slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Chocolate Sea Salt Caramels

Published: 2012-10-22 at 19:36:00
 
(Skål Broste "blue love", kniv antikbutik, skärbräda House Doctor)
 
Jag är galen i mörk choklad och havssalt just nu. Jag bara älskar det och kan inte få nog! Den mörka chokladen gifter sig så bra med havssaltet och för er som ännu inte provat, jag vet att det låer crazy bananas, men tro mig, det är ljuvligt!
 
När jag var på chokladmässan köpte jag ju mina favoritpraliner, lakritskola med chokladöverdrag och havssalt. Det var det som fick igång mig på brownies med havssalt och nu, givetvis, praliner med havssalt! Söt och lätt knäckig karamell möter mörk choklad och havssalt, njut av en bit till kaffet eller tryck i dig en handfull när du ändå är igång!
 
Receptet har några svåra moment men är väl värd besväret, det kan jag lova!
 
CHOCOLATE SEA SALT CARAMELS
ca 40 stk
 
Kola:
100 gram strösocker
85 gram osaltat smör, rumstempererad
1,5 dl grädde
1 nypa havssalt
 
Topping:
300 gram mörk choklad
Havssalt


Form med raka kanter, ca 25 x 15 cm
Bakplåtspapper
Rapsolja el annan matolja
 
 
 
HOW TO?

1. Häll strösockret i en tjockbottnad kastrull och värm mycket försiktigt på låg värme. Du ska inte röra i sockret under tiden utan bara låta det stå och smälta i godan ro. När alla sockerkristaller är smälta och sockret fått en ljusbrun ton kan du röra om försiktigt med en träslev.

2. När sockret är helt smält och på gränsen till att börja bubbla lite smått, blanda ner smöret (skuret i kuber) i sockerblandningen men var försiktig då det bubblar kraftigt och kan stänka upp på dig. Blandningen är jättehet!Blandningen kommer skära sigmen höj värmen till medel och fortsätt att röra om med träsleven tills kolan blivit jämn och glansig. Koka under tiden upp grädden i en annan kastrull.

3. När smör och sockerblandningen är krämig och glansig samt tjocknat avsevärt, häll ner den varma grädden lite i taget. Det kommer bubbla kraftigt så var försiktig!

4.Rör om kraftigt tills kolan kokat ihop.. Låt det därefter koka i ca 7-15 minuter, rör om då och då. Gör gärna kulprovet innan du drar kolan från plattan, längden du måste koka är beroende avhur kraftigt kolan kokar samt kastrullens omfång. Kolan tjocknar avsevärt när den svalnat.
Under tiden kolan kokar klär du formen med bakplåtspapper, olja även in bakplåtspappret med raps- eller matolja.

5. Häll upp kolan i formen och ställ att svalna i rumstemperatur i ngn timma. Ställ därefter in i kylskåpet i några timmar eller över natten. Du vet att den är klar när den är fast och sval och går att arbeta med.

CHOKLADMOMENTET

6. Ta ut kolan och lägg upp den på en skärbräda. Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar.

2. Hacka chokladen i mindre bitar.

3. Temperera chokladen eller, om du vill hoppa över den biten, smält chokladen försiktigt över vattenbad.

4. Vänd kolan i chokladen med hjälp av två gafflar och låt överflödig choklad rinna av innan du placerar pralinen på ett avsvalningsgaller för praliner för att stelna. När chokladen börjar stelna, strö lite havsalt på toppen.

Njut!
Kommentarer - Comments
Amy's piece of cake

Underbara bilder och det du bjuder på.... yum yum. Synd att du bor så långt borta! ;)

Svar: Tack söta!! Och jo de var ljuvliga. Hade du bott mer i krokarna hade jag kommit förbi bums!! Kram
Mary

2012-10-22 at 20:43:02 // http://amyspieceofcake.se/
Marja - Baka Sockerfritt

Låter gott! Jag vet inte ens om jag testat choklad med havssalt, måste göra det!

Svar: Ojojoj, klart du måste testa. Gört, helt nu med det samma!!! Kram
Mary

2012-10-22 at 21:40:04 // http://bakasockerfritt.blogg.se/
Malin´s Diner

Vad fina Maria, riktiga små konstverk precis som dina fina bilder.

Kram

Svar: Tack söta rara!!! <3 Kram
Mary

2012-10-22 at 21:47:27 // http://malinsdiner.blogspot.se
Tina

Dina bilder o bakverk är fantastiska. Detta recept kommer testas till helgen, skulle vilja ha en god pralin nu. Kramisar Tina

Svar: Åhh vad kul, hoppas du älskar den lika mkt som vi gjorde!! Lycka till! Stor kram Mary
Mary

2012-10-22 at 21:52:40 // http://home2tiny.blogspot.com
Katarina

Åh, ett till gudomligt recept...give me :)

Svar: Den här är en ny favorit, helt underbar!
Mary

2012-10-23 at 03:25:53 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Marias Bakglädje

Underbart! Dom här måste jag testa! :)

Svar: Gört! Den är ljuvlig!!
Mary

2012-10-23 at 07:09:41 // http://mariasbakgladje.blogg.se
Fredrik Larsson

Underbart. Det blir nog den här bloggen jag tänker följa stenhårt i jul :P

Svar: Hahaha, underbart! Det kommer komma mkt inspiration och bakverk under julen, lovar och svär.....på min kitchen aid!! ;) Tack för komplimangen, gör mig superglad!
Mary

2012-10-23 at 07:56:11 // http://www.fredlarsson.blogg.se
christina

Hej Mary! vilken fin sida du har! Underbara bilder! Står just och bakar för fullt! Såg hela ditt inlägg just, måste ha glömt att klicka vidare :)
Tack så jättemycket och min kollega Emma framförde det du sa. Jag blev så glad! Gör så mycket att få fina ord från folk man inte träffat, men ändå har något gemensamt som bakning :)
Tack för det!
kram christina

Svar: Hej Christina! Vad kul att du såg kommentaren (bättre sent än aldrig ;)) och vad kul att du hittade hit! Seriöst..det enda jag gör är att baka (och lagar mat) men summa summarum är att jag spenderar enormt mkt tid i köket...så kul att höra att det finns ngn annan som står och bakar för fullt, hoppas d blev ngt smarrigt! Ja...ta det till dig, verkligen! Och jag bakar ju en del själv (som du kanske märker) så jag vet ju faktiskt vad jag talar om! :P Vi håller tummarna för dig jag och mannen här hemma. Stor kram Mary
Mary

2012-10-23 at 13:24:13 // http://www.bakedwithstyle.com
Bland bakverk och kastruller

Choklad och havssalt är bara så gott!!! Ser urläckert ut!!

Svar: Tack!! Men visst är det, en totalfavorit hos oss! :D Kram
Mary

2012-10-23 at 15:39:23 // http://www.peachloveinfood.blogspot.com
Anna

Det verkar gott, fast jag är fortfarande lite rädd för saltet :P ^^

Svar: Hahaha..äsch, näee va inte det. Börja med lite salt så får du se om du gillar det. Doppa en kolabit i chokladen och salta..smaka och se vad du tycker. Om du tycker att det smakar apa så lägg inte salt på resten ;) Utan köra vanlig kola med choklad! :D
Mary

2012-10-23 at 19:42:34
Helena

Mmm, chokladen ser magiskt god ut! Vilken fin skål de ligger i:) Vad duktig du är! Kram

Svar: Tack..ja jag älskar de där skålarna. Favporitfrukostskål men också enormt vacker att servera godis i..två flugor på smällen! :D
Mary

2012-10-23 at 22:01:02 // http://helenassota.se
Fatma

sååå gott det ser ut!

Svar: Tack, de var jättegoda! :D
Mary

2012-10-23 at 22:58:47 // http://fatmas.se
christina

tack igen :)
måste fråga vad du har för kamera ?
det blev supersucce på jobbet med bakverken. dom är som gamar! hoppas verkligen att du kommer in igen och säger hej :) ... gärna runt lunch ;) hihi!
kram

Svar: Har precis sett på "Hela Sverige Bakar", grattis till ännu ett program, yay!! :D Kul! Jag har en Canon Eos 5 D med ett Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM-objektiv. Om du fundrar på att köpa systemkamera så är faktiskt objektivet viktigare än själva kamerahuset :) (Fast du kanske redan vet det ;)) Kan tänka mig att de är som gamar, känner igen det där själv ;) Det lovar jag att jag ska göra, måste köpa mer snart ändå, det är inte många kvar (vet inte hur jag tänkte sist när jag köpte så lite)! Kram Mary
Mary

2012-10-24 at 20:49:42 // http://www.bakedwithstyle.com
kiwiberries - tävling

jag har inte vågat smaka salta sötsaker men detta såg såå gott ut!

Svar: Gört!! Eller så börjar du med chokladbrownie med salt, den är ljuuuvlig!!
Mary

2012-10-25 at 07:58:32 // http://kiwiberries.blogg.se/
Malin E

Åh... jag som hade siktat in mig på att göra detta så upptäcker jag att jag köpt alldeles för lite choklad... får leta reda på nåt annat gott istället ;-) Vilket inte är så svårt som tur är!
KRAM

Svar: Nej! Knas.. Nåja, hoppas du hunnit köpa mer choklad nu då! ;) Kram
Mary

2012-10-25 at 16:04:20
Linnea

Hej!
Skulle göra dessa ikväll men kolan brändes bara på spisen, försökte två gånger. Eller, det var inte så att den brändes-brändes(inte svart, rök, bränt fast i botten etc) utan kolan såg fin ut men den smakade verkligen inte bra, starkt liksom. När jag gjorde om det andra gången var jag verkligen jätteförsiktig med värme(har gasspis) och jag är säker på att det inte var för varmt.

Har du några tips på hur jag kan göra när jag provar igen imorgon? Ska tillägga att jag aldrig bränner saker annars. Men jag använde plastslev, tror du att träsleven is the secret? Göra det över vattenbad istället för direkt över lågan? Jag provade även att göra det i två olika stora kastruller, en stor samt en liten.
Snälla hjälp!

Svar: Hej Linnea! Ska försöka hjälpa dig så mkt jag kan. Först och främst.. ge inte upp. Det är lite bökigt men väl värt besväret när man lyckas! 1. Använd en vid(stor) kastrull med tjock botten för jämn värme 2. Använd en träslev 3. Värm mkt långsamt (ännu lägre värme än tidigare) När sockret börjar smälta och bli ljusbrunt/mellanbrunt (men inte mörkbrunt) ..blanda det med det sockret som ännu inte smält. Låt inte sockret bli så brunt som tidigare men låt det smälta lite mer rör försiktigt igen efter första omrörningen så att allt socker blandas ännu en gång. 3. Följ resterande instruktioner. Kolan smakar beskt eftersom det blivit för bränt. När du ska höja tempen, Höj temperaturen lite mer än tidigare så att kolan tjocknar lite fortare , du måste röra hela tiden Mkt mkt kraftigt till den tjocknar.. Hoppas det hjälper!! Lycka till! Kram Mary
Mary

2012-12-01 at 19:21:27
linnéa

Tack! Jag brukar inte ha problem med att saker blir brända, så jag är lite bekymrad. Grejen är att jag hela tiden använde minsta plattan och minsta lågan(gasspis) så det är svårt att minska värmen ytterligare. Jag tog även bort kastrullen från plattan flera gånger, så nu funderar jag på att prova vattenbad ändå. Träslev skall jag investera i och nytt försök snarast. Det kanske räcker.
Ha en fin dag och tack för din tid!

Svar: Attans att det skulle vara så knepigt denna gång. Hoppas det går bättre för dig nu. Hoppas verkligen det gick bättre! Kram Mary
Mary

2012-12-01 at 23:09:13
Elin

Tänkte bjuda på dessa till jul om jag får dem lika bra som du :) Hoppas jag lyckas med det där svåra momentet, har ju dåligt med tålamod i köket annars. Men ska ta hjälp av sambon, haha! :)

Svar: Lycka till!! Kommer gå kanon tror jag :)
Mary

2012-12-17 at 17:15:51 // http://elinatterstig.blogg.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback