slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Vitlöksmajonäs & Torrcider - Garlic Mayonnaise & Dry Cider

Published: 2012-05-19 at 15:42:00


Ja, det är ju en stående favorit i vårt hem och kök. Egen vitlöksmajonäs, eller Aioli, är ju bara så gott till räkor på en skiva rostat bröd men iskall torrcider. Ja tack, jag tar gärna en portion..eller fem.

Det finns många reccept på vitlöksmajonäs men de innehåller egentligen mer eller mindre samma ingredienser. Det du bör tänka på är att alla ingredienserna bör ha samma temperatur när du börjar, för att minimera att såsen skär sig. Jag gillar sällan eller aldrig köpt majonäs och heller inte färdig aioli från butiken. Därför gör jag ofta min egen majonäs (då har jag istället i vinäger och senap) eller som nu, min vitlöksmajonäs (eller aioli som vi också kan kalla det) då jag kryddar den med vitlök, citron och salt.

Så enkelt att göra, perfekt att bjuda på när man får oväntat, eller väntat, besök.

Såhär gör jag min:

RECEPT - VITLÖKSMAJONÄS/AIOLI

2 äggulor
ca 2 dl rapsolja eller annan matolja
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1 nypa salt
 

HOW TO?

1. Skala och pressa vitlöken. Blanda med salt och äggula i en större skål eller annan bunke.

2. Droppa ner rapsoljan droppe för droppe allt medan du vispar. All olja måste ha vispats in innan du droppar på mer. När ungefär 2/3 av oljan är nervispad brukar jag öka takten och hälla ner oljan i en mycket fin stråle.

3. Smaka av med citronjuice och eventuellt lite mer salt.

Ät exempelvis med räkor eller lägg ner en klick i fisksoppa!

Lycka Till!

Kommentarer - Comments
Glad mamma

Nam, nam! Og hvilke minner slik mat bringer med seg ;)

2012-05-19 at 16:42:42 // http://gladmamma.no
Line

Åhh vad kul, har aldrig provat att göra egen. Tack för receptet, gott ser det ut också! Kram Line

2012-05-19 at 19:00:25
Johanna

Det ser riktigt gott och lyxigt ut!

2012-05-19 at 21:35:41 // http://joherman.blogg.se/
Hanna

Det får man försöka att prova på, verkar görgött med räkor till! :)

2012-05-23 at 23:42:40 // http://hannaedman.blogg.se/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback