Nyttigaste maten – vi har letat fram 8 ingredienser!

Nyttigaste maten – Jag har letat fram några av de nyttigaste råvarorna du kan använda dig av i din matlagning. Nyttigaste maten är något vi skulle vilja hitta. Så klart är detta beroende på vilken mängd du äter och vi förespråkar att lagom är bäst. Att äta onyttigt ibland är bra för själen och välmåendet, men bara om du äter bra och nyttig mat till den stora majoriteten av tiden! Vi har letat fram 8 st riktigt nyttiga ingredienser du kan använda i matlagning och även äta självständigt.

Citron

Citron är en grym ingrediens till din matlagning! Välkänt är att citron innehåller mycket C-vitamin som har en god effekt på ditt kolesterolvärde. Citron har även visat sig vara antiinflammatoriskt. Lime har liknande egenskaper. Vill du ha tips på hur du kan använda dig av citron och lime i din matlagning – klicka här!

Jag anser att mycket av den nyttigaste maten innehåller någon form av citron eller limefrukt som har liknande egenskaper.

Granatäpple

Granatäpple är grymt gott! Det innehåller en stor mängd antioxidanter som är grymt nyttigt för dig! Många kulturer använder granatäpple som medicin eller botemedel mot olika besvär.

Det nyttiga innehållet i granatäpplen är tanniner, karotener, C-vitamin, gallokatekin, antocyaniner och antioxidanten polyfenol. Även kalium och järn. Alla dessa ämnen och mineraler renar kroppen mot gifter samt hindrar hudens åldrande och andra skyddande effekter.

Bönor

Bönor är förebyggande för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta beror på att de innehåller antioxidanter. I regel är bönor nyttigare ju mörkare de är. Antioxidanter hittar vi ofta i färgstark mat från växtriket. Som syns i flera av dessa nyttiga ingredienser är antioxidanter en återkommande beståndsdel som gör vår mat nyttig.

För att få variation på din matlagning och försöka få till lite av den nyttigaste maten emellan åt är bönor ett bra substitut för kött då proteinhalten är hög.

Broccoli

Broccoli passar till mycket. Du kan allt ifrån riva broccoli med ett rivjärn i en sallad till att ha det i en god soppa eller gryta. Broccoli innehåller så mycket nyttigt. Bland annat en hög halt av K-vitamin och järn.

Vi brukar lägga i broccoli när vi kokar ris. Du lägger i små buketter av broccoli på toppen av riset precis när det börjat koka och låter det tillagas tillsammans med riset. Det gör riset mer smakrikt och spännande samtidigt som du får i dig supergrönsaken!

Mörk choklad

Choklad måste vara en av de mest omtyckta som finns! Har du ett sötsug så testa att ta en bit mörk choklad (minst 70% kakao) och se ifall det hjälper. Mörk choklad kan göra att du får ett sänkt kolesterolvärde samt minska risken för hjärtproblem. Självklart är det inte bra att äta för mycket, utan i liten mängd. Äter du 1 ruta per dag är detta bevisat sig ha en positiv effekt för dig!

Vitlök

Vitlök en grymt gott och är även väldigt nyttigt för oss. Vitlök har en positiv inverkan på ditt blodtryck samt kolesterolvärde. Det är även visat att vitlök är antiinflammatoriskt vilket hjälper dig att hålla dig frisk! När du väl tillagar vitlök är det viktigt att den inte bränns vid då dess nyttiga effekter blir försämrade.

Ett bra tips att undvika detta är att skiva istället för att pressa vitlöken i stekpannan och även att tillsätta vitlöken i slutet av matlagningen.

Lax

Väl känt innehåller lax höga mängder omega 3 fetter vilket är en typ av fett vår kropp och psyke mår väldigt bra av att få i sig. Det ska ha en effekt att hjälpa mot depressioner eftersom att vår hjärna påverkas positivt av omega 3. Även förebyggande mot hjärtsjukdomar. Mycket av lax idag är producerad i fiskodlingar och då används kemikalier för att underlätta fiskodlingen. Dessa kemikalier är inte bra för oss och försök därför köpa vild lax när du är i affären.

Avokado

Avokado är en riktigt populär frukt! Ja, avokado är en frukt då den innehåller en kärna som omges av det ätbara fruktköttet. Vilket definierar avokadon som en frukt. Avokado innehåller en hög halt av fiber som förbättrar din matsmältning. Även en stor mängd folsyra samt bra fetter vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Nyttigaste maten – 8 ingredienser!