full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Kokboksmuseet i Grythyttan - Cookbook Museum in Grythyttan

Published: 2012-09-01 at 10:20:00

Kokboksmuseet i Grythyttan är ett himmelrike för en nörd som jag.
 
Kokboksmuseet i Grythyttan huserar i Måltidens hus där även Carl Jan Granqvists restauranghögskola håller sin utbildning. Byggnaden är magnifik och har flyttats ända från Spanien. Den var nämligen Sveriges paviljon vid världsutställningen i Sevilla någon gång i början av 90-talet.
.
Kokboksmuseet är nordens första och majoriteten av alla kokböckerna kommer från Tore Wretmans unika och helt fantastiska kokbokssamling. Denna, tillsammans med en hög andra fina och gamla kokböcker, köptes in på Sothebys bokauktion 1997.
Historien jag fått berättad för mig, om den nu stämmer eller inte, är att Carl Jan åkte dit med intentionen att förvärva bara några böcker. När han kom dit ville han inte att alla fina böckerna skulle hamna någon annanstans än i Sverige och ropade huxan fluxan in alla böckerna trots brist på finansiering. Detta generarade att han tvingades söka finansiering från andra håll för att ha möjlighet att betala för sin auktionsköp. Som tur är fanns det en hög vänliga själar, bland annat Örebro Byggmästareförening och Västra Sveriges Branchcenter (och en hög med andra godingar) som hjälpte till och finansierade köpet.
 
Böckerna förvaras i ett speciellt rum med kontrollerad luftfuktighet och temperatur för att böckerna, som många är väldigt gamla, ska bevaras i ett så bra skick som möjligt.
 
Du kan bland annat hitta V Ä R L D E N S  Ä L D S T A tryckta kokbok från 1480, en pytteliten kokbok som ni ser på sista bilden, den är bara någon cm stor, samt även en stor samling av Michelin Guidens upplagor.
 
Och ja..för en nörd som mig kan ni ju tänka er.
Pulsen slog snabbt, händerna kändes nästan lite klibbiga och jag önskade så att jag fått bläddra i någon av de riktigt gamla kokböckerna.Jag ville liksom pressa mig mot de inglasade kokbokssamlingen och prata lite med dem..ja ni vet..bekanta mig med alla de gamla kokböckerna. Men ja..i en stor folksamling kan man ju verka lite lät....crazy in the coconut. När det gäller matlagning och kokböcker är jag ju det, men behöver ju inte skrämma slag på vilt främmande människor..
 
Att besöka kokboksmuseet är något jag verkligen kan rekommendera för den som älskar mat- och bak och allt som rör kulinariska upplevelser. Du kan även spendera tid utanför museet där deras kokboksbibliotek ligger. Och där..ja där hittar du mer eller mindre alla kokböcker som getts ut de senaste åren.
 
När du är klar med kokbokstittadet tar du helt enkelt en promenad till Grythyttans Gästgiveri för en god lunch och en kopp kaffe i deras magnifika salonger.
Lingonberrie

Vilket helt underbart fantastiskt ställe. Åh Åh dubbelåh!
Ja, helt underbart. Kokböcker är ju hantverk, tradition och historia. Allt i ett.
kramar och ha en fin helg

2012-09-01 at 11:09:23 // http://lingonberrie.se
Tina

Vad häftigt!!

2012-09-01 at 11:37:29 // http://peachloveinfood.blogspot.com
Chatrine

Jag har lyckan att fått ärva min mormors kokböcker. Flera som är nästan hundra år gamla. Fantastisk skatt för en matnörd som jag :-)

2012-09-01 at 12:55:27 // http://www.mavie.se
casaofmia

Vilket underbar ställe och häftigt med gamla kokböker, kram

2012-09-01 at 15:40:54 // http://www.casaofmia.blogspot.com
Mårtenssons kök

Där skulle vi också kunna tänka oss att kela lite:)

2012-09-01 at 17:54:49 // http://martenssonskok.blogspot.com
Amy's piece of cake

Vilket mysigt ställe, har jag hört mycket gott om. Förstår dig gällande äldre kokböcker... det är något magiskt över det!

2012-09-02 at 13:06:57 // http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Malin - Stjärnflocka

Haha!!! Ja, du är verkligen nördig! :)
Men lika dregglig skulle jag bli om det var gamla matteböcker....
Så härligt det är att vara en nörd!
Kram Malin

2012-09-05 at 19:37:40 // http://www.stjarnflocka.blogg.se

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: