full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-05-30 at 07:07:00


Jag älskar rabarber, det är en av mina favoriter från trädgården. Ja okej, jag vet, jag har ganska många favoriter men jag fascineras konstant av vad vår jord kan producera och finner extra njutning i det jag plockar och/eller som naturen kan tillhandahålla oss människor. Det är jä*ligt coolt faktiskt!

Rabarbercurd kommer jag använda i ett annat recept framöver som också hör till midsommarkategorin,  så håll ut det kommer, jag lovar!! Men curden måste inte ingå i en efterrätt som jag planerar denna gång, den är även fenomenalt god istället för lemoncurd/citroncurd på nybakade scones en sommarmorgon, kanske tillsammans med lite vispad grädde eller philadelphiaost. Med lite vispad grädde eller glass är den även dundergod på pannkakor och de passar också utmärk att pilla ner i diverse bakverk som muffins eller syltkakor. Ja, nu hör ju..alternativen är många!

Hur rödrosa curden blir beror på hur dina rabarber ser ut. Jag brukar försöka att använda så lite konstgjorda färgämnen som möjligt i mina bakverk, förutom när det gäller macarons, men här kan en liten dutt av röd hushållsfärg vara trevligt om din curd ser allt för grårosa ut. Men det där väljer du helt själv, dessutom finns det hushållsfärger som kommer från morötter eller rödbetor!

Curden håller ca 1 vecka om du är noga med att hälla upp den i en väl rengjord och steriliserad (i ugnen exempelvis) burk.

Här kommer receptet!


RECEPT - RABARBERCURD

430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

HOW TO?

1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.

2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.

3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.

4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.

5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar.

Klart!
Lycka till!

Published: 2012-05-25 at 07:57:00


Förra året, ungefär mellan den 20-30 maj, låg jag bara på sjukhuset uppkopplad till diverse monitorer och annan övervakning eftersom jag fått en Stroke.  När man som en ung människa mitt i livet drabbas av en Stroke så ställer det allt på ända. Man kan säga att man blir lite omskakad...minst sagt.  

Även fast jag var totalt utmattad när jag kom hem från sjukhuset så gick det inte många timmar innan jag bad mannen hämta mina stora ritblock och en svart tuschpenna. Jag kände en sådan enorm stark känsla inom mig, en slags kraft som jag inte kunde stå emot, jag var bara tvungen att se över mitt liv.
P Å  E N  G Å N G!

Jag började instinktivt skriva ner allt som gör, och gjorde, mig lycklig. Bland annat skrev jag: havet, landet, plocka svamp, skratta med vänner, dricka vin i solnedgången, segla, vänskap, god mat, stora middagar, baka, resa osv. 

När jag var klar satt jag länge och stirrade på listan, för i mitt inre pågick ett slags kaos där jag gick igenom alla aspekter av livet och ställde dem mot min lista. Det tog inte lång tid innan jag insåg att jag levde mitt liv helt fel. 

Din lista kanske skulle bli lite mer spretig än min, min var väldigt tydlig med vilken väg jag skulle gå och vad jag behövde ändra på för att verkligen leva mitt liv och ingen annans. Att agera utifrån vem jag är och vill vara och inte utifrån andras förväntning på mig. Men när man blir riktigt omskakad är det också lättare att saker urkristalliserar sig från alla måsten och borden som samhället skapar åt oss.

Idag har vi kommit en bra bit, jag och M, för att ändra livet till hur jag, men även han, vill leva det. Många har höjt på ögonbrynen när vi berättat om våra planer, men det gör inget. Kanske kommer vissa val som en chock för människor runt omkring oss men för oss är det inget konstigta alls, även om det är en tvärvändning mot hur vårt liv såg ut innan min stroke. 

Ibland fungerar livet just så, som i citatet från Paulo Coelho:

"When we least expect it, life sets us a challenge to test our courage and willingness to change.
At such a moment, there is no point in pretending that nothing has happened or in saying that we are not ready.
The challenge will not wait. Life does not look back."

Jag är stolt över min Stroke, ja visst låter den konstigt. Men jag är det. Jag är stolt, jag överlevde! Jag vägrar att låta dåliga saker ta över mitt liv och hur jag vill må & leva. Jag ser det positiva i allt som händer, för det finns alltid något positivt av det som sker i livet, även det mest fruktansvärda. OM man tar lärdom av det dåliga som händer och inte fortsätter som förr. Jag har fortfarande kvar "ärr" av skadan, men på ett sätt älskar jag mina ärr. De ger mig livsglädje och en slags stolhet att veta att jag faktiskt överlevt. För att överleva handlar inte bara om att inte dö, det handlar om att se det positiva i allt som händer och att inte låta det hemska och dåliga i livet bryta ner dig. Att vara positiv och vägra låta dig nedslås.

Se med stolhet på ärren du har, de visar att du levt, kanske mer än någon annan du känner.

Jag hoppas innerligt att även du spenderar din dag med det du älskar absolut mest, att du fyller ditt liv med det du älskar mest..även om livet också innehåller sådant man tycker mindre bra om.
Men kärnan i livet, just den ska i alla fall innehålla det du i hjärtat mår bra av.

 *** "Vita non est vivere sed valere vita est" ***

(Att leva är mer än att bara hålla sig vid liv)



(Idag har jag bytt jobb, skaffat ett extrajobb, håller på att lära mig och segla, är mitt i husköp och segelbåtsköp, har börjat blogga, ägnar mig åt att skriva, måla och vara mer ute i naturen. Jag har  investerat i en "proffs"-kamera och lagt ner mycket tid på att bli en bättre fotograf och även lärt mig själv att redigera i Photoshop. Jag umgås mer med de jag verkligen känner ger tillbaka och som får mitt hjärta att bli varmt och fyllt med kärlek. Några vänner har "fallit bort" men alla mina livsval har gjort att jag istället mött massor av nya människor och fått ett helt nytt nätverk och nya bekanta och nya härligt inspirerande vänner.
Jag skrattar och jag är lycklig och jag vet inte hur lång tid det hade tagit mig att komma hit om jag inte fått min Stroke.)

Published: 2012-05-19 at 20:11:00

Med ungefär en vecka kvar till mors dag vill jag fira alla mammor på denna jord medett riktigt smaskigt morsdagsrecept. Den här kakan är inget annat än himmelsk njutning med alla sina chokladlager och vill du imponera på mamma, och restenav familjen, är det här en riktigt bra början! 

Tårtan innehåller en kladdig och lite seg chokladbotten som efterföljs av tre lager med chokladmousse. Vit, ljus och mörk chokladmousse, inlindad i fluffig grädde och Noblesse samt toppad med hyvlad vit choklad och färska jordgubbar.

 Det här är en morsdagstårta som tar lite tid, men den är verkligen värd sin väntan! Mitt tips till er är att göra tårtan antingen två efterföljande dagar eller i alla fall i sektioner under en hel dag. Börja med att göra tårtans chokladbotten på morgonen, när den kallnat kan du börja med chokladmoussen.

 

Vänta tills servering innan du dekorerar tårtan.

 

HIMMELSK CHOKLADMOUSSETÅRTA

14 pers

 

1 form medlöstagbar kant, ca 24 cm i diameter

Smör att smörja formen med

2 Overheadpapper att klä formen med

 

Chokladbotten:

150 gram smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk kallt starkt kaffe

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

0,5 tsk bakpulver

 

Mörk Chokladmousse:

100 gram mörk choklad (70%)

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Mjölkchokladmousse:

100 gram ljus choklad

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Vit Chokladmousse:

100 gram vit choklad

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Dekoration:

2,5 dl vispgrädde

14 Noblesse (en ask räcker)

75 gram hyvlad vit choklad

3 stora jordgubbar

 

 

HOW TO?

 

Chokladbotten:

 

1. Börjamed att sätta ugnen på 175 grader. Smörj en form, med löstagbar kant, med smör. Blanda därefter mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

 

2. Smält smöret och låt svalna. Under tiden smöret svalnar brygger eller blandar du i ordning 1 matsked kaffe, även kaffet ska kallna.

 

3. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt, denna gång ska du inte vispa ägg och socker pösigt utan bara precis vispa ihop dem under ca 5 sekunder. 

 

4. Rör ner det kalla kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakao blandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Blanda tills du har en jämn och fin smet.

 

5. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter på 175 grader, kakan kommer vara lös när du tar ut den och påminna om en kladdkaka,men det är precis så det ska vara.

 

Ställ att svalna på galler.

 

Osb! Låt kakan vara kvar i springformen, det är samma form som du senare klär med overheadplast när du ska börja arbeta med dina chokladmousselager.

 

Chokladmoussefyllning:

 

1. Börja med den mörka chokladmoussen. Vispa grädden lätt och lägg gelatinbladet i blöt i ca 10 minuter. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en tjockbottnadkastrull tillsammans med äggulor och 0,5 dl av grädden. Värm på mycket svag värme bara precis till chokladen smält, rör kontinuerligt.

 

2. Blanda därefter ned chokladmassan i den lättvispade grädden och vänd försiktigt samman till en slät smet.

 

3. Värm 1 msk grädde i en skål i mikrovågsugnen eller i en kastrull på spisen. Rör därefter ner det urkramade gelatinbladet i den varma grädden och vänd ner det i chokladmoussen, blanda noga.

 

4. Ta bort springformens kanter och klä insidan av den med overheadplast. Sätt sedan fast springformens kanter igen. Hälldärefter moussen på tårtans botten och ställ att stelna i kylskåpet i ca 1 timma.

 

5.Därefter gör du samma procedur för mjölkchokladmoussen samt den vita chokladmoussen.

 

Dekorationvid servering:

 

Vispa grädden fast och fluffig och bred ut grädden runt om tårtan. Hyvla den vita chokladen och sprid ut över tårtans överdel och dekorera tårtans kanter med Noblesse. Avsluta med att skiva jordgubbarna och placera på toppen.

 

Lycka till och Grattis Alla Mammor där ute i världen, ni förtjänar all uppskattning och kärlek ni kan få!

 

Published: 2012-05-15 at 13:10:00

Muffins Rice Kardemummamuffins med Hallon, Vaniljkräm och Smulpajstopping
Muffins Rice Kardemumma Muffins med Hallon, Vaniljkräm och Smulpajstopping
Silverfat - loppis, Muffinsformar Rice från Nordljus

Det här är muffins som skiljer sig från många andra muffins, eller cupcakes för den delen. För det första skapar vaniljkrämen (marsankrämen) en slags hålighet och mjukar upp muffinsen innifrån. Dessutom täcks ovansidan av en lite krispig, småknäckig yta som bildas från den lite sötare versionen av smulpaj som utgör toppingen.

Det är lite som en hallonsmulpaj med vaniljkräm som serveras i en muffins...

Det här receptet innehåller marsankräm som inte riktigt går åt. Gör man däremot 1/4 sats marsankräm blir det lite för lite så hur man än vänder sig har man ändan bar! Man kan ju vispa egen vaniljkräm med exakt mängd som går åt om man känner sig peppad, men det tar lite för lång tid när jag vill ha muffins nu, om inte nyss, så därför fuskar jag lite och använder mig av färdig marsankräm! Man kan ju helt enkelt spara den överblivna marsankrämen och äta till lite uppskivat äpple vid ett senare tillfälle ;) Hos oss går det alltid åt på ett eller annat sätt.  

Gott? Ja, om du frågar mig och herrn i huset.
Han här hemma har i skrivande stund tryckt i sig vad han summerar som "flera stycken" och suckade precis att han blivit väldigt mätt. Jo, det blir ju lätt så....när man äter "flera stycken" sådär direkt efter middagsmaten.

För att ni ska slippa gå hungriga ska jag givetvis dela med mig av receptet!


RECEPT - KARDEMUMMAMUFFINS MED VANILJKRÄM, HALLON & SMULPAJSTOPPING
ca 16 st

180 grader

100 gram smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
2 ägg
1,5 dl rörsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Fyllningen;
ca 8 gram hallon (2-3 hallon per muffins)
1/2 sats marsankräm
(köp färdig marsankräm, jo det är okej att göra det!!, och vispa ihop en påse med 2 dl mjölk)

"Smulpajstoppingen"
30 gram smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker


HOW TO?

Innan du börjar själva muffinsbakandet så gör du marsankrämen enligt anvisningarna på paketet, du ska vispa med den mindre mängden mjölk för en tjockare vaniljkräm, samt blandar ihop smulpajstoppingen genom att tärna smöret och nypa ihop det med mjölet och strösockret till en smulig massa. Lägg marsankrämen i en spritspåse (förenklare processen med att få ner marsansmet i muffinsformarna( och ställ både denna och smulpajstoppingen åt sidan så länge!

Nu gör vi muffinsen:
 
1. Mät upp mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål, blanda väl och ställ åt sidan.

2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll på mjölken.

2. Vispa ägg, rörsocker och vaniljsocker riktigt pösigt och rör därefter ner den ljumna smör och mjölkblandningen i äggsmeten. 

3. Vänd till sist ner mjölblandningen till en jämn smet.

4. Klicka ner ca 1 stor matsked muffinssmet i formarna, spritsa ut ca 1 msk marsankräm mitt i varje muffinsform och häll på ytterligare muffinssmet så att marsankrämen täcks helt. Formarna ska vara fyllda till ca 3/4 av muffinssmet. Placera 2 hallon på toppen, du behöver inte trycka ner dem i smeten, den kommer sjunka ner under gräddningen, och smula topping över hallonen.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt dem därefter svalna på galler.

Lycka till!


Published: 2012-05-13 at 20:42:00

Made BY Mary Mums-Mums
För ett tag sedan hade jag ett par vilda busfrön hemma hos mig som var väldigt godissugna så jag bestämde helt enkelt att vi skulle göra egna mums-mums.

Inte alls svårt att göra tillsammans med barn och med lite hjälp av en vuxen spritsar man ut små "spöken" som jag kallar det, med mums-mums-smet. Att de blir lite sneda och vinda ger dem bara karaktär och dessutom tycker då jag att det är viktigt att ha kul i köket, allt behöver inte bli så perfekt!

Vi valde att doppa dem i choklad men om man vill kan man även doppa eller strö dem i kokos innan chokladen stelnar. Hur mörk choklad man vill ha väljer man själv. Jag hade en mörk 60% choklad hemma just denna gång men även mörkare och ljusare går bra. Don för person helt enkelt!

Det blir ganska många mums-mums när man gör mini varianten av mums-mums som vi gjorde och vill du göra färre så får du kanske slänga överbliven smet eftersom satsen redan är halverad. Vill du göra större versioner är det bara att du stansar ut större rånplattor och spritsar på mer smet, allt annat samma lika.
OBS! Mums-mumsen går även toppenbra att frysa in :)

Här kommer receptet!

RECEPT - HEMMAGJORDA MUMS-MUMS
Det här blir 20 större eller 40 mindre mums-mums

2 dl strösocker
1,5 msk florsocker
0,75 dl kallt vatten
0,75 dl hett vatten
0,75 msk gelatinpulver
0,5 äggvita
2 tsk (äkta) vaniljsocker

20 smörgåsrån
ca 400 gram choklad
0,5 tsk rapsolja (eller matolja)

HOW TO?

1. Lägg strösocker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en större bunke.

2. Blanda gelatinpulvret med det heta, nyss uppkokade vattnet, och rör tills gelatinet löst upp sig helt.

3. Börja vispa äggvite- och sockerblandningen och häll sedan ner den varma gelatinblandningen i en fin stråle.

4. Vispa tills du har en fluffig smet, vispa ner vaniljsockret under den sista "vispningsminuten".

5. Stansa ut 40 mindre, eller 20 större plattor från smörgåsrånet, ta hjälp av en rund pepparkaksform eller ett glas. 

6. Spritsa ut mums-mums smeten till små söta spöken eller i en virvel som "riktiga" mums-mums, hur du gör väljer du själv. 

7. Ställ in i frysen i drygt 1 timme för att stelna ordentligt. 

8. Smält 400 gram choklad i micro eller över vattenbad, var försiktigt så att chokladen inte blir för varm. Droppa ner ca 0,5 tsk rapsolja och rör ut i chokladen. På detta sätt blir chokladen tunnare och det blir lättare att få en jämn yta.

9. Doppa dina mums-mums i chokladen och ställ att stelna. Vill du strö kokos över dem, eller rulla dem helt i kokos gör du det efter att du doppat dem i den smälta chokladen.

Lycka till!

Published: 2012-05-11 at 19:29:00

Salsa Made By Mary
Jag har precis svängt ihop den här salsan och nu står den och vilar i kylskåpet. Mannen står på balkongen och ska grilla, premiärgrillning på balkongen med vår (gigantiska) gasolgrill.

Det här är en salsa som är lite sötare och som fungerar perfekt till grillat men faktiskt även till Taco. Om du kanske känner att du vill bjuda dig själv eller dina gäster på en hemmatillverkad salsa eller är trött på helfabrikat där du har noll kontroll över innehållet är det här ett hett, och gott, tips!

Ikväll stänger jag av telefonen och nätet för nu kickar firandet igång med skumpa, jordgubbar och grillat. Imorgon ska vi iväg mannen och jag. Vart vet jag inte, det är tydligen en hemlis..men han verkar fixa med någon slags picnic-korg och jag är givetvis nyfiknare än nyfiknast!!!
Men tillsammans ska vi vara, utan någon som helst uppkoppling, hela helgen!

Hoppa ni också får en helt underbar helg, alla ni där ute...
Här kommer receptet!

RECEPT - SALSA PÅ MANGO, PÄRLTOMAT & SPETSPAPRIKA
1 burk, ca 4 portioner

1 mango
10 pärltomater
1 spetspaprika
ca 1 msk olivolja av bra kvalité
1 rågad tesked sambal oelek
1 nypa salt
1 lite nypa socker
ca 1 tsk honung

HOW TO?

1. Skär paprika, tomater och mango i mindre kuber, lägg i en större skål.

2. Häll olivolja, sambal, honung samt salt över frukterna och grönsakerna och rör runt så att allt blandas ordentligt.

3. Ställ åt sidan i rumstemperatur och låt det marineras och gotta sig. Det kommer vätska av sig men det är precis som det ska vara, rör bara runt lite då och då i salsan.

4. Efter ungefär 10 minuter kan du hälla upp salsan i en fin skål eller i en burk och ställ in i kylen fram tills servering. För säkerhets skull kan du smaka av så att du tycker att salsan har rätt sötma för dina smaklökar! 

Servera till grillat kött eller taco!

Lycka till!

Published: 2012-05-09 at 19:47:00

Dulche De Leche Made By Mary Kondenserad Mjölk
Mmmaaaaaahhhhhhh..........

Ärligt (!!!!) 

Jag vet inte vad jag ska ta vägen, så gott är det.

Dulche de Leche-glass goes Hasselnöt vilket innebär en mjuk gräddig kolaglass med rostade hasselnötter som smälter i munnen! Jag och mannen skulle hälla upp i skålar efter att jag fotograferat bilderna ovan.

Det blev inte så.

Vi åt hela glassen ståendes i köket, som två rovfåglar över ett kadaver.
Hahahaha, ja...jag inser ju hur besatta vi framstår, men döm oss ni när ni själva lagat till glassen och provsmakat ;)

Mannen; "Aaaaalltså *smaskandes på glass*...du ska kanske börja skriva det där inlägget innan folk går och lägger sig"!
Jag; Aaa....asschhå (munnen full med glass)...jag vet, jag ska gå och skriva nu.. *börjar gå*
Mannen; VAD GÖR DU!!!!*vildsint blick*
Jag; Va?!
Mannen; Ja men du får ju lämna glassen här!!!!
Jag; "Jag bloggar snart"....

Ja..ni hör ju....


I helgen firar jag och mannen 6 år, och då ska jag göra den här glassen igen (uppenbarligen verkar vi behöva det) tillsammans med Lavendel Semi-Freddon jag gjorde tidigare och Hallonsorbén som ni hittar recept på HÄR.
DET, det är riktigt firande det ;)

TIPS! Ta ett fint papper eller tyg och svep om din gamla glassbox, eller mindre fina plastlåda som du häller ner glassmeten, knyt ett snöre eller spetsband runt om så får du en mysig lite "vintage-looking" glasslåda :) Så gjorde jag..

Här kommer receptet godingar!

RECEPT - DULCHE DE LECHE MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 1 liter

1 burk sötad kondenserade mjölk

4 äggulor
0,5 dl farinsocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Hasselnötter, mängd efter egen önskan, jag tog ca 1,5 dl hela hasselnötter.


HOW TO?

Det här första steget (1) kan du göra i förväg så kan du börja med glassen på en gång när du väl ska göra den. Jag gjorde min dulche de leche igår och idag gjorde jag glass på den! :)

1. Börja med att koka din kondenserade mjölk, denna kommer vara grunden till glassen och är det som kallas "dulche de leche" (=kolasås). Kolasåsen får du genom att lägga ner konservburken, du ska alltså INTE öppna den alls, i en större kastrull. Häll på vatten så att burken täcks ordentligt! Sedan sätter du kastrullen på plattan och kokar konservburken i 3 timmar (häll på mer vatten då och då). OBS! Burken måste verkligen vara täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas (har jag hört, jag har aldrig vågat utmana ödet själv). När burken kokat klart, tar du upp den från kastrullen och ställer den att svalna ett tag. Häll sedan kallt vatten på burken innan du öppnar den.

2. Under tiden kan du passa på att rosta dina hasselnötter. Det gör du genom att lägga ut hasselnötterna på en ren och torr plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen på 175-180 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite, inte för mkt, och gnugga sedan nötterna i en ren kökshandduk, då kommer majoriteten av allt skal försvinna. Rostningen tar fram nötternas smak, mkt gott till glass om du frågar mig!

3. Separera äggulor från äggvitor, du kan spara de två "överflödiga" äggvitorna till en maräng eller annan spännande, men till själva receptet behöver du bara 2 äggvitor men däremot 4 äggulor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret  i en större skål, vispa tills dess att det blivit riktigt vitt och pösigt.

4. Häll ner din "dulche de leche" i ägg- och sockersmeten och vispa tills det blandats ordentligt. 

5. Vispa grädden fluffig och ställ åt sidan. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum i en annan skål och ställ även den åt sidan. 

6. Rör ner grädden i glassmeten, rör tills det blandats helt. Vänt sedan ner äggvitorna i glasssmeten, här kan du vara lite försiktigare när du vänder ner äggvitorna.

7. Rör till sist ner dina rostade hasselnötter. Jag brukar bara hacka dem MYCKET grovt inna jag blandar ner dem. Vissa låter jag tom vara hela, det blir vackert och gott så!

8. Har du glassmaskin är det bara köra på enligt anvisningar för glass. För oss andra (jag har ingen glassmaskin) så  häller vi ner glassen i en behållare av valfri sort och ställer i i frysen i ca 4 timmar.
Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassmeten i ca fyra timmar, rör då och då i glassen.

Njuut.. det är du värd!

Published: 2012-05-07 at 19:00:00

Chokladmousse Praliner
Nötter i botten...
Chokladmousse Praliner
Till vänster: Nötter i botten och chokladmousse ovanpå Till Höger:Nötter på toppen
Chokladmousse Pralin
Det här är ett recept som jag rekommenderar att man gör dagen innan eftersom både chokladmoussen och själva chokladformarna behöver stelna ordentligt. Bör inte stå framme för länge i rumstemperatur eftersom man inte tempererar chokladen. (Temperering innebär att man förändrar chokladens egenskaper så att den inte smälter i rumstemperatur och dessutom ger chokladen en fin glansig yta)

OBS! Det här kommer bli mer chokladmousse än vad som går åt till formarna men jag brukar alltid passa på och spritsa ut kvarvarande chokladmousse i små shotsglas och ställa tillbaka in i kylen. På så sätt har du gjort två godsaker i ett! Chokladmousse OCH Praliner ;)

Vill du inte göra två flugor på smällen så halverar du bara chokladmousserceptet! Men har du en större & finare middag och vill ha både chokladmousse till efterrätt men även praliner lite senare på kvällen så kan du göra det på en och samma gång, bra va :D


Går att göra helt utan nötter eller med nötter botten och mousse ovanpå (så brukar jag göra), men för sakens skull har jag även illustrerat med nötter ovanpå ;)

Supergod till kaffet eller som en liten överraskning efter en finare middag :)

Hos oss däremot, kan man utan eftertanke slänga i sig allihopa framför tvn en söndagseftermiddag. Japp, så är det! ;)


Här kommer receptet!

RECEPT - CHOKLADPRALINER
ca 30-40 stk

Chokladformar:
30-40 stk knäckformar
150 gram mörk choklad


Chokladmousse:
100 gram choklad, jag valde en 36% Choklad från Odense för en lättare mousse
2 äggulor
2 dl vispgrädde (uppdelat i 1,5 dl vispad och 0,5 dl som blandas med äggulorna)
(uppdaterat mousserecept efter att en finfin läsare uppmärksammat mig på att måtten inte stämde!)

Hackade nötter, exempel hackad mandel

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Din smälta choklad stelnar under tiden att formarna är i kylskåpet, men det är ingen fara. Bara värm på chokladen lite innan du penslar, se till att den inte blir för varm bara!

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

Chokladmoussen:

5. Vispa upp 1,5 dl av vispgrädden till en lättvispad konsistens.

6. Vispa/rör ihop äggulorna med 0,5 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Hacka 100 gram choklad och blanda med ägg- och gräddblandningen. Värm på MYCKET LÅG värme på plattan, rör hela tiden, eller i ett vattenbad, tills all choklad smält. Det är mycket viktigt att du inte värmer för hårt eftersom äggen kan koagulera och chokladen kan bli för varm.

7. Så fort chokladen är helt smält och du har en jämn glansig chokladsmet vänder du försiktigt ner den i den uppvispade grädden. Vänd tills du har en jämn och slät mousse.

8. Häll upp i spritspåse och stäng öppningen med en sådan platsclips man stänger platspåsar med. Låt vila i kylskåp i ca 4 timmar eller ännu bättre över natten.

Innan du börjar spritsa chokladmousse i formarna pillar du givetvis bort pappret från dem.
Sen:
9. Pytsa ner några nötter i botten på chokladformen och spritsa sedan ut moussen ovanpå nötterna. Ställ in i kylskåp tills du ska servera dem.  

Njut!

Lycka Till!

Published: 2012-05-05 at 17:53:00

Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Att göra formar av choklad är en lite roligt, ganska så pillig aktivitet som ser väldigt fint ut när man väl är klar!

Jag fick idén från Mia Öhrn som gjort dem med lingon och choklad, helt ljuvliga är de!

Chokladformarna går att fylla med lite vad som helst egentligen; kola eller fudge av ngt slag, chokladtryffel, hallonmousse, lingongrädde eller vad du nu föredrar. 

Jag föredrar att gjuta/forma chokladformar av mindre formar som knäckformar. De formarna som är till för ischoklad är lite för hårda att gjuta med och det är större risk att chokladen går sönder när man väl ska ta bort pappersformen. Använder man sig av större formar så tycker jag dessutom att chokladen tar över och moussen eller fudgen inte balanseras på samma sätt.

Denna gången gjorde jag två varianter, en lite mer vuxen smak med lingongrädde och en med hallongrädde.
Glöm inte att det inte gör något om du får choklad över när du gör formarna, det är bara låta det stelna och sen återanvända vid nästa pralintillverkning eller bakning.

RECEPT - HALLONMOUSSEBAKELSER
ca 30 stk

30 stk knäckformar
150 gram vit choklad

50 gram frysta (tinade) lingon eller hallon
1-2 msk florsocker
1 dl grädde som du vispat

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter.

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

5. Mixa hallonen eller lingonen, beroende på vilken smaksättning du väljer (du ska alltså INTE blanda lingon och hallon utan välja ett alternativ), tillsammans med florsockret. Vänd ihop med den vispade grädde och fyll en spritspåse. Placera ca 30 minuter i kylskåpet så blir smeten lite tjockare i konsistensen.

6. Ta bort pappret på chokladformarna, var försiktigt så att de inte går sönder, det är lite pilligt men du kommer snart märka hur du lättast får bort dem.

7. Spritsa hallon- eller lingongrädden i chokladformarna och servera till en kopp kaffe!

Lycka Till!

Published: 2012-05-01 at 17:35:00

Citronmarängpaj Made By Mary Lemon Meringue Pie
Idag har vi varit ute i solen merparten av dagen. Druckit kaffe, pratat och ätit citronmarängpaj. Den syrliga citronen gifter sig perfekt med den söta marängen och utgör ett perfekt sällskap i solen! Citronmarängpaj finns det många varianter på. Det här är en variant med riktigt syrlig och kraftig citronsmak på lemoncurden och med en traditionell maräng på toppen!

Några fräknar senare och med en härlig känsla i magen sitter vi nu i soffan och myser, så här sista dagen av valborgshelgen. Det ska bli riktigt spännande att gå till jobbet imorgon, det är nämligen min första dag på en ny arbetsplats! Så det var inte mer än rätt att fira med en heldag i solen och lite god citronmarängpaj, eller vad säger ni?

Här kommer receptet! 


RECEPT - CITRONMARÄNGPAJ

Pajskal:
2 3/4 dl vetemjöl
1,5 msk florsocker
1 nypa salt
120 gram smör
ca 2 msk vatten

Citronfyllning:
6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice och 0,5 dl citronskal)
270 gram strösocker (ca 3 dl) 
32 gram majsstärkelse ( ca 4 msk)
8 äggulor
100 gram smör

Marängtäcke:
4 äggvitor
80 gram strösocker


HOW TO?


1. Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält.

2. Vill du slippa bitar av citronskal i din lemon curd kan du sila blandningen, annars behövs inte det. Häll i så fall tillbaka citronblandningen i kastrullen igen efter att du silat den.

3. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. Vispa därefter äggulorna lätt och vispa även ner dem i citronblandningen.

4. Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar. Det är mkt viktigt att du vispar hela tiden och att du inte värmer på för hårt eftersom lemoncurden i så fall kan brännas i botten och äggulorna riserkar att koagulera och bilda små klumpar i lemon curden.

5. När lemoncurden tjocknat, ungefär som en jordgubbskräm, så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp.  

Gör under tiden pajskalet.  

6. Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Tärna ner det kalla smöret och arbeta snabbt ihop smöret med mjölet. Tillsätt 1 msk vatten i taget, degen ska bara precis gå ihop. Skulle degen råka bli lite för kladdig, blanda i lite mer mjöl. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

7. Kavla ut degen, på mjölat bakbord, till en cirkel på ca 25-30 cm i diameter. Lägg din degcirkel över pajformen och tryck ner den i formen., gör kanten hög och nagga därefter botten med en gaffel.

8. Ställ in formen i frysen och sätt ugnen på 200 grader, när ugnen är varm tar du ut pajdegen/pajformen ur frysen och lägger ett bakplåtpapper i botten. Häll därefter okokt ris i pajens botten och grädda i ugn i 20 minuter. Ta sedan ut pajen ur ugnen, häll bort ris och tag bort bakplåtspappret och grädda i ytterligare 10 minuter tills dess att pajskalet är "torrt" och gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Glöm inte att pajskal ska gräddas i nedre delen av ugnen!

Under tiden pajskalet svalnar gör du marängen:

9. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, vispa ner lite strösocker i taget tills dess att du har en tjock maräng. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att marängen glider ut.

10. Bred ut lemoncurden i pajskalet och spritsa eller bred ut marängen på toppen. Grädda pajen i mitten av i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter, tills marängen fått en lätt brun yta. Vill du ha en brunare maräng, använd en gasolbrännare.

Låt pajjen svalna helt och bli kall innan du äter den (även om det är svårt att vänta).

Lycka till!