picknick

Den viktigaste regeln för picknickmat är att allt ska vara hållbart utan kyl, enkelt att äta utan bestick och lätt att packa i en matsäck. Satsa på rätter som tål värme och transport – som wraps, pastasallader, matmuffins, fruktspett, tunnbrödsrullar, pannkakor och kall kyckling. Undvik krämiga såser, ömtåliga mejeriprodukter och rätter som kräver uppvärmning. Använd frysta vattenflaskor som kylklampar – då har du samtidigt kall dryck under dagen.

Picknick  mat som inte kladdar – smarta val

  • Tunnbrödsrullar med rökt skinka, färskost och ruccola
  • Wraps med kyckling, fetaost och soltorkad tomat
  • Fyllda pitabröd med köttbullar och rödbetssallad
  • Matmuffins med ost, spenat och soltorkade tomater
  • Pastasallad med pesto, tomater, mozzarella och bönor
  • Kalla pannkakor rullade med jordgubbssylt eller keso och bär
  • Fruktspett med melon, vindruvor och jordgubbar
  • Rökt lax på kavring med pepparrotskräm och dill
  • Fyllda croissanter med ost, skinka och dijon
  • Ris- eller bulgursallad med grillade grönsaker

Alla dessa kan förberedas hemma, packas i burkar och ätas med händer eller tandpetare. Perfekt för filt i gräset eller klippor vid havet.

Barnvänliga matsäcksidéer

  • Plättar med sylt i burk – servera kalla
  • Minipizzor på polarbröd eller tortillabotten
  • Ost- och skinksnurror av smördeg
  • Små korv med bröd inlindade i folie
  • Grönsaksstavar i burk med dipp i botten
  • Bananpannkakor – hållbara och proteinrika
  • Köttbullespett med körsbärstomater

Barn uppskattar ofta mat som känns som ”plock”, gärna med små överraskningar som chokladbit, kex eller färgglada servetter.

Svala drycker och smart nedkylning

  • Fyll plastflaskor med vatten till 80 %, frys in och använd som kylklampar.
  • Blanda saft eller lemonad hemma, frys in i småflaskor – håller sig kallt i timmar.
  • Ta med termos med isvatten eller iskaffe.
  • För vuxna: kall cider, alkoholfri öl eller en färdigblandad sangria i PET-flaska.

Tips för att packa en matsäck rätt

  • Använd matlådor med tätt lock – gärna BPA-fria plastburkar eller rostfria lådor.
  • Mindre burkar i större korg – separera sött, salt, vått och torrt.
  • Packa i kylväska eller ryggsäck med frysta flaskor längst ner.
  • Ta med våtservetter, soppåsar, servetter och handsprit.
  • Använd hårdkokta ägg, ostbitar, nötter och torkad frukt som komplement.

Klassisk svensk matsäck – nostalgi på filt

  • Köttbullar, kokta ägg, gurk- och paprikastavar
  • Mjukkaka med leverpastej
  • Lingondricka i plastflaska
  • Frukt – äpple, päron, banan
  • Kanelbulle eller chokladbit till efterrätt

Många svenskar minns skolutflykter och långresor där just denna enkla matsäck följde med – hållbar, mättande och barnvänlig.

Fakta: picknickens historia

Ordet ”picknick” kommer från franskans pique-nique och dök upp i svenska språket på 1700-talet. Det beskrev då eleganta måltider utomhus med plockmat och vin – särskilt bland överklassen. Under 1900-talet blev picknick folkligt i Sverige, ofta kopplat till skolutflykter, midsommar, bilresor och semesterdagar. I dag är picknick en självklar del av sommaren för många – från stadsparker till skog, klippor och stränder.

Packa en matsäck att äta ute – picknick utan krångel