Cheesecake är en klassisk dessert som kan varieras i oändlighet. Kombinationen av smörkola, äpple, kanel och whisky ger en lyxig och höstig twist som garanterat kommer att imponera på dina gäster. Här är mitt recept på en ljuvlig cheesecake med dessa smaker som huvudingredienser.
Ingredienser
För att göra denna dekadenta cheesecake behöver du följande ingredienser:
Botten
- 200 g digestivekex
- 100 g smör, smält
Fyllning
- 600 g färskost (cream cheese)
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk whisky
Smörkola
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
Äppeltopping
- 3 stora äpplen, skalade och skurna i tunna skivor
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 1 tsk kanel
- 2 msk whisky
Förberedelse
Botten
- Krossa digestivekexen till smulor i en matberedare eller med en kavel.
- Blanda kexsmulorna med det smälta smöret.
- Tryck ut blandningen i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och ställ i kylskåp för att stelna medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
- Vispa färskosten mjuk och krämig i en stor skål.
- Tillsätt socker och vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg.
- Rör i vispgrädde, vetemjöl och whisky tills smeten är slät och jämn.
- Häll fyllningen över den kalla botten i springformen.
Gräddning
- Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter, eller tills fyllningen har stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten.
- Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen med luckan på glänt i ytterligare 1 timme.
- Ta ut cheesecaken och låt den svalna helt i rumstemperatur innan du ställer den i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten.
Smörkola
- Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme tills det får en gyllenbrun färg.
- Tillsätt vispgrädde, smör och sirap. Var försiktig, det kan bubbla upp!
- Låt kolasåsen sjuda på låg värme i ca 5 minuter tills den tjocknar något.
- Rör i vaniljsocker och låt svalna.
Äppeltopping
- Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.
- Tillsätt äppelskivorna och strö över socker och kanel.
- Stek äpplena tills de är mjuka och karamelliserade, ca 10 minuter.
- Tillsätt whisky och låt puttra ytterligare några minuter tills vätskan har reducerats något.
- Låt äpplena svalna.
Montering och servering
- Ta ut cheesecaken ur kylskåpet och lossa försiktigt från springformen.
- Häll smörkolasåsen över cheesecaken och sprid ut den jämnt med en sked.
- Lägg de karamelliserade äpplena ovanpå kolasåsen.
- För extra dekoration kan du strö lite kanel över toppen och lägga några kanelstänger på sidan.
- Servera cheesecaken kall och njut av de rika, höstiga smakerna av smörkola, äpple, kanel och whisky.
Avslutande tankar
Denna cheesecake med smörkola, äpple, kanel och whisky är en fantastisk dessert som kombinerar djupa och rika smaker. Perfekt för höst- och vintermånaderna, eller när du vill bjuda på något extra speciellt. Jag hoppas att du provar detta recept och njuter av varje bit lika mycket som jag gör!
Cheesecake med smak av smörkola, äpple, kanel och whisky