slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Kantarellsoppa med Sherry och Parmesanost - Chanterelle Soup with Sherry & Parmesan Cheese

Published: 2012-10-02 at 19:38:00
Skogens guld är en klar favorit i matlagningen och kantareller i soppa gör en utmärkt förrätt eller hurvudrätt om den serveras med exempelvis en surdegsbaguette till. Jag föredrar att servera svampsoppa tillsammans med någon smakförstärkare av  saltare slag. Exempelvis knaperstekt bacon. Denna gång utgjordes smakförstärkarna av smörstekta kantareller och parmesanost.
 
Mums!
 
Mannen här hemma klev precis innanför dörren och utropade " vad gott det doftar" och ja, det säger väl allt egentligen.
 
Såhär gör du om du vill tillaga din egen svampsoppa!
 
RECEPT - SVAMPSOPPA med SHERRY & PARMESANOST
4 port
 
700 g svamp, ca 500 g kantareller och 200 g trattkantareller
1 gul lök
2 msk smör
2-3 msk kantarellfond
1/2 dl torr sherry
5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 tsk salt
1 nypa socker
1 krm svartpeppar
 
Riven parmesanost
Kantareller till servering
 
HOW TO?
 
1. Hacka löken fint och stek mjuka i smör. Efter några minuter tillsätter du svampen och steker tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt salt, socker och sherry och stek ytterligare några minuter.
 
2. Häll på grädde, vatten och kantarellfond och låt soppan koka i 3 minuter. Dra kastrullen från plattan och häll soppan i en hushållsmixer. Mixa soppan i några minuter, tills den är helt slät.
 
3. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
 
Kom ihåg att soppan inte ska vara för salt. Hyvlad parmesanost och/eller knaperstekt bacon står för extra sälta och förhöjer soppans smak.
 
Servera och njut!
 
 
Kommentarer - Comments
LIVSGLITTER

Mumma! Måste botanisera i alla dina smarriga recept någon dag! Stor kram //L

2012-10-02 at 20:54:13 // http://livsglitter.blogspot.com
Emmy

Sherry höjer verkligen kantarellsoppan till en ytterligare dimension. Jag har dock bara testat i trattkantarellsoppa, men jag kan tänka mig att det passar lika bra till de gula.Pappa var ute senast idag och rekade läget i vår svampskog, men inga kantareller :-( Tur det finns att köpa.

2012-10-02 at 21:28:26 // http://remsansbistro.se
Emschen

Jag vill äta din mat! Varje dag! :)
Kram fantastiska du

2012-10-02 at 22:12:14 // http://emschen.se
Emschen

Jag vill äta din mat! Varje dag! :)
Kram fantastiska du

2012-10-02 at 22:12:15 // http://emschen.se
Lilly

yummie!

2012-10-03 at 19:09:13 // http://lillystil.blogg.se
Håkan Liljeqvist / Recepten.nu

Det här är så vackert! Jag älskar kantareller och jag tycker verkligen att det här både ser snyggt ut och verkar riktigt gott. Jag måste ut i skogen snart och jaga svamp!

2012-10-04 at 11:59:52 // http://www.recepten.nu
Tess

YUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUM!!!!! Gud så gott det låter!

2012-10-04 at 13:15:27 // http://www.seenbytess.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback