slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Krämig Blåbärspaj med Rosmarin - Creamy Blueberry Pie with Rosemary

Published: 2012-10-01 at 16:56:00
När vi tidigare i somras var ute i skogen och letade ätbara fynd sprang vi på ett riktigt hav med blåbärsris. Det var snrare buskar än risk och blåbären påminde mer om Amerikanska blåbär men smakade precis som våra svenska, en total fullträff med andra ord. Vi frös så klart in skörden och för inte så länge sedan var det dags att plocka fram några deciliter blåbär.
 
Det här är faktiskt den godaste blåbärspaj jag gjort vilket för oss är ganska komiskt eftersom den tillverkades lite sådär på en höft. "Vi tager vad vi har hemma" styrde receptet vilket resulterade i en paj med rosmarin, frysta blåbär och en klick creme fraiche. Och det var tydligen allt som krävdes för att göra den bästa blåbärspajen i vårt hushåll.  Denna ljuvligt krämiga blåbärspaj kan man servera den ljummen eller kall, den är god vilket som. Ingen vaniljsås eller annat tillbehör behövs, den är helt perkfet precis som den är. Perfekt till knytkalaset eftersom inga tillbehör krävs!
 
Sa jag att den är superenkelt att göra också?
Jo, så är det.
 
 Såhär enkelt är det!
 
RECEPT - KRÄMIG BLÅBÄRSPAJ med ROSMARIN
4 stk mindre formar (14 cm i diameter)
 
Pajbotten:
3dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
170g smör
 
Fyllning:
250 gram blåbär (frysta går bra)
3/4 tsk finhackad rosmarin
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
 
 
1. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna till pajformen. Rör ner de torra ingredienserna i det smälta smöret och tryck ut i pajformarna. Det här är en ganska fet pajdeg eftersom jag vill att den ska ha en lätt karamellton i smaken. Tänkt därför på att det kan läcka fett från pajformens botten om du har en pajform med löstagbar botten. Skydda med ugnsfolie under pajformarna när du gräddar dem. Förgrädda pajformarna i 10 minuter. Låt dem svalna helt på galler.
 
2. Låt blåbären tina. Finhacka rosmarinen och rör ihop med creme fraiche, strösocker och vaniljsocker. Vänd tillsist ner blåbären, försök att inte röra sönder dem för mkt. Bildas det väldigt mkt vätska i blåbären efter att du tinat med dem, rör inte ned allt. Ta med det som kommer med om du "skedar" ner blåbären i creme fraichen.
 
3. Fördela fyllningen i pajformarna och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 30-40 minuter.
Pajen ska bubbla och blivit riktigt het, då är de klara.
 
Lycka till!
 
 
Kommentarer - Comments
Lottzys matblogg

Rosmarin! Det var piggt, så kul med nya kombinationer som funkar
= )

Svar: Ja det var lite busigt sådär...men en riktig fullträff!
Mary

2012-10-01 at 18:35:32 // http://matlottzy.blogspot.com/
Malin - Stjärnflocka

Åh, så fint!!!
Just nu gör jag enklaste äppelpajen bara för att ha en anledning att koka egen vaniljsås. Har blivit beroende. Jag vet, det är INTE kul! ;)
Men när jag är avvänjd ska jag absolut testa denna!
Kram Malin

Svar: Hihi, mmm äppelpaj med hemgjord vaniljsås går inte av för hackor det heller. Men du får nästan lova att prova blåbärspajen innan året är slut iaf?! Deal ;) Kram
Mary

2012-10-01 at 19:01:03 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Simone

wow helt otroligt,skylla aldrig gissa att rosmarin skulle vara en fullträff i blåbär.ja älskar blåbär så de låter väldigt spännande
kul och hitta dem riktiga bauta stora blåbär,yummi.har oxå några liter som väntar på mig i frysen

Svar: Nej du, det hade inte jag heller gissat men man måste ju prova lite annorlunda kombinationer ibland! :D Kram
Mary

2012-10-01 at 21:01:41 // http://smulansbakblogg.blogspot.se
Kaksmulan

Den ser verkligen underbart god ut och jag gillar den där idén med allt i ett. Mums!

Svar: Ja, det kan nästan inte bli mer perfekt!
Mary

2012-10-01 at 21:04:59 // http://kaksmulan.se
patrik

VAD SPÄNNANDE MED ROSMARIN OCH BLÅBÄR!!www.sportochspelkocken.se

Svar: Ja men eller hur, supergott vill jag lova!
Mary

2012-10-01 at 21:39:55 // http://www.sportochspelkocken.se
Charlotta

Tänkte bara titta in och säga att det var väldigt kul att träffa er i helgen! Hoppas att tågresan hem gick bra.

Kram C

Svar: Hej söta du! Ja det var superkul att ses, verkligen. Hoppas det inte dröjer allt för länge innan nästa träff blir av! :) Kram från oss
Mary

2012-10-01 at 21:55:47 // http://www.matrepubliken.se
Lilly

mums! och jag som redan har varit sugen på att baka blåbärspaj i flera dagar! Nu kan jag inte stå emot längre! blir att baka imorron <3

Svar: Hihi, bra där! Ge efter och mumsa i dig lite nybakad blåbärspaj..
Mary

2012-10-01 at 22:17:34 // http://lillystil.blogg.se
Lifessilverlining

Gud vilka vackra bilder! Ser god ut också:) kram kram

Svar: Tack snälla!! Ja den var gudomlig!
Mary

2012-10-01 at 22:41:33 // http://lifessilverliningandi.blogspot.com/
dianasdrömmar

Underbara bilder, kul kombo med rosmarin.Ser väldans gott ut kram Diana

Svar: Mmm det var det! :) Kram
Mary

2012-10-02 at 06:49:59 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
Mårtenssons kök

Vilken kombo, spännande värre! Och att sen läsa att den dessutom är enkel gör ju inte det hela sämre:)

Svar: Men eller hur! ;) Den var riktigt mumsig och krämig. Skönt när experiment i köket blir lyckade!
Mary

2012-10-02 at 18:28:58 // http://martenssonskok.blogspot.com
Lilla fröken Svår | Eskapader bland grislampor och spetstrosor

Underbara bilder på underbart porslin <3

Svar: Tack snälla, pajen var himelsk också! :)
Mary

2012-10-02 at 18:48:06 // http://lillafrokensvar.se
kiwiberries

jag som precis köpt färsk rosmarin! perfekt! denna ska jag baka!! =) tack som vanligt för underbara recept!

2012-10-03 at 21:38:49 // http://kiwiberries.blogg.se/
Amy's piece of cake

Älskar fotona här, snygga!

2012-10-06 at 14:03:42 // http://amyspieceofcake.se/
milla

Vilken spännande kombo måste prova :)

2012-10-07 at 10:09:05 // http://millashalsoblogg.blogspot.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback