Kål är en otroligt mångsidig och näringsrik grönsak som kan användas på många olika sätt i köket. Från vitkål till grönkål och brysselkål, varje sort har sina unika egenskaper och smaker. Här delar jag med mig av hur jag använder olika sorters kål i min matlagning, med några av mina bästa recept och tips för att få ut det mesta av denna fantastiska grönsak.
Vitkål: Klassisk kålsallad och kåldolmar
Vitkål är kanske den mest kända kålsorten och används ofta i klassiska svenska rätter som kålsallad och kåldolmar.
Klassisk kålsallad:
Ingredienser:
- 1/2 huvud vitkål, finstrimlad
- 1 morot, riven
- 1 dl crème fraîche
- 2 msk majonnäs
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk socker
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Blanda crème fraîche, majonnäs, vitvinsvinäger och socker i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt den finstrimlade vitkålen och rivna moroten. Blanda väl.
- Låt kålsalladen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering så att smakerna får mogna.
Kåldolmar:
Ingredienser:
- 1 huvud vitkål
- 500 g blandfärs
- 1 dl kokt ris
- 1 gul lök, finhackad
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- Salt och peppar
- Smör till stekning
Instruktioner:
- Koka upp en stor kastrull med vatten. Ta bort de yttre bladen på kålen och koka sedan kålhuvudet i några minuter tills bladen börjar lossna. Ta bort bladen försiktigt och låt dem svalna.
- Blanda färs, kokt ris, hackad lök, ägg och mjölk i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg en klick färsblandning på varje kålblad och rulla ihop till dolmar. Fäst med en tandpetare om det behövs.
- Stek kåldolmarna i smör tills de är gyllenbruna runtom. Lägg dem sedan i en ugnsform och baka i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
Grönkål: Grönkålschips och grönkålssoppa
Grönkål är en näringsrik superfood som kan användas i både sallader, soppor och som hälsosamma snacks.
Grönkålschips:
Ingredienser:
- 200 g grönkål
- 2 msk olivolja
- Salt
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skölj grönkålen och torka den noggrant. Riv bort bladen från de hårda stjälkarna och bryt i mindre bitar.
- Lägg grönkålsbitarna på en bakplåt och ringla över olivolja. Massera in oljan i bladen så att de täcks jämnt. Strö över salt.
- Baka i ugnen i cirka 15-20 minuter tills grönkålen är krispig. Rör om då och då så att de inte bränns.
Grönkålssoppa:
Ingredienser:
- 300 g grönkål
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 potatisar, tärnade
- 2 dl grädde
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Tillsätt potatisen och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och sjud tills potatisen är mjuk.
- Tillsätt grönkålen och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
- Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan varm med en bit bröd.
Rödkål: Rödkålssallad och rödkålschips
Rödkål är inte bara vacker att se på utan också full av antioxidanter och vitaminer. Den passar utmärkt i sallader och som chips.
Rödkålssallad:
Ingredienser:
- 1/2 huvud rödkål, finstrimlad
- 1 äpple, tunt skivat
- 1/2 rödlök, tunt skivad
- 1 dl valnötter, grovhackade
- 2 msk olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk honung
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Blanda olivolja, äppelcidervinäger och honung i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt den finstrimlade rödkålen, skivat äpple, rödlök och valnötter. Blanda väl.
- Låt salladen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering så att smakerna får mogna.
Rödkålschips:
Ingredienser:
- 200 g rödkål
- 2 msk olivolja
- Salt
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skölj rödkålen och torka den noggrant. Riv bort bladen från de hårda stjälkarna och bryt i mindre bitar.
- Lägg rödkålsbitarna på en bakplåt och ringla över olivolja. Massera in oljan i bladen så att de täcks jämnt. Strö över salt.
- Baka i ugnen i cirka 15-20 minuter tills rödkålen är krispig. Rör om då och då så att de inte bränns.
Brysselkål: Rostad brysselkål med balsamvinäger
Brysselkål är en underskattad grönsak som blir fantastisk när den rostas och serveras med balsamvinäger.
Ingredienser:
- 500 g brysselkål, halverade
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg brysselkålen på en bakplåt och ringla över olivolja. Strö över salt och peppar och blanda väl.
- Rosta i ugnen i cirka 20-25 minuter tills brysselkålen är mjuk och har fått fin färg.
- Ta ut brysselkålen ur ugnen och ringla över balsamvinägern. Blanda och servera direkt.
Savoykål: Savoykålsgratäng med grädde och ost
Savoykål har vackra, krusiga blad och en mild smak som passar utmärkt i gratänger.
Ingredienser:
- 1 huvud savoykål, strimlad
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl riven ost (t.ex. Gruyère)
- Salt och peppar
- Smör till formen
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnsform med smör och lägg den strimlade savoykålen i formen.
- Blanda grädde, mjölk och vitlök i en skål och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kålen.
- Strö över den rivna osten.
- Grädda i ugnen i cirka 30-35 minuter tills gratängen är gyllenbrun och bubblande.
Kål är en fantastisk grönsak som kan användas på så många olika sätt i köket. Genom att experimentera med olika sorter och tillagningsmetoder kan du upptäcka nya favoriträtter och njuta av de hälsosamma fördelarna med kål.
Bon appétit!