vitkal

Kål är en otroligt mångsidig och näringsrik grönsak som kan användas på många olika sätt i köket. Från vitkål till grönkål och brysselkål, varje sort har sina unika egenskaper och smaker. Här delar jag med mig av hur jag använder olika sorters kål i min matlagning, med några av mina bästa recept och tips för att få ut det mesta av denna fantastiska grönsak.

Vitkål: Klassisk kålsallad och kåldolmar

Vitkål är kanske den mest kända kålsorten och används ofta i klassiska svenska rätter som kålsallad och kåldolmar.

Klassisk kålsallad:

Ingredienser:

  • 1/2 huvud vitkål, finstrimlad
  • 1 morot, riven
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda crème fraîche, majonnäs, vitvinsvinäger och socker i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
  2. Tillsätt den finstrimlade vitkålen och rivna moroten. Blanda väl.
  3. Låt kålsalladen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering så att smakerna får mogna.

Kåldolmar:

Ingredienser:

  • 1 huvud vitkål
  • 500 g blandfärs
  • 1 dl kokt ris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Instruktioner:

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Ta bort de yttre bladen på kålen och koka sedan kålhuvudet i några minuter tills bladen börjar lossna. Ta bort bladen försiktigt och låt dem svalna.
  2. Blanda färs, kokt ris, hackad lök, ägg och mjölk i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg en klick färsblandning på varje kålblad och rulla ihop till dolmar. Fäst med en tandpetare om det behövs.
  4. Stek kåldolmarna i smör tills de är gyllenbruna runtom. Lägg dem sedan i en ugnsform och baka i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

Grönkål: Grönkålschips och grönkålssoppa

Grönkål är en näringsrik superfood som kan användas i både sallader, soppor och som hälsosamma snacks.

Grönkålschips:

Ingredienser:

  • 200 g grönkål
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj grönkålen och torka den noggrant. Riv bort bladen från de hårda stjälkarna och bryt i mindre bitar.
  3. Lägg grönkålsbitarna på en bakplåt och ringla över olivolja. Massera in oljan i bladen så att de täcks jämnt. Strö över salt.
  4. Baka i ugnen i cirka 15-20 minuter tills grönkålen är krispig. Rör om då och då så att de inte bränns.

Grönkålssoppa:

Ingredienser:

  • 300 g grönkål
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 potatisar, tärnade
  • 2 dl grädde
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
  2. Tillsätt potatisen och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och sjud tills potatisen är mjuk.
  3. Tillsätt grönkålen och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
  4. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan varm med en bit bröd.

Rödkål: Rödkålssallad och rödkålschips

Rödkål är inte bara vacker att se på utan också full av antioxidanter och vitaminer. Den passar utmärkt i sallader och som chips.

Rödkålssallad:

Ingredienser:

  • 1/2 huvud rödkål, finstrimlad
  • 1 äpple, tunt skivat
  • 1/2 rödlök, tunt skivad
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda olivolja, äppelcidervinäger och honung i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
  2. Tillsätt den finstrimlade rödkålen, skivat äpple, rödlök och valnötter. Blanda väl.
  3. Låt salladen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering så att smakerna får mogna.

Rödkålschips:

Ingredienser:

  • 200 g rödkål
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj rödkålen och torka den noggrant. Riv bort bladen från de hårda stjälkarna och bryt i mindre bitar.
  3. Lägg rödkålsbitarna på en bakplåt och ringla över olivolja. Massera in oljan i bladen så att de täcks jämnt. Strö över salt.
  4. Baka i ugnen i cirka 15-20 minuter tills rödkålen är krispig. Rör om då och då så att de inte bränns.

Brysselkål: Rostad brysselkål med balsamvinäger

Brysselkål är en underskattad grönsak som blir fantastisk när den rostas och serveras med balsamvinäger.

Ingredienser:

  • 500 g brysselkål, halverade
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg brysselkålen på en bakplåt och ringla över olivolja. Strö över salt och peppar och blanda väl.
  3. Rosta i ugnen i cirka 20-25 minuter tills brysselkålen är mjuk och har fått fin färg.
  4. Ta ut brysselkålen ur ugnen och ringla över balsamvinägern. Blanda och servera direkt.

Savoykål: Savoykålsgratäng med grädde och ost

Savoykål har vackra, krusiga blad och en mild smak som passar utmärkt i gratänger.

Ingredienser:

  • 1 huvud savoykål, strimlad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl riven ost (t.ex. Gruyère)
  • Salt och peppar
  • Smör till formen

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med smör och lägg den strimlade savoykålen i formen.
  3. Blanda grädde, mjölk och vitlök i en skål och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över kålen.
  4. Strö över den rivna osten.
  5. Grädda i ugnen i cirka 30-35 minuter tills gratängen är gyllenbrun och bubblande.

Kål är en fantastisk grönsak som kan användas på så många olika sätt i köket. Genom att experimentera med olika sorter och tillagningsmetoder kan du upptäcka nya favoriträtter och njuta av de hälsosamma fördelarna med kål.

Bon appétit!

Hur jag lagar mat med olika sorters kål