
Våfflor är en av Sveriges mest älskade rätter, både som dessert och som matig måltid. Frasigheten är det som gör våfflorna speciella och nyckeln ligger i själva smeten och gräddningen. Hemligheterna är kall vätska (mjölk, grädde eller kolsyrat vatten), att låta smeten vila så mjölet hinner svälla, och ett riktigt hett våffeljärn. Att lägga våfflorna på galler i stället för att stapla dem bevarar krispigheten.
Våfflans historia och varför vi firar våffeldagen
Våfflor har rötter ända tillbaka till medeltiden i Europa. Redan på 1600-talet finns spår av våfflor i Sverige, då de gräddades mellan järn över öppen eld. Ordet våffla kommer från tyskans Waffel och har koppling till ordet wabe, bikaka, vilket speglar mönstret i järnet. Våffeldagen, 25 mars, har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag – “Vårfrudagen” som med tiden omvandlades i folkmun till “Våffeldagen”.
Klassisk våffelsmet – grundrecept (ca 6 våfflor)
Ingredienser
- 100 g smör, smält och avsvalnat
- 3½–4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 msk socker (uteslut vid matiga våfflor)
- 4 dl mjölk (eller 3 dl mjölk + 1 dl grädde för fylligare smak)
- 1 dl kallt bubbelvatten för extra frasighet
- (Frivilligt) 1–2 ägg om du vill ha mjukare våfflor
Tillagning
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev. socker.
- Vispa ner mjölk och grädde, rör smeten jämn.
- Tillsätt smöret och sist kallt vatten.
- Låt smeten vila 20–30 minuter för att mjölet ska svälla.
- Grädda i ordentligt uppvärmt järn tills våfflorna är gyllene.
- Lägg färdiga våfflor på galler, inte i stapel.
Variationer på våfflor och smet
- Frasvåfflor utan ägg – klassiskt svenska, tunna och krispiga.
- Äggvåfflor – lite mjukare, passar till både sött och salt.
- Matiga våfflor – smet med mindre socker, serveras med lax, löjrom, ost eller gräddfil.
- Veganska våfflor – växtbaserad mjölk och margarin, ersätter ägg med exempelvis kolsyrat vatten.
- Glutenfria våfflor – vetemjöl byts ut mot glutenfria alternativ som bovete, majs- eller havremjöl.
Servering och klassiska tillbehör
Svenska våfflor äts ofta med sylt och vispad grädde, men kan även serveras med bär, glass eller chokladsås för en mer dessertlik känsla. På senare år har matigare varianter blivit populära, där våfflorna toppas med kallrökt lax, löjrom, crème fraiche och rödlök – en modern festfavorit.
Intressanta fakta om våfflor
- Förr var våfflor lyxmat för de välbärgade – vitt mjöl, socker och smör var dyrt.
- Våffeljärn var en exklusiv ägodel innan industrialiseringen gjorde dem mer tillgängliga.
- Kolsyrat vatten i smeten är ett gammalt knep som återigen blivit populärt för att maximera frasigheten.
- Våffeldagen i Sverige är unik – i många andra länder förknippas våfflor mer med frukost eller marknadsmat.
Vanliga misstag i våffelbaket
- Att inte låta smeten vila – resultatet blir då mindre krispiga våfflor.
- Att använda för varmt smör i smeten – kan göra smeten seg.
- Att inte hetta upp järnet ordentligt – våfflorna fastnar eller blir bleka.
- Att stapla nygräddade våfflor – ångan gör dem mjuka.
Belgiska våfflor – luftiga och mäktiga
Belgiska våfflor skiljer sig från svenska genom att de är tjockare, luftigare och ofta bakas med jäst eller äggvita som vispats hårt. De serveras traditionellt med pudrat florsocker, chokladsås, färska bär eller grädde.
Ingredienser (ca 8 st)
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk, fingervarm
- 100 g smör, smält
- 2 ägg
- ½ tsk salt
- 2 msk socker
- 7 dl vetemjöl
Tillagning
- Smula jästen i en bunke och rör ut i mjölken.
- Tillsätt smör, ägg, salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en jämn smet.
- Låt jäsa i 40 minuter.
- Grädda i belgiskt våffeljärn tills våfflorna är gyllenbruna.
Bananvåfflor – naturligt sötade och glutenfria
Bananvåfflor är ett hälsosammare alternativ och passar bra för dig som vill undvika raffinerat socker eller gluten.
Ingredienser (ca 6 st)
- 2 mogna bananer
- 3 ägg
- 1 dl havregryn (glutenfria vid behov)
- 1 dl mandelmjölk eller annan växtdryck
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk kanel
- 1 nypa salt
Tillagning
- Mixa bananer, ägg och havregryn till en slät smet.
- Rör ner bakpulver, kanel, salt och mandelmjölk.
- Låt smeten vila i 10 minuter.
- Grädda i smort våffeljärn tills våfflorna fått fin färg.
Chokladvåfflor – för chokladälskaren
För den som vill göra våfflor till en riktig dessert är chokladvåfflor perfekta.
Ingredienser (ca 6 st)
- 100 g smör, smält
- 3½ dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 dl socker
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 100 g mörk choklad, hackad
Tillagning
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och socker.
- Vispa ner mjölk och grädde, tillsätt smör och rör smeten slät.
- Vänd ner den hackade chokladen.
- Grädda tills våfflorna är mörkt gyllenbruna och doftar choklad.
Potatisvåfflor – svensk husmanskost i våffeljärnet
Potatisvåfflor är ett perfekt sätt att ta tillvara på kokt potatis och samtidigt få en matig variant av den klassiska våfflan. De är milda, mättande och fungerar utmärkt som bas för salta tillbehör.
Ingredienser (ca 8 st)
- 4 kokta kalla potatisar, rivna
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 50 g smör, smält
Tillagning
- Riv potatisen fint.
- Vispa ihop ägg, mjölk och smör.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt, rör sedan ner potatisen.
- Grädda i smort våffeljärn tills våfflorna är gyllene och frasiga.
- Servera med gräddfil, rödlök och löjrom eller bara med smör och ost.
Ostvåfflor – extra fras och smak
Ostvåfflor får en härligt fyllig smak och en ännu frasigare kant tack vare att osten karamelliseras i järnet.
Ingredienser (ca 6 st)
- 100 g smör, smält
- 3½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 2 dl riven lagrad ost (t.ex. Västerbottensost eller prästost)
Tillagning
- Gör en vanlig våffelsmet med smör, mjöl, bakpulver, salt, mjölk och grädde.
- Vänd ner den rivna osten sist.
- Grädda tills våfflorna fått en gyllenbrun och knaprig yta.
- Servera med en klick crème fraiche och hackade örter.
Dill- och örtvåfflor – fräscha och matiga
Dill i våffelsmeten gör våfflorna till ett perfekt komplement till fisk och skaldjur.
Ingredienser (ca 6 st)
- 100 g smör, smält
- 3½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 4 dl mjölk
- ½ dl hackad dill (färsk)
- Ev. andra örter som gräslök eller persilja
Tillagning
- Blanda mjöl, bakpulver och salt.
- Vispa ner mjölk och smör till en jämn smet.
- Vänd ner den finhackade dillen och eventuella örter.
- Grädda och servera gärna med lax, räkor eller en frisk citrondressing.
Våfflor på 1800-talet – en smakresa tillbaka i tiden
På 1800-talet fanns inte bakpulver tillgängligt i Sverige förrän mot slutet av århundradet. Våfflor bakades därför utan jäsmedel och fick sin struktur genom rikligt med grädde, smör och ibland ägg. Resultatet blev tunga, men mycket smakrika våfflor – mer som en lyxig kaka än den frasiga variant vi äter idag.
Klassiska 1800-talsvåfflor (utan bakpulver)
Ingredienser (ca 6 st)
- 3 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl söt grädde (ej vispad)
- 1 dl mjölk
- 75 g smör, smält
- 1 msk socker
- 1 nypa salt
Tillagning
- Vispa ihop ägg och grädde.
- Blanda mjöl, socker och salt och rör ner växelvis med mjölken.
- Tillsätt det smälta smöret och vispa till en tjock smet.
- Grädda i ett tungt gjutjärns-våffeljärn över vedspis eller öppen eld.
- Servera med hemkokt sylt eller bär – socker var dyrt, så man använde ofta lingon eller blåbär.
Gräddvåfflor från sekelskiftet
Gräddvåfflor blev populära i slutet av 1800-talet när vispgrädde och finmalet vetemjöl blev mer tillgängligt. Dessa våfflor var luftigare men fortfarande utan bakpulver.
Ingredienser (ca 6 st)
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 3 ägg
- 75 g smör, smält
- 1 msk socker
- 1 krm salt
Tillagning
- Vispa äggen lätt och blanda med grädden.
- Sikta ner mjölet och rör till en jämn smet.
- Tillsätt smöret och låt smeten vila i 30 minuter.
- Grädda i järn tills våfflorna är gyllenbruna.
- Servera med vispad grädde och bär – ett tydligt tecken på fest.
Fakta om äldre våfflor
- Våfflor var festmat – de åts på högtider som Vårfrudagen eller bröllop.
- Grädden var inte alltid vispad, utan användes som vätska i smeten.
- Många våffeljärn var smidda av smeder och gick i arv i generationer.
- Under 1800-talet åt man ofta våfflor utan sylt, istället med smör eller bärmos.