Snart är det Nyårsafton och vad ska man då servera för efterrätt!!? Ja det är nog många som går i de tankebanorna just nu. Och det kan vara lite knivigt att komma på, för det är lätt att det blir för mycket efter en välkomstdrink med några snittar och sen en förrätt och huvudrätt på det. När efterrätten kommer, den där vackra efterrätten man kanske förberett och gett så mkt kärlek, känns bara sötsliskig och mäktig. Men jag har, tro det eller ej, lösningen på era problem!

En god och läskande efterrätt, som inte gör att man blir proppmätt utan som är pricken över i en fantastisk nyårsmiddag! Söt men ändå frisk, enkel att göra, den går att förbereda och den ser helt jä*la fantastisk ut!

En Rosa Champagnegranité med Granatäpple som serveras i margarita- eller martiniglas imponerar garanterat på gästerna. Att den är superenkel att göra behöver du ju inte berätta för dem, eller hur 😉

Granité är ursprungligen en variant på italiensk glass, eller smaksatt is som det faktiskt är, och kan serveras både som efterätt men även som palettrensare mellan måtider. Då bör man göra den syrligare och kanske inte heller tillsätta alkohol som i den här efterrättsgranitén. Receptet ger 6 lite större portioner eller 8 lite mindre, anpassa efter gäster, smak och påass mätta ni kommer vara efter huvudrätten.

Rosa Champagnegranité med Granatäpple
6-8 portioner

750 ml torr rosa Champagne eller mousserande vin, ex DENNA som jag använde med 10 gram socker/liter samt 12,5 % i alkoholprocent.
3 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl kallt vatten
1 granatäpple

OBS! Man får alltså INTE ta en söt mousserande vin/champagne eftersom sockermängden redan är så pass hög, det här är ändå en söt dessert trots att den är läskande. Om man gör det kommer granitén inte att frysa eftersom för hög alkoholhalt/sockerhalt gör att den inte fryser ordentligt! MAX 10 gram socker per liter vin/champagne är det som gäller!

Det här receptet ligger på gränsen för hur mkt alkohol och socker granitén klarar av eftersom jag vill ha mycket sötma för att balansera smaken från det mousserande vinet. Vill du därför vara på dubbelsäkra sidan kan du alltid exkludera 1/2- 1 dl sockerlag från receptet.

HOW TO?

Blanda 3 dl socker och 3 dl vatten till sockerlagen, dela granatäpplet och lossa försiktigt granatäppelkärnorna och rör ner i sockerlagen, koka upp på medelhög värme och låt koka i 3 minuter. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil, pressa granatäppelkärnorna mot silens botten så att så mycket saft som möjligt pressas ur dem. (Känns kärnorna ändå för hårda kan man med fördel mixa dem tillsammans med någon dl eller två av sockerlagen i en mixer så att kärnorna slås sönder lite mer och sedan sila genom finmaskig sil)

Låt sockerlagen svalna helt och blanda sedan med champagnen och ytterligare 2 dl kallt vatten, blanda noga. Häll upp i en frystålig form, gärna en lite hårdare form eftersom det blir enklare att raspa gram granitén då) och låt frysa i minst 8 timmar, gärna över natten.

Så här långt kan man förbereda dagen innan.

Vid servering:

Kyl martini- eller margaritaglas i frysen några minuter, ta fram en gaffel och rispa fram kristaller genom att dra/rispa med gaffeln i den frysta granitén. Skopa upp iskristallerna med en kall sked och fördela i de kalla glasen. Servera genast!

Lycka till och Njut!

Gott Nytt År!

Rosa Champagnegranité med Granatäpple