Grytor är en perfekt måltid som är både näringsrik och lätt att laga. De kan vara ett fantastiskt sätt att kombinera olika ingredienser för att skapa smakrika och hälsosamma rätter. Här delar jag med mig av några av mina favoritrecept på lätta och hälsosamma grytor som passar perfekt för både vardag och helg.
Vegetarisk kikärtsgryta
Ingredienser
- 2 burkar kikärtor, avrunna och sköljda
- 1 lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 röd paprika, tärnad
- 2 morötter, skivade
- 1 zucchini, tärnad
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl kokosmjölk
- 1 msk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk spiskummin
- Salt och peppar efter smak
- Färsk koriander till garnering
Instruktioner
- Fräs lök och vitlök i en stor gryta tills de är mjuka.
- Tillsätt paprika, morötter och zucchini och fräs i ytterligare några minuter.
- Rör i curry, gurkmeja och spiskummin och fräs i en minut till.
- Tillsätt kikärtor, krossade tomater och kokosmjölk. Låt sjuda i 20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera grytan med ris eller quinoa och garnera med färsk koriander.
Kycklinggryta med grönsaker
Ingredienser
- 500 g kycklingbröst, tärnade
- 1 lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 morötter, skivade
- 1 röd paprika, tärnad
- 200 g broccoli, delad i buketter
- 1 burk kokosmjölk
- 2 dl kycklingbuljong
- 2 msk röd curry pasta
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
- Färsk basilika till garnering
Instruktioner
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn kycklingbitarna tills de är gyllenbruna. Ta upp dem ur grytan och lägg åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i samma gryta tills de är mjuka.
- Tillsätt morötter, paprika och broccoli och fräs i några minuter.
- Rör i röd curry pasta och fräs i ytterligare en minut.
- Häll i kokosmjölk och kycklingbuljong och låt koka upp.
- Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan och låt sjuda i 20 minuter tills kycklingen är genomkokt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med ris och garnera med färsk basilika.
Linssoppa med spenat och citron
Ingredienser
- 2 dl röda linser, sköljda
- 1 lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 morötter, tärnade
- 2 selleristjälkar, skivade
- 200 g färsk spenat
- 1 burk krossade tomater
- 1,5 l grönsaksbuljong
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk paprika
- Saften från 1 citron
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Fräs lök och vitlök i en stor gryta tills de är mjuka.
- Tillsätt morötter och selleri och fräs i några minuter.
- Rör i spiskummin och paprika och fräs i en minut.
- Häll i krossade tomater, grönsaksbuljong och linser.
- Låt soppan sjuda i 20-25 minuter tills linserna är mjuka.
- Tillsätt spenaten och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar.
- Servera med en skiva fullkornsbröd.
Quinoagryta med svamp och grönkål
Ingredienser
- 2 dl quinoa, sköljd
- 1 lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 250 g champinjoner, skivade
- 1 röd paprika, tärnad
- 200 g grönkål, grovt hackad
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk timjan
- 1 tsk oregano
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen och ställ åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i en stor gryta tills de är mjuka.
- Tillsätt champinjoner och paprika och fräs i några minuter.
- Rör i timjan och oregano och fräs i en minut.
- Häll i krossade tomater och grönsaksbuljong och låt koka upp.
- Tillsätt grönkål och låt sjuda i 10 minuter tills grönkålen är mjuk.
- Blanda i den kokta quinoan och smaka av med salt och peppar.
- Servera med en klick grekisk yoghurt eller en skiva avokado.
Fiskgryta med tomat och basilika
Ingredienser
- 500 g vit fiskfilé (t.ex. torsk eller sej), tärnad
- 1 lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl fiskbuljong
- 1 röd paprika, tärnad
- 200 g zucchini, tärnad
- 1 dl oliver, skivade
- 1 msk olivolja
- Färsk basilika, hackad
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Tillsätt paprika och zucchini och fräs i några minuter.
- Häll i krossade tomater och fiskbuljong och låt koka upp.
- Tillsätt fisken och låt sjuda försiktigt i 10 minuter tills fisken är genomkokt.
- Blanda i oliver och färsk basilika och smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt potatis eller ett gott bröd.
Avslutande tankar
Dessa lätta och hälsosamma grytor är perfekta för alla tillfällen. De är näringsrika, mättande och fulla av smak. Genom att inkludera en mängd olika grönsaker, baljväxter och magra proteinkällor, kan du skapa balanserade måltider som både du och din familj kommer att älska. Prova dessa recept och njut av en hälsosammare vardag!