slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Höstpannacotta med Vinbärssås & Sockrade Vinbär - Autumn Panna Cotta with Currant Sauce and Sugar Coated Currants

Published: 2012-10-29 at 13:05:00
 Nu är hösten här med besked och även om jag tycker om hösten kan den vara lite väl ruggig och regnig ibland och då gäller det att ta fram de verktyg man har för att göra hösten mysig och ombonad istället! 
 
Har man haft turen att kunna plocka lite bär under sensommar och hösten har man kanske frysen full av både det ena och andra. I vår frys ryms det bland annat blåbär, svamp och vinbär. Under min uppväxt gick jag och min bror ständigt och letade mogna vinbär i buskarna, bådeför  att äta som de var rakt upp och ner, men också för att blidka mamma till att göra en vinbärskaka åt oss. Mammas devis var alltid att om vi plockade vinbären så kunde hon göra en vinbärskaka åt oss..men plocka, det gick vi göra själva minsann. Och som vi plockade!
 
Vi hade både svarta & röda vinbär vid vårt hus men när det kom till bakning var de röda vinbären populärast. När sensommaren kom & vi tröttnat lite på vinbären & gått över till att spotta körsbärskärnor över hela tomten, till pappas företret, frös vi givetvis in resterande rödvinbärsklasar. Sedan togs de fram och tillagades med kärlek och omtanke till något ljuvligt och sött någon av alla de ruggiga höstdagar eller kalla vinterkvällar då vi började sakna sommarens värme & sol lite extra mycket.
 
Det här är både en somrig och höstig desser på en och samma gång. Söt och kryddig vanijl, mjuk kardemumma möter krämig grädde och syliga vinbär i en perfekt balanserad efterrätt. Gommen tackar och bockar och gästerna ser ut att vilja ha mer.. Ja, det kanske är lika bra att ni gör en dubbel sats när ni ändå håller på!?
 
Såhär plättefterlätt är det:
 
HÖSTPANNACOTTA MED VINBÄRSSÅS & SOCKRADE VINBÄR
4 port
 
5 dl grädde
3 msk strösocker
1/2 vaniljstång
1,5 tsk malen kardemumma
2 gelatinblad
 
Vinbärssås
200 gram röda vinbär (det går bra med frysta) + 25-30 gram till dekorering
0,75 dl strösocker + 0,25 dl strösocker till dekorering
0,5 gelatinblad
 
HOW TO?
 
1. Blöt gelatinbladen i kallt vatten, de ska stå i ca 10 minuter. .
 
2. Värm grädde, urskrapad vaniljstång samt vaniljstångens innanmäte, kardemumma och socker på medelvärme i en kastrull på spisen. Låt det få ett uppkok och dra sedan åt sidan. Sila grädden genom en finmaskig sil för att fånga upp alla större bitar av vaniljstång.
 
3. Rör ner de urkramade gelatinbladen och rör tills de löst sig helt i grädden. Ställ ner grädden i ett kallt vattenbad för att kyla ned den fortare och rör tills den blivit rumstempererad. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet 5 timmar eller över natten.
 
4. Värm vinbären tillsammans med sockret på låg värme tills sockret smält och vinbären blivit varma. Mixa sönder vinbären med en handmixer. Sila genom en finmaskig sil så att alla kärnor som inte mixats sönder inte kommer med i såsen. Lägg gelatinbladet i blöt.
 
5. Häll tillbaka vinbärssåsen i kastrullen och låt få ett uppkok i ca 30-60 sekunder så att såsen reduceras något, rör hela tiden. Dra kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladet. Ställ ner kastrullen i kallt vattenbad och rör tills såsen är rumstempererad. Ställ in i kylskåpet fram till servering.
 
6. Vid servering; rör försiktigt den mindre mängd strösocker med den mindre mängden vinbär så att sockerkristallerna fäster på vinbären. Toppa pannacottan med vinbärssåsen och de sockrade hela vinbären.
 
Njut!
 
Lycka till!
Kommentarer - Comments
Käthe

För min del kvittar det om jag gillar receptet du ställt in, huvudsaken är ATT du gör det, för dina bilder är alltid så fantastikt fina!

Svar: Åhh, tack! Vad snälla och fina ord, de värmer verkligen!!
Mary

2012-10-29 at 15:55:32
Malin - Stjärnflocka

Åh, vilka underbara recept du bjuder på!!!
Så vackra och låter fantastiskt goda! :)
Ser fram emot att prova.
Kramar i mängd!
Malin

Svar: Tack snälla fina!! Stor kram
Mary

2012-10-29 at 16:49:44 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
dianasdrömmar

Vilka underbara bilder, mums.kram Diana

Svar: Tack!! <3
Mary

Erica AKA Tomtens Dotter

Så gott! Jag älskar röda vinbär, det är så mångsidigt. Ett av mina favoritsätt att äta dem på är frysta vinbär med varm kolasås. Så att man får både det isiga och det varma, det syrliga och det söta samtidigt. Såååååå gott. Och snart får jag vinbär levererat :-)

Svar: Mmmm...då ska du prova min lingonkolapaj som jag gjorde för ngn dag sedan. Byt ut lingonen met röda vinbär..Helt ljuuuvligt!! Kram
Mary

2012-10-29 at 18:33:48 // http://tomtensdotter.se
Anna

Underbart!

Svar: Tack!
Mary

2012-10-29 at 18:35:05
Helena

Åhh, vad du läskar mig med alla dina läckra recept:) Bilderna är ju bara pricken över i:et på hur gott det verkar vara, mums!

Vi hade också vinbär i vår trädgård när jag var barn. Vi var däremot lite lata när vi skulle plocka bär och fyllde istället botten på bunken med bara blad...hihi:) Precis som mamma inte skulle upptäcka det :D Kram

2012-10-29 at 22:22:42 // http://helenassota.se
Fredrik Larsson

Vad goda dem ser ut. Jag gillar att du gör äkta pannacotta. :)
Och gillar verkligen det kreativa att ha dem i burkar. Riktigt snyggt! :D

Svar: Tack! Ja..riktig äkta pannacotta som man gör från grunden är så otroligt gott!! Ja, man ska tänka runt, ofta är det väldigt fint att servera efterrätter i ngt oväntat! :)
Mary

2012-10-30 at 05:40:15 // http://www.fredlarsson.blogg.se
creando

Det här kan vara desserten jag letade efter till mitt kommande lilla kalas. Men du, om jag inte hittar vinbär, kan jag byta mot något annat tror du?

Kramar

Svar: Åhh spännande med kalas ;) Ja givetvis kan du det! Prova att byta ut mot något annat syrligt bär. Hallon fungerar också bra. Tycker man om tranbär eller lingon har de ju samma syra de med och borde därför passa bra :) Lycka till! Kram
Mary

2012-10-30 at 12:03:51 // http://creando-kicki.blogspot.com
Carolina Yng

Allt du gör ser fantastiskt ut! Jag har nominerat dig till the Versatile Blogger Awards, kolla min blogg för regler etc! Ha det bra!

Svar: Tack snälla söta!! :) Ska kolla in det, spännande! Detsamma, stor Kram!
Mary

2012-10-30 at 23:15:27 // http://sweetendeavours.wordpress.com
emma

mums

2012-11-01 at 07:21:26 // http://emmios.blogg.se
Shimmerdimmer - Mitt land är frusen musik

Det här ska jag komma ihåg. Jag älskar panacotta men brukar vara lat och köpa pulver som vispas ut med vatten. Men inget slår en hemmagjord! Det där med att ha i burkar hade jag nog inte kunnat komma på själv, sjukt läckert! :)

Svar: Nej nej nej, nu blöder jag lite från örat tror jag! *fniss* Gör inte det, massa skit och knasigheter i vissa (inte alla) färdigmixade mousser/brûléer/pannacotta. Så enkelt att göra själv och dååå mkt godare ;) Kram Mary
Mary

2012-11-01 at 07:54:57 // http://shimmerdimmer.blogg.se
Mari

Men shit så gott det där såg ut :)

Svar: Tack, det var det ;)
Mary

2012-11-01 at 08:17:38 // http://www.marriie.blogg.se
ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!

åh wow vad gott det ser ut!! :D

Svar: Tack!
Mary

2012-11-01 at 10:32:59 // http://adaras.se
jessie

Vad gott det ser ut! :) Coola plast skedar, vart har fått tag på de?

Kram <3

Svar: Tack! :) De är från Frankrike! :) Kram Mary
Mary

2012-11-01 at 11:38:40 // http://frostypink.blogg.se
Frida

Hej, vart har du hittat dem där söta och fina skedarna? :)

Svar: Hej Frida! De är från Frankrike! Visst är de söta, älskar dem :D
Mary

2012-11-01 at 11:55:23 // http://iliveforthememories.blogg.se/
Caroline

Men oj vad snyggt och säkert riktigt smarrigt =)

Svar: Supersmarrigt! Prova själv!
Mary

2012-11-01 at 12:32:13 // http://mysticcc.blogg.se
Bella Borgencrantz

Jättefina bilder! :)

Svar: Tack! :)
Mary

2012-11-01 at 13:26:56 // http://bellaborgencrantz.blogg.se
Kajsa

Gosh vad gott det ser ut !

Svar: Tack, det är det, prova vettja!
Mary

2012-11-01 at 13:50:33 // http://kajsha.blogg.se
Ida Sandberg

men åhh vad fint! :D och gott men det såg så fint upplagt ut :)

Svar: Tack snälla!! :D
Mary

2012-11-01 at 14:02:23 // http://lovebyida.webblogg.se
Camilla

oj vad gott det ser ut! Älskar vinbär :)

Svar: Mmm, visst är det underbart!
Mary

2012-11-01 at 14:09:50 // http://www.fiskedrag.nu
Maria

Gillar verkligen hur du använt de små glasburkarna. Mycket roligare och finare än vanliga tråkiga glasskålar. :)

Svar: Tack! Ja, men visst är det roligare än vanliga skålar!
Mary

2012-11-01 at 14:35:28 // http://metalqueen.blogg.se
Linda - face by linda

Åh så gott! Och så söta små burkar!

Svar: Tack!
Mary

2012-11-01 at 16:22:58 // http://facebylinda.blogg.se
OliviasphotolifeS

Åh va gött.

Svar: Supergott!
Mary

2012-11-01 at 17:16:36 // http://www.oliviasphotolifes.blogg.se
viktoria

Ser ju sjuukt gott ut ! Ska göra detta ! Kanske även passar till jul?

hälsa gärna på i min blogg som handlar om musik, stand up och mycket mer :)
http://www.aglepta.blogspot.com

Svar: Givetvis passar den till jul, perfekta färger! Kommer komma mer inspiration framåt jul..hint hint! ;)
Mary

2012-11-01 at 17:32:14 // http://www.aglepta.blogspot.com
LORISSA LOVEBOMB

vackert, och gott ser det ut också :)

Svar: Tack! :)
Mary

2012-11-01 at 21:24:32 // http://lorissalovebomb.se
Lolli

Mums!!!

Svar: Tokmums!
Mary

2012-11-01 at 23:16:25 // http://Louisens.blogg.se
yasmine modell mamma och fru

åhhh ser så gott ut
favo efterrätten faktist
kraam

Svar: Mmm, pannacotta är underbart!
Mary

2012-11-01 at 23:21:41 // http://www.yasminegill.blogg.se
Elin

Vilken fin blogg du har. Vill verkligen testa några av dina recept. Det ska göras så fort jag kommer hem till Jul

Svar: Tack! Det hoppas jag att du gör, lycka till!
Mary

2012-11-02 at 00:00:59 // http://livinginthesilvercity.blogg.se
Elin

Mums!! söta burkar du har tillagat i också! vet inte om jag missade det i texten. vart har du hittat burkarna?

Svar: Hej Elin! Tack :) Burkarna är gamla marmeladburkar, jag sparar på både det ena och andra ;)
Mary

2012-11-02 at 09:21:21 // http://www.fluffmonster.blogg.se
Jasmine

Men så smaskigt! Dina bilder är otroligt vackra och ditt sätt att presentera dessserten på är slående. Din presetation skall du ha beröm för.
Kram

Svar: Tack snälla söta!! Det värmer verkligen :)
Mary

2012-11-02 at 10:34:06 // http://rosanatt.blogg.se
Sofia

Åh så gott det ser ut! Det ska jag testa och göra någon gång :-)

Svar: Gör det, lycka till!
Mary

2012-11-02 at 17:34:50 // http://lovejournal.blogg.se/
Sandra

Gud så gott :D

Svar: Mmm supergott!
Mary

2012-11-02 at 20:27:22 // http://sandrasphotoo.blogg.se
Ellen

Ser jätte gott ut! Vilken trevlig blogg du har! :)

Svar: Tack!! .D
Mary

2012-11-03 at 10:19:49 // http://www.lyckar.blogg.se
Paulina Suonvieri

ok, detta ser föööööör gott ut! det måste jag prova någon dag! :D

Svar: Tack!! Klart du ska!! ;)
Mary

2012-11-03 at 18:45:12 // http://hundredkitchenstories.blogg.se/
Felicia

Gud vad gott det ser ut, måste verkligen testa det när jag har tid, brukar inte vara så glad för vinbär men det kanske ändå är rätt gott! kram :)

Svar: Jag tycker det är supermums på rätt sätt! Är du inte så förtjust kan du alltid utesluta de hela sockrade bären så blir det inte lika tydlig rödavinbärssmak! Lycka till! Kram Mary
Mary

2012-11-03 at 19:58:21 // http://gullstrandfelicia.blogg.se
Gabriella

Men oj så smarrigt det ser ut, mums!=)

Svar: Det var supergott!
Mary

2012-11-03 at 22:25:10 // http://elephantzoul.blogg.se
Augustifamiljen

Åhgud, jag tror jag dööör. Så fina och shit vilken farlig blogg det här var ser jag nu! Allt ser ju helt galet gott ut!!

Svar: Hihi, tack snälla rara!! <3 Hoppas du kikar in igen! Kram Mary
Mary

2012-11-03 at 23:13:54 // http://augustifamiljen.blogg.se
sandra - mamma till niklas & nora

Lätt himla smarrigt :) Det receptet nallar jag nog utav dig ;)

Ha en fortsatt bra helg!!!

Svar: Det var supersmarrigt!! :D
Mary

2012-11-04 at 14:50:22 // http://www.mammansandra.blogg.se
Shannon

åh det ser ljuvligt ut! Xx

Svar: Tack! :D Det var det..
Mary

2012-11-04 at 15:33:16 // http://theimagenation.blogg.se
LINN

ååååh herre!!

Svar: Haha, tack!
Mary

2012-11-04 at 23:53:15 // http://enlinn.blogg.se
Tina

Mums! Kanske ska testa =)

Svar: Klart du ska!
Mary

2012-11-05 at 07:55:58 // http://tinasvardag.blogg.se/
Augustifamiljen

Åh, var så säker. Kommer typ flytta in här nu ;)

Svar: Hihi, låter som en bra plan. Du är sjukt välkommen! <3
Mary

2012-11-05 at 14:38:17 // http://augustifamiljen.blogg.se
Ida

Detta ser och låter så gott! Tänkte bjuda på denna desserten till helgen. En fråga: stelnar inte vinbärssåsen i kastrullen när den svalnar? Kan man hälla den direkt på glasen och ställa i kylen så allt är klart när gästerna kommer??
Kram

Svar: Vad kul att du tycker det! Nej det gör den inte, det är ingen gelé, det är en sås och en sås ska ju vara just såskonsistens och kommer därför inte "stelna". Mängden gelatin i relation till mängden bärpuré/sås som blir gör att du får en tjockflytande sås. När man låter såsen svalna i kastrullen (som i sin tur står i kallt vatten)rör man då och då och när såsen svalnat helt ställer man in i kylskåp för att bli kylskåpskall. Om pannacottan stelnat helt går det givetvis bra att hälla vinbärssåsen på pannacottan när såsen är kall, men inte när den är varm, då kommer pannacottan att börja smälta. Efterrätten kan sedan stå i kylskåpet fram till servering :) Lycka till! Kram
Mary

2013-09-09 at 14:11:28 // http://www.baraogonfrojd.blogspot.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback