limoncello tiramisu

Våren är en tid för fräschör och nya smaker. Det är den perfekta tiden att experimentera i köket och bjuda på något som fångar säsongens lätthet och glädje. En dessert som jag tycker fångar detta perfekt är tiramisu med limoncello och minimaränger. Denna twist på den klassiska tiramisun kombinerar den lena smaken av mascarpone med en uppfriskande hint av citron och krispiga minimaränger. Här delar jag med mig av mitt recept för att möta våren på bästa sätt.

Ingredienser för tiramisu med limoncello

För tiramisu:

  • 250 g mascarpone
  • 3 ägg (separera äggulorna och äggvitorna)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl limoncello
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, kylt
  • 200 g savoiardikex (ladyfingers)
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Kakao för garnering

För limoncello minimaränger:

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk limoncello
  • En nypa salt
  • Rivet skal från 1 citron

Förbered limoncello minimaränger

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 100°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills de bildar mjuka toppar.
  3. Tillsätt sockret, en matsked i taget, och fortsätt vispa tills du har en glansig och styv marängsmet.
  4. Vänd försiktigt ner limoncello och citronskal i marängsmeten.
  5. Skeda eller spritsa små klickar av marängsmeten på bakplåtspappret.
  6. Baka i ugnen i cirka 1,5 timme tills minimarängerna är torra och krispiga. Låt svalna helt.

Gör tiramisubasen

Instruktioner:

  1. Vispa äggulorna med socker tills blandningen är ljus och fluffig.
  2. Tillsätt mascarpone och vispa tills smeten är jämn och krämig.
  3. Blanda i vaniljextrakt och citronskal.
  4. I en separat skål, vispa äggvitorna till styva toppar.
  5. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i mascarponeblandningen.

Montera tiramisu

Instruktioner:

  1. Blanda det kalla kaffet med limoncello i en grund skål.
  2. Doppa savoiardikexen snabbt i kaffeblandningen, en i taget, och lägg dem i ett lager på botten av en rektangulär form.
  3. Bred ett jämnt lager av mascarponeblandningen över kexen.
  4. Upprepa lagren tills alla ingredienser är använda, avsluta med ett lager mascarponeblandning.
  5. Täck formen och ställ i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten, för att låta smakerna utvecklas.

Dekorera och servera

Instruktioner:

  1. Precis innan servering, sikta ett tunt lager kakao över toppen av tiramisun.
  2. Dekorera med limoncello minimaränger och eventuellt några extra citronskalstrimlor för en fräsch touch.
  3. Skär upp tiramisun i bitar och servera med ett leende.

Avslutande tankar

Att möta våren med en dessert som tiramisu med limoncello och minimaränger är ett härligt sätt att välkomna den nya säsongen. Denna kombination av klassiska italienska smaker med en citronfräsch twist är både uppfriskande och dekadent. Jag hoppas att du njuter av att skapa och smaka denna vårinspirerade dessert lika mycket som jag gör.

Buon appetito!

Att möta våren med tiramisu med limoncello minimaränger