slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2014-12-18 at 15:36:00
Scroll down for English
 
Att skapa en egen surdegsgrund för att baka surdegsbröd är inte svårt och om det "skiter sig" på vägen går det ofta att rädda genom att hälla ut majoriteten av den surdegsgrund som gått åt pipsvängen och börja om på dag två (se instruktioner längre ner). 
 
Att baka med surdeg ger så otroligt gott bröd och det är inte alls mer komplicerat än att baka något annat bröd. Det enda som krävs är att man har viss framförhållning att göra surdegsgrunden om man interedan har en ljuvligt friskoch bubblade surdegsgrund.
 
Surdegsbröd är verkligen speciellt. Det är något med den krispiga ytan mot det luftiga sega inkråmet och den friska syrligheten i brödet gifter sig dessutom så bra med smör. 
 
Jag älskar smör. Och bröd. Och smör och bröd ja... Mycket smör på en rejäl skiva surdegsbröd är verkligen kärlek. Fast nu kom jag på avvägar..vart var vi...? 
 
Surdegsgrund var det ja.
Allt man behöver är mjöl, vatten och honung. Det går även bra att exempelvis använda lite rivet äpple men jag föredrar honung. Använd gärna ekologiskt mjöl och ekologisk honung. Ekologiskt mjöl är inte behandlat på samma sätt som "vanligt mjöl" och innehåller därför mer spårämnen, mineraler och naturliga jästsporer som gör det lättare för surdegsprocessen att komma igång. 
 
Det här är första delen av min surdegsbakning inför jul. Det innebär att starta en surdeg, matar den gör jag imorgon fredag och på söndag är den klar. Sen kommer jag att göra en fördeg tisdag morgon (den 23/12) och lägga den att jäsa i kylen på tisdag kväll (fortf 23/12) över natten till julaftonsmorgonen  för att sedan grädda brödet på morgonen/förmiddan för att få ljuvligt nybakat surdegsbröd på julafton. Blir det bättre än så eller...?  
 
Nu får vi bara hoppas att surdegen kommer igång också, annars får jag rädda mig själv med köpebröd på julafton, inte fel det heller så klart ;) 
 
 
Såhär gör jag: 
 
Surdegsgrund på vete: 
 
Ingredienser: 
100 gram ekologiskt vetemjöl
20 gram ekologisk honung
120 gram vatten


Dag 1 morgon:
Koka upp vattnet till surdegen och låt den svalna till 40 grader. Blanda sedan vattnet med mjöl och honung i en ren och välj ursköljd glasburk. OBS! Ta inte en för liten glasburk utan minst en som är 1/2-liter stor så att det finns lite utrymme för surdegen att växa samt matas (återkommer till det senare). Lägg locket på burken, men dra inte åt locket. Surdegen behöver lite syre för att komma igång. Låt stå varmt i köket, ca 24-25 grader på ett ungefär. Degen kommer stå totalt i 4 dagar och du ska röra om i surdegen både morgon och kväll. 
 
Dag 2 kväll:
Tillsätt 20 gram mjöl samt 20 gram ljummet vatten, rör om. Konsistensen ska vara trögflytande. Glöm inte att röra om morgon och kväll varje dag. 


Dag 4 kväll: 
Surdegen är klar om den bubblar och är lite dallrig i konsistensen. Ställ in i kylskåpet och mata den en gång i veckan.
 
 
Att Mata Surdeg:
Behövs ca 50 gram vatten och 50 gram ekologiskt vetemjöl. Detta blandas ner i den redan existerande surdegsgrunden. Rör om och låt stå kvar i kylen om det är bra fart på surdegsgrunden. Om den inte verkar så aktiv, låt den stå framme tills den blivit bubblig/dallrig, gärna över natten i köket. 
 
 
När jag ska baka med surdegen: 
När surdegen är i kylskåpet kommer det "stanna av". När jag ska baka med surdegn tar jag fram den från kylen och matar den med ungefär samma mängd som jag använder när jag ska baka (ca 100 gram surdeg). Sedan ställer jag fram den i rumstemperatur och låter den stå framme över natten eller i 8 timmar så att surdegen verkligen kommer igång och blir bubblig och glad. 


Det går att lära sig mkt om surdeg genom olika bak- & brödböcker men det finns verkligen en del passionerade surdegsbagare där ute på nätet och det är också på det sättet jag lärt mig "allt jag kan" om surdeg. 
 
 
 
 
 
IN ENGLISH
It's really not difficult to make a sourdough starter even though it takes some planning to make it happend. But all it takes is water, flour, honey and some time and patience. And a warm kitchen and some love are always helpful... 
 
One thing that benfits your sourdough starter is using organic flour since it contains a lot more of the natural minerals and yeast spores etc. that help get things going. 
 
I personally really like sourdough bread and a thick slice with a lot of butter is one of the best things especially during these cold and dark winter mornings. I'll be making my sourdough now, and it will be done by Sunday and then, I will make my Christmas sourdough bread the evening 23/11 and 24/11 which is the time when we celebrate Christma in Sweden. 
 
 
 
 
Ingredients
100 grams organic wheat flour
20 grams of organic honey
120 grams of water
 
Day 1 morning:
Boil the water and then let it cool to 40 degrees Celcius or 104 Fahrenheit. When the water is the right temperature, mix it with flour and honey in a clean glass jar. NOTE ! Use a glass jar that's at least have room for 2 cups of fluid. Place the lid on the jar, but do not tighten it; the sourdough starter needs oxygene. Let stand in a warm place in the kitchen, a place with the temerature around 24-25 degrees Celcius or 75-77 Fahrenheit. It takesd a total of 4 days until the sourdough starter is ready to go and you should stir in the sourdough mixture with a spoon each morning and each evening every one of these days. 
 
Day 2 evening:
Add 20 grams of flour and 20 grams of warm water and then blend it into the mixture. The consistency should be thick. Do not forget to stir every morning and evening. 
 
Day 4 evening :
The sourdough starter is complete if it has bubbles and smell a little bit sour. Set in the refrigerator, but now with the lid tightened, and feed it once a week.
 
 
Feeding the Sourdough :
For feeding the sourdough starter you need about 50 grams of water and 50 grams of organic wheat flour. This should be mixed with the already existing sourdough that's in the jar in the fridge. Stir and let stand in the refrigerator if it seem to be an active and bubbly sourdough starter. If not, then feed it and let it rest in room temperatur, with the lid ajar. until it becomes bubbly, preferably overnight in a warmer place in the kitchen.
 
 
Baking with the Sourdough starter:
When I want to bake with the sourdough starter I'll take it it out from the refrigerator and feed it with about the same amount that I use when I want to bake (about 100 grams of sourdough ). Then I'll  let it rest with the lid ajar in room temperature overnight or for about 8 hours so that it's really bubbly and happy. 
 
 
 
 
Published: 2014-12-17 at 14:23:00
Scroll down for English
 
Vegetarisk sill kanske låter märkligt och nästan omöjligt men det är det inte alls. Istället för fisk kan man använda aubergine som förvälls försiktigt för att sedan vändas samman med önskad lag och smaksättning. Även ugnrostad paprika går utmärkt att göra sill på men vitlöks- & dillsillen är godast med aubergine och ser faktiskt ut precis som sill också. 
 
Jag har aldrig tyckt om vanlig sill och åt det varken på jul eller påsk men kärleken här hemma fullkomligt älskar sill vilket gör att jag intresserat mig för vegetarisk sill på sistone.  Jag vet inte om det handlar om det mentala men på något sätt är det något hemtrevligt, traditonellt och bekant att äta något vegetariskt som påminner om sill när alla andra äter det. 
 
Nubbe dricker jag inte mycket av, men ett litet nubbeglas Hallands fläder slinker gärna ner under julafton och under midsommar. Och bara precis sådär är det himla hemtrevligt. 
 
Såhär gör man vegetarisk sill med vitlök och dill: 
1 liten burk sill (se bilden ovan)
 
1 aubergine
salt
 

1-2 vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

1 nypa havssalt (gärna ekologiskt utan klumpförebyggande medel)

2 msk mellangrädde (27%)

0,5-0,75 msk vitvinsvinäger

1-2 msk finhackad dill (kan uteslutas om man bara vill göra vitlökssill)

 

Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare eller med kniv, dela den på längden i 4-5 klyftor och skär bort det mesta av kärnorna (det inre fruktköttet med de små fröliknande kärnorna). Skär sedan auberginen i mindre bitar i ungefär samma storlek som sillbitar. Låt auberginen småkoka i några minuter, de ska absolut inte stormkoka, då blir de lätt sönderkokta. De är färdiga när de är mjuka men ändå har viss spänst kvar med en "rå kärna", det tar bara någon minut eller tre. Lägg ut på ett fat och låt svalna medan du gör lagen. 
 
Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med resterande ingredienserna. Lägg auberginbitarna i en glasburk och häll lagen över. Sätt på locket och ställ in i kylskåp över natten. Sillen blir godast om den får stå och gotta sig ett tag i kylen. Servera med små potatisar, gräddfil och nyklippt gräslök. 
 
Lycka till! 
 
 
 
IN ENGLISH
 
Vegetarian herring and vegetarian pickled herring might sound a bit weird but it's really not. Make it with eggplant and it will actually look a lot like the real thing. I never liked pickled herring even though I tried  to like it for about 30 years or so. Therefore, it's definately not something I miss as a vegetarian. But hubby do love his pickled herring and therefor my interest in vegetarian pickled herring has increased a lot last few days and I think that this is as good as it gets at least this "pickled herring season". 
 
And somehow, maybe due to tradition, it's nice to have the option (as a vegetarian) to eat something that looks a lot like what everybody else are eating. Serve pickled herring, vegetarian or not, with potatos, sour cream and some chives and you're good to go. It's a tradition in Sweden and is often served with what we call a "nubbe" i.e. snaps which is a strong alcoholic beverage served with this meal and comes with some "singing" tradition (more like mumbeling/screaming some weird combination of words from a long time ago or some new weird combo of words that we just say to be able to drink that damn nubbe and go on with things..and our lives). 
 
And no, you don't need to drink nubbe/snaps to be able to enjoy pickled herring but it's kind of fun to take a little snaps/nubbe now and then..like two times a year or so. The Swedish "hallands fläder" is the best one if you ask me and I strongly and with emphasis suggest that everybody, at least the non-swedish people, carefully step away from anything called "bäska droppar" or "besk" or anything with the letters be or bä in it... Or you'll know you're alive and that your stomach will revenge you...somewhere somehow. ;) 
 
 
Here's the recipe sweet blog readers! 
 
Vegetarian Pickled Herring with Garlic & Dill 
1 little jar as shown in pictures
 
1 eggplant
salt
 
1 clove of garlic
0,5 cup crème fraiche 
1 pinch sea salt 
2 tbsp cream (about 35-30 % fat)
0.5-0.75 tbsp white wine vinegar
1-2 tbsp finely chopped dill (optional and can be excluded  if you don't like dill)
 
 
 
Cut the " knob " on the eggplant and peel it with a potato peeler or knife, split it lengthwise into 4-5 wedges and cut off most of the inner flesh with the small seeds. Cut the eggplant into smaller pieces much  in the same size as pickled herring usually comes in.  Put the eggplant in a medium sized pan and let it simmer in salted water for a few minutes, DO NOT let the eggplant boil, it will get mushy and just....sad. The eggplant is ready when it's tender but still has a core that's firm. Place on a plate and let cool while doing mixing the rest of the ingredients.
 
 
Press the garlic and blev in a bowl with all the rest of the ingredients. Put the eggplant in a glass jar and pour the crème fraiche sause over. Put the lid on and let it sit in the refrigerator until the next day. Serve with baby potatoes, sour cream and some freshly cut chives. Enjoy! 
 
 
Published: 2014-12-14 at 09:45:00
 
Scroll Down For English 
 
Som avslutning på det gröna jubordet för hälsans kök är en hjortrontrifle. Rårörda hjortron, mjuk vanljkräm, söta små minimaränger och knaprig kardemummacrunch (som för övrigt passar väldigt bra i frukostfilen också...om man skulle vilja lyxa till det under julledigheten). Och det här är också en perfekt final på vilket julbord eller adventsmys som helst, exempelvis idag på tredje advent (tredje advent..vad hände??!)
 
Idag är jag i Uppsala där jag växt upp, eller jag växte ju upp i ett litet samhälle utanför, för att fira pappas 70-årsdag! Han fyller år på Lucia och vi firade så klart med pompa och ståt. Jag har skrattat och pratat mig hes och mådde väl ungefär som jag förtjänade imorse, men det var det helt klart värt! De närmsta familjen/släkten, glöggmys med pepparkakor, karamell- & jordnötsbräck, ostar, färska dadlar och annat mumsigt. Julbuffé med massa goda rätter, vin och champagne och så klart tårta som avslutning. 
 
Själv åt jag, eftersom jag bara äter vegetarisk mat en hemmagjord vegetarisk sill (recept kommer inom kort), toskanska biffar och ugnsrostad rödkål med chèvre vilket är två av mina personliga favoriter från julbordet. Toskanska biffarna är väldigt goda till inlagd paprika som man även kan köpa på livsmedelsbutiken om man tycker att det där med chili kan bli lite starkt. Hoppas ni hittat något att inspireras av från mitt Gröna Julbord under de här veckorna. Jag blir så otroligt glad när ni taggar mig på instagram när ni lagar mina recept oavsett om det är söta efterrätter eller vegetariska julbordsalternativ.
 
Och givetvis slutar inte vegoinspirationen där, men mitt gröna julbord har kommit till sin ände. Sist kvar är bara att visa hur jag bygde mitt eget julbord och det kommer så klart precis som utlovat. 
 
Nu står kaffe på menyn, lite yoga och kanske en skön vinterpromenad, här i Uppsala är det nämligen strålande solsken och lite snö på marken. Mer perfekt söndag går nästan inte att få!
 
 
 
 
God jul på er finaste läsare! 
 
 
 
Hjortrontrifle med Kardemummacrunch & Minimaränger

4 - 6  port

 

500 gram Frysta och tinade hjortron

1/2 dl strösocker

 

Vaniljkräm

2,5 dl fet mjölk (ca 3%)

1/2 vaniljstäng

3/4 dl strösocker

1 msk/15 gram majsstärkelse (inte maizena redning)

2 äggulor

20 gram osaltat smör

2-3 tsk hjortronlikör

 

1 sats minimaränger:

2 stora äggvitor

1 tsk citronsaft

0,75 dl strösocker

1 1/3 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Kardemummacrunch:

3 dl havregryn

1/3 dl rapsolja

1/4 dl ljus sirap

1/2 msk honung

1/2 msk kardemumma

1/2 tsk vaniljsocker

 

Maräng

Blanda äggvita och citronsaft i en rostfri bunke, vispa på medelhastighet tills äggvitan är vit och skummig. Tillsätt därefter lite socker i taget tills att allt socker är invispat. Öka hastigheten och vispa ytterligare någon minut tills marängen är tjock och glansig.

 

Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd ihop marängsmeten. Fyll en spritspåse med och spritsa ut små minimaränger på bakplåtspappersklädd plåt.  Grädda marängerna mitt i ugnen på 130 grader varmluft i 4 minuter. Sänk sedan värmen till 90 grader varmluft och låt gräddas ytterligare 45 minuter. Stäng av ugnen och låt sedan marängerna stå kvar och torka i 20-30 minuter. Låt svalna helt på plåten.

 

Kardemummacrunch

Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen på 160 grader i ca 20-30 minuter, rör då och då. Låt svalna på plåten.

 

Vaniljkräm

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda stång, innanmäte och mjölk i en kastrull och låt det koka upp. Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse till en redning. När mjölken kokar, dra den från plattan, fiska snabbt upp vaniljstången och rör ner redningen. Vispa kraftigt tills smeten tjocknar.

 

Dra av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, skuret i tärningar tillsamman med Hjortronlikör. Rör tills allt blandat sig. Låt svalna i rumstemperatur, eller kallt vattenbad, och ställ sedan in i kylskåpet till servering.

 

 

Servering

Rårör hjortron och strösocker, varva sedan kardemummacrunch, vaniljkräm och rårörda hjortron i genomskinliga serveringsglas. Toppa med några minimaränger. 

 

 

 

 IN ENGLISH:

This is the "grand finale" at my green Christas dinne table that I made for Hälsans Kök, a company that produces vegetarian meat substitutes. And you need a great final dish, a sweet dessert, at any dinner table...at least if I have anything to say about it! So here it is, a cloudberry trifle with sweet vanilla custard, cardamom crunch and some mini meringues. 

 

Need I say more...(?)...probably not!

Here's the recipe: 

 

Cloudberry with Cardamom Crunch & Mini Meringues

serves 4-6

 

500 grams cloudberry

0,2-0,25 cup granulated sugar

 

Vanilla Custard

1 cup milk (about 3% fat)

1/2 vanilla bean

0,3 cup granulated sugar

1 msk /15 grams of cornstarch 

2 egg yolks

20 g unsalted butter

2-3 tsp cloudberry liqueur

 

Mini Meringues :

2 large egg whites

1 teaspoon lemon juice

0,3 cup granulated sugar

0,5 cup icing sugar

1 teaspoon vanilla

 

 

Cardamom Crunch :

1,25 cups rolled oats

1 ounces canola oil

0,8 ounces golden syrup

1/2 tbsp honey

1/2 tbsp cardamom

1/2 tsp vanilla sugar

 

Meringue

 

Mix the egg white and lemon juice in a stainless steel bowl, whisk on medium speed until the egg white is whiteand frothy. Add a little bit of granulated sugar at a time until all sugar is insorporated and the meringue is white and thick. Increase speed and beat for another minute until the meringue is nice and glossy.

 

Sift the icing sugar and vanilla sugar and fold in to the meringue batter. Fill a piping bag and pipe small mini meringues on baking sheet covered with parchment paper. Bake the meringues in the oven at 130 degrees Celsiusor 265 Fahrenheit in a convection oven for about 4 minutes. Then lower the heat to 90 degrees Celsius/ 190 Fahrenheit and let bake for another 45 minutes. Turn off the oven and and leave the meringues in the oven to dry for about another 20-30 minutes. Let cool completely in room temperature while still laying on the baking sheet. 

 

Cardamom Crunch

 

Mix all ingredients in a bowl and then lay evenly on a baking sheet covered in parchment paper. Roast in the oven at 160 degrees Celsius or 320 Fahrenheit for about 20-30 minutes, stir occasionally, until the crunch is slightly golden. Let cool completely on a plate.

 

 

Vanilla Custard

 

Cut the vanilla bean in half and scrape out the seeds. Put the vanilla bean, vanilla seeds and milk in a saucepanon medium high heat and whisk the egg yolks, sugar and cornstarch so it blends well. When the milk boils, drag the pan off the stove, quickly lift the vanilla bean out from the hot milk and add the cornstarch mixture. Whisk vigorously until the mixture thickens. If it doesn't thicken immediately, put the pan back on the stove and whisk over medium high heat until it does. 

 

Pull the pan from the heat and whisk in the butter and the Cloudberry Liqueur. Stir until well blended. Let cool at room temperature, or in a cold water bath, and then set in the fridge until serving.

 

Serving

 

Stir the cloudberries and granulated sugar until the sugar are dissolved. Be careful so that the coudberries doesn't get too mushy! Add a litte sugar, stir and let sit for a little while, then repeat the process until all the sugar is well blended/melted into the cloudberries. Put cloudberries, vanilla custard and cardamom crunch in layers in aseethrough glass. Use a martiniglass or whatever glass you prefer. You can layer it once or twice depending onyour personal preference or depending on what looks good in the glass that you've chosen to serve the trifle in.Finish the trifle with a few mini meringues. Serve immideately! 



 
Published: 2014-12-12 at 16:46:00
Äntligen fredag och oj vad jag längtar efter lugn och ro, familj och kärlek och en massa god mat! Pappa fyller jämnt i år, jag kan knappt förstå att han fyller 70 år. Älskade pappa! Jag känner mig lite krasslig så jag ska verkligen ta det lugnare än lugnast i helgen och tanka energi och kärlek bäst jag kan! Det blir vegetarisk julmat, pappakramar, en del glögg, yoga och mycket sömn...eller det är iaf planen, vi får se hur det går! 
 
Som perfekt fredagsmysmat eller söndagsmiddag en lite murrig vinterkväll (ja för det är faktiskt vinter nu även om det är barmark utanför mitt köksfönster) är senapspanerade sojafiléer med saltrostad potatis och en senaps- & honungsås. Denna är även en av rätterna i mitt alternativa och vegetariska julbord för Hälsans Kök.
 
Ett enkelt sätt att få in senap i en rätt, för senap är något iaf jag kopplar till julen, är att använda det i en sås eller vid panering av sojafiléer. Servera gärna till en grönsallad av valfritt slag eller kanske gröna bönor så är du hemma sen! 
 
Här kommer receptet: 
 
 

Senapspanerade Sojafiléer & Saltrostad potatis med Senaps- & Honungsås

4 port

 

Senapspanerade sojafiléer:

4 sojafiléer från Hälsans Kök

1 stort ägg

1/2 msk grovkornig senap

2 dl panko

1/4 tsk salt

 

Saltrostad potatis:

900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort

2-3 msk Olivolja

2 msk Flingsalt

 

Senaps- & honungssås:

2 dl gräddfil

2 tsk stark & grovkornig senap

2 tsk honung

 

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.

 

 

Vispa upp ägg och senap i en djup tallrik, häll upp panko i en skål/tallrik. Vänd de frusta filéerna i äggsmeten och vänd sedan i panko. Stek gyllenbruna några minuter på varje sida, salta filéerna när det är ngn minut kvar av stektiden.

 

 

Rör ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt fram till servering.   

 

 

 

 

 

 

Published: 2014-12-09 at 17:12:00
Scroll down for English
 
Så var det dags för årets julklappstips i kategorin "för den bak- & matintresserade". Egentligen behöver det kanske inte någon ytterligare beskrivning så det är väl bara att tuta och köra. 
 
Här kommer mina tips: 
  
1. Linda Lomelinos senaste bakbok "food & photography". Helt fantastiskt och hennes bästa bok hittils om jag får säga vad jag tycker! Fyllig, kvalitativ, genomtänkt och fylld med tips och tricks för både den bakvane men även den totala novisen! Dessutom är den rent ut sagt skitsnygg och passar utmärkt på soffbordet eller som prydnad i vilket kök som helst egentligen. Det här är drömmen för alla som älskar bakning, fotografi och vackra bilder. Allt Linda tar i blir till guld och den här boken är inget undantag! cirkapris 200 kr. 
Linda har även skapat en video för att visa sin bok, den kan ni se HÄR.
I boken får man även tydliga instruktioner hur man spritsar vackra rosor/blommor på cupcakes:
 
Och så klart en massa vackra och smaskiga recept: 
 
 
 
2. Johan, som driver Matgeek, bok om smör; "SMÖR; kärna, bryna, baka". Alltså smör. Smör är gott, väldigt gott till och med. Man kanske kan tro att man inte kan göra så mkt mer med smör än att bre det på mackan eller smälta det. Men då har man fel. Jag finner inte ett endaste fel med den här boken...eller ja okej, ett! Att jag inte kom på den här fenomenala bokidén själv då! cirkapris 215 kr
Här får man lära sig både det ena och andra: 
Och så klart innehåller boken även ljuvliga recept som detta: 
 
 
 
 
3. Kitchen Aids nya kolsyremaskin. Ge mig den NU! Helst NYSS om jag får välja själv. Jag inte vad mer jag ska säga. Funkar den bra? Jag har inte den blekaste aning! Men om den är sådär snygg får den nästan fungera hur den vill, den snyggar till vilket kök som helst den där! Jag tar gärna en vit en om det är ngn som känner sig givmild...nej? Cirkapris 3900 kr
Jag menar kolla bara videon..hur snygg är den inte? Snälla snälla snälla tomten....!?
 
 
 
4. En riktigt bra matberedare. För den som vekrligen tycker om att laga mat och kanske även att baka är, förutom en hushållsassistent och en bra mixer, en matberedare verkligen guld värt i köket! Bara en sån sak som att hacka, blanda och skiva mycket ingredienser går avsevärt mkt fortare och att göra eget mandelsmör (mandelsmör är dyrt att köpa) blir ungefär 18 000 resor enklare men en bra hushållsassistent. Själv har jag faktiskt ingen egen men sitter och dregglar sönder tangetbordet över Electrolux senaste med " power-tilt"-funktion. Dessutom ser den väldigt slimmad ut, något som är bra när man har många köksapparater framme! HÄR i vad som verkar vara något slags kampanjpris på 3995 kr (ordpris 4495 kr)
 
 
 
5. Ett Snyggt Förkläde i Skinn eller Bomullscanvas. Jag vet en hög med grillentusiaster i min umgängeskrets som skulle gå igång på alla cylindrar över ett sånt här förkläde. Givetvis passar det inte bara grillentusiasten utan även den som älskar att stå i köket. Ett snyggt skinnförkläde i lite olika prisklasser finns att välja mellan på marknaden. Ex HÄR (för den som verkligen vill lägga pengar på ett förkläde) 
 
eller DETTA vackra skulle väl passa perfekt framför grillen eller i köket
 
eller DENNA som är lite lägre i prisklass men precis lika fint...iaf om du frågar mig!
Jag älskar att det är lite mer rustik och skulle gärna vilja ge kärleken ett i skinn så att det blir mer och mer slitet och därmed ännu vackrare, av varje användning. Om man känner att det där med skinnförkläden var lite väl saftigt i pris kan man satsa på ett i slitstark bommulscanvas från EKSTEDT med skinndetaljer. Själv skulle jag gärna ge bort ett blått, det är så fint mot det bruna lädret!
6. Keramik eller porslinsskålar att vispa grädde, göra cupcakessmet i eller vad det än är man lagar eller bakar. Alla hårdplastskålar jag haft har alltid gått sönder, även de från Rosti Mepal dvs den klassiska "Margreteskålen" har en kvalité som inte håller om man bakar och lagar mat mycket/ofta. Därför har jag faktiskt hivat ut allt i plast och satsar härmed endast på skålar i porslin. De är dessutom mycket härligare att använda, sådana där små detaljer som gör skillnad när det kommer till min mat-/bakglädje!  De finns i alla prisklasser och finns bland annat på Lagerhaus från 99 kr. Ska man vispa ägg till maräng bör man helst använda en rostfri variant. En sådan finns bland annat på GRANIT från 99 kronor. 

 
 
 
 
7. Keramik från Sthål. Alltså tallrikarna, skålarna, faten....mööööh! Jag tar allt, tack! Det är bara att ni hör av er så får ni adressen! Finns bland annat HÄR
eller HÄR 
 
 
 
8. Keramik från Broste. Jag älskar keramik från Broste, de lite blå/grå flammiga tallrikarna och skålarna har jag fingrat på så många gånger. Perfekt till matstyling eller om man bara vill ha jäkligt snyggt porslin och servera maten på när man har gäster. 
 
9. Zestjärn: Enkelt och billigt hjälpmedel som gör småsakerna i matlagning enklare. Att dra fram vitlökspressen och att sedan rengöra den är nu ett minne blott! Med den här kan man snabbt riva allt från vitlök och parmesan till citron/apelsinzest och ingefära. Den jag har hittar du bland annat HÄR , cirkapris 169 kronor
 
 
 
 God Jul! 
 
 
IN ENGLISH:
 
So this is a post about the best Christmas gifts to give a foodie or someone that's really enthustiastic about kitchen appliances,cookbooks and/or anything else that has to do with food and cooking it. The good thing about us foodies are that there are always something that suits whatever budget you may have. 
 
You can find anything from a ceramic bowl (great for whipping cream or mixing a cupcake batter) for about 10 dollars or great cookbook for 25 dollars to expensive appliances for several hundred dollars. Whatever your wallet can afford there is something for the foodie in your family! 
 
Even though this post only contains links to Swedish stores maybe you'll find some inspiration. I actually do believe that Linda Lomelinos books is getting translated, at least I know her previous book has been translated so those you can find pretty much everywhere by now! 
 
Merry Christmas! 
 
 
 
Published: 2014-12-08 at 10:12:00
Scroll for English text
 
Idag är det måndag mina vänner, och inte vilken måndag som helst utan en decembermåndag vilket betyder att vi närmar oss Julafton och kanske några dagar ledigt! Och det är väl något av det bästa i livet; att få möjlighet att spendera tid med familj och vänner.
 
Måndag betyder även att det är "köttfri måndag" igen och vi har kommit till sluttampen på mitt vegetariska julbord för Hälsans Kök, efter denna rätt är det bara en maträtt och en efterrätten kvar...och så instruktioner hur man gör bordet då så klart... ;) Eller bara och bara.... 
 
Det här är en underbart frasig Filodegspaj som är mkt mer imponerande att ställa fram än just den traditionella "vanliga" pajen. Den här är fylld med massa godsaker och nyttigheter som grönkål, cheddarost, sojafärs, vitlök och sojabacon. Bacon och osten ger den där sältan som balanserar rätten och filodegen ger det där frasiga pajskalet man bara kan drömma om! 
 
Allt man behöver för att lyckas är en springform och lite kärlek, det är allt!
 
Såhär enkelt är det: 
 

 

Filodegspaj med Grönkål, Cheddarost, Soyafärs & a la Bacon

8 port

 

Pajskal:

250 gram filodeg

ca 70 gram smält smör

 

Fyllning:

200 gram grönkål

4 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 pkt sojafärs

1 pkt a la bacon från Hälsans Kök

smör och rapsolja till stekning

200 gram cheddarost

 

Äggstanning:

3 st stora ägg

4 dl mellangrädde

1 tsk flingsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Finhacka vitlök och lök och stek dem mjuka och glansiga i smör. Häll ner sojafärsen i löken och stek tills färsen är tinad och mjuk, tillsätt lite mer smör/rapsolja om det blir för torrt i stekpannan. Riv eller skär grönkålen i mindre bitar och lägg ner i stekpannan, vänd runt tills grönkålen blir mörkare och mjuknar. Stek a la bacon i rapsolja tills att de har en fin krispig yta, vänd ner i sojafärsblandningen.

 

Smält smöret till pajskalet, täck botten på en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, smörj sedan formens insida med smör. Lägg filodegsark omlott i springformen, pensla med smör mellan varje lager. Varva riven ost med färsblandningen i pajskalet, vispa ihop  ingredienserna till äggstanningen och häll ner i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna/bli ljummen innan servering och innan du lyfter pajen ur pajskalet! 

 

Tips för att lossa pajen: Ta försiktigt loss springformens kanter, om det är ngt filodegsark som fastnat runt kanten, klipp eller bryt bara av det försiktigt. Pajen är "elastisk" så det går utmärkt att trycka den lite försiktigt inåt när du lyfter upp springformens ytter kant. Just oga detta bör pajen svalnat avsevärt innan man lossar den, så att den är stabil och kan "stå upp på egen hand". Lycka till! 

 

 

 

 

IN ENGLISH

Monday again guys, but not any monday, it's a december monday wich means we're getting closer to Christmas and a few days off. And that my friends are one of the best things;  spending time with family and friends! 
 
Monday means it's time for "meat less monday"-recipe again! Since it's Christmas seasone I'm treating you guys to a Christmas inspired recipe with some of the flavors that are common here in Sweden during this season! 
 
This is a wonderful and crispy filo (fillo?) dough pie that's impressive to serve to the guests at your dinner table. Furthermore it's really tasty and it's filled with things like green kale, vegetarian bacon and minced meat as well as cheddarcheese and garlic. You can't believe how crispy it is until you've tried it, and I really hope you do and that you love is as much as I do! 
 
All you need is a little bit of love and a springform pan, that means, a pan with sides that can be removed from the base! 
 
This is how easy it is! 
 
Filo Dough Pie with green kale, cheddar cheese , vegetarian minced meat and vegetarian bacon
 
 
serves about 8 
 
 
Pie crust:
 
250 grams of phyllo/filo dough
 
about 70 grams of melted butter
 
 
Filling:
200 grams of green kale
4 shallots
3 cloves garlic
1 package of vegetarian "minced meat"
1 pkt of vegetarian "Bacon" 
butter and canola oil for frying
200 grams of cheddar cheese
 
 
3 large eggs
1,7-1,75 cups of cream
1 tsp sea salt flakes
1 tsp coarsely ground black pepper
 
 
Preheat the oven to 200 degrees Celsius or 390 Fahrenheit.
 
Mince the garlic and onion and fry them soft and shiny in butter in a pan on low heat. Add vegetarian minced meat to the onions and fry until it's done (until it's not frozen anoymore but soft and warm) , add a little more butter / canola oil if the pan gets too dry. Tear or cut green cabbage into smaller pieces and place into the pan with the onions/garlic and vegetarian minced meat. Keep frying on low heat until the kale farkens and gets soft. Roas the vegetarian bacon in canola oil until they have a nice crispy crust, blend with the rest of the ingredients in the pan.
 
 
Melt the butter for the pie crust and cover the bottom of a springform pan, about 24 cm/9,4 inches in diameter, with parchment paper, then grease inside of the mold with butter. Add a sheet of filo dough, let it cover the bottom of the pan and then let it go up the sides and brush with butter. Don't worry so much that the filo dough will fall over the edge of the pan, just let it be for now, but brush those parts of the filo dough with butter as well. Add another filo dough sheet, but make it overlap the first one and then brush gently with butter. Keep adding sheets of filo dough and make sure they overlap in some sort of patch work until you're out of filo dough. 
 
 
Add a few spons of filling from the pan and then sprinkle som cheddar cheese on top, keep layering the filling the same manner. Whisk egg, cream, salt and black peppar by hand so that the eggs and cream blend well and then pour the egg mixture over the pie. Bake it in the middle of the oven for about 30 minutes. Let the pie cool a lot and get luke warm before loosening it from the pan. If you want it to be hotter when serving, heat the pie again but I think that this pie is great at a Christmas Buffet and need not be super hot when served! 
 
 
Tip for losening the sides from the base and get a nice looking filo dough pie:
Carfully losen the side of the springform pan. If you need to carefully break some of the upper parts of the filo crust to be able to remove the side of the pan, then do so. But be gentle about it and you'll do just fine. The pie is somewhat elastic and you can very well press the pie very carefully inwards to make it easier. get a friend or a family member to help if you feel its to hard on your own. For this very reason it's important to let the pie cool a lot before doing so, so that it's stable and can "stand on it's own"! Good luck! 
 
 
 
Published: 2014-12-07 at 16:28:00
Scroll down for english
 
En jultradition jag aldrig aldrig aldrig kommer avvika från är den sena kvällsmackan eller nattmackan på julaftonskvällen. När allt stoj, prat och skratt ebbat ut och jag landar (eller kraschar) i soffan och sitter och pratar med lillebror (som inte är så liten längre, men han är alltid lillebror för mig ändå) om allt och inget. En kvällsmacka, många söta clementiner och en stort glas julmust är nästan det bästa med julafton för mig.

För det är då jag kontemplerar över året som gått, lite som nyårsafton fast ändå inte. Julen bär med sig så många minnen, så mycket kärlek och värme. Och på något sätt är alla minnen, all värme, alla djupa kvällsdiskussionerna och all kärlek cementerad i den där kvällsmackan med rödbetssallad och köttbullar. Det underbara är att jag inte behöver släppa ifrån mig den traditionen även om jag är vegetarian!  Det smakar nämligen precis lika bra med vegetariska "kött"-bullar och Hälsans Kök har ett jättebra alternativ i sina sojabullar. Rödbetssalladen gör jag alltid själv, med några äppelbitar i för att balansera och ge mer krispighet. Nytt för i år är att jag kommer göra glutenfritt bröd. Jag har blivit så otroligt inspirerad av Maria Blohm och Jessica Frejs glutenfria bakböcker. Och på något sätt passar det då alla i familjen, både vegetarianen och den glutenintolerant (som det ser ut i min familj) vilket gör det än mer perfekt! 

Det blir faktiskt inte bättre än så. Nej, det blir det inte. 

 

Glutenfria Julvörtsnittar med Rödbetssallad & Sojabullar

 

Bröd:

500 gram filmjöl eller yoghurt

200 gram mörk sirap

1 tsk bikarbonat

30 gram nyponskalsmjöl

50 gram mandelmjöl

250 gram bovetemjöl

20 gram fiberhusk

2 tsk salt

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)

2 msk torkade tranbär

 

Rödbetssallad:

ger ca 1/2 liter

2 stora rödbetor, ca 300 gram

1/2 äpple

1/2 msk ättiksprit

1/2 dl majonnäs

1/2 dl crème fraiche

1 krm salt

1 tsk dijonsenap

 

1 förpackning Sojabullar från Hälsns Kök

Smör till stekning

 

Vid servering:

Romansallad

 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbären, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör smeten jämn. Häl smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter . Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet stå i formen och vila till nästa dag.

Skölj rödbetorna men skala dem inte och låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i  kallt vatten så att de svalnar avsevärt, gnid sedan av skalet med händerna. Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.

Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål, rör sedan ihop detta med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna det i lika stora bitar som rödbetorna och rör till sist ned dem i rödbetssalladen.

Stek sojabullarna i en stekpanna enligt anvisningar på förpackningen, låt dem sedan bli ljumna. Servera julkavringen med romansallad, rödbetssallad och ljumna sojabullar.

 

 

 

 

IN ENGLISH:

So this is a Swedish Christmas tradition. Some eat it during the main Christmas dinner, some of us eat this type of sandwich the following days after christmas and some of us, like me, always eat it at night when all the commotion during Christmas is gone. When it's silent and me and my brother sit down to talk about anything and everything this is the perfect midnight snack!

 

 

We have somewhat of a different Christmas tradition in Sweden compared to for example USA. We Celebrate Christmas the 24th of December and most of us opens our Christmas gifts sometime in the afternoon maybe between 3 am to 7 am to make some kind of general direction. Because that's when Santa comes.. And hey, everybody knows he's from somewhere around this part of the world (no?) so maybe he has to leave the Christmas gifts to us the 24th to be able to have time to get all around the world with all his gifts. Well that's my story and I'm sooo sticking to it! 

 

 

Anywho..this is what I eat as a midnight snack at Christmas. I have so many fond memories of this growing; that moment, when everything is quiet and I have can sit down and reflect over the fact that it has finally been a whole year since last Christmas, that moment is so filled with love and happiness and warmth. So much that those feelings are almost connected to, and symbolised by, that midnight sandwich. This one is also a gluten free version with vegetarian "meat"balls which means that in my family everyone can have a piece of this amazing sandwich! 

 

Gluten-free Beetroot & "Meat"ball Sandwich

 

Bread:

500 gram processed sour milk, kefir or natural yogurt

200 gram molasses or treacle

1 teaspoon baking soda

30 grams of rosehip shell flour

50 grams almond flour

250 grams buckwheat flour

20 grams Psyllius Husk

2 tsp salt

1 teaspoon ground cloves

1 tsp cardamom

1 teaspoon cinnamon

1 tsp ground bitter orange peel (about 1/2 shell )

2 tablespoons dried cranberries

 

Beetroot salad:

Gives about 2 cups of beetroot salad

 

2 large beetroots, about 300 grams

1/2 apple

1/2 tbsp vinegar

0,2 cup mayonnaise

0,2 cup crème fraiche

a pinch of salt

1 teaspoon Dijon mustard

 

1 package Soy buns from Hälsans Kitchen

Butter for frying the vegetarian "meat"balls

 

When serving :

romaine Lettuce

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 355-360 Fahrenheit. Blend all dry ingredients including the cranberries in a big bowl, blend thoroughly. Add molasses, sour milk and blend the batter for about 5 minutes in a stand mixer with the paddle attachement.Pour the batter into a greased loaf pan and sprinkle with buckwheat flour. Bake the bread at the bottom of the oven for about 45-50 minutes. Then let it cool completely under a kitchen cloth, on a wire rack. Let the bread stand in the pan and rest at least for 24 hours.

Wash the beets but do not peel them. Boil them in water for about 40-50 minutes or until they are soft all the way thorough. Rinse them in cold water so that they cool down considerably, then rub the skin with your han so that the peel come of. If the beetroots are done the peel will come of really easy. Watch carefully when doing this because the beetroot juice have a tendency to get everywhere and it leaves stains very very fast! Dice the beets in 0,3 inches and place them in a bowl. Add the vinegar and blend.

Mix the mayonnaise, crème fraiche , salt and mustard in a smaller bowl and then blend with the beetroots (the beetroots need to be completely cold at this point). Peel the apple and dice in the same size as the beetroots and then blend with the rest of the beetroot salad. But in a air tight container and store in the refirdgerator. 

Fry vetetarian "meat"balls in a frying pan, follow the instructions on the package. Let them become luke warm before making the sandwiches!

Good luck and Merry Christmas! 

 

Published: 2014-12-06 at 07:16:00
Scroll down for English
Igår bjöd Helena från bloggen "Hemma med Helena" på sötaste små julgranspynten jag sett; små trummor till julgranen! Men idag är det jag som står för luckan i vår gemensamma adventskalender. "Vi" syftar på "The Creative Collective Sweden" som man även kan följa på Facebook om man vill vara säker på att inte missa ett enda julpynt eller julrecept eller Pinterest om man vill inspireras ännu mera! 
Ja jag pysslar ju också en del ibland, men mest av allt lagar jag ju mat och bakar och är det något jag älskar både runt jul men också året runt så är det smörkola, karamell och kolasås i alla dess former. Högt lågt och mitt emellan får det gärna vara kolasås. På och till glass, i glass, till pajer, till bär, i milkshakes ja..you name it! Något jag verkligen kan rekommendera är att smaksätta kolan oavsett om det är kolasås till glass eller smörkola till cheesecake (som i det här fallet). Exempelvis kan man smaksätta med kardemumma, kanel, lakritsgranulat, polkagriskross, citron eller apelsinzest eller som nu med med en smak av whiskey som smakar av äpple och kanel.
Dock är det här ingen whisky utan egentligen en likör som smaksatts med Bourbon (en Amerikansk whisky), äpple och kanel och passar perfekt till julinspirerande efterrätter och kolatillverkning. Och det blir en perfekt balans. Den lena bakade cheesecaken, kolasåsen och så där, lite bakom ligger den och lurar och lyfter upp alla andra smaker till en ny nivå; lätt ton av whisky, äpple och kanel. 
 

Imorgon, ja då är det en nu lucka som ska öppnas av Djura Bok & Pappersverkstad! Det ska bli otroligt spännande att se vad hon hittar på, men av vad jag sett på Instagram hittils så gissar jag på något riktigt bra julpyssel! 

 

Jag vet att det blir mkt sötsaker kring jul, men jag hoppas ändå att ni provar just detta! Den är perfekt att skära i små munsbitar som är så små att frågan är..hinner kroppen ens registrera några onyttiga kalorier?... 

Oavsett..här kommer receptet! God jul på er godingar!!

 

Cheescake med smak av Smörkola, Äpple, Kanel & Whisky 

 

Botten:

80 gram brynt smör

150 gram digestivekex 

 

Fyllning:

900 gram Philadelphiaost

3 dl strösocker

4 ägg

3 msk äppel/kanel likör fr Granqvist (beställningsnummer 10117 på Systembolaget)

 

Kolasås:

1,5 dl vatten

2, 25 dl strösocker

30 gram osaltat smör

1,5 dl vispgrädde

1 msk äppel/kanel-likör från Granqvist (nr 10117 på systembolaget)

 

 

Bryn smöret genom att smälta smör i en kastrull på hög värme. Det kommer bubbla och fräsa för att sedan tystna. Låt smöret bryna under konstant omrörning och när det börjar bli gyllenbrunt och dofta nötigt, dra det då genast från plattan och häll upp i annan skål, glas eller behållare, var uppmärksam det går fort på slutet! Låt smöret svalna lite så att det inte är superhett. Täck insidan av en fyrkantig form a 24 x 24 cm med smörpapper, mixa eller mortla digestivekexen till smulor och rör samman smör och kex. Tryck ut  i den bakplåtspappersklädda formen, använd baksidan av en sked. Förgrädda botten mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna på galler

 

 

Blanda Philadelphiaost och strösocker med en flatblandare på låg hastighet , vispa i n t e med elvisp, tills smeten är jämn och len, tillsätt äppel- & kanellikören och blanda ytterligare några sekunder . Addera ett ägg i taget, se till att varje ägg blandat sig väl i smeten innan nästa ägg tillsätts. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader, mitt i ugnen i ca 40-50 min mitt i ugnen, kakans mitt ska vara lätt dallring. Stäng av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt och låt cheesecaken svalna inne i ugnen i minst 30 minuter. Ta ut kakan och låt vila i rumstemperatur. När den svalnat helt, ställ in i kylskåp.

 

Koka ihop vatten och strösocker i en vid kastrull eller traktörpanna, låt koka tills den får en gyllenbrun ton, rör ej i sockerlagen under tiden. Drag kastrullen från plattan och rör ner smöret, när smöret smält tillsätt grädde och likör, var försiktigt då det kommer bubbla kraftigt! Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills kolasmeten är jämn, låt sedan kola koka under omrörning i ytterligare 1-2 minuter. Låt den svalna i någon minut, häll den sedan över den kalla cheesecaken (som fortf är kvar i formen). Ställ in i kylskåp tills kolan stelnat och är kall. 

 

Vid servering: Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret, skär i lagom stora portions- eller munsbitar*, strö havssalt över varje bit och servera! Njut! 

 

*Bilderna ovan är munsbitar, perfekt till en kopp kaffe, ett litet glas med likören som smaksatt cheesecaken eller varför inte lite glögg! 

 

 

 

IN ENGLISH:

This is the 6th opening in our Christmas Calendar "25 days of Christmas" and the turn has come to me to give you some DIY project or tasty Christmas recipe. Yesterday, it was Helena from "Hemma med Helena" who treated us with a super cute DIY project for the Christmas Tree and tomorrow it'll be "Djura Bok & Pappersverkstad" that will be responsible to show you something amazing, and I'm pretty sire she will! If you want to be absolutely sure not to miss anything you can follow our Creative Collective through Facebook or Pinterest

 

And I'll be giving you a Christmas inspired blog ost with a bit of caramel because I just love caramel sooooo much! If I could, I'd probably put it on everything! This time I've been adding some flavor to it by a cinnamon & apple liqueur and it's pretty amazing if I may say so myself. 

 

I might be a bit partial but still, it's the truth.... 

 

I really hope you do try it even though it's usually a lot of different sweets during Christmas. It's easy to make, can be prepared in advance and...it''s perfect to cut into bit-size portions. And really, when it's that small does the body even register any calories...?!

 

Here's the recipe and Merry Christmas! 

 

Butter Caramel, Cinnamon & Whiskey Cheescake

 

Crust:

80 grams of melted butter

150 grams  wheat biscuit

 

Filling:

900 grams cream cheese

1,25 cups granulated sugar

4 eggs

3 tablespoons apple- & cinnamon liqueur

 

Butter Caramel Sauce :

0,75 cups water

1 cup granulated sugar

30 grams unsalted butter

0,75 cups whipping cream

1 tablespoon liqueur

 

 

Brown the butter in a sauce pan over medium high heat. It will bubble a lot but then fall silent. Let the butter brow while stirring continuously. When it starts to smell nutty and get golden brown, pull the pan of the heat immediately and pour the browned butter into another bowl. Let the butter cool a but so it's not super hot. In the meantime; cover the inside of a square baking pan (aprox 9,5 x 9,5 inches/24 cm x 24 cm big) with parchment paper, grind the biscuits finely and mix with the butter, and then press the mixture out in the bottom of the pan. Use the back of a tablespoon to make it easier. Pre-bake on the lowest rack at 175 degrees Celsius or 350 Fahrenheit at about 15 minutes. Let the crust cool on a wire rack.

 

Blend the cream cheese with the sugar using the paddle attachments on a stand mixer, do not use and electric whisk, and beat the batter until it's smooth and silky. Add apple and cinnamon liqueur, mix until it's blended, a couple of seconds or so. Add one egg at a time and let it get well mixed into the batter before adding the next egg. Pour the batter into the pan, on top of the crust, and bake at 175 C or 350 F in the middle of the oven for about 40-50 minutes. The cake should look a bit like thick custard when it's done. Turn off the oven and put the oven door ajar and let the cheesecake cool while still inside the oven for at least 30 minutes. Remove the cake and let it cool on a wire rack until it's room temperature.

 

 

In a wide saucepan bring water and sugar for the butter caramel to a boil. Let it boil until it's golden brown, do not stir while the syrup is boiling. Pull the pan from the stove and add the butter, when the butter has melted completely add the cream and liqueur but be careful, it will bubble vigorously! Put the pan back onto the stove and stir until the sugar has dissolved completely, let it cook for another 1-2 minutes. Let it cool a little bit, just for a minute or so, and then pour it over the cold cheesecake (that's still in the baking pan/mold). Tilt the pan so that the butter caramel will spread evenly. Put in the refrigerator and let it sit until the caramel is completely chilled and has set, for at least 4 hours.

 

Lift the cake from the mold/baking pan using the parchment paper, cit into desired pieces. In the picture they're cut into bit-sizes. Goes perfect with a but of wine, mulled wine, a cup of coffee or tea or maybe a little glass of liqueur! Enjoy! 

 

 

 

 

Published: 2014-12-05 at 14:23:00
 
Scroll for english
 
Den här gräddiga julgrytan är en perfekt julrätt som den är som huvudattraktion på middagsbordet eller som en del av ett större julbord. Grytan får smak av färska champinjoner, små steklökar, vitlök, rosmarin samt rödvin utöver sojabitarna från Hälsans Kök och serveras gärna till saltrostade potatisar.
 
Det är kanske lätt att inbilla sig att en gryta inte passar på julbordet, men det gör den faktiskt. Alldeles utmärkt till och med. Den vegetariska grytan kan exempelvis ersätta Jansons Frestelse som också är ett alternativ på julbordet som faktiskt serveras varm. Saltrostad potatis är också ett underbart alternativ mot den traditionella kokta potatisen och ger nya smaknyanser mot gamla mer traditionella rätter.
 
Den går fort att göra grytan, den går att förbereda och sedan bara värma på, och den smakar fantastiskt. Varmt, musigt och gräddigt. Sådär att man bara vill sjunka tillbaka i en varm famn eller mjuka soffa och njuta av julefriden.
 
God Jul på er bästa läsare! 
 
Här kommer receptet :)
 
Gräddig julgryta med Sojabitar & Färska Champinjoner
4 port
 
Gryta:
1 förpackning (300 gram) sojabitar
350 gram Färska Champinjoner
10 små steklökar
3 st vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk kinesisk soja
1 dl fylligt rödvin
3,5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
 
Gärna färsk rosmarin till garnering
 
Saltrostad potatis:
900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort
2-3 msk Olivolja
2 msk Flingsalt
 
Skala steklöken, men behåll den hel, fin hacka vitlöken och dela champinjonerna i mindre bitar. Stek vitlöken och löken ca 10 minuter på medelvärme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt finhackad rosmarin, champinjoner, salt och grytbitar och höj värmen något. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på rödvinet, låt fräsa ytterligare 5 minuter. Rör ner grädde, crème fraiche samt soja och låt grytan sedan koka ihop i 5 minuter.
Finhacka rosmarin och strö över grytan vid servering.
 
 
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.
 
 
Njut!
 
 
IN ENGLISH:
This creamt Christmas stew is perfect as the main attraction at the dinner table or as a part of the Christmas dinner. Flavors like fresh mushrooms, small baby onions, garlic, rosemary goes perfect with the red wine, vegetarian stew "meat" and cream. It's a balanced dish that warms you from within and makes you wanna cuddle up in someones arms or in a soft couch. 
 
Maybe it crosses your mind that a stew reallt isn't usually what you serve at Christmas, at least it's not in Sweden, but it's actually perfect during Christmas. It reallt gives you a warm sensation from the inside out and I do promise you that it's definately worth trying at leat one time!
 
Here's the recipe: 
 

Creamy Vegetarian Christmas Stew with Red Wine & Mushrooms

serves 4

Stew:
1 package (300 grams) of vegetarian soy "stew beef"
350 grams of fresh mushrooms
10 small baby onions
3 garlic cloves
1 tsp finely chopped fresh rosemary
1 tsp salt flakes
1 tsp Chinese soy
10,5 cup red wine
1,5 cups of cream
1 cup crème fraiche 

 

Fresh rosemary for garnish

 

Salt Roasted Potatoes:
900 grams small baby potatoes
2-3 tablespoons olive oil
2 tbsp Sea salt

 

 

 

Peel the onions but keep it whole, chop the garlic cloves finely and cut the mushrooms into whatever size you prefer. Fry the garlic and baby onion for about 10 minutes over medium heat in a large saucepan or casserole, stir continously. Add the chopped rosemary, mushrooms, salt and the vegetarian soy stew beef and raise the heat a little bit. Fry for about 5 minutes and then add the red wine, let it cook for another 5 minutes. Finally add the cream, crème fraiche and soy sauce and let it simmer for about 5 minutes.

 


Sprinkle some fresh rosemary over the Stew before serving.

 


Preheat the oven to 225 degrees Celsius or 440 Farenheit. Wash the potatoes and toss them with salt and olive oil. Pour in a bakingsheet and toast in the oven for about 30 minutes or until the potatoes are soft and have a nice crispy crust.

 

 

Enjoy!

 
 
Published: 2014-12-04 at 07:14:00
Nu är det dags för glöggmys, och som jag längtat! Jag vet inte hur det är med er men jag dricker glögg genom hela December, jag älskar verkligen glögg! En ny favorit som jag visat tidigare är Goder Aftonglögg som är en ekologisk glögg, hur bra?!
 
Dessutom kommer den även i en "bag in box" så att man enkelt kan ta med den till julminglet. Det är faktiskt den jag tänker ta med till pappas luciamingel, ja min älskade far fyller faktiskt 70 i år så det ska ju firas å det grövsta med glögg, pepparkakor och annat juligt tills vi är fullständigt marinerade med julsmaker och juldofter! 
 
Eftersom jag tycker att det är tråkigt att ställa fram samma tilltugg varje gång jag ska bjuda mig själv eller andra på glögg brukar jag variera mig lite. Ibland slänger jag fram allt, pepparkakor, vörtbröd, ostar, marmelad, efterrätter, tilltugg, små snittar och gud vet vad. Men det är inte alltid att det behövs... 
Klassisk rödvinsglögg  är exempelvis otroligt gott till en bit mörkt bröd, här i form av ett glöggkryddat bröd som innehåller samma glögg som i flaskan. Smaken blir mjuk och försiktig och ger lagom mycket jul en trött måndagmorgon eller en mysig glöggfika en kall söndagseftermiddag. Förutom att den är supergod till fikonkompott och brieost så är den precis lika god till ett tjockt lager smör och en kopp kaffe. 
En ny upptäckt istället för de klassiska grönkålschipsen är svartkålschips (som faktiskt är mörkgröna i färgen de också). Faktiskt ännu bättre om du frågar mig eftersom de blir ännu tunnare och krispigare än grönkålschips! Dessutom passar de perfekt om man bjuda på ett enkelt och okomplicerat glöggmingel. Ställ fram en skål med julnötter, rosta egna svartkålschips & gör en god glöggdrink. Mer behövs faktiskt inte.  
Glöggdrinkar är något jag ser oftare och oftare men det är lätt att glömma bort att det går utmärkt att göra en mysig julinspirerad drink på just glögg. Själv föredrar jag att använda vitvinslögg till drinkar och gjorde både en och två glöggdrinkar under första advent något som definitivt kommer upprepa sig nu i helgen när jag tänder ljus nummer två i vår adventsljusstake. 
När jag känner att jag vill gå från de traditionella och lite mer vanliga vanliga (hey, inget fel i det, men variation förnöjer) överraskar jag gärna med en julig och söt trifle till rykande het glögg. Vaniljkräm, kolasås, pekan- & valnötter och så apelsinklyftor på toppen...  
Sist jag julpysslade och gjorde tredimensionella snöflingor lagade jag även jordnötsbräck till glöggen. Smaken är ungefär som dajm fast med jordnötter och det är inte alls äckligt faktiskt. Inte det minsta. Det är något med kryddigheten i glöggen som alldeles perfekt balanserar den söta och nötiga jordnötsbräcken.
Och det är här jag hamnar till sist, varje kväll. Vid köksbordet i eftermiddagsljuset, när det är som absolut vackrast. Att till ljuset av tända stearinljus och kanske någon mjukt dimmad fönsterlampa värma glögg, ta fram godsaker som hör julen till och sätta mig ner och bara vara. Det är något speciellt med det. Något som inte går att ta på, än mindre ersättas av något annat.
 
Hoppas ni får en riktigt fantastiskt fin andra advent nu på söndag, lite inspiration till glöggminglet kommer här. Goder Aftonglöggs ekologiska glögg kommer från Systembolaget, HÄR hittar ni mer information och priser. 
 
 
Karamell- & Jordnötsbräck 
100 gram smör
2,5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
100 gram saltade jordnötter
 
Blanda smör, strösocker och sirap i en större tjockbottnad kastrull. Koka karamellen på hög värme tills den når 145 grader Celsius, ca 10-15 minuter. Tillsätt jordnötterna, rör om lite snabbt och  häll därefter genast ut karamellen på bakpappersklädda plåten. Vicka försiktigt på plåten så att smeten flyter ut jämnt. Bryt i mindre bitar när den är stelnat helt. Eller ge bort i present som en hel kaka inslaget i cellofanpapper! 
 
 
Salta Svartkålschips
200 gram Svartkål
1 msk Olivolja
1 tsk mjukt flingsalt, ex Maldon eller Denna som är den jag alltid använder i bakning 
 
Sätt ugnen på 150 grader och sköj kålen om det behövs. Låt kålen torka eller lägg mellan två kökshanddukar och rulla försiktigt ihop dem så att vattnet sugs in i handdukarna. Skär bort den tjocka  stammen i mitten och riv sönder bladen i mindre bitar. Lägg kålen på en plåt och ringla olivolja samt salt över. Gnid sin oljan och salten och rosta sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter, rör runt några gånger under tiden. Var försiktigt, de bränns fort! Låt svalna och servera i en fin skål. 
 
 
 
Trifle med Vaniljkräm, Kolasås, Apelsin & Nötter
4 efterrättsportioner eller 8 miniportioner vid mingelbuffé
 
Vaniljkräm
200 gram Philadelphia Cream Cheese
1  rågad dl strösocker
1 dl creme fraiche
1,5 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
 
1 dl Dulce de Leche
3 stora apelsiner
3 dl grovhackade Pecannötter &/eller Valnötter (blanda efter eget tycke och smak eller välj bara en sort)
 
Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hastighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig men inte rinnig, ca 2-3 minuter. 
 
Filéa apelsinen genom att skära bort allt skalet på apelsinen med en vass kniv, försök få bort så mkt av det vita inre delen av skalet som möjligt. Skär bort en filé i taget från apelsnen och lägg åt sidan. Klicka ner hälften av vaniljkrämen i glas eller serveringsskålar, strö hälften av nötterna ovanpå vaniljkrämen, klicka ner dulce de leche (kolasås), strö resten av nötterna ovanpå och avsluta med resten av vaniljkrämen. Fördela apelsinen på toppen och servera! 
 
 
 
 
 
Glutenfritt Glöggbröd med Ost och Fikonkompott
 
Ostar som passar bra
Cambonzola
Brie
Hårdost som Brännvinsost eller Västerbottenost
 
 
Glöggbröd
500 gram filmjölk
1 dl Goder Afton Rödvinsglögg
200 gram brödsirap/mörk sirap
260 gram Bovetemjöl
30 gram Nyponskalsmjöl
20 gram Mandelmjöl
20 gram Rismjöl
20 gram Fiberhusk
1 tsk Bikarbonat
2 tsk salt
1/2 dl torkade tranbär
 
Sätt ugnen på 175 grader och placera ugnsgallret längst ner i ugnen. Smöra en brödform, blanda alla torra ingredienser noga och tillsätt därefter filmjölk, glögg och sirap. Blanda tills allt är väl blandat (Obs! smeten är väldigt lös) cirka 5 minuter i maskin. Häll upp smeten i brödformen och pudra med bovetemjöl. Grädda längst ner i ugnen ca 50 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk tills den är helt sval, tills nästa dag (bröd utan jäst måste vila länge innan man kan äta/servera det). 
 
Fikonkompott
Lag:
2 dl apelsinsaft från färska apelsiner
2 dl strösocker
10 st hel kryddnejlika
 
10 färska fikon
 
Koka upp ingredienser till lagen i en stor tjockbottnad kastrull. Klyfta fikonen i 4 klyftor vardera. När lagen börjar koka, lägg ner fikonen och låt koka på medelhög värme tills fikonen är mjuka och ca hälften av lagen kokat in. Låt svalna, häll upp på väl rengjord glasburk och servera till Glöggbröd och ost. Receptet passar även till pepparkakor. 
 
 
 
Vitglöggsdrink med Stjärnanis och Apelsin
Räcker till 4 drinkar
 
1 flaska Goder Afton Ekologiska Vitvinsglögg
1 Apelsin
2 stjärnanis
strösocker
Mousserande eller Champagne
 
Skala av det den yttersta delen av apelsinen med hjälp av en potatisskalare (spara resten av apelsinen). Värm glöggen tillsammans med apelsinskalet och stjärnanis tills det är rykande hett. Dra från plattan och låt dra under lock och dra i ca 1 timma. Plocka ur apelsinskalet, låt stjärnanisen ligga kvar och kyl därefter glöggen så att den blir kall.
 
Lägg upp strösocker på en liten tallrik, åt det vara ca 1 cm tjockt lager. Pressa ut saften från apelsinen, doppa kanten på glaset i saften och doppa därefter i socker. Häll på den kylda glöggen och toppa med mousserande/champagne. Lägg ner en kryddnejlika i varje glas, servera!
 
Inlägget är sponsrat av Goder Aftonglögg
 
 
 
IN ENGLISH:
 
Trifle with Vanilla Cream Custard, Caramel Sauce, Oranges & Nuts
 
4 dessert servings or 8 mini portions at a buffet
 
Vanilla Cream:
 
200 grams Cream Cheese
1 heaping cup granulated sugar
0,5 cup creme fraiche
0,5 cups of double cream
1/2 vanilla bean
 
0,5 cup Dulce de Leche
3 large oranges
3 cups coarsely chopped Pecans & / or Walnuts ( mix as you wish or choose one)
 
Mix the cream cheese and powdered sugar with the paddle attachement on low speed or stir by hand until the cheese is soft and creamy. Do not beat with electric mixer. Cut 1/2 vanilla bean lengthwise and scrape the seeds from the inside and add the vanilla seeds, cream and creme fraiche. Continus to mix with the paddle attachment at medium speed until the batter is smooth and fluffy but not runny, about 3 minutes.
 
Fillet the oanges and set aside. Add a dollop of the vanilla cream into glass jars or serving bowls, sprinkle half of the nuts on top and add about a big table spoon of dulce de leche on top of the nuts. Add the rest of the nuts on top and finish with the rest of vanilla cream. Finish with the oranges and serve imidiately! 




Published: 2014-12-03 at 12:06:00
Nu är vinnaren äntligen korad och oj  vad svårt det var att välja ut finalisterna!
 
Nästan 70 fantastiska julrim kom in och jag måste säga att jag är sjukt imponerad av eran kreativitet, om jag någon gång behöver julrimma vet jag vart jag ska vända mig. 
 
Efter många vändor med att läsa Julrim har jag, tillsammans med Neff, valt ut en vinnare en en kombiångugn för 22 500 kronor. 
 
 
Vinnaren av vad som måste vara en av årets bästa julklappar är......................*trumvirvel*.....
 
Alexandra Hansson som vann med det här fantastiska rimmet, Grattis Alexandra! 
 
Tining, jäsning, grill & ånga, 
Ja, funktionerna de är många. 
Varmluft, bak, förvarm & grill, 
Ja, det är några funktioner till. 
Men bäst är kanske luckan som in i maskinen går att fälla, 
Så att du i den dina smalben slipper smälla. 
Eller så är det kanske varmhållning, Circo Therm eller varmluft Eco, 
Som gör denna klapp så himla reko?

 

 

Vinnaren kommer att kontaktas av representanter från Neff

 

 

 

 

 
 
Published: 2014-12-02 at 15:06:00
Scroll down for English
 
Honungsglaserad fånkål med falafel kanske inte är det vanligaste man slänger fram på julbordet men jag lovar att det är ljuvligt gott både på julbordet eller som en liten förrätt om man så önskar det. 
 
Fänkålen passar utmärkt till den lite nötiga tonen på falafel och kryddnejlika sätter lite fnurr på rätten som tillsammans med honungen lyfter alla andra smaker och biner ihop rätten. Den här rätten var en del av julbordet för Hälsans Kök och jag har lagat det många gånger sedan dess. 
 
Jag hoppas verkligen att ni vågar prova! Det är inte helt dumt till ett glas riktigt kallt vin heller kan jag lova, inte dumt alls faktiskt... 
 
 
 

Honungsglaserad fänkål med kryddnejlika och falafel

4 små port

 

Honungsglaserad fänkål:

2 stora fänkålsknölar

3 msk smör

2 msk rapsolja

en nypa ekologiskt havssalt

3 msk ekologisk blomsterhonung

1 krm mald kryddnejlika

1 msk smör

 

1 pkt falafel fr Hälsans kök

 

Crème fraiche-sås:

1 dl Crème Fraiche

2 msk valfri grädde

1 nypa ekologiskt havssalt

1/2 tsk flytande  honung

 

Sätt ugnen på 180 grader (eller 160 grader varmluftsugn), pensla botten av en ugnsfast form med rapsolja och tillaga falafelbullarna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

 

Skär bort dillen och de yttersta kvistarna på fänkålen och skär sedan fänkålen i 4 skivor per fänkålshuvud. Stek dem gyllenbruna på medellåg värme  i smör och olja. Det går bra att steka i omgångar, håll varma under folie. 

 

Plocka upp fänkålen från stekpannan och tillsätt honung, smör och mald kryddnejlika i stekpannan.  Rör omkring honungen så den löses upp i smöret och lägg sedan tillbaka fänkålen. Låt dem steka ngn minut på varje sidan i glaseringen.

 

Lyft upp  fånkålen på ett fat och servera tillsammans med falafel, fänkålsdillen och crème fraiche.

 

 

 

 

 

IN ENGLISH

Honey glazed fennel with falafel might not be the most usual dish at a Christmas dinner but I do promise you that it's divine both as a part of a Christmas dinner or as a starter. 

The fennel goes perfectly with the nuttier falvors from the falafel and the ground cloves and honey binds it all together. 
 
I really do hope you dare to try it! ;) 
 
 

Honey glazed fennel with cloves and falafel

serves 4 as a starter

 

Honey glazed fennel :

2 large fennels 

3 tbs butter

2 tbs canola oil

a pinch of organic sea salt

3 tbs organic and liquid flower honey

1 pinch ground cloves

1 tbsp butter

 

1 package falafel from Hälsans Kök

 

Crème fraîche sauce:

0,5 cup Crème Fraiche

2 tbsp cream

1 pinch organic sea salt

1/2 tsp liquid honey

 

Preheat the oven to 180 degrees Celcius or 350-360 Farenheit,  brush the bottom of an ovenproof dish with canola oil and roast the falafel  in the oven for about 10-12 minutes .

 

Cut of the dill and the outermost branches of the fennel and then cut the fennel into 4 slices each. Fry them golden brown on medium-low heat in butter and oil. You can fry them in baches and keep warm under tin foil. 

 

Pick up the fennel from the frying pan and add honey, 1 tablespoon butter and ground cloves into the pan. Stir continiously until it's all combined and then put the fennel back into the pan.  Let them fry for one minute on each side so the fennel is covered in glaze.

Put the fennel on a platter and serve with falafel, fennel dill and crème fraiche .

Published: 2014-12-01 at 07:29:00
Fotograf: Helena Nord
Scroll for English
 
I år händer det något nytt och spännande på made by mary! Ni kanske har sett den gröna bilden uppe till höger? Den bilden innebär att jag, tillsammans med ett gäng andra fantastiska, kreativa och underbara kvinnor startat nätverket "The Creative Collective Sweden". Vi är totalt 11 likasinnade kvinnor som mötts via bloggvärlden som som förenas i vår kärlek till att skapa, baka, pyssla, laga och vara kreativa med allt mellan himmel och jord. 
 
Och jag måste säga att det är helt fantastiskt att få umgås med andra kreativa kvinnor som bloggar och driver eget inom liknande yrken! Jag tittar bort i någon sekund och vips har någon kommit på en idé som vi andra tycker är toppenbra och innan jag hinner titta tillbaka är det skapat och klart och redo att levereras och jag sitter bara och gapar...
 
Som första projekt, och för att julen 2014 ska bli den mest kreativa och spännande så här långt, bjuder vi er på en adventskalender med "25 kreativa dagar"! För helt ärligt, vad är en december utan julpyssel och nya goda recept? Nej precis....
 
Först ut bland oss är Pysselbolaget som under dagen kommer presentera år första lucka i adventskalendern! 
 
För att vara säker på att inte missa ett endaste kreativt pyssel eller recept kan man följa oss på Facebook
 
 
The Creative Collective är: 
Gina Vide, Willowday 
Helena Lyth, Hemma med Helena 
Helena Nord, Mormors glamour
Helena Söderberg, Craft & Creativity
Karin och Freja Schaefer, Pysselbolaget
Karolina Eriksson, Lina by the bay
Malin Lundgren, Pastill 
Mina Neumüller Malhotra, Mini Piccolini
Maria Strömberg, Made by Mary
Linda Gimle, Djurabok
Sophia, Hildashem

 
 
IN ENGLISH:
This year something new and exiting is happening at made by mary. I'm happy to tell you that I, together with 10 other amazing and creative women,are a part of the newly started collective "The Creative Collective Sweden". We've gotten to know each other through the Internet and want to give you as much creativity as we possibly can during this month of Christmas! 
 
Therefore our first project is to give you an advent calendar during December. 25 creative days, starting today, with something new to make, bake or create very single day! Our goal is to inspire you as best we can. Each day one blogger will present something that has to do with Christmas and then hand over to another blogger. So each and every day will be filled with Scandinavian inspiring Christmas post for making, baking or creating. 
 
To be sure not to miss anything, follow us on Facebook
 
The Creative Collective are: 
Gina Vide, Willowday 
Helena Lyth, Hemma med Helena 
Helena Nord, Mormors glamour
Helena Söderberg, Craft & Creativity
Karin och Freja Schaefer, Pysselbolaget
Karolina Eriksson, Lina by the bay
Malin Lundgren, Pastill 
Mina Neumüller Malhotra, Mini Piccolini
Maria Strömberg, Made by Mary
Linda Gimle, Djurabok
Sophia, Hildashem
 
 
 
 
 
 
 
 
Published: 2014-11-30 at 07:00:00
Första advent, nu är julfirandet helt legitimt så det är bara slänga fram tomtar, ljusslingor, adventsljusstakar, granris, adventskalendrar, dörrkransar och allt annat man tänkas vilja pynta huset med. 
 
Och jag ja jag firar med glögg, saffransbak och en första adventstävling där du kan vinna en helt ny sprillans ugn! Och inte vilken ugn som helst, utan en kombiångugn som är så sprillans ny att den i princip inte ens tagit sig ut i handeln ännu. Ugnen kostar ca 22 500 och har bland annat funktioner som upptining, jäsning, återuppvärmning, varmulft eco, grill, pizzaläge, bakläge för bröd, förvärming, varmhållning samt så klart både varmluft och ånga som kan användas separat men även i kombination! Och på grund av funktionen Circo Therm är det också möjligt att laga både huvudrätt och efterrätt samtidigt i en och samma ugn! Vill man läsa eller se videos om ugnen kan man göra det HÄR
 
____________________________________________________________________________________________
 
ADVENTSTÄVLING
 
För att vara med och tävla om en ny kombiångugn från Neff, gör såhär:
 
1. Skriv ihop ett julrim för en julklapp som innehåller en Neff kombiångugn
2. Skicka ditt julrim SAMT namn och kontaktuppgifter till min mail;  madeby.info@gmail.com
3. Skriv "julrim" i Subjectraden
 
Den tävlande som skriver det bästa, mest unika och kreativa julrimmet vinner en Neff Kombiångugn! 
Vill du även vara säker på att det kommer fram kan du skriva en kommentar i kommentarsfältet att du deltagit i tävlingen, fyll i din mailadress så bockar jag av att ditt bidragit kommit in. 
 
Tävlingsregler hittar du HÄR. Jag tar emot bidrag fram till 2 december kl 23:59. Vinnare presenteras den 3 december på Neff's hemsida samt bloggen. 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
 
Tävlingen sponsras av Neff 
____________________________________________________________________________________________
 
Lycka till allihopa! 
 
 
 
 
 
 
Published: 2014-11-28 at 07:07:00
Scroll for English
 
Cheesecake med vanilj, dulce de leche och pepparkakskross, som "cheesecake-pops" dvs cheesecake på pinne. Jag vet ärligt talat inte vart jag ska börja, så gott är det. Lekfullt och sticker ut hakan lite bland alla andra traditionella julefterrätter när den serveras på pinne men går även att servera som "vanlig cheesecake" om man hellre föredrar det.
 
 
Det är kanske lätt att tänka att "cheesecake såhär innan jul"? Och mitt svar på det är att "ja för sjutton, cheesecake med pepparkaka och kolasås tar jag gärna alla dagar i veckan!" Efter en redig julmiddag är det faktiskt alldeles perfekt med något lite mer svalkande, söta toner av vanilj och kola och med krispighet från krossade pepparkakor. 
Det är många som tycker att det är jobbigt den här mörka årstiden, men jag ser också något vackert i den. Det har varit mulet hela veckan och det skapas mörka långa skuggor i vårt kök. Jag tänder ljus, fotar i vad som endast kan beskrivas som halvmörker, äter pepparkakor, sätter på ytterligare en omgång med kaffe och halkar runt i raggsocker som är minst 2 storlekar för stora..men det är mormor som stickat dem så då spelar det ingen roll. 
 
Jag äter cheesecake på pinne, doppar den i rumstempererad dulce de leche för att  avsluta med att rulla den i pepparkakskross. Sen ställer jag den på fat tills den börjar rinna och gotta till sig. Ni vet när kolan börjar rinna ut lite lätt eftersom den smälter fortare än cheesecakesmeten, det är då den är som bäst! Och så slukar jag den på unågra få minuter under total tystnad i vårt mörka kök...
 
Jag har använt Annas Pepparkakors "limited edition Lingon" eftersom jag gillar att den har en syrlighet som den vanliga pepparkakan inte har på samma sätt. Dock har jag testat med vanlig pepparkaka också och det var inte det minsta äckligt om man säger så ;) Så hittar du inte Annas Lingon så ta bara den vanliga sorten istället. 
 
 
Cheesecake på pinne med Dulce de Leche & Pepparkakskross
8 portions "cheesecake på pinne" eller 1 tårta för 8 personer
 
För Cheesecake på pinne behövs:
 
300 gram Philadelphia Cream Cheese
1,75 dl strösocker
1,75 dl creme fraiche
2,25 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
 
1 burk/ca 400 gram dulce de leche*
1/2 förpackning (150-160 gram) Annas Pepparkakor Lingon Limited edition eller "vanliga" pepparkakor
 
8 st glasspinnar
8 st 25 cl plastmuggar, finns i Livsmedelsbutiken eller Clas Ohlsson 
 
 
Instruktioner:
Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hatighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig, ca 2-3 minuter. 
 
Fördela ca hälften av smeten i plastmuggar, låt stå i frysen i 2 timmar, låt kvarvarande cheesecakesmet stå övertäckt med plastfilm i kylskåp. Ta ut plastmuggarna, öppna dulce de lechen och klicka ut en matsked i varje plastglas. Toppa med resterande cheesecakesmet, stick ner en glasspinne i varje portionsform - den ska gå ända ner genom den halvfrysta smeten också. Ställ tillbaka i frysen i minst 4 timmar eller över natten. 
 
Krossa 1/2 förpackning pepparkakor Lingon grovt  med en mortel eller för hand. Ta ut cheesecakepopsen, spola hett vatten på nedre halvan av formen i några sekunder och prova att försiktigt lossa på plastformen/glaset. Om den fortfarande sitter benhårt fast, spola lite mer varmt vatten på formen och prova igen, lossa genom att ta tag långt nere på glasspinnen och rucka fram och tillbaka. Doppa cheesecakepopsen i resterande, rumstempererad, dulce de leche och rulla/doppa därefter i pepparkakskrossen. Servera popsen med kvarvarande dulce de leche och pepparkakskross. 
 
Njut! 
 
 
För Cheesecake i springform behövs
 
Botten:
1 förpackning (300 gram) Annas Pepparkakor Lingon Limited edition eller 1 förp "vanliga" pepparkakor
80 gram smält, avsvalnat smör
Smör till formen
 
Fyllning:
300 gram Philadelphia Cream Cheese
1,75 dl strösocker
1,75 dl creme fraiche
2,25 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
 
1 burk/ca 400 gram dulce de leche eller karamelliserad mjölk som det också kallas*
 
1 spingform ca 15-18 cm i diameter
gärna hård "plastfilm" så kallat "OH/Over head-papper"
 
 
Krossa pepparkakorna genom att lägga dem i en plastpåse, knyt igen påsen, och kavla sedan sönder kexen genom att kavla ovanpå påsen med pepparkakor. Öppna sedan påsen med de finkrossade pepparkakorna och blanda med det avsvalnade smöret.  Smör pajformens botten med smör och tryck fast Oh-pappret mot springformens insida. OH-Plasten ger en finare finish på cheesecaken.Tryck slutligen ut pepparkaksblandningen på botten av springformen, använd baksidan av en matsked. Ställ in formen i kylkåpet. 
 
Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hatighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig, ca 2-3 minuter. Häll smeten i springformen och ställ i frysen över natten. 
 
Servering: Ta ut springformen från frysen och lossa cheesecaken från formen, använd en tunn kniv för att lossa kakan från botten. Fördela drygt 2/3 av dulce de lechen över kakan, låte det rinna över kanten. Krossa andra halvan av pepparkaksförpackningen med en mortel eller med händerna och låt kakan mjuka något. Lägg sedan en stor hög pepparkakskross ovanpå cheesecaken precis innan servering. Servera med resterande dulce de leche och pepparkakskross. Njut! 
 
*(Dulce de Leche kallas även karamelliserad mjölk och finns i livsmedelsbutiker. Det går även att koka egen dulce de leche genom att koka kondenserad mjölk. Lägg ner hela burken kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten och koka i ca 3 timmar, se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna och förvara i kylskåp) 
 
 
 
IN ENGLISH
This season is a very dark one in Sweden. I'm referring to the lack of daylight that many find so difficult to cope with. But the lack fo dayligh is fine with me, at leat the first weeks. Sometimes I even enjoy it, it's very cozy and staying inside eating sweet treats is now socially acceptable behavior. I light candles, put on yet another pot of coffee and stay in the kitchen baking and cooking. 
 
Cheesecake pops is so tasty you won't believe it if you haven't tried it. You can, of course, make it as an "ordinary" cheesecake but I rather prefer the cheesecake pops. I take them out of the freezer, dipp them in dulce de leche and then in crushed gingerbread cookies and let it get softer before indulging myself with cheeseacake!
 
 
Here's the recipe:
 
 
 
Cheesecake pops with Dulce de Leche & Crushed Gingerbread Cookies
8 pops 
 
 
300 grams of  cream cheese
0,75 cups caster sugar
0,75 cups crème fraiche (richer type of sour cream)
1 cup double cream
1/2 vanilla bean
 
1 jar/aprox 400 grams of dulce de leche*
150-160 grams gingerbread cookies 
 
8 popsicle sticks 
8  25 cl plastic jars usually find in your local grocery store
 
 
Gently mix cream cheese & caster sugar in your stand mixer fitted with the  paddle attachment or by hand until it's soft and creamy. Divide and scrape the vanilla bean and add that, crème fraiche and double cream to the mixture. Continue to blend over medium speed until it's creamy and smooth, mix a few minutes. 
 
Fill the jars half way up and put in the freezer for about 2 hours, let the rest of the cheesecake batter rest in the fridge, covered with plastic foil. When it's been two hours;  take the plastic jars out from the freezer, ad a table spoon of dulce de leche in each plastic cup and then finish with the rest of the cheesecake batter from the fridge on top of the dulce de leche. Take a popsicle stick and put it in the center of the plastic cup, put it all the way down through the semi-frozen part of the cheesecake as well. Put the cheesecake pops in the freezer for at least 4 hours or over night. 
 
Crush the gingerbread cookies roughly. Take out the cheesecake pops, run water on the bottom half and then gently loosen it from the plastic cup. Dip them in the rest of the dulce de leche (it's best if it's at room temperature when doing so) and then dip in the crushed gingerbread cookies. Let the get a little bit softer on a plate and the indulge yourself! Serve the cheesecake with the rest of the crushed gingerbread cookies and dulce de leche. 
Recipe is adopted from pass the sushi's recipe. 
 
Enjoy!
 
 
 
 
Inlägget är sponsrat av Annas Pepparkakor