Frukost är dagens viktigaste måltid, och att börja dagen med något näringsrikt och gott kan sätta tonen för resten av dagen. Frukostkakor är ett fantastiskt alternativ för de som vill ha något snabbt, enkelt och mättande. I detta blogginlägg delar jag med mig av mitt favorit recept på frukostkakor fyllda med pumpafrön, tranbär och pekannötter. Dessa kakor är perfekta att ta med på språng eller njuta av med en kopp kaffe hemma.

Ingredienser

Basingredienser

  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl fullkornsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 1 dl osötat äppelmos
  • 1/2 dl honung eller lönnsirap
  • 2 msk smält kokosolja
  • 1 tsk vaniljextrakt

Tillagning

Förberedelse

  1. Förvärm ugnen till 180 grader Celsius och täck en bakplåt med bakplåtspapper.
  2. I en stor skål, blanda havregryn, fullkornsmjöl, bakpulver, kanel och salt.
  3. I en annan skål, blanda äppelmos, honung eller lönnsirap, smält kokosolja och vaniljextrakt.

Blanda ihop

  1. Häll de våta ingredienserna över de torra ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat.
  2. Tillsätt pumpafrön, torkade tranbär och hackade pekannötter. Rör om tills allt är jämnt fördelat.

Forma kakor

  1. Ta ungefär en matsked av smeten och forma till en boll. Placera bollen på den förberedda bakplåten och platta till den något.
  2. Upprepa tills all smet är använd, med lite avstånd mellan varje kaka.

Grädda

  1. Grädda kakorna i den förvärmda ugnen i cirka 12-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och fasta.
  2. Låt kakorna svalna på bakplåten i några minuter innan du överför dem till ett galler för att svalna helt.

Förvaring och hållbarhet

Förvaring

För att hålla dina frukostkakor färska och goda, förvara dem i en lufttät behållare vid rumstemperatur i upp till en vecka. Du kan också frysa kakorna för längre hållbarhet. Lägg dem i en fryspåse eller en lufttät behållare och frys i upp till tre månader.

Återuppvärmning

Om du föredrar varma frukostkakor, kan du värma dem i mikrovågsugnen i några sekunder eller i en ugn på låg temperatur tills de är uppvärmda.

Tips och variationer

Anpassa receptet

Du kan enkelt anpassa detta recept efter dina egna smakpreferenser eller vad du har till hands. Prova att byta ut pekannötterna mot valnötter eller mandlar, eller använd torkade blåbär istället för tranbär. Chokladbitar kan också vara en läcker tillsats för en lite sötare variant.

Tillsätt protein

För att göra dina frukostkakor ännu mer mättande kan du tillsätta en skopa proteinpulver till de torra ingredienserna. Detta är särskilt bra om du äter kakorna efter ett träningspass eller vill ha ett extra energitillskott på morgonen.

Glutenfritt alternativ

För en glutenfri variant kan du använda glutenfria havregryn och ersätta fullkornsmjölet med mandelmjöl eller kokosmjöl. Se till att justera mängden vätska om du använder kokosmjöl, eftersom det absorberar mer vätska än andra mjöltyper.

Avslutande tankar

Frukostkakor med pumpafrön, tranbär och pekannötter är ett utmärkt sätt att starta dagen med något både gott och näringsrikt. De är enkla att göra, lätta att anpassa och perfekta för både hemma och på språng. Jag hoppas att detta recept inspirerar dig att prova att baka dina egna frukostkakor och njuta av en god och hälsosam frukost varje dag.

Frukostkakor med pumpafrön, tranbär och pekannötter