Veganska efterrätter kan vara både läckra och enkla att göra. Oavsett om du är vegan eller bara vill prova något nytt, finns det massor av fantastiska recept som inte innehåller några animaliska produkter. I detta blogginlägg delar jag med mig av fem av mina favoritrecept på veganska efterrätter som är lätta att förbereda och garanterat kommer att tillfredsställa ditt sötsug.
Chokladmousse med avokado
Ingredienser
- 2 mogna avokado
- 1/2 kopp kakaopulver
- 1/4 kopp lönnsirap eller agavesirap
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
Tillagning
- Halvera avokadorna och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och lägg det i en matberedare.
- Tillsätt kakaopulver, lönnsirap, vaniljextrakt och salt.
- Mixa tills blandningen är helt slät och krämig.
- Häll chokladmoussen i små skålar eller glas och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
- Toppa gärna med färska bär eller hackade nötter innan du serverar.
Vegansk cheesecake med cashewnötter
Ingredienser
- Botten:
-
- 1,5 dl mandlar
- 1,5 dl dadlar, urkärnade
- En nypa salt
- Fyllning:
-
- 3 dl cashewnötter (blötlagda över natten)
- 1 dl kokosmjölk
- 1 dl lönnsirap eller agavesirap
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1/2 dl kokosolja, smält
- Saft från 1 citron
Tillagning
- Mixa mandlar, dadlar och salt i en matberedare tills du får en kladdig deg.
- Tryck ut degen i botten på en springform.
- Mixa de blötlagda cashewnötterna med kokosmjölk, lönnsirap, vaniljextrakt, smält kokosolja och citronsaft tills smeten är helt slät.
- Häll fyllningen över botten och jämna till ytan.
- Låt cheesecaken stå i frysen i minst 4 timmar eller tills den är fast.
- Ta ut cheesecaken från frysen och låt den tina något innan servering. Toppa med färska bär eller frukt om så önskas.
Jordgubbs- och bananglass
Ingredienser
- 2 mogna bananer, skivade och frysta
- 2 dl frysta jordgubbar
- 1 tsk vaniljextrakt
Tillagning
- Lägg de frysta bananskivorna och jordgubbarna i en matberedare.
- Tillsätt vaniljextraktet.
- Mixa tills blandningen är slät och krämig.
- Servera glassen direkt eller frys in den i en lufttät behållare för en fastare konsistens.
- Toppa gärna med hackade nötter eller chokladbitar vid servering.
Veganska brownies
Ingredienser
- 1,5 dl mandelsmör
- 1,5 dl lönnsirap eller agavesirap
- 1/2 dl kokosolja, smält
- 1 dl kakaopulver
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- En nypa salt
Tillagning
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius och klä en bakform med bakplåtspapper.
- Blanda mandelsmör, lönnsirap och smält kokosolja i en stor skål.
- Tillsätt kakaopulver, vaniljextrakt, mandelmjöl, bakpulver och salt. Rör om tills allt är väl blandat.
- Häll smeten i bakformen och jämna till ytan.
- Grädda i ugnen i 20-25 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren från mitten.
- Låt brownien svalna helt innan du skär den i bitar.
Kokos- och limebollar
Ingredienser
- 2,5 dl riven kokos
- 1 dl mandelmjöl
- 1/4 kopp lönnsirap eller agavesirap
- Saft och zest från 1 lime
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
Tillagning
- Blanda riven kokos, mandelmjöl, lönnsirap, limesaft, limezest, vaniljextrakt och salt i en skål.
- Rör om tills allt är väl blandat och du har en kladdig deg.
- Forma små bollar av degen och rulla dem i extra riven kokos om du vill.
- Låt kokos- och limebollarna stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
Avslutande tankar
Veganska efterrätter kan vara både enkla att göra och otroligt läckra. Dessa fem recept visar att du inte behöver kompromissa med smak eller kvalitet för att njuta av en hälsosam och tillfredsställande dessert. Jag hoppas att dessa recept inspirerar dig att prova nya veganska alternativ och njuta av några fantastiska godsaker utan animaliska produkter.