Den här frukosten är faktiskt helt vansinnigt god. Mycket mer ”matig” än smoothies och smörgåsar, perfekt både vardag som helg och kan ätas som den är eller tillsammans med bröd. Bakade ägg som tillagas i en kryddigt het tomatsås med mycket smak och som toppas med ost och basilika. Inte mycket som kan gå fel där inte.

Ibland har helgfrukostarna en tendens att maxa i sockerintag och det blir lätt lite väl mycket pannkaks- & sconesfrukostar med sånt som lönnsirap och marmelad. Något som inte behöver vara fel, men ibland är det skönt att äta en lite mer matig och stadig frukost.

Dessutom kan resterna med fördel fungera som lunch eller mellanmål, win-win med andra ord, man slipper helt enkelt göra något nytt till lunch.

Jag visste faktiskt inte att det hette Shakshuka för ens precis alldeles nyligen. Jag har faktiskt bara sett rätten fladdra förbi på sociala medier och tänkt att det där med ägg i tomatsås verkar väldigt mumsigt. Dock har jag inte slängt en endaste blick på hur man ”ska göra” så det här är helt enkelt min egen version.

Första gången jag gjorde rätten lät jag äggen vara hela, men det smakade inte som jag ville vilket ledde till att jag hade sönder äggen och istället pressade ner dem i tomatsåsen. Helt enkelt för att jag själv föredrar det. Dessutom har jag kryddat upp tomatsåsen för att få mer sting i den vilket ger rätten mycket smak och gör att den känns mer matig.

Det går utmärkt att byta Harissa mot Sambal Oelek om man har svårt att hitta Harissa. Jag föredrar Harissa eftersom jag tycker att den har en djupare och fylligare smak, men det går egentligen bra vilket som.

I receptet står det att rätten räcker till 4 portioner men då avser det 4 stora portioner. Receptfunktionen tillåter inte att jag skriver 4-5 eller 4-6 och jag vill därför flagga för det här. 4 stora portioner, alternatvt 5 eller 6 portioner om man tar lite mindre. Portionsstorleken påverkas också om man äter shakshukan med eller utan bröd.

Men var inte ledsna om det blir över, det är som sagt perfekt som både lunch och mellanmål!

Här kommer receptet;

BAKADE ÄGG I HET TOMATSÅS – SHAKSHUKA

Portioner 4
Spara receptSkriv ut
INGREDIENSER
1 rödlök
1 stor vitlöksklyfta
rapsolja till stekning
1 nypa farinsocker
800 gram krossade tomater (cirka 2 förpackningar)
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 tsk harissa
salt
nymalen svartpeppar
färsk basilika (1/2-1 kruka)
3 ägg ELLER tofu
riven hushållsost ELLER jeezly ost för gratäng/pizza
basilika

INSTRUKTIONER

Skiva rödlöken i tunna skivor och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk på låg värme i lite rapsolja tills den är mjuk och glansig. Tillsätt 1 stor nypa farinsocker och höj värmen till medelhög och fräs på löken så att den karamelliseras lätt, var uppmärksam så att den inte bränns.
Tillsätt krossade tomater och grönsaksbuljongen och låt koka samman i 5-6 minuter. Rör om då och då. Smaka av med harissa, salt och nymalen svartpeppar. (DET GÅR ATT FÖRBEREDA HIT)
Kläck ner äggen i tomatsåsen, ha sönder dem lätt med en slev och ”vik lite tomatsås” över äggen så att de blir delvis täckta. Riv osten och strö ovanpå rätten. Låt puttra i cirka 8-10 minuter eller tills äggvitan är fast men gulan lätt rinnig och osten har smält. Detta är i hög grad beroende på hur kraftigt tomatsåsen kokar, var uppmärksam på äggens konsistens.
Drag stekpannan från plattan och toppa med mycket färsk basilika. Servera som den är eller tillsammans med ett rustikt lantbröd.
Lycka till!

NOTERINGAR

Byt ut ägg mot tofu och vanlig hushållsost mot jeezly ost för pizza/gratäng och rätten blir äggfri, mjölkfri och därmed vegansk.
Det går utmärkt att förbereda tomatsåsen. Ta då fram tomatsåsen på morgonen, häll upp den i en stekpanna och låt den bli varm på medelhög värme. Följ sedan resterande steg i receptbeskrivningen.

Bakade ägg i het tomatsås – shakshuka