slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2015-04-26 at 07:00:00
Är dina minnen av paj under din barndom lika starka som mina? Jag minns fortfarande hur det kändes när jag plockade bär från buskarna i vår trädgård och kladdade ner fingrarna på de mjuka solmogna bären medan mamma förberedde för pajbakning i köket. Strålande sommarsol på en klarblå himmel, bara fötter mot den varma gräsmattan och förväntningarna! Åh de där förväntningarna och den där längtan! Efter den där nybakade och fortfarande varma och söta pajen tillsamman med vaniljsås eller en stor kula hemgjord vaniljglass. 
 
 
Are your memories of pies during your childhood as strong as mine? Picking berries getting my fingers all sticky and color stained from the berries while mom prepared for me to bake the pies in the kitchen.  The sun shining on a blue sky, barefoot with the grass warmed by the sun under my feet and the anticipation. Oh the anticipation! The anticipation of that warm sweet pie served with some vanilla custard or a big chunk of home made vanilla ice cream. 
Att ta fram bakbordet och jobba med händerna ger mig verkligen sinnesro och om du frågar mig, det absolut bästa sättet att göra pajdeg på. Inte nypa med varma fingrar, inte använda sig av en maskin utan hacka ihop deg och smör som på den gamla goda tiden. Då använder jag gärna en mer rejäl degskrapa och hackar samman mjöl och smör tills jag har en smulig massa framför mig på bakbordet. I med lite iskallt vatten och degen blir alltid perfekt. Den drar inte ihop sig till oigenkännlighet och den blir frasig. Åh så frasig, sådär så att det är helt omöjligt att inte äta sig mätt på bara paj..kanske till och med tills du är lätt illamående!
 
Taking out the pastry board and working with my hands is really relaxing and gives me piece of mind and if you ask me, that's the best way to make pie crust. Not using your warm fingers or a stand mixer but using a dough scraper to hack the butter with the flour just like the good old days before baking machines and stand mixers. Hack through the ingredients until the butter and flour has a crumbly consistency, add a bit of ice cold water and the pie dough will be nothing but perfect. Let it sit in the refridgerator and it won't change and morf into somthing completely different during the baking process. It will be absolutely crispy and flaky and it will be impossible not to eat pies until you're completely full...and maybe slightly nauseas! 
En bra bakborste är toppen att använda för att få ett jämnt lager mjöl på bakbordet men även under kavlingen för att inte kaveln ska fastna. Det är lätt att glömma bort de här gamla metoderna att baka för vi använder dem inte längre på samma sätt men för mig finns det något kärleksfullt och rogivande i alla de momenten. Det får mig att känna att jag verkligen skapar något med mina "bara händer", att jag jobbar med ett vackert hantverk och skapar något fantastiskt från ingenting. Kanske är det för att jag älskar att baka, mer än de flesta andra människor, men det är något lugnande med att bara använda händerna och gamla traditionella metoder. Jag kan nästan känna hur mina axlar slappnar av och stressnivåerna sjunker. Mjölborsten/bakborsten komer från Iris Hantverk och är en av mina absoluta favoritmärken. 
 
A good flour brush is great to use so that the flour gets evenly distributed at the pastry board and it's also a great way to add some flour while rolling out the dough. We often don't use these older methods of baking anymore but I love it. It makes me feel like I'm really making something with my hands, I'm creating something out of nothing. Maybe it's because I really love baking, more than most people, but there really is something soothing with using nothing but your hands and traditional methods. I can almost feel my shoulders relaxing and the stresslevel drop. The flour brush comes from Iris hantverk and are also one of my absolute favourite brands. 
Det här är ett av de bästa bakborden jag arbetat med, både för att det är riktigt rejält med en stor bakyta och en rejäl sarg runt i massiv ek. Det gör att jag slipper få mjöl i hela köket och alltid har en fräsch yta att baka på. Dessutom sliter det inte på andra fasta bänkskivor som är svårare att rengöra och ta hand om då jag bakar ofta. Bakbordet är dessutom gjort i svensk ek av ett lokalt snickeri i området där butiken ligger. Alla ekdetaljer är behandlat med ett gammaldags miljövänligt trävax som inte innehåller lösningsmedel eller petrokemiska oljor och alla ingredienser i trävaxen är svensktillverkade och förnyelsebara något som verkligen gör mig glad. Det känns helt enkelt så himla bra att tänka på det när jag står och bakar i mitt lilla kök. 
 
This is an exceptional great pasty board not only becase it's large with a high frame in oak around it but also because it's made with Swedish wood in a Swedish joinery and it hasn't been shipped all around the world. Also, the wax that's used to treat the wood is environmental friendly and is made with renewable ingredients which really makes me happy and it feels really good using it. 
För att göra de här små handpajerna behöver du någon slags utstickare. Antingen en som du köpt just för det här syftet men det går också bra med ett glas i rätt storlek eller vad än du har för att sticka ut små pajskal. En gaffel, gärna en liten efterrättsgaffel, stänger med några enkla tryck in fyllningen mellan pajskalen.
 
To make these mini handpies you need some sort of cutter. Either one that you buy for this specific purpose but it can also be a glass in the right size or whatever else you have to make little mini pie crust. A fork, preperably a smaller dessert fork is used to "seal the deal" so that the filling will stay inside the pie crusts. 
De här små handpajerna innehåller en enkel men så smakrik fyllning. Äpple, lime, råsocker, rosmarin och som avslutning lite vit choklad. 
 
These small hand pies whitholds a simple but yet so tasty filling. Apples, a bit of lime, brown sugar and rosemary and on top of that some sweet white chocolate.
Även om jag är vuxen (typ) så älskar jag mina små pajer. Och seriöst, är de inte bara så söta?! Perfekt på vårfesten när man kanske vill servera en buffé eller till en sommarpicknick. Kan utan problem göras i förväg och sedan bara serveras som de är alternativt värmas lätt innan de serveras. Servera som de är utan krusidueller eller tillsammans med en liten kopp vaniljsås, en individuell för varje gäst, som man helt sonika kan doppa sin handpaj i. 
 
Här är receptet!
 
Even though I'm an adult (well sort of) I do love my pies. And seriously, aren't they just the cutest?! Perfect foryour spring party when you might want to serve a buffet or for a picknick during the summer. Can be made ahead and then eaten cold or heatened just a tad before serving the guests. Serve as they are or with a little cup of vanilla custard, one for each guest that is, to dip the hand pies in. 
 
Here's the recipe! 
 
 
 
 
Små handpajer med Äpple, Rosmarin & Vit choklad
ger ca 20 små handpajer
 
Pajskal:
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
225 gram (ca 1 cup) kallt osaltat smör, skuret i små träningar
75 ml/5 msk iskallt vatten (1/4 cup)
 
Fyllning:
3 röda äpplen MED skal (ca 350-400 gram) skuren i mindre kuber 
saft och skal av 1 lime
0,5 dl råsocker/dermererasocker
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk majsstärkelse
 
30-40 gram vit choklad, finhackad
 
Pensling:
1 ägg
råsocker/dermererasocker
 
 
 
Pajskal:
Mät upp mjölet på bakbordet och blanda väl med salt. Ta fram det kylskåpskalla smöret och tillsätt ungefär 1/4 del av smöret. Arbeta in det genom att använda en degskrapa (eller motsvarande) och hacka samman smör och mjöl. När smör och mjöl hackats samman, tillsätt resterande smör en fjärdedel i taget tills allt smör är inarbetat och degen är smulig. Tillsätt det iskalla vattnet och använd händerna och deskrapan för att snabbt arbeta ihop degen. Obs! Överarbeta inte degen. Dela upp i två jämnstora tillplattade bollar och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst 2 timmar. 
 
Fyllning: 
Blanda alla ingredienser utom majsstärkelsen i en tjockbottnad kastrull, värm på medelhög värme. Låt koka ihop tills äpplena börjar bli mjuka. Tag ca 2-3 msk av vätska från kastrullen och blanda tillsammans med majsstärkelsen i en liten skål. Drag kastrullen från plattan och häll under konstant omrörning ner redningen i kastrullen. Fortsätt röra om tnågra sekunder tills det tjocknar och låt sedan stå och svalna. 
 
 
Pajerna:
Sätt ugnen på 200 grader och mjöla bakbordet med generöst med mjöl, använd gärna en bakborste för att få ett jämt lager. Placera en av degbitarna från kylskåpet på den mjölade ytan och mjöla degens ovansida. Kavla försiktigt ut degen från mitten och utåt tills den är tunn ca 3 millimeter tjock. Se till så att degen inte fastnar i bakbordet genom att kontinuerligt rotera den och fortsätta mjöla om det behövs. 
 

Använd en kakutskärare i önskad storlek, jag använde en på 7,5-8 cm, mjöla undersidan lätt och skär sedan ut jämnt antal med utskärare. Placera hälften av dem på en bakpappersklädd plåt och vispa upp ägget i en liten skål. Pensla ca 1 cm runt om kanten och klicka sedan ut en knapp matsked på varje pajskal och strö därefter lite vit choklad på toppen. Lägg ett av de utskurna pajskalen ovanpå det första med fyllning och försegla kanten genom att trycka til med yttersta delen av en gaffel. Ställ in plåten i kylskåpet och fortsätta göra detsamma med den kalla degen i kylskåpet. 

När plåt nummer 2 är klar, ställ in den i kylskåpet och ta ut nummer 1. Pensla småpajerna med uppvispat ägg, strö råsocker på toppen och skär ut tre små "lufthål" i pajerna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och spröda, ta ut och låt svalna på galler. Upprepa sista momenten med plåt nummer två. 

 

Njut! 

 

 

 

 

Apple Rosemary & White Chocolate Hand Pies

gives about 20 mini hand pies

 
 
Crust:
2 cups all purpose flour 
1/2 tsp salt
225 gram (about 1 cup) cold unsalted butter, cut into smaller cubes
75 ml/5 tbsp ice cold water  
 
Filling:
3 red apples with the peel (aproximately 350-400 gram) cut into smaller cubes
juice and zest from one lime 
0,2 cups raw sugar
1 tbsp finely chopped fresh romsemary
1 tbsp corn starch
 
30-40 gram white chocolate, chopped into smaller pieces
 
Assembly:
1 egg
raw sugar
 
 
Pie Crust:
Measure the flour an put on the work surface/pastr board and blend thoroughly with salt. Add the about 1/4 of the cold butter and use a dough scraper (or equivalent) and chop/hack together the butter and flour. When the butter is incorporated into the flour add the remaining butter a quarter at a time until all the butter is gone and the dough is crumbly. Add the ice cold water and use your hands and the dopugh scraper to make the dough come together. Note: Do not overwork the dough. Divide into two equal -sized flattened disks. Wrap them in plastic wrap and let them rest in the refrigerator of at least 2 hours .
 

 

Filling:

Mix all ingredients except cornstarch in a small saucepan and heat over medium heat. Let simmer until the apples begin to soften. Take about 2-3 tablespoons of liquid from the saucepan and mix with cornstarch in a small bowl. Pull the pan from the heat and, while stirring continuously pour the cornstarch mixture into the saucepan. Continue to stir for a few seconds until it thickens and then let stand and cool .

 

Hand Pies:

Heat oven to 390 degrees Fahrenheit or 200 Celsius and flour the work surface generously. Take one of the chilled dough disk from the refrigerator and put on the working surface and flour the top of the dough. Use your rolling pin and roll from the center until the dough is about 3 milimeters thick. Be careful so that the dough doesn't stick to the surface by rotating and lifting the dough from the surface. Add more flour to the surface and rolling pin if needed. If the dough feels sticky complicated to work with, put it in the refrigerator or freezer a few minutes before continuing. 

 

Use a cookie cutter in desired size, I used one that about 2,9-3 inches, flour the bottom and use the it to cut out an even number of circles. Put half of them on a baking sheet that's covered in parchment paper, use a fork to beat the egg slightly and brush the edges with egg. Add a tablespoon of apple filling and add some white chocolate on top. Add one of the circles that's not on the baking sheet on top and seal edges by crimping with a fork. When all the pies are completed, place the baking sheet in the refrigerator to chill and then repeat with the other disc of dough and the remaining filling.

 

 

When all the pies are done, brush first pies on baking sheet no. 1 with egg and add some brown sugar on top. Use a sharp knife, preferable a smaller one, to cut three wholes on the top of the pies. Bake in the middle of the oven about 20 minutes or until they are golden and crispy. Let cool completely on oven rack. Repeat this with second batch of pies. 

 

Good luck! 

 

 

 

Inlägg sponsrat av Hus-Modern

 

 

Published: 2015-04-23 at 13:50:00
I'm Alive! Jag lever och jag är tillbaka! Åh jsses vilka dagar det varit. Jag har lust att vråla "Bitch I'm back" till universum, men det känns inte riktigt som jag så jag nöjer mig med att jag är tillbaka! Tänk dig att din datorn kraschar totalt, alla jobb och alla filer är borta. Gone. Finito. Känn paniken växa när ni tänker på alla privata bilder du inte tagit back-up på, alla jobb som inte lämnats in ännu som måste göras om på en deadline som är så kort att du knappt kan andas, på alla planer och filer och inspirationsbilder till bröllopet som bara inte finns längre.
 
I'm Alive! I'm still here and I'm back! Oh lord, the last couple of days has been crazy. I'd like to shout "bitch I'm back to the universe" but just can't pull that off so I'll settle for the fact that I'm alive and kicking! Imagine a complete computer crash, all your present work that you have not yet delivered are gone. Finito. Noooothing here to see folks! Feel the panic grow when you start thinking of all your private pictures, the ones you havent been clever enought to make a back up on yet, think about all the deadlines that you thought you were done with that are now still waiting to be delivered and are no to be done in so little time that it makes it hard to breathe. Think about all the planning and inspirational pictures that you had saved for the wedding that are also no longer there. 
Lägg på det en kraschad telefon, feber, projekt som ska planeras, möten, en överfull mailkorg, pollenallergi, en brudklänning, en "förlorad" kostym till brudgummen och du hamnar någonstans mitt i min senaste vecka. 
 
 
Add a broken phone, fever, new project waiting to be managed, meetings, a inbox so full of un answered emails that it makes you crazy, pollen allergy, a wedding gown and a "lost" wedding suit for the groom  and you'll land somewhere in the middle of my last week. 
Ja, näe jag säger inte mer än så faktiskt. Det räcker liksom. Istället bjussar jag på det jag precis slagit mig ner med. Typ världens godaste hallonmarmorerad mandelmjölk med vaniljpulver och kardemumma. Om helvetet ska bryta lös ska jag i allafall vara mätt och belåten.
 
Yeah, I think I'm going to stop there. I don't even want to think about it anymore. Instead, I decided to share my lates recipe and what's in front of me right now. Like the world's best raspberry marbled vanilla cardamom almond milk. If all hell's gonna  break loose at least I'll be full and content. 
 
 
 
 
Hallonmarmorerad Mandelmjölk
2 port
 
ca 2 dl mandlar
ca 6 dl vatten
1 vaniljstång eller 1 krm äkta vaniljpulver
1 krm mald kardemumma
4 färska dadlar (gärna Medjooldadlar)
1 msk kokosflingor
200 frysta eller färska hallon + agavesirap el honung
 
 
 
 
Blötlägg mandlar över natten eller minst 8 timmar. Dagen efter; skölj dem noga i kallt vatten och lägg 
mandlar, vatten, vanilj, kardemumma och katrinplommon i en mixer. Mixa tills mjölken är slät, ca 5 minuter, och sila sedan genom en nötpåse eller linnehandduk (ren kökshandduk går också bra). Häll upp mjölken i en ren glasburk eller flaska med lock. Förvara i kylskåp. HÄR finns mer detaljerad beskrivning av hur du gör egen mandelmjölk. 
 
Mosa hallonen med en gaffel, tillsätt lite honung eller agavesirap för ökad sötma om bären är syrliga. Lägg bären i botten på ett högt glas, tillsätt kokosflingorna och häll därefter mandelmjölken över, blanda försiktigt så att mjölken marmoreras vackert. Njut! 
 
 
 
Lycka till!
 
 
Psst! Den här är faktiskt rätt god lite ljummen också, så ett tips är att värma på bären lite! 
 
 
 
 
 
 
Raspberry Marbled Almond Milk
serves 2
 
200 ml almonds
500-600 ml/1 cup cold water
1 vanilla bean or 2 pinches of vanilla powder
4 fresh dates (preferable Medjool dates)
2 tbsp shredded coconut
200 gram raspberries, fresh or frosen that's been defrosted + agave syrup or honey 
 
 
Soak the almonds in water over night or at least 8 hours. Rinse thoroughly in cold water and then put in a stand mixer with water, prunes, cardamom and vanilla powder and mix until smooth. Strain through a nut bag or a clean kitchen towel. You can read about making almond milk more in detailj HERE
 
Mash the raspberries and sweeten with a bit of agave syrup or honey if you feel the need (trust your own taste buds but don't over sweeten it!). Put the berries in the bottom of a tall glass, add the shredded coconut and pour the milk on top. Blend carfully, let the milk get marbled by the berries. Enjoy!
 
Good Luck!
 
Psst, this is actually pretty god when it's lukewarm too, so a tips is to put the berries in the microwave for a few seconds! 
 
 
 
 
 
 
 
Published: 2015-04-19 at 09:11:00
I fredags bakade jag min fina vän Fredrik från Fredriks Fika härliga och hälsosamma minicupcakes utan mjöl, mjölkprodukter och utan tillsatt socker. Det är så otroligt trevligt att pyssla i köket med en god vän, man får liksom tid för massa prat och skratt samtidigt som man får ngt gott att mumsa på till senare. 
 
Last Friday I baked with my lovely friend Fredrik from "Fredriks Fika". We chose to bake som healthy mini cupcakes without flour, dairy or added sugar. It's so nice to bake- and cook with a good friend. It's the best of two worlds; a lot of time for talking and laughing and at the same time you're making somthing tasty and delicious. 
Okej, nu kanske vi har problem att hålla oss till "lagom med prat" vilket resulterar i lite för lite fokus på bakningen men å andra sidan så gapskrattar vi desto mer. Lösningen är snabba och enkla cupcake och det finfina med de här hälsosamma cupcakesen är även att man faktiskt mixar ihop smeten med en mixerstav. Inga konstigheter och inget krångel. 
 
Well okay, me and Fredrik always have a problem with balancing baking and talking but on the other hand my energy levels are filled with laughter. The kind that makes you cry and make funny faces. The solution is easy and quick recipe and with these cupcakes the batter is made in a few seconds by using a hand mixer. No fuzz and no complications. 
Förutom att de är enkla och snabba att göra så innehåller de här cupcakesen bara bra saker. Ekologiska ägg, mandelmjöl, banan, kakao, mörk choklad, kokosolja, bipollen, kokosflakes & precis nog med lakritspulver för att lyfta chokladsmaken till nästa nivå. De är faktiskt så nyttiga att man utan problem kan äta dem till både frukost och mellanmål. Inga konstigeheter där alls... En chokladcupcake till frukost? Jo jag tackar, jag tar två! 
 
Except being easu and quick these cupcakes only contains ingredients that are healthy for you. Organic free range eggs, almond flour, banaa, cacao, dark chocolate, coconut oil, bee polle, coconut flakes and just enough licorive powder to make the taste of chocolate even better. They are actually so healthy that you without a problem can eat them both for breakfast and in between meals. Nothing weird about that...right? Choclate cupcake for breakfast? Yes please, I'll have two! 
Och eftersom de är både glutenfira, mjölkfria och utan tillsatt socker passar de...ja faktiskt de flesta! 
 
And sine they are gluten free, dairy free and without added sugar pretty much anyone can eat them!
Cupcakesen dekorerade vi med mörk hyvlad choklad, kokosflakes och lite bipollen. Fredrik dekorerade cupcakes och jag...åt cupcakes. Fördelningen var optimal om ni frågar mig ;)
 
We decorated the cupcakes with shredded chocolate, coconut flakes and some bee polle. Fredric decorated and I...ate some cupcakes. Which worked out perfectly for me ;)
Jag och Fredrik har även upptäckt Steller Stories, en så otroligt härlig app (finns dock bara på Iphone) som jag blivit lite förälskad i! Om ni finns där, vad heter ni? Fredrik och mig hittar ni så klart under "madebymary" och "fredriksfika".
 
Här är receptet för våra hälsosamma choklad och banan paleo cupcakes! 
 
 
Fredrik and I have also discovered Steller Stories, a really amazing app (only for Iphones though) that I've fallen in love with! If you use Steller Stories, what's your alias? Fredrik and me you can, of course, find under "madebymary" and "fredriksfika". 
 
Here's the recipe for our healthy paleo chocolate and banana cupcakes! 
 
 
 
Nyttiga Choklad & Banan Paleo Mini-Cupcakes

12 st minicupcakes

 

 

1 stor mogen banan

1 msk bipollen 

1/2 dl kokosolja

3 ekologiska ägg

1 dl  mandelmjöl

0,75 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 msk lakritspulver

en nypa salt

ca 30 + 10 gram hyvlad mörk choklad (55-70%)

 

 

Topping:

Hyvlad choklad

Kokoschips

 

 

Sätt ugnen på 225 grader. Mosa bananen med en gaffel och rör ner bipollen. Mixa samman alla ingredienser, utom den hyvlade chokladen, med en stavmixer. Mixa tills allt blandat sig väl med övermixa inte. 

 

Hyvla choklad med en vass kniv eller en osthyvel. Rör ner 30 gram hyvlad choklad i smeten och fördela sedan i cupcakesformarna. Avsluta med resterande choklad och grädda sedan cupcakesen mitt i ugnen i ca 8 minuter. Cupcakesen kommer vara dallriga när du tar ut dem ur ugnen, men oroa sig inte, de kommer "sätta sig". 

 

Låt svalna på galler. Dekorera med mer hyvlad choklad, kokoschips och lite bipollen. Hyvla gärna chokladen på cupcaksen när de fortfarande är lite varma, då smälter den och blir sådär härligt kladdig. 

 

Smaklig Spis! 

 

 

 

 

Chocolate & Banana Paleo Cupcakes

gives aproximately 12 mini cupckes

 

 

1 large ripe banana

1 tbsp bee pollen 

50 ml coconut oil

3 organi eggs

100 ml almond flour

75 ml cocoa 

1 tsp baking powder 

1 tbsp licorice powder 

a pinch of salt

 30 + 10 gram shredded dark chocolate 

 

 

Topping:

Shredded Chocolate

Bee Pollen

Cocnut Flakes

 

 

Heat oven to 225 degrees Celcius or  437 degrees Fahrenehit. Mash the banan with a fork and add the bee pollen. Mix all the ingredients, except for the shredded chocolate, with a hand mixer until smooth but remember not to overdo the mixing part. 

 

Shred the chocolate by using a sharp knife or a cheese slicer. Add 30 grams of the chocolate and stir gently. Fill the cupcakes tins to about 2/3 and top top with the rest of the shreddee chocolate. Bake in the middle of the oven for 8 minutes, they will still feel a bit "loose" lie custard when they are done. But no worries they will set. 

 

Let the cupcakes cool on a rack. Decorate with some mosre dark shredded chocolate, coconut flakes and bee pollen. I like to add the chocolate when the cupcakes are still a bit warm. It makes the chocolate melt a bit and makes the all gooey and delicious!  

 

Enjoy! 

 

 

Published: 2015-04-13 at 12:27:00
Förra veckan var helt galen och galenskaperna verkar spilla över även på denna vecka. Bröllopsinbjudningarna skulle skickas ut men allt som möjligen kunde gå fel med pappersinköp och tryck gjorde också det. Men vi tog några djupa andetag (okej, ganska många djupa andetag) och lyckatdes lösa allt. Tyvärr verkar det istället som att min dator bestämt sig för att krasch något jag inte direkt är överlycklig över. 
 
Last week was totally crazy and the crazyness seem to be spilling over to this week.  The wedding invitations was suppose to go out but everything that possibly could go wrong with the paper and printing did. But we too a few (okay many) deep breaths and manages to solve it. Unfortunately now my computer has crashed totally and I'm not happy about it. Not at all. 
Mn vad kan jag göra? Jag kan bara vänta medan min dataskräm ger mig det lätt oroande meddelandet att "reparerar fel på disken. detta kan ta mer än en timma att uföra" (nu är det ca 4 timmar in i repareringen el vad det nu är som pågår där inne). Och det ser inte så bra ut om man säger så, för jag behöver ju jobba. Typ, ungefär nu behöver jag jobba, om inte nyss! Men jag kan inte och alla mina bilder till det senaste receptet som jag planerade att publicera idag ligger på just den datorn. 
 
Så jag försöker andas djupt, dricka kaffe och spndera några timmar på Pinterest (på min lilla laptop då). Och jag älskar verkligen Pinterest. Det är en sån fantastiskt plats att samla och organisera inspirerade bilder och boosta sin kreativitet. Min Pinterestlänk från bloggen har inte fungerat men nu är det löst (!). Och det är också här jag samlar all min inspiration inför vårt stundande bröllop. Så KLICKA HÄR SÅ FINNER DU VÄGEN TILL MIN PINTERESTSIDA. 
 
 
 
But what can I do, I can only wait while my screen gives me the worrying message that "reparing disk. could take more than one hour"  (we're about 4 hours into the reparing or whatever is happening) And it's not good folks, I need to work. Like, right now actually. But I can't and all my pictures of my latest recipe that I was planning on posting today is...well on that specific computer. 
 
So I breathe, drink coffee and spend a few hours on Pinterest. I really love Pinterest. It's such a good place to collect and organize inspirational photos and boost creativity. My Pinterest link from my blog haven't really worked before but now it does (!). And that's also were I gather my wedding inspiration. So KLICK HERE AND YOU'LL FIND YOUR WAY TO MY BOARDS. 
Jag har också några hemliga mappar när det handlr om bröllopet eftersom min kära fästman inte får veta exakt vad jag kommer ha på mig och vi vill också hålla vissa detaljer kring bröllopet hemliga för våra säger. Det blir helt enkelt roligare så. Däremot kan man hitta inspiration när det kommer bröllopsinbjudningar, save the date-utskick och menyer. Alla bilderna ovan är exempelvis från just den mappen som du hittar HÄR. Det finns mappar om DIY-projekt, inspirerade citat i min mapp "words", inredning i mappen "my home" och så kalrt en del mappar med inspirerande bilder på mat och dryck! 
 
Är du lika beroende av Pinterest som är är, vad heter du där och vad pinnar du för typ av bilder? Länka gärna till ditt Pinterestkonto!
 
 
I have a few secret boards when it comes to the wedding since my husband to be isn't to know what I'll be wearing and we also like to keep some things secret for the guest. It's just more fun that way. What you can find though is other inspirational boards about wedding invitations, save the date and menues. All the pictures above is from that board that you'll find HERE. I also have boards about DIY projects, inspirational quotes on my board "words", home decoration inspiration in "my home" and of course some boards containing inspiring food pictures. 
 
Are you also as obsessed with Pinterest as I am, what's you alias there and what are you pinning? Let me know!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Published: 2015-04-05 at 07:02:00
Ägg i kokett är enkelt, fantastiskt gott och innebär att man bakar ägg tillsammans med en skvätt grädde, lite ost och någon smaksättning och det behövs faktiskt inte så mångra ingredienser för att göra den här rätten galet god. Ägg i kokett är kanske inget man slänger sig med sådär till vardags men det kanske man borde, för bakade ägg passar faktiskt året runt och speciellt som vardagsmat eftersom det varken är dyrt, svårt eller tar lång tid.
 
Egg en Cocotte is easy, super tasty and means baking an egg with a dollop of cream, some cheese and whatever you like to season it with and you don't need many ingredients to make this tasty as h*ll.  Cocotte isn't somthing that people in Sweden usually makes for lunch och dinner in their everyday life, but maybe they should, because baked eggs is something that works all year round since it's cheap, easy and doesn't take up much of your time. 
Godast är de, ja iaf om du frågar mig, när de fortfarande är lite smådallriga och krämiga så att man utan problem kan sticka ner en skiva rostat eller smörstekt bröd i kokotten och äta tillsammans. Brödet blir helt enkelt en ätbar sked. Helt ärligt så är den här kokotten så otroligt rik på smaker och så krämig att det är svårt att tro att den innehåller så pass få och enkla ingredienser. 
 
 
If you ask me, they are the most perfect when still soft and creamy and not over baked so that you, without a problem can take a toast and use it as a spoon to indulge in you little eggs en cocotte. I take them out of the oven when the consistency is still a bit like thicker custard and this recipe is so rich in flavor and so creamy that it's hard to believe that it only consistes of only a few simple ingredients. 
Vi åt ägg i kokott både fredags och lördag och banne mig om vi inte ska göra några idag också. 
Här kommer receptet!
 
 
 
We ate eggs en cocotte both this past friday and yesterday and I think I'll make some today too!
Here's the recipe (scroll down for english recipe)!
 
 
 
 
 
Ägg i Kokott:
4 st små ugnssäkra formar
 
Koketter:
smör till formarna
1 msk rapsolja
1 vitöksklyftor
1 röd chili
4 sugarsnaps
70 gram spenat
4 stora ägg
4 msk vispgrädde
40 gram riven ost
salt
svartpeppar
 
Smörstekta Brödskivor:
4 skivor valfritt mjukt bröd, ex lantbröd
Smör
salt
 
 
Vid servering:
sesamfrön
1 röd chili
4 sugarsnaps
 
 
Sätt ugnen på 200 grader, koka upp en stor kastrull varmt vatten samt smörj formarna med smör, jag använde mig av små gammeldags syltburkar. 
 
Finhacka vitlöken och skiva sugarsnapsen, dela chilin på längden och ta bort majoriteten av alla frön, skiva sedan chilin tunt. Stek vitlöken mjuk och glansig på låg värme, tillsätt chilin och sugarsnapsen samt spenaten. Fräs tills spenaten mjuknat helt. Smaka av med salt. 
 
Fördela spenatfräset i formarna, kläck i ett ägg i varje form, häll på 1 msk grädde iovanpå ägget och toppa med en nypa svartpeppar och lite salt. Avsluta med att fördela den rivna osten längst upp och ställ formarna i en ugnssäker form. Häll det kokande vattnet i kastrullen i den ugnssäkra formen så att det räcker ungefär drygt halvvägs upp på syltburkarna el valda formarna. Baka mitt i ugnen under ca 15 minuter. De är godaste om de fortfarande är dallriga och krämiga, glöm inte att de även bakas på eftervärmen. När du anser att koketterna är färdiga, ta ut dem en och en från den vattenfyllda formen. Stäng av ugnen och låt formen med vattnet stå kvar i ugnen och svalna innan du tar ut den. 
 
Under tiden äggen bakas: Rosta sesamfrön i en het och torr stekpanna, rör hela tiden så att det inte bränns vid. Låt svalna på tallrik. Skiva även chili och sugarsnaps till servering.
 
När koketterna kommit ut ur ugnen och står och svalnar lite: Dela brödskivorna på mitten. Stek gyllenbruna i rapsolja eller smör, avsluta med en nypa salt. 
 
Servera koketterna med skivad chili (med eller utan kärnorna beroende på önskad hetta), skivad sugarsnaps, rostade sesamfrön och två bitar smörstekt bröd. 
Njut! 
 
 
 
 
 
 
Eggs en Cocotte:
serves 4 (small ramekins)
 
Cocottes:
butter for ramekins or jars
1 tbsp cannola oil
1 clove of garlic
1 red chili (medium spicy)
4 sugar snaps
70 gram spinach
4 large eggs
4 tbsp cream (I use full fat cream, about 40 fat)
40 gram grated cheese
salt
grounded black pepper
 
 
Butter Fried Bread:
4 slices of Bread
Butter
salt
 
 
For Serving:
sesame seeds
1 red chili 
4 sugar snaps
 
 
Put oven at 392 degrees Fahrenheit or 200 degrees Celsius, put a big pot of water to a boil on the stove and butter your chosen ramekins with butter, I used old fashioned glass jars. 
 
Finely chop the garlic, slice the sugar snaps, cut the chili in half and get rid of the seeds (uness you like it spicy!) and then slice the chili in thin slices. On medium low heat; fry the garlic in canola oil until it's soft, add the chili, sugar snaps and spinach. Fry until the spinach has wilted completely. Season with a bit of salt. 
 
Distribute the spinach and garlic mix in the ramekins of your choise, crack an egg on top, add one tablespoon of cream on top of the egg and add some grounded black peppar and a small pinch of salt in each ramekin. Finish with some grated cheese on top and put the ramekins in an baking pan. Pour the boiling water in the baking pan so that it reaches about halfway up the egg filled ramekins. Carefully put the baking pan in the middle of the oven and bake for about 15 minutes. They are best and most tasty when the're still a bit like custard and remember that they will bake even after they're out of the oven. 
 
When the cocottes are done, carefully lifet them out from the baking pan and leave the baking pan with the hot water to cool inside the oven. Lift it out when the oven and water is cold to minimize the risk of burning yourself or others on hot water. 
 
While the eggs are baking: Roast the sesame seeds in a dry and hot pan while stirring continously with a wooden spatula, be careful so they don't burn. Let them cool on a plate. Slice the chili and sugarsnaps for serving.  
 
When the cocettes are out of the oven: Cut the bread slices in half and then fry them in butter until golden brown. Add a small pinch of salt at the end. 
 
Serve the baked eggs with sliced chili (with or without the chili seeds depending on how spicy you like it), sliced sugar snaps, roasted sesame seeds and two pieces of butter fried bread.
Enjoy!
 
 
 
 
 
Published: 2015-03-30 at 18:40:00
Måndag igen vilket innebär att det är dags för lite "köttfri måndagsinspiration"! Idag innebär det biffar, eller hamburgare lite beroende på hur man serverar dem. Tillverkade av halloumi, zucchini, morötter, vitlök och mild röd chili. Jag älskar att servera dem med karamelliserad rödlök, solrosskott och min egen hemgjorda hamburgardressing av mango, sambal oelek, lime och turkisk yoghurt.
 
It's monday again which means it's time for some "meat free monday inspiration"! Today this means patties, or burgers, depending on how you choose to serve them. Made with halloumi cheese, zucchini, carrots, some garlic and mild red chili. I like to combine them with some caramelized red onions, sunflower sprouts and my own home made hamburger sauce made with mango, sambal oelek, lime and turkish yoghurt. 
Servera burgarna med bröd för en mer traditionell hamburgare eller med portabellobröd som på bilderna. Jag gör gärna lite extra mycket sås så att man kan ta mer om man känner för det. Dessutom är den god till..ja ungefär allt! 
 
Serve the burger with the usual burger bun or with portabello mushrooms as shown in the pictures. I always make a lot of hamburger sauce so that I'm able to add a big dollop of sauce halfay through my meal and it also goes really well with..well almost everything! 
Ha en fin köttfri måndag sötnosar! Här kommer receptet: 
 
Have a happy meat free monday sweet peas! Here's the recipe: 
 
 
Halloumiburgare med Karamelliserad Rödlök & Mangodressing
ca 8 burgare
 
Burgare:
2 smö morötter
1 liten till normalstor zucchini
1/2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 medelstark chili
400-500 gram Halloumi
3 ägg
3 msk maizena majsstärkelse
1,25 dl havrgryn
1/2 tsk salt
 
Panko (asiatiskt ströbröd)
Rapsolja till stekning
 
 
Mangodressing: 
200 gram färsk eller fryst (tinad) mango
2 tsk agavesirap
2 rågade tsk sambal oelek
2 nypor salt
Skal av 2 lime
Limesaft av 1/2 lime
2,5 dl turkisk yoghurt
 
 
Karamelliserad Rödlök
2 stora rödlökar 
rapsolja
farinsocker
 
 
Portabellobröd:
Stora portabellosvampar, 2 för varje "burgare"
Rapsolja
 
 
Babyspenat
Solrosskott
Chiliflakes
 
 
Burgarna/biffar: 
Skala morötterna och riv dem samt zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och salta med 1/2 tsk salt, låt stå i ca 30 minuter. Finhacka vitlöken och chilin och riv halloumiosten på rivjärnet. Efter en halvtimma; pressa vätskan ur morötterna och zucchinin, använd händerna eller använd en ren kökshandduk och försök få ut så mkt vätska det bara går. Rör ner vitlök, chili, ost, salt och havregryn, blanda väl. Vispa upp äggen lätt med en visp, tillsätt majsstärkelsen och vispa/rör ihop tills den är krämig. Tillsätt detta till smeten. 
Låt stå i 30 minuter. Gör hamburgerdressingen under tiden.
 
Forma burgare med händerna, var inte orolig om den känns lös, och strö panko över den (alt vänd försiktigt i panko). Stek på medelhög värme i rapsolja tills ytan är gyllenbrun och krispig. Lägg i ugnstålig form och låt biffarna bakas i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader. 
 
Portabellobröd:
Lägg portabellosvampen med undersidan uppåt på en oljad ugnsplåt,salta lätt. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, lite beroende på hur stora svamparna är. 
 
 
Mangodressing:
Purea mangon med en stavmixer och värm försiktigt i microvågsugn eller i liten kastrull på spisen. Tillsätt agavesirap och sambal oelek när mangopurén är varm, rör ordentligt. Låt mangopurén svalna helt och vispa sedan ihop den med övriga ingredienser. Förvara i kylskåp fram till servering. 
 
 
Karamelliserad Rödlök:
Skiva rödlöken så tunt du kan. Stek på medellåg värme tills löken är mjuk och glansig, rör lite då och då. Höj sedan temperaturen och strö två nypor farinsocker över löken. Fräs löken under konstant omrörning tills den fått lite färg i kanterna och sockret smält. Drag stekpannan från plattan. 
 
 
Servering: 
Servera varje biff med två portabellobröd, babyspenat, solrosskott, mangodressing, karamelliserad rödlök och en nypa chiliflakes. Lycka till! 
 
 
 
 
Halloumi Burgers with Caramelized Red Onions & Mango Hamburger Sauce
aprox 8 patties
 
 
Burgare:
ca 8 st
 
2 carrots
1 zucchini
1/2 tsp salt
3 cloves of garlic
1 medium spicy red chili pepper
400 gram Halloumi cheese
3 eggs
3 tbsp corn starch
1/2 cup rolled oats
1/2 tsp salt
 
Panko (asian bread crumbs)
Canola Oil for frying 
 
 
Portabello bread:
Large portabello mushrooms,  2 for each burger
Canola Oil
Salt
 
 
Mango Sauce: 
200 gram fresh or frozen (and defrosted) mango
2 tsp agave syrup
2 heaped tsp sambal oelek
2 pinches of salt
zest of 2 lime
juice from 1/2 lime
1 cup turkish yoghurt
 
 
Caramelized Red Onion:
2 large red onions 
canola oil
brown sugar
 
 
Baby spinach
Sunflower Sprouts
Chiliflakes
 
 
Patties: 
Peel the carrots and grate the carrots and zucchini on a grater. Put in a large bowl and add the salt, toss everything arouynd and let it sit for about 30-40 minutes. Finely chop the garlic and chili and grate the halloumi cheese in the grater. When 30-40 minutes have passed; squeeze all the liquids out of the carrots and zucchhini. Use your hands or a clean kitchen towel and try and squeeze as much liquid as you possible can. add the garlic, chili, cheese, salt and rolled oats, mix well. Lightly beat the eggs with a whisk, add the corn starch and whisk until creamy. Add that to the vegetables and mix thoroughly. Let sit for another 30 minute, meanwhile; make the hamburger sauce. 
 
 
Use your hands to make patties, don't worry if the batter feel a bit lose, just be careful when handling them and you'll be fine. Carefuly pat the patties with panko and fry on medium high heat i canola oil until crispy and golden brown. Put in an oven proof pan and bake the patties for about 10-15 minutes on 390 degrees Fahrenheit or 200 degrees Celsius.
 
 
Portabello bread:
Put the mushrooms upside down in an oiled baking sheet. Sprinkle a little bit of salt on top. Let them roast/bake in the oven for about 15-20 minutes depending on how large the mushrooms are. 
 
 
Mango Sauce:
Mix the mango with a hand mixer until it's the same consistensy as puree. Carfully heat the mango puree and when it's warm, add the agave syrup and sambal oelek. Let it cool and then mix with the other ingredients usin a whisk. Store in refrigerator until servering. 
 
 
Caramelized Red Onion:
Slice the red onion as thinly as you can. Fru on medium low heat in a pan until the onion is soft and glossy, stir continously.  Rise the temperature and sprinkle to pinches of brown sugar over the onion. Fry while stirring intil the carlig is slightly browned in the edges and the sugar has dissolved. Lift the pan of the stove. 
 
 
Serving: 
Serve each pattie with two portabello bread, some baby spinach, sunflower sprouts, mango sauce, caramelized red onions and a pinch of chili flakes. Enjoy and Good Luck!
 
 
 
 
 
 
Published: 2015-03-29 at 18:36:00
Idag har jag gjort granolabars eller "granola energy bars" som jag kallar dem. Funkar som frukost när jag försover mig eller bara inte orkar göra ngn vettig frukost (för vi har väl alla såna dagar eller?), efter fysisk träning om det är lite längre tills jag ska äta eller som mellanmål. Dessutom är dom riktigt goda och innehåller bara bra fetter och inga konstiga e-ämnen eller annan skit. 
 
Det bästa, det är att man slänger ihop dem i ett nafs. De tar väl ungefär 15 minuter att röra ihop och efter en timma i frysen är de färdiga. Jag har använt Saltå Kvarns "fina havregryn" eftersom de är lite mer lättsmälta och när havregrynen varken ligger i blöt eller kokas passar den lite mer lättsmälta varianten bättre för mig. 
 
 
Today I've made some easy peasy granola bars or "granola energy bars" as I like to call them. Perfect as a quick breakfast when I've been snoozing too long (Hey, we've all been there right?!), after a workout or in between meals if I need some extra energy. They are tasty too and contains only ingredients that are good for your body and no chemicals. 
 
The best thing is that it only takes about 10-15 minutes to make them and after 1 hour in the freezer you're completely done. 
Egentligen kan man slänga ner lite vad som helst men eftersom jag var sugen på melon och kokos så blev det så. Om du vill göra dem lite mer som godis, prova att doppa dem i smält vit choklad och bjussa dig själv på hemgjort godis istället för det butiksköpta naturgodiset. 
 
You can put whatever you want in them but I had a real craving for melon and coconut so that's what I chose. If you want to make them a little bit more like candy, try and dip them in melted white chocolate and give yourself a home made treat instead of the stor bought version. 
 
 
Granola Energy Bars
 
5 dl havregryn (jag använde Saltå Kvarns "Fina Havregryn")
2,5 dl kokosflingor
2 dl sötmandlar
2 msk chiafrön
2 nypor salt
1 tsk äkta vaniljpulver
 
0,5 dl flytande honung
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl kokosolja
1,5 dl (ca 180 gram) mandelsmör
 
1,5 dl torkad cantalopmelon (köpt i livsmedelsaffär)
 
Blanda alla torra ingredienserna i en stor skål. Blanda därefter honung, sirap, mandelsmör och kokosolja i en mindre värmetålig skål och värm på medelvärme i microvågsugn tills det är varmt och mjukt, rör då och då. Akta så det inte blir hett, det ska bara smälta samman.  Rör ner de varma ingredienserna i de torra och blanda noga, tillsätt den torkade melonen.
 
Täck en form på ca 32x22 cm med bakplåtspapper, se till så att bakplåtspappret sticker upp på sidorna. Tryck ut granolablandningen i formen, använd baksidan av en sked eller dl-mått, tryck hårt så att det packas samman, var noga. Ställ in i frysen i ca 1 timma. Ta ut och skär i portionsbitar.
 
Förvara i lufttät burk, lägg bakplåtspapper eller smörgåspapper mellan varje lager eller slå in varje granola bar i smörgåspapper. Förvara i **kylskåp eler frys (jag förvarar mina i frysen, de håller bättre där och tinar ganska fort) 
 
Lycka till! 
 
**Obs! De blir mjuka i rumstemperatur, så det är ingen granolabar som du bör förvara i rumstemperatur i väskan under någon längre tid. Kan annars orsaka hastigt gråtanfall när din Granola bar smulat sönder på insidan av din väska och du står där med kladdig väska...och ingen energi. 
 
 
 
 
Granola Energy Bars
 
2 cups rolled oats 
1 cup shredded coconut
0,8 cup almonds
2 tbsp chia seeds
2 pinches of salt
1 tsp vanilla powder
 
4 tbsp liquid honey
3 tbsp treacle or golden syrup
3 tbsp coconut oil 
0,65 cups (180 gram) almond butter
 
0,65 cup dried cantaloupe melon
 
Mix all the dry ingredients in a big bowl. Mix honey, golden syrup, almond butter and coconut oil in a heat proof bowl and microwave on medium heat until it's warm and smooth, stir occationally with a spoon. Add this to the dry ingredients and combine the two. Finally add the dried melon. 
 
Line a 8'' x 13'' square pan with wax or parchement paper and firmly press the granola bar mixture in the pan. Use the back side of a spoon to pack it tightly. Cover with plastic wrap and put in the freezer for one hour. 
 
Take it out of the refrigerator and cut into portion sizes. Store in an air tight container with parchment or wax paper in between the layers or wrap each bar in an individual wax/parchment paper. I keep them in the **feezer or the refrigerator. 
 
Good Luck!  
 
 
**Should not be kept in you gym bag or purse in room temperatur for a longer period of time since that will induce crying when said energy bar is suddenly in pieces, smudged on the inside of you gym bag/purse and you're left with a messy/dirty bag and...no energy. 
 
 
 
 
 
Published: 2015-03-25 at 09:46:00
 
This text does not have an English translation since it's about an interview in Swedish that no one who doesn't speak Swedish will understand.. If you want to lisen to it anyway and test your skills i Swedish you can do so HERE ;)
 
Idag kan man höra mig babbla om matstyling, matofotgrafering, att driva bloggen som business, vad jag tycker om företag som vill synas på bloggar men inte betala för det, hur man vänder kritik till något bra, hur det känns att höra att jobbet man gjort inte är bra, om prioriteringar i livet, hur man blir en bättre matfotograf, hur man börjar ta betalt för sitt jobb och allt där emellan i PODCASTEN KÄLLAN som drivs av Sandra från bloggen Atilio
 
Sandra hörde av sig till mig för några veckot sedan och frågade om jag ville vara med och det ville jag så klart! Vi hade dock så mycket att prata om att vi bestämde på en gång att vi skulle spela in ett till avsnitt längre fram i vår och skulle det vara något just DU vill att vi ska prata om, eller någon fråga kring matfoto och matbloggande som jag borde svara på, ställ frågan i kommentarerna eller på källans Facebooksida redan nu så LOVAR jag att besvara dem.
 
Sandra var dessutom otroligt härlig, en sån där person man bara klickar med på en gång och vill hänga med över ett eller ngåra glas vin eller sitta med nere på bryggan vid sjön och filosofera om livet en sensommarkväll (ja det är en officiell inbjudan till dig Sandra) Så in med er och lyssna HÄR!
Dessutom har hon pratat med flera andra människor som är fantastiskt härliga och inspirerande, bland annat Jonna Jinton och Christoffer Collin, HÄR hittar ni listan på alla som varit med tidigare! 
 
 
Puss och Kram på er! 
 
 
 
 
Published: 2015-03-24 at 18:15:00
Nyttiga Chokladkakor, är det ens möjligt kan man ju undra?
 
Ja, nu är ju allt relativt men visst går det att göra chokladkakor nyttigare, eller iaf mindre onyttiga. Jag har sett det på både internationella och nationella bloggar och har funderat ett bra tag på att röra ihop ett eget recept och när jag såg även Dagmars Kitchen trollat fram kakor som såg helt ljuvligt goda ut bestämde jag mig för baka egna utifrån några av mina favoritingredienser när det gäller kakor, dvs; havregryn, farinsocker och choklad. 
 
Sagt och gjort. Det som skiljer kakorna från vanliga mer onyttiga chokladkakor är givetvis mängden socker och smör kontra mjöl samt att jag valt att baka med havregryn och dinkelmjöl, eller spelt mjöl som det också kallas, som är en mkt mer hälsosamt eller nyttig variant av mjöl.
 
 
 
 
HealthtyChocolate chip cookies, is that even possible? 
 
Well, everything is relative and depends on what you compare but of course it's possible. Or at least it's possible to make them less unhealthy and more healthy. Every time you eat something with sugar it's fo course more unhealthy then not eating sugar at all. But life is also about living so let's give it a try shall we? 
 
I've seen different recipes for healthy wholemelal chocolate cookies at both Swedish and international food blogs, for example just recently at Dagmars Kitchen, and I felt a desire to try it myself using my favourite ingredients when making cookies; rolled oats, brown sugar and chocolate. 
 
What separates these more healthy cookies from the original recipe is the amount ratio of butter, sugar and flour and the fact that I chose to make the cookies with rolled oats and spelt flour which is a more healthy and nutritious flour. 
Dinkel är väldigt proteinrikt mjöl som även kallas urvete eller speltmjöl. Speltmjöl har använt mer eller mindre sen urminnes tider, de tidigaste fynden går så långt tillbaka som 8000 år, och det är förmodligen namnet "urvete" härstammar. Speltmjöl är som sagt ett proteinrikt mjöl som innehåller mer näringsämnen, har lägre GI och mer antioxidanter än än det vetemjöl man vanligtvis bakar med. Det är även miljövänligt att odla eftersom odlandet inte kräver ngn konstgödsling. Kärnan omges nämligen av ett kraftigt skal som skyddar växten mot både miljögifter men även skadeinsekter. 
 
Spelt flour has a high level of protein and people have been using it several thousand years back in time. It's also more nutritious than ordinary wheat flour, has a lower glycemic index and more antioxidants. It's also environmental friendly since the plant doesn't need any fertilizers since the thickhusk protects the grain from insects. 
Jag tycker att bakverk med spelt eller dinkel lätt blir lite torrae än bakning med andra mjölsorter (därför tar jag mindre mängd mjöl och gör en lösare deg när jag bakar bröd med dinkel) och därför borde kakorna som gärna får vara spröda och lite knaprigare fungera perfekt med speltmjöl! 
 
Strösockret är utbytt mot farinsocker och jag har använt mig av raw kakao och mörk choklad. Vill man göra det ännu bättre och nyttigare, byt ut den mörka chokladen mot raw kakaonibs. 
Såhär gjorde jag! Smaklig Spis godingar! 
 
 
 
When I bake with spelt flour I often find that I need less flour than if I would use for example wheat flour or the bread will get dry but for cookies this should work out great since I want the cookies to be crispy. 
 
I've used brown sugar instead of the refined sugar that one usually uses when baking cookies and also used raw cacao and dark chocolate. If you want to make the cookies even more healthier, replace the dark chocolate chips for some raw cacao nibs. 
This is my version! Enjoy Lovelies! 
 
 
 
 
Nyttiga Chocolate Chips Cookies
ca 15 stycken
 
100 gram rumstempererat smör 
100 gram/1,75 dl farinsocker
1 ägg
100 gram/3 dl havregryn
70 gram/2 dl dinkelmjöl fullkorn/spelt mjöl
20 gram/0,5 dl kakao
1,5 tsk äkta vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 nypor salt
50 gram/1 dl pecannötter
100 gram/1 dl mörka chokladknappar/chokladchips
 
30 gram smält choklad att ringa över om man önskar
 
 
Vispa samman det rumstempererade smöret med farinsockret tills det är ljusbrunt och krämigt. Tillsätt ägget och vispa tills blandingen är fluffig och krämig. Blanda havregryn, dinkel, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål och rör ner i smörsmeten. Använd händerna eller en sked och blanda noga. Hacka pecannötterna grovt och rör ner dessa samt chokladknapparna. Forma degen till bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till. 
 
Grädda mitt i ugnen på 220 grader i ca 10 minuter, akta så de inte bränner underifrån. Ta ut och låt svalna helt på plåten, ringla därefter smält choklad över kakorna om du önskar eller ät precis som de är till en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk. 
 
 
 
 
 
 
 
Healthy Whole Food Chocolate Chip Cookies
aproximately 15
 
100 gram butter, room temperatured
100 gram brown sugar
1 egg
100 gram rolled oats
70 gram spelt flour
20 gram cacao
0,5 tsp baking powder
1,5 tsp powdered vanilla
2 pinches of salt
50 gram pecans
100 gram chocolate chips

30 gram melted dark chocolate, can be omitted
 
 
 
Whip butter and brown sugar until it's light brown and fluffy. Add the egg and whip until creamy and the egg is fully incorporated in the batter. Mix rolled oats, spelt flour, cacao, powdered vanilla, baking powder and salt in a bowl and mix with a spoon until it's well blended. Add to the butter mixture and use a spoon or your hands and stir until incorporated into each other. Chop the peacan roughly and add those and the chocolate chips.
 
Use your hands to form round cookie balls and place on a lined baking sheet. Flatten the cookies with your hand and bake at 220 degrees Celcius or 428 Fahrenheit in the middle of the oven for about 10 minutes, be careful so they don't burn. Let the cookies cool completely on the baking sheet. Drizzle with melted chocolate if you want to and enjoy with a cup of coffee or a glass of ice cold milk. 
 
 
 
Published: 2015-03-17 at 10:11:00
Att upptäcka det goda med livet handlar inte bara om de grandiosa och storartade händelserna i livet utan även att se det vackra och goda i vardagen. Doften av nyklippt gräs, ljudet av vårfåglarna, en kopp kaffe, en bra låt, att dansa loss utan hämningar i köket till favoritlåten, ett telefonsamtal från en god vän, en morgonpromenad genom skogen eller kanske att gå och lägga sig i en säng med nytvättade lakan.... 
 
På Instagramkontot "upptäckdetgoda" finns mängder med inspiration om att upptäcka det goda i vardagen och nu är det åter igen dags för mig att uppdatera kontot under närmsta 5 veckorna. 
 
 
 
Discovering the good things in life is not only about the spectacular events occuring in life but also to see the good things in everyday life. The smell of freshly cut grass, the sound of birds coming back after a long winter, a cup of coffee, a great song, dancing without inhibitions to your favorite song, a phone call from a good friend, a morning walk in the woods or maybe to go to bed in newly washed bed linnen....
 
At the Instagram Account "upptäckadetgoda" (discovering the good things) you'll find a lot of inspiration about discovering the good things in everyday life and now it's time for me to yet again make a contribution. 
En sak som får mig att fokusera på det positiva med vardagen är yoga och meditation. Det räcker med 10-20 minuter varje dag för att få en positiv effekt. Det spelar ingen roll vem du är, vart du bor, hur ditt liv ser ut, hur smal eller tjock eller lång eller kort eller gammal eller ung du är. Yoga och meditation utgår från dig, dina förutsättningar. 
 
One thing that makes me focus on the positive aspects in life is yoga or meditation. It's enough with 10-20 minutes a day to get a positive effect. It doesn't matter who you are, where you live, what your life looks life, how thin or fat or tall or short or old or young you are. Yoga and meditation emenates from you and who you are. 
 
 
 
 
I helgen mediterade jag i förmiddagssolen nere vid sjön till ljudet av vårfåglarna. När jag var färdig med mitt yogapass gjorde jag som jag alltid gör. Jag tackar mig själv för att jag gett mig den här tiden. Tid för mig och ingen annan. Sen tänker jag på vad jag ska säga ja till just idag, och vad jag ska säga nej till idag. Känslan när jag är klar är svår att slå. En blandning av ett lugnt lyckorus blandat med tacksamhet för det vackra i vardagen. För det finns alltid något att vara tacksam för. Alltid. 
 
This weekend I meditated in the morning sun down at the lake to the sound of the brids chirping. When I was done I did what I always do. I give thanks to myself. Thanks for giving myself the peace of mind, this moment that's all about me and nobody or nothing else. Then I think about what my day will be like. What I will say yes to today and what I will say no to today. The feeling when I'm done is hard to beat. A miture of a calm bliss and the feeling of gratitude for each moment every day. Because there is always something to be grateful for. Always. 
 
Inlägg i samarbete med "upptäck det goda" & Arla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Published: 2015-03-08 at 16:04:00
Idag är det internationella kvinnodagen, det här inlägget dedikerar jag till alla starka, fantastiska och inspirerande kvinnor där ute.  
 
Det här är en av mina favoritfrukostar under helgen och eftersom den här söndagsmorgonen var omfamnad i ett gyllene ljus, den sorten som bara kan komma när vintern börjar övergå i vår och sommar, passade det perfekt! Vårt kök och hem var fyllt med ett sådant ljuvligt ljus att jag gick och ställde mig i fönstret i flera minuter. Slutna ögon och lätt sinne. 
 
Har du någonsin provat det? 
 
Att bara stå still i ljuset och solen. Med stängda ögon och djupa andetag i flera minuter. Inte för att få en solbränna, utan för att ge dig själv lite mindfullness, att vara här och nu, avslappnad...tacksam. 
 
 
 
Today is international womens day and this post is dedicated to all the inspiring, strong and amazing women out there! 
 
This is one of my favorite breakfasts during the weekend and since this sunday morning was embraced in a golden white light, the kind that only come when nature pass from winter to spring and summer, it fitted in perfectly. Our kitchen and home was filled with such a glorious light that I just went and stood by the window for several minutes, eyes closed & mind free. 
 
Have you ever tried that?
 
Just standing still in the warmth and light of the sun rays. Closed eyes and deep breaths for a few minutes. Not for tanning but for being in the moment, relaxed...thankful.
Om inte så borde du prova det. 
 
Ge dig själv tillräckligt mycket kärlek och tid att stå helt stilla i ljuset. Tillåt bara tacksamhet och lyckliga tankar för dig och ditt liv, för du förtjänar det. Prova att stå där och fokusera på att vara lycklig. Var tacksam för den här stunden, för de bra delarna i ditt liv, för oavsett hur tufft livet blir så finns det alltid något bra att fokusera på. 
 
If not, you should try it.
 
Just give yourself enough love and stillness to stand in the light. Only allow thankful and joyful thoughts for yourself and your life, because you deserve it Try and stand there and focus on being happy. Be thankful for the moment, for the good parts in you life, because no matter how hard life gets there are always good parts. 
När jag fick min Stroke för nästan 4 år sedan, så låg jag i sjukhussängen och tittade ut genom fönstret. Det var sommar och soligt, människor var ute och njöt av vad som skulle bli en fantastiskt solig och varm sommar i Stockholm och i Sverige. Jag hade lätt kunnat vara bitter och ledsen, och det är okej att vara det också vilket jag var ett tag, men sen bestämde jag mig för att lyfta blicken. 
 
Och det jag såg när jag lyfte blicken var människor som inte kunde stå upp på egen hand, jag såg män och kvinnor, gamla och unga, som behövde hjälp att äta, svälja, duscha och andas... Människor på samma sjukhus och avdelning som mig, i rummet bredvid eller människor jag passerade på mina långsamma promenader i korridoren. jag tänkite på de som inte hade familj eller vänner som besökte dem, som inte hade någon som höll deras hand när de grät och ingen som när de lämnar sjukhuset hjälper dem och tar hand om dem. Jag tänkte på människor som dog i rummet bredvid... 
 
Och sen tackade jag min lyckliga stjärna, universum och livet generellt att jag inte var i sämre skick än jag var, för jag hade lätt kunna haft mkt mer otur. Jag kunde inte gå rakt, jag kunde inte stå på mitt vänstra ben eller lutad mot vänster sida utan att ramla eftersom min hjärna vägrade (inte kunde) lyssna på mig när jag försökte balansera kroppen, jag hade yrselattacker som krävde att jag klamrade mig fast i det som fanns till hands där och då för att inte ramla ihop i en liten hög på golvet, jag var så trött att min kropp knappt fungerade och min hjärna orkade inte koncentera sig på de enklaste uppgifter. 
 
 
 
When I had my stroke for almost 4 years now, I lied in the hospital bed and looked out through the window. It was summer and sunny, people was outside laughing and playing and enjoying what would become a great, sunny and warm summer in Stockholm and in Sweden. I could easily have let myself be bitter and sad, and it's ok to be that too and I was for some time, but then I decided to lift my eyes and take a look around.
 
And what I saw was people that couldn't stand up on their own, I saw women and men, old and young, that needed help eating, swallowing, showering, breathing... This was people at the same hospital as me, in the next room or the people that I saw when I had my slow walks in the hallway. I thought of the ones that didn't had family or friends that came to visit, that didn't have anyone to hold their hand when they cried and no one to take care of them when they left the hospital. People who died in the rooms next to me...
 
And then I thanked my lucky star and the universe and life in general that I wasn't in a worse state because I couyld easily have been. I couldn't walk straight, I couldn't stand on my left leg without falling because my brain didn't (couldn't) listen to me when I tried to balance my body, that I had attacks when I got so dizzy I had to hold on to whatever was next to me or I would fall to my knees,  that I was so so tired that I could barely function and that my brain couldn't concentrate one the simplest tasks.  
Men istället för att fortsätta tycka synd om mig själv och ligga kvar svärandes i sängen över det livet gav mig utan att jag hade gjort något för att förtjäna det, ställde jag mig upp och gick fram till fönstret. Det fick vara bra nu. Och jag stod där i ljuset, med stänga ögon. För oavsett hur mörkt livet blir, finns det alltid rum för ljus. Det finns alltid utrymme för ljus, för att vara lycklig, för tacksamhet. 
 
För livet kan alltid bli värre. och när jag säger det, så menar jag det inte i det ur pessimistisk synvinkel, utan på det mest positiva sättet som går. När jag säger att livet alltid kan bli värre, vill jag att mäniskor ska tänka på vad de har istället för vad de saknar eller vill ha mer av. Om du tycker att dina ben är tjocka var tacksam att du har ben att stå på.  Var tacksam för dina fantastiska ben som bär dig dit du vill gå. Om dina ben gör ont, du kanske har värk, var tacksam att du har ben som kan värka. För jag lovar dig detta; om du plötsligt skulle mista dina värkande ben skulle du sakna dem. När man blir sjuk och inte kan gå rakt och är så yr att man knappt kan fungera, då tänker man inte på hur tjocka ben eller mage man har, man tänker inte på om man har för små bröst eller för stor näsa.
 
Så den här våren, när du ser och känner de första varma solstrålarna, tänk bara lyckliga tankar om dig själv och ditt liv. Ge dig själv bara kärlek och ljus. Börja inte någon idiotisk diet för att bli smalare till sommarsäsongen. Jämför inte dig själv och ditt liv med någon annans. Tänk inte några negativa tankar alls. Var tacksam för det du har, behandla dig själv med den kärlek och omtanke du skulle ge någon annan i ditt liv
 
Blunda, ta ett djupt andetag och bestäm dig för att vara lycklig. 
 
 
But instead of keep feeling sorry for myself laying in bed cursing to the universe and life that handed this to me, to no fault of my own, I got up and slowly walked to the window. Enough is enough. And I stood there in the light, eyes closed. Because no matter how dark life gets, there is always light. There is always room for light, room for being thankful.
 
Because life can always get worse. And when I say that, I do not say or mean it in the pessimist way but in the most positive way there is. When I say that life can always get worse, I want people to think about what they do have and not what they lack or want more of. If you think that your legs are too fat, be thankful that you have legs to stand on. Be thankful and happy that they are great legs that carry you where ever you want to go. If you legs hurt, be thankful that you have legs than can hurt. Because I promise you this; if you would no longer have them, you would miss them. When you can't walk straight and are so dizzy you can barely function, you do not think of how fat your legs or tummy are, you do not think if you chest is too flat or nose are too big. 
 
So this spring, when you see and feel the warmth of the sun for the first time, do only think happy thoughts about yourself and your life. Do only give yourseld love and light. Do not think of starting some silly diet to be thinner for the summer season. Do not compare yourself or your life whit someone elses. Do not think any negative thoughts at all. Be thankful for what you have, treat yourself with love and care, the same you would treat someone you love with all your heart. And treat yourself to a joyful and delicious breakfast in the light.
 
Close your eyes, take a deep breath and decide to be happy. 
 
 
 
Krämig Chiapudding med Kokos, Bananer & Hallon
4 små portioner el två stora
 
Chiapudding:
3,5 dl kokos- & rismjölk
4,5 msk chiafrön
1,5 msk lönnsirap
 
2-4 små bananer
 
Chiahallon: 
2,5 dl (ca 300 gram) tinade mosade hallon (el färska om det är säsong)
1 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver
 
Topping:
4 msk mandelsmör
färska hallon
mandelflagor
 
 
 
Steg ett:
Blanda chiafrön, lönnsirap och kokos- & rismjölk i en skål. Låt stå 10-15 minuter och rör om igen (för att förhinda att chiafröna klumpar sig). Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. 
 
Blanda hallonen med chiafrön och vanlijpulver och ställ öven den övertäckt i kylskåp över natten. 
 
Steg två:
Ta ut chiapuddingen ur kylskåpet och rör runt med en sked. Skiva bananerna i skivor och fördela i glasen, häll chiapuddingen över bananaerna och  avsluta med chiahallonen. Klicka en stor matsked mandelsmör längst upp och toppa slutligen med färska hallon och mandelfagor eller valfria hackade nötter. 
 
Njut! 
 
 
 
 
Creamy Chia Pudding with Coconut, Banana & Raspberries
serves 2-4 depending in portion size
 
Chia seed pudding:
1 cup coconut- & rice milke
3 tbsp chia seeds
1 tbsp maple syrup
 
2-4 small bananas
 
Chia seed raspberries: 
1 cup defrosted and mashed raspberries (or fresh if it's raspberry season)
1 tbsp chia seeds
2 large pinches vanilla 
 
 
Topping:
4 tbs almond butter
fresh raspberries 
flaked almonds
 
 
Step one:
Mix the chia seeds, maple syrup & coconut & rice milk in a bowl. Let sit for 10-15 minutes and then stir with a spoon or whisk (to prevent lumping).Cover with plastic foil and let sit in refrigerator over night. 
 
Mix the raspberries with chia seed and vanilla, cover with plastic foil and put in refrigerator over night. 
 
Step two:
Stir the chia pudding with a spoon. Slice the bananans in thin slices and distribute in glasses, pour the chia pudding over the bananas and finish with the chia seed raspberries. Add a big tablespoon of almond butter on top and then finish it of with fresh raspberries and flaked almonds (or some other chopped nuts)
 
Enjoy!  
 
 
 
 
 

Published: 2015-03-07 at 23:22:25
Jag älskar smooties! Enkelt att göra, man kan slänga ner lite vad som helst i bär och fruktväg och det är så enkelt att göra den hälsosam och bra för kroppen. Det här är en storfavorit som är gjord av kokosmjölk, mango, blodapelsin, en rejäl klick mandelsmör och sen som grädde på moset; chiafrön och bipollen.
 
I love smoothies. It's easy to make, you can add whatever fruit or berry that you love and it's so easy to make it healthy. This is a big favourite of mine that's made of coconut milk, mango, blood orange, a big dollop of almond butter and topped with chia seeds and bee pollen.
 
Naturligt glutenfritt, veganskt och fritt från laktos skulle jag vilja säga att det här är en smoothie för alla (det går ju utmärkt att ta bort mandelsmöret för mandelallergikern el byta ut mot annat nötsmör)! 
Den är dessutom ljuvligt god...och hälsosamt också! 
 
 
Naturally gluten free, vegan and free from lactose I'd say it's a smoothie for everyone (and it works perfectly fine to omitt the almon butter or change it to some other nut butter if you're allergic to almonds)! 
It's really delicious...and healthy too!
 
Mango-, Blodapelsin-, & Kokossmoothie med Chiafrön & Bipollen
 
2 mango
2 blodapelsiner el vanliga apelsiner
5 dl kokos- & rismjölk 
2 rågade msk mandelsmör
agavesirap efter tycke och smak
 
 
kokosflagor
chiafrön
bipollen
 
Använd en vass kniv och skär bort skalet på mangon och apelsinerna. Skär bort fruktköttet runt mangons kärna och filéa apelsinerna. Blanda med kokosmjölk och mandelsmör i en mixer och mixa slät, tillsätt mer kokos- & rismjölk om du önskar. Smaka av med agavesirap och söta efter smak och tycke. Jag sötar med en knapp tesked, en smoothie ska inte vara söt som en milkshake om du frågar mig. 
 
Häll upp i glas och toppa med bipollen, chiafrön och kokosflagor. Njut! 
 
 
 
 
Mango Blood Orange & Coconut Smoothie with Chia Seeds & Bee Pollen
 
2 mango
2 blood oranges 
2 cups coconut milk
2 heaped tablespoons almond butter
agave syrup 
 
coconut flakes
chia seeds
bee pollen
 
 
Use a sharp knife to cut the peel of the oranges and mango. Cut the mango in cubes and fillet the oranges by cutting out the individual slices of the orange along their thin skin. Put in a stand mixer/blender with the coconut milk and almond butter. Mix until it's smooth, add more coconut milk if you like the consistency a bit thinner. Add agave syrup after taste, remember that it's not suppose to be as sweet as a milkshake. I add less than a teaspoon.
 
 
Pour into glasses and top with coconut flakes, chia seeds and bee pollen. Enjoy! 
 
 
 
Published: 2015-03-06 at 18:06:00
Att göra egen mandelmjölk är ungefär 1000 gånger bättre än den köpta varianten. Jag vet inte hur mycket som sitter i smaken eller om det egentligen handlar lika mycket om att jag gjort den själv och vet precis vad den innehåller. Oavsett så är det både gott och enkelt att göra egen mandemjölk. 
 
Making your own almond milk is about a 1000 times better than buying it from the store. I don't know if it's in the taste or if it's about making it myself and knows exactly what it contains. Either way it's both easy and tasty to make your own almond milk. 
Jag föredrar att göra den fetare och mer smakrik eftersom jag oftast har den i kaffet eller i smoothies och om mandelmjölken har högre fettprocent tycker jag att det fungerar bättre i kaffet och smakar bättre. Vill man dricka mandelmjölken som mjölk till maten och tycker att min variant är för fet el tung kan man med fördel göra den med större mängd vatten.
 
Det viktiga är att blötlägga mandlarna i ca 8 timmar innan du ska använda dem. Blötlägga gör man för att kroppen ska få lättare att bryta ner mandlarna, så att man kan tillgodogöra sig allt det nyttiga med mandlar. Nötter, frön och mandlar innehåller nämligen enzymblockerare samt fytinsyra som skyddar nötterna men också hindrar dig som konsumerar mandeln/nöten från att ta upp alla dess näringsämnen. Detta binder dessutom mineraler och hindrar upptaget av protein mag- & tarmkanalen. Mandlar innehåller mycket protein, Vitamin B och E, zink, fosfor, järn, magnesioum, kalium & kalcium och så klart mycket bra fetter. 
 
 
 
 
I prefer to make my almond milk a little bit like a cream since I usually use it in my coffee or in a smoothie and if the almond milk is a little bit richer I think it taste better. If you rather perfer drinking your almond milk instead of "regular milk" or as a part of you lunch or dinner and think that this version is to "rich for your taste" you can just add more water.
 
Det important part lies in soaking the almonds in water 8 hours before using them.Soaking nuts, amonds or seeds is done to remove enzyme inhibitors and neutralize phytic acids that they contain. This makes them easier to digest and also activates the nutrients. Almonds have a high level of protein, vitamin B & E, zink, phosphorus, iron, magnesioum, potassium and calcium and of course a lot of fat, the kind that's good for you.  
Allt man behöver för att göra egen mandelmjölk är sötmandel, vatten, färska dadlar, kardemumma och äkta vaniljpulver...och så en mixer så klart. Jag föredrar att söta mandelmjölken med färska dadlar och även smaksätta den med lite kardemumma och vaniljpulver. Det ger en mer smakrik mandelmjölk som inte känns blaskig och tråkig och som även är god att dricka precis som den är! 
 
Såhär gör jag min egen mandelmjölk! 
 
 
All you need to do to make your own almond milk is almonds, water, fresh dates, cardamom and vanilla...and of course a blender. I prefer to sweeten my almond milk with fresh dates and also to flavor it with cardamom and vanilla. It gives me a more tasty almond milk with lots of flavors. 
 
This is how I make my almond milk! 
 
 
Mandelmjölk
 
200 gram sötmandlar
1 liter vatten
4 färska dadlar el så kallade medjooldadlar, urkärnade
1/2 tsk kardemumma 
1 krm äkt vaniljpulver
 
 
Steg ett:
Blötlägg mandlarna i vatten över natten eller i minst 8 timmar. 
 
Steg två:
Häll bort vattnet och skölj mandlarna noga och häll dem sedan i en hushållsmixer tillsammans med kardemumma, vaniljpulver och dadlar. Tillsätt hälften av vattnet och mixa tills blandningen är tjock, ca 4-5 minuter. Tillsätt resten av vattnet och mixa ytterligare ngn minut. 
 
Lägg en nötpåse eller en ren tunn linnehandduk i en fin sil och ställ sedan denna över en stor skål. Välj gärna en skål med pip för att underlätta när mandelmjölken ska hällas över på flaska. Häll mandelmjölken genom nötpåsen och låt det rinna genom silen och ner i skålen under. Samla ihop kanterna på nötmjölkpåsen eller linnehandduken och pressa försiktigt ut mandelmjöken. Häll upp i ren glasburk eller flaska med lock. Häller sig ca 5-7 dagar i kylskåp. Skaka flaskan innan användning.
 
Lycka till!  
 
 
 
 
 
Almond Milk
 
200 gram almonds
1000 ml/4,25 cups water
4 medjool/fresh dates, pitted
1/2 tsp cardamom
2 pinches vanilla
 
Step one: 
Soak the almonds in water overnight or at least 8 hours. 
 
Step two:
Drain and rinse the almonds thoroughly and put them in a blender with cardamom, vanilla and dates. Add 1/2 the amount of water and mix on high speed until the mixture is thick, about 4-5 minutes. Add the rest of the water and mix for a another minute. 
 
Line a strainer with a nut milk bag or a clean thin linnen towel and place over a large bowl, preferably with a pipe to make it easier to pour over to a bottle. Pour almond milk through the lined strainer into the bowl and then gather the edges of the nut milk bag or coth and carfully squeeze out the almondmilk. Pour the almond milk to a clean jar or bottle with a lid and store in refrigerator. Last for about 5-7 days in refrigerator. Shake bottle before using. 
 
Good luck! 


 
 
 
 
 
Published: 2015-03-06 at 12:02:00
Att juica handlar inte bara om att juica frukter och sötare grönsaker men också om att använda sig av grönsaker som broccoli, gurka och spenat. Den här juicen är verkligen en grön juice som innehåller alla de tre ingredienserna jag nyss nämnde. Om man inte är van att dricka den typen av grönsaksjuice eller att göra en detox kan det kännas lite konstigt att dricka broccoli och spenat men det fungerar perfekt, speciellt när man blandar upp det med några C-vitaminfyllda citrusfrukter som apelsiner eller clementiner. Jag brukar dessutom nästan alltid slänga ner ett äpple eller två eftersom jag tycker om den smakbalansen som kommer från att man använder både citrusfrukter och äpplen. 
 
Jucing isn't just about putting fruit and sweeter vegetables through the juicer but also about jucing vegetables like broccoli, cucumber and spinach. This juice is all about the greens and contains all of those three. If you're not used to drinking that kind of vegetable juice or to do a detox it can feel a bit weird to drink your spinach and broccoli but it works perfect when you mix it up with som vitamin C filled citrusfruits like oranges or clementines. I almost always toss in an apple or two because I like the taste balance that comes from using both citrus fruits and apples. 
Ibland puréar jag kiwi eller banan och blandar ner den i juicen för att få en tjockare juice som känns mer som en smoothie. Det blir mer mättande än en traditionell juice från råsaftcentrifugen. 
 
Här kommer juicerecept nummer fyra! 
 
 
 
I sometimes purée a kiwi or a banana and blend with the juice if I like a thicker juice that feels more like a smoothie which sometimes can be more satiesfying than a traditionall juice from the juicer. 
 
Here's juice recipe number four!
 
 
 
 
 
En Grön Juice med Broccoli & Spenat
 
 
100 gram broccoli
två stora nävar färsk spenat
1/2 gurka
5-6 clementiner el små apelsiner
1 lime
2 äpplen
 
2-3 Kiwi el 1 stor Banan (valfritt)
 
Skär bort skalet på citrusfrukterna och kör alla ingredienserna till juicen genom råsaftcentrifugen. Smaka av och tillsätt ev extra citrusfrukt om du önskar. Juicen ska smaka "grönt" men ändå men ändå balanseras av citrusfrukterna och äpplets sötma. Puréa kiwi eller banan och rör ner i juicen om du önskar en mer matig smoothie. Drick inom 20 minuter!
 
 
 
 
A Green Juice with Broccoli & Spinach
 
100 gram broccoli
two big handfulls of spinach 
1/2 a cucumber
5-6 clementine or small oranges
1 lime
2 apples
 
2-3 Kiwis or 1 large Banana (Optional)
 
 
Cut the peel of the citrusfruits and run all the ingredients through your juicer. Have a taste and add extra citrus or apple if you want to. The juice should taste "green" but still be balanced from the citrusfruits and apples. Purée kiwi or banana if you like a thicker smoothie like juice and blend into the juce. Consume within 20 minuters!
 
 
  
 
 
Published: 2015-03-04 at 17:58:00
Juice nummer tre är en detoxjuice som är fylld med, ja egentligen massor av saker som är bra för dig. Rödbeta, granatäpple, blodapelsin som ackompanjeras av några röda äpplen ger den här fantastiskt röda och ljuvligt goda juicen. 
 
Juice number three is this detox juice that are filled with, well everything that's good for you. Beetroot, pomegranate and blood orange is acompanied by some red apples and give you this amazingly red and delicious juice. 
Granatäpple kategoriseras till de livsmedels som ibland kallas "superfood" vilket innebär att de är särskilt potenta och näringsrika. Det har gjorts flertalet studier kring just granatäpplets hälsoeffekter och fördelarna med att äta den här frukten är många. Exempelvis påstås den kunna minska risken för blodproppar, åderförkalkning, sänka höga blodtryck samt höga blodfetter och även minska risken att drabbas av alzheimers. Den påstås även kunna hämma virusinfektioner och har en anti bakteriell effekt på munkaries. Anledningen till alla dessa positiva effekter har att göra med att granatäpple är att den är en kraftfull antioxidant som innehåller fytoöstrogener, polyfenoler sanmt essentiella anti-inflammatoriska aminosyror. Granatäpple innehåller också mycket vitaminer och mineraler, speciellt stora mängder C-vitamin och kalium. 
 
Pomegranate is what you could call a "superfood" which means that it's exceptionally potent and nutritios. There has of course been a lot of studies when it comes to the health effects of pomegranate. Some of the health benefits is that this super food or super fruit can reduce the risk of thrombus, atherosclerosis, lower a high blood pressure or a high cholesterol, and also help preventing alzheimers. It can inhibit virus infections and also has anti bacterial effects when it comes to caries. The reasons to all the benefits has to do with the fact that pomegranate is a very strong antioxidan that contains phytoestrogens, polyphenols and asalo a lot of anti inflammatory amino acids. Pomegranate also contains a lot of vitamins and minerals especially large amounts of vitamin C and potassium.
Hälsofördelarna med rödbeta är faktiskt så många att jag har svårt att summera dem på ett kortfattat sätt men jag ska försöka. Rödbeta innehåller mycket B- & C-vitaminer vilket är mkt bra för immunsystemet. Den är även bra för kolesterolet eftersom den sänker triglyceriderna och höjer det goda HDL-kolesterolet. Den har en starkt avgiftande effekt på blodet och levern och sägs också förebygga sådant som hjärt- & kärlsjukdomar, stroke, cancer, födelseskador och en hög med andra sjukdomar och skador i kroppen! 
 
Huruvida man väljer att tro på de här undersökingarna eller inte är upp till var och en av oss. För mig så räcker det med att det boostar mitt immunförsvar och ger mig mycket bra vitaminer och mineraler som får min kropp att må bra. 
 
The benefits from beetroots are so many that it's actuelly hard to sum it all up but I give it my best. First of all beetroot contains a lot of vitamin B & C that's  good for you immune system. Beetroot is also good for your cholesterol; it lowers the bad cholesterol and makes the good HDL cholesterol higher. It has strong detoxing effect on your liver and blood system and is said to prevent cardio vascular deceses, stroke, cancer, birth defects and a whole lot more!
 
Wheather one wants to trust and believe these studies or not is up to each and every one of us. For me, the boost for my immune systems and vitamine and mineral levels in my body is enough for me to want to eat and drink more pomegranate and beetroot. 
Den ovane bör undvika att dricka juice med hög andel rödbetsjuice eller för den delen ren rödbetsjuice eftersom det är väldigt avgiftande kan leda till att man får en ordentlig huvudvärk och till och med får lite ont i magen eller mår illa och det är ju dumt. 
 
Här kommer receptet!
 
 
 
If you're not used to drinking or eating beetroot juice you should really be careful and not overdo it or drink pure beetroot juice or juices with a high level of beetroot in them. Since is has such a strong detoxing effect it can actually give you a headace or make you nauseas or make your stummac a bit upset and that's the oppostie effect of what we're looking for. 
 
Here's the recipe! 
 
 
 
 
 
Detox Juice med Rödbeta & Granatäpple
 
3 normalstora rödbetor
6 blodapelsiner
2 röda äpplen
1 stort granatäpple
 
Följ instruktionerna till din råsaftcentrifug och juica rödbetorna, blodapelsinerna och äpplerna. För mig innebär det att jag skär bort skal samt det vita på apelsinerna och skalar rödbetorna och sedan kör dem genom min råsaftcentrifug. Dela sedan granatäpplet i 4 klyftor, lägg granatäpplet i en 3-litersplastpåse och vänd ut och in på skalet när frukten är inne i påsen för att undvika stänk. Plocka bort skaldelar och vita hinnor och tillsätta juice och kärnor i juicen. Rör runt med en sked och servera genast! Njut! 
 
Att öppna granatäpple under vatten är en rekommendation som jag inte alls tycker om eftersom ett granatäpple som är moget innehåller  mkt god juice som då går förlorad. 
 
 
 
 
 
Detox Juice with Beetroot & Pomegranate
 
3 normal sized beetroots
5-6 blood oranges
2 red apples
1 large pomegranate
 
Follow the instructions for your juicer and juice the beetroots, blood oranges and apples. For me that means cutting the peel and white parts of the oranges, peel the beetroots and then put them through my juicer. Cut the pomegranate in 4-6 pieces, but them in a large plastic bag (to avoid red pomegrate juice everywhere in your kitchen)and turn the pomegranates inside out so that the seeds pop out. Remove the peel and the white membranes and add the seeds and juices from the pomegranate to the juice. Mix it around with a spoon and serve immediately! Enjoy! 
 
I do not like the recommendations to open a pomegranate under water since a ripe pomegranate usually contains a lot fo wonderful juices that are lost in that process.