Ja jag pysslar ju också en del ibland, men mest av allt lagar jag ju mat och bakar och är det något jag älskar både runt jul men också året runt så är det smörkola, karamell och kolasås i alla dess former. Högt lågt och mitt emellan får det gärna vara kolasås. På och till glass, i glass, till pajer, till bär, i milkshakes ja..you name it! Något jag verkligen kan rekommendera är att smaksätta kolan oavsett om det är kolasås till glass eller smörkola till cheesecake (som i det här fallet).
Exempelvis kan man smaksätta med kardemumma, kanel, lakritsgranulat, polkagriskross, citron eller apelsinzest eller som nu med med en smak av whiskey som smakar av äpple och kanel.
Dock är det här ingen whisky utan egentligen en likör som smaksatts med Bourbon (en Amerikansk whisky), äpple och kanel och passar perfekt till julinspirerande efterrätter och kolatillverkning. Och det blir en perfekt balans. Den lena bakade cheesecaken, kolasåsen och så där, lite bakom ligger den och lurar och lyfter upp alla andra smaker till en ny nivå; lätt ton av whisky, äpple och kanel.
Imorgon, ja då är det en nu lucka som ska öppnas av Djura Bok & Pappersverkstad! Det ska bli otroligt spännande att se vad hon hittar på, men av vad jag sett på Instagram hittils så gissar jag på något riktigt bra julpyssel!
Jag vet att det blir mkt sötsaker kring jul, men jag hoppas ändå att ni provar just detta! Den är perfekt att skära i små munsbitar som är så små att frågan är..hinner kroppen ens registrera några onyttiga kalorier?…
Oavsett..här kommer receptet! God jul på er godingar!!
Cheescake med smak av smörkola, äpple, kanel & whisky
Botten:
- 80 gram brynt smör
- 150 gram digestivekex
- Fyllning:
- 900 gram Philadelphiaost
- 3 dl strösocker
- 4 ägg
- 3 msk äppel/kanel likör fr Granqvist (beställningsnummer 10117 på Systembolaget)
Kolasås:
- 1,5 dl vatten
- 2, 25 dl strösocker
- 30 gram osaltat smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk äppel/kanel-likör från Granqvist (nr 10117 på systembolaget)
Bryn smöret genom att smälta smör i en kastrull på hög värme. Det kommer bubbla och fräsa för att sedan tystna. Låt smöret bryna under konstant omrörning och när det börjar bli gyllenbrunt och dofta nötigt, dra det då genast från plattan och häll upp i annan skål, glas eller behållare, var uppmärksam det går fort på slutet! Låt smöret svalna lite så att det inte är superhett. Täck insidan av en fyrkantig form a 24 x 24 cm med smörpapper, mixa eller mortla digestivekexen till smulor och rör samman smör och kex. Tryck ut i den bakplåtspappersklädda formen, använd baksidan av en sked. Förgrädda botten mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna på galler
Blanda Philadelphiaost och strösocker med en flatblandare på låg hastighet , vispa i n t e med elvisp, tills smeten är jämn och len, tillsätt äppel- & kanellikören och blanda ytterligare några sekunder . Addera ett ägg i taget, se till att varje ägg blandat sig väl i smeten innan nästa ägg tillsätts. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader, mitt i ugnen i ca 40-50 min mitt i ugnen, kakans mitt ska vara lätt dallring. Stäng av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt och låt cheesecaken svalna inne i ugnen i minst 30 minuter. Ta ut kakan och låt vila i rumstemperatur. När den svalnat helt, ställ in i kylskåp.
Koka ihop vatten och strösocker i en vid kastrull eller traktörpanna, låt koka tills den får en gyllenbrun ton, rör ej i sockerlagen under tiden. Drag kastrullen från plattan och rör ner smöret, när smöret smält tillsätt grädde och likör, var försiktigt då det kommer bubbla kraftigt! Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills kolasmeten är jämn, låt sedan kola koka under omrörning i ytterligare 1-2 minuter. Låt den svalna i någon minut, häll den sedan över den kalla cheesecaken (som fortf är kvar i formen). Ställ in i kylskåp tills kolan stelnat och är kall.
Vid servering: Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret, skär i lagom stora portions- eller munsbitar*, strö havssalt över varje bit och servera!
Njut!
Servera dina munsbitar, perfekt till en kopp kaffe, ett litet glas med likören som smaksatt cheesecaken eller varför inte lite glögg!