
Den absolut godaste dressingen till sallad är en välbalanserad kombination av syra, sötma, sälta och fett. Hemgjorda dressingar är inte bara godare än färdiga – de är också billigare, fräschare och helt anpassningsbara efter smak. En klassisk vinägrett med dijonsenap och vitvinsvinäger toppar ofta listorna, men även krämiga varianter med majonnäs, yoghurt eller gräddfil är favoriter hos många.
Klassisk fransk vinägrett – basen till all god sallad
En äkta fransk vinägrett innehåller tre huvuddelar:
- 3 delar olivolja
- 1 del vinäger (gärna vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger)
- 1 tesked dijonsenap per 1 dl dressing
- Salt och svartpeppar efter smak
Tips: Vispa ihop senap, vinäger, salt och peppar först. Tillsätt sedan oljan droppvis under konstant vispning för att få en emulsion – en dressing som inte skär sig.
Krämig dressing med majonnäs och crème fraiche – perfekt till kycklingsallad
För en rundare och mildare smak passar krämiga dressingar bättre. Ett grundrecept som är otroligt gott:
- 0,5 dl majonnäs
- 0,5 dl crème fraiche eller grekisk yoghurt
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Salt, svartpeppar och gärna lite hackad färsk persilja eller gräslök
Variation: Tillsätt lite riven parmesan för en caesar-liknande variant eller söt honung för att bryta syran.
Honung- och senapsdressing – söt, syrlig och beroendeframkallande
Denna dressing passar utmärkt till blandade grönsallader, särskilt med nötter, kyckling eller äpple.
- 2 msk dijonsenap
- 1,5 msk honung
- 1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
- 4 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
- Salt och peppar
Fakta: Kombinationen av senap och honung stimulerar både salivproduktion och aptit – det gör att salladen faktiskt känns godare!
Grön örtdressing – fräsch smakexplosion
Perfekt till sommarsallader med tomat, mozzarella, rödlök och grillat.
- 1 dl färska örter (t.ex. basilika, gräslök, persilja)
- 1 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta
- Lite rivet citronskal och saft
- Salt och peppar
Mixa allt i en blender tills det blir slätt – färgen blir intensivt grön och smaken otroligt fräsch.
Yoghurtdressing med citron och dill – lätt och fräsch
Passar extra bra till sallader med fisk, räkor eller kokt potatis.
- 1 dl naturell yoghurt (gärna turkisk eller grekisk)
- 1 msk citronsaft
- 2 msk finhackad dill
- 1 tsk honung eller socker
- Salt och peppar
Fakta: Dill innehåller antioxidanten kaempferol, som kan minska inflammation i kroppen – nyttigt och gott!
Smarta tips för den perfekta dressingen varje gång
- Smaka av i omgångar. Dressingens syra och sälta påverkas mycket av vad salladen innehåller.
- Tänk på temperaturen. En kylskåpskall dressing smakar mindre – ta fram i tid.
- Låt stå en stund. Många dressingar vinner på att stå i kylen i 15–30 minuter så smakerna hinner utvecklas.
- Förhållande olja/syra: Ett klassiskt riktmärke är 3 delar olja till 1 del syra, men det kan justeras efter personlig smak.
Kalorisnåla dressingar som ändå smakar fantastiskt
Lågkaloridressingar kan vara både fräscha och smakrika – nyckeln är att minska på oljan och använda ingredienser med naturligt låg energitäthet som vinäger, citron, örter och yoghurt. Här är flera riktigt goda alternativ:
Citron- och vinägrett utan olja
Smakrik, syrlig och passar till alla grönsallader
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk honung (valfritt)
- 1 liten pressad vitlöksklyfta
- Salt och svartpeppar
Kalorier: ca 10–15 kcal per portion (2 msk)
Tips: Denna dressing blir tunn, men väldigt smakrik. Låt stå i 5–10 minuter för att mildra vitlöken.
Yoghurtdressing med örter
Krämig känsla utan mycket fett
- 1 dl naturell lättkvarg eller grekisk yoghurt 0,1–2 %
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk hackade färska örter (t.ex. gräslök, persilja, basilika)
- 1 msk pressad citron
- Salt och peppar
Kalorier: ca 30–40 kcal per portion (2 msk)
Fakta: Lättkvarg är ett proteinrikt alternativ som mättar mer än vanlig dressing.
Äppelcidervinägrett med touch av senap
Syrarik och uppfriskande – perfekt till råkost
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk flytande honung eller stevia
- 2 msk vatten
- En nypa salt och svartpeppar
Kalorier: ca 10–12 kcal per portion
Variation: Tillsätt lite finriven ingefära eller chili för extra sting.
Tomat- och balsamicodressing
Naturlig sötma från tomatpuré och fyllighet från balsamico
- 1 tsk tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk vatten
- 1 tsk dijonsenap
- Örter (torkad basilika eller oregano)
- En gnutta vitlökspulver
Kalorier: ca 10 kcal per portion
Bonus: Den här funkar även som marinad till grönsaker!
Soja- och ingefärsdressing i asiatisk stil
Smakrik och salt – perfekt till sallader med kål, gurka och morot
- 1 msk japansk soja (låg salthalt om möjligt)
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 msk risvinäger eller limejuice
- 0,5 tsk sesamolja (valfritt – höjer smaken men ökar kcal)
- 1 tsk vatten
Kalorier: ca 10–25 kcal per portion beroende på sesamolja