kock

Att äta ute kan vara en njutbar upplevelse, men det kan också vara en utmaning om du försöker hålla en hälsosam vikt. Här är några av mina bästa tips för hur du kan njuta av måltider på restaurang utan att behöva oroa dig för att gå upp i vikt.

Planera i förväg

Innan du går ut och äter, ta några minuter för att planera i förväg. Många restauranger har sina menyer tillgängliga online. Genom att kolla menyn i förväg kan du göra ett hälsosamt val innan du ens sätter dig vid bordet. Bestäm dig för vad du ska äta och håll dig till din plan för att undvika frestelser.

Välj hälsosamma alternativ

När du väljer vad du ska äta, leta efter hälsosamma alternativ. Många restauranger erbjuder lättare rätter eller har en separat sektion för hälsosamma val på menyn. Välj rätter som är grillade, bakade eller ångkokta istället för friterade. Sallader, grönsaksrätter och magra proteinkällor som kyckling och fisk är ofta bra val.

Be om modifieringar

Var inte rädd för att be om modifieringar av rätten du beställer. Du kan till exempel be om att få såsen vid sidan om, att byta ut pommes frites mot en sallad eller att få din rätt utan extra smör eller olja. De flesta restauranger är villiga att tillmötesgå dina önskemål om du frågar vänligt.

Kontrollera portionerna

Portionsstorlekarna på restauranger kan ofta vara mycket större än vad vi egentligen behöver. Ett enkelt knep för att hantera detta är att be om en doggy bag i förväg och lägga undan hälften av maten innan du börjar äta. På så sätt undviker du att överäta och har dessutom en god måltid till nästa dag.

Drick vatten

Det kan vara frestande att beställa söta eller alkoholhaltiga drycker när du äter ute, men dessa kan snabbt lägga till många extra kalorier. Välj istället vatten som din huvuddryck. Det hjälper inte bara att hålla kalorierna nere, utan det bidrar också till att hålla dig hydrerad och kan hjälpa dig att känna dig mättare snabbare.

Var uppmärksam på tillbehör

Många rätter kommer med olika tillbehör som kan vara riktiga kalori- och fettfällor. Såser, dressingar och bröd kan snabbt öka kalorimängden på din måltid. Be om att få dessa vid sidan om så att du kan kontrollera mängden du konsumerar, eller välj hälsosammare alternativ som salsa eller balsamvinäger.

Ät långsamt och njut

Ta dig tid att verkligen njuta av din måltid. Ät långsamt, tugga noggrant och lägg ner besticken mellan tuggorna. Detta hjälper dig att bli medveten om när du är mätt och kan förhindra att du överäter. Att njuta av varje tugga gör också upplevelsen mer tillfredsställande.

Dela din måltid

Om du äter ute med vänner eller familj, överväg att dela din måltid. Det är ett utmärkt sätt att prova olika rätter utan att överäta. Beställ flera smårätter eller förrätter och dela dem mellan er. På så sätt får du njuta av olika smaker utan att konsumera för mycket mat.

Välj hälsosamma efterrätter

Om du vill avsluta måltiden med något sött, välj hälsosammare alternativ. Fruktsallad, sorbet eller en liten portion mörk choklad är bättre val än tunga och sockerfyllda efterrätter. Du kan också dela en efterrätt med någon för att minska kaloriintaget.

Var inte för hård mot dig själv

Det är viktigt att komma ihåg att det är okej att unna sig ibland. Om du äter ute och inte gör de hälsosammaste valen, var inte för hård mot dig själv. Det är en del av livet att njuta av mat och sociala tillfällen. Balansen är nyckeln – fokusera på att göra hälsosamma val mestadels av tiden, men tillåt dig själv att njuta utan skuld då och då.

Att äta ute behöver inte vara ett hinder för att hålla en hälsosam vikt. Med dessa tips kan du njuta av restaurangbesök och samtidigt hålla dig på rätt spår med dina hälsomål.

Lycka till och njut av dina måltider!

Tips för att äta ute utan att gå upp i vikt