Glöggmingel är en underbar tradition som sprider värme och gemenskap under de kalla vintermånaderna. Att bjuda in vänner och familj till en kväll fylld med doften av kryddig glögg och hemlagade godsaker skapar en stämningsfull och minnesvärd upplevelse. I detta blogginlägg delar jag med mig av mina bästa recept för ett lyckat glöggmingel, inklusive aftonglögg, glöggbröd, fikonkompott, svartkålschips, ostar, jordnötsbräck, trifle och en läcker glöggdrink.

Aftonglögg

Ingredienser

  • 1 flaska rödvin
  • 2 dl starkvin, t.ex. portvin eller cognac
  • 1 dl socker
  • 2 kanelstänger
  • 5 hela nejlikor
  • 5 kardemummakapslar
  • 1 apelsin, skivad
  • 1 bit färsk ingefära (ca 2 cm), skivad
  • 1 dl russin
  • 1 dl mandel, skållad och skalad

Gör så här

  1. Häll rödvinet i en stor kastrull och tillsätt socker, kanelstänger, nejlikor, kardemummakapslar, apelsinskivor och ingefära.
  2. Värm försiktigt tills sockret har löst sig, men låt det inte koka.
  3. Tillsätt starkvinet och låt allt sjuda på låg värme i 20-30 minuter.
  4. Sila av kryddorna och häll upp glöggen i en värmetålig kanna.
  5. Servera glöggen varm med russin och mandel.

Glöggbröd

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 12-13 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en stor bunke.
  2. Värm mjölken till fingervärme (37°C) och häll den över jästen. Rör om tills jästen har löst sig.
  3. Tillsätt sirap, salt, kardemumma, nejlika, kanel och ingefära.
  4. Blanda ner rågsikten lite i taget tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter.
  5. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till två limpor.
  7. Lägg limporna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Grädda i ugnen på 200°C i ca 35 minuter.
  9. Låt bröden svalna på ett galler.

Fikonkompott

Ingredienser

  • 200 g torkade fikon, hackade
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 apelsin, zest och saft

Gör så här

  1. Lägg fikon, vatten, rödvin, socker och kanelstång i en kastrull.
  2. Tillsätt apelsinzest och saft.
  3. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda på låg värme i ca 20 minuter tills fikonbitarna är mjuka och blandningen tjocknat.
  4. Ta bort kanelstången och låt kompotten svalna innan servering.

Svartkålschips

Ingredienser

  • 200 g svartkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 150°C.
  2. Skölj och torka svartkålen noggrant. Riv bladen i lagom stora bitar och ta bort de tjocka stjälkarna.
  3. Lägg svartkålsbitarna i en skål och massera in olivoljan så att alla bitar täcks.
  4. Sprid ut kålbitarna i ett jämnt lager på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  5. Strö över havssalt och chiliflakes om du vill ha lite extra hetta.
  6. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter tills kålen är krispig.
  7. Låt svalna innan servering.

Ostar

Utvalda ostar för glöggmingel

Välj en blandning av hårda och mjuka ostar för att tillfredsställa alla smaklökar.

Några rekommenderade ostar är:

  • Brie eller Camembert
  • Blåmögelost, t.ex. Stilton eller Roquefort
  • Cheddar
  • Chèvre
  • Parmigiano-Reggiano

Jordnötsbräck

Ingredienser

  • 2 dl jordnötter (osaltade eller lättsaltade)
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Blanda socker och sirap i en kastrull och koka upp på medelhög värme. Rör om kontinuerligt tills sockret har smält och blandningen börjar bubbla.
  3. Tillsätt jordnötterna och fortsätt koka i ytterligare 5 minuter, rör om ofta.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smör, bakpulver och vaniljextrakt.
  5. Häll snabbt ut blandningen på bakplåtspapperet och sprid ut den i ett jämnt lager.
  6. Låt bräcket svalna och stelna innan du bryter det i bitar.

Trifle med glöggsmak

Ingredienser

  • 1 sockerkaka (köpt eller hembakad)
  • 3 dl vaniljkräm
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl glögg
  • 1 dl blandade bär (frysta eller färska)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 dl hackade nötter (t.ex. mandlar eller valnötter)

Gör så här

  1. Skär sockerkakan i bitar och lägg hälften av dem i botten på en stor glasskål eller individuella serveringsglas.
  2. Ringla över hälften av glöggen.
  3. Täck med hälften av vaniljkrämen och sedan hälften av bären.
  4. Upprepa lagren med resterande sockerkaka, glögg, vaniljkräm och bär.
  5. Vispa grädden och bred ut över toppen av triflen.
  6. Strö över kanel, kardemumma och hackade nötter.
  7. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering.

Glöggdrink

Ingredienser

  • 1 dl glögg
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 dl mousserande vin eller prosecco
  • Apelsinskivor och kanelstänger till garnering

Gör så här

  1. Blanda glögg och apelsinjuice i en shaker med is.
  2. Skaka väl och sila upp i glas.
  3. Toppa med mousserande vin eller prosecco.
  4. Garnera med apelsinskivor och kanelstänger.
  5. Servera direkt och njut av denna festliga glöggdrink.

Avslutande tankar

Att arrangera ett glöggmingel med hemlagade godsaker skapar en mysig och minnesvärd kväll för dig och dina gäster. Med dessa recept kan du erbjuda en blandning av smaker och texturer som kompletterar den varma, kryddiga glöggen perfekt. Jag hoppas att dessa recept inspirerar dig att skapa en härlig och stämningsfull glöggfest.

Lycka till och smaklig måltid!

Glöggmingel med godsaker: aftonglögg, glöggbröd, fikonkompott, svartkålschips, ostar, jordnötsbräck, trifle och glöggdrink