full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Gräddig Julgryta med Sojabitar, Rödvin & Färska Champinjoner :: Creamy Vegetarian Christmas Stew

Published: 2014-12-05 at 14:23:00
 
Scroll for english
 
Den här gräddiga julgrytan är en perfekt julrätt som den är som huvudattraktion på middagsbordet eller som en del av ett större julbord. Grytan får smak av färska champinjoner, små steklökar, vitlök, rosmarin samt rödvin utöver sojabitarna från Hälsans Kök och serveras gärna till saltrostade potatisar.
 
Det är kanske lätt att inbilla sig att en gryta inte passar på julbordet, men det gör den faktiskt. Alldeles utmärkt till och med. Den vegetariska grytan kan exempelvis ersätta Jansons Frestelse som också är ett alternativ på julbordet som faktiskt serveras varm. Saltrostad potatis är också ett underbart alternativ mot den traditionella kokta potatisen och ger nya smaknyanser mot gamla mer traditionella rätter.
 
Den går fort att göra grytan, den går att förbereda och sedan bara värma på, och den smakar fantastiskt. Varmt, musigt och gräddigt. Sådär att man bara vill sjunka tillbaka i en varm famn eller mjuka soffa och njuta av julefriden.
 
God Jul på er bästa läsare! 
 
Här kommer receptet :)
 
Gräddig julgryta med Sojabitar & Färska Champinjoner
4 port
 
Gryta:
1 förpackning (300 gram) sojabitar
350 gram Färska Champinjoner
10 små steklökar
3 st vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk kinesisk soja
1 dl fylligt rödvin
3,5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
 
Gärna färsk rosmarin till garnering
 
Saltrostad potatis:
900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort
2-3 msk Olivolja
2 msk Flingsalt
 
Skala steklöken, men behåll den hel, fin hacka vitlöken och dela champinjonerna i mindre bitar. Stek vitlöken och löken ca 10 minuter på medelvärme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt finhackad rosmarin, champinjoner, salt och grytbitar och höj värmen något. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på rödvinet, låt fräsa ytterligare 5 minuter. Rör ner grädde, crème fraiche samt soja och låt grytan sedan koka ihop i 5 minuter.
Finhacka rosmarin och strö över grytan vid servering.
 
 
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.
 
 
Njut!
 
 
IN ENGLISH:
This creamt Christmas stew is perfect as the main attraction at the dinner table or as a part of the Christmas dinner. Flavors like fresh mushrooms, small baby onions, garlic, rosemary goes perfect with the red wine, vegetarian stew "meat" and cream. It's a balanced dish that warms you from within and makes you wanna cuddle up in someones arms or in a soft couch. 
 
Maybe it crosses your mind that a stew reallt isn't usually what you serve at Christmas, at least it's not in Sweden, but it's actually perfect during Christmas. It reallt gives you a warm sensation from the inside out and I do promise you that it's definately worth trying at leat one time!
 
Here's the recipe: 
 

Creamy Vegetarian Christmas Stew with Red Wine & Mushrooms

serves 4

Stew:
1 package (300 grams) of vegetarian soy "stew beef"
350 grams of fresh mushrooms
10 small baby onions
3 garlic cloves
1 tsp finely chopped fresh rosemary
1 tsp salt flakes
1 tsp Chinese soy
10,5 cup red wine
1,5 cups of cream
1 cup crème fraiche 

 

Fresh rosemary for garnish

 

Salt Roasted Potatoes:
900 grams small baby potatoes
2-3 tablespoons olive oil
2 tbsp Sea salt

 

 

 

Peel the onions but keep it whole, chop the garlic cloves finely and cut the mushrooms into whatever size you prefer. Fry the garlic and baby onion for about 10 minutes over medium heat in a large saucepan or casserole, stir continously. Add the chopped rosemary, mushrooms, salt and the vegetarian soy stew beef and raise the heat a little bit. Fry for about 5 minutes and then add the red wine, let it cook for another 5 minutes. Finally add the cream, crème fraiche and soy sauce and let it simmer for about 5 minutes.

 


Sprinkle some fresh rosemary over the Stew before serving.

 


Preheat the oven to 225 degrees Celsius or 440 Farenheit. Wash the potatoes and toss them with salt and olive oil. Pour in a bakingsheet and toast in the oven for about 30 minutes or until the potatoes are soft and have a nice crispy crust.

 

 

Enjoy!

 
 
Boel

Mums vad gott!

Svar: Den är verkligen supergod :)
Mary

2014-12-05 at 20:06:03 // http://boelish.blogg.se
Lillian

Wow, det där ser ju supersmaskigt ut!

Svar: Tack, kan jag lova att den är!
Mary

2014-12-06 at 01:03:10 // http://lilliansfoto.blogg.se
Mina @ Mini Piccolini

Så kul att hitta en så fin vegetarisk gryta till julen! Den ska vi testa!

Svar: tack! Och vad kul att du också känner så, den är verkligen god! Hoppas ni tycker om den lika mkt! <3
Mary

2014-12-06 at 08:34:20 // http://minipiccolini.com
Pärlan

Vad kul med tips till vegetarisk gryta och det trodde jag faktiskt inte att det var när jag tittade på bilden utan den ser mustig och "köttig" ut.
Gryta ska gärna var mättande och det har jag alltid haft svårt att laga när jag har mina "gröna dagar".

Svar: Tack vad kul att du tycker det! Nej precis, det var exakt det som var min tanke också, man kan verkligen få en mustig gryta även om det är vegetariskt! Hoppas du provar! <3
Mary

2014-12-06 at 12:18:38
Niklas Andersen

Ser GOTT ut! Kanske kan användas för att jula till det i Vietnam!

Svar: Tack, det var det verkligen! Jaaa, det låter som en sjukt bra idé tycker då jag ;) Härligt med Vietnamn men förstår dig, just den typiskt svenska julen /julkänslan uteblir ju. Hoppas du provar! God jul från Sverige!
Mary

2014-12-06 at 15:59:22 // http://niklasandersen.se/
twilaklense@sbcglobal.net

wonderful recipes

Svar: Thanks!
Mary

2014-12-16 at 19:03:52

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: