Indisk chana masala

Att övergå till en vegetarisk kost kan vara utmanande, särskilt om du är van vid att äta kött. Men oroa dig inte! Det finns många läckra vegetariska rätter som även köttälskare kan njuta av. Här är fem recept som är så goda att du inte kommer sakna köttet alls.

Vegetarisk lasagne med linser

Ingredienser

  • 1 paket lasagneplattor (gärna fullkorn)
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 morot, riven
  • 2 selleristjälkar, hackade
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 dl ricottaost
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesanost
  • Färsk basilika till garnering

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna tills de är mjuka.
  4. Tillsätt morot och selleri och fräs ytterligare några minuter.
  5. Häll i krossade tomater, grönsaksbuljong, oregano, basilika, salt och peppar. Låt sjuda i 15 minuter.
  6. Blanda linserna med tomatsåsen.
  7. Varva lasagneplattor, lins- och tomatsås, ricotta och mozzarella i en ugnsform.
  8. Toppa med parmesanost.
  9. Grädda i ugnen i 30-35 minuter tills lasagnen är bubblande och gyllenbrun.
  10. Garnera med färsk basilika och servera.

BBQ-jackfruit burgare

Ingredienser

  • 1 burk jackfruit i saltlake, avrunnen och sköljd
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl BBQ-sås
  • 4 hamburgerbröd
  • Coleslaw
  • Salladsblad
  • Gurkskivor

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Fräs lök och vitlök i en stekpanna tills de är mjuka.
  3. Tillsätt jackfruit och fräs i några minuter.
  4. Häll över BBQ-såsen och låt sjuda i 10-15 minuter.
  5. Mosa jackfruit med en gaffel tills den liknar draget kött.
  6. Lägg jackfruitblandningen på en plåt och baka i ugnen i 20 minuter.
  7. Servera på hamburgerbröd med coleslaw, sallad och gurkskivor.

Vegetariska köttbullar med pasta

Ingredienser

  • 2 dl röda linser, kokta
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 ägg
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • 400 g spaghetti
  • 1 burk tomatsås

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Mixa linser och havregryn i en matberedare tills du får en grov blandning.
  3. Blanda i parmesanost, ägg, lök, vitlök, oregano, basilika, salt och peppar.
  4. Forma små köttbullar och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills de är gyllenbruna.
  6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. Värm tomatsåsen i en kastrull.
  8. Servera köttbullarna med pasta och tomatsås.

Portobello-svampar fyllda med spenat och fetaost

Ingredienser

  • 4 stora portobello-svampar
  • 200 g spenat
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 150 g fetaost, smulad
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Ta bort stjälkarna från svamparna och skrapa ur insidan lite.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka.
  4. Tillsätt spenaten och fräs tills den är mjuk.
  5. Blanda spenatblandningen med fetaost, salt och peppar.
  6. Fyll portobello-svamparna med blandningen.
  7. Lägg svamparna på en plåt och baka i ugnen i 15-20 minuter.
  8. Servera som huvudrätt eller som tillbehör.

Indisk chana masala

Ingredienser

  • 2 burkar kikärtor, avrunna och sköljda
  • 1 lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 dl kokosmjölk
  • Färsk koriander till garnering
  • Kokt ris till servering

Instruktioner

  1. Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna tills de är mjuka.
  2. Tillsätt alla kryddorna och fräs i ytterligare en minut.
  3. Häll i krossade tomater och kokosmjölk och låt sjuda i 10 minuter.
  4. Tillsätt kikärtorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
  5. Garnera med färsk koriander och servera med ris.

Avslutande tankar

Dessa fem vegetariska recept är inte bara läckra utan också mättande och fulla av smak. De visar att det är möjligt att njuta av en växtbaserad kost utan att sakna kött. Prova dessa recept och upptäck hur gott och varierat vegetariska måltider kan vara!

Fem vegetariska recept för köttälskare