stk stora eller 8 små

4 skivor formfranska
ca 70 gram chèvre
1,5 msk creme fraiche
1,5 msk pinjenötter
1 normalstor rödlök
ruccola
salt
smör till stekning

HOW TO?

1. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna och låt dem svalna.

2. Skär rödlöken i tunna skivor och stek i smör på medelhög värme tills de är mjuka och söta, låt svalna.

3. Blanda chèvren & creme fraichen till en mjuk kräm smaka av med lite, lite (en ytterst liten nypa) salt och blanda därefter i de avsvalnade pinjenötterna.

4. Skär bort kanterna från formfranskan, bred ett lager med chèvrekräm på alla 4 brödskivorna, lägg ett lager med rödlök på 2 av skivorna och täck de återstående 2 brödskivorna med ruccola. para ihop brödskivorna och dela i 2 eller 4 delar.

Klart...Lycka till godingar!


Published: 2012-03-01 at 16:11:00



Bilder från HousetoHome.

Är det bara jag som älskar att bada?
En stund helt för mig själv med tända ljus, kanske ett glas vin, en bra bok och lite ljuv musik i bakgrunden..kanske några chokladpraliner.  

Det är ett måste i huset. 
Vi måste, ska å det bestämdaste utan diskussion ha ett badkar. Punkt. Amen.
Not up for discussion! För mig är det ren njutning
(Tur att mannen känner samma)