slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Glutenfri Vaniljcupcake med Lemoncurd & Maräng - Gluten Free Vanilla Cupcake with Lemoncurd and MarengueTopping

Published: 2012-10-23 at 18:58:00
 Ibland får jag kommentarer om hur svårt det är att baka, egentligen, och att man kanske inte riktigt får till det med snitsigt spritsad marängsmörkräm. Jag påpekar ofta att det inte spelar så stor roll om det inte alltid blir perfekt, det är ändå smaken som räknas, och att ju mer man tränar, dessto duktigare blir man.
 
För att visa att det inte alltid behöver vara så perfekt med snajsiga spritstekniker slängde jag i helgen ihop en cupcake. En glutenfri variant dessutom.
 
Min brors flickvän är glutenintolerant, jag har flera andra vänner och bekanta som är gluten intoleranta och jag har själv gener som gör att jag själv riskerar att i framtiden bli just glutenintolerant. Dessutom vet jag en handfull människor som kommenterat att de faktiskt mår bättre om de drar ner på mängden gluten i maten.
Så..sagt och gjort, challenge excepted!
 
Glutenfri cupcake som inte får vara för svår och som kan få se lite sådär lagom fin ut ändå. Den här receptet är en variant av min senaste cupcake, den med kokos och kardemumma.
 
Den här gången har jag bakat med glutenfri mjölmix, något som närmast kan beskrivas som potatismjöl. Cupcaken får en annan konsistens men smakar ändå väldigt bra och alla gästerna gav två tummar upp mellan smaskandet.
 
Marängen har jag, istället för att spritsa ut den, kladdat på med kniv. Mannen fick faktiskt kladda på marängen på några cupcakes..och tro mig..underbar är han..men nån cupcakeskonstnär är han inte. Så alla ni som känner att det där med baka, det är inte för er, släng det åt sidan och våga lite!
 
GLUTENFRI VANILJCUPCAKE med LEMONCURD & MARÄNG
ca 16 stk
 
Cupcakes:
125 gram rumstempererat smör
2 dl/180 gram strösocker
2 ägg
4 dl/240 gram finax mjölmix (= glutenfritt mjöl)
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
 
Lemoncurd
 
Maräng:
4 äggvitor
1 msk citronjuice
6 msk socker
 
HOW TO?
 
1. Vispa smör och socker vitt och poröst.
 
2. Tillsätt äggen ett i taget, se till att varje ägg är helt inarbetet innan du tillsätter nästa ägg.
 
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten växelvis med vispgrädde.
 
4. Lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt och klicka ut smeten i formarna till ca 3/4. Var förisktigt, glutenfri smet med mjölmix har en tendens att växa ganska mkt så lägg inte för mkt smet i formarna.Klicka 1 tsk lemoncurd på varje cupcake och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler.
 
5. I en stor, ren skål, gärna en rostfri skål, vispa äggvitorna tillsammans med citronjuicen till de börjar skumma ordentligt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är tjock och glansig. marängen är tjock. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att marängen rör sig och glider ut, då är den klar.
 
6. "Bred/kladda" (eller spritsa för er som vill det) ut marängen. Använd en gasolbrännare och bränn av marängen.
 
Ska du förbereda dina cupcakes innan gästerna kommer?
Vänta i så fall med att bränna av marängen tills att gästerna kommit.
 
Lycka till!
Kommentarer - Comments
joanna-livet med Aspergers syndrom+reumatism

va underbart goda de ser ut:)

Svar: Tack..de var de!! ;)
Mary

2012-10-23 at 19:06:42 // http://domkallarmighannes.com
Annika Bergkvist

Älskar din blogg:) jag är glutenintolerent så detta recept är än mer glädjande än vanligt. Jag bakar aldrig själv med speciella recept för glutenfritt mjölmix utan tycker jag det låter och ser smarriga ut så kör jag på bara! Det brukar funka jättebra:) men jätteroligt att du i allafall tänker på oss som är det. Egentligen är det inte de söta bakterien som är problemet utan brödet. Oh My vad jag saknar riktigt bröd och knäckebröd:( men livet kunde vara värre så jag klagar inte:)
Kram

Svar: Hej Annika, tack vad glad jag blir!! :D Ja..det kommer bli mer sånt framöver. Jag kan själva känna att jag mår bättre när jag drar ner på gluten i maten och eftersom jag har vad vi kan kalla högre risk att få gluten samt at tjag har flera människor runt mig med glutenintolerans är det bara naturligt att prova på mer glutenfira recept. :) Hmm..bröd alltså. Riktigt bröd, menar du mörkt grovt bröd då? Själv är jag sugen på att rpova på glutenfri focaccia, eftersom jag älskar focaccia! :D Ska ta brödbakningen i beaktande och se vad jag kan trolla fram ;) Kram Mary
Mary

2012-10-23 at 19:59:18
Malin´s Diner

Gluten eller inte, det ser banne mig j....t god ut vilket som.

Kram

Svar: Hahaha..gött!! Du..de var goda också! Lite annorlunda i konsistensen men riktigt saftiga!! :D KRam söta
Mary

2012-10-23 at 20:05:26 // http://malinsdiner.blogspot.se
patrik

Bra med glutenfria recept!www.sportochspelkocken.se

Svar: Tack!! Ja jag tycker det behövs, fler och fler blir intoleranta och många mår bättre när man drar ner gluten i maten! :) Nästa utmaning blir lingonkolapaj och brownie :D
Mary

2012-10-23 at 20:33:21 // http://www.sportochspelkocken.se
Fredrik Larsson

Fan vad mumsigt! :D
Har du något bra recept på mjuk chokladkola?

Svar: Tack!! :) Ja och nej, det har jag men inte som ligger ute på bloggen. Men det kanske hinns med framöver. Den kola som ligger ute finner du under kategorin "praliner, tryfflar och smågodis"..där finns lite små och gott ;) :D
Mary

2012-10-23 at 21:33:28 // http://www.fredlarsson.blogg.se
Lisa

Härligt med ett glutenfritt recept. :D
Min man fick den diagnosen för bara ett par månader sedan, honom bekommer det inte så värst, men jag har sååå sååå svårt att tänka om å har inte vant mej vid tanken än.
Dessa ska jag testa, snarast. :)
(annars är ju drömrulltårta på potatismjöl ett hett tips. :))

Svar: Åhh, där ser man, vad bra att jag kommer baka och laga fler glutenfria recept! :) Ska även försöka mig på sånt som bröd..focaccia till exempel! Hoppas ni tycker om receptet lika mkt som vi gjorde! KramMary
Mary

2012-10-23 at 21:36:56 // http://lisoball.bloggplatsen.se
Jennifer

Ser gott ut! Och bilderna är som vanligt fina! kram Jennifer

Svar: Tack snälla du!! Den var riktigt god faktiskt! kram Mary
Mary

2012-10-23 at 21:43:02 // http://wwwmittlivsomjag.blogspot.com
Malin - Stjärnflocka

Åh vad jag älskar dina vackra bilder!!!
Och som jag önskar att jag hann prova allt... :)
En stor hög med kramar till dig!
Malin

Svar: Tack söta rara du! Ja, jag skulle behöva ngn som kom och fikade lite oftare, hade du bott närmare hade jag stormat över med en hel hög med cupcakes och brownies ;) Stor kram Mary
Mary

2012-10-24 at 08:26:51 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Karin

Vart tog lemoncurden vägen?

Svar: Lemoncurden ska ner i cupcakesen på slutet. Ibland går det fort när jag vill publicera recept till mina kära läsare så här missades det helt enkelt i farten. Men nu är receptet korrigerat. Tack för att du uppmärksammade detta! :) Mvh Maria
Mary

2012-10-24 at 18:03:22
Annika Bergkvist

Hej Mary!
Tack för ditt snabba svar. Ser verkligen fram emot att få se dina mästerverk i framtiden. Naturligtvis så gillar jag också focaccia:)
Med min brödlängtan så menar jag egentligen surdegsbröd, mörk fiberrikt bröd, alla bröd haha...! Men allra mest riktigt goda knäckebröd:)
Vill tipsa dig om att, om ni har hög risk att utveckla celiaki, så är det klokt att leva lite restriktivt när det gäller gluten. Detta tips har min dotter fått då hon ligger i samma riskzon som du gör. På så sätt är risken mindre att ni utvecklar celiakin och kan då unna er att äta "riktiga" bakverk och bröd utan att bli sjuka av det.
Kram Annika

P.s när det närmar sig jul så gör jag världens godaste glutenfria lussebullar. Om du vill så kan du få receptet:) D.s

Svar: Ahhhh...ingen aning om jag kan trolla med knäna och få fram hårdbröd men skam den som ger sig osv.. Kanske kan jag..vi får se ;) Ska absolut ta till mig det tipset! :) Ja...det vore absolut trevligt att få det receptet, det får du gärna maila mig :D Stor kram
Mary

2012-10-24 at 20:05:59
kiwiberries - tävling

wow! det där måste jag testa! men har inte vågat mig på att göra egen curd än... nån gång får väl bli den första =)

Svar: Det går även bra att köpa curd! Det är faktiskt helt okej att inte orka med det. Cucpcakesen blir supergoda med köpt curd också ;)
Mary

2012-10-25 at 07:56:30 // http://kiwiberries.blogg.se/
kiwiberries - tävling

såg nu att denna är glutenfri, går det att göra samma fast med vanligt mjöl? och har du fler recept på glutenfritt? gärna utan mjöl eller med majsmjöl så skulle det uppskattas!

Svar: Du kan ta mitt recept för några dagar sen, ngn vecka sen kanske det va, som är ett kokos-kardemummarecept. Det här är en glutenfri version av denna utan kardemumma och kokos. Sen toppar du med maräng bara :D Lycka till!
Mary

2012-10-25 at 08:12:26 // http://kiwiberries.blogg.se/
Maraja

Heja Mary!
/din gamla Maraja

Svar: Hej Maraja, kul att höra från dig! :) Mer glutenrecept här framöver :P Bland annat Lingonkolapaj..ungefär hur gott som helst! ;)
Mary

2012-10-25 at 08:59:26
Kristin @ The Chocolate Box

Vilka söta små skedar! :D Var har du köpt dom?

Svar: De är köpta i Frankrike :)
Mary

2012-10-25 at 16:07:40 // http://www.thechocolatebox.se
Katarina Ratcliffe

Och det måste sparas och göras till sonens flickvän!

Svar: Den är supergod! Lingonkolapajen jag publicerade idag är också glutenfri! :)
Mary

2012-10-26 at 22:01:42 // http://katarinaratcliffe.se/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback