Efterrätter är den perfekta avslutningen på en måltid och kan vara allt från en enkel fruktkompott till en mer avancerad chokladmousse. Att göra en läcker efterrätt behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Här delar jag med mig av fem av mina favoritdesserter som är både enkla att förbereda och oemotståndligt goda.
Chokladmousse
En krämig chokladmousse är alltid en hit och är mycket enklare att göra än man kanske tror.
Ingredienser:
- 200 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner:
- Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad. Låt den svalna något.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en stor skål.
- I en annan skål, vispa äggen med strösocker och vaniljsocker tills blandningen är ljus och fluffig.
- Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggblandningen.
- Vänd sedan ner grädden tills allt är väl blandat.
- Fördela moussen i serveringsglas och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar före servering.
Citronpaj
Denna fräscha och syrliga citronpaj är enkel att göra och smakar fantastiskt.
Ingredienser för pajskalet:
- 125 g smör, rumstempererat
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 1 äggula
Ingredienser för fyllningen:
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- Rivet skal och saft från 2 citroner
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
- Blanda smör, vetemjöl, florsocker och äggula till en deg. Tryck ut degen i en pajform.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Vispa ägg och socker till fyllningen. Tillsätt grädde, citronskal och citronsaft.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare 20 minuter tills fyllningen har stelnat.
- Låt pajen svalna innan servering.
Fruktsallad med honung och lime
En enkel men uppfriskande fruktsallad är alltid ett säkert kort.
Ingredienser:
- 1 ananas, tärnad
- 2 apelsiner, skalade och skurna i bitar
- 1 mango, tärnad
- 2 kiwi, skalade och skurna i bitar
- 1 näve färska myntablad, hackade
- Saften från 1 lime
- 2 msk honung
Instruktioner:
- Blanda all frukt i en stor skål.
- Tillsätt hackad mynta, limejuice och honung.
- Rör om försiktigt så att alla smaker blandas.
- Servera fruktsalladen direkt eller förvara i kylskåp tills det är dags att äta.
Kladdkaka
En klassisk svensk kladdkaka är lätt att göra och älskas av både stora och små.
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
- Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en annan skål.
- Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det smälta smöret.
- Häll smeten i en smord och bröad form.
- Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten.
- Låt kladdkakan svalna något innan servering. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.
Pannacotta med hallonsås
Pannacotta är en klassisk italiensk dessert som är både enkel att göra och imponerande att servera.
Ingredienser för pannacotta:
- 5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl strösocker
- 2 gelatinblad
Ingredienser för hallonsås:
- 200 g frysta hallon
- 2 msk strösocker
- 1 msk vatten
Instruktioner:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp grädden med vaniljstången (eller vaniljsockret) och strösockret. Ta av från värmen.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden tills de har smält.
- Häll upp gräddblandningen i portionsformar och låt stelna i kylskåp i minst 4 timmar.
- Koka hallon, socker och vatten till en sås. Låt svalna.
- Servera pannacottan med hallonsåsen på toppen.
Avslutande tankar
Efterrätter är det perfekta sättet att avsluta en måltid på ett sött och tillfredsställande sätt. Med dessa fem enkla och läckra recept kan du imponera på dina gäster eller bara unna dig själv något extra gott. Jag hoppas att du blir inspirerad att prova några av dessa efterrätter och njuta av deras fantastiska smaker.