slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2014-11-20 at 11:35:00
English Text Further Down
 
Som andra recept för Hälsans Kök är Chèvregratinerad Rödkål med a la Bacon. Bäst att äta tillförrätt eller som en del av ett Julbord. Och det händer något med kålen när den får gratineras i ugnen tillsammans med ost. Kålens sötma kommer fram och balanseras perfekt av sältan i osten och a la baconbitarna. Absolut godast är det, om du frågar mig, om kålen fortfarande har viss krispighet kvar och inte bakas sönder fullständigt i ugnen. 
 
Välj vitkål om du föredrar det och välj den ost du tycker bäst om om det är så att just getost inte faller dig i smaken, oavsett så passar det perfekt tillsammans med lite salta a la baconbitar. 
 
Receptet är inte svårt, det sköter mest sig själv i ugnen vilket gör att det passar perfekt på ett Julbord! 
 

Chèvregratinerad Rödkål & a la bacon

4 små portioner

 

Gratinerad rödkål:

1 liten rödkål

olivolja till pensling

150 gram chèvre

flytande honung

 

1 pkt a la bacon

1 msk rapsolja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluft för att grädda fler plåtar samtidigt).

Skär rödkålen i centimeterstora skivor, placera på bakplåtspappersklädd plåt och pensla rikligt med olivolja. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den mjuknat och kanterna fått färg. Ta ut rödkålen ur ugnen, smula chèvre och ringla lite honung över. Gratinera ytterligare 5 minuter.

Stek a la bacontärningarna i rapsolja tills de fått en gyllenbrun och krispig yta, låt dem rinna av om det behövs. Strö a la bacontärningarna över rödkålen. Servera! 

 

 

 

IN ENGLISH

This is the second dish from my Green Christmas Table for Hälsans Kök and it's a recipe that's perfect as a starter or as a part of a Christmas Buffé that we eat in Sweden. 

 

And something happens with the cabbage while roasting with cheese in the oven. It enhances the Sweetness of the cabbage and the dish become very balanced when combined with the salty a la bacon dices. 
 
You can choose white cabbage if you rather prefer that or some other cheese if you don't like goat cheese, but for me, this is a killer kombo! 

 

 

Chèvre Baked Red Cabbage with "a la Bacon"

serves 4 people as a starter or works as a part of a Buffé

 

Baked red cabbage :

1 small red cabbage

olive oil for brushing

150 grams chèvre (goat cheese)

liquid honey

 

 

1 package a la Bacon

1 tbsp canola oil for frying

 

 

Preheat the oven to 200 degrees Celcius or 390 Farenheit. 

 

Cut the cabbage, make each slice one centimeter or 0,4 inches. Place the cabbage on a baking sheet covered in baking paper and brush with plenty of olive oil. Roast in in the middle of the oven for about 20 minutes, or until it's softened and the edges are slightly browned. Remove the cabbage from the oven, crumble some goat cheese on to and drizzle a little honey on top. Bake for 5 more minute. 

 

Fry the "a la bacon" in canola oil until they get a golden brown and crispy. Get rid of some of the excess oil by letting them rest in i sieve for a minut or so (if you feel that it's needed or you want to) Sprinkle the a la bacon dices on top of the red cabbage. Enjoy! 

 

 

 

 
Published: 2014-11-19 at 09:34:00
English Text Further Down
 
Nu är det ett tag sedan jag gjorde dessa för tidningen Journal Chocolat och det är väl dags att de hamnar här på bloggen så att fler möjlighet att gotta sig med en "pots de crème" såhär på höst-/vinterhalvåret! Och pots de crème är precis vad det låter som, ljuvligt len chokladkräm i små formar eller bägare. En sån där efterrätt som botar allt möjligt innifrån. Brustna hjärtan, vinterkyla, trötthet och allmän håglöshet. Ja, nu kanske inte några djupare studier genomförts i ämnet, men det kanske räcker med att jag intygar att så är fallet. Vi kör på det va... 
 
Krämig len men även ganska mastig dessert vilket gört att den passar perfekt efter en ljuvlig sopp-middag. Ja glöm inte det, man kan faktiskt bjuda på en fantastisk soppa med nybakat bröd och gott pålägg till middag även när man har gästar hemma. En god soppa är inte fy skam det inte! Exempelvis en god Bouillabaisse, en vegetarisk sådan hittar ni HÄR. Men annars passar vilken soppa som helst faktiskt. 
 
Givetvis kan man gotta sig i den här ljuvligheten när man vill, det måste ju inte nödvändigvis vara efter en middag. Det som är glasklart är dock att det här är en efterrätt man gärna sätter sig i soffan med, släcker alla lampor, tänder några sterinljus och lutar sig tillbaka för att i tystnad sjunka ner i en njutningsfylld choklad- & smörkolahimmel.
 
Så får jag passa på att rikta ett tack till Christina, en bloggläsare som mailade mig och frågade erfter receptet eftersom hon inte hittade det på bloggen. Och nej, det var ju inte så konstigt, eftersom jag inte publicerat det. Jag har helt enkelt glömt bort det..så kan det gå!
 
 
Men det är klart att jag ska bjussa på det! Här kommer receptet:
 
 
Pots de Créme med Choklad, Smörkolasås & Havssalt

4 port

 

Chokladkräm:

3,5 dl vispgrädde

0,5 vaniljstång

90 gram 75% choklad

2 extra stora äggulor

2 tsk farinsocker

1 nypa flingsalt

 

 

Smörkolasås:

 1,75 dl strösocker

2, 25 dl vispgrädde

25 gram rumstempererat smör

 

 

Till servering:

1,5 dl vispgrädde

havssalt

hyvlad 75% choklad

 

 

Chokladkräm:

Sätt ugnen på 160 grader. Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig bunke. Skrapa ur vaniljstången och koka upp grädde, innanmäte samt vaniljstången. När grädden kokat upp, drag från plattan och plocka bort vaniljstången och häll den sedan grädden över den finhackade chokladen, blanda väl.

 

Vispa samman äggulor, farinsocker och en nypa salt. Addera chokladgrädden i en fin stråle, vispa kontinuerligt. Sila genom en finmaskig sil och låt sedan svalna i rumstemperatur under ca 15 minuter, rör då och då. Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten.

 

Placera 4 portionsformar eller glasburkar i en gratängform och fördela chokladkrämen i de små formarna. Häll det kokheta vattnet i gratängformen, så pass att det når halvvägs upp på glaset med chokladkrämen.  

 

 

Täck formen noga med aluminiumfolie, gör några mindre hål i foliet ,ed em kniv, och grädda dem mitt i ugnen i 25-30 minuter. Chokladkrämen är klar när den blivit fast i kanterna men fortfarande är dallrig i mitten. Lyft försiktigt upp formarna från vattenbadet och låt dem svalna på galler tills de är rumstempererade. Ställ sedan chokladkrämen i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.

 

 

Smörkolasås:

Mät upp strösockret i en traktörpanna eller medelstor kastrull. Värm på svag värme tills sockret smält och blivit ljust bärnstensfärgat, rör om en gång med träslev och låt sedan sockret bli bärnstensgärgat (det tar bara några minuter). 

 

Värm under tiden vispgrädden på medelhög värme. När sockret är mörkt bärnstensfärgat, häll ner den heta grädden i en fin stråle, rör hela tiden (var inte orolig om det bildas sockerklumpar de kommer lösas upp när kolasåsen börjar koka). Värm på medellåg värme, rör tills allt socker löst upp sig, och låt sedan koka i  2-3 minuter.

 

Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in i kylskåp fram till servering.

 

 

Vid servering:

Häll ett  lager med smörkolasåsen på toppen av chokladkrämen, strö över en nypa salt, toppa slutligen med en klick lättvispad grädde och hyvlad choklad.

 

 

 

IN ENGLISH:

This is an amazing recepie for all you chocolate holics out there, or anyone else who loves chocolate for that matter, and I really think that this dessert can heal almost everything from a broken heart to fatigue that comes to so many of us during this dark winter season (at least in the Scandinavia were it's very dark during nov-feb).Maybe there hasn't been that many studies regardin how much of an effect it has on a cold or a broken heart, but maybe we can just agree that at least, it's not bad for you...or maybe just trust in my empirical studies in the matter. ;)  

 

This is the kind of dessert that make you want to turn of all the lights, maybe light some candles, lay down in the sofa all by your self and then sink into that divine chocolate and butter caramel heaven. 

 

Yeah I know, enough said (!), here's the recipe:

 

 

Pots de Crème with Chocolate , Butter Caramel & Sea Salt

Serves 4

 

 

Chocolate cream :

1,5 cups souble cream (about 35-40% fat)

0.5 vanilla bean

90 grams dark chocolate (70-75% cocoa)

2 extra-large egg yolks

2 tsp brown sugar

1 pinch of sea salt

 

 

Butter Caramel Sauce:

0,75 cups granulated sugar

1 cup double cream (about 35-40% fat)

25 grams of softened butter

 

 

Serve with :

0,5 cup whipping cream

Sea salt

grated chocolate (about 75% cacao)

 

 

 

Chocolate cream :

Preheat the oven to 160 degrees Celsius or 320 Farenheit. Chop the chocolate finely and place in a heatproof bowl. Scrape the seeds from the vanilla pod and bring it to a boil together with the cream, when it starts boiling; remove the pan from heat, remove the pod from the cream and then pour the warm cream over the chopped chocolate, mix thoroughly.

 

Whisk together the egg yolks, brown sugar and pinch of salt. Add chocolate cream in a fine stream, whisk continuously. Strain through a fine sieve and allow to cool at room temperature for about 15 minutes, stirring occasionally. In the meantime; boil a big pot of water.

 

Place 4 ramekins or glass jars in a baking dish and spread the chocolate cream into the ramekins. Pour boiling water into the baking dish so that it reaches halfway up the ramekins.

 

Cover the baking dish carefully with aluminum foil, make some small holes in the foil with a knife, and bake them in the oven for 25-30 minutes. The cocolate cream is ready when it has been fixed at the edges but looks like custard in the middle. Gently lift the ramekins from the water bath and let them cool on a rack until they are at room temperature. Cover the ramekins with plastic foil and put the chocolate cream in the refrigerator for at least 3 hours or overnight.

 

 

Butter Caramel Sauce :

Put the sugar in a sauté pan or medium saucepan. Let the sugar melt over low heat until it has become pale amber-colored (do not stir before it has become pale amber). Stir once with the wooden spoon and then let the melted sugar stand for a few extra minutes on the plate until it amber in color.

 

 

Meanwhile, heat the double cream over medium heat. When the sugar turns amber, carefully pour the hot cream into the sugar while stirring continiously. Don't worry if you get a few lumps of sugar, they will dissolve once it starts boiling. Let the caramel boil over medium-low heat, keep stirring until all sugar has dissolved, and then let the caramel boil for about 2-3 minutes.

 

 

Pull the pan from the heat and add the butter, stir until its well blended with the caramel. Let cool at room temperature and then put in the refrigerator until serving.

 

 

Serving :

Pour a layer of caramel sauce on top of the chocolate cream, sprinkle with a pinch of salt, whip the double cream and add a dollop of whipped cream and  finally, add som shaved chocolate. Serve immediately, enjoy!  



 
Published: 2014-11-18 at 10:10:00
Idag tänkte jag berätta om hur jag stylade mitt "En Grön Jul"-bord för Hälsans Kök. 
 
En Grön Jul handlar som sagt inte bara om vegetariskt utan också om hållbarhet och miljö. Vi konsumerar otroligt mycket kring jul, det är nytt julpynt, julklappar och julmat och frågan är; hur mycket av allt det vi köper behöver vi egentligen? Hur mycket av det vi köper gör oss lyckliga mer än för stunden?  
 
Att skapa och dekorera ett julbord ska inte behöva handla om att köpa nytt och att konsumera mera, det är inte det julen borde handla om i alla fall. Därför vill jag försöka inspirera och utmana er att julen 2014 utgå från vad ni redan har hemma istället för att köpa nytt. Olika människor har olika saker och jag kanske har tillgång till något annat än vad ni har hemma, man måste utgå från sig själv. Jag har rensat i mina skåp och mitt skafferi, letat runt i släktingars och vänners trädgårdar och i  skogen bakom där vi bor och utifrån det skapat mitt Gröna Julbord.
 
Min morfar har skog, mina svärföräldrar bor på landet och bara ett stenkast bort från deras hus jobbar de med att såga upp ved till försäljning. Och det är också det som är kärnan i min styling då det är det jag har tillgång till. Eftersom alla inte har tillgång till skog och därför inte kan få granris från nedhuggna träd eller virke från granngården kanske ni får utgå från något annat ni har hemma. Ofta har man mer än man tror, så försök tänka utanför den bekanta gamla boxen :)
Hur var det för er när ni växte upp? Ja, nu finns det väl besökare från ganska olika generationer här på bloggen, men ändå...jag är nyfiken! För när jag växte upp på 80- & 90-talet så hade vi samma julpynt år ut och år in. Visst krossade vi någon kjulgranskula varje år  och kanske köpte mamma och pappa en ny julgranskula men i övrigt var det mest julmaten och några julklappar som köptes in.
 
Och visst är det kul att köpa nytt, men det som också är kul, är när man år efter år har samma julgranskulor och julstjärnor eftrsom de efter några år bär med sig otroligt mycket minnen. Jag minns ännu hur det doftade när vi tillsammans bar ner kartongen med julgranskulor från vinden, hur vi varsamt packade upp varje julprydnad. Den vita glas-/keramikkyrkan man med ett värmeljus lös upp innifrån och hur det varma ljuset från julkyrkan spred julstämning i hela rummet. Jag minns fortfarande hur våra julstjärnor i röd sammet såg ut, hur de gamla julgranskulorna i glas varsamt packades in i samma gamla skrynkliga silkespapper, hur vi tillsammans pyntade julgranen och hur den äldsta julgranskulan alltid fick hedersplats i granen. 
Såhär stylade och tänkte jag när jag skapade mitt Gröna Julbord: 
 
 
MATBORDET:

Jag har skapat ett matbord med endast gamla plankor/återbrukat virke som jag fått, det har inte kostat en krona. Instruktioner på bloggen lite längre fram.   

 

DEKORATION - BORD & STOLAR:

Istället för ljusstakar till adventsljus har jag använt mig av gamla krukor jag har hemma, fyllt dem med stabiliserande ris/chokladnibs/kakaobönor ca 3/4 del up (jag har använt ris som jag brukar fylla pajformar med som jag inte äter upp utan använder om och om igen, detsamma med kakaobönorna, de är sådana jag haft framme för dekoration och som inte längre är ätbara) och sedan toppat & dekorerat med julkryddor jag hade hemma i skafferiet. Jag använde bland annat hela kardemummakapslar, stjärnanis och kanelstänger. Dessa finns att köpa i lösvikt på GRANIT om man inte har sådant i sitt skafferi. 

 

Underläggen under tallriken har jag fått via "tjänster och gentjänster" genom att fråga svärfars grannar som jobbar med ved. De har istället för att som vanligt skära upp ved, skurit smala plattor av björkstammar. Förutom underlägg är de perfekta som tårtfat eller skärbrädor. 

 

Kottar, grankvistar från skogen att lägga på bordet som dekoration. 

 

På stolarna har jag knutit ihop grankvistar med brunt tjockare snöre och hängt på stolsryggen. Obs! Akta så att kvistarna inte sticker upp och sticker gästerna i ryggen. 

 

PORSLIN/GLAS/SERVETTER

Jag har utgått från enkla vita tallrikar som de flesta av oss har hemma i skåpet. Det fina med vita enkla tallrikar är att de passar till allt, midsommar, jul, nyårsfirande, påsk..you name it! 

 

Besticken har jag httat på loppis och glasen är från mamma och pappa, gamla från 90-talet som köptes in då. 

 

Servetterna är blekt grön/gråa i tvättat linne som jag knutit en bit snöre runt. 

Hoppas jag kanske kunnat inspirera er att utgå från vad just nu har hemma. Det enda som krävs är tid och engagemang. Kanske kan du limma ihop ett fat med en kopp till ett nytt juligt kakfat, kanske har har mormor några gamla ljusstakar i förrådet som du kan piffa till, kanske har du en gammal duk med fläckar som du kan sy fina linneservetter av eller så kanske du bara dukar hela bordet med massor av kottar som du finner i din egen trädgård. 

Om du blir inspirerad och gör ngt kul, berätta det gärna för mig :) 

 
Lycka till! 
 
 
 
IN ENGLISH:
A green Christmas is not only about vegetarian food, it is also about sustainability and not buying new Christmas decorations just because you can and want to, but about spending a few seconds thinking about consumtions and the environment before buying and consuming new things. Because, when it comes down to it, does it really give you the satiesfaction you hope for? More than just a few moments of happiness..but then what...?
 
If I can style a Christmas table with almost solely what I already had in my home, in my basement storage, in my pantry and kitchen and in my nearby environment, you can also do that. 
 
Different people might have different things and therefore using only what you have will produce very different Christmas tables. But isn't that kind of fantastic?! Instead of eveyone having the same style since we buy the same things from pretty much the same store or homes and Christmas decorations will be very personal and different! 
 
My grandfather own land/forrest, my in-laws live in the country side and right by them they shop up wood to fire places and I live right next to a forrest were there are pine cones. So that and what I already have at home have been my starting point.
 
 
This is how I styled my Christmas Table:
 
DINNER TABLE:

I've made my own dinner table with only old and recycled wood. Instructions will come. 

 

DECORATION TABLE & CHAIRS:

Instead of traditional advent candle stick I've used old pots and filled them up with rice and such to give the candle stability amd then finished with kardamums, cloves and cinnamon. The rice and coffee beans that I used are old that I used for decorations (coffee beans) and filled pie crusts when baking (rice) and that I use over and over again. 

The wooden "place mats" under the plates is from my in-laws neightbours that normally cut wood for fireplaces. Can also be used as a cutting board or a cookie/cake stand. 

Pine cones and such from grandfathers land/forrest, picked from the ground 

 

PORCELAIN ETC. 

I've chosen to work with and use what most people in Sweden have at home; white plain plates. The great thing about them is that they work to whatever occation. It's just the styling that dictates the tone and feeling of the dinner table. 

The cutlery is from a flea market and the glasses are old ones from my parent and I think they were bought in the the 90-ies. 

The napkins are green/grey in washed linnen and I've just tied a bit of thicker string around them. 

 

 Hope yoyu're inspired to try and decorate without buying anything new, try and be creative and challange yourself! And if you do, don't hesitate to tell me about it! 

 

 

 


 

Published: 2014-11-17 at 08:42:00
ENGLISH TRANSLATION FURTHER DOWN
 
Nu har jag ju officiellt kickat igång julen 2014 här på bloggen!
 
Som jag nämnde tidigare har jag dock jobbat med julrecept och annat julpyssel sen augusti. Jag fick nämligen i uppdrag av Hälsans Kök att ta fram 9 recept till deras julkampanj "En Grönare Jul" och det har varit helt fantastiskt kul!
 
Grön jul syftar så klart på en vegetarisk jul men även på färre julklappar, försvarbar konsumtion och återanvändning av julpynt istället för att hela tiden köpa nytt och konsumera utan eftertanke. Och det hoppas jag kunna inspirera till med mitt gröna julbord!
När jag har skapat mina gröna julrecept har jag utgått från traditionella smaker och säsongsbetonade råvaror men i ny tappning. Det är kanske lätt att avfärda ett vegetariskt julbord som tråkigt eller svårt men jag hävdar istället att det är gott och enkelt!
 
Och även om man kanske känner att julskinkan minsann är helig och den som försöker byta ut den göra sig icke besvär, hoppas jag ändå att jag med mina vegetariska julbordsalternativ och julbordsstyling kunna utmana er där ute att julen 2014 ta ett litet steg mot en mer vegetarisk och klimatsmart jul. 
Förutom att jag kommer bjuda på en hög med vegatariska julinspirerade recept kommer jag också dela med mig kring lite pysseltips och tankar på en grön jul när det gäller själva stylingen av julbordet och så klart, som utlovat, kommer i n s t r u k t i o n e r  på hur man bygger sitt eget julbord av återvunnet material. Jag spenderade faktiskt inte en enda krona i tillverkningskostnad för det bordet.
 
Och det kommer snart mer om det, så håll utkik! Och redan imorgon tänkte jag berätta mer om hur jag tänkte kring julbordsstylingen, jag spenderade nämligen nästan ingenting när jag stylade julbordet.
Men först ut, de tär ändå köttfri måndag, är mitt första recept; Toscanska Biffar med Picklad Chili! Perfekt som alternativ till sillen på julbordet. Styrkan i den picklade chilin styr man så klart helt själv genom att välja mildare eller starkare chili. Är någon i sällskapet känslig eller om du inte hittar mild chili; prova med spetspaprika istället, det är gott och går också bra att pickla, skär den bara i mindre bitar. 
 
Här kommer det första receptet: 
 
 
Toscanska Biffar med Picklad Chili

4 små port

 

 

Picklad chili:

10 st chilifrukter av valfri färg och styra

1,5 dl vatten

1/2 dl vitvinsvinäger

0,75  dl strösocker

1 msk finhackad bladpersilja

 

 

2 paket (4 st) toskanska grönsaksbiffar

olivolja till pensling

 

 

Crème fraiche-sås:

1 dl Crème Fraiche

2 msk valfri grädde

1 nypa ekologiskt havssalt

1/2 tsk flytande honung

 

 

Dela chilin på längden och skär bort kärnorna. Blanda vatten, vinäger, och strösocker och låt koka upp till en lag, lägg ner chilin och låt småputtra i 2-3 minuter. Drag från plattan, rör ner persiljan och häll sedan upp på väl rengjord burk. När chilin svalnat till  rumstemperatur, ställ in i kylskåp till servering.

 

Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluftsugn). Pensla biffarna med olivolja och tillaga mitt i ugnen  i ca 18-20 minuter.

 

Servera de toskanska biffarna med picklad chili och len crèmefraichesås. 

 

 

IN ENGLISH:

I've been working with Hälsans Kök and their concept "A Green Christmas". A green Christmas refers to a vegetarian Christmas but also to sustainability and consumption during Christmas. Less meat, more vegetarian courses, less consumption and fewer Christmas gifts. Shortly; a more environmental friendly Christmas! 

 

As the first of a total of 9 recipes, I'll give you "Tuscan Patties with Pickled Chili". It's a great "starter" and A perfect alternative to the swedish pickled herring. Here's the recipe! And psst...I will give you instructions of how to built your own vintage wooden table out of reused wood. Keep you eyes open, the instructions are coming!

 

Tuscan Patties with Pickled Chili

4 starters

 

Pickled chilli

10 chili chilli peppers (choose spice or mild, whatever you prefer)

0,6 cups water

0,2 cups white wine vinegar

0.3 cups granulated sugar

1 tbsp finely chopped parsley

 

 

2 packages ( 4) Tuscan  patties from Hälsans Kök
Olive oil for brushing

 

Crème fraîche sauce:

0,4 cups Crème Fraiche

2 tbsp whipping cream (35-40% fat)

1 pinch organic sea salt

1/2 tsp liquid honey

 

 

Slice chilies lengthwise and cut off the kernels. Blend water, vinegar, and sugar in a medium sized sauce pan and bring to a boil, put down the chilli and let simmer for 2-3 minutes. Take the sauce pan off the stove, stir in the parsley and pour in a clean jar, but a lid on the jar. When the chilli has cooled to room temperature, keep in refrigerated.

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 356 degrees Farenheit. Brush the patties with olive oil and bake in the oven for about 18-20 minutes.

 

 

Serve the Tuscan patties with pickled chilli and smooth crème fraiche sauce.

 

 

 

 

 

Published: 2014-11-16 at 07:00:00
ENGLISH TRANSLATION FURTHER DOWN
 
I helgen har jag julpysslat, druckit ekologisk glögg; "Goder Aftonglögg" som är otroligt god (nr 96031 på Systembolaget) och äntligen julpyntat hemma! Och det är verkligen lycka för mig, julmusik och juldofter från glögg och pepparkaka... 
Jag har gjort ett av mina favoritpyssel; tredimensionella snöflingor i papper. De är så otroligt vackra att hänga i granen, på dörren eller i fönstret. Dessutom är de mycket enklare att göra än man tror! 
Jag har bland annat gjort en större i lätt gyllene vitt papper att hänga på vår gamla dörr här hemma och en kritvit att hänga på väggen. 
Det är lätt att tro att det krävs millimeterprecision för att göra dessa men det är helt fel. Även om snöflingornas olika delar blir något olika så syns det inte när de väl hänger uppe, och dessutom, det sägs ju att ingen snöflinga är den andra lik, så det är väl egentligen bara passande att snöflingorna är sådär perfekt operfekta och lite olika allihopa! 
 
Egentligen handlar det om att vika ett fyrkantigt papper på diagonalen två gånger, klippa tre snitt nästan ända in mot kanten där pappret är vikt, veckla ut pappret igen och sedan limma ihop "hörn mot hörn". 
Sitter ni som fågelholkar nu och undrar vad sjutton det är jag pratar om?
Tur att jag gjort en steg-för-steg-guide också då! Nedan finns instruktioner hur man gör och vad man behöver. Lite glögg, en gnutta tålamod och lite julmusik på julpysslet så brukar det blir rätt bra! 
TIPS!
 
*Läs noga på limförpackningen hur mkt lim som krävs! Oftast krävs väldigt lite lim för att limmet ska få fäste. Ibland är det lätt att tro att man får bättre fäste om man använder mycket lim, men det är helt felaktigt. Mycket lim gör ofta att det inte bli ngt fäste alls  pappersbitarna glider bara omkring mot varandra utan att fästa. 
*Om man använder lite tjockare papper behöver man inte fästa snöflingornas delar lika mycket, snöflingan håller fin form ändå. 
*Man kan klippa hur många "snitt" man vill, bara man avslutar på ett ojämnt tal. Den stora jag hängde på dörren är skapad utifrån anvisningarna nedan, snöflingan som hänger på väggen är tillverkad genom att jag klippt 7 snitt istället för 3.  
 
 
Du behöver:
6 lika stora, fyrkantiga pappersark, ex detta med fin struktur på ena sidan
sax
pincett
snabbtorkande lim för papper, ex detta
ev. hälftapparat (för större stjärnor att hänga i fönstret)
snöre 
tålamod
 
För att göra stjärnan nedan krävs 6 fyrkantiga pappersark à 7,5 x 7,5 centimeter. Vill man göra en större att hänga i fönstret eller på dörren rekommenderar jag att använda pappersark som är ca 15x15 cm stora. 
För att se hur stor snöflingan kommer bli, lägg två av pappersbitarna med hörnen mot varandra så ser du ungefär ur stor den kommer bli från kant till kant. 
1. Börja med att klippa till 6 lika stora pappersbitar samt ta fram alla andra verktyg som du behöver. En pincett är perfekt att använda, speciellt om man vill göra lite mindre snöflingor. Ska man göra lite större snöflingor att hänga i fönstet behöver man oftast inte pincett. 
 
 2. Vik pappret på diagonalen, tryck till kanten ordentligt, och vik ytterligare en gång till på diagonalen så att du har en papperstrekant. 
 
3. Lägg trekanten med den vikta kanten till höger och klipp tre parallella snitt med en vass sax. Klipp inte ända in utan lämna 0,5 cm till kanten. Veckla ut pappersarket. 
 
4. Limma ihop pappersflikarna som bildats, börja med de innerst 2. Sätt lite lim ytterst på kanten  och fäst ihop med den andra kanten, använda gärna pincett för bättre kontroll och för att slippa fastna med fingrarna. Se nedan hur man kan använda pincetten. 
5. Vänd sedan på pappersarket så att flikarna som fästs mot varandra är nedåt mot bordet. Ta nästföljande två flikar och fäst på samma sätt som beskrivits ovan, vänd på pappersarket igen. 
6. Fortsätta att fästa "flik mot flik", glöm inte att vända på pappret mellan varje limmning. 
7. När du är klar ska du ha en pappersfigur som ser ut som den vänstra bilden nedan. Gör 6 lika figurer och du har allt du behöver för att skapa en tredimentionell snöflinga. 
8. Limma samman pappersfigurerna tre och tre, låt limmet sätta sig ordentligt. 
9. Limma ihop de två delarna av snöflingan på mitten, knip gärna med en pinceett. En större snöflinga till fönster eller dörr är bäst att häfta samman med häftklamrar. Om man använt lite tjockare papper så är snöflingan väldigt stabils som den är men om man använt mjukare papper, ex vanligt skrivarpapper, är det bäst att slimma ihop snöflingan i sidan också så att den inte faller isär. 
 
10. Gör ett litet hål i yttersta delen av snöflingan, använd en vass sax eller nål, och trä ett snöre genom den, knyt ihop ändarna på snöret. Häng upp i granen eller i fönstret eller dekorera hemmet med snöflingor i alla möjliga färger och storlekar! 
Lycka till! 
 
 
 
I've been doing some DIY-project, drinking organic mulled wine and listening to Christmas music this weekend. It's been wonderful, I really do LOVE Christmas! One of my favorite Christmas DIY are these Three-Dimensional Snowflakes. Make smaller ones and hang in the Christmas tree or bigger ones and hang in the window or on the door. 
 
Much easier than it look, this is how you do it:
 
You'll need:
6 equal square sheets of paper
scissors
tweezer
quick-drying  glue for paper
stapler (for the larger ones that you can hang in the window)
string
patience

 

To make the smaller snowflake you'll need 6 squares of paper à 7.5 x 7.5 centimeters (3 x 3 inches). If you want a larger one for hanging in the window or on the door, I recommend using paper that is about 15x15 cm (6 x 6 inches).

 

To see how big the snowflake will be when it's finished; put two pieces of paper on the table with the corners against each other. 

 

1. Start by cutting 6 equal squares of paper and lay out all the other tools that you need on the table. A tweezer is great to use, especially if you want to do a little smaller snowflake. 

 

2. Fold the paper diagonally, press firmly at the crease, and then fold one more time on the diagonal. Now you have a paper triangle.

 

3. Lay the triangle with the crease to the right and then cut three diagonal cuts with a sharp scissors. Do not cut all the way in. Unfold the triangle. 

 

4. Take two innermost paper points together to form a tube. Stick them together with glue, put a little bit only on the corners of the paper points. Feel free to use a tweezer for better control. 

 

5. Flip the whole thing to the other side so that the tube that you just glued, is facing down against the table. Take the next two paper points and attach in the same way as described above.

 

6. Repeat the procedure with flipping the paper and joining the paper points together on opposite sides until all paper points have been joined.  When you are finished, you should have a paper figure that looks like som kind of paper spiral. Make 5 more of the same and you have everything you need to create a tredimentionell snowflake.

 

7. Glue three of the paper spirals together at the top, use glue and let it set for a few minutes so it's stable. When you're done you'll have two, three armed pieces. 

 

8. Glue (smaller snow flakes) or staple (larger snowflake) the two "three armed pieces" together. If you're making smaller ones, use a tweezer to hold them until the glue is set  If you've used a little thicker paper he snowflake is very stable as it is but if you have used thinner paper, like plain printer paper, it is best to glue together each "arm" of the snowflake  so it doesn't fall apart.

 

9. Make a small hole in the outer part of the snowflake, use a sharp pair of scissors or a needle, and thread a string through it, tie the ends of the string. Hang in the Christmas tree or in the window, or decorate your home with snowflakes in all colors and sizes!

 

 

Good Luck! 

 

Inlägget är sponsrat av Goder Aftonglögg.
 

 

 

 

Published: 2014-11-14 at 08:00:00
Idag har jag unnat mig en lugn fredagsmorgon med riktigt starkt kaffe och de nya pepparkakorna från Annas;  "Lingon Limited Edition" och det är svårt att börja en fredagmorgon på bättre sätt! TGIF säger jag bara, helgen är efterlängtad! Hoppas just din fredagsmorgon börjat lika bra.  
 
Det är här jag brukar sitta på morgonen, i min favoritstol med en filt virad omkring mig, medan dagsljuset så sakta letar sig ut och fram genom mörkret. Innan dagsljuset kommer tänder jag några ljus, läser nyheterna och tittar in på mina favoritbloggar.
 
Idag har jag som sagt mumsat pepparkakor till mitt morgonkaffe och man blir helt klart snällare av pepparkakor, jag liksom känner det i hela kroppen. Jo men det är helt sant faktiskt!

Visste ni att den norsk-danske kungen Hans, han regerade i slutet av 1400-talet, av sin läkare blev ordinerad att äta mer pepparkakor? Kungen var nämligen en tjurig man och eftersom det fanns ett allmänt rykte om att pepparkakor påverkade humöret skickades flera kilo pepparkakor till kungens boning. Och jag vet inte, men den historian får iaf mig på bättre humör iaf! Det är högst oklart om pepparkakorna hjälpte kungens buttra humör men förhoppningsvis blev han inte på sämre humör iaf! Pepparkakans historia går dock längre tillbaka i tiden än till tjuriga kung Hans. Under 1300-talets Tyskland var det många konstnärer som även jobbade som pepparkaksbagare genom att de snidade vackra pepparkaksformar i trä för att forma vapensköldar, kungar, ryttare men även religiösa motiv för att grädda vackra pepparkakor, kanske för att blidka både stat och kyrka. 

 

Pepparkakor har även inmundigats för att underlätta matsmältningen och det finns noteringar så långt tillbaka som 1444 som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor av just den anledningen. Nunnorna i Vadstena smaksatte dock pepparkakorna med något fler kryddor än dagens traditionella pepparkakskryddor; kanel, ingefära och kryddnejlika. Då ingick även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen och man sötade den dessutom med honung. Kanske något man skulle prova på själv...

 

Under medeltiden innehöll pepparkakan verkligen peppar så att det heter "pepparkaka" är inte så konstigt, men det kan också ha sin förklaring i att alla exotiska kryddor som kom till oss från Orienten i folkmun benämndes "peppar". Pepparkakor som handelsvara kom igång mer ordentligt kring 1500-talet då dom såldes i klosterapotek och bagerier samt på marknader och torgdagar runt om i vårt avlånga land. Då var det främst i medicinskt syfte och kakan såldes därför året runt. Det var först på 1800-talet som pepparkakan blev en julkaka, förmodligen för att fler och fler människor hade möjlighet och råd att köpa både socker och mjöl som ju annars var rena lyxvaran.

Trots att jag ofta uppmanar till att baka själv, så är faktiskt pepparkaka en av de få bakverk som jag helst köper, de är helt enkelt godare! Däremot älskar jag att dekorera dem med kristyr så att de inte bara är goda att äta men även fina att hänga i julgranen eller vart man än önskar få lite pepparkaksdoftande julstämning.  Personligen älskar jag hjärtformade pepparkakor, de är dessutom vackra att hänga upp i julgranen och jag inbillar mig att de smakar lite bättre. Hjärtformen är den mest kända pepparkaksformen och under medeltidens pepparkaksbak sågs hjärtat som en kärlekssymbol, grisarna representerade livets välfärd och änglarna stod, inte helt oväntat kanske, för godhet. 
Annas Pepparkakor "Lingon" som är en Limited Edition och nyhet för i år och Oh My vad de är goda! Så pass goda att jag blev inspirerad och gjorde en varm pepparkakschoklad med minimarhsmallows och pepparkakssmulor på toppen. Gudomligt gott att äta de varma marshmallowsen tillsammans med  den vispade grädden och pepparkakssmulorna precis när chokladen börjat värma lite underifrån och sen finns den varma chokladen kvar för att liksom lägga locket på och skrämma bort all frusenhet från både kropp och själ! 
 
Jag brukar generellt vara skeptisk till smakförändringar, speciellt när det kommer till gamla godingar som pepparkakan.  Lite sådär beskyddande och "mixa inte med min pepparkaka, den är helig!". Men när jag har fel är jag den förste att krypa till korset och erkänna mitt misstag.  För Pepparkaka-Lingon... Herre. Gud. Det kanske inte låter så värst, lingon har man väl smakat förr? Men kombinationen pepparkaka och de något sötsyrliga lingonen är en klockren smakkombination. 10 poäng av 10 möjliga säger jag! Det enda som jag är lite bitter över, är att det är limited edition. Funderar på hur många förpackningar med Lingonsmak jag kan hamstra här hemma. Jag har faktiskt en annan favoritkaka som innehåller lingon/tranbär tillsammans med vit choklad och det här är pepparkaksversionen av den kakan.Och det är något häftigt med Annas Pepparkakor, det måste jag säga, för mig har de hängt med ända sedan jag var barn.  Företaget startades redan 1929 av systrarna Anna och Emma i deras lilla hembageri.  Från början var produktionen liten med idag skickar Annas faktiskt 1 miljard (jag säger ju att köpepepparkakor är gott!) pepparkakor över hela världen!  Och frågar du mig är det något magiskt med att man än idag använder mer eller mindre samma recept, ett recept som snart fyller 85 år. Inte så konstigt att Annas även är Hovleverantör av pepparkakor. Och det som är gott nog åt hovet, ja det är gott nog åt mig!Nej, nu ska jag ta och önskeleka lite med pepparkakorna som är kvar.  Ja...minns ni leken, för visst lekte ni väl den när ni var barn? Okej, för er som inte hänger med; lägg pepparkakan i handen och tryck till på mitten. OM pepparkakan delar sig i tre delar får man under tystnad önska sig något. Jag brukade även äta pepparkaksbitarna under tystnad, jag vet inte, men jag inbillade mig kanske att min önskan skulle få mer kraft då. Eller så ville jag bara äta upp min pepparkaka i fred... utan gnällande & snattrande småbrorsor i bakgrunden.

Julefrid på en pinne helt enkelt.

 

Varm Pepparkakschoklad med Minimarshmallows

per portion: 

 

3 dl valfri mjölk

1 msk råsocker

1 msk kakao 

1/2 tsk pepparkakskrydda

1/2 mortlad Pepparkaka, gärna Annas Lingon 

Vispad grädde enl tycke och smak

Minimarshmallows enl tycke och smak

 

Värm mjölk, råsocker, pepparkakskrydda och kakao i en kastrull på medelhög värme. Vispa under tiden vispgrädden mjuk och fluffig (vispa gärna för hand) och mortla/krossa pepparkakan. Häll upp den varma chokladen i en stor kopp eller glas, toppa med vispad grädde och minimarshmallows. Avsluta med några nypor mortlad pepparkaka. 

 

Njut! 

 

 

 

 

IN ENGLISH:

 

I've started my Friday the best way possible, with some strong coffee and gingerbread cookies! And seriously, TGIF! Christmas is also getting closer each day that passes and therefore, it's time to start eating gingerbread cookies for breakfast. Rumor has it that gingerbread cookies makes you nicer and I'm for one is not about to take any chanses, better eat as much gingerbread cookis as I can during Christmas... 

 

We've got a new gingerbread cookie flavor in Sweden, one with a hint of Lingonberry. I really love it, actually so much that I got inspired to make some Gingerbread Hot Chocolate with Mini Marshmallows and gingerbread crumbles. Eat the mini marshmallows with the whipped cream and gingerbread crumbles just as the hot chocolate has warmed up the mahsmallows. It's sooo tasty! 

 

Here's the recipe:

 

Warm Gingerbread Hot Chocolate with mini marshmallow

per serving:

 

 1 1/4 cups milk

1 tbsp brown sugar

1 tbsp cocoa

1/2 tsp gingerbread spice

1/2 Gingerbread cookie in crumbles

Whipped cream & Mini Marshmallows - how much or little is up to you and your taste buds

 

 

Heat  milk, sugar, gingerbread spice and cocoa in a saucepan over medium heat. Meanwhile; whisk whipped cream soft and fluffy and crush the gingerbread cookie. Pour the hot chocolate into a large cup or glass, top with whipped cream and mini marshmallows. Finish with a few pinches of crushed gingerbread cookie

 

Enjoy!

 

Inlägget är sponsrat av Annas Pepparkakor

 

 

 

 

Published: 2014-11-12 at 11:10:00
Jag får, relativt frekvent, frågor om hur man ska fotografera mat, vilken utrustning man ska ha,  huruvida jag använder softbox, dagsljuslampor eller blixt, vad jag gör åt det faktum att det är så förbaskat mörkt ute den här årstiden, hur jag redigerar mina bilder, OM jag redigerar bilderna och om jag har några andra stylingtips.
 
Jag försöker ofta svara så utförligt och bra jag kan utan att skriva en hel uppsats, för det har jag tyvärr inte tid med, och jag försöker peppa men även ge ett ärligt svar. För sanningen är att det inte finns några genvägar. Det finns ingen genväg som jag kan ge dig som undrar hur man blir en bättre matfotograf. 
 
Jag har bara ett råd; öva.
 
Öva mycket och när det känns som du inte orkar öva mer, öva lite till. Ta en kopp kaffe, titta över dina alster och analysera varför det inte blir som du vill. Och sen, ja sen är det bara "på't igen". 
 
Jag har själv övat, övat ännu mer och sen övat lite till, svurit, funderat vad f*n jag håller på med, varit missnöjd, nästan börjat gråta, velat ge upp men istället gjort om det, gjort om det en gång till, och kanske även 10 gånger till för att förstå varför det inte blir som jag vill och vad jag ska göra för att det ska bli bra. Och det är ganska lätt att ta reda på hur mkt jag utvecklats genom att titta på mina blogginlägg det första året mot hur det ser ut nu. Kakan ovan är julen 2011 och julen 2012. 
 
Och sen har vi ju den här vackra..ehum..efterrätten från 2011 och en från tidigare i år:
Ja för det är ju så när man är självlärd. Och jag lär mig fortfarande, jag blir fortfarande en bättre fotograf och stylist varje gång jag stylar och fotar, och jag tror att den dagen jag känner att jag inte lär mig ngt längre är dagen jag tröttnar och vill göra ngt annat. 
 
Och det är inget fel i att fråga andra om råd, det betyder så klart inte att man är lat eller dum. Men mitt tips är ändå att istället för att fråga människor hur och vad man ska göra; ta reda på svaret själv och öva! Man lär sig dessutom så mkt mer när man tar redan på saker själv än när man bara får lösningen serverat. För då är det mkt lättare att man sedan glömmer, det vet jag av egen erfarenhet. Ta en grundkurs i fotografi så att du förstår hur slutartid, bländare, brännvidd och iso hänger ihop, kika efter ngn matfotokurs om du vill det, men sen är det faktiskt övning som gäller. Inga genvägar utan fokus och hårt jobb. Kort och gott. 
 
Och glöm inte att läsa instruktionsboken till kameran, ett riktigt bra tips som många inte bryr sig om eller glömmer. Med den kan du lära dig mer än du tror! 
 
Den här videon snubblade jag på för något år sedan och den träffade verkligen helt rätt hos mig. Kika på den, om du som jag känner igen dig lär du gapskratta både en och två gånger. Oavsett vem du ser upp till eller vill bli lika duktig som så är det möjligt, jag lovar! 
 
 
Och det har alltid varit min attityd genom hela mitt arbetsliv oavsett vilket jobb jag haft: "Om hen kan göra det där, måste väl jag också kunna göra det..hur svårt kan det va?!"
 
 
 
IN ENGLISH:
 

I frequently get questions regarding how to become a better food photographer and stylist and I try to answer them to the best of my ability without writing an essay. But the truth is, there's only one way to become a better photographer and/or stylist. Practice!

 

Practice practice practice. I can promise you that everyone that you look up to or wish you could be as good as, have been practicing a lot. Probably more than you can imagine. I've sometimes done a blog post or a photography 2, 3 or even 4 times to make it look like I imagine it would. Because the first 2 or 3 times didn't quite turn out the way I planned. 

 

And when you think you can't practise anymore and just wan't to go and cry, take a cup of coffee and  then...practice some more! And also, take a look at this video, it's really grat and funny! I really identified with it when I saw it the first time, and if you feel the same, I can promise you a few laughs or recognision! 

 

And learning how to becaome what ever you dream of is really all about attitude and hard work. At least that's what I believe in. I've always told myself that "if he/she can do it, then I should be able to do it too...when it comes down to it, how hard can it be?!"

 

 

 

 

 
 
 
 
Published: 2014-11-10 at 12:01:00
ENGLISH FURTHER DOWN
 
För en vecka sedan, ja mitt förra "köttfrimåndagsrecept" var ett recept som tar lite längre tid eller kräver lite mer förberedelser. Därför, och för att jag faktiskt varit utslagen av årets kraftigaste förkylning, vill jag passa på att dela med mig av ett snabbt och enkelt recept som även är barnvänligt och "jag är negativ mot vegetariskt"-vänligt. 
 
Kanske har du en partner som knorrar och tycker att vegetariskt är tråkigt, kanske tycker du att det här med vegetariskt är komplicerat och slitsamt, kanske har du barn som är sjukt skeptiska mot nyheter på matbordet, kanske älskar du vegetariskt men är så galet trött efter jobb, plugg, dagishämtningar, träningspass, vintermörkret eller så äter du kanske gärna vegetariskt men ändå inte har lust att spendera någon längre tid i köket varken idag eller någon annan dag. 
 
Oavsett, här är lösningen! Den publikfriande "fuskpizzan" med god vegetarisk topping! Ja jag kallar den fuskpizza eftersom den inte kräver någon förberedelse med pizzadeg, jästider eller knådande. 
 
Köp hem vanligt tortillabröd, lägg dubbla bottnar med ost mellan om du vill ha lite tjockigare & matigare pizzabotten (kärleken gör gärna det, själv räcker det med en eftersom jag älskar tunn botten även om den kan bli lite krispigare ibland). Sen är det bara gå loss med puréad tacosås som tomatsås och valfri vegetarisk topping. 
 
Jag äter gärna min minipizza med getost, färsk mangold (mangold är så gott och fräscht, ett bra alternativ till babyspenat) och granatäpple ELLER tunt skivade skogschampinjoner, vitlöksolja (mortla vitlök och rapsolja och droppa över pizzan innan gräddning) och mozarellaost. 
 
 
 
 
 
Snabb Vegetarisk Minipizza med Chèvre, Röd Mangold & Granatäpple
6 st (jag äter 2-3 stycken, så detta räcker till 2-3 personer)
 
6 minitortilla bröd
ca 1/2 burk chunky salsa eller tacosås på burk
en liten rulle getost (chèvre) LÄNK
Flytande honung
Röd mangold
1 granatäpple
 
Sätt ugnen på 225 och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Mixa sönder tacosåsen/salsan med en mixerstav, lägg tortillabröden på plåten och fördela tunt med tomatsås på bröden. Skiva chèvren tunt och fördela på pizzorna. Kan du inte skiva går det bra att smula sönder osten i små högar. Ringa flytande honung över osten och grädda dem längst ner i ugnen i ca 5 minuter eller tills minipizzan fått färg. Var aktsam, det går fort! Dela under tiden granatäpplet och pilla loss kärnorna.
 
Ta ut plåten och låt pizzorna svalna ngn minut. Garnera med en näve röd mangold och granatäppelkärnor. Servera direkt!
 
Njut!
 
 
ENGLISH
Last week my "meat free monday recipe" was one that needed more preparations/longer time spent in the kitchen. Therefore, and because I'm still batteling the craziest cold I've ever had, I'll take the opportunity to remind you that it doesn't have to be hard, complicated or take a lot of time to eat vegetarian. 
 
This recipe is super if you have a partner that's a bit "anti vegetarian food" or maybe you're a bit anti yourself, maybe you have children that doesn't like it when you change the dinner repertoar too much, or maybe you're just tired after a day of work and really don't feel like spending any time in the kitchen. Well, I got the solution! 
 
 
 
Quick Vegetarian Mini Pizza with Chèvre, Red Chard & Pomegranate

serves 2-3 (I eat 2-3 of these, so this is enough for 2-3 people, if it were hubby I say he eats about 4)
 
6 mini tortillas
about 1/2 jar chunky salsa or taco sauce in a can
a small roll of goat cheese (chèvre) 
liquid honey
red chard
1 pomegranate
 
Preheat the oven to 225 Celsius or 430-440 Farenheit and place a baking paper on a baking sheet. Mix the taco sauce with a hand mixer, put the tortilla bread on the baking paper and spread a thin layer of sauce on the bread. Slice the goat cheese in thin slices and place on top of the tomato sauce.Drizzle a little bit of the honey over the cheese and then bake the mini pizza on the lowest rack in the oven for about 5 minutes or until the mini pizza get a little color. Be careful, it can happen really quickly! In the mean time, cut the pomegranate in half and remnove the seeds. 
 
When the pizzas are done, let them cool for a minute or so and then garnish them with a handfull of red chard and pomegranate seeds. Serve immediately!
 
Enjoy!

 
 
Published: 2014-11-07 at 13:11:00
Jag är lyrisk, fullkomligt lyrisk, för det snöar utanför mitt sovrumsfönster. Förutom att jag dragit på mig vad som förmodligen kommer bli 2014 kraftigaste förkylning så är jag så sjukt nöjd. Allt julpynt är framtaget och ligger och väntar i sina lådor i ett hörn av vardagsrummet. Gräsmattan utanför är vit, det är kyligare i luften och det verkar som jag äntligen hittat en vintarjacka. Hallelulja och så vidare. 
Och dessutom har jag precis budat hem min min favoritbok från min barndom, Johans Jul. Den läste jag om och om igen, jag älskade nämligen att läsa när jag var barn och det var något med Johans Jul som fängslade mig fullständigt. 
 
 
Som första julbak för att ackompanjera den nyfallna snön och min allt mer intesiva förkylning har jag bakat jordnötssmörfudge. Det är så otroligt enkelt och den mjuka fudgen fungerar perfekt med en stor kopp te och en ond hals. Dessutom kan jag inte prata, alls, eftersom minsta lilla ord som ramlar över mina läppar resulterar i en hosattack som får ögonen att tåras medan jag kippar efter luft. 
 
Och då är det lika bra att vara tyst och äta fudge. Så det är det jag gör; sittandes i sängen med avsnitt efter avsnitt av How I met your mother, fudge och stora koppar te. HÄR hittar du receptet på svenska. 
 
God jul på er godingar!
 
 
 

IN ENGLISH:

 

I'm so happy it's snowing outside my bedroom window, the first snow this Christmas season! Except for the fact that I'm now battling what might be the worst cold 2014 I'm deliriously happy! All the Christmas decoration are up from the basement and waiting for me to take them out and decorate our home. And I finally found a winter coat. Hallelujah and so on... 

 

I've also won a bid on an auction and finally got hold of my favorite Childhood Book "Johan's Christmas". So now I'm sitting in my bed, eating fudge and drinking tea. I'm making the best of the situation since I can even speak a single syllable without getting into a coughing frenzy that makes my eyes water while a grasp for air. So it's better to be quiet and eat fudge in bed. 

 

The recipe for this amazing and tasty fudge is written in English in the first picture at this blog post. Hope you try it!

 

Merry Christmas Lovelies! 

 
 
 
Published: 2014-11-06 at 13:30:00
Jag tycker att det är så oerhört intressant det där med traditioner världen över och vad man äter vid olika tidpunkter. Som julmaten exempelvis. För många av oss här i Sverige är våra traditionella julrätter starkt förnkippade med vår barndom, vi har vuxit upp med de här rätterna, smakerna och dofterna, och ingen ska banne mig komma å mixa med det!
 
Men jag tycker att det är kul att lära mig mer om andras traditioner och smaker, vad äter man och varför. Flera vänner till mig har bott i Frankrike och där verkar det, av dem att döma, vanligt att äta fågel som julmat. Även ostron står på julbordet vilket nog skulle förmånga många här hemma om man slängde upp på julbordet. 
 
Även rött vin är något som står på Fransmännens julbord och när Philipsson & Söderberg frågade mig om jag kunde skapa ett Franskt julrecept för att passa deras franska "julvin" Beaujolais-Village så var valet vad jag skulle skapa självklart. Gårdskyckling fylld med plommon, rödlök, vitlök, rosmarin och citron. Som på insidan av skinnet mot bröstfilén gnids in med vitöksmajonnäs och rosmarin och som även penslas utanpå med marinad. Serveras med ugnsrostade brysselkål, en gräddsås som smaksatts med skyn från fågeln och det franska rödvinet samt syltade plommon med smak av kryddnejlika.  
 
Ja, sagt och gjort. För de som vill prova något nytt kring jul, kanske krydda december med lite Franska influenser, eller bara bjuda på en härlig söndagsmiddag, så kommer receptet här!
 
 
 

Ugnsrostad Gårdskyckling & Brysselkål med Syltade Plommon

ca 6 port

 

Ugnsrostad Gårdskyckling

 

1 Gårdskyckling ca 2 - 2,5 kg

3 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad rosmarin

1/2 dl amerikansk majonnäs

 

Fyllning:

3 plommon

1/2 rödlök

2 krossade vitlöksklyftor

1 klyfta färsk citron

2 rosmarinkvist

 

Pensling/marinad:

2 msk rumstempererat smör

1 msk kinesisk soja

1 tsk citronsaft

 

 

Gräddsås:

Skyn från den ugnsrostade kycklingen

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

2 msk Beaujolais - Villages el Morgon

 

Brysselkål:

0,8 - 1 kg brysselkål

Olivolja

Salt 

3 msk smör

 

Syltade Plommon:

6 stora plommon

1 dl strösocker 

1/2 dl vatten

1 tsk ättiksprit 12 %

1 krm mald kryddnejlika

 

 

 

 

Halvera och kärna ur plommonen, skär i mindre tärningar. Koka upp socker, vatten, ättiksprit, kryddnejlika och plommon. Låt koka upp och drag sedan från plattan. Häll över på väl rengjord burk och låt svalna. Syltade plommon går utmärkt att förbereda dagen innan. 

 

Sätt ugnen på 180 grader. Ta bort inkråmet i kycklingen och skölj både in och utsida med kallt vatten, torka torrt med hushållspapper. Blanda majonnäs, vitlök och rosmarin och lossa försiktigt skinnet från bröstfilén, var försiktigt så att skinnet inte går sönder och gnid sedan in bröstfiléerna med vitlöksmajonnäsen. 

 

Blanda samman ingredienserna till marinaden och skär därefter plommon och rödlök i mindre bitar. Fyll kycklingens insida med plommon, rödlök, rosmarinkvist, vitlökar och kvarvarande citronklyfta från marinaden. Bind ihop kycklingen med steksnöre och pensla sedan utsidan (skinnet) med marinaden. 

 

Smörj en långpanna eller ugnsform med smör och lägg kycklingen i formen. Ugnsrosta längst ner i ugnen i ca 2 - 2,5 timmar, lägg ugnsfolie över kycklingen efter ca 1,5 timmar. Kycklingen är färdig när den har en innertemperatur på 75 grader. Ta ut kycklingen från ugnen och linda in den i folie. 

 

Lägg brysselkålen i en ugnsform och ringla ordentligt med olivolja och salt över. Rosta mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills dess att brysselkålen fått ordentlig yta, rör om någon gång under rostningen. 

 

Ta ut ugnsformen, smält smör i en stekpanna och låt brysselkålen slungas runt med smöret i någon minut, lägg upp på serveringsfat. Strö lite flingsalt på toppen och servera genast! 

 

Under tiden brysselkålen rostas i ugnen; Sila skyn som är kvar i långpannan och blanda med vinet i en kastrull, låt koka samman i 10 minuter på medelhög värme. Rör ner crème fraiche och vispgrädde och låt få ett uppkok.

 

 

 

 

IN ENGLISH

I really like Swedish Christmas traditions but I also like to learn more about other traditions from around the world. What do people eat and why? In France, for example, it seems to be very common with poultry of some sort served with a bottle of red wine. So when Philipson & Söderberg asked me to make a French inspired Christmas recipe to go with their French Christmas Wine I knew exactly what to make. An organic farm chicken with plum, red onions, garlic, rosemary and lemon. Served with oven baked brussel sprouts and pickled plums seasoned with a traditional spice during this seadone; cloves. 

 

For those of you that feel an urge to try something new, her's the recipe:

 

 

 

Oven Roasted Farm Chicken, Brussels sprouts & Pickled Plums

serves 6

 

 

Oven Roasted Farm Chicken: 

1 Farm Chicken about 2 - 2.5 kg

3 finely chopped garlic cloves

1 tbsp finely chopped rosemary

1/4 cup American mayonnaise

 

 

 

Stuffing:

3 plums

1/2 red onion

2 crushed cloves of garlic

1 slice of fresh lemon

2 rosemary twigs

 

 

Marinade:

2 tbsp melted butter

1 tbsp Chinese soy

1 tsp lemon juice

 

 

 

Gravy:

all the juices from the chicken that's left in the pan

1 cup of cream

1/2 cup sour cream

2 tbsp red wine; Beaujolais - Villages

 

 

Brussels sprouts:

0.8 to 1 kg Brussels sprouts

olive oil

salt

3 tbsp butter

 

Pickled plums: 

6 large plum

1 cup granulated sugar

1/2 cup water

1 tsp vinegar 12%

1 pinch of ground cloves

 

 

Cut the plums in half and take out the kernel, cut in smaller cubes. Boil sugar, water, vinegar, cloves and plums. Bring to a boil and then pull the pan from the plate. Pour into a well cleaned jar and let cool. Pickled plums can be prepared the day before.

 

 

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 350-360 Farenheit. Remove the giblets from inside the chicken and rinse both the inside and outside with cold water, wipe dry with paper towels. Mix mayonnaise, garlic and rosemary and gently loosen the skin from the breast tenderloin, be careful so you don't break the skin, and rub the garlic mayonnaise on the breast fillets. 

 

Mix the ingredients for the marinade and then cut plum and red onion into small pieces. Fill the inside of the chicken with plums, red onion, rosemary, garlic and the lemon from the marinade. Truss the chicken and then brush the chicken skin with the marinade.

 

Grease a roasting pan or baking dish with butter and place the chicken in the pan. Roast the chicken in the bottom of the oven for about 2 to 2.5 hours, put foil over the chicken after about 1.5 hours. The chicken is ready when it has an inner temperature of 75 degrees Celsius or 167-170 Farenheit. Remove the chicken from the oven and wrap it in tin foil.

 

 

 

Add the Brussels sprouts in a baking dish and drizzle with plenty of olive oil and salt. Roast in the oven for about 20-25 minutes stir a few times  during roasting. They are done when they are slightly golden brown on the outside.

 

 

Melt the butter in a frying  pan and fry the brussel sprouts in butter for about a minute or so, that gives them a nuttier flavor. Serve in a bowl or on a plate together with some extra salt.

 

When the brussels sprouts are roasting in the oven; Strain the juices that is left in the roasting pan and blend with the wine in a saucepan, boil together for 10 minutes on medium heat. Stir in sour cream and whipping cream and allow to simmer for a few minutes. Serve with Chicken, Brussel Sprouts and Pickled Plums. 

 

 

 
 
 
Published: 2014-11-04 at 10:23:00
ENGLISH TEXT FURTHER DOWN
Jag längtar så in i norden efter att flytta till hus, sådär så att det upptar alldeles för stor del av min tankeverksamhet. 
 
Har ni också såna drömmar, sådana som kan hålla er vakna på nätterna när ni fantasin planerar kök och sovrum och gud vet vad? Eller är det bara jag som går "all in" och inte kan sluta längta, tänka och planera fast vi ännu inte hittat vårt hus, huset med stort H...
Själv drömmer jag så klart mest om köket. Ett stort kök med en rejäl spis, öppna hyllplan, kopparkastruller som hänger från taket och en stor köksö. Det får gärna vara avskalat och rustik men ändå varmt och välkomnande. Skandinavisk och ljust med mkt naturmaterial, lugnt och "svalt" i monokroma färger. Det kanske kan tyckas konstigt men jag är som mest kreativ när det är rena ytor. En lugn vit-off white-beige-brun färgskala, och dessutom tycker jag att det är jättemysigt och inte det minsta kallt eller hårt. 
 
Och visst skulle hyllplanen bli dammiga i ett kök som deras, men vet ni, det bryr jag mig inte om. Det enda problemet jag ser med deras kök är att jag skulle ha stora problem med att slita mig därifrån. Fast å andra sidan vet man iaf vart man finner mig...
Två kök som inspirerar mig är Beth Kirbys och Kara Rosenlunds kök. Beth är matbloggare och stylist i USA och Kara är fotograf och stylist i Australien och bilderna från deras kök är det jag kommer ligga som inspiration och grund när vi bygger och inreder vårt framtida kök. 
Nu ska vi bara hitta det där huset också... helst nyss! 
 
De två översta bilderna hittade jag HÄR och de är fotade av Kara Rosenlund själv. Resterande bilder är fotade av Beth Kirby och alla bilderna finner man HÄR
 
 
 
IN ENGLISH
 
These pictures above are a big inspiration when planning me and hubbys future kitchen. Because that's what's occupying my mind these days, maybe too much of me goes into planning THE KITCHEN in my mind. 
 
But I just can't help it, and I love love love these pictures. The monokrome colors, the raw materials and what I would call a "Scandinavian feel" it it. The shelves would get dusty in this kitchen, but you know what, I don't really care. My problem would be that I wouldn't be able to leave the kitchen...but at least then people know were to find me...
 
The first two pictures above are photographes by Kara Rosenlund and the rest of them are photographed by Beth Kirby and it's their own amazing kitchen. And yes..I'm jealous.. Just have to find that big house and start building my own dream kitchen..ASAP! 
 
 
 
 
 
Published: 2014-11-03 at 16:59:00
Utanför blåser snålvinden och hela helgen har inneburit gråa moln, en himmel som känns kompakt som om den vore utav betong, blöta löv och avsaknad av dagsljus. Det är då det passar sig att koka soppa och göra hemgjord aioli, sysselsätta sig bland pannor och kastruller och fullständigt marinera sig själv i vaniljdoftande fikabröd och saffran. 
 
Jag älskar bouillabaisse med hemgjord aioli, det är verkligen comfort food för mig, och även om det kräver lite förberedelser för att bli sådär otroligt god så gör det inget. Det är söndagsgöra helt enkelt. 
Då brygger jag kaffe, tänder ljus och pysslar med soppbasen för min Bouillabaisse. 
 
Soppbasen eller hela soppan går utmärk att förbereda och frysa in el förvara några dagar i kylskåpet. Ta fram, värma och under tiden man värmer tillagas aioli och ugnsrostad fänkål. Enklare än man kan tro. Serveras soppan till bröd skulle jag säga att den räcker till 6 personer, utan bröd till 4. Aiolin mättar bra men utan bröd vill man ändå ha en rejäl portion! 
 
Perfekt måndagsmat en köttfri måndag dessutom, några tända ljus och skön musik och jag är rätt nöjd! 
 
Vegetarisk Bouillabaisse med Ugnsrostad Fänkål & Aioli
4-6 port
 
 

Soppbasen:

1 stor rödlök

1/2 purjolök

2 rejäla morötter

1 röd paprika

4 stora vitlöksklyftor

1 fänkål

1 msk rapsolja

1 tsk timjan

1 tsk fänkålsfrö

2-3 dl vitt vin, välj ett du tycker om

vatten så att vätskan täcker grönsakerna

2 grönsaksbuljongtärningar

1 burk konserverade hela tomater

1 gram mald saffran eller 2 msk saffransinläggning 

3-4 st kombualger för att få en ”smak av hav"

flingsalt

 

Grönsaker till soppan:

1 liten fänkål som strimlad upp

2 morötter

10 riktigt små potatisar av fast sort, ex delikatesspotatis (el 4 normalstora potatisar av fast sort, dela dessa i två vid tillagning)

 

 

Ugnsrostad fänkål

1 Fänkål 

olivolja

flingsalt

 

Aioli

3 äggulor, rumstempererade

3,5 dl rapsolja, rumstempererad

3 vitlöksklyftor

salt

 

Soppa: Grovhacka rödlök, skär vitlök och morötter i tunna skivor, strimla purjolök, paprika och fänkål fint. Stek i kastrull på hög värme tills grönsakerna tar färg. Tillsätt torkade kryddor, kombulager, saffran, tomat, vin, vatten och buljongtärningar.  Fyll på med kallt vatten så att grönsakerna täcks helt. Låt koka upp på medelhög värme och låt sedan småkoka minst 1 timme med lock på glänt. Soppbasen är klar när morötterna är mjuka. Dra kastrullen från plattan och låt stå och dra i 1 timma. Sila sedan soppan genom en finmaskig pressa ut vätskan från grönsakerna. Smaka av soppbasen med salt.  

 

Skiva morötterna tunt och stimla fänkålen till soppan, stek i olja tills de har stekyta och häll därefter på soppbasen. Lägg ner potatisar och låt sjuda under lock tills potatisarna är mjuka. Under tiden soppan kokar klart; vispa ihop aioli och ugnsrosta fänkål. 

 

Fånkål:Sätt ugnen på 220 grader, dela fänkålen i 6 klyftor (spara dillen till garnering), lägg på plåt och ringla olivolja över, avsluta med flingsalt. Baka ca 20 minuter i ugnen eller tills fänkålen är genombakad och fått färg. 

 

Aioli: Pressa vitlöksklyftorna och blanda med äggulorna i en skål. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under konstant vispning på lägsta hastigheten på elvispen (el vispa för hand). Smaka av med salt och ställ kallt till servering! 

 

Servering: Skeda upp soppan i djupa tallrikar, servera med en rejäl klick aioli, ugnsrostad fånkål och fänkålsdill! 

Njut!

 

 

 

IN ENGLISH:

I love Bouillabaisse and home made aioli with all my heart, one of the best comfort foods if you ask me, and even if it takes some preparations to become full of flavours, it's okay. It's something that I'll find myself doing on ra ainy and gloomy Sunday. I put on a pot of coffee, light some candles and make my soup base for the Bouillabaisse. 

Like all great soups, you can make this the day before or even several days before, it taste just as good (maybe even better) after a day in the refridgerator. When the soup is getting warm on the stove, make the over roasted fennel and the aioli and you're good to go! 
 
With bread the soup serves 6, without bread it serves 4, at least that what I make of it. If you don't eat bread with soup you need a big portion of it and a large dollop of aioli. 
 
This is a perfect dish to serve a meatfree monday like this one, some candles and some good music and I'm all set! 
 

 

Bouillabaisse with Oven Roasted Fennel & Aioli

serves 4-6

 

Soup Base:

1 large red onion

1/2 leek

2 large carrots

1 red bell pepper

4 large cloves of garlic

1 fennel

1 tbsp canola oil

1 tsp thyme

1 tsp fennel seed

1,5 cups white wine

water

2 cubes of vegetable stock

400 grams canned tomatoes

1 gram grinded saffron

3-4 kombu algae

salt

 

Vegetables for soup:

1 tbsp canola oil

1 small fennel

2 carrots

10 really small potatoes or 4 normal sized ones cut into halvs

 

Oven roasted fennel:

1 Fennel

olive oil

sea salt

 

Aioli:

3 egg yolks, room temperature

1,5 cups canola oil, room temperature

3 cloves of garlic

salt

 

Soup :Chop the red onion, garlic and carrots into thin slices, shred the leek, peppers and fennel. Fry vegetables in a large soup pan on high heat until the vegetables get some color. Add the dried spices, kombu algae, saffron, tomato, white wine, water and bouillon cubes. Add some cold water so that the vegetables are fully covered. Bring to a boil over medium heat, then allow to simmer for at least 1 hour with the lid ajar. Soup base is complete when the carrots are soft. Pull the pan away from the heat and let sit for 1 hour. Strain the soup base through a fine mesh & squeeze out the liquid from the vegetables. Finish of with some salt.

 

Slice the carrots and fennel that goes in the soup and fry them in oil until they get some color. Pour the soup base on top of the vegetables and add the potatoes.Let the vegetables simmer, put a lid on the soup pan, until the potatoes are soft. Meanwhile; make the aioli and oven roasted fennel.  

 

Fennel : Preheat the oven to 220 degrees Celsius or 430 degrees Farenheit, divide the fennel into 6 wedges ( save the dill for garnish ), place on baking sheet, drizzle with olive oil and seasone with a few pinches of sea salt. Bake for  20 minute or until the fennels are baked through. 

 

Aioli : Squeeze the garlic cloves and mix with the egg yolks in a bowl. Add the canola oil in a fine stream under constant beating on lowest speed of mixer (or whisk by hand) . Season with salt and chill until serving!

 

Serve the soup with a big dollop of aioli and one or two oven roaste fennels. Garnish with some fennel dill!

Enjoy!

 

 

 

 

Published: 2014-11-02 at 07:00:00
Frukost sägs vara det viktigaste målet på dagen och visst är det mysigt att nu under det kallare och mörkare månaderna lyxa till det med en lång helgfrukost, kanske tända några ljus och läsa morgontidningen i lugn och ro. När man är morgontrött och termometern utanför fönstret visar många minus är det skönt att mysa lite extra helt enkelt. Och det är då jag påminner mig själv om hur lyckligt lottad jag är... 
För tyvärr är det inte alla som har möjlighet eller råd att äta frukost. Förra året var det ca 34 000 människor i Sverige som inte ens hade tak över huvudet och då är det svårt att ha råd med den enklaste av frukostar. 
 
Nu har Finax gjort det möjligt att hjälpa fler hemlösa att få en frukost via Stadsmissionen i Skåne. 
Det är faktiskt grymt enkelt, det enda du behöver göra är att Instagramma en bild på din egen müslifrukost med taggen #GeBortEnFinax.
 
För varje bild på müslifrukost som läggs upp med taggen #GeBortEnFinax skänker Finax ett parket musli till Stadsmissionen. Ett paket müsli är ca 10-15 portioner och målet är att ge bort 20 000 portioner till hemlösa. 
 
Läs mer om kampanjen och Stadsmissionen på finaxmusli. Givetvis deltar jag själv och jag ser fram emot att se många müslifrukostar på instagram framöver. NI får gärna tagga mig (@madebymary) i en kommetar under ert instamgraminlägg så att jag får se hur er mülifrukost ser ut! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Published: 2014-10-31 at 09:57:00
ENGLISH TEXT FURTHER DOWN
 
Tidigare i år frågade Hälsans Kök om jag ville skapa ett vegetariskt julbord åt dem utifrån konceptet "En Grönare Jul". Givetvis ville jag det och det kliar verkligen i fingrarna efter att få dela med mig alla rätter från Julbordet! Förutom att inspirera till att byta ut iaf en rätt till ett grönt alternativ eller att ge mer inspiration till den som vill äta vegetariskt över lag, så handlar en grön jul även om att tänka på att inte överkonsumera och dras med i shoppinghetsen. 
 
Det är så himla lätt och jag känner själv hur det liksom drar i mig, det pockar på och jag känner hur jag vill köpa nya adventsljusstakar och julstjärnor vare år. Så jag bestämde mig istället för att titta lite vad jag har hemma och styla hela uppdraget med sådant jag redan har i skåpen, skafferiet och källarförrådet. 
När jag stod i köket bland kastruller och stekpannor och lagade julmat i juli, svetten lackade kan jag säga, så kom jag på det, den brillianta idén att göra ett eget köksbord endast av återvunna träplankor/virke. Ja, kanske att somliga här hemma rynkade lite på ögonbrynen när jag lyckligt konstaterade att jag tänkte bygga matsalsbord på balkongen. Det är tur att jag har en så tålmodig man i mitt liv.
 
Ett gediget rustikt träbord helt enkelt, ett sånt jag hela tiden letar efter man aldrig hittar. För att visa att det faktiskt går att bygga eget, det är inte nödvändigt att köpa från andra eller köpa nytt virke, det går att bygga nytt utan att konsumera nytt. 
 
 
 
Jag kommer så klart att dela med mig bilder på stylingen och hur jag tänkte, en hög med bilder kommer senare i november. 
 
Om ni är intresserade av att veta hur sjutton man bygger ihop ett gammalt bord, sådär helt själv på en balkong i Stockholm, så säg till i kommentarsfältet! Om det är fler som är intresserade så ska jag givetvis skriva ihop instruktioner för hur man bygger bordet, vad man ska tänka på och hur jag hittade alla gamla plankor till bordet. Det är bara flagga för det så ska jag fixa! 
 
 
 

IN ENGLISH

 

I'm so excited to tell you that I've been working on a Green Christmas Menu for this Christmas! The Green Christmas menu  is a collaboration with "Hälsans Kök" and I'll be posting all the 9 recipes closer to Christmas, starting in November. A Green Christmas is all about eating more vegetarian dishes during Christmas or maybe substituting one dish with meat for a vegetarian alternative but also about not consumting too much and trying to think green regarding all you purchases. So I didn't just stop at making green recipes, I also wanted to inspire you and therefore styled the Christmas dinner table with whatever I could find at home, in the pantry, in my storage space or in the attic. The goal was to not buy anything new at all. 

 

I got so inspired that I actually decided to build my own vintage dinner table. Something rustic that I'm always looking for but never seem to find. So I built a table at the balcony and it was actually easier that I'd thought! 

 

Except for sharing the recipes I'll be sharing tips and behind the scenes information about how I made my Christmas styling. If you want to know more about how to build a table all by yourself, using only old used wood please let me know in the comments and I'll be showing instructions of how to build it and tips about were to find the materials. 

 

 

 

Published: 2014-10-29 at 15:10:00
ENGLISH TEXT FURTHER DOWN 
 
För någon dag sedan intervjuades jag av en lokal radiokanal i Uppsala, Studentradion 98,9 mer bestämt, om just mat och estetik, hur det kom sig att jag började jobba som matstylist och fotograf, om all mat är estetisk och hur jag tänker när jag stylar matbilder. 
 
Fiffigt nog så lägger de även upp radionprogrammet som pod, HÄR finner ni länk om ni vill lyssna. Jag kommer in kring 15:40 för de som inte vill lyssna på hela programmet. 
 
När jag ändå är igång och delar med mig kan jag berätta att jag är på G att starta en liten webbshop: "FOOD AS ART", lite för att "vore det inte roligt" och jag tycker att man ska följa och realisera sina drömmer men även för alla som , precis som jag själv, tröttnat på massproducerade plancher och istället vill ha snygga prints hängande hemma. Det är liksom alltid roligare, kan jag tycker iaf, att stötta mindre kreatörer/designers/illustratörer än att köpa massprocuerade bilder som syns i var och vartannat hem. 
 
Och ja, Food as Art är precis vad det låter som, inget mer inget mindre.
Matbilder som konst i hemmet helt enkelt. Snygga att både rama in eller hänga på väggen "som de är". 
 
 
Jag har nämligen fått flera mail och kommentarer från personer som frågat om det inte är möjligt att köpa printar på mina matbilder, och nu är det snart möjligt! För jag tycker att mat är, eller iaf kan, vara väldigt vackert! 
 
Så jag kommer sälja printar, i begränsad upplaga, i min shop "food as art". Printarna kommer säljas på fint och lite tjockare "fine art papper". Mer info hittar ni på hemisdan
 
 
Och jag ser dessutom flera likheter i att jobba som matstylist och jobba eller intressera sig för trender och kläder, något jag även närmner i radioprogrammet. Kolla även in Milk & Arsenic som skapat kollagebilderna höst upp i inlägget, som också jobbat med mat som inspiration och uttrycksmedel. Via kollage visar hon hur maten inspirerar henne och hur det är kopplat till mode. Hur coolt som helst om du frågar mig! 
 
 
 
 
IN ENGLISH
 
A few days ago I was unterviewd by a local radio about food and aesthetic, the story behind me starting to work as a food stylist and photographer and if all food is beautiful and aesthetic. You can liten to it HERE, it's in Swedish though ;) 
 
And when we're talking about food and aesthetics...I've got news! I've started a webshop: "FOOD AS ART" for everybody who want beautiful pictures of food to decorate their home. So if you're tired of mass produced posters and are ready for some quality photographies printed on fine art paper, this is it! 

The webbshop is under construction but will be released shortly, and yes, I do ship worldwide.