Sallader är en fantastisk maträtt som kan varieras i oändlighet. De kan vara lätta och fräscha, men också mättande och näringsrika. Här delar jag med mig av några av mina favoritrecept på mättande och hälsosamma sallader som är perfekta för alla tillfällen.
Quinoasallad med avokado och svarta bönor
Ingredienser
- 2 dl quinoa
- 1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
- 1 avokado, tärnad
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 rödlök, finhackad
- 1 näve färsk koriander, hackad
- 1 lime, pressad
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna.
- Blanda quinoa, svarta bönor, avokado, paprika, rödlök och koriander i en stor skål.
- Pressa över limejuice och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.
- Blanda väl och servera direkt eller låt stå i kylen en stund för att smakerna ska utvecklas.
Kycklingsallad med tahinidressing
Ingredienser
- 2 kycklingbröst, grillade och skivade
- 4 dl blandade gröna blad (spenat, ruccola, grönkål)
- 1 gurka, skivad
- 1 morot, riven
- 1 avokado, skivad
- 1 näve körsbärstomater, halverade
- 2 msk sesamfrön
Tahinidressing
- 3 msk tahini
- 2 msk citronsaft
- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 2-3 msk vatten (för att tunna ut)
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Lägg de gröna bladen i en stor skål och toppa med gurka, morot, avokado och körsbärstomater.
- Lägg till de skivade kycklingbrösten.
- Blanda alla ingredienser till tahinidressingen i en liten skål och rör tills den är jämn. Tillsätt mer vatten om det behövs för att få önskad konsistens.
- Häll dressingen över salladen och strö över sesamfrön. Blanda väl innan servering.
Laxsallad med mango och avokado
Ingredienser
- 2 laxfiléer, grillade och skivade
- 1 mogen mango, tärnad
- 1 avokado, tärnad
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 rödlök, finhackad
- 4 dl blandade gröna blad (t.ex. spenat och ruccola)
- 1 lime, pressad
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Lägg de gröna bladen i en stor skål och toppa med mango, avokado, paprika och rödlök.
- Lägg till de skivade laxfiléerna.
- Pressa över limejuice och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.
- Blanda försiktigt för att inte mosa avokadon och servera genast.
Belugasallad med rostade grönsaker
Ingredienser
- 2 dl belugalinser, kokta och avsvalnade
- 1 sötpotatis, tärnad
- 2 morötter, skivade
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 rödlök, klyftad
- 2 msk olivolja
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och peppar efter smak
- 4 dl babyspenat
- 1 näve färsk persilja, hackad
- 1 msk balsamvinäger
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Lägg sötpotatis, morötter, paprika och rödlök på en bakplåt. Ringla över olivolja, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Rosta i ugnen i 20-25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och lätt karamelliserade.
- Blanda de kokta belugalinserna med de rostade grönsakerna i en stor skål.
- Lägg till babyspenat och färsk persilja.
- Ringla över balsamvinäger och blanda väl innan servering.
Grekisk sallad med kikärtor
Ingredienser
- 1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
- 1 gurka, skivad
- 2 tomater, tärnade
- 1 röd lök, skivad
- 1 grön paprika, tärnad
- 100 g fetaost, smulad
- 1 näve kalamataoliver
- 2 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk oregano
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Lägg kikärtor, gurka, tomater, röd lök och grön paprika i en stor skål.
- Tillsätt fetaost och oliver.
- Ringla över olivolja och rödvinsvinäger. Krydda med oregano, salt och peppar.
- Blanda försiktigt och servera direkt eller låt stå i kylen en stund för att smakerna ska utvecklas.
Avslutande tankar
Dessa recept på mättande och hälsosamma sallader visar hur enkelt det kan vara att skapa näringsrika måltider som inte bara är bra för kroppen utan också för smaklökarna. Genom att använda färska ingredienser och balansera proteiner, kolhydrater och fetter kan du njuta av läckra sallader som håller dig mätt och nöjd hela dagen. Prova något av dessa recept nästa gång du vill ha en god och hälsosam måltid!