
Den viktigaste regeln för picknickmat är att allt ska vara hållbart utan kyl, enkelt att äta utan bestick och lätt att packa i en matsäck. Satsa på rätter som tål värme och transport – som wraps, pastasallader, matmuffins, fruktspett, tunnbrödsrullar, pannkakor och kall kyckling. Undvik krämiga såser, ömtåliga mejeriprodukter och rätter som kräver uppvärmning. Använd frysta vattenflaskor som kylklampar – då har du samtidigt kall dryck under dagen.
Picknick mat som inte kladdar – smarta val
- Tunnbrödsrullar med rökt skinka, färskost och ruccola
- Wraps med kyckling, fetaost och soltorkad tomat
- Fyllda pitabröd med köttbullar och rödbetssallad
- Matmuffins med ost, spenat och soltorkade tomater
- Pastasallad med pesto, tomater, mozzarella och bönor
- Kalla pannkakor rullade med jordgubbssylt eller keso och bär
- Fruktspett med melon, vindruvor och jordgubbar
- Rökt lax på kavring med pepparrotskräm och dill
- Fyllda croissanter med ost, skinka och dijon
- Ris- eller bulgursallad med grillade grönsaker
Alla dessa kan förberedas hemma, packas i burkar och ätas med händer eller tandpetare. Perfekt för filt i gräset eller klippor vid havet.
Barnvänliga matsäcksidéer
- Plättar med sylt i burk – servera kalla
- Minipizzor på polarbröd eller tortillabotten
- Ost- och skinksnurror av smördeg
- Små korv med bröd inlindade i folie
- Grönsaksstavar i burk med dipp i botten
- Bananpannkakor – hållbara och proteinrika
- Köttbullespett med körsbärstomater
Barn uppskattar ofta mat som känns som ”plock”, gärna med små överraskningar som chokladbit, kex eller färgglada servetter.
Svala drycker och smart nedkylning
- Fyll plastflaskor med vatten till 80 %, frys in och använd som kylklampar.
- Blanda saft eller lemonad hemma, frys in i småflaskor – håller sig kallt i timmar.
- Ta med termos med isvatten eller iskaffe.
- För vuxna: kall cider, alkoholfri öl eller en färdigblandad sangria i PET-flaska.
Tips för att packa en matsäck rätt
- Använd matlådor med tätt lock – gärna BPA-fria plastburkar eller rostfria lådor.
- Mindre burkar i större korg – separera sött, salt, vått och torrt.
- Packa i kylväska eller ryggsäck med frysta flaskor längst ner.
- Ta med våtservetter, soppåsar, servetter och handsprit.
- Använd hårdkokta ägg, ostbitar, nötter och torkad frukt som komplement.
Klassisk svensk matsäck – nostalgi på filt
- Köttbullar, kokta ägg, gurk- och paprikastavar
- Mjukkaka med leverpastej
- Lingondricka i plastflaska
- Frukt – äpple, päron, banan
- Kanelbulle eller chokladbit till efterrätt
Många svenskar minns skolutflykter och långresor där just denna enkla matsäck följde med – hållbar, mättande och barnvänlig.
Fakta: picknickens historia
Ordet ”picknick” kommer från franskans pique-nique och dök upp i svenska språket på 1700-talet. Det beskrev då eleganta måltider utomhus med plockmat och vin – särskilt bland överklassen. Under 1900-talet blev picknick folkligt i Sverige, ofta kopplat till skolutflykter, midsommar, bilresor och semesterdagar. I dag är picknick en självklar del av sommaren för många – från stadsparker till skog, klippor och stränder.