slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Ugnsbakad Hel Kyckling med Gräddsky, Rotfrukter & Hasselbackspotatis

Published: 2012-09-02 at 13:35:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Helgvädret har för mig och kärleken inneburit mörka moln och strilande regn, mest hela tiden faktiskt. Men det har gått riktigt bra ändå. När det regnar och är dåligt väder kan jag till fullo njuta av att spendera tid i köket, utan dåligt samvete för att jag inte är ute i solen som "alla andra". Det enda som är tråkigt med regn är att ljuset inte alltid är lika lämpat för fotografering..och att kameran min helst inte vill bada.
 
När det är regniga dagar som dessa tycker jag att det passar perfekt med långkok, helstekta kycklingar rostade rotfrukter. Vädret bjuder helt enkelt in till det.
 
Själv har jag bland annat kokat hallonmarmelad, gjort kola och haft ugnen igång nästan dygnet runt känns det som.
 
Bland annat har jag gjort denna enkla men ändå lyxiga anrättning. Det är vanlig vardagsmat egentligen, men ändå något som många glömmer bort. Är det sådär enkelt? Ja..det är ju det. Efter en timma i ugnen är du mer eller mindre klar. Härligt va? Ja men visst!
 
Såhär enkelt gör du din egen ugnsbakade kyckling! Fin att servera som den är eller så delar du upp kycklingen, allt efter eget smak och tycke.
 
RECEPT - UGNBAKAD HEL KYCKLING med GRÄDDSKY, ROTFRUKTER & HASSELBACKSPOTATIS
4-6 portioner
 
Kycklingen:
1,5 msk smör
1 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 solovitlök
1 tsk kinesisk soya
 
1 kvist färsk rosmarin
1/2 solovitlök
 
Rotfrukter och lök:
 2 stora rödlökar
2 stora palsternackor
2 st stora morötter
 
 1/2 tsk farinsocker
1 tsk finhackad färsk rosmarin alt 1/2 tsk torkad rosmarin
1 krm Salt
1 krm Grovmalen Svartpeppar
Olivolja
 
Hasselbackspotatis:
8 st normalstora potatisar av fast sort
3 msk Smör
1 nypa salt
Ströbröd
 
Gräddsky:
1-2 dl mellangrädde
Salt
 
 
1. Finhacka 1 solovitlök. I en stekpanna på låg värme smält smör och häll sedan på olivolja. Stek den hackade vitlöken mjuk, när det återstår två minuter av stektiden häll på paprikapulver och låt fräsa med vitlöken de sista minuterna. Rör ner 1 tsk soya och ställ därefter stekpannan åt sidan.
 
2. Om du vill servera kycklingen hel kan du med fördel binda ihop den för ett finare resultat, annars struntar du i det. Krossa 1/2 solovitlök med knivbladet och lägg den, tillsammans med 1 kvist rosmarin i kycklingen. Snitta några snitt i kycklingens lår samt bröst. Pensla blandningen på bröstsidan av kycklingen, se till att den kommer ner lite i snitten och lägg ner kycklingen i gjutjärnspannan/formen med bröstsidan nedåt. Pensla sedan resterande blandning på ryggsidan av kycklingen och gör samma sak med snitten på låret. Lägg ner skalade mörötter, palsternacka samt lök (delad i 4 delar var) i pannan runt kycklingen. Strö rosmarin, salt, farinsocker och svartpeppar över grönsakerna. Avsluta med att ringa lite olivolja över rotfrukterna.
 
3. Skala potatisen och skär tunna skåror i potatisen, akta dig för att skära för långt ned så att inte poatisen går sönder. Smält smöret och pensla potatisen. Placera potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnsfast form eller på en plåt.
 
4. Ungsbaka kycklingen och potatisen i ugnen i ca 45-60 minuter på 200 grader. När halva tiden gått, ta ut potatisen och pensla på mer smör och avsluta en nypa salt och ströbröd. Ställ in potatisen igen.
 
5. Kycklingen är klar när köttsaften är klar och låret har en innertemperatur på 70 grader. Potatisen är klar när den är mjuk i mitten. Kontrollera med en sticka efter 45 minuter.
 
6. När kycklingen är klar, låt den stå och vila innan du skär upp den. Håll potatisarna varma medan du rör ihop gräddskyn. Detta gör du genom att du värmer på den saft som finns kvar i gjutgärnspannan/formen. Låt all olja och köttsagt ligga kvar, kycklingen och rotfrukterna ska däremot vara utplockade. Rör ner grädde och smaka av med grädde och salt.Vill du ha en tjockare konsistens? Red av med någon halv tsk maizena.
 
Tänd några ljus, häll upp ett glas av ditt favoritbin och ge mys medans regnet strilar utanför!
 
Lycka till!
Kommentarer - Comments
Mårtenssons kök

Men se där, där har vi ju nästan vår söndagsmiddag. Vilket sammanträffande!
Visst är det märkligt att de ska behöva vara dåligt väder för att man inte ska få känna av det där samvetet... man borde ju vara glad över att man får syssla med favoritsysslorna:)

2012-09-02 at 18:03:48 // http://martenssonskok.blogspot.com
kiwiberries

o så gott!

2012-09-02 at 18:37:34 // http://kiwiberries.blogg.se/
Adela

Det ser supergott ut! Tack för alla dina fina recept du mystjej;)

Kramar
Adela

2012-09-02 at 19:03:21 // http://www.houseofadela.blogspot.com
Lisa

Jag har med haft helstekt kyckling i dag, men jag gjorde en annan variant i lergryta å med klyftpotatis.
Ska erkänna att jag blev så himla nöjd att jag utbrast: fan vad jag är bra på å laga mat medan vi åt. :D
Man förtjänar alltid lite uppskattning även om den kommer från en själv. :P

2012-09-02 at 21:35:22 // http://lisoball.bloggplatsen.se
Jenny

Jamen alltså, helstekt kyckling och ugnsrostade rotsaker står på menyn idag, men ville pröva något nytt recept, och så har du just ett sådant hihi!
Fin måndag!

Svar: Hej Jenny! Vad kul! Lägg märke till att jag fick korrigera ingredienserna i receptet eftersom jag såg att jag missat att skriva att jag även fyllt kycklingen med vitlök och rosmarin! :) Lycka till!
Mary

2012-09-03 at 10:00:03 // http://lillstinta.blogspot.com
Tess Lounge - Lifestyle

Åh så gott det såg ut.
// Tess (fd. Istla.se)

2012-09-03 at 14:24:24 // http://tesslounge.com
angelica

Vad gooott! Jag ligger här hemma sjuk och dreglar lite. O.R.K.A.R inte laga mat. kom hit med lite va? Bra. Tack! <3

2012-09-03 at 16:21:53 // http://angeliqe.blogg.se
Malin´s Diner

Men så gott det ser ut! Något som passar en ruggig söndag nu i höst. Måste bara göra gräddsås snart, och potatis att gojsa ner såsen i. Mmmm...

Kram Malin

2012-09-03 at 19:27:13 // http://malinsdiner.blogspot.se
Paulina

Ser underbart gott ut, imponerad av de tunna skivorna du fått till på potatisen också. Fast sist vi provade ett av dina recept gick det ju plötsligt sådär... haha trots att det var det enklaste vi provat hitills ;)
Kram

Svar: Men nej! Vad var det som gick åt pipan? Och vad hände? Kanske jag kan hjälpa! Men så e det ju, ibland blir det inte som man tänkte sig..även för mig! Kraam
Mary

2012-09-03 at 22:59:58 // http://oredssons.blogspot.com
Anna och livet

Åhåå vilken underbart inspirerande och härlig blogg du har! Hittade hit idag och blev alldeles glad:) Ha en fin kväll! Nu ska jag kika vidare.. Kram till dig :)

2012-09-04 at 18:13:54 // http://annapannaochlivet.blogspot.com
sofie mumsfillibaba

Gör aldrig hel kyckling. Det blir ju så saftigt och gott! Och sen med smarriga rotfrukter och en go sås. NAmnam!!!

2012-09-04 at 20:46:36 // http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Håkan

Ser väldigt gott ut!
Jag gör hel kyckling alldeles för sällan, får ändra på det...

2012-09-05 at 20:14:58

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback