full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Rosa Champagnegranité med Granatäpple :: Pink Champagne Granita with Pomegranate

Published: 2013-12-28 at 13:43:00
Recipe in English further down
 
Snart är det Nyårsafton och vad ska man då servera för efterrätt!!? Ja det är nog många som går i de tankebanorna just nu. Och det kan vara lite knivigt att komma på, för det är lätt att det blir för mycket efter en välkomstdrink med några snittar och sen en förrätt och huvudrätt på det. När efterrätten kommer, den där vackra efterrätten man kanske förebrett och gett så mkt kärlek, känns bara sötsliskig och mäktig. Men jag har, tro det eller ej, lösningen på era problem!
 
En god och läskande efterrätt, som inte gör att man blir proppmätt utan som är pricken över i en fantastisk nyårsmiddag! Söt men ändå frisk, enkel att göra, den går att förbereda och den ser helt jä*la fantastisk ut!
 
En Rosa Champagnegranité med Granatäpple som serveras i margarita- eller martiniglas imponerar garanterat på gästerna. Att den är superenkel att göra behöver du ju inte berätta för dem, eller hur ;) 
 
Granité är ursprungligen en variant på italiensk glass, eller smaksatt is som det faktiskt är, och kan serveras både som efterätt men även som palettrensare mellan måtider. Då bör man göra den syrligare och kanske inte heller tillsätta alkohol som i den här efterrättsgranitén. Receptet ger 6 lite större portioner eller 8 lite mindre, anpassa efter gäster, smak och påass mätta ni kommer vara efter huvudrätten.
 
 
Rosa Champagnegranité med Granatäpple
6-8 portioner 
 
750 ml torr rosa Champagne eller mousserande vin, ex DENNA som jag använde med 10 gram socker/liter samt 12,5 % i alkoholprocent.
3 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl kallt vatten
1 granatäpple
 
OBS! Man får alltså INTE ta en söt mousserande vin/champagne eftersom sockermängden redan är så pass hög, det här är ändå en söt dessert trots att den är läskande. Om man gör det kommer granitén inte att frysa eftersom för hög alkoholhalt/sockerhalt gör att den inte fryser ordentligt! MAX 10 gram socker per liter vin/champagne är det som gäller!
 
Det här receptet ligger på gränsen för hur mkt alkohol och socker granitén klarar av eftersom jag vill ha mycket sötma för att balansera smaken från det mousserande vinet. Vill du därför vara på dubbelsäkra sidan kan du alltid exkludera 1/2- 1 dl sockerlag från receptet.
 
 
HOW TO?
 
Blanda 3 dl socker och 3 dl vatten till sockerlagen, dela granatäpplet och lossa försiktigt granatäppelkärnorna och rör ner i sockerlagen, koka upp på medelhög värme och låt koka i 3 minuter. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil, pressa granatäppelkärnorna mot silens botten så att så mycket saft som möjligt pressas ur dem. (Känns kärnorna ändå för hårda kan man med fördel mixa dem tillsammans med någon dl eller två av sockerlagen i en mixer så att kärnorna slås sönder lite mer och sedan sila genom finmaskig sil)
 
Låt sockerlagen svalna helt och blanda sedan med champagnen och ytterligare 2 dl kallt vatten, blanda noga. Häll upp i en frystålig form, gärna en lite hårdare form eftersom det blir enklare att raspa gram granitén då) och låt frysa i minst 8 timmar, gärna över natten
 
Så här långt kan man förbereda dagen innan. 
 
Vid servering:
 
Kyl martini- eller margaritaglas i frysen några minuter, ta fram en gaffel och rispa fram kristaller genom att dra/rispa med gaffeln i den frysta granitén. Skopa upp iskristallerna med en kall sked och fördela i de kalla glasen. Servera genast!
 
Lycka till och Njut!
 
Gott Nytt År!
 
 
 
 
 
IN ENGLISH:
 
Pink Champagne Granita with Pomegranate 
 
serves 6-8 
 
750 ml dry pink champagne or sparkling wine, I used a pink champagne with 10 grams of sugar per liter  (=1000 ml) and 12.5 % in alcohol percent.
 
1, 25 cups granulated sugar
1,25 cups water
0,85 cups of cold water
1 Pomegranate
 
NOTE ! Do not use a sweet sparkling wine or/champagne because the amount of sugar in this recipe are alreday very high. If you use too much sugar (or a too high alcohol percentage) the dessert/Granita  will NOT freeze. You should not use a sparkling wine/champagne that contains more than 10 gram sugar/per liter (1 liter = 1000 ml = 2,25 cups)
 
 
Pour granulated sugar and the larger amout of water in a medium sauce pan, cut the pomegranate in half and take out all the seeds. (Google best way of doing so if you do not know how to get them out. However, do not put the pomegranate under water to get the seeds out as some people might suggest since you will loose a lot of the fruit juices that's in the pomegranate and you want that to go in the syrup that we're making). Add all the seeds and the fruit juice from the pomegranate and put the saucepan om medium high heat. Bring to a boil and let boil for about 3 minutes. 
 
Strain the syrup through a fine sieve. Press the pomegranate seeds agains the bottom of the strainer so that as much juice as possible is going into the syrup. Let the syrup cool completely and then add the champagne and the cool water.  Be sure to blend thoroughly with a spoon without whisking the Granita mixture.  Pour into a freeze proof pan, a pan for lasagna or a brownie pan is great to use. Do not use a soft plastic pan since that will make it harder to get nice fine crystals). Let it sit in the freezer at least 8 hours, preferable over night or if you make it in the morning; all day. 
 
You can prepare this far the day before. 
 
Serving: 
 
Let some Martini or Margarita glasses cool in the freezer for a few minutes, take a fork and scrape out the Granita crystals by scratching with the fork in a vertical manner. Scoop up the Granita crystals with a cold spoon and fill the cold glasses with nice and pink crystals. Serve right away!  
 
Good luck and Happy New Year!
 
 
 
 
Marias Bakglädje

Gud så vackert! Låter ju helt perfekt när efter en maffig middag :)

Svar: Tack tjejen! Det är verkligen perfekt, sådär läskande men ändå ganska sött! Gott Nytt År!
Mary

2013-12-28 at 14:03:50 // http://mariasbakgladje.blogg.se
Jenny

Så himla vackert!!!

/Jenny

Svar: Tack Jenny!! Gott Nytt år!
Mary

2013-12-28 at 14:33:51 // http://annelundstradgard.blogspot.com
karin - trattoria

underbart gott!

Svar: Ja, det är verkligen läskande och riktigt gott!
Mary

2013-12-28 at 16:47:49 // http://www.trattoria.nu
Maressa

Superläckert och så underbart vackert och romantiskt!

Svar: Tack! <3 <3 <3
Mary

2013-12-28 at 17:22:17
Karin A

Fantastiskt vackert! Tack för inspirationen. :) God fortsättning!

Svar: Tack snälla! <3 Gott Nytt År!
Mary

2013-12-28 at 17:31:48 // http://photographybykarina.blogspot.se/
Madelein Larsson Wollnik

Oj jäklar, som små rosa fluffmoln!

Svar: Hihi, ja lite så! Ljuvligt är vad det är! Kram
Mary

2013-12-29 at 12:08:11 // http://retrorganic.com/
Gabriella

Åh så tjusigt!

Svar: Tack snälla du! Gott nytt år!
Mary

2013-12-29 at 21:32:26 // http://elephantzoul.blogg.se
Anonym

Hej! Kan man göra detta på Prosecco, som är ett extra torrt vitt mousserande? Blir det inte färgat av granatäpplet?

Svar: Hej! Givetvis kan man det, granitén blir nog bara lite ljusare i färgen då. Men det är som du säger, den mesta färgen kommer från granatäpplet, inte från rosa champagne eller rosa mousserande! Lycka till!
Mary

2013-12-30 at 09:46:16
Camilla E

Så fantastiskt fint!
Skulle vilja servera detta på kommande tjejmiddag, men tror du att det är möjligt att göra med en alkoholfri bubbeldryck istället?

Svar: Hej Camilla! Ja det går utmärkt att göra den med alkoholfri skumpa eller alkoholfri mousserande! Det finns på systemet och är av naturliga anledningar dessutom mkt billigare än den med alkohol i! Dubbelkolla sockerhalten innan bara så den inte är för hög! Lycka till!
Mary

2014-01-07 at 11:50:30
Marie Bergman - Om livet på Cypern

Wow, tusen tack för det tipset!

Svar: Kul att du gillar det! :)
Mary

2014-01-11 at 19:35:01 // http://mariebergman.se
Marika

Jösses så läckert!
Jag undrar också vad man kan använda för alkoholfri dryck? Hallonsoda är på tok för söt va? :)

Svar: Tack! Nej, hallonsoda fungerar inte. En alkoholfri mousserande (finns på systembolaget) går utmärkt! Kolla sockerhalten innan bara så den inte är för hög! Lycka till!
Mary

2014-01-14 at 13:37:47
Andreas

Ser jättemummigt ut :)

Amanda Ölund

Superfin blogg du har, och bra recept du delar med dig av!

Svar: Tack Amanda :)
Mary

2014-12-28 at 09:42:46 // http://amandaaevelina.blogg.se
Robex Lundgren

mums

Svar: tack! :D
Mary

2014-12-28 at 10:37:49 // http://ghgumman.blogg.se/
Alina

Ser gott ut! :)

Svar: Tack, den är faktiskt riktigt god och känns väldigt lyxig!
Mary

2014-12-28 at 16:57:46 // http://oncelikethis.blogg.se
M I L I N A . S E ♀

grymma tips måste jag säga!

Svar: Tusen tack!
Mary

2014-12-29 at 01:03:03 // http://milina.blogg.se/
∞NORA∞

Jätte fina bilder! <3

Svar: tack!
Mary

2014-12-29 at 12:44:42 // http://noraslifeee.blogg.se
hungrigast.blogg.se

Urläckert!👌

Svar: Tack snälla! <3
Mary

2016-05-13 at 23:02:26 // http://hungrigast.blogg.se/

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: