full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Published: 2012-07-31 at 12:02:00
God Förmiddag!
 
För mig och kärleken känns det mest mer som morgon eftersom vi fortfarande befinner oss i någon slags halvliggande läge i var sin stol på balkongen, för här lyser solen.
 
Vi äter myntamarinerade jordgubbar i vaniljyoghurt, något som för övrigt är grymt gott till vaniljglass också, och dricker nybryggt kaffe. '
 
Vildaste diskussionen under morgonen har varit hur vi ska "antikbehandla" vårt köksbord.  Och med antikbehandla menar jag att det ska målas med grundfärg, sedan med vit färg och därefter slipas i kanterna så att grundfärgen syns igenom. Den antibehandlade delen som diskuteras livligast är hur vi ska misshandla vårt bord bäst. Vi vill nämligen få en grövre känsla till vårt massiva ekbord.
 
"Kanske kan vi slå på dem med kätting", föreslår mannen entusiastiskt.
"Vart ska vi få tag på en kätting tänker du", undrar jag frågande.
"Det löser sig", säger mannen.
"Kan vi inte bara hammra loss lite på kanterna med en hammare och ett basbollträ?"..
"Mmmmmhmmm, mmmm jag måste fundera lite på vad som blir bäst" mumlar mannen och sörplar kaffe...
 
Medan vi fortsätter matbordsdiksussionen kommer "receptet" på myntamariernade jordgubbar!
 
RECEPT - MYNTAMARINERADE JORDGUBBAR
 
1 liter jordgubbar
1/2 - 1 dl strösocker (beroende på hur söta, eller sura, dina färska jordgubbar är)
ca 10-15 blad färsk mynta
1 dl halvtorr cider
 
HOW TO?
 
1. Skölj och rensa jordgubbarna, dela dem därefter i halvor.
 
2. Mixa myntablad med socker tills dess att du fått ett grönt och fuktigt socker. Glöm inte att anpassa sockermängden till hur söta jordgubbarna är, det kan ju som bekant skilja sig väldigt mycket.
 
3. Vänd runt jorgubbarna med myntasockret och häll på cidern. Låt stå och gotta sig en halvtimma.
 
Njut...som de är eller till glass, vaniljyoghurt eller pannacotta!
Published: 2012-07-26 at 10:37:00
 Jag vet inte hur ofta jag får frågan vad ”man ska göra med laxen”. ”Jo för jag har ju fått tag på en hel bit färsk lax”!

 

”Ja”, brukar jag svara då, ”det beror ju på vad man tycker om”?

 

Visst finns det otroligt många goda recept, bland annat kan man ju hotta till laxen med chèvre, teryaki eller kanske saffran..men färsk lax..ja då tycker jag inte att man ska ”förstöra” den med massa andra starkare smaker, det är till för fryst lax det. Nej nej, sluta omedelbart upp med det, ja ögona bums!

 

Saken är den att men en hel färsk lax är det banne mig svårt att misslyckas.

 

Lax är ju en av de fiskar som faktiskt har en hel del smak i sig själv. Jag tycker laxen är absolut godast när man ugnsbakar den i foliepaket med e n o r m t mycket dill, lite citron, salt och smör..så klart.

 

När den får bakas i folie på det sättet blir den oerhört mör och saftig gentemot när den allt som oftast steks sönder och samman i en stekpanna. Men ta för guds skull i n t e bort de större benen från fisken. Låt det sitta kvar medans fisken gottar sig i foliepaketet. När fisken är färdig kommer du enkelt bara kunna dra bort ryggradsbenet. Varför du ska ha kvar det? Jo, precis som när du steker el grillar kött ger benet mer smak till köttet.

En sak som jag tycker är viktig att påpeka är att lax faktiskt inte måste vara helt genomgrillad/stekt eller vad du nu väljer att göra med laxen. Lax ska inte stekas torr, då är den inte alls god. I foliepaket går det mkt fort att tillaga lax, ca 45 minuter för hel lax och ca 25-30 minuter för en hel laxsida.

Ni kan se båda varianterna på bilderna ovan. Den översta varianten mumsade vi i oss på 4 personer, ja, det var nästan så att vi glömde bort att det fanns potatis till.

 

Hur man gör, ja..det är så enkelt så att jag nästan skäms..Här kommer ändå instruktioner för er som känner er som noviser i ”ämnet”. Och var försiktiga med saltet, det är bättre att salta lite efteråt. Laxen är så god i sig själv så jag tycker inte man ska överdriva med saltandet…faktiskt.

 

 

RECEPT – HEL LAX med DILL, CITRON & SMÖR

50/75 gram smör

Enormt mkt dill, ca 3 ”krukor” till en hel lax och 2 till en laxsida

1 alt 2 citroner

½ alt 1 tsk Salt

Svartpeppar (några tag med pepparkvarnen)

 

HOW TO?

 

1.Lägg laxen på en plåt. Jag brukar täcka med bakplåtspapper ifall det skulle läcka från foliepaketet, det är så slitsamt när det bränner fast i plåten.

 

Välj den mindre mängden ingredienser om du ska tillaga en laxsida, välj den större mängden om du ska tillaga en hel lax.

 

2.Strö lite salt över/i laxen, mal svartpeppar på/i laxen. Täck laxen med dill och citron och lägg några bitar smör längst upp. Har du en hel lax fyller du den med dill, citron och smör inuti och även med salt, dill och citron utanpå.

 

3.Knyt ihop folie runt om, se till så att du ”stängt igen” foliepaketet ordentligt.

 

4.Baka laxen på ungefär 200 grader i 30/45 minuter i ugnen, det går även bra att lägga på grillen.

 

Servera till färskpotatis och lite romsås alternativt gräddfil och nyklippt gräslök. Skyn som bildas i botten på foliepaketet är jättegod att häll på potatisen..så häll inte bort den.

 

Lycka till!

Published: 2012-07-25 at 16:23:00
Äppelpaj med vaniljsås är ju bara så otroligt gott!
 
 
Nu när vi dessutom är på väg mot sommaren tredje del finns det ofta mycket gratisäpplen att få tag på. De flesta som har äppelträd hinner knappt ta vara på äpplena själva och frågar man snällt brukar man alltid få plocka bäst man vill. Ibland, ganska så ofta faktiskt, ser man hur äppelträdsägare sätter ut stora lådor med äpplen att förse sig av.

 

Och jag är inte sen att norpa en hel kasse eftersom jag inte äger den där härliga trädgården…..ännu.

 

Det här är en upphottad lite knäckigare paj (för jag tycker om mina pajer på det sättet) med flagad mandel på toppen. Mandeln bryter av perfekt mot de mjuka äpplena och den knäckiga och söta pajskalet. Lite vaniljsås på det där och jag behöver inte skämmas vid fikabordet.

 

Den här slängde jag ihop igår, jo, jag befinner mig nämligen på landet nu. I norra delarna av Finland, precis här vid bottenviken. Här plockas det jordgubbar, badas bastu och läses böcker för fullt. Fokus just nu är att göra så lite så möjligt även om vi pysslar lite i köket också. Men när det bjuds såhär goda äpplen bara måste jag göra en äppelpaj. Och sen dricker vi kaffe….ojoj. Ja kaffe. Jag älskar ju kaffe och Finland är ju också det enda land där det dricks mer kaffe än i Sverige. Så jo, men mina gener kan man ju lista ut hur det blir med den saken! ;)

 

Så har ni lite tid över, ja en halvtimma eller så och dessutom får tag på lite gratisäpplen så tycker jag å det bestämdaste att ni ska göra en äppelpaj. Tål du inte nötter? Ta bara bort mandeln, det här pajen är så god så även utan mandeln. Är äpplena du fått tag på sura? Stek dem med lite mer socker bara så kommer det smaka mumma ändå! 

 

Jag lovar..;) 

 

Här kommer receptet!

 

RECEPT – KNÄCKIG ÄPPELPAJ med ROSTADE MANDELFLARN

10 port

1 sats pajdeg:

160 gram smör

3 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

6 stora äpplen (jag valde en sötare sort)

4,5 msk strösocker

3 msk smör till stekning

1 rågad msk kanel

 

50 gram flagad mandel

 

 

HOW TO?

 

1.Ta bort kärnhuset och skiva äpplena i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Vill du kan du skala dem innan, men där gör man lite som man vill och föredrar själv.

 

2.Blanda kanel och socker och häll över äppelskivorna, blanda. Stek dem därefter mjuka i smör, stek i 2-3 omgångar, annars blir det för mkt i stekpannan. Häll upp dem på ett fat och låt stå och svalna något.

 

3.Smält smöret till pajdegen. Blanda under tiden mjöl, strösocker och bakpulver. Rör ner det i det mälta smöret och tryck/smeta därefter ut pajdegen i pajformen.

 

4.Fyll pajskalet med de stekta äppelskivorna, häll ner eventuell steksaft också, i ett jämnt lager.

 

5.Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills pajskalet är gyllenbrunt.

 

6.Rosta flagad mandel i en het stekpanna, rör hela tiden, de bränns lätt.

 

7.Låt mandeln svalna något och strö dem därefter på pajens ovansida.

 

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller vad du nu själv föredrar!

 

Lycka till!

 

Published: 2012-07-22 at 08:35:00
När vi var på besök på Öland lagade Helena en gudomligt god lavendelpannacotta och bilden ovan är också från vårt besök.
 
Givetvis frågade jag henne hur hon gjort den och fick den på ett ungefär beskrivet för mig och så snart jag var hemma slängde jag ihop en egen och jo, lavendel gör sig otroligt bra även som pannacotta.
Jag provade att servera dem med kanderade mandlar något visade sig smaka riktigt bra till den lena pannacottan.
 
Perfekt att bjuda gästerna på när det känns som om man provat på allt annat
 
 
RECEPT - VANILJ- & LAVENDELPANNACOTTA
 
Vanilj- & Lavendelpannacotta
4 port.
 
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 stk vaniljstång
1 msk torkade lavendelblommor
 
Kanderade mandlar:
100 gram mandlar
1 msk socker
1,5 msk ljus sirap
 
HOW TO?
 
1. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Dela sedan vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet med kniven. Mät upp grädden i en kastrull med tjock botten och lägg ner både vaniljstång och innanmäte. Blanda därefter ner strösockret. Låt koka upp på medelhög värme, så snart det börjat koka blandar du ner lavendelblommorna och låter det koka i  ca 30 sekunder.  

3. Ta upp vaniljstången och sila därefter pannacottan genom en finmaskig sil så att lavendelblommorna inte följer med. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i grädden. Rör tills gelatinbladen smält helt.

4. Tappa upp kallt vatten i din diskho och ställer ner kastrullen där så att pannacottan svalnar av lite, låt stå några minuter, rör om då och då.

5. När pannacottan svalnat nästan helt (det går rätt fort när du ställer ner den i kallt vatten) häll upp i fina skålar eller glas. Ställ in i kylskåp för att stelna, låt stå över natten elller minst 4-5 timmar.. Jag brukar täcka lite lätt med plastfolie för att skydda dem lite.
 
När pannacottan är i kylen och myser gör du de kanderade mandlarna.
 
6. Blanda sirap och strösocker i en stekpanna. Låt dem smälta samman på medelhög värme. Blanda ner sötmandeln i sirapsblandningen och häll därefter ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 minuter, rör i mandeln då och då. Ta ut plåten och häll upp mandlarna på en sval bakplåt (också täckt med bakplåtspapper). Försök sprida ut mandeln så att den inte ligger i stora klumpar. Låt svalna!
 
7. Servera pannacottan med kanderade nötter och eventuellt lite färska lavendelblommor.
 
Njuuuuut!
Published: 2012-07-12 at 19:24:00
 Sitter hemma på balkongen just nu, kvällsolen lyser och det står en cheesecake framför mig.
En frusen jordgubbscheesecake på svenska, men jag tycker på något sätt att det låter bättre på engelska..."Frosen Strawberry Cheesecake".
 
Jups, där satt den.
 
Och jag kan informera herrskapet där ute..att den är inte äcklig.
Inte det minsta.
 
Ja alltså, om det var någon som trodde det då.
Jag brukar servera den här med färska jordgubbar, hallon och ibland lite grädde på toppen.
Denna gången ville jag dock prova något nytt, och jag kan meddela att det här var inte illa pinkat det här heller. Chokladsås, jordgubbscheesecake, hyvlad mörk choklad och sega maränger...
 
Känner att jag inte behöver säga så mkt mer om detta, bilderna får tala för sig själva.
 
Här kommer receptet, hoppas ni alla har en härlig sommarkväll!
 
RECEPT - FROSEN STRAWBERRY CHEESECAKE
 
16 krossade digestivekex
80 gram smör
 
450-500 gram färska jordgubbar
2,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
 
7 stk gelatinblad
1 msk vatten
 
400 gram rumstempererad Philadelphia Cream Cheese
6 dl vispgrädde
 
HOW TO?
 
1. Börja med att lägga gelatinbladen i blöt under ca 5-10 minuter. Under tiden; krossa digestivekexen i en bunke, smält smöret och blanda dessa till en smulig massa. Tryck ut digestivekexblandningen i en springform (alltså sådan form med löstagbar kant). Använd baksidan av en sked så går det enkelt. Ställ in i kylskåpet så länge.
 
2. Skölj jordgubbarna och blanda med strösocker och vaniljsocker. Mixa till en slät smet. Vispa även upp din cream cheese så att den blir mjukare i konsistensen.
 
3. Krama ur gelatinbladen och smält tillsammans med 1 msk vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält på medelhög värme, det bränner lätt!
 
4. Blanda ner det smälta gelatinet i jordgubbsmixen, rör tills allt blandat sig noga. Vispa därefrter ner philadelphian i jordgubbsmixen och vispa med en elvisp tills att allt blandat sig väl.
 
5. Vispa tillsist grädden hårt och vänd ner den i jordgubbsblandningen.
 
6. Häll ner i springformen och släta till ytan. Ställ i frysen över natten eller i minst 6-8 timmar.
 
Ta fram cheesecaken ca 60 minuter innan servering så att den får mjukna till lite.
Servera till färska jordgubbar eller varför inte choklad- eller kolasås och kanske några maränger på toppen?.
Du väljer helt själv efter eget smak och tycke. Mumsigt värre är det i allafall!
Published: 2012-07-09 at 08:19:00
Ibland är det gott med en klassiker.
Kokostoppar och ett glas saft eller en kopp kaffe. En stol ute där solen lyser och vinder svalkar, några minuter för en själv och bara njuta i lugnet.
 
Många vet jag doppar sina kokostoppar i choklad, men det är faktiskt ingen favorit för mig. Däremot älskar jag att göra v a n i l j - och kokostoppar eftersom jag tycker vaniljen tillför en sötma som lyfter upp kokosen lite extra.
 
Ja, nu är det två veckor kvar tills vår egen semester så under tiden passar jag på att njuta av de små tillfällen som ges, tex kokostoppar i solen och en bra bok (jag har ungefär 15-20 olästa böcker som ligger och väntar).
 
Här kommer receptet:
 
RECEPT - VANILJ- & KOKOSTOPPAR
ca 30 stk
 
100 gram smör
400 gram kokosflingor (2 påsar)
1,5 dl råsocker
2,5 msk vaniljsocker
4 ägg
 
eventuellt 200 gram choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. 
 
2. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Blanda därefter ner kokosflingor samt det smälta smöret och vispa ihop alla ingredienserna.
 
3. Låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter innan du formar kokostoppar på bakplåtspappersklädd plåt.
 
4. Grädda kokostopparna mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
 
När vanilj- & kokostopparna svalnat kan du, om du vill, doppa undersidan i smält mörk choklad.
Förvara i kylskåp.
Published: 2012-07-07 at 14:35:00
Ja, jag är lite inne på lavendel just nu men det är ju så gott.
Hur det smakar?  
Som lavendel doftar fast ändå inte alls. Ja....jag förstår att det där inte var till någon som helst hjälp ;)
Men det är så enormt svårbeskriven smak.
Det jag personligen tycker är dock att lavendelsmakar bäst i glass, söta kakor, skorpor och praliner. Jag tycker inte alls det är lika gott i mjuka kakor som sockerkaka eller cupcakes. Varför vet jag inte, det är bara det mina smaklökar säger mig...
Men i glass till våfflor eller pannkakor..O M G!!
 
Men, denna gång är det praliner som gäller..
 
De här pralinerna är enormt söta och passar perfekt till en kopp kaffe efter en större middag.
Köp cellofanpåsar och lägg ner några praliner och vips så har duen perfekt gå bort-present till värdinnan och värden.
 
Förutom att vara riktigt godbitar så är de också vackra att se på, men oroa er inte, de inte alls komplicerade att göra!
 
Receptet är inte mitt utan kommer från Mia Öhrns bakbok "Macarons, Cupcakes, Cakepops & andra söta bakverk" även om jag ändrat några småmoment i receptet. 
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - LAVENDELPRALINER
ca 20 stk
 
Lavendelsocker:
Recept hittar du HÄR
blå & röd karamellfärg alt lila färspasta
 
Lavendeltryffel:
1 dl vispgrädde
1 tsk socker
2 msk torkad lavendel
finrivet skal av 1/2 citron
150 gram vit choklad
blå & röd hushållsfärg
 
Vit choklad till Chokladplattorna
 
HOW TO?
 
1. Börja med att göra lavendelsockret. Följ instruktionerna i receptet via länken men addera färg denna gång för ett vackert resultat på dina praliner. Häll ut sockret på en plåt med bakplåtspapper för att torka innan användning.
 
Under tiden gör du lavendeltryffeln.
 
2. Mät upp grädde, socker, citron och lavendel i en tjockbottnad kastrull. Låt det få ett uppkok och dra sedan katrullen från plattan. Låt sedan lavendelgrädden stå och gotta sig under lock i ca 20-25 minuter.
 
3. När grädden gottat till sig och fått smak av lavendeln hackar du den vita chokladen i mindre bitar. Sätt tillbaka lavendelgrädden på plattan och låt den få ett nytt uppkok. Placera den hackade chokladen i en bukne, placera en finmaskig sil över och häll därefter den varma lavendelgrädden över chokladen. Rör tills dess att alla choklad smält och du har nu en lavendeltryffel.
 
.4. Rör ner några droppar röd och blå karamellfärg för en fin lila ton på tryffeln. Låt tryffeln svalna något och häll sedan upp den i en spritspåse och lägg i kylen för att sätta sig helt, ca 2-3 timmar.
 
Pralinerna:
 
5. Smält den vita chokladen till chokladplattorna över vattenbad eller i microvågsugn. Var försiktigt så att du inte värmer på för hårt. 
 
6. Spritsa små pralinplattor på en plåt/tallrik/bricka klädd med bakplåtspapper. Dunka därefter brickan i bordet så att de flyter ut fint. Strö ditt nu torkade, lila lavendelsocker, över hälften av plattorna och ställ att stelna i kylskåpet.
 
När chokladen stelnat helt:
 
7. Spritsa ut lavendeltryffeln på de plattor som inte har lavendelsocker på sig. Para ihop med pralinplatta MED lavendelsocker till små "hamburgare". Förvara i kylskåpet tills dess att du vill servera dem.
 
Lycka till!
Published: 2012-07-03 at 19:34:00
Ja det gäller ju att ha lite framförhållning inför vinterns bak och glasstillverkning!
För nu börjar mitt lavendelförråd sina och eftersom jag har riktig, "färsk", lavendel som ännu inte slagit ut allt för mkt har jag börjat bunkra upp mitt lavendelförråd inför vintern.
 
Det du ska tänka på om du vill torka din egen lavendel är att du bör skörda den innan blomknopparna slagit ut allt för mkt. Du skördar hela "axet", och jag brukar klippa ner ganska långt ner på stjälken eftersom plantorna ändå är vackra som buskar utan lika mkt blommor. Samla stjälkarna med hela ax och bind ihop i små knippen som du torkar på mörk plats. När lavendeln torkat helt repas blommorna loss och du kan förvara dem i en liten glasburk eller påse.
 
Något som kan vara bra att tänka på om du vill använda lavendeln i matlagning/bakning är köpa ekologisk lavendel som inte är besprutad. Jag brukar dessutom rengöra blommorna innan jag torkar dem genom att snabbt sänka ner lavendeln i en skål med kallt vatten och röra om dem lite i vattenbadet. Jag låter sedan axen torka på en bit papper innan jag hänger upp för att torka "på riktigt".
 
Torkad lavendel kan du använda i skorpor, glass, om du vill göra lavendelsocker eller när du bakar bröd. Vill du inte använda den i matlagning går det givetvis bra att göra små fina påsar och lägga i garderoben eller kanske hänga på sidan av sängen så kan de både dofta och smaka sommar hela vintern lång!
Published: 2012-07-02 at 19:16:00
Lavendelglass, ja det har jag ju gjort förut.
Ätit glassen till vårfflor på våffeldagen men den här gången blev det tunna pannkakor istället.
Så. Otroligt. Gott.
 
Seriöst, om du älskar glass..krämig gräddig glass så måste, jo MÅSTE, du göra Lavendelglass.
Do. It.
!!!!!
NU!!!
Ja då var jag klar med det.
 
Hur gör man då, ja. Receptet på Lavendelglass hittar du
HÄR.
 
Tunna pannakakor brukar jag oftast slänga ihop på en höft sådär..men här kommer ändå ett ungefärligt recept:
 
Tunna Pannkakor
ca 5 st
 
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör
 
HOW TO?
 
1. Blanda mjölet i en skål tillsammans med saltet och vispa ihop med hälften av mjölken tills du har en fin slät smet utan klumpar.
 
2. Vispa i resterande mjöken och knäck därefter ner ett ägg i taget och vispa ihop helt.
 
3. Smält smöret och blanda ner i pannkakssmeten. Låt det stå och svälla ca 30 minuter i kylskåp, du får mkt finare pannkakor då, tro mig..
 
5. Grädda i liten klick smör i varm panna, några minuter på varje sida, tills de är frasiga i kanten. Servera varma til en kula lavendelglass och njuuuuuut!!
 
Published: 2012-07-01 at 20:27:00
För några dagar sedan när jag gjorde blåbärsbiskvier var det en läsare som efterfrågade lakritsbiskvier.
Just det har jag faktiskt aldrig bakat förut men eftersom jag älskar lakrits så ville jag givetvis ge det ett försök.Biskvier är väldigt tacksamt att baka eftersom det, trots allt, går väldigt fort. Bottnarna svänger du ihop på ca 15-20 minuter, och då har jag räknat in den tiden de ska vara i ugnen också.  När biskvibottnarna gräddas i ugnen gör du smörkrämen och du har färdiga-redo-att-ätas-biskvier på strax över timman.
Inte så pjåkligt om du frågar mig.
 
Lakritssmörkrämen blev gudomlig, om man får säga så om sådant man tillverkar själv (vi lever ändå i Jante-Sverige även om det är sådant jag inte brukar bry mig om). Mannen har i skrivande stund mumsat i sig 6 biskvier och ger dem tydligen 4 av 5 möjliga i betyg... Ja han ropade faktiskt detta från köket alldeles nyss!
Själv hade jag kunnat äta bara smörkräm...jo faktiskt..och jag skäms inte för det heller.
När jag precis gjort iordning biskvierna, strax innan jag fotade dem, kom jag mumsandes ut från köket. Mannen undrade hur biskvierna smakade.
"Jag vet inte", svarade jag med hela munnen full.
"Okeeeeej", fick jag tveksamt till svar.."vad är det du äter på då"?
"Smörkräm" svarade jag glatt och inte ett dugg generad.
 
Ja, jag vet..jag är sån. Men vadå, smör är gott.
Ärligt talat, allt blir gott med lite smör på ;) Lakrits var inte något undantag där inte....
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - LAKRITSBISKVIER
16 st
 
Mandelbottnar:
250 gram mandelmassa
1 stor eller 2 små äggvitor
 
Lakritssmörkräm:
100 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (jag köpte mitt på Kahls som säljer kaffe och annat smått och gott)
eventuellt svart karamellfärg/färgpasta
 
200 gram mörk (70%) choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda med äggvitan till en jämn smet. Klicka ut/rulla mandelsmeten till 16 små kakor och placera ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler medan du gör smörkrämen.
 
2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Spritsa smörkrämen på de kalla mandelbottnarna, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Lycka till!