Vad är dramamine?

Dramamine är ett läkemedel som används för att förebygga och behandla symtom på åksjuka, inklusive illamående, kräkningar och yrsel. Den aktiva substansen i dramamine är dimenhydrinat, en antihistamin som hjälper till att dämpa signaler i hjärnan som orsakar dessa obehagliga symtom.

När används dramamine?

Dramamine används främst i följande situationer:

  • Åksjuka: Vid resor med bil, båt, tåg eller flyg för att förhindra illamående och kräkningar.
  • Vertigo och yrsel: För att lindra symtom vid tillstånd som orsakar yrsel.
  • Postoperativt illamående: I vissa fall kan dramamine användas för att lindra illamående och kräkningar efter operationer.

Hur fungerar dramamine?

Dramamine verkar genom att blockera histaminreceptorer i hjärnan. Histamin är en kemikalie som deltar i kroppens immunförsvar och spelar en roll i att reglera sömn och vakenhet. Genom att blockera dessa receptorer, minskar dramamine signalerna som orsakar illamående och kräkningar.

Hur köper man dramamine på apoteket?

Receptfria alternativ

I många länder, inklusive Sverige, är dramamine tillgängligt som ett receptfritt läkemedel. Detta innebär att du kan köpa det direkt på apoteket utan att behöva ett recept från en läkare. Det är dock viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och använda läkemedlet enligt rekommendation.

Besök hos apoteket

När du köper dramamine på apoteket kan det vara bra att rådgöra med apotekspersonalen, särskilt om du har andra medicinska tillstånd eller tar andra mediciner. Apotekspersonalen kan ge råd om rätt dosering och eventuella försiktighetsåtgärder.

Viktiga överväganden vid användning av dramamine

Dosering

För vuxna och barn över 12 år är den vanliga dosen 50-100 mg, som tas 30-60 minuter före resan. Dosen kan upprepas var 4-6 timme, men bör inte överstiga 400 mg per dag. För barn mellan 6 och 12 år är dosen vanligtvis 25-50 mg var 6-8 timme, men bör inte överstiga 150 mg per dag. Det är viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på förpackningen eller de som ges av en läkare.

Biverkningar

Vanliga biverkningar av dramamine inkluderar:

  • Dåsighet: Dramamine kan orsaka sömnighet, så det är viktigt att undvika att köra bil eller använda tunga maskiner efter att ha tagit läkemedlet.
  • Torr mun: Detta kan lindras genom att dricka vatten eller tugga sockerfritt tuggummi.
  • Dimsyn: Vissa personer kan uppleva dimsyn eller andra synstörningar.
  • Förstoppning: För att undvika förstoppning, se till att dricka mycket vätska och äta fiberrik mat.

Interaktioner med andra läkemedel

Dramamine kan interagera med andra mediciner, särskilt andra centrala nervsystemdämpande läkemedel som sömnmedel, lugnande medel, och vissa antidepressiva. Informera alltid din läkare eller apotekspersonal om alla mediciner du tar för att undvika potentiella interaktioner.

Alternativa behandlingar mot åksjuka

Om dramamine inte är lämpligt för dig, finns det andra alternativ för att hantera åksjuka:

  • Icke-medicinska metoder: Att sitta i framsätet på bilen, titta på horisonten, och undvika att läsa kan hjälpa till att minska symtom på åksjuka.
  • Övriga läkemedel: Andra antihistaminer som meklizin och cyklizin kan också vara effektiva mot åksjuka.
  • Naturläkemedel: Ingefära är ett populärt naturläkemedel mot illamående som kan användas som te eller tuggtabletter.

Avslutande tankar

Dramamine är ett effektivt och lättillgängligt läkemedel för att förebygga och behandla åksjuka och relaterade symtom. Att köpa dramamine på apoteket är enkelt och kräver inte ett recept i många fall. Dock är det viktigt att använda läkemedlet enligt anvisningarna och att vara medveten om potentiella biverkningar och interaktioner med andra mediciner. Genom att följa dessa riktlinjer kan du minimera obehag och njuta av resor utan att behöva oroa dig för åksjuka.

Köpa dramamine på apoteket