slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Published: 2014-11-25 at 13:46:53
Torkade lingon och vit choklad alltså, gudomligt är verkligen rätta ordet! Jag misstänker att det är alldeles för få som kommer våga eller vilja prova att torka lingon men det är fruktansvärt gott tillsammans med söt maräng eller just vit choklad. På många sätt påminner det om torkade tranbär eller syrliga hallon och är just pga sin syrlighet och lätt bittra ton perfekt komplement till något riktigt sött! 
Chokladbräck är perfekt "ha hemma-godis" under julen men är även en god och fin present om man ska åka bort på middag! Om man ska ge bort i cellofanpåse måste man temperera chokladen. Om man inte gör det så smälter chokladen fortare i rumstemperatur och blir inte alls lika tålig, eller blank och fin, som tempererad choklad. 
Oavsett hur man gör, är det verkligen supergott! Inspirationen kom delvis från att jag ofta äter änglapaj med lingon och i ungefär 50% av fallen vänder ner saltade pistagenötter i marängsmeten men så såg jag också denna chokladbräck och kände mig övertygad att den med torkade lingon skulle bli ännu godare! 
 
Går även utmärkt att göra med torkade tranbär eller torkade blåbär eller annat torkat bär, men försök välja ett syrligare bär, det blir mer balanserad smak då. Pistagenötterna ska vara saltade för att balansera och lyfta fram det söta i chokladen. 
 
Här kommer receptet:
 
Vit Chokladbräck med Torkade Lingon & Pistagenötter
 
200 gram vit choklad
ca 1/2 dl torkade lingon
ca 50 st pistagenötter, väger ca 60 gram med skal. 
 
Skala pistagenötterna och hacka dem grovt, lämna gärna några pistagenötter hela. Finhacka den vita chokladen och temperera eller smält den i vattenbad eller microvågsugn.
 
Häll ut chokladen på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bred ut den med hjälp av en slickepott eller vinkelspatel. Strö nötter samt ligon över chokladen och låt stelna. Har man tempererat chokladen stelnar den ganska fort, om inte så kan man med fördel ställa in den i kylskåpet för att stelna. 
 
När den stelnat, bryt chokladbräcken i bitar och njut! 
 
 
 
 
IN ENGLISH:

Dried Lingonberries and white chocolate is so tasty you wont believe it until you try it! I suspect that too few of you readers will try but I do promise you, it's really really good in candy making or sweet desserts! In many ways lingoberries are similar to cranberries but with a little more bitterness. 
 
Chocolate bark is "perfect to have home-candy" during Christmas and also works perfect as a "go away present"; just put in a cellophane bag and bring to the party. If you want to put in a cellophane bag and give away, be sure to temper the chocolate, otherwise it will melt in room temperature. 
 
No matter if you temper the chocolate or not, it's really tasty! You can also make this with dried cranberries or dried blueberries, but I recommend to choose a more sour or bitter berry to give the bark more balance. Choose salted pistachios, it's really tasty with the white chocolate and berries. 
 
 
White Chocolate Bark with Dried Lingonberry & Pistachio
 
200 grams white chocolate
about  0,25 cups dried Lingonberries
about 50 pistachios, weighs about 60 grams with the shell
 
Peel the pistachios and chop them coarsely, leave some pistachios whole. Chop the white chocolate in smaller pieces and temper or melt it in a water bath or microwave.
 
Pour the melted chocolate on a baking sheet covered with parchment paper, and spread it with a spatula. Sprinkle nuts and Ligonberries over the chocolate and let it harden completely in room temperature (if you tempered it) or in a refrigerator. 
 
Once it's hardened, break the chocolate bark into smaller pieces and enjoy! 
 
 
 
 
 
Published: 2014-11-24 at 12:47:41
Happy Monday söta läsare!  
 
Sitter just på Café Pascal och äter en rustik vegetarisk sallad till lunch och den är verkligen ljuvligt god. Rostade grönsaker, fetaostkräm, ärtskott, kronärtskocka, stora oliver, körsbärstomater och fantastiskt surdegsbröd! Dessutom har de min alkoholfria favorit; Rose Lemonade! Rekommenderas varmt för den som är inne i stan och letar efter bra fikaställe eller lunchställe. Café Pascal ligger vid Odenplan och personalen är trevlig, fikat bra och maten god. Dessutom har de wi-fi vilket gör att jag ofta åker hit för att jobba. 
 
Men på bloggen blir det ingen rustik sallad, kanske en annan dag, men det är defenitivt dags för nytt vegetariskt måndags-recept på bloggen; rostad rödbetssoppa med chilifräst coctailkorv och en klick crème fraiche. Varken mer eller mindre. Rätten passar toppen till ett Grönt Julbord och är ett av alla de recepten jag skapade för Hälsans Kök. Ett tips, oavsett vilken soppa du ska göra; rosta grönsakerna innan. Smaken blir mer intensiv och helt enkelt fylligare. Perfekt då den även går att förbereda dagen innan! Bara att värma på, fräsa den vegetariska coctailkorven och smaka upp crème fracihen. 
 
Enkelt, snabbt och plättlätt! 
 

Rostad Rödbetssoppa med Chilifräst Coctailkorv & Crème fraiche

4-6 port

 

Soppa:

4-5 stora rödbetor (700 gram skalade)

2-3 msk olivolja

 1/2 tsk flingsalt

 1 tsk torkad timjan

4 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

smör till stekning

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt

 

Crème fraiche-sås:

1 dl Crème Fraiche

2 msk valfri grädde

1 nypa ekologiskt havssalt

1/2 tsk flytande honung

 

Chilifräst Coctailkorv:

1 pkt tinad coctailkorv från Hälsans Kök, finns i frysdisken hos livsmedelsbutikerna

1/2 tsk mald chili

Smör

 

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och ringla olivolja över dem, strö salt och torkad timjan över rödbetorna och rosta dem sedan mjuka mitt i ugnen i 60 minuter eller tills de är mjuka.  

 

Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök. Fräs dem mjuka och glansiga i smör på medelvärme i en stor kastrull. När rödbetorna är mjuka; mixa sönder dem tillsammans med grönsaksbuljongen och häll ner i kastrullen. Låt koka upp, smaka av med salt och drag åt sidan och låt stå och vila under lock.

 

Skiva cocktailkorven 0,5-centimeters tunna skivor och fräs i smör tillsammans med mald chili. Låt dem fräsa tills de fått en fin gyllenbrun yta. Blanda slutligen ingredienserna till såsen.

 

Skopa upp soppan i skålar, toppa med chilifräst cocktailkorv och en klick crèmefraichesås. Dekorera med färsk timjan. Servera genast! 
 
 
 
 
 
IN ENGLISH: 
Happy Monday sweet readers! 
 
I'm sitting at my favourite café eating a rustic vegetarian salad and it's beyond tasty! For anyone looking for a great café, or if you're maybe visiting Stockholm, I can warmly recommend Café Pascal. It's located at Odenplan wich is pretty much in the central parts of Stockholm city. THey also got free wi-fi wich is one of the reasons that I often visit them to work when I want to get out of my otherwise small office. 
 
But today I'm planning to give you yet another vegetarian recipe, not a vegetarian salad though, but a really tasty beetroot soup with chili fried coctail sausages. Easy to make and the roasting really makes the flavor more intense and delicious. You can prepare the soup in advance and hence, needn't really bother that much when you guests arrive or if you're having the soup amonday when you're really tierd after work. 
 
Here's the recipe! 
 

Roasted Beetroot soup with chili Milled Cocktail Sausages & crème fraîche
serves 4-6

Soup:
4-5 large beets (700 grams peeled)
2-3 tablespoons olive oil
1/2 tsp sea salt
1 teaspoon dried thyme
4 shallots
1 clove of garlic
butter for frying
7 cups of water
1 vegetable stock cube
salt

 

Creme fraiche sauce:
0,5 cup Crème Fraiche
2 tablespoons cream, or other cream if you prefer one with less fat
1 pinch organic sea salt
1/2 tsp liquid honey

 

Chili Fried Cocktail Sausages:
1 pkg defrosted cocktail sausages from "Hälsans Kök" (can be found in the frezzer at your local supermarket)
1/2 tsp ground chilli
butter

 

 

Preheat the oven to 175 degrees Celsius or 350 Farenheit. Peel the beets and cut them into smaller pieces. Place them on a baking sheet and drizzle with olive oil, sprinkle with salt and dried thyme and roast in the middle of the oven until they are done, about 60 minutes. 


In the meantime; mince garlic and shallots. Fry them soft and shiny in butter over medium heat in a large saucepan/pot. When the beets are tender; mix them in a blender together with vegetable broth and pour into the saucepan/pot. Bring the soup to a  boil, season with salt and pull aside and let stand and rest under cover. You can prepare this part of the recipe. 


Slice cocktail sausage in 0.5-centimeter thin slices/thin slices and fry in butter together with ground chili. Let them fry until they get a golden brown surface. Blend the ingredients to the crème fraiche-sauce.


Pour or scoop the soup in soup bowls, top with fried chilli cocktail sausages and add a dollop of crème fraiche-sauce. Garnish with fresh thyme. Serve immediately! 

 

 

 

Published: 2014-11-23 at 20:07:00
Fotograf: Peaches & Mint
Fotograf: Kristina Curtis 
 
English Translation Further Down
 
Vi hade allt planerat; vad vi ville ha, hur vi ville ha det, när, vad, vem och massor av detaljer redan inbokade. Ja, jag pratar om bröllopet nu. Vi hade bokat datum, kyrka, festlokal, herrgård att bo på för alla gäster som kommer från andra delar av världen eller Sverige (något de flesta av dem gör), vi hade bokat en vintagebuss att köra alla gästerna mellan Herrgården och vigseln/festen och var precis på väg att börja planera våra "save the date"-utskick när, i brist på ett bättre uttryck, "shit happened". 
 
Vi kunde för allt i världen inte få tag på personen som var ansvarig för Herrgården där gästerna skulle bo, hon svarade inte på några av våra stressade, undrade och oroliga email eller telefonsamtal (en gång ringde kärleken henne faktiskt 10 ggr på en dag vilket ju är helt galet men inte den minsta tillstymmelse till reaktion). Men en dag svarade hon plötsligt, lovade dyrt och heligt att hon givetvis skulle återkomma till oss senare samma dag, något hon så klart inte gjorde. Tiden gick och vi började båda få en ordentligt dålig magkänsla (något man knappt vill tillåta sig själv att känna) att något var riktigt, riktigt fel. 
 
Men plötsligt  så ringde hon! En fredagkväll klockan 17.30, ungefär 6-7 månader innan vår stora dag, så deklarerade hon att hon förmodligen (?) tänkte sälja Herrgården och att vi därför inte längre kunde bo där. De nya ägarna skulle förmodligen använda fastigheten till något helt annat så vi hade ingenstans att bo, ingenstans att göra oss iordning och som de flesta blir varse när de planerar ett bröllop, så är väldigt många lokaler redan uppbokade så "nära" inpå bröllopsdagen. 
 
Jag har alltid lovat mig själv att inte bli någon "bridezilla" när det handlar om vårt bröllop men ärligt talat hade jag ganska svårt att inte blir upprörd. Samtidigt som vi kände oss både ledsna och frustrerade märkte vi att vi även kände oss ganska lättade. Varför då kan man ju undra? Jo, eftersom hon visat tecken på den här typen av beteende tidigare. Hon ringde oftast inte tillbaka enligt överenskommelse, svarade inte på mail och skyllde sin frånvaro på allt mellan himmel och jord. Helt ärligt fick vi ganska tidigt en känsla att hon kanske inte var att lita på, men eftersom vi alla har sådana dagar då vi inte är på topp så sopade vi eventuella orosmoln under mattan. 
 
Dessutom är det ju så att något kan hända som gör att man som entreprenör väljer eller måste sälja sin verksamhet, men att aktivt undvika oss och inte svara på våra försök att få tag på henne under nästan 2 månader, ytterligare månader som gett oss möjlighet att hitta ett nytt ledigt ställe, är inte vad jag kallar ansvarsfullt eller professionellt bemötande. 
 
Ett par veckor var vi faktiskt oroade att vi skulle bli tvugna att skjuta fram bröllopet till året efter, till 2016, eftersom vi inte kunde hitta ett endaste ledigt ställe som fungerade för oss och vår dag och det kändes ganska jobbigt just då. Men sen påminde jag mig själv att livet är vad det är och blir vad det blir och det går inte alltid att kontrollera det. Livet har en tendens att slänga allt möjligt i ens väg och man får helt enkelt lita på att det, på något sätt, kommer att lösa sig. Om jag och kärleken var menade att gifta oss nästa år så skulle det bli så. Om inte, så var det helt enkelt inte meningen att vi skulle gifta oss under 2015. 
 
Men gissa vad, idag hände det! Egentligen hade jag tänkt bjussa på ett gottigt recept men istället tog vi bilen och färdades en hög med mil till en annan stad. För ungefär 2 veckor sen hittade nämligen min älskade och tålmodiga fästman ett ställe som gav oss helt rätt känsla (som också var ledig!) och idag bokade vi därför nytt boende, ny festlokal och ny plats för vigsel i en helt annan stad. Och jag är faktiskt glad att det blev så här, för nu har jag där rätta känslan, nästan som när jag förälskade mig i kärleken min att det här, det här har varit "vårt ställe" hela tiden, vi har bara inte förstått eller hittat dit för ens nu.
 
Så, några lärdomar? 
Ja. Det där som folk tjatar om när man läser på lite om "tips" och "att tänka på" när det gäller bröllop, det där som efter ett tag låter som en trasig skiva "vad noga när du väljer restaurang/festlokal/herrgård samt andra ansvariga för att göra din dag så som ni önskar". LYSSNA. PÅ. DET. Det är verkligen fundamentalt att man får en bra magkänsla och klickar med ansvariga personer på en gång. Att man känner att de är pålitliga, seriösa och exalterade över att få hjälpa er att skapa er magiska dag. Och jag vill faktiskt också passa på att flagga lite för att tänka till lite kring vem eller vilket ställe man väljer. Är det en ny ägare som inte haft hand om bröllop tidigare, hur går stället rent ekonomiskt dvs finns det underlag för dem att fortsätta med verksamheten nästa år, visar de tidigt tecken på att inte hålla överenskommelser eller svara på mail eller telefonsamtal eller är det något annat som gör att ni inte får en bra magkänsla? I så fall; gå på magkänslan, den styr en oftast i rätt riktning!
 
Så ja, där har ni svaret på vad som hände med det där gottiga receptet som innehöll torkade lingon. Jag har helt enkelt haft annat för mig. 
 
 
 
 
 
IN ENGLISH:
We had all of it planned;  what we wanted, were we wanted it, how, who and a lot of detailes already booked. Yes, I'm talking about the wedding now. We had chosen the date, a venue, a place for the actual ceremony, a vintage bus to take all the guest to the ceremony/dinner and a place to stay for all the guest, something very important especially for those arriving from other parts of the world or other parts of Sweden (most of the guests). And we were actually starting to relax and was just about to start planning the "save the date"-cards when, well for a lack of better term, shit happened. 
 
 
We didn't get hold of the person who was responsible for the mansion were we were suppose to stay, she didn't answear any of our stressed, wondering & worried emails or phone calls (once hubby actually called her 10 times at one day, but no anwear). One time we suddenly got hold of her and she told us she would call us later that day, but of course she didn't. Time passed and we both got that feeling in the pit of our stommac that somthing was really, really wrong. 
 
And then...she called us! A Friday at 5.30 pm a few weeks ago, about 6-7 month before our "big day", she declared that she was "probably" (?) selling the mansion (something that she, of course, had known for a while without telling us), and just like that we had no place for all our guest. And the new owners were probaly not going to use the property the same way so we couldn't check with them to see if we could stay there during our wedding. So we had no were to stay, no were for us to get ready and of course, as you all know, most venues/mansions ect are already booked so close to a wedding date. 
 
I've always told myself not ot get all "bridzilla" about this wedding, but let me tell you I hade a bit of a hard time keeping my promise. But at the same time, me and hubby both felt some sort of relief. Why was that? Because she had shown signs of this behavior before. Not calling back, blaming it on all sorts of things and doing stuff that made us feel that she wasn't to be trusted. And you really do not want that on you wedding day. But since we all have our days, when we're not on top of the world we thought that we needn't worry. 
 
And of course something can happen and you, as an entreprenour decide to sell what ever business you run, but to aviod us, our worried emails and phone calls in almost two month is just not what I call a professional or responsible behavior. 
 
For a few weeks we were actually worried that we had to pospone the wedding to 2016 because we couldn't find a solution to our problem. But then, I remembered that life is what it is and you can't always control it. It throws all sorts of things at you and you just have to trust that it will all sort itself out. If we were suppose to get married during 2015, it would happend. And if not, then we really weren't suppose to. 
 
And guess what, today it happend. For about two weeks ago my darling and patient fiancee found a place that gav us "that feeling" (and "our date" was available!) and today we booked a new venue, a new place to stay, another place for the ceremony at a totally different city. And I'm actually glad this all happened becaus know I have that feeling, almost like when I fell in love with hubby that this, this was our place all along, we just didn't know it and we hadn't found it yet.  
 
 
So, any lessons learned?
Yeah, that thing that people keep mentioning like a broken record: "be careful when choosing the venue/caterers/other people reponsible for making your wedding the way you both wish it to be". LISTEN TO THEM. It's really crucial that you feel in your gut that this is people who understands you, can be trusted and are all excited to make your dreams - whatever they may be - come true. And I really want to warn others to maybe not choosing a venue/mansion to stay at or get married at if there's new owner, maybe check their economy and take a few moments to think about if you think that they will still be running their business next year or they show early signs that they can't be trusterd  And if you get you a bad feeling about it all, trust you gut, your instinct, that almost always leads you in the right direction. 
 
So yeah, that's why no recipe with dried lingonberrys has appeared at the blog today. I've simply been busy elsewere. 
 
 
 
Published: 2014-11-21 at 10:36:00
English Text Further Down
 
Torkade lingon, torkade bär över lag för lingon är ju inte det enda man kan torka hemma, är ett perfekt sätt att boosta morgonmüslin eller granolan. Lingon, och det har jag ju tjatat om förut, är banne mig ett underskattat och bortglömt bär. Det hamnar ofta i skymundan och så länge den inte är rårörd med socker så får den kalla handen. 
 
Men jag älskar att slänga ner en matsked lingon i min frukosttallrik, nu när jag äter vegetariskt så består min frukost oftast av kvarg, mandlar och bär eller frukt (fy farao vad bra jag mår btw, till och med kärleken här hemma har "gått över" till kvargfrukosten och känner inte det minsta sug eller hunger efter mat för ens 12-tiden och då äter vi frukost klockan 06.30-07). 
Men tillbaka till Lingonen.
Jag tycker att Lingon är grymt god i desserter, för sött på sött på sött är inte enligt mig iaf, en bra och balanserad dessert. Jag vill ha syra mot sötma, skarpt mot mjukt och fluffigt och därför är lingon så otroligt goda till maränger eller exempelvis vit choklad. Om ngn dag ska jag också visa vad man kan göra med torkade lingon kring jul, det blir något sött och gott, så mkt kan jag säga ;) 
 
Enkelt är det, det krävs vekrligen minimalt med energi. Man kan torka både färska och frysta lingon, principen är densamma. Ut med dem på en plåt, in i ugnen på ca 60-70 grader, gärna varmluft (jag torkar med varmluft) tills de skrumpnar ihop och ser ut som russin. Den enda skillnaden är att frysta lingon är mer känsliga än färska, de klibbar lättare ihop under torkningsprocessen så lägg inte för mkt lingon på en plåt, 225 gram (ett vanligt paket från affären) är helt tillräckligt.
 
Här kommer instruktioner!
 
 
Torkade Lingon
ger ca 1,5 dl torkade lingon
 
225 gram frysta lingon (eller färska, då kan man lägga lite mer på plåten om man vill). 
Ugnsplåt
 
 
Lägg lingonen på ugnsplåt, försök att separera dem så att de inte ligger för nära varandra, de behöver inte tina innan. 
 
Sätt in mitt i ugnen på 60-70 grader, gärna varmluft. Torka tills de skrumpnat ihop och ser ut som russin - det kan ta allt från 3-6 timmar beroende på hur mkt vätska som finns i bären, rör om någon gång när de börjar vätska av sig så fastnar de inte lika mkt i ugnsplåten. Var försiktig med frysta bär då de fastnar lättare och gärna går sönder. OMmde har torkat ihop i kluster, separera dem försiktig så löser sig det mesta, det är inte så noga även om det är bra att vara lite försiktig med bären. 
 
Låt svalna på plåten och förvara sedan tort och svalt. Ät till din grötfrukost, till kvarg som mellanmål/frukost eller i morgonmüslin eller granolan! Eller varför inte använda dem i karamelltillverkninen under jul! Lycka till! 
 
 
 
 
IN ENGLISH:
Dried lingonberries is a really smart way to boost your breakfast. Put them in you yoghurt, or eat them with milk and cereal or maybe with some quark and almonds as a snack when you feel that you're blood sugar dipping. . 
 
They are alao perfect in the Christmas candy making or in a dessert since a great dessert, according to me anyway, should always be a balance between sweet and sour/bitter or sharp and soft and fluffy. Therefore I think that Lingonberry is perfect with or in meringue or for example paired with white chocolate. 
 
You can dry fresh or frozen lingonberries, you do it exactly the same way. The frozen ones are a bit more sensitive and breaks more easliy when dried in the oven, just give them a little love and it will work fine, promise! This is how I do it, hope you try it!
 
 
 
Dried Lingoberries
a little over 0,5 cup dried lingonberries
 
225 grams of frozen Lingonberries (you can use fresh one as well, but most people can only find frozen ones)
A baking sheet
 
Put the berries on the baking sheet, if they're frozen, try to seperate them so they're not laying to close to each other. If they are too close, they will stick together and it will be harder for you to get a good result. 
 
Dry in about 60-70 degrees Celcius or 140-160 degrees Farenheit in the middle of the oven, if you have convection oven, use it. Dry them until they look a litte bit like rasins, about 3-6 hours depending on how much fluid that's in the berries. When they liquid starts to come out of the berries, gently move them around a bit with a spoon or a spatula, be careful so they don't break or stick each other too much. 
 
When they look done, take them out of the oven and let cool still on the baking sheet. If some of them have dried in a cluster, just separate them from each other. Store in a dry and cool place, but not in the refridgerator. Put them in you breakfast yoghurt or maybe in this Christmas caramel making-recepis! Good luck! 
 
 
 
 
Published: 2014-11-20 at 11:35:00
English Text Further Down
 
Som andra recept för Hälsans Kök är Chèvregratinerad Rödkål med a la Bacon. Bäst att äta tillförrätt eller som en del av ett Julbord. Och det händer något med kålen när den får gratineras i ugnen tillsammans med ost. Kålens sötma kommer fram och balanseras perfekt av sältan i osten och a la baconbitarna. Absolut godast är det, om du frågar mig, om kålen fortfarande har viss krispighet kvar och inte bakas sönder fullständigt i ugnen. 
 
Välj vitkål om du föredrar det och välj den ost du tycker bäst om om det är så att just getost inte faller dig i smaken, oavsett så passar det perfekt tillsammans med lite salta a la baconbitar. 
 
Receptet är inte svårt, det sköter mest sig själv i ugnen vilket gör att det passar perfekt på ett Julbord! 
 

Chèvregratinerad Rödkål & a la bacon

4 små portioner

 

Gratinerad rödkål:

1 liten rödkål

olivolja till pensling

150 gram chèvre

flytande honung

 

1 pkt a la bacon

1 msk rapsolja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluft för att grädda fler plåtar samtidigt).

Skär rödkålen i centimeterstora skivor, placera på bakplåtspappersklädd plåt och pensla rikligt med olivolja. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den mjuknat och kanterna fått färg. Ta ut rödkålen ur ugnen, smula chèvre och ringla lite honung över. Gratinera ytterligare 5 minuter.

Stek a la bacontärningarna i rapsolja tills de fått en gyllenbrun och krispig yta, låt dem rinna av om det behövs. Strö a la bacontärningarna över rödkålen. Servera! 

 

 

 

IN ENGLISH

This is the second dish from my Green Christmas Table for Hälsans Kök and it's a recipe that's perfect as a starter or as a part of a Christmas Buffé that we eat in Sweden. 

 

And something happens with the cabbage while roasting with cheese in the oven. It enhances the Sweetness of the cabbage and the dish become very balanced when combined with the salty a la bacon dices. 
 
You can choose white cabbage if you rather prefer that or some other cheese if you don't like goat cheese, but for me, this is a killer kombo! 

 

 

Chèvre Baked Red Cabbage with "a la Bacon"

serves 4 people as a starter or works as a part of a Buffé

 

Baked red cabbage :

1 small red cabbage

olive oil for brushing

150 grams chèvre (goat cheese)

liquid honey

 

 

1 package a la Bacon

1 tbsp canola oil for frying

 

 

Preheat the oven to 200 degrees Celcius or 390 Farenheit. 

 

Cut the cabbage, make each slice one centimeter or 0,4 inches. Place the cabbage on a baking sheet covered in baking paper and brush with plenty of olive oil. Roast in in the middle of the oven for about 20 minutes, or until it's softened and the edges are slightly browned. Remove the cabbage from the oven, crumble some goat cheese on to and drizzle a little honey on top. Bake for 5 more minute. 

 

Fry the "a la bacon" in canola oil until they get a golden brown and crispy. Get rid of some of the excess oil by letting them rest in i sieve for a minut or so (if you feel that it's needed or you want to) Sprinkle the a la bacon dices on top of the red cabbage. Enjoy! 

 

 

 

 
Published: 2014-11-19 at 09:34:00
English Text Further Down
 
Nu är det ett tag sedan jag gjorde dessa för tidningen Journal Chocolat och det är väl dags att de hamnar här på bloggen så att fler möjlighet att gotta sig med en "pots de crème" såhär på höst-/vinterhalvåret! Och pots de crème är precis vad det låter som, ljuvligt len chokladkräm i små formar eller bägare. En sån där efterrätt som botar allt möjligt innifrån. Brustna hjärtan, vinterkyla, trötthet och allmän håglöshet. Ja, nu kanske inte några djupare studier genomförts i ämnet, men det kanske räcker med att jag intygar att så är fallet. Vi kör på det va... 
 
Krämig len men även ganska mastig dessert vilket gört att den passar perfekt efter en ljuvlig sopp-middag. Ja glöm inte det, man kan faktiskt bjuda på en fantastisk soppa med nybakat bröd och gott pålägg till middag även när man har gästar hemma. En god soppa är inte fy skam det inte! Exempelvis en god Bouillabaisse, en vegetarisk sådan hittar ni HÄR. Men annars passar vilken soppa som helst faktiskt. 
 
Givetvis kan man gotta sig i den här ljuvligheten när man vill, det måste ju inte nödvändigvis vara efter en middag. Det som är glasklart är dock att det här är en efterrätt man gärna sätter sig i soffan med, släcker alla lampor, tänder några sterinljus och lutar sig tillbaka för att i tystnad sjunka ner i en njutningsfylld choklad- & smörkolahimmel.
 
Så får jag passa på att rikta ett tack till Christina, en bloggläsare som mailade mig och frågade erfter receptet eftersom hon inte hittade det på bloggen. Och nej, det var ju inte så konstigt, eftersom jag inte publicerat det. Jag har helt enkelt glömt bort det..så kan det gå!
 
 
Men det är klart att jag ska bjussa på det! Här kommer receptet:
 
 
Pots de Créme med Choklad, Smörkolasås & Havssalt

4 port

 

Chokladkräm:

3,5 dl vispgrädde

0,5 vaniljstång

90 gram 75% choklad

2 extra stora äggulor

2 tsk farinsocker

1 nypa flingsalt

 

 

Smörkolasås:

 1,75 dl strösocker

2, 25 dl vispgrädde

25 gram rumstempererat smör

 

 

Till servering:

1,5 dl vispgrädde

havssalt

hyvlad 75% choklad

 

 

Chokladkräm:

Sätt ugnen på 160 grader. Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig bunke. Skrapa ur vaniljstången och koka upp grädde, innanmäte samt vaniljstången. När grädden kokat upp, drag från plattan och plocka bort vaniljstången och häll den sedan grädden över den finhackade chokladen, blanda väl.

 

Vispa samman äggulor, farinsocker och en nypa salt. Addera chokladgrädden i en fin stråle, vispa kontinuerligt. Sila genom en finmaskig sil och låt sedan svalna i rumstemperatur under ca 15 minuter, rör då och då. Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten.

 

Placera 4 portionsformar eller glasburkar i en gratängform och fördela chokladkrämen i de små formarna. Häll det kokheta vattnet i gratängformen, så pass att det når halvvägs upp på glaset med chokladkrämen.  

 

 

Täck formen noga med aluminiumfolie, gör några mindre hål i foliet ,ed em kniv, och grädda dem mitt i ugnen i 25-30 minuter. Chokladkrämen är klar när den blivit fast i kanterna men fortfarande är dallrig i mitten. Lyft försiktigt upp formarna från vattenbadet och låt dem svalna på galler tills de är rumstempererade. Ställ sedan chokladkrämen i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.

 

 

Smörkolasås:

Mät upp strösockret i en traktörpanna eller medelstor kastrull. Värm på svag värme tills sockret smält och blivit ljust bärnstensfärgat, rör om en gång med träslev och låt sedan sockret bli bärnstensgärgat (det tar bara några minuter). 

 

Värm under tiden vispgrädden på medelhög värme. När sockret är mörkt bärnstensfärgat, häll ner den heta grädden i en fin stråle, rör hela tiden (var inte orolig om det bildas sockerklumpar de kommer lösas upp när kolasåsen börjar koka). Värm på medellåg värme, rör tills allt socker löst upp sig, och låt sedan koka i  2-3 minuter.

 

Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in i kylskåp fram till servering.

 

 

Vid servering:

Häll ett  lager med smörkolasåsen på toppen av chokladkrämen, strö över en nypa salt, toppa slutligen med en klick lättvispad grädde och hyvlad choklad.

 

 

 

IN ENGLISH:

This is an amazing recepie for all you chocolate holics out there, or anyone else who loves chocolate for that matter, and I really think that this dessert can heal almost everything from a broken heart to fatigue that comes to so many of us during this dark winter season (at least in the Scandinavia were it's very dark during nov-feb).Maybe there hasn't been that many studies regardin how much of an effect it has on a cold or a broken heart, but maybe we can just agree that at least, it's not bad for you...or maybe just trust in my empirical studies in the matter. ;)  

 

This is the kind of dessert that make you want to turn of all the lights, maybe light some candles, lay down in the sofa all by your self and then sink into that divine chocolate and butter caramel heaven. 

 

Yeah I know, enough said (!), here's the recipe:

 

 

Pots de Crème with Chocolate , Butter Caramel & Sea Salt

Serves 4

 

 

Chocolate cream :

1,5 cups souble cream (about 35-40% fat)

0.5 vanilla bean

90 grams dark chocolate (70-75% cocoa)

2 extra-large egg yolks

2 tsp brown sugar

1 pinch of sea salt

 

 

Butter Caramel Sauce:

0,75 cups granulated sugar

1 cup double cream (about 35-40% fat)

25 grams of softened butter

 

 

Serve with :

0,5 cup whipping cream

Sea salt

grated chocolate (about 75% cacao)

 

 

 

Chocolate cream :

Preheat the oven to 160 degrees Celsius or 320 Farenheit. Chop the chocolate finely and place in a heatproof bowl. Scrape the seeds from the vanilla pod and bring it to a boil together with the cream, when it starts boiling; remove the pan from heat, remove the pod from the cream and then pour the warm cream over the chopped chocolate, mix thoroughly.

 

Whisk together the egg yolks, brown sugar and pinch of salt. Add chocolate cream in a fine stream, whisk continuously. Strain through a fine sieve and allow to cool at room temperature for about 15 minutes, stirring occasionally. In the meantime; boil a big pot of water.

 

Place 4 ramekins or glass jars in a baking dish and spread the chocolate cream into the ramekins. Pour boiling water into the baking dish so that it reaches halfway up the ramekins.

 

Cover the baking dish carefully with aluminum foil, make some small holes in the foil with a knife, and bake them in the oven for 25-30 minutes. The cocolate cream is ready when it has been fixed at the edges but looks like custard in the middle. Gently lift the ramekins from the water bath and let them cool on a rack until they are at room temperature. Cover the ramekins with plastic foil and put the chocolate cream in the refrigerator for at least 3 hours or overnight.

 

 

Butter Caramel Sauce :

Put the sugar in a sauté pan or medium saucepan. Let the sugar melt over low heat until it has become pale amber-colored (do not stir before it has become pale amber). Stir once with the wooden spoon and then let the melted sugar stand for a few extra minutes on the plate until it amber in color.

 

 

Meanwhile, heat the double cream over medium heat. When the sugar turns amber, carefully pour the hot cream into the sugar while stirring continiously. Don't worry if you get a few lumps of sugar, they will dissolve once it starts boiling. Let the caramel boil over medium-low heat, keep stirring until all sugar has dissolved, and then let the caramel boil for about 2-3 minutes.

 

 

Pull the pan from the heat and add the butter, stir until its well blended with the caramel. Let cool at room temperature and then put in the refrigerator until serving.

 

 

Serving :

Pour a layer of caramel sauce on top of the chocolate cream, sprinkle with a pinch of salt, whip the double cream and add a dollop of whipped cream and  finally, add som shaved chocolate. Serve immediately, enjoy!  



 
Published: 2014-11-18 at 10:10:00
Idag tänkte jag berätta om hur jag stylade mitt "En Grön Jul"-bord för Hälsans Kök. 
 
En Grön Jul handlar som sagt inte bara om vegetariskt utan också om hållbarhet och miljö. Vi konsumerar otroligt mycket kring jul, det är nytt julpynt, julklappar och julmat och frågan är; hur mycket av allt det vi köper behöver vi egentligen? Hur mycket av det vi köper gör oss lyckliga mer än för stunden?  
 
Att skapa och dekorera ett julbord ska inte behöva handla om att köpa nytt och att konsumera mera, det är inte det julen borde handla om i alla fall. Därför vill jag försöka inspirera och utmana er att julen 2014 utgå från vad ni redan har hemma istället för att köpa nytt. Olika människor har olika saker och jag kanske har tillgång till något annat än vad ni har hemma, man måste utgå från sig själv. Jag har rensat i mina skåp och mitt skafferi, letat runt i släktingars och vänners trädgårdar och i  skogen bakom där vi bor och utifrån det skapat mitt Gröna Julbord.
 
Min morfar har skog, mina svärföräldrar bor på landet och bara ett stenkast bort från deras hus jobbar de med att såga upp ved till försäljning. Och det är också det som är kärnan i min styling då det är det jag har tillgång till. Eftersom alla inte har tillgång till skog och därför inte kan få granris från nedhuggna träd eller virke från granngården kanske ni får utgå från något annat ni har hemma. Ofta har man mer än man tror, så försök tänka utanför den bekanta gamla boxen :)
Hur var det för er när ni växte upp? Ja, nu finns det väl besökare från ganska olika generationer här på bloggen, men ändå...jag är nyfiken! För när jag växte upp på 80- & 90-talet så hade vi samma julpynt år ut och år in. Visst krossade vi någon kjulgranskula varje år  och kanske köpte mamma och pappa en ny julgranskula men i övrigt var det mest julmaten och några julklappar som köptes in.
 
Och visst är det kul att köpa nytt, men det som också är kul, är när man år efter år har samma julgranskulor och julstjärnor eftrsom de efter några år bär med sig otroligt mycket minnen. Jag minns ännu hur det doftade när vi tillsammans bar ner kartongen med julgranskulor från vinden, hur vi varsamt packade upp varje julprydnad. Den vita glas-/keramikkyrkan man med ett värmeljus lös upp innifrån och hur det varma ljuset från julkyrkan spred julstämning i hela rummet. Jag minns fortfarande hur våra julstjärnor i röd sammet såg ut, hur de gamla julgranskulorna i glas varsamt packades in i samma gamla skrynkliga silkespapper, hur vi tillsammans pyntade julgranen och hur den äldsta julgranskulan alltid fick hedersplats i granen. 
Såhär stylade och tänkte jag när jag skapade mitt Gröna Julbord: 
 
 
MATBORDET:

Jag har skapat ett matbord med endast gamla plankor/återbrukat virke som jag fått, det har inte kostat en krona. Instruktioner på bloggen lite längre fram.   

 

DEKORATION - BORD & STOLAR:

Istället för ljusstakar till adventsljus har jag använt mig av gamla krukor jag har hemma, fyllt dem med stabiliserande ris/chokladnibs/kakaobönor ca 3/4 del up (jag har använt ris som jag brukar fylla pajformar med som jag inte äter upp utan använder om och om igen, detsamma med kakaobönorna, de är sådana jag haft framme för dekoration och som inte längre är ätbara) och sedan toppat & dekorerat med julkryddor jag hade hemma i skafferiet. Jag använde bland annat hela kardemummakapslar, stjärnanis och kanelstänger. Dessa finns att köpa i lösvikt på GRANIT om man inte har sådant i sitt skafferi. 

 

Underläggen under tallriken har jag fått via "tjänster och gentjänster" genom att fråga svärfars grannar som jobbar med ved. De har istället för att som vanligt skära upp ved, skurit smala plattor av björkstammar. Förutom underlägg är de perfekta som tårtfat eller skärbrädor. 

 

Kottar, grankvistar från skogen att lägga på bordet som dekoration. 

 

På stolarna har jag knutit ihop grankvistar med brunt tjockare snöre och hängt på stolsryggen. Obs! Akta så att kvistarna inte sticker upp och sticker gästerna i ryggen. 

 

PORSLIN/GLAS/SERVETTER

Jag har utgått från enkla vita tallrikar som de flesta av oss har hemma i skåpet. Det fina med vita enkla tallrikar är att de passar till allt, midsommar, jul, nyårsfirande, påsk..you name it! 

 

Besticken har jag httat på loppis och glasen är från mamma och pappa, gamla från 90-talet som köptes in då. 

 

Servetterna är blekt grön/gråa i tvättat linne som jag knutit en bit snöre runt. 

Hoppas jag kanske kunnat inspirera er att utgå från vad just nu har hemma. Det enda som krävs är tid och engagemang. Kanske kan du limma ihop ett fat med en kopp till ett nytt juligt kakfat, kanske har har mormor några gamla ljusstakar i förrådet som du kan piffa till, kanske har du en gammal duk med fläckar som du kan sy fina linneservetter av eller så kanske du bara dukar hela bordet med massor av kottar som du finner i din egen trädgård. 

Om du blir inspirerad och gör ngt kul, berätta det gärna för mig :) 

 
Lycka till! 
 
 
 
IN ENGLISH:
A green Christmas is not only about vegetarian food, it is also about sustainability and not buying new Christmas decorations just because you can and want to, but about spending a few seconds thinking about consumtions and the environment before buying and consuming new things. Because, when it comes down to it, does it really give you the satiesfaction you hope for? More than just a few moments of happiness..but then what...?
 
If I can style a Christmas table with almost solely what I already had in my home, in my basement storage, in my pantry and kitchen and in my nearby environment, you can also do that. 
 
Different people might have different things and therefore using only what you have will produce very different Christmas tables. But isn't that kind of fantastic?! Instead of eveyone having the same style since we buy the same things from pretty much the same store or homes and Christmas decorations will be very personal and different! 
 
My grandfather own land/forrest, my in-laws live in the country side and right by them they shop up wood to fire places and I live right next to a forrest were there are pine cones. So that and what I already have at home have been my starting point.
 
 
This is how I styled my Christmas Table:
 
DINNER TABLE:

I've made my own dinner table with only old and recycled wood. Instructions will come. 

 

DECORATION TABLE & CHAIRS:

Instead of traditional advent candle stick I've used old pots and filled them up with rice and such to give the candle stability amd then finished with kardamums, cloves and cinnamon. The rice and coffee beans that I used are old that I used for decorations (coffee beans) and filled pie crusts when baking (rice) and that I use over and over again. 

The wooden "place mats" under the plates is from my in-laws neightbours that normally cut wood for fireplaces. Can also be used as a cutting board or a cookie/cake stand. 

Pine cones and such from grandfathers land/forrest, picked from the ground 

 

PORCELAIN ETC. 

I've chosen to work with and use what most people in Sweden have at home; white plain plates. The great thing about them is that they work to whatever occation. It's just the styling that dictates the tone and feeling of the dinner table. 

The cutlery is from a flea market and the glasses are old ones from my parent and I think they were bought in the the 90-ies. 

The napkins are green/grey in washed linnen and I've just tied a bit of thicker string around them. 

 

 Hope yoyu're inspired to try and decorate without buying anything new, try and be creative and challange yourself! And if you do, don't hesitate to tell me about it! 

 

 

 


 

Published: 2014-11-17 at 08:42:00
ENGLISH TRANSLATION FURTHER DOWN
 
Nu har jag ju officiellt kickat igång julen 2014 här på bloggen!
 
Som jag nämnde tidigare har jag dock jobbat med julrecept och annat julpyssel sen augusti. Jag fick nämligen i uppdrag av Hälsans Kök att ta fram 9 recept till deras julkampanj "En Grönare Jul" och det har varit helt fantastiskt kul!
 
Grön jul syftar så klart på en vegetarisk jul men även på färre julklappar, försvarbar konsumtion och återanvändning av julpynt istället för att hela tiden köpa nytt och konsumera utan eftertanke. Och det hoppas jag kunna inspirera till med mitt gröna julbord!
När jag har skapat mina gröna julrecept har jag utgått från traditionella smaker och säsongsbetonade råvaror men i ny tappning. Det är kanske lätt att avfärda ett vegetariskt julbord som tråkigt eller svårt men jag hävdar istället att det är gott och enkelt!
 
Och även om man kanske känner att julskinkan minsann är helig och den som försöker byta ut den göra sig icke besvär, hoppas jag ändå att jag med mina vegetariska julbordsalternativ och julbordsstyling kunna utmana er där ute att julen 2014 ta ett litet steg mot en mer vegetarisk och klimatsmart jul. 
Förutom att jag kommer bjuda på en hög med vegatariska julinspirerade recept kommer jag också dela med mig kring lite pysseltips och tankar på en grön jul när det gäller själva stylingen av julbordet och så klart, som utlovat, kommer i n s t r u k t i o n e r  på hur man bygger sitt eget julbord av återvunnet material. Jag spenderade faktiskt inte en enda krona i tillverkningskostnad för det bordet.
 
Och det kommer snart mer om det, så håll utkik! Och redan imorgon tänkte jag berätta mer om hur jag tänkte kring julbordsstylingen, jag spenderade nämligen nästan ingenting när jag stylade julbordet.
Men först ut, de tär ändå köttfri måndag, är mitt första recept; Toscanska Biffar med Picklad Chili! Perfekt som alternativ till sillen på julbordet. Styrkan i den picklade chilin styr man så klart helt själv genom att välja mildare eller starkare chili. Är någon i sällskapet känslig eller om du inte hittar mild chili; prova med spetspaprika istället, det är gott och går också bra att pickla, skär den bara i mindre bitar. 
 
Här kommer det första receptet: 
 
 
Toscanska Biffar med Picklad Chili

4 små port

 

 

Picklad chili:

10 st chilifrukter av valfri färg och styra

1,5 dl vatten

1/2 dl vitvinsvinäger

0,75  dl strösocker

1 msk finhackad bladpersilja

 

 

2 paket (4 st) toskanska grönsaksbiffar

olivolja till pensling

 

 

Crème fraiche-sås:

1 dl Crème Fraiche

2 msk valfri grädde

1 nypa ekologiskt havssalt

1/2 tsk flytande honung

 

 

Dela chilin på längden och skär bort kärnorna. Blanda vatten, vinäger, och strösocker och låt koka upp till en lag, lägg ner chilin och låt småputtra i 2-3 minuter. Drag från plattan, rör ner persiljan och häll sedan upp på väl rengjord burk. När chilin svalnat till  rumstemperatur, ställ in i kylskåp till servering.

 

Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluftsugn). Pensla biffarna med olivolja och tillaga mitt i ugnen  i ca 18-20 minuter.

 

Servera de toskanska biffarna med picklad chili och len crèmefraichesås. 

 

 

IN ENGLISH:

I've been working with Hälsans Kök and their concept "A Green Christmas". A green Christmas refers to a vegetarian Christmas but also to sustainability and consumption during Christmas. Less meat, more vegetarian courses, less consumption and fewer Christmas gifts. Shortly; a more environmental friendly Christmas! 

 

As the first of a total of 9 recipes, I'll give you "Tuscan Patties with Pickled Chili". It's a great "starter" and A perfect alternative to the swedish pickled herring. Here's the recipe! And psst...I will give you instructions of how to built your own vintage wooden table out of reused wood. Keep you eyes open, the instructions are coming!

 

Tuscan Patties with Pickled Chili

4 starters

 

Pickled chilli

10 chili chilli peppers (choose spice or mild, whatever you prefer)

0,6 cups water

0,2 cups white wine vinegar

0.3 cups granulated sugar

1 tbsp finely chopped parsley

 

 

2 packages ( 4) Tuscan  patties from Hälsans Kök
Olive oil for brushing

 

Crème fraîche sauce:

0,4 cups Crème Fraiche

2 tbsp whipping cream (35-40% fat)

1 pinch organic sea salt

1/2 tsp liquid honey

 

 

Slice chilies lengthwise and cut off the kernels. Blend water, vinegar, and sugar in a medium sized sauce pan and bring to a boil, put down the chilli and let simmer for 2-3 minutes. Take the sauce pan off the stove, stir in the parsley and pour in a clean jar, but a lid on the jar. When the chilli has cooled to room temperature, keep in refrigerated.

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 356 degrees Farenheit. Brush the patties with olive oil and bake in the oven for about 18-20 minutes.

 

 

Serve the Tuscan patties with pickled chilli and smooth crème fraiche sauce.

 

 

 

 

 

Published: 2014-11-16 at 07:00:00
ENGLISH TRANSLATION FURTHER DOWN
 
I helgen har jag julpysslat, druckit ekologisk glögg; "Goder Aftonglögg" som är otroligt god (nr 96031 på Systembolaget) och äntligen julpyntat hemma! Och det är verkligen lycka för mig, julmusik och juldofter från glögg och pepparkaka... 
Jag har gjort ett av mina favoritpyssel; tredimensionella snöflingor i papper. De är så otroligt vackra att hänga i granen, på dörren eller i fönstret. Dessutom är de mycket enklare att göra än man tror! 
Jag har bland annat gjort en större i lätt gyllene vitt papper att hänga på vår gamla dörr här hemma och en kritvit att hänga på väggen. 
Det är lätt att tro att det krävs millimeterprecision för att göra dessa men det är helt fel. Även om snöflingornas olika delar blir något olika så syns det inte när de väl hänger uppe, och dessutom, det sägs ju att ingen snöflinga är den andra lik, så det är väl egentligen bara passande att snöflingorna är sådär perfekt operfekta och lite olika allihopa! 
 
Egentligen handlar det om att vika ett fyrkantigt papper på diagonalen två gånger, klippa tre snitt nästan ända in mot kanten där pappret är vikt, veckla ut pappret igen och sedan limma ihop "hörn mot hörn". 
Sitter ni som fågelholkar nu och undrar vad sjutton det är jag pratar om?
Tur att jag gjort en steg-för-steg-guide också då! Nedan finns instruktioner hur man gör och vad man behöver. Lite glögg, en gnutta tålamod och lite julmusik på julpysslet så brukar det blir rätt bra! 
TIPS!
 
*Läs noga på limförpackningen hur mkt lim som krävs! Oftast krävs väldigt lite lim för att limmet ska få fäste. Ibland är det lätt att tro att man får bättre fäste om man använder mycket lim, men det är helt felaktigt. Mycket lim gör ofta att det inte bli ngt fäste alls  pappersbitarna glider bara omkring mot varandra utan att fästa. 
*Om man använder lite tjockare papper behöver man inte fästa snöflingornas delar lika mycket, snöflingan håller fin form ändå. 
*Man kan klippa hur många "snitt" man vill, bara man avslutar på ett ojämnt tal. Den stora jag hängde på dörren är skapad utifrån anvisningarna nedan, snöflingan som hänger på väggen är tillverkad genom att jag klippt 7 snitt istället för 3.  
 
 
Du behöver:
6 lika stora, fyrkantiga pappersark, ex detta med fin struktur på ena sidan
sax
pincett
snabbtorkande lim för papper, ex detta
ev. hälftapparat (för större stjärnor att hänga i fönstret)
snöre 
tålamod
 
För att göra stjärnan nedan krävs 6 fyrkantiga pappersark à 7,5 x 7,5 centimeter. Vill man göra en större att hänga i fönstret eller på dörren rekommenderar jag att använda pappersark som är ca 15x15 cm stora. 
För att se hur stor snöflingan kommer bli, lägg två av pappersbitarna med hörnen mot varandra så ser du ungefär ur stor den kommer bli från kant till kant. 
1. Börja med att klippa till 6 lika stora pappersbitar samt ta fram alla andra verktyg som du behöver. En pincett är perfekt att använda, speciellt om man vill göra lite mindre snöflingor. Ska man göra lite större snöflingor att hänga i fönstet behöver man oftast inte pincett. 
 
 2. Vik pappret på diagonalen, tryck till kanten ordentligt, och vik ytterligare en gång till på diagonalen så att du har en papperstrekant. 
 
3. Lägg trekanten med den vikta kanten till höger och klipp tre parallella snitt med en vass sax. Klipp inte ända in utan lämna 0,5 cm till kanten. Veckla ut pappersarket. 
 
4. Limma ihop pappersflikarna som bildats, börja med de innerst 2. Sätt lite lim ytterst på kanten  och fäst ihop med den andra kanten, använda gärna pincett för bättre kontroll och för att slippa fastna med fingrarna. Se nedan hur man kan använda pincetten. 
5. Vänd sedan på pappersarket så att flikarna som fästs mot varandra är nedåt mot bordet. Ta nästföljande två flikar och fäst på samma sätt som beskrivits ovan, vänd på pappersarket igen. 
6. Fortsätta att fästa "flik mot flik", glöm inte att vända på pappret mellan varje limmning. 
7. När du är klar ska du ha en pappersfigur som ser ut som den vänstra bilden nedan. Gör 6 lika figurer och du har allt du behöver för att skapa en tredimentionell snöflinga. 
8. Limma samman pappersfigurerna tre och tre, låt limmet sätta sig ordentligt. 
9. Limma ihop de två delarna av snöflingan på mitten, knip gärna med en pinceett. En större snöflinga till fönster eller dörr är bäst att häfta samman med häftklamrar. Om man använt lite tjockare papper så är snöflingan väldigt stabils som den är men om man använt mjukare papper, ex vanligt skrivarpapper, är det bäst att slimma ihop snöflingan i sidan också så att den inte faller isär. 
 
10. Gör ett litet hål i yttersta delen av snöflingan, använd en vass sax eller nål, och trä ett snöre genom den, knyt ihop ändarna på snöret. Häng upp i granen eller i fönstret eller dekorera hemmet med snöflingor i alla möjliga färger och storlekar! 
Lycka till! 
 
 
 
I've been doing some DIY-project, drinking organic mulled wine and listening to Christmas music this weekend. It's been wonderful, I really do LOVE Christmas! One of my favorite Christmas DIY are these Three-Dimensional Snowflakes. Make smaller ones and hang in the Christmas tree or bigger ones and hang in the window or on the door. 
 
Much easier than it look, this is how you do it:
 
You'll need:
6 equal square sheets of paper
scissors
tweezer
quick-drying  glue for paper
stapler (for the larger ones that you can hang in the window)
string
patience

 

To make the smaller snowflake you'll need 6 squares of paper à 7.5 x 7.5 centimeters (3 x 3 inches). If you want a larger one for hanging in the window or on the door, I recommend using paper that is about 15x15 cm (6 x 6 inches).

 

To see how big the snowflake will be when it's finished; put two pieces of paper on the table with the corners against each other. 

 

1. Start by cutting 6 equal squares of paper and lay out all the other tools that you need on the table. A tweezer is great to use, especially if you want to do a little smaller snowflake. 

 

2. Fold the paper diagonally, press firmly at the crease, and then fold one more time on the diagonal. Now you have a paper triangle.

 

3. Lay the triangle with the crease to the right and then cut three diagonal cuts with a sharp scissors. Do not cut all the way in. Unfold the triangle. 

 

4. Take two innermost paper points together to form a tube. Stick them together with glue, put a little bit only on the corners of the paper points. Feel free to use a tweezer for better control. 

 

5. Flip the whole thing to the other side so that the tube that you just glued, is facing down against the table. Take the next two paper points and attach in the same way as described above.

 

6. Repeat the procedure with flipping the paper and joining the paper points together on opposite sides until all paper points have been joined.  When you are finished, you should have a paper figure that looks like som kind of paper spiral. Make 5 more of the same and you have everything you need to create a tredimentionell snowflake.

 

7. Glue three of the paper spirals together at the top, use glue and let it set for a few minutes so it's stable. When you're done you'll have two, three armed pieces. 

 

8. Glue (smaller snow flakes) or staple (larger snowflake) the two "three armed pieces" together. If you're making smaller ones, use a tweezer to hold them until the glue is set  If you've used a little thicker paper he snowflake is very stable as it is but if you have used thinner paper, like plain printer paper, it is best to glue together each "arm" of the snowflake  so it doesn't fall apart.

 

9. Make a small hole in the outer part of the snowflake, use a sharp pair of scissors or a needle, and thread a string through it, tie the ends of the string. Hang in the Christmas tree or in the window, or decorate your home with snowflakes in all colors and sizes!

 

 

Good Luck! 

 

Inlägget är sponsrat av Goder Aftonglögg.
 

 

 

 

Published: 2014-11-14 at 08:00:00
Idag har jag unnat mig en lugn fredagsmorgon med riktigt starkt kaffe och de nya pepparkakorna från Annas;  "Lingon Limited Edition" och det är svårt att börja en fredagmorgon på bättre sätt! TGIF säger jag bara, helgen är efterlängtad! Hoppas just din fredagsmorgon börjat lika bra.  
 
Det är här jag brukar sitta på morgonen, i min favoritstol med en filt virad omkring mig, medan dagsljuset så sakta letar sig ut och fram genom mörkret. Innan dagsljuset kommer tänder jag några ljus, läser nyheterna och tittar in på mina favoritbloggar.
 
Idag har jag som sagt mumsat pepparkakor till mitt morgonkaffe och man blir helt klart snällare av pepparkakor, jag liksom känner det i hela kroppen. Jo men det är helt sant faktiskt!

Visste ni att den norsk-danske kungen Hans, han regerade i slutet av 1400-talet, av sin läkare blev ordinerad att äta mer pepparkakor? Kungen var nämligen en tjurig man och eftersom det fanns ett allmänt rykte om att pepparkakor påverkade humöret skickades flera kilo pepparkakor till kungens boning. Och jag vet inte, men den historian får iaf mig på bättre humör iaf! Det är högst oklart om pepparkakorna hjälpte kungens buttra humör men förhoppningsvis blev han inte på sämre humör iaf! Pepparkakans historia går dock längre tillbaka i tiden än till tjuriga kung Hans. Under 1300-talets Tyskland var det många konstnärer som även jobbade som pepparkaksbagare genom att de snidade vackra pepparkaksformar i trä för att forma vapensköldar, kungar, ryttare men även religiösa motiv för att grädda vackra pepparkakor, kanske för att blidka både stat och kyrka. 

 

Pepparkakor har även inmundigats för att underlätta matsmältningen och det finns noteringar så långt tillbaka som 1444 som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor av just den anledningen. Nunnorna i Vadstena smaksatte dock pepparkakorna med något fler kryddor än dagens traditionella pepparkakskryddor; kanel, ingefära och kryddnejlika. Då ingick även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen och man sötade den dessutom med honung. Kanske något man skulle prova på själv...

 

Under medeltiden innehöll pepparkakan verkligen peppar så att det heter "pepparkaka" är inte så konstigt, men det kan också ha sin förklaring i att alla exotiska kryddor som kom till oss från Orienten i folkmun benämndes "peppar". Pepparkakor som handelsvara kom igång mer ordentligt kring 1500-talet då dom såldes i klosterapotek och bagerier samt på marknader och torgdagar runt om i vårt avlånga land. Då var det främst i medicinskt syfte och kakan såldes därför året runt. Det var först på 1800-talet som pepparkakan blev en julkaka, förmodligen för att fler och fler människor hade möjlighet och råd att köpa både socker och mjöl som ju annars var rena lyxvaran.

Trots att jag ofta uppmanar till att baka själv, så är faktiskt pepparkaka en av de få bakverk som jag helst köper, de är helt enkelt godare! Däremot älskar jag att dekorera dem med kristyr så att de inte bara är goda att äta men även fina att hänga i julgranen eller vart man än önskar få lite pepparkaksdoftande julstämning.  Personligen älskar jag hjärtformade pepparkakor, de är dessutom vackra att hänga upp i julgranen och jag inbillar mig att de smakar lite bättre. Hjärtformen är den mest kända pepparkaksformen och under medeltidens pepparkaksbak sågs hjärtat som en kärlekssymbol, grisarna representerade livets välfärd och änglarna stod, inte helt oväntat kanske, för godhet. 
Annas Pepparkakor "Lingon" som är en Limited Edition och nyhet för i år och Oh My vad de är goda! Så pass goda att jag blev inspirerad och gjorde en varm pepparkakschoklad med minimarhsmallows och pepparkakssmulor på toppen. Gudomligt gott att äta de varma marshmallowsen tillsammans med  den vispade grädden och pepparkakssmulorna precis när chokladen börjat värma lite underifrån och sen finns den varma chokladen kvar för att liksom lägga locket på och skrämma bort all frusenhet från både kropp och själ! 
 
Jag brukar generellt vara skeptisk till smakförändringar, speciellt när det kommer till gamla godingar som pepparkakan.  Lite sådär beskyddande och "mixa inte med min pepparkaka, den är helig!". Men när jag har fel är jag den förste att krypa till korset och erkänna mitt misstag.  För Pepparkaka-Lingon... Herre. Gud. Det kanske inte låter så värst, lingon har man väl smakat förr? Men kombinationen pepparkaka och de något sötsyrliga lingonen är en klockren smakkombination. 10 poäng av 10 möjliga säger jag! Det enda som jag är lite bitter över, är att det är limited edition. Funderar på hur många förpackningar med Lingonsmak jag kan hamstra här hemma. Jag har faktiskt en annan favoritkaka som innehåller lingon/tranbär tillsammans med vit choklad och det här är pepparkaksversionen av den kakan.Och det är något häftigt med Annas Pepparkakor, det måste jag säga, för mig har de hängt med ända sedan jag var barn.  Företaget startades redan 1929 av systrarna Anna och Emma i deras lilla hembageri.  Från början var produktionen liten med idag skickar Annas faktiskt 1 miljard (jag säger ju att köpepepparkakor är gott!) pepparkakor över hela världen!  Och frågar du mig är det något magiskt med att man än idag använder mer eller mindre samma recept, ett recept som snart fyller 85 år. Inte så konstigt att Annas även är Hovleverantör av pepparkakor. Och det som är gott nog åt hovet, ja det är gott nog åt mig!Nej, nu ska jag ta och önskeleka lite med pepparkakorna som är kvar.  Ja...minns ni leken, för visst lekte ni väl den när ni var barn? Okej, för er som inte hänger med; lägg pepparkakan i handen och tryck till på mitten. OM pepparkakan delar sig i tre delar får man under tystnad önska sig något. Jag brukade även äta pepparkaksbitarna under tystnad, jag vet inte, men jag inbillade mig kanske att min önskan skulle få mer kraft då. Eller så ville jag bara äta upp min pepparkaka i fred... utan gnällande & snattrande småbrorsor i bakgrunden.

Julefrid på en pinne helt enkelt.

 

Varm Pepparkakschoklad med Minimarshmallows

per portion: 

 

3 dl valfri mjölk

1 msk råsocker

1 msk kakao 

1/2 tsk pepparkakskrydda

1/2 mortlad Pepparkaka, gärna Annas Lingon 

Vispad grädde enl tycke och smak

Minimarshmallows enl tycke och smak

 

Värm mjölk, råsocker, pepparkakskrydda och kakao i en kastrull på medelhög värme. Vispa under tiden vispgrädden mjuk och fluffig (vispa gärna för hand) och mortla/krossa pepparkakan. Häll upp den varma chokladen i en stor kopp eller glas, toppa med vispad grädde och minimarshmallows. Avsluta med några nypor mortlad pepparkaka. 

 

Njut! 

 

 

 

 

IN ENGLISH:

 

I've started my Friday the best way possible, with some strong coffee and gingerbread cookies! And seriously, TGIF! Christmas is also getting closer each day that passes and therefore, it's time to start eating gingerbread cookies for breakfast. Rumor has it that gingerbread cookies makes you nicer and I'm for one is not about to take any chanses, better eat as much gingerbread cookis as I can during Christmas... 

 

We've got a new gingerbread cookie flavor in Sweden, one with a hint of Lingonberry. I really love it, actually so much that I got inspired to make some Gingerbread Hot Chocolate with Mini Marshmallows and gingerbread crumbles. Eat the mini marshmallows with the whipped cream and gingerbread crumbles just as the hot chocolate has warmed up the mahsmallows. It's sooo tasty! 

 

Here's the recipe:

 

Warm Gingerbread Hot Chocolate with mini marshmallow

per serving:

 

 1 1/4 cups milk

1 tbsp brown sugar

1 tbsp cocoa

1/2 tsp gingerbread spice

1/2 Gingerbread cookie in crumbles

Whipped cream & Mini Marshmallows - how much or little is up to you and your taste buds

 

 

Heat  milk, sugar, gingerbread spice and cocoa in a saucepan over medium heat. Meanwhile; whisk whipped cream soft and fluffy and crush the gingerbread cookie. Pour the hot chocolate into a large cup or glass, top with whipped cream and mini marshmallows. Finish with a few pinches of crushed gingerbread cookie

 

Enjoy!

 

Inlägget är sponsrat av Annas Pepparkakor

 

 

 

 

Published: 2014-11-12 at 11:10:00
Jag får, relativt frekvent, frågor om hur man ska fotografera mat, vilken utrustning man ska ha,  huruvida jag använder softbox, dagsljuslampor eller blixt, vad jag gör åt det faktum att det är så förbaskat mörkt ute den här årstiden, hur jag redigerar mina bilder, OM jag redigerar bilderna och om jag har några andra stylingtips.
 
Jag försöker ofta svara så utförligt och bra jag kan utan att skriva en hel uppsats, för det har jag tyvärr inte tid med, och jag försöker peppa men även ge ett ärligt svar. För sanningen är att det inte finns några genvägar. Det finns ingen genväg som jag kan ge dig som undrar hur man blir en bättre matfotograf. 
 
Jag har bara ett råd; öva.
 
Öva mycket och när det känns som du inte orkar öva mer, öva lite till. Ta en kopp kaffe, titta över dina alster och analysera varför det inte blir som du vill. Och sen, ja sen är det bara "på't igen". 
 
Jag har själv övat, övat ännu mer och sen övat lite till, svurit, funderat vad f*n jag håller på med, varit missnöjd, nästan börjat gråta, velat ge upp men istället gjort om det, gjort om det en gång till, och kanske även 10 gånger till för att förstå varför det inte blir som jag vill och vad jag ska göra för att det ska bli bra. Och det är ganska lätt att ta reda på hur mkt jag utvecklats genom att titta på mina blogginlägg det första året mot hur det ser ut nu. Kakan ovan är julen 2011 och julen 2012. 
 
Och sen har vi ju den här vackra..ehum..efterrätten från 2011 och en från tidigare i år:
Ja för det är ju så när man är självlärd. Och jag lär mig fortfarande, jag blir fortfarande en bättre fotograf och stylist varje gång jag stylar och fotar, och jag tror att den dagen jag känner att jag inte lär mig ngt längre är dagen jag tröttnar och vill göra ngt annat. 
 
Och det är inget fel i att fråga andra om råd, det betyder så klart inte att man är lat eller dum. Men mitt tips är ändå att istället för att fråga människor hur och vad man ska göra; ta reda på svaret själv och öva! Man lär sig dessutom så mkt mer när man tar redan på saker själv än när man bara får lösningen serverat. För då är det mkt lättare att man sedan glömmer, det vet jag av egen erfarenhet. Ta en grundkurs i fotografi så att du förstår hur slutartid, bländare, brännvidd och iso hänger ihop, kika efter ngn matfotokurs om du vill det, men sen är det faktiskt övning som gäller. Inga genvägar utan fokus och hårt jobb. Kort och gott. 
 
Och glöm inte att läsa instruktionsboken till kameran, ett riktigt bra tips som många inte bryr sig om eller glömmer. Med den kan du lära dig mer än du tror! 
 
Den här videon snubblade jag på för något år sedan och den träffade verkligen helt rätt hos mig. Kika på den, om du som jag känner igen dig lär du gapskratta både en och två gånger. Oavsett vem du ser upp till eller vill bli lika duktig som så är det möjligt, jag lovar! 
 
 
Och det har alltid varit min attityd genom hela mitt arbetsliv oavsett vilket jobb jag haft: "Om hen kan göra det där, måste väl jag också kunna göra det..hur svårt kan det va?!"
 
 
 
IN ENGLISH:
 

I frequently get questions regarding how to become a better food photographer and stylist and I try to answer them to the best of my ability without writing an essay. But the truth is, there's only one way to become a better photographer and/or stylist. Practice!

 

Practice practice practice. I can promise you that everyone that you look up to or wish you could be as good as, have been practicing a lot. Probably more than you can imagine. I've sometimes done a blog post or a photography 2, 3 or even 4 times to make it look like I imagine it would. Because the first 2 or 3 times didn't quite turn out the way I planned. 

 

And when you think you can't practise anymore and just wan't to go and cry, take a cup of coffee and  then...practice some more! And also, take a look at this video, it's really grat and funny! I really identified with it when I saw it the first time, and if you feel the same, I can promise you a few laughs or recognision! 

 

And learning how to becaome what ever you dream of is really all about attitude and hard work. At least that's what I believe in. I've always told myself that "if he/she can do it, then I should be able to do it too...when it comes down to it, how hard can it be?!"

 

 

 

 

 
 
 
 
Published: 2014-11-10 at 12:01:00
ENGLISH FURTHER DOWN
 
För en vecka sedan, ja mitt förra "köttfrimåndagsrecept" var ett recept som tar lite längre tid eller kräver lite mer förberedelser. Därför, och för att jag faktiskt varit utslagen av årets kraftigaste förkylning, vill jag passa på att dela med mig av ett snabbt och enkelt recept som även är barnvänligt och "jag är negativ mot vegetariskt"-vänligt. 
 
Kanske har du en partner som knorrar och tycker att vegetariskt är tråkigt, kanske tycker du att det här med vegetariskt är komplicerat och slitsamt, kanske har du barn som är sjukt skeptiska mot nyheter på matbordet, kanske älskar du vegetariskt men är så galet trött efter jobb, plugg, dagishämtningar, träningspass, vintermörkret eller så äter du kanske gärna vegetariskt men ändå inte har lust att spendera någon längre tid i köket varken idag eller någon annan dag. 
 
Oavsett, här är lösningen! Den publikfriande "fuskpizzan" med god vegetarisk topping! Ja jag kallar den fuskpizza eftersom den inte kräver någon förberedelse med pizzadeg, jästider eller knådande. 
 
Köp hem vanligt tortillabröd, lägg dubbla bottnar med ost mellan om du vill ha lite tjockigare & matigare pizzabotten (kärleken gör gärna det, själv räcker det med en eftersom jag älskar tunn botten även om den kan bli lite krispigare ibland). Sen är det bara gå loss med puréad tacosås som tomatsås och valfri vegetarisk topping. 
 
Jag äter gärna min minipizza med getost, färsk mangold (mangold är så gott och fräscht, ett bra alternativ till babyspenat) och granatäpple ELLER tunt skivade skogschampinjoner, vitlöksolja (mortla vitlök och rapsolja och droppa över pizzan innan gräddning) och mozarellaost. 
 
 
 
 
 
Snabb Vegetarisk Minipizza med Chèvre, Röd Mangold & Granatäpple
6 st (jag äter 2-3 stycken, så detta räcker till 2-3 personer)
 
6 minitortilla bröd
ca 1/2 burk chunky salsa eller tacosås på burk
en liten rulle getost (chèvre) LÄNK
Flytande honung
Röd mangold
1 granatäpple
 
Sätt ugnen på 225 och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Mixa sönder tacosåsen/salsan med en mixerstav, lägg tortillabröden på plåten och fördela tunt med tomatsås på bröden. Skiva chèvren tunt och fördela på pizzorna. Kan du inte skiva går det bra att smula sönder osten i små högar. Ringa flytande honung över osten och grädda dem längst ner i ugnen i ca 5 minuter eller tills minipizzan fått färg. Var aktsam, det går fort! Dela under tiden granatäpplet och pilla loss kärnorna.
 
Ta ut plåten och låt pizzorna svalna ngn minut. Garnera med en näve röd mangold och granatäppelkärnor. Servera direkt!
 
Njut!
 
 
ENGLISH
Last week my "meat free monday recipe" was one that needed more preparations/longer time spent in the kitchen. Therefore, and because I'm still batteling the craziest cold I've ever had, I'll take the opportunity to remind you that it doesn't have to be hard, complicated or take a lot of time to eat vegetarian. 
 
This recipe is super if you have a partner that's a bit "anti vegetarian food" or maybe you're a bit anti yourself, maybe you have children that doesn't like it when you change the dinner repertoar too much, or maybe you're just tired after a day of work and really don't feel like spending any time in the kitchen. Well, I got the solution! 
 
 
 
Quick Vegetarian Mini Pizza with Chèvre, Red Chard & Pomegranate

serves 2-3 (I eat 2-3 of these, so this is enough for 2-3 people, if it were hubby I say he eats about 4)
 
6 mini tortillas
about 1/2 jar chunky salsa or taco sauce in a can
a small roll of goat cheese (chèvre) 
liquid honey
red chard
1 pomegranate
 
Preheat the oven to 225 Celsius or 430-440 Farenheit and place a baking paper on a baking sheet. Mix the taco sauce with a hand mixer, put the tortilla bread on the baking paper and spread a thin layer of sauce on the bread. Slice the goat cheese in thin slices and place on top of the tomato sauce.Drizzle a little bit of the honey over the cheese and then bake the mini pizza on the lowest rack in the oven for about 5 minutes or until the mini pizza get a little color. Be careful, it can happen really quickly! In the mean time, cut the pomegranate in half and remnove the seeds. 
 
When the pizzas are done, let them cool for a minute or so and then garnish them with a handfull of red chard and pomegranate seeds. Serve immediately!
 
Enjoy!

 
 
Published: 2014-11-07 at 13:11:00
Jag är lyrisk, fullkomligt lyrisk, för det snöar utanför mitt sovrumsfönster. Förutom att jag dragit på mig vad som förmodligen kommer bli 2014 kraftigaste förkylning så är jag så sjukt nöjd. Allt julpynt är framtaget och ligger och väntar i sina lådor i ett hörn av vardagsrummet. Gräsmattan utanför är vit, det är kyligare i luften och det verkar som jag äntligen hittat en vintarjacka. Hallelulja och så vidare. 
Och dessutom har jag precis budat hem min min favoritbok från min barndom, Johans Jul. Den läste jag om och om igen, jag älskade nämligen att läsa när jag var barn och det var något med Johans Jul som fängslade mig fullständigt. 
 
 
Som första julbak för att ackompanjera den nyfallna snön och min allt mer intesiva förkylning har jag bakat jordnötssmörfudge. Det är så otroligt enkelt och den mjuka fudgen fungerar perfekt med en stor kopp te och en ond hals. Dessutom kan jag inte prata, alls, eftersom minsta lilla ord som ramlar över mina läppar resulterar i en hosattack som får ögonen att tåras medan jag kippar efter luft. 
 
Och då är det lika bra att vara tyst och äta fudge. Så det är det jag gör; sittandes i sängen med avsnitt efter avsnitt av How I met your mother, fudge och stora koppar te. HÄR hittar du receptet på svenska. 
 
God jul på er godingar!
 
 
 

IN ENGLISH:

 

I'm so happy it's snowing outside my bedroom window, the first snow this Christmas season! Except for the fact that I'm now battling what might be the worst cold 2014 I'm deliriously happy! All the Christmas decoration are up from the basement and waiting for me to take them out and decorate our home. And I finally found a winter coat. Hallelujah and so on... 

 

I've also won a bid on an auction and finally got hold of my favorite Childhood Book "Johan's Christmas". So now I'm sitting in my bed, eating fudge and drinking tea. I'm making the best of the situation since I can even speak a single syllable without getting into a coughing frenzy that makes my eyes water while a grasp for air. So it's better to be quiet and eat fudge in bed. 

 

The recipe for this amazing and tasty fudge is written in English in the first picture at this blog post. Hope you try it!

 

Merry Christmas Lovelies! 

 
 
 
Published: 2014-11-06 at 13:30:00
Jag tycker att det är så oerhört intressant det där med traditioner världen över och vad man äter vid olika tidpunkter. Som julmaten exempelvis. För många av oss här i Sverige är våra traditionella julrätter starkt förnkippade med vår barndom, vi har vuxit upp med de här rätterna, smakerna och dofterna, och ingen ska banne mig komma å mixa med det!
 
Men jag tycker att det är kul att lära mig mer om andras traditioner och smaker, vad äter man och varför. Flera vänner till mig har bott i Frankrike och där verkar det, av dem att döma, vanligt att äta fågel som julmat. Även ostron står på julbordet vilket nog skulle förmånga många här hemma om man slängde upp på julbordet. 
 
Även rött vin är något som står på Fransmännens julbord och när Philipsson & Söderberg frågade mig om jag kunde skapa ett Franskt julrecept för att passa deras franska "julvin" Beaujolais-Village så var valet vad jag skulle skapa självklart. Gårdskyckling fylld med plommon, rödlök, vitlök, rosmarin och citron. Som på insidan av skinnet mot bröstfilén gnids in med vitöksmajonnäs och rosmarin och som även penslas utanpå med marinad. Serveras med ugnsrostade brysselkål, en gräddsås som smaksatts med skyn från fågeln och det franska rödvinet samt syltade plommon med smak av kryddnejlika.  
 
Ja, sagt och gjort. För de som vill prova något nytt kring jul, kanske krydda december med lite Franska influenser, eller bara bjuda på en härlig söndagsmiddag, så kommer receptet här!
 
 
 

Ugnsrostad Gårdskyckling & Brysselkål med Syltade Plommon

ca 6 port

 

Ugnsrostad Gårdskyckling

 

1 Gårdskyckling ca 2 - 2,5 kg

3 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad rosmarin

1/2 dl amerikansk majonnäs

 

Fyllning:

3 plommon

1/2 rödlök

2 krossade vitlöksklyftor

1 klyfta färsk citron

2 rosmarinkvist

 

Pensling/marinad:

2 msk rumstempererat smör

1 msk kinesisk soja

1 tsk citronsaft

 

 

Gräddsås:

Skyn från den ugnsrostade kycklingen

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

2 msk Beaujolais - Villages el Morgon

 

Brysselkål:

0,8 - 1 kg brysselkål

Olivolja

Salt 

3 msk smör

 

Syltade Plommon:

6 stora plommon

1 dl strösocker 

1/2 dl vatten

1 tsk ättiksprit 12 %

1 krm mald kryddnejlika

 

 

 

 

Halvera och kärna ur plommonen, skär i mindre tärningar. Koka upp socker, vatten, ättiksprit, kryddnejlika och plommon. Låt koka upp och drag sedan från plattan. Häll över på väl rengjord burk och låt svalna. Syltade plommon går utmärkt att förbereda dagen innan. 

 

Sätt ugnen på 180 grader. Ta bort inkråmet i kycklingen och skölj både in och utsida med kallt vatten, torka torrt med hushållspapper. Blanda majonnäs, vitlök och rosmarin och lossa försiktigt skinnet från bröstfilén, var försiktigt så att skinnet inte går sönder och gnid sedan in bröstfiléerna med vitlöksmajonnäsen. 

 

Blanda samman ingredienserna till marinaden och skär därefter plommon och rödlök i mindre bitar. Fyll kycklingens insida med plommon, rödlök, rosmarinkvist, vitlökar och kvarvarande citronklyfta från marinaden. Bind ihop kycklingen med steksnöre och pensla sedan utsidan (skinnet) med marinaden. 

 

Smörj en långpanna eller ugnsform med smör och lägg kycklingen i formen. Ugnsrosta längst ner i ugnen i ca 2 - 2,5 timmar, lägg ugnsfolie över kycklingen efter ca 1,5 timmar. Kycklingen är färdig när den har en innertemperatur på 75 grader. Ta ut kycklingen från ugnen och linda in den i folie. 

 

Lägg brysselkålen i en ugnsform och ringla ordentligt med olivolja och salt över. Rosta mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills dess att brysselkålen fått ordentlig yta, rör om någon gång under rostningen. 

 

Ta ut ugnsformen, smält smör i en stekpanna och låt brysselkålen slungas runt med smöret i någon minut, lägg upp på serveringsfat. Strö lite flingsalt på toppen och servera genast! 

 

Under tiden brysselkålen rostas i ugnen; Sila skyn som är kvar i långpannan och blanda med vinet i en kastrull, låt koka samman i 10 minuter på medelhög värme. Rör ner crème fraiche och vispgrädde och låt få ett uppkok.

 

 

 

 

IN ENGLISH

I really like Swedish Christmas traditions but I also like to learn more about other traditions from around the world. What do people eat and why? In France, for example, it seems to be very common with poultry of some sort served with a bottle of red wine. So when Philipson & Söderberg asked me to make a French inspired Christmas recipe to go with their French Christmas Wine I knew exactly what to make. An organic farm chicken with plum, red onions, garlic, rosemary and lemon. Served with oven baked brussel sprouts and pickled plums seasoned with a traditional spice during this seadone; cloves. 

 

For those of you that feel an urge to try something new, her's the recipe:

 

 

 

Oven Roasted Farm Chicken, Brussels sprouts & Pickled Plums

serves 6

 

 

Oven Roasted Farm Chicken: 

1 Farm Chicken about 2 - 2.5 kg

3 finely chopped garlic cloves

1 tbsp finely chopped rosemary

1/4 cup American mayonnaise

 

 

 

Stuffing:

3 plums

1/2 red onion

2 crushed cloves of garlic

1 slice of fresh lemon

2 rosemary twigs

 

 

Marinade:

2 tbsp melted butter

1 tbsp Chinese soy

1 tsp lemon juice

 

 

 

Gravy:

all the juices from the chicken that's left in the pan

1 cup of cream

1/2 cup sour cream

2 tbsp red wine; Beaujolais - Villages

 

 

Brussels sprouts:

0.8 to 1 kg Brussels sprouts

olive oil

salt

3 tbsp butter

 

Pickled plums: 

6 large plum

1 cup granulated sugar

1/2 cup water

1 tsp vinegar 12%

1 pinch of ground cloves

 

 

Cut the plums in half and take out the kernel, cut in smaller cubes. Boil sugar, water, vinegar, cloves and plums. Bring to a boil and then pull the pan from the plate. Pour into a well cleaned jar and let cool. Pickled plums can be prepared the day before.

 

 

 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius or 350-360 Farenheit. Remove the giblets from inside the chicken and rinse both the inside and outside with cold water, wipe dry with paper towels. Mix mayonnaise, garlic and rosemary and gently loosen the skin from the breast tenderloin, be careful so you don't break the skin, and rub the garlic mayonnaise on the breast fillets. 

 

Mix the ingredients for the marinade and then cut plum and red onion into small pieces. Fill the inside of the chicken with plums, red onion, rosemary, garlic and the lemon from the marinade. Truss the chicken and then brush the chicken skin with the marinade.

 

Grease a roasting pan or baking dish with butter and place the chicken in the pan. Roast the chicken in the bottom of the oven for about 2 to 2.5 hours, put foil over the chicken after about 1.5 hours. The chicken is ready when it has an inner temperature of 75 degrees Celsius or 167-170 Farenheit. Remove the chicken from the oven and wrap it in tin foil.

 

 

 

Add the Brussels sprouts in a baking dish and drizzle with plenty of olive oil and salt. Roast in the oven for about 20-25 minutes stir a few times  during roasting. They are done when they are slightly golden brown on the outside.

 

 

Melt the butter in a frying  pan and fry the brussel sprouts in butter for about a minute or so, that gives them a nuttier flavor. Serve in a bowl or on a plate together with some extra salt.

 

When the brussels sprouts are roasting in the oven; Strain the juices that is left in the roasting pan and blend with the wine in a saucepan, boil together for 10 minutes on medium heat. Stir in sour cream and whipping cream and allow to simmer for a few minutes. Serve with Chicken, Brussel Sprouts and Pickled Plums. 

 

 

 
 
 
Published: 2014-11-04 at 10:23:00
ENGLISH TEXT FURTHER DOWN
Jag längtar så in i norden efter att flytta till hus, sådär så att det upptar alldeles för stor del av min tankeverksamhet. 
 
Har ni också såna drömmar, sådana som kan hålla er vakna på nätterna när ni fantasin planerar kök och sovrum och gud vet vad? Eller är det bara jag som går "all in" och inte kan sluta längta, tänka och planera fast vi ännu inte hittat vårt hus, huset med stort H...
Själv drömmer jag så klart mest om köket. Ett stort kök med en rejäl spis, öppna hyllplan, kopparkastruller som hänger från taket och en stor köksö. Det får gärna vara avskalat och rustik men ändå varmt och välkomnande. Skandinavisk och ljust med mkt naturmaterial, lugnt och "svalt" i monokroma färger. Det kanske kan tyckas konstigt men jag är som mest kreativ när det är rena ytor. En lugn vit-off white-beige-brun färgskala, och dessutom tycker jag att det är jättemysigt och inte det minsta kallt eller hårt. 
 
Och visst skulle hyllplanen bli dammiga i ett kök som deras, men vet ni, det bryr jag mig inte om. Det enda problemet jag ser med deras kök är att jag skulle ha stora problem med att slita mig därifrån. Fast å andra sidan vet man iaf vart man finner mig...
Två kök som inspirerar mig är Beth Kirbys och Kara Rosenlunds kök. Beth är matbloggare och stylist i USA och Kara är fotograf och stylist i Australien och bilderna från deras kök är det jag kommer ligga som inspiration och grund när vi bygger och inreder vårt framtida kök. 
Nu ska vi bara hitta det där huset också... helst nyss! 
 
De två översta bilderna hittade jag HÄR och de är fotade av Kara Rosenlund själv. Resterande bilder är fotade av Beth Kirby och alla bilderna finner man HÄR
 
 
 
IN ENGLISH
 
These pictures above are a big inspiration when planning me and hubbys future kitchen. Because that's what's occupying my mind these days, maybe too much of me goes into planning THE KITCHEN in my mind. 
 
But I just can't help it, and I love love love these pictures. The monokrome colors, the raw materials and what I would call a "Scandinavian feel" it it. The shelves would get dusty in this kitchen, but you know what, I don't really care. My problem would be that I wouldn't be able to leave the kitchen...but at least then people know were to find me...
 
The first two pictures above are photographes by Kara Rosenlund and the rest of them are photographed by Beth Kirby and it's their own amazing kitchen. And yes..I'm jealous.. Just have to find that big house and start building my own dream kitchen..ASAP!